MOHAMED OMAR: Vita ”byter ras” för att få tillgång till svarta privilegier

På senare tid har två vita akademikerkvinnor avslöjats med att låtsas vara svarta. CV Vitolo-Haddad, lärare vid journalist- och medieskolan vid University of Wisconsin-Madison, lurade sina kollegor och studenter att tro att hon hade afrikanskt påbrå.

I själva verkat är CV Vitolo-Haddad vit europé med ursprung i södra Italien. På barndomsbilder ser man tydligt att hon är vit, men i nya bilder av henne har hon använt någon typ av kräm för att göra sin hud mörkare och även gjort sitt hår lockigare.

Avslöjandet om CV Vitolo-Haddads ”rasbedrägeri” (engelska: racial fraud) kom mindre än två veckor efter att en annan vit kvinna, Jessica Krug, avslöjats med att låtsas vara afroamerikanska. Jessica Krug, som var lärare i afrikansk historia vid George Washingtonuniversitet, är i själva verket europeisk judinna.

Krug påstod att hennes familj invandrat till USA från Västindien och att hennes verkliga efternamn var spanska Cruz, men att migrationstjänstemännen stavat det som Krug…

Det är sant som Black Lives Matter säger: svarta liv räknas. Är man svart i USA kommer man i åtnjutande av stipendier, jobb, sympati och uppmärksamhet. Ens livshistoria och åsikter tillmäts större betydelse. Så ser det ut i den akademiska världen, och inom kultur och media. Alla vill ha ”rasifierade” personer väl synliga i främsta ledet.

Dessa två vita kvinnor är inte de första ”rasbedragarna”. Rachel Dolezal var universitetslärare i ämnet Africana Studies och ordförande för en avdelning av National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

Rachel Dolezal före och efter ”rasbytet”:

Rachel Dolezal låtsades vara svart tills hennes föräldrar fick nog och gick ut offentligt och berättade sanningen. Föräldrarna var helt vita och hade tyskt, tjeckiskt och svenskt ursprung. Det fanns inte en droppe afrikanskt blod.

Trots avslöjandet fortsatte Dolezal att identifiera sig som svart. I oktober 2016 ändrade hon sitt namn till det afrikanska Nkechi Amare Diallo.

Man kan tycka att vänstern, de progressiva, eller vad man nu vill kalla dem, i  konsekvensens namn, skulle omfamna ”rasbyte” på samma sätt som de omfamnar ”könsbyte”.

Black is beautiful. Men om du säger samma sak om vita kommer du att anklagas för rasism. Black Lives Matter. Men om du säger samma sak om vita liv kommer du att anklagas för rasism. Man kan inte ens säga att alla liv räknas utan att anklagas för rasism.

År 1986 kom komedin Soul Man om en vit kille som målar sitt ansikte svart för att komma i åtnjutande av ett stipendium för att plugga på Harvard.

Se trailern:

National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), föreningen där ”rasbedragaren” Rachel Dolezal senare fick en ledande roll, kritiserade filmen för att huvudpersonen hade en ”blackface”.

Kanske fick Rachel Dolezal idén att byta hudfärg från filmen?

Det som var ett skämt 1986, att vita skulle låtsas vara svarta för att få tillgång till svarta privilegier, är nu verklighet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar