BITTE ASSARMO: Fredliga protester? Knappast!

Det blir allt tydligare att de protester som äger rum under antirasismens flagg är långtifrån så fridsamma och fredliga som arrangörerna vill låta påskina. Under den gångna helgens protester i London skadades 27 poliser, varav två allvarligt – men trots detta valde brittiska BBC att kalla det hela för fredliga protester.

”27 police officers injured during largely peaceful anti-racism protests in London” – 27 poliser skadade under mestadels fredliga antirasistiska protester i London – blev rubriken.

Mestadels fredliga? Med 27 poliser skadade? Det får mig att undra vad som skulle krävas för att nyhetskanalen skulle beskriva protesterna som våldsamma. 40 skadade poliser? 100? 1000?

Det något nedslående svaret är förmodligen att det inte spelar någon roll hur många poliser som skadas under de här påstått ”antirasistiska” protesterna. De protester vi ser runt om i världen just nu tycks nämligen handla mer om polishat än om antirasism. På grund av vad en polis gjort i en stad i USA har alla hämningar släppt och det är plötsligt fritt fram att inte bara hata poliser utan även skada dem.

Det är också fritt fram att skada polisens hästar och hundar. Det syns tydligt på den bild med vilken BBC illustrerar sin skamlösa tweet, där ”fredliga” och ”antirasistiska” demonstranter attackerar en polishäst med en cykel. I artikeln framgår dessutom att en mobb omringade en kvinnlig ridande polis med följden att hon inte längre kunde hålla sig kvar på hästen utan slog i ett trafikljus.

Idag ligger hon på sjukhus med brutet nyckelben, brutet revben och punkterad lunga. Man kan undra vad hon anser om att public serviceföretaget BBC vill framställa attacken på henne som fredlig.

BBC har naturligtvis inte undgått kritik för sin absurda vinkling. ”Det här är långt bortom fejk news. Det här är Orwellskt”, skriver en twittrare och en annan uppmanat BBC att ändra rubriken till ”27 poliser skadade under illegala och våldsamma protester, som medför en risk för en andra våg av covid-19”. Och den massiva kritiken har gjort att man valt att ändra rubriken i den artikel till vilken tweeten länkar, och utelämnat det fredliga inslaget.

Man vidhåller dock att det handlar om antirasistiska protester. Men det blir allt mer tveksamt om det verkligen är antirasismen som är huvudsyftet. Det här liknar alltmer uttryck för polishat och anarkistiska strömningar, med våldsamma aktivister som gömmer sig bakom antirasismens skyddande pansar för att skapa kaos medan mäktiga mediehus håller dem om ryggen.

Bitte Assarmo