Patrik Engellau: Varför debatterar vi inte mångkulturbeslutet?

Patrik Engellau

Fram till för kanske ett år sedan vara den officiella svenska attityden till invandringen urskuldande och konstruktiv. Åtminstone sedan migrantvågen 2015 erkändes det öppet av beslutsfattare och andra viktiga personer att migrationen medförde problem till vilka man alltså förhöll sig på två sätt.  

För det första försökte man hitta förmildrande omständigheter som skulle problemen att framstå som mindre problematiska. Ett typexempel är justitieminister Morgan Johanssons återkommande uttalanden om att det inte är något särskilt med migranters brottslighet eftersom svenskar varit lika kriminella om även de bott i Rinkeby och Vivalla.  

För det andra var man konstruktiv i bemärkelsen ivrigt sysselsatt med att hitta lösningar. Exempelvis är listan över sysselsättningsbefrämjande åtgärder lång som en arm: Arbetsplatspraktik, Anställningsstöd, Jobbcoachning, Instegsjobb, Nystartsjobb, Sänkt arbetsgivaravgift för nyanlända, Nystartskontor, Etableringssamtal, Etableringslots, Etableringsplan, Traineejobb, Snabbspår, Instegsjobb, Särskilt anställningsstöd, Förstärkt särskilt anställningsstöd, Introduktionsjobb och så vidare. Motsvarande listor skulle kunna göras för andra slags dilemman än arbetslösheten, till exempel projekten Sluta skjut och Operation Rimfrost och säkert fler därtill avseende kriminaliteten.  

Nu känns det som om luften håller på att gå ur ballongen. Det är inte så att ursäkterna och de påhittiga förslagen om nya slags åtgärder tagit slut men de framstår som alltmer krystade och ihåliga eftersom inget verkar fungera. Inte ens Morgan Johansson och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kan längre tro på vad de säger.  

Man kan leda en minister fram till det sura äpplet men man kan inte tvinga honom att bita i det. Statsminister Stefan Löfven framhärdade nyligen i att på teve upprepa Morgan Johansson-teoremet och att framföra en del andra synpunkter – han hade inte sett gängkriminaliteten växa fram – som kanske hade fått passera för tre, fyra år sedan men nu väckte näst intill raseri i nationen. Nationen kräver att statsministern ska bita i det sura äpplet och säga hur han tycker det smakar. 

Nästa generation uppfattningar om hur invandringsproblemen ska hanteras av myndigheterna har redan börjat formuleras. Jag tror att dessa uppfattningar kommer att handla om gränsstängningar – verkliga gränsstängningar, inte sådana låtsasvarianter som regeringar orerat om i flera år; hur kommer det sig att vi aldrig får läsa några grävande reportage hur det egentligen ser ut vid Öresundsbron? – samt om utvisningar och hemsändningar med eller utan mutor.  

Men det finns en annan migrationsrelaterad företeelse som jag tror ligger bakom en avsevärd del av de svårigheter som tornar upp sig och det är riksdagens beslut enligt proposition 1975:26 om att Sverige ska vara mångkulturellt. ”Invandrarna och minoriteterna bör ges möjlighet att välja i vilken mån de vill gå upp i en svensk kulturell identitet eller bibehålla och utveckla den ursprungliga identiteten”, står det. Alla kulturer ska ha lika rättigheter att utveckla sina särdrag.  

Detta är naturligtvis snurrigt. Till exempel kan svensk lagstiftning inte fredligt leva sida vid sida med sharia. Ska en person kunna välja enligt vilket rättssystem han vill bli dömd? Vi vet vilket liv det blev när muslimska nämndemän ville döma enligt muslimsk lag i svensk domstol.  

Hur kunde en enig riksdag fatta detta beslut? Jag tror att de svenska riksdagsledamöterna var oskyldigt okunniga om vad kulturskillnader kan innebära. Troligen begränsades deras erfarenheter av andra folk till att de på en charterresa till Kanarieöarna på engelska lyckats beställa en öl av en spansk kypare. De trodde nog att den kulturintegration de fattade beslut om bara skulle ge oss intressanta kryddor och exotiska frisyrer. De trodde att alla människor från främmande kulturer innerst inne var svenskar.  

Nu har svenska folket lärt sig att detta var en naiv föreställning. Varken vi eller migranterna verkar ha en så civiliserad och kosmopolitisk attityd att vi konfliktfritt kan bo i ett mångkulturellt samhälle där alla kulturer har samma status och samma rätt att leva ut sin särart. (Jag vet inte om något folk har denna gåva.) 

Om jag själv vore muslimsk invandrare i Sverige så skulle jag klia mig i huvudet över svenskarnas underliga infall och motsägelser. Först säger de, svenskarna alltså, att min somaliska kultur är lika mycket värd som deras. För att bevisa det ger de mig kulturbidrag som räcker till bra lön för mig och två kompisar för att vi ska värna om vår kultur och sjunga somaliska sånger. Men om vi köper kat för pengarna blir svenskarna arga fastän vi försöker förklara att kat för vår kultur är ungefär som brännvin för deras. Sedan får vi bidrag för tolkar och bidrag för att gå på SFI fast svenskarna borde fatta att tolkhjälpen gör att vi inte behöver gå på SFI. Försörjningsstödet gör att jag slipper arbeta och i stället kan tugga kat med kompisarna precis som jag gjorde hemma i Mogadishu. Det är bra för då känner jag att svenskarna menar allvar med mångkulturen. Men i nästa ögonblick tycker de att jag ska skriva in mig i Arbetsförmedlingen. Varför det? En kompis sa att man egentligen ska betala moms om man säljer kat. Då sa jag att jag inte är med i momsen. Jag har gått ur momsen. Vad menas med respekt för min kultur om jag inte får aga mina fruar och låta omskära min nyfödda dotter? 

Vi måste erkänna att den svenska attityden, åtminstone de svenska lagarnas attityd, gentemot invandrare är ologisk och schizofren. Vi kan inte ens förklara den för oss själva. Den är resultatet av ett antal osammanhängande influenser, till exempel en devot följsamhet inför allt som FN hittar på, en antagligen ursprunglig föreställning – grundad i det faktum att vi bara träffat svenskar – att svensken är Guds standardmänniska och att alla människor därför egentligen är svenskar, lydighet inför överheten och rättsstatens principer, allt detta sockrat med en rejäl nypa snällhet.  

Men nu är det allvar och vi har inte råd att vara förvirrade och charmigt vimsiga. Om vi ska skaffa oss en migrationspolitik som är på allvar så räcker det inte med att stänga gränserna och starta ett återvandringsprogram, vi måste dessutom bestämma hur vi ska förhålla oss till dem som rotat sig i Sverige och rimligtvis kommer att stanna. Jag tror att den svenska attityden, förkroppsligad i lagar och regler, bör vara att svensk kultur gäller. Historiska muséet visar svensk historia, inte somalisk. Idén om mångkulturen var välvillig och i många avseenden sympatisk men naiv och verklighetsfrämmande.  

113 reaktioner på ”Patrik Engellau: Varför debatterar vi inte mångkulturbeslutet?

 1. Göran Holmström skriver:

  Patrik varför envisas du med att tro gott om beslutsfattarna bakom detta?
  Du skriver ju så vettigt och är så skicklig med ord.
  Men ändå så försvarar du dom som har blod och människoliv på sina händer, varför?
  Är det så obehagligt att tänka tanken att dom faktiskt tjänade på att dra hit kaos?
  Jag frågar detta både snällt och vänligt, och utan ironi.
  Min enda slutsats är att motivet är och var ett egenintresse i göra Sverige mångkulturellt, den starka staten behöver det för att överleva.
  små företagare, uppfinnare och andra frigående individer behöver det inte.
  Mvh Göran

  Gillad av 28 personer

  • Wictor skriver:

   Visst behöver vi ändra på mycket i Sverige.
   Alla regler om olika bidrag ex.vis. Ta bort de förmånliga bidragsreglerna till de som inte bott i Sverige under låt oss säga minst 5-10 år.
   Hur många invandrare skulle då stanna kvar här om de inte längre får penningbidrag varje månad som ger dem ett mycket bättre leverne här än i deras hemländer. Utan att behöva jobba,utan några krav. Även bostadsbidraget gör att de bor oerhört mycket bättre här än i deras hemländer. Ta bort dessa bidrag så får vi se om de stannar kvar och börjar jobba här för att kunna bo här.
   Plus att det knappast skulle komma några nya när det blivit känt i omvärlden att Sverige slutat betala ut bidrag till nya som kommer hit.
   Svårare än så är det nog inte att få bort problemen med massinvandringen,fast man måste ju sätta de redan bosattas behov före de nya.
   Lika med att följa lagar,gör man inte det ska man straffas. Andra gången hårt,tredje gången automatisk utvisning. Kommer en nolltaxerande invandrare så gör mot dem som man gör mot svenskar,kör kontantmetoden=skattemyndigheten jämför tillgångar och levnadsomkostnader med deklarerad lön. Är deklarerad lön för liten= skattetillägg,böter,konfiskering av tillgångar.

   Gillad av 10 personer

  • Christer L skriver:

   Instämmer! Men vi som varit så där naiva som Patrik förstår bättre varför han skriver som han gör. Du Göran behöver inte förstå detta, det räcker att se de konkreta resultaten för att avfärda, med eller utan ursäkter. Det som i praktiken är bästa möjliga är att demokratin återtar makten, den som Olof Palme gjorde till socialistisk makt. Sverige håller på att vakna till en mycket svår situation, det primära är att korrupt politik och undermålig kompetens drivs ut ur systemet. Detta kan bara väljarna göra. Opinionsundersökningarna är väljarnas tidiga varning. Att hämnas på dem som förrått vårt svenska folk följer en naturlig logik, det måste ske. Vi kan inte ha denne Reinfeld på fri fot i längden, inte heller Löfven. Med flera.

   Gillad av 9 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Christer jag både vill förstå och passa in.
    Men lyckas varken med det ena eller det andra.
    Känner ni er inte lurade?
    Jag kan erkänna att jag känner mig lurad, trots att jag aldrig fick chansen att passa in
    Mvh Göran..

    Gillad av 5 personer

  • Linden skriver:

   GH
   En bra sammanfattning, huvuddelen av svenska folkets har köpt mångkulturen med hull och hår, och vårt politikeretablissemang i maskopi med public service och gammelmedia undviker nogsamt att rapportera om avigsidorna.
   Talet om stängda gränser har vi hört sedan 2015. Rena falsarierna, som varit lätt att avslöja för den som haft viljan.
   Hela sjuklövern har deltagit i bedrägerierna.
   Glöm inte att de alla sju skrev på global compact avtalet nyligen som ger alla sjuka på jordklotet automatiskt uppehållstillstånd i vårt land. Samtidigt som det har blivit straffbart att kritiser invandringen.
   Tala om bluff och hyckleri. KD verkar fått sitt straff de har förlorat de röster som de bluffade till sig med sitt låtsas SD light

   Det finns bara en slutsats att dra, de vill oss inte väl.

   Gillad av 7 personer

  • Anders S skriver:

   En anledning till att ”kontroversiella” teman diskuteras ”för lite” är att det funnits så mycket aktionsgrupper som ”skammat” all kritik. Eller värre än så; Bilyana Martinovski som ville hjälpa offer för gruppvåldtäkter råkade väldigt illa ut eftersom våldtäktsmännen i dessa fall ofta kommer från så kallade mena-länder. Jagärhär-aktivisten Kajsa Klein lyckades i en ”hemlig korrespondens” med Martinovskis arbetsplats få Martinovski avskedad. Ingen mer forskning.
   Detta är bara ett exempel av många på hur kritiker till mångkultur-beslutets konsekvenser har behandlats. Man kan – bara av en enda ”felaktig” kommentar när man försöker diskutera i sociala medier förlora sin försörjning.
   Personligen blir jag skrämd av dylikt – jag är offentliganställd och har en stor familj att försörja. Så tyvärr, är man ute efter att statuera exempel och skrämmas har man lyckats. Men tack och lov klarar många inte längre att hålla tyst utan börjar kritisera öppet.

   Gillad av 1 person

  • Axel skriver:

   Vi svenskar har inte upplevt krig på länge. Varken första eller andra världskriget. Utvecklingen var bra i Sverige, därav trodde vi att vi var bättre än andra. Det märktes i Löfvens tal han höll 2014. ”Mitt” europa har inga murar, andemeningen , kom till oss, så tar vi hand om er alla. Ni får bostad och jobb och blir goda Svenskar. Därefter kommer Jag att införa Global Deal. Hallelu ja, vad jag är bra.!! Samma flum existerar i knarkkvartar., dom är också filosofer när dom är påtända. Där är nivån på vår politik.

   Gillad av 8 personer

 2. Martin skriver:

  Naiv och verklighetsfrämmande ja så kan man verkligen sammanfatta detta lilla land och dess befolkning som genomsnittseurope’en vet ligger i norra Europa men som genomsnittssvensken är övertygad om ligger i Universums absoluta mittpunkt. Godheten bland eliten är så djupgående att kunskapen om norska är noll. Kanske 200 år med fred får människor att fjärma sig så långt från ondska att man måste importera den för att uppnå balans mellan gott och ont?. Nu gör det emellertid ont i Sverige, rejält ont. Kanske hela processen kan leda till att Sverige och svenskarna ”normaliseras”?? Det vore önskvärt.

  Gillad av 11 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Angående grundlagen har du ju redan börjat riva i getskinnshandsken. Det finns andra bestämmelser som vi kan överordna den problematiska. Vi kan göra tolkningar som grundar sig i 1975 års självuppfattning. Denna del är den enklaste. Politik är att vilja.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Angående 1975. Samma år som sossarna avvecklade lagen om tvångssterilisering. Utom för de som ville byta kön. För dem avskaffades det något senare.

   Gillad av 1 person

 4. V för Vendetta skriver:

  Man byter inte kultur som man byter strumpor, inte en som man är svensk. Det finns bara ett sätt att agera för att land som importerat mellanmörka män en mass och det är att mycket starkare vidmakthålla sin egen kultur och inte på något sätt erbjuda eller uppmuntra de mellanmörka männen att utöva sin egen kultur d v s inga skattefinansierade bidrag skall gå till föreningar som samlas och kulturjobbar, ingen undervisning i hemspråk, och inga förslag om muslimska helgdagar. Sådan kultur skall vara just en minoritet i landet medan vår egna skall vara en majoritet. Det finns bara fördelar med ett sådant agerande.

  Gillad av 18 personer

  • Martin A skriver:

   Sverige har ingen kultur. Det är vi Svenskar som har kultur. Och de här integrationsfantasierna börjar bli tröttsamt att lyssna på. Jag har inget intresse att göra Araber till Svenskar och jag kommer inte acceptera dem som sådana oavsett hur fånigt de skuttar runt midsommarstången. Jag vet det, du vet det och de vet det. Så varför låtsas?

   Gillad av 12 personer

 5. Claes Albinh-Söndergaard. skriver:

  Propositionen 1975:26 den sk mångkultur-propositionen måste ses som en del av en större helhet om en diskussion skall bli meningsfull.Det är helheten som måste diskuteras.En helhet där mångkulturpropositionen endast är en del.av en större helhet ,där bl a Barcelona-avtalet med dess anpassning av Sverige på alla plan gentemot Islam och Global Compact med sin omdefiniering och exklusion av begreppet ”illegal” samt dess etablering i juridiskt avseende av alla migranters rättsstatus såsom varande större och mer tvingande än de etniska svenskarnas måste lyftas fram och ej mörkas.Coudenhove-Kalergis sk Kalergi-plan och den sk Soros-planen måste även lyftas fram i en ärlig och öppen diskussion.Det faktum att många svenska parlamentariker även enligt Soros själv är lydiga soldater i Soros-armén förtjänar att lyftas fram.Varför hymla med EUs övergripande mål som enligt dess grundardokument är de europeiska nationernas förintande och de europeiska folkens nedsmältning till en sk hybridras?Vem tror att ett upphävande av den sk mångkulturpropositionen och ett upphävande av såväl Barcelona-avtalet samt Global Compact ens är möjliga?Vem tror att en svensk sk Swexit är möjlig?Svar:Mycket få.Givet dessa fakta är de facto på lite sikt Sveriges sönderfall och upplösning helt given.Råd:Flytta och packa resväskorna så snart ni kan för det här kan bara sluta på ett sätt.Vill ni verkligen se era söner och döttrar förhånade och utplundrade och utan allt hopp i ett Sverige som endast kommer att betrakta dem som andra eller tredje klassens medborgare vars enda raison d´etre det är att vara lydig skatteboskap utan tanke- och yttrandefrihet?Vill ni verkligen uppleva detta?Om inte:Lämna landet såfort ni bara kan.

  Gillad av 6 personer

  • bejji skriver:

   Tror Du att ledningen i Kreml i Moskva skulle acceptera en sådan situation i Sverige – ett mycket nära grannland till Ryssland, samt med den instabilitet i dess närområde, som detta skulle innebära? Kreml ogillar i hög grad instabilitet i sitt grannskap.- och har ingripit förr vid dylikt tillstånd.

   Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Swexit är ingalunda en omöjlighet, Claes Albinh. En ny folkomröstning om EU leder med stor sannolikhet till Sverige gör England sällskap ut ur den socialistiska fattigdomsunionen. Därmed kan vi återupprätta ett sant folkstyre och ge ett land på dekis en välbehövlig nystart. Först utanför Gosplan-kopian i Bryssel kan vi åter börja tänka rationellt och ta itu med de planekonomiska systemfel som är stagnationens huvudorsaker. Den uppgiften blir inte enkelt, men underlättas om de redan nu självtänkande och emigrationsbenägna deltar i räddningsarbetet i stället för att ge upp och dra.

   För lösningen kan ju tyckas vara en ren tidsfråga. Nu när Ulf äntligen brutit isen och druckit kaffe med Jimmy. Enda risken är han blir avpolletterad av sin egen kommunalrådshöger, den kongressmajoritet som hellre tycks sälja sin själ till djävulen än att ta strid för den frihetliga ideologi som partiet påstår sig företräda.

   Gillad av 3 personer

   • Christer E skriver:

    Nationalstaten har aldrig fungerat för Europa. Innan WW-1 styrdes Europa av ett antal imperier (engelska, franska, habsburgska, ottomanska, ryska). De nationalstater som skapades efter WW-1 slukades inom ett par decennier av nya imperier, Sovjetunionen och Nazi-Tyskland). Efter WW-2 återstod endast ett europeiskt imperium, Sovjetunionen (som lade beslag på hela Centraleuropa. Västeuropa började med något nytt, integration, som till slut blev EU.

    När Sovjetunionen föll samman, steg ett Ryssland med imperialistiska intentioner upp i dess ställe. Målet för Ryssland är en Eurasisk union, från Lissabon till Vladivostok, givetvis med Ryssland som centralmakt. Nationalstaterna har bara att anpassa sig, dvs tvångsanslutning till den Eurasiska unionen. Se bara vad som håller på att hända med Ukraina.
    Motkraften kan bara vara ett starkare och enat EU. Allt annat är att stoppa huvudet i sanden, alternativt i den ryska myllan.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Imperiet har fungerat för Europa!? Tusen år försökte vi återskapa imperiet tills lugnet inträdde 1534 och 1648 med den officiella nationalstaten. Nu är vi där igen och skapar krig och elände med detta förbannade imperium!

    Gillad av 4 personer

   • Christer E skriver:

    Jag håller med om att imperier inte är lösningen på Europas eller Världens problem, snarare att de är problemen. Men, de europeiska imperierna har varit relativt framgångsrika (för moderlandet) om man jämför med nationalstaterna. Det brittiska höll i ett par hundra år, liksom det franska. Vårt svenska i knappt 100 år (eller lite längre om man räknar 1809 som slutår).
    Få nationalstater (som inte tidigare varit imperier) har överlevt mer är ett par decennier i Europa (Finland har väl lyckats bäst och Belgien kan knappast kallas nationalstat), dvs innan staterna integrerades i den europeiska unionen.

    Storbritannien har aldrig ens varit en nationalstat någon gång (gick i princip direkt från imperium till EU via EFTA och EEC), så det blir helt säkert ett mycket bryskt uppvaknande om Brexit blir verklighet.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Storbritannien har aldrig ens varit en natipnalstat” — här överstiger okunskapen helt enkelt varje tröskel. Jag borde veta bättre än att giva mig i lsg med vettvillingar. England är själva prototypen för en nationslstat och den första att utropa sin självständighet i början av 1500-talet! Punkt slut och plonk i filtret!

    Gillad av 3 personer

   • Christer E skriver:

    Får jag be om lite ödmjukhet inför historiska fakta. På 1500-talet fanns inte begreppet och vad ska man kalla det England som var i besittning av stora delar av nuvarande Frankrike? Ett lokalt europeiskt imperium, tycker jag passar bra (precis som Bourgogne och andra).

    Dessutom var ju basen för det brittiska imperiet helt klart i just Europa, alltså ett europeiskt imperium.

    Du kan bättre, det vet jag efter att ha läst många av dina inlägg !

    Gillad av 1 person

 6. svenne skriver:

  ”Men om vi köper kat för pengarna blir svenskarna arga fastän vi försöker förklara att kat för vår kultur är ungefär som brännvin för deras.”

  De svenskar som sitter på en parksoffa och dricker brännvin – som inköpts med hjälp av socialbidrag – kallas vanemässigt för ”A-lagare” och betraktas inte alltid med blida ögon. Ordningsmakten kan även ingripa för att förhindra oskicket att småsupa på en offentlig plats.

  Om somalier i Rinkeby sitter på en parksoffa och tuggar kat – som inköpts med hjälp av socialbidrag – så får dessa inte kallas ”A-lagare”, eller något annat nedsättande epitet. Detta därför att det skulle kallas ”hets mot folkgrupp”, och ordningsmakten ingriper hellre mot den som har hasplat ur sig det kränkande uttrycket. Polisen är nog inte heller så angelägen att ingripa då handlingen sker i ett ”utsatt område” därför att detta kan väcka en vrede hos både de som anklagas och de som finns runtomkring. Det är bättre att se mellan fingrarna och betrakta företeelsen som en kulturyttring för att inte riskera någon form av upplopp.

  Gillad av 12 personer

 7. Laura skriver:

  Mångkulturlagen måste såklart skrotas. Svenska minoriteter, exvis samer o tornedalsfinnar, måste kunna vara nöjda med föreningsfriheten o d. I ett civiliserat samhälle bör olika seder och åsikter kunna samexistera fredligt, men det förutsätter förstås en gemensam kultur med lagar och principer och värderingar som alla accepterar som det som alltid gäller övergripande.
  Sverige tillhör rättmätigt det svenska folket genom arv och egna insatser. Vi har rätt att hålla på våra gränser och våra tillgångar och vi har rätt att få vara stolta över vår kultur, inklusive vår etnicitet, som en del av vårt arv och identitet. Precis som alla andra folk, inom nationella lagar.
  Permanent uppehållstillstånd bör bara ges i samband med att medborgarskap beviljas. Och kraven för svenskt medborgarskap bör höjas markant. Förutom säg åtta års obrutet boende här, ostraffad och goda kunskaper i svenska o om vårt samhälle, så bör man under dessa år ha gjort ett års samhällstjänst/försvarsplikt och varit självförsörjande genom arbete/CSN de senaste två åren. För att få ett medborgarskap på prov i fem år. Som återkallas om man begår brott som kan ge fängelse. Alla uppehållstillstånd och medborgarskap sedan millennieskiftet bör omprövas, från nu och bakåt. Ååkejj.
  Islam erkänner inte och praktiserar inte religionsfrihet och bör därför inte ha rätt till vår svenska religionsfrihet från 1850. Moskéer och muslimska skolor bör alltså ej få tillstånd. Svensk lag måste gälla utan relativisering, lika för alla. Aldrig någonsin barbarisk sharia. Islam är motsatsen till kristen västerländsk kultur. Motsatsen till allt jag värdesätter.
  Sverige är, än så länge, en suverän nation och en kristen monarki. Präglad av vikingavärderingar om att göra rätt för sig och behärska sig m m och av kristen etik med inre rannsakan och personlig moral och skuld utifrån de tio budorden och silverbudet.
  Man måste sätta punkt för socialismens irrvägar med postmodern identitetspolitik som härjat och förstört de senaste årtiondena och sikta på det väsentliga med lag och ordning och säkerhet till liv och lem och individers möjligheter att skapa sig ett liv och hålla staten kort.

  Gillad av 11 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Ja, helt riktigt som du skriver Laura; ”vi har rätt att hålla på våra gränser och våra tillgångar och vi har rätt att få vara stolta över vår kultur, inklusive vår etnicitet, som en del av vårt arv och identitet.”
   Japan visar vägen:

   Gillad av 2 personer

 8. Gerhard Miksche skriver:

  Politik är att vilja. Olof Palmes bok från 1968. Baserad på hans tal åren dessförinnan.

  ”För socialismen har människovärdet betytt mycket mera än mänskliga rättigheter…arbetarrörelsen bröt fram och ställde kravet på människovärde och väckte visionen om trygghetens samhälle…”

  Och: ”Den framtid vi kan skönja kommer att föra med sig mycket av påfrestningar och svårigheter, när vi svenskar skal anpassa oss till en förändrad verklighet. Men skall vi kunna överleva måste vi lära oss att leva tillsammans med andra.

  Klart utstakat väg. När har vi nått vägens ände? Anpassat oss?

  Gillad av 5 personer

  • pllay skriver:

   Det finns alltid ytterligare en ny främmande kultur svensken måste anpassa sig till, en resa utan slut.
   Hela Palmes, och därmed modern Socialdemokratis, filosofi är fullkomligt horribelt fel, direkt dödsbringande.
   Och här sitter Sverige fast, låsta vid en dominant och ofelbar Socialdemokrati.
   Ett förnuftigt och fungerande samhälle förutsätter att Socialdemokratin skiljs från makten för generationer framåt och att vi inför en maktbegränsande och maktfördelande konstitution.
   Vägen dit är lång och har inte ens påbörjats.

   Gillad av 3 personer

 9. Martin A skriver:

  ”För det första försökte man hitta förmildrande omständigheter som skulle få problemen att framstå som mindre problematiska.”

  Nix. Det första man gjorde var att kalla inflytelserika mediapersonligheter till möte i Saltsjöbaden och förorda att inte rapportera om invandrad brottslighet, på grand hotell i Saltsjöbaden 1987.

  Här är wikipediaartikeln som försöker utmåla det här som en konspirationsteori. Men läser man noga så förnekar inte wikipediaartikeln att mötet hölls, den säger att inget avtal upprättades, så det så! Att ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” skulle vara ett formellt avtal är det väl ingen som någonsin trott på? Men det är just det som wikipedia, och säkert etablissemanget i Sverige, tar till intäkt för att kalla det här tongivande mötet för ”högerextrem konspirationsteori”. Jag har själv sett en video där Susanna Popova berättade att hon var där. Och Sveriges Media har varit exempellösa i sin undermåliga rapportering, det finns inget annat land som har pixlat armarna på brottslingar eller som vitpixlat. Det gick fem år, sen tyckte en ansvarsfull chefsredaktör på Expressen att det här går inte längre, och försökte väcka debatt om invandringen. Han fick kicken 2 dagar senare.

  Så det har varit det här som har varit etablissemangets första och främsta reaktion. Dölja fakta och förleda Svenskarna. Och sedan dölja och ljuga om att man har dolt och ljugit.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lilla_Saltsj%C3%B6badsavtalet

  Gillad av 15 personer

 10. Lars Bernhoff skriver:

  Mångkultur är ett av dessa ödesdigra beslut som fattades på 70-talet av Palme.. ödesdigert därför att det var en eftergift till främst judar, ester, finländare som bevisat att de klarade att bli väl fungerande arbetskraftsinvandrare, helt enkelt nettoskattebetalande. De ville dessutom behålla kulturella traditioner och fick möjlighet till hemspråksundervisning. Bortsett från judar så handlade det vid denna tid att många invandrare återvände till sitt hemland efter ett antal år. Att de ofta gjorde så innebar att med lite hemspråksundervisning så underlättade vi att de kunde återvända hem lättare. Sverige slapp ha en integrationspolitik eftersom att majoriteten troligen skulle lämna Sverige ändå

  Detta är min huvudkritik mot senare tids politiker. Efter 70-talet så ändrades invandringens karaktär, dvs åtm på 90-talet och därefter så kom det in många okvalificerade invandrare med helt annan och kanske tom negativ inställning till vår kultur men positiva till våra välfärdssystem. På 70-talet så kunde netto invandring vara några tusen och max drygt 10.000.

  När allt ändrar sig radikalt och nettoinvandringen blir mångdubbel och utvandringen inte ökar, så stor politikerna förlamade och fortsätter med mångkultur. Hemspråksundervisning byter namn och kallas modersmålsundervisning. Nya argumentet är att det ger en bättre förutsättning för att lära sig svenska! Politikerna blir tvungna att hitta på en verklig assimilerings- och integrationspolitik, och den blir, inte oväntat, byråkratisk och hopplöst trög som i sin värsta version innebär kompetensutvisningar dvs att av formella regelskäl utvisar v flera av de mest framgångsrika invandrarna. De kan trots att de efter många år här lyckats bli nettoskattebetalare bli utvisade. Morgan J hinner som vanligt inte med att justera reglerna trots att alla är överens om att detta inte var avsikten.

  Mångkultur kostar miljarder och enbart tolkhjälp utan tidsgräns kostar oss 7 miljarder per år.
  Det finns enligt lastips.se den 12 okt finns i Foliehatten en referens till världens mest omfattande utvärdering av mångkultur Forskarna drog slutsatsen i den omfattande analysen: ”Vi hittar ett statistiskt signifikant negativt samband mellan etnisk mångfald och socialt förtroende i samhället”
  Gamla Palmebeslut måste omprövas när fakta finns i överflöd. Men politikerna försvårar när de byter argument för en politik som blev helt fel under åtminstone de senaste 30 åren

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   Palme är helig inom S och stora delar av Sverige, ingen rör ett Palmebeslut, det vore att vanhelga minnet av en av Sveriges största hjältar.
   Traumat efter mordet är fortfarande förlamande, inte bara Palme dog, hela nationen har gått i stå.
   Palme och S är samma sak, en helig och en kyrka, en dogmatisk kyrka som ser sig som landets enda och rätta religion.
   Likheterna mellan S och Islam är slående, läror som varken kan ifrågasättas eller kompromissas om, total och absolut makt över folket, den enda vägen framåt.

   Gillad av 4 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Min uppfattning är att Olof Palme förändrade Socialdemokratin. Palme var en envåldshärskare och bestämde allt. Den demokratiska beslutsformen inom partiet försvann vilket var grundorsaken till mordet.

    Gillad av 3 personer

 11. Richard II skriver:

  ”Hur kunde en enig riksdag fatta detta beslut? Jag tror att de svenska riksdagsledamöterna var oskyldigt okunniga om vad kulturskillnader kan innebära.”

  Makthavare måste förstå vad de inte förstår. Om man vet att man är okunnig så låter man bli att fatta beslut. Om ditt antagande stämmer borde de aldrig fått ha makten eftersom de uppenbarligen var inkompetenta.

  ”Idén om mångkulturen var välvillig och i många avseenden sympatisk men naiv och verklighetsfrämmande.”

  Välvillig och sympatisk mot de icke-svenskar som kommer hit, ja. Men inte välvillig mot svenskarna.

  Gillad av 6 personer

  • Martin A skriver:

   En politiker är alltid ansvarig för alla sina beslut och allt den skrivit under. Politikerna använder oRättsväsendet mot oss om vi bryter mot deras lagar, oavsett om vi kände till dem eller ej. ignorantia legis non excusat. Nå, den korgen ska vi skicka rakt tillbaka till politikerna, okunnighet är ingen ursäkt.

   Gillad av 8 personer

 12. Lars-Olof Svensson skriver:

  Därför att det fortfarande är tabu. Som exemel. Läs den här artikeln av Dick Harrisson från 2015, https://www.svd.se/historieloshet-bakom-radsla-for-invandring Hur sannolikt är det att han eller de som delade hans åsikter plötsligt skulle säga. Ok, jag hade fel. – Jag tycker det stora felet inte i sig är olika kulturer utan att det stora problemet är den officiella, svenska inställningen med allt vad den inneburit i form av bidrag och förintande av den egna kulturen (typ tomten är turk och omskrivning av barnböcker för att passa postkolonialt mode). Som tex när Reinflet säger utan invandring hade vi varit barbarer eller när Mona Sahlin väljer Bruce Springsteen stället för Nobelfesten. Det är medvetna ställningstaganden för att dissa Sverige och svenskar.- Nej, snacka inte så mycket om kulturer. Man hamnar bara brunfållan då. Ta istället bort alla bidrag och allt stöd till te x trossamfund (vilket tyvärr är en svensk kultur). Så får vi se hur mycket verklig, underifrån spirande kultur det finns.

  Gillad av 6 personer

  • Martin A skriver:

   Bra att du uppmärksammar den där ryggradslöse insmickrande lille hovhistorikern. Såg en föreläsning med honom om Westphaliska Freden där han nogsamt undvek att ta upp det absolut mest centrala som kom ut ur den och det som den freden är känd för, att den etablerade staters suveränitet. Just därför att det i USAs unilaterala tidevarv inte är populärt att tala om staters suveränitet.

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Sanningen är väl att vi har och har haft inkompetenta politiker, ideologiska drömmare, sökande efter orsakssamband som de inte uppfattar pga sina drömmar. Sverige som en metropol som New York. Den fira kapitalismens smältdeg.

   Gilla

 13. Aha skriver:

  Mångkulturbeslutet 1975 är ett bra exempel, kanske det bästa, hur stora kollektiv kan ta felaktiga beslut. Det gäller även för stora företags val av färdriktningar. Som tur var går det ofta att korrigera besluten. Mångkulturbeslutet blir dock tufft, ett beslut som i förorterna genererat stora utanförskap. Att rensa upp i getton verkar vara en synnerligen svår uppgift.

  Mångkulturbeslutet kom som en följd av Palmes moraliska stormakt som pekade finger åt framför allt USAs strävan att hålla kommunisterna stången. Med mångkulturbeslutet skulle man visa upp för världen att det internationella engagemanget också skulle speglas i Sverige, Sverige skulle bli mångkulturellt. Borta var Erlanders prisande av det homogena Sverige i samband med raskravaller i USA på sextiotalet. Borta var alla tankar om att ingenstans var mångkultur en framgångsfaktor och att motsatsen gällde; slit och bråk var legio för mångkulturer, bråk som ibland gick över till inbördeskrig.

  Sjuttiotalets politiker, media och kulturpersonligheter tog ett grandiost felaktigt beslut som deras efterföljare i snart femtio år har accentuerat.

  De ansvariga är många. Förhoppningsvis dokumenteras skeendet där de drivande anges. Där hamnar många politiker som Reinfeldt och Annie Lööf, journalister som Lindström, kändisar som Schyffert.

  Varje skjutning är en påminnelse om deras val. Lidande i enorma vårdköer är också en smärtsam påminnelse.. Man kan inte släppa in två miljoner människor på några decennier utan välfärden ansträngs.
  Barn som rånas, kvinnor som våldtas i det offentliga rummet blir ständiga påminnelser till deras val.
  Medelklassen kommer också att få känna av en blygsam ekonomisk tillväxt, det suger att försörja ett stort utanförskap.

  Än idag är riksdagen full av politiker som vill driva på med än mer mångkultur. Än idag finns det folk som röstar på dem.

  Om vi ändå kunde få dem att ta notan.

  Gillad av 12 personer

  • Martin A skriver:

   Fel och fel, det beror väl på hur det har gått för de som fattade beslutet. Det vill säga sossetoppen och mediebaronerna. Senast jag tittade så var deras familjer fortfarande kvar på toppen och rullade sig i status, pengar, privilegier och egendomar. Nu är ju inte deras kollektiv särskilt stort men jag kan inte se hur det var ett felaktigt beslut?

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Håller med i stora stycken, men invandringsproblematiken uppkommer på 80-talet och som följd av borgerliga partiers beslut, så man kanske bör skilja på den retorik som rådde med viss rätt på 70-talet och den retorik som rådde på 90.talet? Samhällsutvecklingen är inte kausalt linjärt, oavsett hur mycket matematik man lärt sig.

   Gilla

 14. Anna Lindén skriver:

  Jag tror att man fattade detta beslut 1975 för att man ville underlätta för de invandrare som skulle återvandra. Jag vill minnas att diskussionen gick så på den tiden.

  Gillad av 2 personer

 15. D skriver:

  @LAURA Ett års samhällstjänst är en idé jag har sett även från annat håll. De andra kraven är rimliga och kanske nödvändiga men just detta är förödande. Att lära sig språket, ordna bostad och jobb, eventuellt starta eget är oerhört svåra att göra i ett främmande land. Att tvingas avbryta detta projekt ett år blir ingen tjänst för samhället om då invandraren missar en fast anställning eller sin hyra. Det kommer dessutom kräva en insats från staten som kommer att kosta. Det blir alltså sämre för alla.

  Gillad av 1 person

 16. Den blinde svensken skriver:

  En kort exposé. Hela 60-, 70- och 80-talet framlevde vi under ideologiska fanor. Sveriges framgångssaga skulle få delas av andra. Varje obskyr frihetsrörelse i världen behövde vårt stöd. Oavsett kontinent. Alla skulle befrias från historiens ok. Hitta sig själva och få ta plats i världen. Det svävade en revolutionsromantik över detta. I det ljuset brydde sig ingen om att gräva i kulturbegreppet. Fast kunskap om kulturer förelåg. Man valde istället att betrakta världen med ideologiska glasögon. Man läste sin Marx och Engels och köpte Maos lilla röda. Och förfasade sig över amerikanska södern Ku Klux Klan, och imperialismens kvardröjande rötter. Under tiden låg kunskapens källor vidöppna. Men ingen brydde sig om att lästa dem. Om vad mänsklig kultur egentligen bestod av, och hur den uttrycktes. Den kunskapen återfanns inom antropologisk och etnologisk litteratur – den senare en nordiska beteckning på samma ämne. Hur människan i vid bemärkelse bygger upp mångskiftande samhällen. Där historien själv kan blotta mycket främmande världar. Ofta med skrämmande ritualer och mänskliga blodsoffer. Att det mänskliga panoramat är brett. Och ibland ont. Alltid med potential. Men över denna kunskap låg Hitlers raspolitik som en våt filt. Att ta sig an kulturella skillnader och samtidigt hålla genetiska faktorer ifrån sig, klarade ingen av. Men i huvudsakligen historiens blad låg de sanna berättelserna. Att vilken människa som helst kan utvecklas till både kannibal eller till professor. Men sällan samtidigt. Nu råkar kulturella förändringar röra sig som sniglar inspelade i slow motion. Det tar århundraden att som kollektiv förändra något kulturellt djupt. Och vissa kulturer är inte det minsta intresserade av att alls förändra sig. All denna information fanns tillgänglig när jag var unge, men mina kamrater valde att engagerade sig för FNL och ANC – i sann Palme- eller Jan Myrdal-anda. Kuba stod högt på himlen. Ingen hade intresse av Mayakulturen eller Inkariket. Eller mossliken som offer i vår egen tidigare kultur. All utveckling gick framåt ansåg man. Även Samer körde snöskoter och samlade renar med hjälp av helikopter. Snart var varenda människa modern. Gamla ränder skulle gå ur. Men man hade fel. Man såg inte religionens sammanhållande kraft. Hur kultur och religion uppträder som siamesiska tvillingar. Att de är sammanväxta. Sverige – i dag en yttets naiv nation. Som tror att i gränslösheten blir alla som svenskar. I varje fall som förebild. Men man har skjutit sig i foten. Man gick förbi kundkapens källor. Migrationen har släppt loss krafter som man i dag inte kan eller förmår tygla. Allt fokus på SD har gjort politiker och allmänheten blinda. Tills nyligen. Och nu står vi där – med byxorna nere.

  Gillad av 5 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Blinde svensken — Exakt, ideologiska fanor! Närmare bestämt en ideologisk snuttefilt som svensken svepte in sig i för att verkligheten därute var för obekväm.
   Så kan man sammanfatta hela vansinnet.

   Gillad av 3 personer

 17. Laura skriver:

  Claes Albinh-Söndergaard
  Din beskrivning är exakt de mörkaste stundernas uppfattning om läget, tyvärr. Jag hoppas flrtvivlat att du har fel om hur omöjligt och förutbestämt allt är. Men hur skulle man kunna lämna alla barn och barnbarn ens om inte ålder och ekonomi satte stopp? Och vart skulle man då ta sina resväskor? Om EU i praktiken redan förbjuder exit så finns inga näraliggande alternativ, för du kan inte mena att Norge är ett alternativ. Schweiz kräver en god förmögenhet för att kunna flytta till. Skulle det börja blåsa bättre vindar i USA och om Trump för fyra år till, så kan ju de med förmögenhet kanske få immigrationstillstånd dit. Utanför västvärlden är ju inget alternativ. Förhoppningen är att UK ändå lyckas genomföra Brexit.

  Gillad av 2 personer

  • ..--.-.US skriver:

   @ Laura,

   ”Schweiz kräver en god förmögenhet för att kunna flytta till.”

   Nej, det krävs bara att du har ett jobb. Du kan flytta dit och t.ex köra buss. Men Schweiz utvecklas i precis samma riktning som Sverige, det är bara att man ligger efter med cirka 20-40 år. PISA resultaten som just kom ut visade en dramatisk försämring.

   ”Förhoppningen är att UK ändå lyckas genomföra Brexit.”

   UK är minst lika PK som Sverige, islamiseringen pågår för fullt och man är nog ledande vad gäller att hänsynslöst förfölja dissidenter.

   Jag bor sen länge i Schweiz och har tidigare bott i UK, så jag är hyggligt insatt. Om jag var ung och ville undkomma mångkulturen, skulle jag nog satsa på Ungern.

   Utlandssvensk

   Gilla

   • Parisare och EU-medborgare skriver:

    Nu röstade schweizarna för att begränsa invandringen från EU (de tvingades till öppna gränser mot EU för att kunna få ett avtal med EU), så det borde inte räcka med att få jobb som busschaufför för att komma in i Schweiz (men jag vet inte vad som till slut hände efter folkomröstningen).

    Annars är Frankrike skapligt mono-kulturellt, dvs den franska kulturen gäller och i Frankrike gäller endast franska språket. Att det sedan finns museer för afrikansk konst (Chirac ordnade ett sådant), islamsk historia och konst, etc. är bara ett uttryck för den franska kulturen. Hela samhället genomsyras av laicism, egentligen mer än bara sekulär.

    Ungern känns mer som ur askan i elden. Ungern vill riva upp Trianon-avtalet från 1919 och skapa ett slags stor-Ungern, dvs ett liten centraleuropeisk imperium (inget imperium har lyckats vara momo-kulturellt).

    Gillad av 1 person

   • --..,-US skriver:

    ”Nu röstade schweizarna för att begränsa invandringen från EU (de tvingades till öppna gränser mot EU för att kunna få ett avtal med EU), så det borde inte räcka med att få jobb som busschaufför för att komma in i Schweiz (men jag vet inte vad som till slut hände efter folkomröstningen).”

    Nej, men det vet jag. Parlamentet struntade i folkomröstningen och det jag skrev ovan stämmer.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Laura, det finns inga svenska samhällen kvar. Det är givetvis korrekt det du beskriver, det är absurditeter at´v t.ex utlänning si och så att tala o att man fritt kan flytta till exempelvis Schwiz eller Norge utan att ha pengar och utan att vara beroende av det svenska samhället med pensioner och åldringsvård eller sjukvård. Det räcker väl att se på kronkursen!

   Gilla

   • ..,-US.. skriver:

    @ Lars,

    ”det är absurditeter at´v t.ex utlänning si och så att tala o att man fritt kan flytta till exempelvis Schwiz eller Norge utan att ha pengar”

    Visst, Lars! Du vet bättre! Jag har bara bott i Schweiz i snart 20 år, men du är experten!

    Gillad av 1 person

 18. Dandersan skriver:

  Finlands självständighetsdag idag.
  Vi hade en stor invandring från Finland på 1960-70 talet.
  De fick arbete från första dagen men behöll sina kulturella särarter. Trots att vi såg dem som udda inslag så har många assimilerats i samhället.
  Det går bra för dessa personer.
  Men avståndet var väl inte så stort!
  Vilket kanske är dagens problem!

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Dandersan — Finland var tom. en del av Sverige fram till 1809! Och vi delar en gemensam nordeuropeisk-kristen värdegrund, vilket absolut inte gäller folk som nu kommer hit från muslimska länder utanför Europa…

   Gillad av 3 personer

 19. Palle9 skriver:

  Patrik: tack för bra krönika – många bra kompletterande kommentarer.
  När det gäller Morgan Johanssons och även Stefan Löfvens resonemang menar jag att detta är både vilseledande och felaktigt. De argumenterar mot något, som inget riksdagsparti framför, nämligen att den ökande våldskriminaliteten skulle bero på förövarnas etnicitet i sig. Vad de däremot undviker att förhålla sig till är att
  a) en massinvandring av mestadels lågutbildade människor från utomeuropeiska länder rimligen leder till ett ökat utanförskap,
  b) att dessa framväxande parallellsamhällen göder såväl svartarbeten, som annan kriminalitet.
  Sedan är det naturligtvis så att människor från andra världsdelar mestadels har en annan etnisk bakgrund än den nordeuropeiska, men det är således inte denna i sig som utgör problemet. Om vår invandring av någon anledning i hög utsträckning bestått av sydkoreaner eller japaner med hög utbildningsnivå och hög arbetsmoral, skulle högst sannolikt problemen med kriminalitet varit mindre. Problemfri hade integrationen dock säkert inte varit ens då om volymerna varit av samma storleksordning – svårigheter att lära in svenska språket hade t.ex. varit stora.
  Kritiken ska riktas mot ansvariga politiker, som visat sig helt inkompetenta, och i många fall illvilliga.

  Gillad av 1 person

 20. Svante Jonsson skriver:

  Snart 45 års mångkulturell erfarenhet att bära på. Demografin är irreversibelt förändrad, könsfördelningen i Sverige är förändrad på ett sätt som aldrig tidigare har existerat på svenskt territorium, en på svenskt territorium ny religion är etablerad och hårddraget är till ytan små delar av svenskt territorium koloniserat. På riksnivå är våra valda representanter antingen medvetna om att de är valda av medborgare som förutsätter att representanterna är vettiga personer att lita på och att representanterna alltid gör sitt bästa för att finna lösningar på oundvikliga problem som självklart uppstår därför att vi är människor eller också är de medvetna om det ovan beskrivna och ger fullständigt f-n i det- vilket leder till ett tredje alternativ- att de i själva verket inte är vettiga personer att lita på. Ingenting tyder på att det tredje alternativet är felaktigt. Snart 45 år. Framtiden är en svart svan.

  Gillad av 3 personer

  • Rune skriver:

   Politikerna är inte våra valda representanter. De är partiernas representanter. Partierna bestämmer enväldigt vilka som får stå på deras valsedlar. Ofta i slutna rum.
   De skulle vara bra om partierna öppnades mot allmänheten och blev offentliga, så att jag och alla andra kunde sätta upp oss på valsedeln hos valfritt parti. Detta skulle göra slut på partiledningarnas diktatoriska envälde.

   Gillad av 2 personer

 21. Niklas R skriver:

  Bra artikel.

  Något jag aldrig förstått är varför ingen försvarsadvokat någonsin åberopat en utlännings rätt enligt Regeringsformen att leva och utöva sin kultur i Sverige.
  Enligt islam och koranen har en man rätt att döda en familjemedlem som förolämpar profeten och allahs påbud – vilket i Sverige betecknas som ”hedersmord”. Nu tror folk att dessa flickor – för det är vanligtvis flickor – dödas för att de har brutit mot någon klanregel, för det är så det presenteras i media, men så är det inte utan grunden för mordet är sharia – de gudomliga islamiska lagarna som styr allt.
  Alltså, enligt svensk grundlag skulle alltså en muslim ha rätt, enligt sin kultur och sed, att döda en familjemedlem enligt Regeringsformen 1 kap. §2 sjätte stycket. Därför Regeringsformen smäller högre än Brottsbalken enligt lag och praxis.

  Nu, en svensk skulle inte kunna hänvisa till detta eftersom vi är kulturellt kristna och Bibeln och kristendomen är tydlig med att jordiska lagar gäller i detta rike. Men med islam är det en helt annan historia.

  Gillad av 3 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Det är som den fria rätten att hysa, framför eller på annat vis uttrycka åsikter. Den finns där, så länge den inte prövas.

