Patrik Engellau: Man begriper inte så mycket

Patrik Engellau

OPINION Det fanns en tid – beslutet år 1976 om att Sverige skulle bli mångkulturellt är ett bevis – när Sverige trodde sig kunna upprepa det amerikanska invandringexemplet och liksom USA bli en smältdegel av olika kulturer som på något vis bildar en svårupplöslig etnisk legering. Nu hävdar förstås många att det där med smältdegel är en myt och att USA på sin höjd kan liknas vid en massa likformiga men olikfärgade chokladlinser i en skål. Men jag struntar i om USA är en smältdegel eller i stället följt Non stop-modellen; poängen är att folk av olika ursprung på något oförklarligt vis sätter den magiska egenskapen ”amerikan” framför sina medfödda etniska beteckningar.  

Den amerikansk-brittiske tänkaren Simon Winchester har hävdat att USA blivit alltför mycket en ”byracke-nation” för att utveckla en enkel organisk enhet så som exempelvis Japan och Norge och att amerikanerna därför tvingats till det hårda arbetet att ena USA.

Vilka faktorer är det som säkerställt att exempelvis en kinesisk migrant i det regniga Seattle kan uppleva sig själv mystiskt förbunden med en judisk sefardisk kvinna Manhattan eller en student från Cherokee-folket i Minnesota eller en latinamerikansk försäljerska på en marknad i Albuquerque och att allihop kan dela de rättigheter och framtidsförhoppningar som ligger i att alla kan förena sig i det enkla uttalandet ”Jag är amerikan”?

Det enda samhälle som kommer i närheten av att vara mångkulturellt är, vad jag kan komma på, just USA. Jag minns en amerikansk bil med skylten ”Jag är en stolt amerikansk sikh” som framfördes av en man i turban. Jag minns från min universitetstid i USA hur förvånad jag blev när människor som verkade fullständigt amerikanska kunde förklara att de egentligen var polacker eftersom deras farföräldrar hade immigrerat från Polen. De hade valt att bli amerikaner utan att för den skull förneka sina rötter.

Om Sverige en gång trodde och hoppades att vårt land skulle bli likadant så är det numera ändring på det. Visst kommer många invandrare att gradvis anpassa sig till Sverige och slinka in i den svenska kulturen genom något slags assimilation. Men ett störande faktum som skiljer den svenska situationen från den amerikanska och som jag tror att jag blivit medveten om bara under de senaste åren – om detta faktum faktiskt är en realitet, något som man inte kan undersöka vetenskapligt eftersom hela frågan är tabu i vårt land – är att en skrämmande stor andel av de svenska invandrarna inte har lust att bli svenskar. Jag har hittills inte sett en bilskylt med en text som kommer ens i närheten av ”Jag är en stolt somalisk svensk”.

Att jag inte upptäckt detta förrän i modern tid – om upptäckten är ett verifierbart faktum – beror kanske på att jag har svårt att se klart med anledning av mina västerländska fördomar. En av dessa fördomar är att människan rimligtvis har en medfödd drift att vilja smälta in i kulturer som står högre än hennes ursprungliga. Detta var så självklart för mig när jag vid sexton års ålder började skolan i USA att jag inte ens artikulerade det för mig själv. Jag tyckte då att Sverige var ett fint land men att USA, allt annat lika, smällde högre. Jag ansträngde mig utan att fundera över saken för att se ut som mina skolkamrater och prata som de och att även i övrigt anlägga deras manér. Inget gjorde mig stoltare än när folk tog mig för en infödd.

Jag vet att man hos oss i det politiskt korrekta Sverige inte ens bör antyda existensen av nivåskillnader mellan kulturer men där lurar vi oss själva. Det skulle gå att vetenskapligt fastställa. Det är bara att öppna för fri bosättning för somalier i Sverige och för svenskar i Somalia med lika tillgång till respektive lands utbildnings-, sjukvårds- och bidragssystem med mera och sedan räkna antalet gränsövergångar i vardera riktningen.

Jag skulle i enlighet med mina västerländska fördomar om olika kulturers relativa kvaliteter inte alls sträva efter att bli somalier på samma vis som jag beflitade mig om att bli amerikan när jag bodde där. I enlighet med samma fördomar kan jag inte begripa varför folk som invandrar till Sverige från exempelvis Eritrea eller Irak inte vinnlägger sig om att bli stolta svenskar.

Är jag naiv, chauvinistisk och världsfrånvänd (i tillägg till taktlös och svinaktig)?

63 reaktioner på ”Patrik Engellau: Man begriper inte så mycket

 1. Lars skriver:

  En möjlig lösning kan vara avundsjuka och självhävdelsebehov – vi är minsann lika bra! eller att insikten om att inte räcka till får dem att bejaka sin egen identitet, eller ett annat land är bättre som Tyskland, USA..,.eller ”vi ska ta över”. En känsla av underlägsenhet som man förtränger. Hursomhelst saknas det du diskuterar.

  Gilla

   • Lars skriver:

    Jag skulle nog ta det med en stor nypa salt dvs tills det kommer trovärdig information från annat än ”sociala medier” som de hänvisar till. Det är ungefär av samma art som de som säger att klimatkrisen är en konspiration…. Men visst kan det finnas en hund begraven, precis som med Trump eller Clinton eller för att jämföra med Österrike….

    Gilla

 2. heraldikern skriver:

  Nä, men du har glömt att ta med religionen i din ekvation. Det är deras totalitära indoktrinära religion som gör att dom anser sig stå över alla andra samhälssystem och människor. Därför vägrar dom naturligtvs att ta till sig svensk kultur och svenska lagar. Dom accepterar bara sina egna.

  Gillad av 4 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Alla immigranter är självfallet inte muslimer. Dock, Islam duckar samtliga partier för, SD undantaget. Sunni/Saudi-Islam koloniserar Europa och Sverige i synnerhet.

   Gilla

   • Axel skriver:

    I huvudet på en PK,ist.
    Sverige visar upp sig internationellt som framtidslandet, där mångkultur är målet. När ni kommer till Sverige har ni alla rättigheter som svensksr har. Bostad, jobb och integration.
    Det har vår store ledare lovat.
    Dock, när ni blir fler än 50% av populationen, kanske, kanske, ni måste skapa egen försörjnimg. Det ordnar sig säkert, så ni är mycket välkomna!!
    Undra på att det ser ut som det gör.

    Gillad av 2 personer

 3. Skarprättarn skriver:

  Två modeller föreligger. Den ena kallas smältdegel, där personer från olika etniska, kulturella och religiösa bakgrunder smälter samman under en gemensam huvudkultur, som har företräde framför bikulturerna. Du nämner USA, men Kina är ett betydligt mer mångkulturellt samhälle i det avseendet, för att inte tala om Indien. Dessa stater är av nödvändighet sekulära.

  I smältdegeln antar man en nationell identitet först. Amerikan först. Kines först. Det är därför det finns en konflikt i Xinjiang, där uigurer inte vill vara kineser utan turkar. Det kan Kina inte acceptera, utan kräver att uigurerna i första hand är kineser, precis som huimuslimerna.

  Den andra modellen kallas mångkulturalism, och är en ad hoc-politik påhittad i Europa. Den innebär att var och en har rätt att i valfri utsträckning uppgå i den nationella huvudkulturen. Man stipulerar att det är en mänsklig rättighet att i första hand vara kurd och ingen skyldighet att vara till exempel svensk eller fransk.

  Mångkulturalismen är en skrivbordsprodukt som tror att samma resultat följer av godtycklig flyktinginvandring från tredje världen till välfärdsstater som den historiska migration som präglade exempelvis USA, den migration som var höggradigt diskriminerande (inga negrer) och inte gav annat än blod, svett och tårar under frihet.

  Alla mångkulturer som har uppstått organiskt har haft ett enande kitt, en kärna av gemensam kultur och både implicita och explicita krav på att anpassa sig. Gärna Chinatown och Little Italy, men du är i första hand amerikan.

  När Özz Nûjen säger att han har kommit till Sverige för att kunna leva som kurd, och när landsmän som Soran Uschmael lever ut sina misogyna kulturarter, lever man alltså inte upp till dessa förutsättningar, utan sår split och sargar landets enighet.

  Vi får polarisering och kulturkrig, och vi får den situation vi har i dag med etniska enklaver, ghetton, no go-zoner, lokal sharialag, invandrarrelaterad gängkriminalitet, hård belastning på välfärdssystemen, bidragsfusk, svartjobb, tiotusentals papperslösa, klanstrider, klanpolitik, bepansrade sjukhus, stenkastning mot blåljuspersonal, våldtäktsexplosion, social uppfostring av den egna befolkningen och mycket annat elände som präglar samtiden.

  Mångkultur är något bra, medan mångkulturalism som politisk företeelse är helt avskyvärd. Det förstör länder i grunden, vilket vi ser över hela Europa.

  Gillad av 8 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Imperium enligt vilken definition då? Monarkier i Asien kallas ofta slarvigt för imperier, även om de har haft samma gränser i sekler. Inte ens Qing var ett imperium, utan en kulturstat.

    Ser för övrigt just nu ”My people, my country”, apropos nationalism. Det är nog den mest nationalistiska och patriotiska film jag har sett. Kollektivet och individen, landet och flaggan, enandet och kampen, folken och provinserna. Leni Riefenstahl kan slänga sig i väggen!

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Skarprättarn; ett imperium kännetecknas av sina imperialistiska ambitioner. Kina har t.ex. inte alls för avsikt att låta Taiwan fortsätta att vara en egen stat och inte heller att leva upp till ”ett land-två system” -överenskommelsen om Hong Kong.

    Kina har en långsiktig ambition att medelst olika metoder ta över hela Sydostasien. Det är ett imperium; såväl vad beträffar antalet människor som olika kulturer inom det. Att släppa någon fri är därför helt otänkbart. När det gäller de etniska kineserna lägger man till de chauvinistiska hejaropen för säkerhets skull till utökad kontroll. Den utvecklingen kommer inte att reverseras i närtid.

    Gillad av 3 personer

   • Skarprättarn skriver:

    @Remiers: Realpolitiken här är att Taiwan formellt inte är en egen stat (utan kinesiska Taibei), och att världssamfundet upprätthåller principen om ett Kina. Eller har ”Taiwan” månne en ”ambassad” i vårt eller annat land? Även nationalistpartiet omhuldar den principen, medan regerande demokratiska framstegspartiet lutar mot taiwanesisk självständighet. Det kan mycket väl bli så, men för det behövs en global samsyn och att man river upp ett Kina-principen. Det är lättare sagt än gjort.

    Principen ett land två system upprätthålls till punkt och pricka. Om du har en annan uppfattning i frågan beror det möjligen på att du läser DN. De som inte upprätthåller den principen är kackerlackorna på gatorna i Hongkong.

    Kina har ingen som helst ambition att expandera, och har aldrig haft. Man har nöjt sig med tributstater, vilket är varför Korea och Vietnam aldrig införlivats i Kina. Den expansion som ändå har skett är ofrånkomlig, givet att 1) tibetanska imperiet anföll Kina, och Tibet senare i historien begärde kinesisk handräckning mot nomadräder; 2) mongolerna invaderade Kina och bildade dynastin Yuan; 3) manchurerna invaderade Kina och bildade dynastin Qing.

    Däremot är det sant att Kina vill säkra kontroll över råvarutillgång och transportleder. Därav kalabaliken i Sydkinesiska sjön.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Jag är säker på att vi kommer att ha många intressanta meningsutbyten här i fortsättningen. När det gäller Kina är det dock ingen som helst tvekan om vad deras långsiktiga ambitioner i Sydostasien är (Kina är av tradition mycket långsiktiga och gillar därför dynastier bättre än demokrati).

    I fråga om HongKong delar jag inte din syn på innbörden och upphovet till demonstrationerna. Kina arbetar som sagt var långsiktigt. I det här fallet var den direkta orsaken att man ville utöva domsrätt i frågor som tidigare tillhörde Hong Kong. Det är ju så de jobbar; med myrsteg.

    Gilla

  • Birgitta-v skriver:

   Det händer så mycket. Och är det DDR här redan?

   ”Journalist” på P4 sitter i sändning och kallar andra för h*ror och fnissar åt det. Får behålla jobbet.

   Medan, detta, va:

   Från en twitter:

   ”Vänta lite..
   @BMartinovski
   bortförd:

   ”Ärendet utreds av hatbrottsgruppen i Göteborg. Åklagare är FU-ledare i ärendet.” pga några tweets till
   @kajsaklein
   ..

   Är detta på riktigt? Har vi redan kommit hit
   @SAPOsverige
   ? ”

   Gillad av 2 personer

 4. Anders Nilsson skriver:

  Att de inte vill bli stolta svenskar är självklart. Du kunde vara stolt amerikan för du var på samma nivå som amerikanerna t.ex. på utbildningsnivå. Att vara stolt invandrad svensk förutsätter att du är på samma nivå som svenskarna. Om du är analfabet så känner du detta och att din betydelse i det svenska samhället är försumbar.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”… en skrämmande stor andel av de svenska invandrarna inte har lust att bli svenskar.”

   Tilläggas kan …att inte många av de som invandrade till USA hade lust att bli indianer.

   Jag tror att flertalet muslimer känner sig överlägsna svenskar, om inte ekonomiskt, så moraliskt. Dessutom tycker de nog att vi är fega skitar.

   Gilla

 5. Christer L skriver:

  ”… hela frågan är tabu i vårt land – är att en skrämmande stor andel av de svenska invandrarna inte har lust att bli svenskar. Jag har hittills inte sett en bilskylt med en text som kommer ens i närheten av ”Jag är en stolt somalisk svensk”.  

  Frågeställningen är naturligtvis retoriskt menad. Det uttryck som överväger från invandrarhåll är förakt. Därför är ”hela frågan tabu”. Nog finns de invandrare som uttrycker en normal, fredlig, begripbar känsla när man möter dem, och nog finns de som har upptäckt att Sverige är eller kunde vara ett bra land. De tycker säkerligen att det som nu helt dominerar med våld och fusk och korruption inte är anledningen till att de valde att söka sig hit. Men den svenska politiska regimen och dess anhängare är värda allt förakt, och det är inte ett dugg underligt att invandrare föraktar svenskar som ras och folk, så som regimen representerar oss alla. Jag föraktar också detta, vem här på DGS föraktar inte detta. Vi har det ju faktiskt gemensamt med våra fiender, vi tror inte på detta med refugees wellcome, som är en kuliss exekverad av nyttiga idioter. Att vi inte gör uppror är dock föraktligt, att våra ledande politiker inte är ett dugg rädda för oss. Att de ljuger oss rätt i ansiktet. I en demokrati! Och en skattefinansierad journalistkår förråder oss, och hånar oss för att vi tål detta. En stor skam har dragits över oss. Det är klart att invandrarna föraktar oss, sådana vi nu framstår.

  Gillad av 10 personer

  • csaba43 skriver:

   Bravo Christer L! Som assimilerad ( en stolt sådan) svensk skulle det aldrig falla mig in att kalla mig ” svensk ungrare” men däremot för m e d b o r g r e vars främsta och första plikt är att följa landets lagar och att stå på egna ben. Efter över 50år är det fortfarande obegripligt för mig och andra assimilerade hur kan svensken vara så dum att man ger bort sitt eget land och tom betalar för det! Ja ni etniska svenskar är båda konflikträdda och nyttiga idioter! Jag är tillräcklig till åren kommen för att uppleva den engång värdens bästa lands undergång och kan också ”fly” om det skulle bli nödvändig. Det är alltså dags att sluta med seminarieövningarna här på DGS och fråga oss ; är det dags att storma Riksdagshuset?! Alt skriva på protestlistor?!

   Gillad av 3 personer

 6. Martin skriver:

  Skillnaden är att svensken inte är stolt över sin kultur utan faller pladask för den invandrades bästa exemplet Mona Sahlin.
  Skillnad nummer två är antalet Sverige har på 10? 15 år tagit emot 1.000.000 nya invandrare det skulle motsvara ca 30.000.000 nya invandrare i USA. tro mig det skulle märkas även i USA.
  Skillnad nummer tre är religionen i USA har långt de flesta haft kristendomen gemensam i Sverige är detta inte fallet utan långt de flesta nya invandrarna har Islam som religion. En religion som förordar död,inte kärlek för oliktänkande, en religion som också är ett politiskt system för hur ett land skall styras.
  Skillnad nummer fyra är kunskapsnivån där mängder av illitera nya invandrare mottagits under flagg om att dessa skulle vara högutbildade en inom parentes sagt gigantisk lögn inte minst av statsminister Löfven själv.
  Dessa (och säkert fler) skillnader är avgörande och kommer obönhörligen att totalt förändra Sverige inom 25 år. År 2050 är Sverige sannolikt ett muslimskt icke ett kristet land.
  Jag vill passa på att tacka Reinfeldt Ĺööf Löfven och hela PK -eliten samt gratulera Jimmie Åkesson till statsministerposten…men tvivlar på att ens den förträfflige Åkesson skulle kunna vända denna utveckling rätt.

  Gillad av 8 personer

 7. OLOF skriver:

  Jag tror religionen spelar en mycket stor roll denna fråga, i alla fall för hur många invandrare agerar i Sverige.
  Kanske är det så att många av dessa muslimska invandrare,en stor majoritet av de som inte vill anpassa sig i Sverige i alla fall, helt enkelt ser kristendomen och kristna som deras fiende och något de hatar,föraktar och vill besegra.
  De har kommit tillSverige för att få ett bättre leverne materiellt men vill samtidigt inte underordna sig Sveriges kristna historia,lagar och regler. Därför försöker de inte ens att anpassa sig till vad som gäller i Sverige,de vill ju leva efter sin religion,moral,regler,historia.
  Därför är de inte så intresserade av att lära sig svenska eller få jobb,då underordnar de sig ju oss. Därför bekämpar de myndigheter och villhelst leva efter sina historiska klassamhällen.
  Därför bryter de mot våra lagar/regler om hurkvinnor ska behandlas,därför inte bara bryter de mot knivförbudet de använder också kniven mot andra.
  Och Sverige låter dem agera så………….
  Jag skriver nu om de muslimska invandrare som är islamister,inte de muslimska invandrare som förmodligen gärna anpassar sig i Sverige för att deras familj ska kunna studera och jobba sig uppåt i samhället. Vi får aldrig glömma att det finns många invandrare,muslimer och andra,som vill bli stolta och skötsamma medlemnar av vårt svenska samhälle,de anpassar sig och blir allt mer”stolta svenskar” .

  Gilla

 8. Aurora skriver:

  Svensken har en gammal tradition att förakta sig själv. Tror det hår tillbaka till tidigt 1900-tal när man i Sverige, där svensken var en lantis, gick upp ögonen för andra länder och allt utifrån blev FINT. Och den som föraktar sig själv blir föraktad av utifrån kommande också. Så länge svenskar inte kan enas om en nationell, kulturell och etnisk stolthet är vi körda.

  Gillad av 10 personer

 9. aquascaper skriver:

  Du är utopisk vänster. Precis som Leion idag så verkar du inte förstå individens rätt och frihet utan anser utan återhållsamhet att du har rätt att påföra dina ideér på andra, det är motsatsen eller nästan, till det USA grundades på. Så därför verkar ni inte ifrågasätta med vilken rätt staten släpper in andra och ni verkar inte ens förstå att det finns ”andra”.

  Arrogansen är för mig oerhörd, ni erkänner mer eller mindre att ni inte fattar ett jota av varför världen ser ut som den gör. Det är ofattbart för mig att Patrik inte lärde sig mer när han var i Afrika. USA låtsas vara undantaget men regeln är ju alla andra länder. Jag har skrivit flera gånger att jag tydligen förstod mer om världen som barn baserat på att läsa Kalle och Fantomen än vad Sveriges ”bästa” tänkare förmår. Som barn fick man i sig att alla nog skulle bli som i väst, men än Guran då? Varför framhärdade han med sin bastkjol och hatt? Björnligan? En gång tjuv, alltid tjuv. Kalle, oförbätterlig klant men han hade familjen, Joakim, gnetare, och därför rik.

  För mig är det som om svenskar i synnerhet saknar grund att stå på, man har lyckats med att skapa tabula rasa, och proppat in vänsterns logik istället, sedan försöker alla bygga på det, men även höger var vänster i botten, vilket vi idag ser. Vi har inget parti som inte är vänster i botten, men vi har ett som åtminstone ärligt erkänner vad det leder till, nämligen SD, vars tankegods därmed är förvirrat.

  Gillad av 6 personer

  • ..,-.,.-.US skriver:

   ”Arrogansen är för mig oerhörd, ni erkänner mer eller mindre att ni inte fattar ett jota av varför världen ser ut som den gör.”

   Det är ett viktigt första steg att göra detta. Vi lever i en helt förljugen kultur och vägen bort börjar rimligen med att man erkänner att det inte går att förstå världen utifrån de dogmer som föreligger.

   ”Det är ofattbart för mig att Patrik inte lärde sig mer när han var i Afrika.”

   Jag har också haft mycket med Afrika att göra och att svenskar och andra västerlänningar kan spendera tid där utan att se den helt uppenbara, rasistiska verkligheten är nästan ofattbart. Troligen indikerar det att den kult som vi sitter i har lyckats att hjärntvätta många på det absolut mest framgångsrika sättet någonsin. De stänger frivilligt av sina hjärnor när de konfronteras med en verklighet som inte passar in i deras trossystem.

   Man ser även detta i USA. Många familjer har fått flytta upprepade gånger för att komma undan ”integreringen” med de svarta och man har byggt om hela landet för att uppnå den segregering som alla helt desperat vill ha. Kapitalförstöringen har varit bortom enorm. Många stora städer har bara övergetts och fallit ner i total slum. Men samtidigt är det nästan ingen där heller som vill erkänna den rasistiska verkligheten. Man bara flyttar vidare……

   Utlandssvensk

   Gillad av 9 personer

   • olle reimers skriver:

    Det stora problemet med de svarta i USA är givetvis inte deras hudfärg utan att de, till skillnad från majoritetsbefolkningen, tvångsmässigt förflyttades dit av denna.

    De svarta hade ingen dröm att bli amerikaner och amerikanerna hade ingen dröm om att de skulle bli amerikaner heller.

    USA skaffade sig, onödigtvis ett mycket svårt problem, som de fortfarande inte har löst. Att delar av den svarta befolkningen inte valde att i första hand uppgå i den amerikanska kulturen när den möjligheten så småningom gavs; är ingenting att förundras över. De hade sin rätt till stolthet, som alla andra.

    Nu har faktiskt demokraterna, genom sitt huvudlösa agerande, gett de svarta en möjlighet som de inte hade räknat med. Många stolta, intelligenta, välutbildade svarta har sett igenom demokraternas förtryckande välvilja och valt att stödja Donald Trump. I opinionsundersökningar visas att han kan ha så mycket som 30 % stöd bland dem mot de max 10 % som röstat republikanskt i tidigare val.

    Gillad av 1 person

 10. svenne skriver:

  ”Det skulle gå att vetenskapligt fastställa. Det är bara att öppna för fri bosättning för somalier i Sverige och för svenskar i Somalia med lika tillgång till respektive lands utbildnings-, sjukvårds- och bidragssystem med mera och sedan räkna antalet gränsövergångar i vardera riktningen.”

  Om så skulle ske så är det sannolikt att de svenskar som anlänt till Somalia skulle försöka att bygga upp en någorlunda fungerande infrastruktur med de resurser som finns tillhands. Men skall detta lyckas så krävs det givetvis att Somalia till största delen har tömts på sina urinnevånare och ersatts av svenskar. Detta därför att det skulle vara omöjligt att bygga upp ett fungerande samhälle i Somalia om det finns stora rester av våldsamma klankulturer, analfabetism, total brist på den utbildning som krävs för ett modernt samhällsbygge, religiös vetenskapsförnekande fanatism och brist på arbetsdisciplin. Under sådana förutsättningar skulle uppbyggandet omväxlas med raserande enligt den princip som varit gängse i landet under lång tid och detta är ju historiska fakta.

  Om delar av Svenska folket skulle utbytas mot somalier – som då successivt skulle ta över vissa bitar av våra samhällsfunktioner – inses det ju omedelbart att detta är helt omöjligt. Vi klarar ju inte ens av att etablera dessa i så kallade ”enkla jobb”, utan de är hänvisade till ett stort bidragsberoende. Flyttar man, som analfabet, från ett dysfunktionellt land till ett civiliserat och tekniskt utvecklat dito så är man hänvisad till – och i många fall beredd – att ta del av det välstånd som tidigare har byggts upp utan att på något sätt medverka till samhällets försörjning.

  Gillad av 3 personer

 11. Förlegad politik inträngd i ett hörn skriver:

  Sverige förändras i dag i rasande takt. Och inte till det bättre. Allt fler tvingas sätta sig in i begreppet kultur som ett särskiljande fenomen. Vad hade svenska riksdagsföreträdare för tankar när beslutet togs om att Sverige skulle förvandlas till en mångkulturell nation? Tänkte man på USA? Jag tvivlar på det – eftersom man nogsamt och tydligt markerade att den kulturella särarten skulle bestå. Rentav understödjas. Att var och en skulle få fortsätta precis som vanligt, som i Mogadishu eller i Kabul. Man betonade snarare det särskiljande – och inte det som förenade. Man var inte fördomsfull. Det var i det man såg berikningen. I stället för att själv resa ut i världen, skulle världen komma till oss.

  Länge upprätthölls även åsikten att svensk kultur inte existerade. Att bara andra bar på kultur. Om det fanns något svenskt så bestod det enbart av något urvattnat. Som att hoppa groda eller sjunga snapsvisor – och även det kom säkert utifrån. Den egna hemmablindheten var monumental och vittnade om en bråddjup naivitet.

  Nu har det gått mer än 40 år sedan riksdagsbeslutet smögs på svenska folket. Oavsett vilka tankar som låg bakom, ser vi nu resultatet. Det svenska samhället lider under kriminalitet, fler våldtäkter, skjutningar, rån och sprängningar. Ett samhälle i begynnande upplösning. Var det så här man initialt hade tänkt sig det multikulturella Sverige? Att man kastar sten på blåljuspersonal och bränner bilar? Och att tilliten sjunker som en sten? Knappast. Man utgick helt från en idealistisk syn på människan. Som alltigenom god. I eftertankens kranka blekhet bör det framgå att detta var feltänkt. Världen blir inte bättre av att blanda maximal kulturell olikhet. Men likväl lever denna idealistiska tanke kvar inom svensk politik.

  Det är diskrepansen mellan verklighet och idealitet som SD hämtat tillväxtkraft. Att släppa tanken på mänskligt varmt genomströmmande godhet kan vara svårt. Vi ser det prägla hela sjuklövern. Det som i dag utslungas som en anklagelse om något brunt – handlar djupast sett om en tilltagande rädsla och minskad tillit. Att den svenska tryggheten håller på att gå förlorad. Multikultur som understödd politik har nått vägs ende. Men trögheten lever alltjämnt kvar som idealitet. De med förlegade visioner vill inte ta in den nya verkligheten – den Joakim Lamotte visar upp. Därav giftpilarna mot honom som en budbärare.

  Gillad av 8 personer

 12. Stefan Sewall skriver:

  Det är förstås en fråga om kulturers likhet resp. olikhet och också till mycket stor del en fråga om traditioner. Som svensk står man anglosaxisk kultur mycket nära. Själv är jag uppfödd med maximal förprogrammering från späd ålder med amerikansk och brittisk kultur. Det börjar med Kalle Anka från 3 års ålder och vilda västern från 5-6 år. Jag har alltid varit amerikan i själ och hjärta och sedan även britt. Tack och lov. Andra kulturer från öst stämmer inte heller med vårt nordliga kynne. Vi i norden har också starkt bidragit till att forma västvärlden med enormt antal emigranter från Norge, Sverige och Nordeuropa i övrigt. Vår arbetsmoral är identisk. Vikingarna har till stor del format England genetiskt och språkligt och kulturhistoriskt. Både från norr och söder kom nordättade normander resp. juter, daner och nordmän och skapade England som sedan skapade USA. Vi har hur mycket som helst gemensamt med England och USA. Självklart är vi också smarta nog, var och en, att inse att enda vägen till framgång i USA eller var som helst är att snabbt kunna språket så perfekt som möjligt och att också smickra de bofasta och sin omvärld i sitt nya land genom att suga upp deras sedvänjor och härma deras uppförande och delta i deras traditioner. Vi i Nordeuropa har ju en mycket hög intelligens och förståelse för vad som logiskt sett fungerar säkrast. Kommer jag till USA måste jag smälta in och anpassa mig. 300 miljoner amerikaner anpassar sig inte efter 1 st töntig svensk.
  Skillnaden mellan svenskar och somalier är däremot astronomisk på alla plan. Samhörighetskänslan är noll. Tröskeln för en somalier att bli en tvättäkta nordmaling eller närking eller skånepåg är gigantisk.

  Gillad av 3 personer

 13. Stefan Sewall skriver:

  Det var bättre förr. Verkligen i högsta grad.(SIC). Exempel: En snygg ung dam hade sittplatsen intill min på ett tåg från Karlstad 1975. Hon var en charmerande grekisk tjej. Hon var kanske 25 eller 30. Vi kom i trevligt samspråk. Mitt emot satt också två killar i min ålder. Tror de gjorde lumpen vilket jag gjort året innan. Den grekiska fina damen berättade om sin förtjusning för Sverige och svensk kultur. Hon beskrev lyriskt hur hon uppskattade svensk folkmusik. Jag och mina jämnåriga grabbar mitt emot, svarade dumt nog att vi tyckte svensk folkmusik inte var så mycket att ha, utan ville få den tjusiga grekinnan att förstå att västlig rock och pop var dagens melodi och vår preferens. Jag och grabbarna var överens om att särskilt hylla Rolling Stones. Den grekiska tjejen talade mycket bra svenska och passade väldigt bra in i vårt land. Jag ångrar att jag inte då tydligt uttryckte min glädje och uppskattning för hennes artiga och positiva inställning till mitt land. Då hade jag ingen aning om hur jag långt senare skulle komma att önska att alla invandrare vore som hon.

  Gillad av 7 personer

 14. Lars Bernhoff skriver:

  Om vi som PE använder somalier som exempel så kan man använda USA som jämförelse. Där har somalier lyckats mycket bättre. Det finns tydligen en entreprenörskultur hos denna befolkningsgrupp som uppmuntras och får större chans att förverkligas i USA än här.

  I Sverige pacificeras nyanlända från dag 1 genom byråkratiseringen av ankomstregelverket, överdriven tilltro till det offentligas jobbförmedlandekompetens dvs Arbetsförmedlingen. Jämfört med att i USA får civila organisationer en viktigare roll ofta via egna landsmän som lyckats.
  I Sverige har vi med LOs hjälp avvecklat de flesta enkla jobben och etablerat spärrar för att betala låga löner. Vi importerar möjlig arbetskraft och har inget bra system för att få in dem i arbetsmarknaden utan ska skola om analfabeter till studenter. Som policy är det en uppenbar förlorarstrategi.

  Trots misslyckandena fortsätter vi med liknande icke framgångsrika regelverk och metoder. Det är hål i huvudet och garanterat kostsamt. Skillnaden med USA är dessutom att vi har så höga stödsystem att somalierna ändå stannar i Sverige. Vi gör fel och somalier tvingas in i formalia som gör alldeles för många av dem till förlorare i det svenska samhället.
  Om vi sedan förstärker med mångkulturregler och ger dem ökad modersmålsundervisning när svenskkunskap är en nödvändig del för framgång till egenförsörjning. Den humanistiska stormakten agerar kontraproduktivt

  En film som beskriver hur afrikaner med låg utbildning kan få en chans i USA skildras dramatiskt och engagerande i filmen The White Lie med Reese Witherspoon som arbetsförmedlare för kvotflyktingar. 100% osvenskt, men framgångsrikt!

  Gillad av 4 personer

  • --.,.,.-.,.US skriver:

   @ Lars B,

   ”Om vi som PE använder somalier som exempel så kan man använda USA som jämförelse. Där har somalier lyckats mycket bättre. Det finns tydligen en entreprenörskultur hos denna befolkningsgrupp som uppmuntras och får större chans att förverkligas i USA än här.”

   Just detta hävdade även Annie Lööf för några år sen och det är inte sant. Somalierna är en total katastrof i USA också. De är främst koncentrerade i de gamla svenskbygderna i Minnesota och det finns hur mycket som helst att läsa om detta. Här är ett exempel ur högen:

   ”Violent crimes increased by more than 50 percent in 2018 in Minneapolis’ Cedar-Riverside neighborhood, nicknamed “little Mogadishu,” which authorities attribute to Somali gang activity in the area.

   Buried in a recent Star Tribune article was the fact that violent crimes jumped from 54 in 2010 to 84 in 2018, an increase in roughly 56 percent. Authorities attribute the violence to rivalries between Somali gangs, such as the Somali Mafia, the Somali Outlaws, the Hot Boyz, and Madhibaan with Attitude, Alpha News reports.

   According to a 2014 Southside Pride article, the Outlaws and Madhibaan with Attitude have a rivalry that stretches back years, and likely resulted in the murder of two Somali men in April 2014. That article notes that the summer of 2013 was a particularly bloody season for gang warfare, which produced at least 4 killings.

   A 2013 CBS article detailed the involvement of the Outlaws, the Mafia, and another gang called the Lady Outlaws in a sex-trafficking ring that recruited and prostituted young girls, some of whom were under the age of 14, between 2000 and 2010. The ring was operated out of Minneapolis, Columbus, and Nashville, and resulted in the indictment of 30 individuals involved.

   In 2008, the Minneapolis Police Department created a Somali liaison position to focus solely on addressing the issue.”

   (från The Tennessee Star, 2 januari 2019)

   Utlandssvensk

   Gillad av 2 personer

  • ..-,.-.,.US skriver:

   ”En film som beskriver hur afrikaner med låg utbildning kan få en chans i USA skildras dramatiskt och engagerande i filmen The White Lie med Reese Witherspoon som arbetsförmedlare för kvotflyktingar. 100% osvenskt, men framgångsrikt!”

   Hollywood filmer……. Varför inte gå direkt till den mest framgångsrika, dvs. Black Panther? Om man vill leva i en fantasivärld kan man väl lika gärna gå hela vägen och inbilla sig att de svarta lever i dolda, högteknologiska städer i Afrika.

   Verkligheten är dock en annan. Alla områden med svart majoritet är, eller håller på att förvandlas till, extremt våldsam slum.

   Utlandssvensk

   Gillad av 7 personer

  • Christer L skriver:

   ”Vi gör fel och somalier tvingas in i formalia som gör alldeles för många av dem till förlorare i det svenska samhället.”

   Enligt min uppfattning är den svenska politiska planen att importera väljare. Folk från stamkulturer röstar som deras stamledarskap befaller. Därför erbjuds somalier komma till Sverige. Ett relativt fåtal får genvägar in i det politiska etablissemanget här, majoriteten förväntas de leva billigt på svensk välfärd, vilket ändå är lyx för de flesta, kan jag tro. Sedan ska de alltså göra nytta en gång vart fjärde år. Nu går denna plan inte så bra. Man har inte räknat in att i många länder så utgör kriminalitet som mord, utpressning, bedrägeri osv. en stark faktor i politik och ekonomi. Förr kallade exempelvis den smygvita DN dem krigsherrar som nu kallas klanledare, det var på Black Hawk Down´s dagar – ett uppvaknande då. Men genom språkförändringar glömmer traditionen och somnar sött in. Numera är det inte konstigare med klaner än att skottar har kilt.

   Gillad av 1 person

 15. --.,.-.,.US skriver:

  Från MENA folkets perspektiv är vi helt uppenbart en påtagligt lägre stående kultur. Ett gäng feminiserade idioter som bara skänker bort vårt välstånd och inte ens kan skydda våra egna kvinnor. Vi är bara värda förakt.

  Vad gäller USA, blev de ett framgångsrikt invandringsland av samma skäl som t.ex Australien och Kanada, dvs. eftersom de tillämpade hård selektion. Länge hade dessa länder i praktiken en ”white only” immigration och USA hade förbud mot muslimsk invandring. Om USA under 1800-talet hade tillämpat samma typ av immigrationspolitik som Sverige i modern tid, hade det landet för länge sen varit islamiserat.

  Slutligen spelar det ingen större roll vilken kultur somalier har, utfallet för den gruppen kommer att bli ungefär detsamma ändå.

  Utlandssvensk

  Gillad av 6 personer

 16. fabricerad skriver:

  USA har status och, ännu viktigare, självförtroende. Utöver detta skulle jag tro att urvalet av invandrare påverkar. USA har traditionellt ställt krav på invandrare. Från att behöva vara friska, arbetsföra och självförsörjande till akademisk examen, kompetens o.s.v. Den som passerar nålsögat vet med sig att den är duglig, lever upp till det nya landets krav och är utvald. Det betyder något! I motsats till detta, när ett uppehållstillstånd delas ut på närmast vilka lösa grunder som helst inklusive lögner resulterar det i att det faktiskt är betydelselöst och inget som gör att man sträcker på sig när man erhållit det.

  Gillad av 6 personer

 17. Aha skriver:

  Intressant problematik kring varför invandrare i Sverige inte integrerar sig till stolta svenskar. Undantag torde vara många av de ambitiösa invandrarna och som har utbildning och bakgrund att kunna vara ambitiösa, som satsar på att bli stolta svenskar – utan att för den skull sudda bort sina rötter.

  När det gäller motverkande krafter till integration och till att känna stolthet till Sverige utkristalliserar sig några typiskt svenska omständigheter;
  – Islam är utbrett i Sverige och konkurrerar mot nationalism. USA torde inte ha det problemet, antalet muslimer är proportionellt få.
  – etablissemanget i Sverige betonar att minoriteterna ska behålla sina kulturella särdrag
  – nationalismen är till skillnad från i USA något som betraktas med skepticism i Sverige

  Sveriges integrationsproblem är självförvållat och framdrivet av ett etablissemang som kommit ur kurs och som det är av högsta vikt att de ersätts av nya krafter.

  Gillad av 1 person

 18. ..-..,.-US skriver:

  ”Det fanns en tid – beslutet år 1976 om att Sverige skulle bli mångkulturellt är ett bevis – när Sverige trodde sig kunna upprepa det amerikanska invandringexemplet och liksom USA bli en smältdegel av olika kulturer som på något vis bildar en svårupplöslig etnisk legering. ”

  Enligt min uppfattning, var ambitionerna betydligt större än så. Det var ett typiskt, arrogant storsvenskt projekt. Palme var mycket medveten om att USA totalt hade misslyckats med avsegregeringen av de svarta och han ville bevisa för hela världen att Sverige kunde genomföra det som inte gick i USA. En av effekterna av detta blev ett järnhårt principbeslut att vi absolut INTE skulle syssla med selektion. Vi skulle minsann visa att även de absolut mest hopplösa grupperna framgångsrikt kunde integreras in i Sverige. För vi var inte rasister, som amerikanerna.

  Utlandssvensk

  Gillad av 9 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Utlandssvensk (10:41) beskriver en underliggande attityd, som fanns t ex i Myndighetssveriges tolerant nedlåtande, hjälpsamt beskyddande förhållningssätt till zigenare, vilket jag själv märkte som tolk på 70-80-talen. Där hittar vi ursprunget till den skendemokratiskt hycklande härskarklassattityden, som under ytan spred sig till allt fler områden och framträdde fullt synlig och utan minsta skam i det offentliga rummet efter DÖ 2014.

   Jag vet inte hur Palme tänkte, men han kan gott symbolisera hur överklassens barn valde att traska till socialdemokratin och hur under årens lopp en massa komponenter smälte samman och sålunda skapade den toleranta, jämlika övermänniskan, som ödmjukt är medveten om att hon bara har kommit ett snäpp högre i mänsklig utveckling än alla andra likvärdiga på jorden, som ännu bara fladdrar kring normalnivån.

   Ett stort snäpp under normalnivån befinner sig de onda vita undermänniskor som vågar kritisera godhetstänkandet och utgör det enda hotet mot de ödmjukt goda övermänniskornas välförtjänta självtillfredsställelse, välvilliga makt och vinster och lovvärda intention att alltid tala högljutt och väl om de goda undermänniskor som befinner sig flera snäpp under normalnivån, dessa stackare som fröjdas om de blir sedda och slantar kastas ner till dem. Alla dessa exotiska, goda undermänniskogruppers tjut, slagsmål, tiggande och varjehanda hyss är en mångfaldig fröjd för den toleranta övermänniskoklassen att beskåda i sina diskret platinapläterade teaterkikare.

   Gillad av 6 personer

   • ..-.,.-.US,, skriver:

    @ SIXTEN JOHANSSON,

    Strålande kommentar!

    Du och Rikard lärare spelar i en egen liga vad gäller färdigheter i språkbehandling! Det var en otroligt vacker och träffsäker bredsida som du levererade här.

    Hatten av för dig!

    Utlandssvensk

    Gillad av 2 personer

 19. Rutger skriver:

  Grundprincipen i alla relationer är att undanfallenhet normalt aldrig bemöts med förstående omtanke och respekt, utan med förtryck och förakt.

  Sverige är som en fotbollsklubb utan sammanhållning, traditioner och stolthet, utan effektiv träning och krav på spelarna och ingen vilja att vinna matcherna. Man vet knappt varför man finns till. Dj-vla skitklubb, men får man pengar så kan man ju alltid registrera sig som spelare.

  Gillad av 5 personer

 20. Göran Holmström skriver:

  Inom varje Somalier så bor det en grodhoppande midsommar dyrkande individ,
  vars önskan att äta sill och dricka nubbe överträffar allt.
  Det som behövs för att denna svenskhet ska blomma ut är tolerans och generösa bidrag.
  Ungefär så här resoneras det i riksdagen, den som tänker annat är en ond bakåtsträvare.
  Vi vanliga grodhoppande nettobetalare, ska inte skutta för högt, då vi är både bortskämda samt otacksamma som inte förstår hur gott socialismen behandlat oss.
  Innan vi tar tummen ur och enar oss mot tokigheterna, så lär dom bli än värre.
  Tro inte att våra härskare är klara än.

  Gillad av 2 personer

 21. Niklas R skriver:

  Närmare sanningen är att den klisterlappen borde sagt: ”Jag är en stolt somalier och DU betalade för den här bilen.”

  Faktum är att anledningen till varför du ville bli en del av det amerikanska är för att amerikaner är patrioter och stolta över sitt land, därigenom visade en gemenskap som du gärna ville delta i.
  Ingen jävel vill bli en del av en nation som förnekar sin flagga, historia och sätter sig självt i andra hand till förmån för utlänningar som inte bidragit med något.

  För att ändra på detta måste det svenska sättas främst, Sverige är bäst, svenskarna framför allt och Sverige Först! Det ska vara mottot för svenskarna.
  Vill någon vara iranier så finns Iran att leva i.

  Gillad av 6 personer

 22. Johan skriver:

  USA är ett multietniskt samhälke – man kan vara stolt amerikan oavsett ursprung. Men det amerikanska samhället har en hyfsat stark identitet som utgör kittet för amerikanska medborgare.
  Här har man blandat ihop multietniskt med multikulturellt och samtidigt givit upp sin identitet av rädsla att kallas nationalist och resultatet ser vi nu. Ett f.d. Land som kommer bestå av öar och kluster, kanske no-go zoner. Där man sågar av grenen man sitter på genom att missgynna dem som genererar intäkter till Systemet.

  Gilla

 23. KG Lindvall skriver:

  En principiell skillnad är att USA inte har något ekonomiskt stödprogram för invandrare. Man måste ta hand om sig själv. Det blir en naturlig selektion att de driftiga och välutbildade far till USA. Vi i Sverige tar hand om de lågutbildade och bidragsbehövande.

  Gillad av 1 person

 24. Hovs_klipphällar skriver:

  Felet är att Sverige hamnat i klorna på en västfientlig vänstersekt, som i flera decennier ostört kunnat hjärntvätta folk med sina sjuka idéer — den ”långa marschen genom institutionerna”.

  Uttrycket myntades 1967 av den tyska studentaktivisten Rudi Dutschke, som hämtat sin inspiration från den italienske kommunisten Antonio Gramsci. Målet är att genomföra ett socialistiskt maktövertagande, inte genom plötslig revolution utan genom ett långsiktigt övertagande av samhällets alla institutioner – media, försvarsmakt, utbildningsväsende, myndigheter, sjukvård…

  68-vänsterns studentaktivister tillämpade framgångsrikt detta koncept, och har därmed lyckats svårt skada vårt land. Numera är detta så uppenbart att människor flyr från de etablerade partierna och röstar på SD — trots vänsteraktivisternas desperata försök till smutskastning.

  Sveriges historiska framgång byggde på att landet var etniskt och religiöst homogent, samt hade en kultur som premierade hårt arbete — en nödvändighet i vårt klimat.

  Allt detta håller nu på att raseras genom den vanvettiga och destruktiva asylinvandringen. De vänsterinfekterade makthavarna premierar import av personer som på alla sätt är vår motsats — etniskt, religiöst och begåvningsmässigt, och detta håller nu på att resultera i anarki och kaos.

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   En man kan riva ned vad 10 byggt.
   I Sverige river många ned vad generationer byggt.
   Någon ändring kommer inte till stånd förrän allt av värde förstörts och de många som river ned flugit till andra, rikare, marker mogna för skövling.
   Detta är historiens och människans lopp, förvärvare, ärvare fördärvare, vi är fördärvarens tid.

   Gilla

 25. thomasdentredje skriver:

  Västeuropa och Sverige i synnerhet utstår idag en medveten och systematisk krigföring som våra folkvalda framhärdar att betrakta som kulturberikande.

  Gillad av 1 person

 26. lenam skriver:

  Vi ger bort vårt medborgarskap för enkelt. Det får man bara. Inget man behöver kämpa för. Kanske svenskar nedvärderar sig själva och sitt medborgarskap. SÅ GÖR INTE en Amerikan. Det som man får gratis och enkelt och lätt kan ljuga sig till har väl inget större värde?

  Gillad av 2 personer

 27. lookslikeanangel skriver:

  Vid en bardisk

  Som svensk har man haft rätt hög status i USA.
  Det ändras väl nu när Sverige drar på sig snart
  helt olösliga problem.

  Rätt nyligen träffade jag – i Kalifornien – en
  brandman, en universitetslektor från Texas med en
  fru som arbetade med sjukvårdsförsäkringsadministration,
  och en restaurangägare med fransk bakgrund, från L.A.
  De tror att svenskar är välutbildade, rätt fräscha personer,
  som pratar perfekt engelska. Absolut inte att vi har getton,
  granater och bränder och folk som inte talar svenska
  eller ens lite engelska. De flesta ”latinos” i USA pratar ju
  i alla fall en del engelska.

  Men vi får väl ligga på för att få ordning.
  Politikerna lär väl aldrig bry sig….

  PS Så här intensivt kanske!

  Gillad av 1 person

 28. Gerhard Miksche skriver:

  ”Poängen är att folk av olika ursprung på något oförklarligt vis sätter den magiska egenskapen ”amerikan” framför sina medfödda etniska beteckningar.” Problemet är bara att de med ”amerikan” (d v s amerikansk medborgare, menar olika identiteter. En som Hillary Clinton företräder, en annan som Donald Trump representerar. Och det finns många fler. ”Medborgare i USA” är en mer eller mindre tunn hinna på en rad andra identiteter. På grund av att det i princip får sägas vad som helst i USA kommer detta också till uttryck. Numera ofta form av ett hat mellan olika grupper, som söker sitt like i Sverige och EU. Åtminstone vad gäller dess offentlighet.

  Gilla

 29. lookslikeanangel skriver:

  Vid en bardisk

  Som svensk har man haft rätt hög status i USA.
  Det ändras väl nu när Sverige drar på sig snart
  helt olösliga problem.

  Rätt nyligen träffade jag – i Kalifornien – en
  brandman, en universitetslektor från Texas med en
  fru som arbetade med sjukvårdsförsäkringsadministration,
  och en restaurangägare med fransk bakgrund, från L.A.
  De tror att svenskar är välutbildade, rätt fräscha personer,
  som pratar perfekt engelska. Absolut inte att vi har getton,
  granater och bränder och folk som inte talar svenska
  eller ens lite engelska. De flesta ”latinos” i USA pratar ju
  i alla fall en del engelska.

  Men vi får väl ligga på för att få ordning.
  Politikerna lär väl aldrig bry sig….

  PS Så här intensivt kanske!

  Gilla

 30. Enough skriver:

  Många bra synpunkter och resonemang, jag vill bara betona den skillnad som finns mellan den traditionella arbetskraftsinvandringen av folk som vill jobba och assimilera sig, och dagens migration av bidragstagare som vill ha ett bankomatkort och varken kan eller vill bidra till välfärdssystemet, bara leva vidare med sina kulturer. Det håller på att knäcka den allmänna välfärdsstaten, det kommer att ta längre tid än man tror, men det händer….

  När man läser i historieböcker i skolan om en 30-40 år, då vi ganska säkert är en av världens mest segregerade nationer, kommer kanske analysen av ”mångfalls”-experimentet att vara analyserat. Min gissning är att vi ser ut som ett sämre USA eller ett Brasilien eller ett Portugal, inte så kul med tanke på den nästan oändligt goda förutsättningen som fanns för 50-60 år sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.