BITTE ASSARMO: Om Parnevik, envarsgripandet och huruvida begreppet ”idiot” borde användas oftare

Kändisar måste vara av ett släkte för sig. Inte alla förstås, men nog är de överrepresenterade när det gäller dumma uttalanden, korkade ställningstaganden och narcissism.

De värsta idiotierna verkar unga kvinnor stå för (med undantag för Henrik Schyffert och Magnus Betnér, förstås), och en av de mest infantila är förstås Zara Larsson. I kraft av sitt kändisskap har hon gjort sig till talesperson inte bara mot (vita) män utan också för diktaturen Kina, och det är ju ändå en viss bedrift. Men nu får hon konkurrens av kändisdottern och ”influencern” Peg Parnevik. Denna har nämligen gått i taket över att en man som överföll och rånade en kvinna blev gripen.

Nu är det säkerligen inte så att Peg Parnevik hatar kvinnor rent generellt, och förmodligen hatar hon inte den utsatta kvinnan i det här specifika fallet heller. Däremot tycker hon att gärningsmannen är oändligt mycket viktigare än offret. Han är nämligen svart.

Därför har Peg Parnevik nu gått till attack mot de personer som hjälpte den rånade kvinnan och grep mannen, innan han hann attackera någon annan. På sitt Instagramkonto, som hon annars främst verkar använda för att – mot betalning – posera förmodat sexigt i olika kreationer för att marknadsföra en massa onödigt skit så att hennes aningslösa följare ska öppna plånboken och shoppa loss, har hon gjort klart att ingripanden från rådig allmänhet minsann inte faller henne på lilla läppen.

”Fuck y’all!” är hennes budskap till de personer som grep rånaren. Vilket förstås i förlängningen innebär att fröken influencer tycker att den rånade kvinnan också kan dra åt helsefyr. Komma här och vara vit och utsätta en icke-vit man för frestelsen att råna, liksom, det är ju fan ren rasism, alltså!

Hon skulle förstås inte vara ung kvinna och narcissistisk influencer om hon inte också tog chansen att visa upp sig från sin bästa antirasistiska sida i självrättfärdig aktiviststil. Med förställd indignation och upprördhet skriver hon:

”Jag är ledsen men jag kommer inte bara stå där och se på när en svart man kvävs på asfalten under något slags självutnämnd heroisk handling? Jag vet att vi gärna vill tro att Sverige är sååååå progressivt och jag är ledsen att spräcka er bubbla. Men jag har sett tillräckligt många färgade människor bli skjutna/kvävda/trakasserade för att bara gå vidare utan att göra någonting alls. Det minsta jag kan göra som vit person och människa är att stå där så de känner sig sedda”, skriver hon. Fast på engelska förstås. Hon har ju liksom hela väääärlden som sin arena, och det är förstås viktigt att hon får ut sitt ”starka” budskap internationellt.

När jag var ung kallade man människor som kläckte ur sig såna här stolligheter för idioter. Det gör man inte så gärna nuförtiden, ens när det är befogat. Det är liksom inte så snällt, och snäll måste man ju vara. Särskilt mot så kallade ”unga starka kvinnor”.

Men när jag kollar in Peg Parneviks Instagram, där hon på bild efter bild plutar med munnen och ser ut att svimma av hänförelse över sitt eget ego medan hon, för att ta godhetspoäng, kränker riktiga människor som hjälper en medmänniska i nöd – ja, då undrar jag om inte begreppet idiot borde användas lite oftare.

Bitte Assarmo