HITTAT PÅ NÄTET: Den sista avrättningen i Sverige verkställs

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Den sista avrättningen i Sverige verkställdes den 23 november 1910 då Johan Ander (dömd den 17 augusti) avrättas med giljotin (det var den enda gången en sådan användes i Sverige) på Långholmen i Stockholm. Avrättningen utfördes av Anders Gustaf Dahlman, Sveriges siste skarprättare.

Den 5 januari 1910 rånade Johan Ander Ander Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm. Under rånet slog han ihjäl kassörskan Viktoria Hellsten med en hävstångsvåg. Vid rånet kom Ander över 5 211 kr och 27 öre.

Utdrag ur en artikel i tidskriften Populär Historia (23/11 2010):

Vid denna den sista avrättningen i Sverige skulle en fallbila för första och sista gången användas. En giljotin inköptes från Frankrike; tullkrångel gjorde dock att man tvingades deklarera den som ”jordbruksredskap” innan den kunde föras in i landet.

På avrättningsdagen stod giljotinen färdigmonterad på fängelsegården. Förutom chefen för fängelset, major Wollin, närvarade elva handplockade personer som representerade präster­skapet, juridiken och läkarkåren.

Skarprättare var Albert Gustaf Dalman som bistods av tre söner, den yngste bara 17 år gammal. Det skulle bli Dalmans sjätte och sista avrättning sedan debuten den 7 augusti 1890, då Yngsjömörderskan Anna Månsdotter avrättades i Kristianstad.

Dalman blev utsedd till skarprättare för huvudstaden 1885 och 1901 utnämndes han till riksskarprättare med hela Sverige som arbetsfält. Han var en plikttrogen statstjänsteman som var stolt över sitt yrke.

Läs hela artikeln här

Redaktionen