Gästskribent ROBIN ERIKSSON: Patrik Engellaus analyser om Ockelbo

Jag läste Patrik Engellaus artiklar om att en företagare i Ockelbo behövde folk för att göra skogsarbete. Företagaren fick sju personer av Arbetsförmedlingen men han fick ge upp ty kandidaterna kunde inte utföra arbetet. Förr i tiden gick det väldigt bra när thailändare kom och utförde arbetet.

Vad är egentligen problemet? En möjlighet är att de sju personerna var invandrare som inte kan förstå instruktioner på svenska eller engelska eller saknar motivation.

Personerna kan också vara allvarligt sjuka eller funktionshindrade. Många sådana som får avslag från Försäkringskassan skickas till Arbetsförmedlingen. Kanske kan de personer som skickades ut i skogen inte ens hacka en tomat för exempelvis smärta i armbågarna eller något annat som förhindrar dem att göra fysiska arbeten?

Det finns även många lata ungdomar i Sverige som gått i flumskola och som haft flumföräldrar. De är vana vid att ta nakenbilder och skicka till varandra, att spela dataspel, att dricka energidryck och att titta på fjantiga tv-program som Paradise Hotel. De kan helt enkelt inte jobba fysiskt på grund av sin svaga mentalitet.

I Thailand är folk ungefär som svenskar var på 50-talet. Föräldrarna säger åt barnen att plugga och hjälpa till med hemarbetet. Föräldrarna lär barnen att vara trogna sin partner, att bara skilja sig i nödfall, att gå till templet och att praktisera sin religion, att plugga hårt, att klä sig ordentligt, att inte gambla eller supa. Därför är thailändarna mycket bättre på att jobba än många lata svenska ungdomar.

Jag tror att kristen etik och moral hade varit bra för svenska ungdomar. Jag är funktionshindrad. När jag besöker ett land som Thailand eller Peru så märker jag hur de har kristen eller buddhistisk etik och moral. De är otroligt snälla mot gamla, barn och funktionshindrade. I Sverige finns noll respekt för barn, gamla och funktionshindrade. I Sverige blir jag ofta hånad på grund av mitt funktionshinder men i Peru känner sig funktionshindrade, gamla och barn lika populära som George Clooney.

Man ser även i Peru hur föräldrarna bestämmer. Barnen är nyktra, har inte grönt hår, svär inte, hjälper funktionshindrade och gamla och har en otrolig arbetsmoral. De kan jobba hårt både fysiskt och på kontor.

Jag tror att kristen etik och moral i värdefrågor går hand i hand med arbetsmoral. Sverige har flest aborter i hela Västeuropa. Sverige behöver helt enkelt en kristen etik och moral som Alf Svensson var inne på för 35 år sedan. Då skulle funktionshindrade, barn och gamla känna sig populära och respekterade igen och folk skulle vara tillräckligt mentalt starka för att kunna arbeta (om de inte är allvarligt fysiskt sjuka eller funktionshindrade).

Högerpartierna i Sverige släppte allt fokus på Kristendomen, Familjen och Sverige runt år 1985 och brydde sig bara om Kapitalismen. Men brist på etik, moral, familj och nationell sammanhållning skapar dålig arbetsmoral.

Invandrare som är fullt friska men trots det inte jobbar får i andra länder en enkelbiljett hem. Så bör det vara även i Sverige. Det är självklarheter i andra länder och inte rasism, nazism eller islamofobi.

Robin Eriksson är en funktionshindrad och kristen man.

Gästskribent