MOHAMED OMAR: Columbusdagen och den västerländska anden

Den 12 oktober i år firades Columbusdagen i Förenta staterna. På Vita husets hemsida kan man läsa ett meddelande från presidenten Donald Trump om dagens betydelse: ”Proclamation on Columbus Day 2020”.

Meddelandet är en hyllning till den store upptäcktsresanden:

”More than 500 years ago, Christopher Columbus’s intrepid voyage to the New World ushered in a new era of exploration and discovery. His travels led to European contact with the Americas and, a century later, the first settlements on the shores of the modern day United States.”

Men inte bara Kristoffer Columbus som person utan den anda han representerade och allt det som hans gärning ledde till: ”a new era of exploration and discovery”.

Utan Columbus skulle inte Förenta staterna finnas.

”When Christopher Columbus and his crew sailed across the Atlantic Ocean on the Niña, Pinta, and Santa María it marked the beginning of a new era in human history.”

Senare i meddelandet fortsätter presidenten att beskriva den anda som Columbus representerade och som kan sägas vara den amerikanska andan:

”On this Columbus Day, we embrace the same optimism that led Christopher Columbus to discover the New World. We inherit that optimism, along with the legacy of American heroes who blazed the trails, settled a continent, tamed the wilderness, and built the single-greatest nation the world has ever seen.”

Optimismen och upptäckarlusten.

Presidenten tar även upp vänsterns försök att förstöra Columbusdagen:

”Sadly, in recent years, radical activists have sought to undermine Christopher Columbus’s legacy. These extremists seek to replace discussion of his vast contributions with talk of failings, his discoveries with atrocities, and his achievements with transgressions. Rather than learn from our history, this radical ideology and its adherents seek to revise it, deprive it of any splendor, and mark it as inherently sinister.”

Vänsterextremister och så kallade ”antirasister” har vräkt statyer av Columbus på flera ställen i Förenta staterna.

När jag igår delade nyheter om Columbusdagen på sociala medier var det flera som kommenterade att det var en viking som, omkring år 1000, först upptäckte Amerika: islänningen Leif Eriksson.

Jag känner förstås till det. Erikssons gärning var stor, men den har inget med Förenta staternas tillblivelse att göra. Hans upptäckt ledde inte till någon europeisk invandring av nybyggare. Dock firas faktiskt även Leif Erikson Day den 9 oktober.

Eriksson och Columbus var också besjälade av samma anda. I Geijers dikt ”Vikingen” från 1811, kallar Geijer den för ”vikingalynne”:

Vid femton års ålder blef stugan mig trång,
Där jag bodde med moder min.
Att vakta på gettren blef dagen mig lång;
Jag bytte om håg och sinn’.
Jag drömde, jag tänkte jag vet icke hvad,
Jag kunde som förr ej mer vara glad
Uti skogen.

Med häftigt sinne på fjället jag språng,
Och såg i det vida haf.
Mig tycktes så ljuflig böljornas sång,
Där de gå i det skummande haf.
De komma från fjerran, fjerran land,
Dem hålla ej bojor, de känna ej band
Uti hafvet.

Detta lynne verkar vara något som ligger i västerlänningens natur. När jag bodde i Afrika kallades jag för ”mzungu”, ett ord på swahili som man använder för att beskriva vita. Ordets ursprung är lite oklart. Vissa menar att det kommer från ordet ”zunguzungu” som betyder ”snurrig”. Det ska bero på att man tyckte att rörelse och rastlöshet karaktäriserade de vita männen.

Filosofen Oswald Spengler verkar ha menat något liknande när han kallade vår civilisation ”faustisk”. Vi vill inte sitta stilla, utan är ständigt på jakt efter kunskap, uppfinner saker eller utforskar det okända.

Jag har intresserat mig mycket för den svenske konstnären Ivan Aguéli (1869-1917). Liksom jag blev han muslim ett tag, men verkar sedan ha lämnat det bakom sig. Han var dock ingen vanlig muslim, utan var attraherad av mystiker i islams utkanter.

I ett brev av april 1907 kallar Aguéli Columbus: ”västerländingen par excellence, mannen som avstår från sömnen därför att han har ett Amerika att upptäcka”.

Vad menar han med det? Han menar förmodligen att föreställningen om ”det västerländska” innefattar sådant som forskardrift, rastlös äventyrlighet och upptäckaranda: den faustiska andan eller ”vikingalynnet”.

Italienaren Columbus hade ”vikingalynnet”. Grekerna hade det också.

Odysséen, som ska ha skrivits omkring 700 f.Kr. utgör tillsammans med Iliaden den äldsta bevarade grekiska och europeiska litteraturen. Grekerna diktade inte bara om upptäcktsfärder, på 700-talet f.Kr. gav sig antikens greker iväg för att grunda ett stort antal kolonier längs Medelhavets och Svarta havets kuster. Den första boken om geografi skrevs av Hekataios från Miletos på 500-talet f.Kr, och den byggde på hans egna resor. Denna upptäckarlust, äventyrlighet och nyfikenhet är något som har präglat den västerländska civilisationen från de grekiska expeditionerna fram tills månlandningen den 20 juli 1969 då Neil Armstrong yttrade orden: ”Ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten”.

Från Odysseus till Armstrong. När mänskligheten tog detta steg så var det under det i stjärnorna och rändernas tecken. Den amerikanska flaggan var den första jordiska flaggan som sattes ner på en annan planet.

I ett avsnitt av teveserien om maffiafamiljen Sopranos (säsong 4, episod 3) blir det bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister om Columbusdagen. Italiensk-amerikanerna vill fortsätta hylla Columbus på denna dag – de ser honom som en fin symbol – medan vänster- och indianaktivister menar att den store upptäckaren var en skurk.

I sitt meddelande om årets Columbusdag tar Donald Trump upp Columbus särskilda betydelse för italienskamerikaner. Columbus var ju italienare, född i Genova, sannolikt 1446.

Vänsteraktivisterna och indianerna protesterar mot den italiensk-amerikanska paraden på Columbusdagen, vilket upprör maffiabossen Tony Sopranos vänner som som går till attack mot demonstranterna. ”It’s these Indians and the commie fucks” säger till exempel Ralphie Cifaretto. ”They want to paint Columbus as a slave trader instead of an explorer.”

Ur Sopranos. Bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister:

Det som skildras – något fyrkantigt och karikatyrmässigt – är de identitetspolitiska konflikter som uppstår i ett mångkulturellt samhälle. I dessa konflikter har dock de så kallade ”rasifierade” ett övertag. Deras hjältar blir inte ifrågasatte, hur skurkaktiga de än är, tvärtom blir de ofta stödda av samma vänster som avskyr Columbusdagen och onda, vita män.

På Columbusdagen firar man alltså mer än personen Columbus: man firar Förenta staterna och den anda som skapat denna stora nation. Att Columbus inte var ett helgon har man vetat långt innan vänstern började ge sig på honom. Så här står det i Nordisk familjebok:

”Härunder knöt han i Córdoba förbindelse med en ogift dam, Beatriz Enriquez de Arana, som i aug. 1488 födde honom sonen Fernando, en händelse, som i senare tid varit största hindret för hans kanonisering.”

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar