HITTAT PÅ NÄTET: Hur en liberal intellektuell motvilligt kom att stödja Trump

I en kolumn i Wall Street Journal (16/10 2020) skriver Tunku Varadarajan om hur den liberale historikern Fred Siegel motvilligt kom att stödja Donald Trump. Det är framför allt tre saker som fått Siegel att ändra åsikt:

Mr. Siegel, a professor emeritus at New York’s Cooper Union and a senior fellow at the Manhattan Institute, says he overcame his distaste for Mr. Trump for three reasons. First, foreign policy: ”Crushing ISIS, pulling us out of the Iran nuclear deal, moving our embassy to Jerusalem, and making fools of those people who insist that the Palestinian issue is at the heart of the Arab-Israeli conflict.”

Second, by his ”ability to withstand a prolonged coup attempt by the Democrats and the media”, which started with the Steele dossier: ”If I’m saying what I find impressive about Trump, it’s that he’s survived. He has an extraordinary amount of arrogance, egotism, and self-confidence.”

Mr. Siegel’s third reason goes to the heart of his own political philosophy. He sees the president as a champion of ”bourgeois values”, under threat from the ”clerisy”, Mr. Siegel’s word for the dominant elites who ”despise” those values.

Senare i artikeln förklarar Tunku Varadarajan begreppen ”bourgeois values”, medelklassens värderingar som fick USA att blomstra, och ”clerisy”, wokevänsterns prästerskap som vill kväsa all debatt. Wokevänsterismen, förklarar Siegel är en ”new secular revealed religion”.

Läs hela artikeln här

Redaktionen