Bitte Assarmo: Kvinna i LO: Socialdemokraterna är inte längre mitt parti

Bitte Assarmo

INTERVJU Att Sverigedemokraterna har haft svårt att locka kvinnliga väljare har varit känt länge. Men nu börjar trenden vända. Idag lockar SD väljare från alla samhällsklasser, och av båda könen. Och många av SD:s nya väljare kommer från LO.

Malin, 38 år, är en av många arbetare som lämnat Socialdemokraterna och övergått till Sverigedemokraterna. Hon jobbar inom industrin i en mellansvensk småstad och den socialdemokratiska ideologin går som en röd tråd genom hennes liv. Hon anser att den socialdemokratiska politiken har varit genomgående bra för Sverige och medborgarna och är en stor anhängare av folkhemmet, och de skyddsnät som följde med samhällsbygget, förklarar hon:

– Vi har alltid varit socialdemokrater i vår familj, berättar hon. Min farfarsfar arbetade också i industrin och han engagerade sig tidigt i rörelsen. Arbetsmiljön var verkligen inte att leka med på den tiden, 1910-talet, och det behövdes en sammanhållande kraft för att se till arbetarnas väl.

I valet 2018 röstade Malin trots det på SD och hon har själv kontaktat mig för att hon vill prata om sina SD-sympatier, och sin besvikelse över den rödgröna regeringens politik. Men problemen vi idag står inför har en längre historia än bara den nuvarande regeringens tid vid makten, menar hon.

– Det som hände 1975, när riksdagen beslutade att Sverige ska vara mångkulturellt och att invandrare och minoriteter ska få välja om, och i hur hög grad, de ska gå upp i den svenska kulturella identiteten har så klart inte alls varit bra för Sverige. Jag var inte född då och känner inte till hur turerna gick när beslutet fattades, men jag har väldigt svårt att tro att det fanns något särskilt starkt folkligt stöd. Och där någonstans tror jag att socialdemokraterna började avlägsna sig från folkets verklighet. Jag tror på ett homogent samhälle, inte på så sätt att alla måste vara infödda svenskar, men att alla behöver anamma ungefär samma tänkesätt för att det ska fungera. Och jag tycker ju de senaste årens utveckling belägger den åsikten.

Hon skyller också mycket av de senaste årens problem på regeringen Reinfeldt: – Ja absolut. Den överenskommelse man gjorde med Miljöpartiet om invandringen var ju fullkomligt huvudlös. Jag trodde att socialdemokraterna skulle vända skutan och börja föra en mer ansvarsfull politik när de kom till makten 2014. Men så blev det ju inte. Att Socialdemokraterna förde den politik de gjorde under flyktingströmmen 2015, det tycker jag är oförlåtligt.

Flyktinginvandringen 2015 var kännbar i den stad där Malin bor, berättar hon. Kommunen tog emot flera hundra flyktingar, bland annat en större grupp ensamkommande unga män, något som snabbt märktes i stadsbilden.

– De drev ju bara omkring hela dagarna. Det var många, särskilt barn och äldre, som upplevde dem som hotfulla ibland. Men det värsta var nog ändå att kommunen flyttade ut de gamla från ett centralt äldreboende, för att göra plats för de där ensamkommande männen. Det anställdes en massa ny personal, som mest var det en personal på två ensamkommande på det där boendet. En sån personaltäthet hade ju inte varit tänkbart någon annanstans. Förskolorna här i staden har två personal på tolv barn. Och så säger dom att man inte ska ställa grupp mot grupp. Det är inte klokt.

Eftersom många av flyktingarna hade stora vårdbehov ökade köerna till både vårdcentraler och folktandvård, och under en period tog Folktandvården inte ens emot nya patienter. När det ekonomiska ansvaret övertogs av kommunen märktes också folkökningen när det gällde möjligheten att få bostad.

– Vi har inte haft någon bostadsbrist i den här stan under hela mitt vuxna liv, vad jag vet, berättar Malin. Det gick i princip att få en lägenhet på direkten fram tills för några år sen. Men nu är antalet bostäder begränsat och det kan ta ett par år innan man kan få en lägenhet. Det är ju inte så mycket jämfört med storstäder, så klart, men ändå. Det är stor skillnad för oss som bor här. De nyanlända får förtur medan vi andra får vänta. Det är inte rättvist.

Det är just sådana här frågor som har gjort att Socialdemokraterna krymper, tror Malin.

– Människor är inte beredda att betala så mycket i skatt, som vi gör i Sverige, och ändå tvingas se på hur köerna ökar till sjukvård, tandvård, bostäder och annat livsviktigt, säger hon.

Ännu har Malin inte berättat för fler än sin närmaste familj att hon röstat på Sverigedemokraterna, och att hon hoppas på en ny regering i valet 2022. Hon vågar inte, säger hon. I hennes stad styr Socialdemokraterna med ensam majoritet och den stora industrin gör att väldigt många är anslutna till Metall och andra LO-förbund. Att ”komma ut” som sverigedemokrat är fortfarande alltför stigmatiserande för att hon ska våga ta det klivet.

– Alla är sossar här, skrattar hon. Alla! Nej, inte riktigt förstås, jag tror att det är många fler än jag som röstar på SD. Men det är väldigt infekterat. Du vet, industriarbetare, fackanslutna i Metall… Man ses ju som en förrädare om man lämnar det socialdemokratiska partiet.

Men hon tycker sig ändå se en viss förändring. Det talas mer öppet om problemen med migrationspolitiken nu, säger hon, och folk vågar ifrågasätta de nyanländas förturer och privilegier:

– Det är ju detta med att så många andra grupper hela tiden får ta stryk, menar hon, och folk blir trötta på det. Hur man kan rättfärdiga att gamla tvingas flytta från sina boenden för att ensamkommande män ska prioriteras? Så kan ju politikerna inte bete sig i längden, det förstår ju alla innerst inne.

Därför blir 2022 Sverigedemokraternas år i svensk politik, tror Malin.

– Det kommer till slut inte att finnas något annat alternativ, om inte Socialdemokraterna gör en helomvändning och återgår till den politik som de haft tidigare. Men den dagen ser inte ut att komma, avslutar hon.

40 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Kvinna i LO: Socialdemokraterna är inte längre mitt parti

 1. Skarprättarn skriver:

  Frågan är vad vi gör med socialdemokraterna när vi väl har etablerat en stabil majoritet? Ska vi svara med samma mynt och förbjuda den autonoma våldsvänstern? Mobba socialdemokratiska funktionärer i facket? Avvisa socialdemokratiskt deltagande i utskott i riksdagen och breda partiöverenskommelser? Ständigt påtala rasbiologiska institutet, tvångssteriliseringarna, kollektivanslutningen, löntagarfonderna och annan bråte ur socialdemokratins rötter? Ta ett snack med sociala mediechefer att sila kommunistisk S-propaganda och andra falska S-nyheter? Tillsätta en sverigedemokratisk styrelseordförande för SVT? Styra kulturen i lämplig riktning?

  Många frågor pockar på svar.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi skall tillsätta en sanningskommission som undersöker alla brott mot bestående lag och även i svåra fall brott mot mänskligheten, precis som i Nürnberg. Men det mesta som har gjorts har antagligen gjorts i strid med någon existerande lagbestämmelse. Vi skall vända rättspositivismen mot dem som har exploaterat den och sedan skall vi avskaffa rättspositivismen och i stället för literalism och revolution sätta traditionalism och evolution.

   Gillad av 17 personer

  • Niklas R skriver:

   Enkelt, vi gör det förbjudet för fackförbund att vara politiska. Fackförbund får bara agera för sina medlemmars bästa på arbetsmarknaden.
   Då försvinner 80% av vänsterns stöd på en gång och en stor kassako för sossarna är borta.
   Dessutom innebär det att den som är bäst lämpad för ett fackjobb kan få det istället för den som har rätt partibok.

   Gillad av 1 person

 2. Martin A skriver:

  Och sen kommer det ta trettio år till innan den sista Svenska folkspillran fattar att SD förrådde dem redan 2012. Vad tror Malin att ”assimliation” betyder när utlänningarna utgör 40% av befolkningen, är yngre, fruktbarare, kraftfullare och har kulturer och levnadssätt som formats av tusentals år av benhård kulturell konkurrens i världens hårdaste regioner?

  Gillad av 8 personer

 3. svenne skriver:

  ”Men det värsta var nog ändå att kommunen flyttade ut de gamla från ett centralt äldreboende, för att göra plats för de där ensamkommande männen.”

  Detta horribla skeende pågår ju även nu, och det har mycket tydligt redovisats av Swebb-tv på ett krasst sätt som borde få både makthavare och journalister att reagera med upprördhet. Men makthavarna sitter ju mitt uppe i smeten därför att de själva har tvingat kommunerna att ta emot dessa ”nyanlända” och ansvara för deras välbefinnande.

  Kommunerna mutades med en ganska hög ersättning för att bekosta mottagandet under en begränsad tid, men nu har denna tid runnit till ända och verkligheten grinar kommunpolitikerna i ansiktet. Utsikten att få dessa ersättningar lockade dem att ta in så många invandrare som möjligt – i övertygelsen att kommunernas ekonomi skulle förbättras – men nu befinner sig många kommuner på ruinens brant.

  En del politiker uppvisade genom uttalandet ”det kostar inget därför att staten betalar” en idioti som måste betraktas som mer eller mindre oslagbar. De äldre är ett användbart redskap i desperata försök att dra ner på kommunernas kostnader och för att skapa boende åt Ylva Johanssons ”kompetensregn”. Var finns de ”grävande journalister” som borde tugga fradga med anledning av den urusla behandlingen av våra gamla. Deras grävande uteblir nog på grund av att ifrågasättande av de nyanländas rätt till boende på de äldres bekostnad inte är direkt karriärbefrämjande.

  Gillad av 11 personer

 4. Aurora skriver:

  Varför styr S fortfarande med majoritet i kommunen som Malin bor i? Samhällsproblemen som beskrivs bör väl ligga i öppen dagen för alla normalt funtade människor. Det beror väl på alla de som ändå röstar på dem? De som fortfarande (i vår familj har vi alltid röstat S) ska heller inte klaga. Varsågod; ni har fått vad ni röstat på.

  Gillad av 8 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  Se non è vero, è ben trovato. Där var ju alla de starkaste memerna med — alla skall med: 1975, M-MP, åldringarna, bidragsfusket, åsiktsförtrycket.

  Det enda som saknas var insikten att det var SAP som genom sin politik drev fram alla dessa problem. Alla fem.

  Gillad av 5 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Memer . intressant begrepp, jag tolkar det som ledord, karaktäristikum för något speciellt.
   Inom biologin använder vi ledarter – typiska, karaktärsgivande för en viss biotop. Bokskogar med vita vitsippemattor och harsyra på våren På den kalhuggna marken där ingen granskog längre finns vajar ett hav av kruståtel. Alla botanister vet, utan inspektion, att alla grässtråna har en liten krusning högt upp.

   Memer är allmängods, tillhör det kollektiva medvetandet, det som ”alla” vet eller kan hittas på nätet. Borde finnas ett uttryck för motsvarande inom den egna ”privata” sfären, det som ”bara jag” vet men som alltid i en intervju gör berättelsen mer levande: ”Jag vet att det var just det året, för jag gick med gipsad ben efter…och satt mycket vid fönstret och läste om just den händelsen”

   Gillad av 1 person

   • Genernas förlängda frihet skriver:

    Memer var väl huvudsakligen evolutionsbiologen Richard Dawkins sätt att även ta sig an den information som förs vidare vid sidan om gener – mellan olika generationer. All kulturell information består ytterst av memer. Eller ren inlärning om man så vill. Även djur överför memer. Olika grupper av späckhuggare har exempelvis utvecklat sina speciella jaktmetoder och applicerat dem på vissa bytesdjur – som ”kulturellt” överförs till den nya avkomman. Delvis via lek, träning och härmning i unga år. Unga primater lär sig även de av äldre individer. Som att fånga termiter med hjälp av grässtrån. När memer uppnår en högre nivå i användning kan informationsöverföringen betecknas som en typ av begynnande protokultur. Om än ytterst enkel för djur i jämförelse med människans. Det som tagit människan så långt är att hennes eget extremt stora universum av memer. Den symbolvärld som språket vilar på kan sägas bestå av memer i en komplex hierarki med massor av strukturerade samband – som denna text försöker sig på. Där hopp i tid och rum blir möjliga. Även om memer lever fritt från gener, så vilar ändå själva språkförmågan på faktiska gener. Likväl som att världen låter sig delas upp och brytas ned till funktionella objekt. Som det symboliska tänkandet använder sig av. Så memernas större frihet i skyn kommer inte utan samband med faktiska gener. Utan på samma sätt som båtens frihet gjort sig beroende av vatten. Eller flygplanet av omgivande lufthav. Där generna spelar denna roll.

    Gillad av 1 person

 6. En otrohetsaffär skriver:

  Korta textmässiga förklaringar kräver stora kliv. Kvinnlighet står för mer av närhet och intimitet. Troligen som en följd av moderskapets mer påtvingande behov. Manlighet följer projektens mer utåtblickande tunnelseende. Orienterar sig oftare i längre bort liggande terräng. Män upptäckte då tidigare vart samhällsutvecklingen är på väg. Och drar därför mer tidigt i nödbromsen, genom att exempelvis rösta på SD. Nu har verklighetens destruktivitet även krupit upp mot kvinnlig hud. Insikter ur närmiljön görs – och har kommit att bli till kvinnlig vardag. Nu drabbas kvinnor kanske allra värst och mest. Samtidigt som feminismen svikit dem som åsatts en lägre status. De hårt arbetande kvinnorna i kassan på ICA, eller vid löpande bandet på Volvo, har ramlat ut ur en alltmer intellektualiserad kvinnorörelse. Kvinnorörelsen har svikit värkande kvinnoryggar, slitna höftleder och svaga knän. De akademiskt utbildade kvinnorna har mest ägnat sig åt navelskåderi. Nu röstar kvinnliga chaufförer, hon i kassan, hellre på SD än Socialdemokraterna. Samma sak för verksamma inom akutvården. Man följer närhetsprincipen. Man följer sin hudkontakt. Vad man ser och hör. Och känner. Hur det värker. Socialdemokratin som parti upplevs som en otrohetsaffär. Och är det också. I sveket om det kvinnligt hudnära, växer därför sympatierna hos LO-kvinnor för SD. Som man sår får man skörda. En läxa som socialdemokraterna ännu inte tagit in.

  Gillad av 3 personer

  • bejji skriver:

   Vid gårdagens demonstrationer i London mot den konservativa valsegern tycks det som om, enligt videoklipp från dessa, de mest aggressiva av demonstranterna var unga, vita kvinnor – med plakat som ”Refugees Welcome”,, ”No to Racism”, ”Stop Islamophobia!” och rop som ”He´s not my Prime Minister!” (PM Boris J. har tidigare skämtsamt liknat muslimska, beslöjade kvinnor vid ”brevlådor” och ”bankrånare”). Slagorden påminner om Sverige 2015.

   Gillad av 4 personer

 7. Alexander Svensson skriver:

  Vågar inte berätta?! Det är ju såna här fegisar som gör att det går som det går. Sedan är det otroligt att man bara kan utrymma ett äldreboende medan medborgarna bara står och ser på. Svensken saknar allt vad överlevarinstinkt heter….

  Gillad av 15 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Eller så visar sig statsindividualistens ”överlevarinstinkt” på ett perverst vis: tiga, lisma eller sjung med, för att inte få rasiststämpeln. Det får vederbörande [kollektivt] iallafall, så då kan man väl ändå få något ‘på köpet’, kan man tycka.

   Gillad av 1 person

 8. Göran Holmström skriver:

  En brödsmula av bidrag.
  Så kan man tolka valsympatierna i vissa områden.
  För oss som står på egna ben, är skådespelet som bäst vidrigt.
  ”Malin”, prata med dina vänner om varför ni har problem med att öppet visa åsikter/ha en ryggrad.
  Det är ni som satt oss där vi är!
  Mvh Göran.

  Gillad av 1 person

 9. Patrik Axelson skriver:

  Nyligen fick jag veta att pensionärer nedprioriteras när det gäller cancervård.
  Alltså, efter 40 – 45 år i arbetslivet där du betalt skatt och avgifter till bland annat din sjukförsäkring så gäller sjukförsäkringen inte längre om du har fått nån form av cancer.
  Och väldigt många cancerformer går i dag att behandla med gott resultat, men nej inte om du är 65 eller äldre. Smärtstillande och antidepressiva läkemedel är vad som erbjuds.
  Tack svenska staten för ert totala svek.

  Gillad av 7 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Hm, jag har annan positivare erfarenhet. Finns såna också tack och lov. Uppsala. En farbror gick och drog med cancer på gamla dar. Då han var över åttio så pangade man på honom röntgen så han blev självlysande. Fick träffa barnbarnen bara kortare stunder. Han levde några år längre och det var han själv glad för.

   Gilla

 10. brummelisa skriver:

  ”Det som hände 1975, när riksdagen beslutade att Sverige ska vara mångkulturellt och att invandrare och minoriteter ska få välja om, och i hur hög grad, de ska gå upp i den svenska kulturella identiteten har så klart inte alls varit bra för Sverige.”
  Minoriteternas val ska faktiskt FRÄMJAS enligt riksdagsbeslut och grundlagsändring 2010 med SD som enda oppositionsparti.
  1 kap, paragraf 2 i Regeringsformen, RF:
  Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).

  Gilla

 11. Stig Bergman skriver:

  Min personlighet är vem jag är, min attityd beror på vem du är.

  Med det resonemanget är vi många hycklare idag. Men det är inte så lätt, för allt eftersom man blivit äldre har personligheten fått dagtinga med verkligheten från och till. Det är kanske en nödvändig lärdom på vägen från den tiden man gick ut i livet med friskt mod och tvärsäker vetskap om hur livet borde levas. Nils Ferlin resonerade:

  Med många kulörta lyktor
  jag gick mig i världen ut.
  Men de slocknade – ljudlöst och oförmärkt,
  och så tog det vackra slut.

  Jag stannade – högst förlägen,
  – allt hade ju mist sin glans!
  Men nu har jag gått på vägen,
  som kommer från Ingenstans

  och ringlar till Ingenstädes,
  i många de långa år
  förutan kulörta lyktor.
  Det är ganska svårt – men det går.

  Gillad av 3 personer

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  S har övergivit svenska folket. Makten har varit viktigare än politiken. Aktivister har kidnappat partiet. Jöken var sista misstaget. Nu kommer räkningen .

  Gillad av 5 personer

 13. olle holmqvist skriver:

  Det finns ca 20 ”Malin” i Grums och Munkfors. Det närmaste 38-åring är en som ska fylla 38 i juli. Följande som rapporterades i somras från Grums som hon inte tyckte var värt återberätta:
  https://www.expressen.se/gt/malin-31-och-hennes-dotter-terroriserade-av-barnganget/
  https://www.hemhyra.se/nyheter/barngang-satter-skrack-bostadsomrade/

  och från Munkfors
  https://www.expressen.se/tv/nyheter/gt/brandmannen-andreas-dog-under-insats-i-anlagd-brand/
  https://www.expressen.se/gt/knivbevapnad-man-gripen-vid-skola/

  Gillad av 2 personer

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Ditt intervjuoffer har begått det mycket mänskliga felet, liksom vi alla någon gång, att bedöma framtida agerande utifrån tidigare utan att tänka igenom det hela ordentligt. En enkel liten bild sparar nog en massa krångelspråk:

  Under fyra månader tar jag mig fram på skidor. Sedan går det inte längre. Sedan går det igen.

  Vad Malin och så gott som alla gjort och gör är att de behållit skidorna på hela tiden. De har inte röstat annorlunda utifrån aktuell politik, aktuella konsekvenser, eller aktuella ‘löften’, utan har istället röstat utifrån hur det brukar vara. De har röstat i backspegeln, helt enkelt, och alldeles både villat och vallat bort sig.

  Vilket också visar ett problem med allmän rösträtt – oavsett åsikt och värdering är förmågan och viljan till att sätta sig in politik, enskilda frågor stora som små och i än högre grad systemövergripande förändringar individuell och begränsad.

  Det spelar ingen roll om jag är ytterst påläst, analfabet med gravt nedsatt kognition, har egenintresse av ett visst resultat, eller slår tärning – oavsett hur jag väljer vad jag väljer räknas rösten lika. I än högre grad gäller detta valbarhet: partisystemet gynnar den personlighetstyp som är mest egoistisk, egocentrisk och bäst på social manipulation. Personer med mycket höga värden i den mörka triaden (ett test som används vid utredningar misstänkt ASPD/DPD.

  Malin har helt enkelt först nu börjat uppleva direkta konsekvenser av sina egna beslut, visserligen via en lång kausalitetskedja, men lik förbannat så. Inte konstigare än att en suput får levercirrhos.

  Och vem tycker synd om den som super sig till skrumplever, när den borde veta bättre?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Den enda lösningen på detta problem är att anordna systemet så att det finns en organiserad opposition som använder samma fula medel och metoder som den styrande falangen. De som röstar irrationellt, alltså den absolut största delen av valmanskåren, delar då upp sig lika på de två blocken och de som röstar rationellt får bestämma.

   I Sverige har vi haft problemet att den ena falangen har hållit sig för för fin för att ens försöka tilltala vissa delar av den breda massan.

   Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Eller, ju fler som deltar i beslutet desto närmare det optimala blir det.
   Schweiz har en variant av demokratiskt folkstyre som har lyckats alldeles utmärkt varför jag än en gång rekommenderar denna föreläsning av Stellan Abrahamsson:

   Gilla

 15. olle holmqvist skriver:

  Bitte
  Om din IP är från Grums, kan du väl be henne kommenterar ”barngänget”, det blir ju synpunkter från den berörde, och inte filtrerat via en reporter. Nästan lika intressant om hon istället kommer ifrån Munkfors. Den anlagda branden som dödade en.

  Tack

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.