MOHAMED OMAR: Rektor Hamids offentliga åsikter är också problematiska

Hamid Zafar, mera känd som ”Rektor Hamid”, har råkat i onåd sedan det avslöjats att han skrivit hatiska saker under pseudonym på nätet. Jag har inte följt Hamids resa och har inte heller satt mig in i fallet. Han säger att han har förändrats och inte längre har de åsikter han gav uttryck för i lönndom. Jag lämnar dessa åsikter åt sidan. Här tänkte jag ta upp åsikter han uttryckt öppet.

I en artikel på den borgerliga tankesmedjan Smedjans sajt (5/6 2019) argumenterar Hamid tillsammans med Eli Göndör mot slöjförbud för barn i skolan. De menar att ett slöjförbud kommer att göra flickorna mindre positivt inställda till majoritetssamhället. De tror också att ett slöjförbud kommer att leda till framväxten av fler privata, islamiska skolor som tillåter slöjor.

Det senare problemet löser man lätt: inför ett generellt slöjförbud på barn som gäller i kommunala såväl som privata skolor. Det där om att hijabflickorna skulle tycka illa om majoritetssamhället, de otrogna svennarna, tycker jag man kan strunta i. De är barn och utvecklas snabbt. Efter några år utan slöja har de förhoppningsvis vant sig.

Man ska inte glömma bort att det är de som har kommit hit och ska anpassa sig. (ok, vissa av tjejerna kanske är födda här, men, som grupp, har de ”kommit hit”). Den svenska skolan ska inte anpassa sig till invandrarna och till den främmande invandrarreligionen islam. Folk får förstås tro på vad de vill, men slöjan handlar om att socialisera in flickor i en islamisk, separatistisk grupptillhörighet.

Hamid Zafar och Eli Göndör satt i Moderaternas integrationskommissions externa expert- och referensgruppp. Men åsikterna i artikeln förespråkar snarast motsatsen till integration, om man med integration menar anpassning till svensk kultur. Är det Moderaternas uppfattning om integration?

I en artikel i Dagens Samhälle, ”Vi vill inte misstänkliggöras när vi firar Eid”, skriver Hamid Zafar tillsammans med fyra andra muslimer om sitt eidfirande. Eid är den islamiska högtiden som avslutar fastan i ramadan.

”Eid al-Adha är en offerhögtid vilket innebär att varje muslimsk familj, om man har råd, offrar ett lamm och delar med sig av köttet till de fattiga.”

”Självklart är kritik mot muslimer som gör fel legitim. Vi kan vara både offer och förövare – precis som alla andra. Men när vi bara vill äta mat med våra nära och kära så är det vår förhoppning att få äta ifred.”

Först skriver de att kritik är okej, sedan att de helst vill slippa kritik.

”Som minoritet försätts vi i en situation där vi känner att vi tvingas ta ställning. Bejakar vi vår muslimska identitet ses vi i bästa fall som barbarer och i sämsta fall som terrorister. Tar vi avstånd från vår muslimska identitet eller vårt kulturella arv blir vi kanske hyllade som upplysta eller moderna av fler svenskar, men till priset av en förlorad identitet och personlighet.”

Det finns mycket som är barbariskt i islams grundtexter. Om man till exempel bejakar sin muslimska identitet genom att tro på stening, då anser jag att man är en barbar.

Jag har lämnat islam utan att förlora min identitet eller personlighet. De muslimska artikelförfattarna talar som att tron på Koranen och profeten Muhammed skulle sitta i generna.

Vad har en människas personlighet med islam att göra? Har dessa fem ”muslimska personligheter”? Enligt Koranen och haditherna ska man inte uppföra sig som man själv vill, man ska inte ha en egen personlighet, utan man ska anamma profeten Muhammeds personlighet. Det är alltså den traditionella islamiska läran som utplånar muslimernas personlighet.

Lämnar man islam slipper man detta krav och kan bejaka sin egen personlighet.

”Precis som kristna i Sverige tycker det är viktigt att anknyta till olika religiösa traditioner under exempelvis påsk och jul är det viktigt för många muslimer, oavsett hur religiösa eller sekulära de må vara, att kunna göra det samma. Traditionernas roll är att sammanföra familjer och skapa en känsla av gemenskap.”

Svenska högtider firas inte bara av kristna utan av svensson. Julen förenar svenskar, oavsett tro eller icke-tro. De svenska högtiderna är mycket mer än religiösa högtider. Påsken är en vårfest, för många är det naturens uppståndelse man firar, inte Jesus. Julen är en ljusfest i vintermörkret. I islam finns inte denna koppling mellan högtider och årstider.

Tar man bort det religiösa innehållet finns inte mycket kvar av de islamiska högtiderna. Förutom att äta och dricka. Det finns inga eidsånger, inga eiddanserrunt något träd, inga eidlekar och ingen eidtomte.

”Ramadan eller Eid al-Adha är inte en svensk tradition. Men från vårt perspektiv är högtiden lika svensk som vi är svenskar eftersom muslimer som firar och utövar islam i Sverige är en del av landet.”

Finns det en turkisk eid? En somalisk? En arabisk? Säger du till en muslim från Somalia att eid är en somalisk högtid, kommer han att rätta dig: ”Eid är islamiskt”. Det finns nog ingen muslim i världen som tror att eid är en kulturell eller en nationell eller etnisk högtid. Så hur ska den bli svensk? Var är de svenska eidsångerna som rör de svenska muslimerna till tårar? Var är de svenska eiddanserna?

Lucia är inte en svensk fest, har vi fått höra, för Lucia kom från Italien. Men att Muhammed kom från Arabien hindrar inte samma pk-folk från att utropa att eid minsann är lika svenskt som kanelbullar.

Svensk kultur angår oss alla och ska främjas av den svenska skolan. När svensk kultur krockar med andra kulturer ska den svenska ha företräde. Svensk kultur är kittet som förenar oss alla. Det har faktiskt Rektor Hamid sagt själv i denna videointervju (se bilden) från Almedalen. Han säger många kloka saker.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar