HITTAT PÅ NÄTET: Hade Thor Heyerdahl rätt?

I ett inlägg på bloggen Brons och Blod (9/7 2020) argumenterar amatörhistorikern och bronsåldersentusiasten Daniel Palmqvist för att Thor Heyerdahl hade rätt. Heyerdahl (1914 – 2002) var en norsk marinbiolog, antropolog och upptäcktsresande.

År 1947 seglade Heyerdahl med flotten Kon-Tiki från Peru till Polynesien i syfte att bekräfta hans hypotes om folkvandringarna i Stilla havet. Nya rön visar nu att det faktiskt förekom kontakter mellan folket i Sydamerika och Polynesien.

Flotten döptes till Kon-Tiki efter ett äldre, alternativt namn på Viracocha, Inkafolkets sol- och skapargud. Denne vithyllte gestalt levde enligt legenden som översteprästen och solkungen Kon-Tiki ett fredligt liv tillsammans med sitt folk, invid Titicacasjön i Peru. Ända tills en dag, då de blev anfallna och nästan utrotade av en grannstam.

Endast Kon-Tiki och hans närmaste män överlevde. De tog sig ned till havet, där de flydde på en balsaflotte till Polynesien. Enligt Heyerdahl är sägnens Kon-Tiki stamfader till Polynesiens befolkning.

BILD: Thor Heyerdal på besök i San Francisco i USA i september 1947.

Läs mer på bloggen Brons och blod här

Redaktionen