BITTE ASSARMO: Oacceptabelt att Uppsala kommun mörkar coronasmitta på skolor

Uppsala kommun uppmanar skolpersonal att inte berätta för elever eller föräldrar om något av barnen smittats av coronavirus, berättar P4 Uppland.

På kommunens hemsida uppges dock att alla föräldrar får information och skolchefen Christina Stenhammar har fullt sjå med att förklara hur det kommer sig att man säger en sak men gör en annan. Till slut landar det i att det handlar om ”integritetsskäl”.

Integritetsskäl? Vems integritet pratar hon om egentligen? De smittade barnens – eller integriteten hos de barn och föräldrar som kan ha utsatts för smitta utan att veta om det?

Sen kan man förstås också fråga sig varför integritet överhuvudtaget ska dras in i det här sammanhanget. Är det en skam att ha blivit smittad av corona, eller? Man kan verkligen undra hur det står till i skallen på vissa människor.

Jag tycker överhuvudtaget att det finns ett slags lättsinne från myndigheternas sida, i samband med coronaviruset. Det har hela tiden varit lite ”joråsåatte…” över det hela. Alla dessa presskonferenser med en grötmyndig Tegnell som ena dagen säger si och andra så men som alltid har rätt, även när han har fel. Sedan allt det andra. Lögnerna om den slopade karensdagen. Smittspårningen, som de sjuka själva ska sköta. Ja, ni fattar.

Nu kommer det alltså fram att det finns skolor som uppger att de informerar berörda om smitta – men som sedan mörkar alltsammans. Av ”integritetsskäl”.

Jag säger som statsminister Löfven brukar säga. Det är oacceptabelt.

Ju mer jag tänker på det, desto mer förbannad blir jag. Jag blir också förbannat lättad över att inte ha barn i någon av Uppsalas skolor just nu. Att som förälder nekas vetskap om att det går ett livsfarligt virus i barnens skola är ingenting annat än en mardröm.

Bitte Assarmo