MOHAMED OMAR: Elsa Beskows sagor förses med triggervarning

KULTUR Poeten Einar Askestad är väl värd att följa på Twitter. Han postar både kloka och underfundiga kommentarer och dikter. Igår postade han det här:

Notis (263). ”Under Elsa Beskows tid såg världen annorlunda ut och det avspeglar sig i böckerna. Det tar sig uttryck i en del ogrundade uppfattningar. Det visar också ett tydligt klassamhälle och könsroller som vi idag kan förfasa oss över.” (ur förord till nyutgåva)

Askestad citerar alltså ur ett förord till en nyutgåva av Elsa Beskows klassiska sagor. Vilka är vi som ”förfasar” sig? Det är inte jag. Jag förfasar mig inte över ”könsrollerna” i Beskows värld, utan för den radikalfeministiska galenskapen som lett till att män som ”identifierar sig som kvinnor” kan tävla mot riktiga kvinnor i sport.

Den citerade raden i förordet är vad som kallas ”triggervarning”. I en artikel i Språktidningen förklaras ordet så här:

En innehållsdeklaration över innehåll som kan tänkas väcka anstöt är en så kallad ”triggervarning”. Fenomenet har importerats till Sverige från USA. Tanken är att den som av personliga skäl inte vill ta del av material som kan väcka obehag ska kunna undvika det.

Det är visst bara ”progressiva” människor som är så pass känsliga att de måste varnas. Försök sätta en triggervarning på hbtq-material för att det riskerar att väcka anstöt hos konservativa människor och se vad som händer!

Livet i Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelins gammelsvenska småstad måste te sig förskräckligt, ja, fasansfullt, för dem som hyllar den mångkulturella utopin i Rinkeby.

Elsa Beskows sagor kom lindrigt undan. Delar kunde ha ändrats eller tagits bort. Sådant sker. När Norstedts förlag 2018 gav ut Stig Dagermans Dagsedlar tog man bort två av dagverserna som innehåll ordet ”negrer”.

En annan sak man kan fundera över är att det bara är det svenska kulturarvet som antingen ska förses med varningsetiketter, gömmas undan eller ”uppdateras”.

Ingen av dessa lättkränkta progressiva och goda själar har någonsin invänt mot att Koranen trycks och finns tillgänglig i boklådor och bibliotek. I den boken finns det mycket att ”förfasa” sig över. Men samma känsliga själar som varit omtänksamma nog att förse Elsa Beskows sagor med en triggervarning har inte visat samma omtanke om Koranens läsare.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar