MOHAMED OMAR: Det var varken utomjordingar eller svarta som byggde pyramiderna

Förra veckan (31/7 2020) postade Elon Musk en korkad tweet som upprepade den gamla myten om att Egyptens pyramider byggts av utomjordingar: ”Aliens built the pyramids obv”.

Hans tweet har hittills fått fler än en halv miljon likes!

Jag tror att Musk var ironisk.

Konspirationsteorier om utomjordingar är populära. Den här teorin kallas för forntida astronauter-teorin och går ut på att varelser från andra planeter kom till vår jord och hjälpte oss i vår utveckling. Pyramiderna var för svåra att bygga för korkade människor.

Den egyptiske arkeologen Zahi Hawass svarade Musk i ett kort videoklipp på arabiska. Han sa att pyramidbyggarnas gravar är kända och går att besöka. Pyramidbyggarna var inte utomjordingar, utan egyptier, försäkrade han.

Jag har inte kartlagt forntida astronauter-teorins ursprung, men den förekommer i science fiction-litteraturen, till exempel i H. P. Lovercrafts berättelser från 1920-talet. Lovecraft själv trodde inte på den.

Den mest kände företrädaren för teorin är förmodligen schweizaren Erich von Däniken. År 1968 gav han ut sin första bok, Erinnerungen an die Zukunft, på svenska Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna. Gåtornas lösning heter utomjordingar. von Däniken paketerade om science fiction till science och sålde bra. Gudarna i mänsklighetens religioner och mytologier, menade han, var från början astronauter från andra världar som besökte oss. Våra förfäder blev så imponerade att de började dyrka dem.

Teorin om forntida astronauter är förstås helt stollig: om utomjordingar var så pass intelligenta och tekniskt avancerade att de kunde resa genom rymden, så skulle de ha byggt betydligt märkvärdigare saker än pyramiderna i Egypten.

En lika stollig teori är den som förfäktas av delar av svart makt-rörelsen: det var svarta människor, ja, subsahariska afrikaner, som byggde pyramiderna.

År 2017 kom skräckfilmen The Mummy med Tom Cruise i huvudrollen. Filmen triggade den lättkränkta armén av ”Social Justice Warriors” på Twitter. De menade att det var kränkande mot svarta att mumien Ahmanet spelades av en vit skådespelare.

Så spridd och så trodd är alltså svart makt-myten om de svarta egyptierna i USA.

Mumien spelades visserligen av en ganska vit kvinna, men inte en europeiskättad. Sofia Boutella härstammar nämligen från Algeriet. Hon är arabiska, kanske berbiska. Men det dög inte – de upprörda twittrarna ville ha en skådespelerska med lätt igenkännliga, ja, stereotypa afrikanska drag.

Myten om den forntida, svarta egyptiska civilisationen har spritts för att afroamerikaner ska kunna känna stolthet över sitt ursprung. Ok, ni vita uppfann det ena och det andra, men vi byggde minsann pyramiderna! Myten har omhuldats av allt från svart makt-aktivister, religiösa svärmare till hip hop-artister.

Svart makt-anhängarna som vill att vita ska skämmas för sin historia på grund av slaveriet, har inget emot att känna stolthet över ett slavsamhälle som det gamla Egypten.

Samma år som filmen The Mummy hade premiär lyckades forskare analysera DNA från 151 mumier. Studien, som publiceras i tidskriften Nature Communications, visade att forntidens egyptier framför allt var genetiskt besläktade med folk i östra Medelhavet. De saknade helt släktskap med afrikaner söder om Sahara.

När Zahi Hawass svarade Elon Musk att pyramiderna byggdes av egyptier. Det är dock skillnad på forntidens egyptier och de som befolkar landet idag. I den moderna populationen finns ett visst tillskott av gener från afrikaner söder om Sahara. Forskarna tror att en anledning kan vara den arabiska slavhandeln.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar