Gästskribent THOMAS KARLSSON: Ett Sverige vi alla kan vara stolta över att bo i

Sverige är världens extremaste land. Inte nog med att det är kallt som attan och somrarna korta, om än ljuvliga, så vi ligger alltid stadigt i topp när det gäller att vara den mest sekulära nationen i världen. Vi står inför utmaningen att leva tillsammans med människor med bakgrund från hela världen som har olika livsåskådningar och religioner.

Det medför att religion inte kan vara den sammanhållande faktorn i Sverige. Men vi måste ha en sammanhållande faktor för att överleva som nation. Och kanske är det inte konstigare än att vi har Sverige som den sammanhållande faktorn. Ett Sverige vi alla kan vara stolta över att bo i.

Sverige har även bland världens högsta medellivslängd och ligger tillsammans med de andra nordiska länderna högst när det gäller världens lyckligaste befolkningar. Vi är det land i världen som har haft fred längst, och det ska vi fortsätta med.

Sverige är också i topp när det gäller ingenjörskonst och teknologi, IT och innovationer. Vi har ovanligt många stora företag per capita och Spotify, Minecraft, Skype och en rad andra IT-företag är grundade i Sverige. Det är inte heller en slump att världens snabbaste sportbil Koenigsegg är svensk. JAS Gripen som tillverkas utanför Linköping är ett av världens särklass främsta stridsflygplan.

Den svenska ingenjörskonsten har rötter ända tillbaka till 1600-talet och med vetenskapsmän som Emanuel Swedenborg (1688 – 1772) och Christopher Polhem (1661 – 1751) påbörjades en tidig industriell revolution med mekaniserad gruvdrift, kugghjul, valsverk och slipmaskiner.

I Sverige har vi också tagit barnen på allvar på ett sätt som ska göra oss stolta. Vår barnomsorg är i världsklass och snart sagt varje barn på vår planet har stiftat bekantskap med någon av Astrid Lindgrens alla fantasifulla personligheter som fyller hennes böcker.

Men det finns en hel del saker som måste förbättras.

Vi är ett oerhört segregerat land och vi måste bli mer nyfikna på varandra och hitta mötesplatser. För att kunna mötas och förstå varandra så måste vi satsa på ämnet svenska. Det är svenskan som är nyckeln till det framtida Sverige med nya blomstrande företag och utbildning på hög nivå.

Oavsett bakgrund har vi ett gemensamt ansvar för att bygga det nya goda Sverige. Snart är det Sveriges nationaldag och den tycker jag att vi alla ska fira. I dessa tider av corona ska vi inte heller glömma telefonfabrikören Lars Magnus Ericsson (1846 – 1926), som grundade det än idag viktiga storföretaget Ericsson. Med hjälp av sin tids senaste teknik utvecklade han den moderna telefonin, vars grundkoncept var att göra det enklare för människor att tala med varandra.

Så fira den 6 juni med vänner och bekanta, tala med varandra och lär gärna känna nya människor. Bjud varandra på fika, eller slå en signal, skicka ett sms, PM eller mail och gläds över det goda som vi har i Sverige. Så inte minst under pandemins dystra tider finns det många skäl att fira nationaldagen.

BILD: Ur skolboken Hem och hembygd. Sörgården. Första skolåret av Anna Maria Roos (1912).

Thomas Karlsson, oberoende skribent, filosofie doktor i Religionshistoria vid Stockholms Universitet, Fellow Researcher, Yale University, USA.

Thomas Karlsson