MOHAMED OMAR: Svärdsvingande hjältar och vänsterns sharia

Flashing Swords är en serie fantasyantologier som publicerades av Dell Books mellan 1973 och 1981. Antologierna redigerades av Lin Carter (1930-1988), en legendarisk gestalt inom den fantasygenre som brukar kallas Sword and Sorcery (svärd och svartkonst).

I denna genre handlar det inte som i Tolkiens high fantasy-berättelser om att rädda världen i en episk konflikt mellan gott och ont, utan om en hjältes individuella äventyr och strider med monster för att vinna ära, guld och vackra kvinnor.

Sword and Sorcery kallas också ibland för heroisk fantasy och sägs ha grundats av amerikanen Robert E. Howards, som publicerade sin första novell om Conan Barbaren 1932.

Det handlar helt enkelt om pojklitteratur av samma slag som cowboy- och riddarberättelserna, men förlagda i en fiktiv värld. På 1960- och 70-talen hade Sword and Sorcery en renässans, och Lin Carter var en av de drivande i denna rörelse. I hans antologi Flashing Swords publicerades några av genrens främsta författare som Fritz Leiber, Jack Vance och Michael Moorcock.

När Lin Carter dog slutade antologin att ges ut. Men den återupplivades i juli i år med sitt sjätte nummer. Denna gång redigerad av en vän till Carter, Robert M. Price. Nyheten togs emot med glädje av fansen.

Robert M. Price hade dock tagit sig friheten att införa ett förord som inte föll wokevänstern i smaken. Vänsteraktivisterna börja dreva, vilket ledde till att flera av författarna fick kalla fötter och drog sig ut. Boken blev ”cancelled”, alltså tillbakadragen.

En representant för wokevänstern på Twitter:

Vad hade Price skrivit som triggade wokevänstern? I förordet skriver han att dagens pojkar och unga män behöver läsa berättelser om starka, manliga hjältar: ”traditional male heroism”. Pojkberättelser av typen Sword and Sorcery, menar han, behövs för att motverka feminiseringen av vårt samhälle.

Price konstaterar också att könsskillnader är verkliga (män och kvinnor gillar till exempel olika typer av litteratur), och tar upp hur normalt flörtande blivit misstänkliggjort efter den hysteriska metoo-kampanjen: ”The continuous false rape accusations [are] seeking to make masculinity, even natural male interest in women, into a ’rape culture.’”

Robert M. Price försvarar sitt förord i detta videoklipp:

Vem är Robert M. Price? Jag hörde första gången talas om honom när jag läste litteraturvetaren Mattias Fyhrs bok Död men drömmande: H P Lovecraft och den magiska modernismen (2006). Boken handlade om den amerikanske skräckförfattaren H. P. Lovecraft, verksam på 20-talet. Price blir omnämnd som en av de främsta Lovecraft-experterna. Det stod också att Price var teolog, vilket väckte min nyfikenhet.

Price har två doktorsgrader, år 1981 blev han doktor i systematisk teologi vid Drewuniversitetet, och 1993 blev han doktor i Nya Testamentet. Han har undervisat i filosofi och religion vid Johnnie Colemon Theological Seminary i Miami Gardens, Florida.

Price är alltså en av världens främsta Lovecraftkännare, men han är även känd som ateist och konservativ debattör.

I oktober 2016 blev Price intervjuad om sitt ställningstagande för Trump. Jag tycker att Price formulerar sig väldigt bra när han i intervjun beskriver politisk korrekthet som ”vänsterns sharia”. Jag kommer att stjäla det uttrycket av honom:

When Trump took the spotlight, I decided I liked him even better. I like his bold and sweeping plans to undo as much as possible of the ruination visited on our country by Obama and Clinton with their Political Correctness (which I call “the Sharia of the Left”), their eroding of traditional values, their inhumane advocacy of abortion, their “world citizen” Globalism, their blind eye to Islamism, etc.

På frågan om vilka delar av Trumps politik som Price tycker mest om, svarar han det tillfälliga stoppet för muslimsk invandring:

I second the suggestion of my favorite Liberal, Bob Beckel, that we declare a temporary moratorium on Muslim immigration. (Oh yes! Trump advocates that, too, doesn’t he?) I cannot believe the bleeding-heart naiveté of those who charge Trump with religious bigotry, as if this were not an emergency situation. And the wall. I love the wall. And unlimbering the hyper-regulated economy.

Nu blev det inget sådant stopp. Inte ännu, åtminstone. Det är begripligt att Price som ateist, litteraturälskare och fritänkare upplever ett hot från den islamiska fundamentalismen. Med islamiseringen i väst, så hotas yttrandefriheten även här.

Av samma anledning som han kritiserar islamismen, kritiserar han wokevänsterns intolerans och försök att införa ”the Sharia of the Left” i västvärlden.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar