BITTE ASSARMO: Så talade den modiga Zara Larsson

Vad gör man om man är en uppmärksamhetstörstig artist, som hamnat lite i skymundan av en pandemi under några månader? Man ser till att haka på den nya polishatartrenden, som tagit sig ända från Minneapolis och USA till lilla Sverige.

Det har artisten Zara Larsson insett, efter en helg av pöbelprotester på gator och torg, och nu är hon ute och twittrar att ”alla snutar är svin”. Fast med den engelska frasen ”acab” förstås, för det är mycket häftigare och så krävs det inte lika många tryck på smartfånens knappar.

Så modigt och fint gjort, tycker Expressen, som imponerat kallar det ett ”utspel” och beskriver henne som en en stjärna som inte räds att ”vara politisk i sociala medier eller intervjuer”.

Jag kan inte minnas när Zara Larsson någonsin sagt eller gjort något politiskt av vikt, förutom vid några tillfällen när hon kläckt ur sig att hon hatar (vita?) män. Det kanske räcker för Expressen. De tycker nog det är supermodigt, trots att det inte finns något som kräver så lite mod.

Expressen passar också på att beskriva ”acab” (all cops are bastards) som en ”klassisk fras”. Klassisk för en 90-talsrappare från Compton eller Staten Island möjligen. Knappast klassisk i Sverige, hur gärna alla african american wannabes än skulle önska det.

När det gäller Zara Larsson utesluter jag inte att hon hörde frasen först i förrgår, typ, med tanke på hennes ringa ålder. Cool var den i alla fall, tyckte hon. Jag hoppas hon kommer ihåg det om hon själv behöver hjälp av polisen någon gång, så att hon inte ringer 112 och tar upp resurser i onödan.

Expressen vet också att berätta att den modiga Zara Larsson även har ”visat sitt engagemang på Instagram där hon bland annat har hyllat den stora black lives matter-demonstrationen som nyligen hölls i Stockholm. ‘Jag är så stolt över min stad som står tillsammans i solidaritet’ skrev hon då.”

Solidaritet? Jo, tjena.

En vuxen människa inser att det som skedde i Stockholm är motsatsen till solidaritet. Att ge sig ut och sprida virussmitta i en tid när människor förväntas ta ansvar och hålla avstånd är hänsynslöst och svinaktigt.

Men Zara Larsson är förstås inte vuxen, trots att hon faktiskt är myndig sen flera år. Och det är inte säkert att hon någonsin blir vuxen, om hon så blir 100. Det är ju lite så det har blivit i västvärlden – bortskämda ungar förblir bortskämda ungar, oavsett ålder.

Därför kan vi nog räkna med fler infantila uttalanden från Zara Larsson, åtminstone i tider då hon halkat ur rampljuset lite grann. Till nytta för absolut ingen, utom Expressen och liknande tidningar, så att de slipper ägna sig åt vettig journalistik.

Bitte Assarmo