   Varför skulle en imam (t ex) försöka undgå påföljd med hänvisning till grundlag och regeringsform, om själva utmanandet av lagen sätter sökarljuset på något man bäst tjänar på att hålla dolt?

   Förutsatt att min hypotetiske imam alls känner till detta eller ens bryr sig, förstås. Muslimer i allmänhet och araber i synnerhet andas realpolitik, och islam är till sin sammansättning aldrig i konflikt med realpolitiska hänsyn. Är motståndaren jude, inget problem, står i boken hur man gör. Är motståndaren kristen eller otrogen, samma där. Står i boken. Är motståndaren apostat? Samma igen. Är motståndaren andra muslimer är det fel sorts muslimer, så inget problem där heller. En väldigt praktisk idékonstruktion, närmast socialdemokratisk faktiskt.

   Och som vi vet kan gränsen för frihet (och därmed rättighet) bara finnas om den utmanas.

   Det är en stor svaghet hos svenskar, vilken paragrafen du talar om gör manifest, att vi är nästan helt oförmögna att se den andre sådan den andre ser sig själv, och acceptera att den andre är annorlunda och trivs med det. Herregud, att ta med svenskar på promenad längs Istedgade i Köpenhamn förr! Maken till pryda rationaliseringar om butikerna och flickorna där fick man höra. Hur kan danskarna tillåta att det ser ut så där? var en vanlig kommentar.

   Hur mycket värre blir det då inte med kulturer som inte ens hör till den indoeuropeiska språkfamiljen, eller ligger geografiskt och värderingsmässigt nära? En zigensk man som knivar den som tafsat på hans syster gör inte fel enligt sin kultur, tvärtom gör han rätt, och hela hans socioekonomiska faktorer runt omkring honom bekräftar det. Den svenska responsen? A: han är psykiskt sjuk annars kan han inte tycka som han gör, eller B: han är ett offer för det svenska samhällets rasism och ej integrerad. Sanningen är C: det är rätt enligt hans kulturella mönster, men då måste svensken tänka rasistiskt.

   Hellre döden, tycker svensken, individuellt och kollektivt.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare
   PS Jag räknas nog som osvensk i exemplet med zigenaren, då jag är på hans sida. DS

   Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Jovisst, du har en poäng om den svenska begränsade insikten om att andra kulturer faktiskt är annorlunda, En del av oss insåg det redan på 80-talet genom intimt umgänge med personer från andra kulturer. Kunskapen har inte spridits.

    Gilla

 22. stigrydmark skriver:

  Beslutet 1975 var ju helt idiotiskt. Det fanns ju inga krav på integrering, så invandraren har förstått beslutet rätt. Han kommer och fortsätter leva sitt liv, trots alla kostsamma åtgärder för att integrera. Faktum är att stora grupper inte vill integreras, det behöver man ju inte. Språket fixar sig, det finns tolkar.
  Jag vill påminna om Anders Borgs bild av ett lyckligt, mångkulturellt Sverige, han hade varit i Nigeria, som blev förebilden. Vad säger man?

  Gillad av 3 personer

  • Palle9 skriver:

   StigRydmark: Vad man säger? Att en sådan verklighetsfrånvänd person aldrig borde innehaft den position han hade. Om han ”såg ljuset” i Nigeria, så var det som bekant under en flygtur över Sverige, som hans huvudman Reinfeldt fick en annan aha-upplevelse: det finns enorma mängder skog i detta land – och den mannen var statsminister i åtta år …
   Självklart kan ingen enskild person vara kunnig på alla områden, men man kan ju omge sig med en stab av medarbetare, som täcker in sakkunskap på viktiga områden.
   Påminner mig om citatet från en uppsats för många år sedan – illustrerande syftningsfel:
   ” Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag bara beklaga Erik XIV”.

   Gillad av 1 person

 23. Johan skriver:

  Till att börja med: ”svenskar varit lika kriminella om även de bott i Rinkeby och Vivalla.” Jag minns de här områdena från 70-talet och de var helt andra förorter på den tiden.
  Ett beslut om att Sverige ska vara mångkulturellt 1975 kan inte ha varit något man kommit på under en fikarast. Det måste i så fall ha varit att riksdagen sett uppenbara fördelar för landet i det, att kopiera något annat framgångsrikt mångkulturellt land. Hmmm…vilket då? Eller att det utövats starka påtryckningar utifrån. Det här var 2-3 år efter försöket att skrämma upp folk med att snart tar oljan slut och därigenom stor kris. Detta gick ju sådär.
  Varför debatteras inte resultatet av migrationen? Antagligen dels för att det vore politiskt självmord att erkänna att man haft fel. Att gå ut och hävda att det varit ett beslut för 45 år sedan, taget av andra makthavare går inte heller utan att avslöja beställarna.
  Men det måste vara besvärligt att behöva bemöta kritik med ihåliga argument och veta om det.

  Gilla

 24. Karl Läppén skriver:

  Bra artikel om det vansinniga felbeslutet att införa mångkulturlagen. Den är roten till mycket ont både ekonomiskt och för samhället i stort.
  Frågan om mångkulturlagen borde ligga högt upp på den politiska diskussionens agenda, men gör det inte….obegripligt!

  Gillad av 1 person

 25. Hovs_klipphällar skriver:

  Jodå Patrik — troligen var det en kombination av det du skriver, alltså enfaldig naivitet, hos några — plus att en del folk på vänsterkanten aktivt ogillade vår svenska kultur!
  Detta var några år efter 68-vänsterns buller med kårhusockupation osv., och deras åsikter hade hunnit sprida sig in bland somliga riksdagsledamöter.

  Kort sagt, tidsandan hade hunnit koka ihop en giftig brygd av vänsterhat mot hela vår civilisation. Den som går tillbaka och läser vilka åsikter som framfördes i vänstermedia på den tiden kan se själv hur det såg ut.

  ”…Under 60-talet talades det ofta både inom socialdemokratin och den yttersta vänstern om den ”borgerliga hegemonin” som rådde i landet. Begreppet lånade man från den italienske 20-talsmarxisten Antonio Gramsci. Trots mer än fyra decenniers oavbrutet maktinnehav hade arbetarrörelsen inte lyckats knäcka det tänkande som genomsyrade en rad av samhällets bärande institutioner: universitetsvärlden, kultursektorn, skolsystemet, dagspressen, kyrkan och försvarsmakten, uppfattades fortfarande som borgerliga.
  En strategi drogs upp för att förändra detta, som bland annat omfattade en ohelig allians med de vänstergrupper som brukar förknippas med årtalet 1968. Om detta har skrivits åtskilligt. I det här sammanhanget räcker det med att konstatera att strategin har varit framgångsrik….”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

  — Politikerna hade inte hunnit samla sig till någon mot-offensiv mot de här giftiga vänsteråsikterna, detta kom senare. Idag har SD över 20 procent av väljarna bakom sig och man borde kunna ta upp en debatt om att skrota hela detta vansinne.

  Gillad av 3 personer

 26. Rikard skriver:

  Hej.

  Men vad är du beredd att förorda för åtgärder?

  Är du i tanken redo att acceptera att det enda sättet att ha ett svenskt Sverige om bara tjugo år är totalt stoppad invandring från Afrika, MENA och liknande områden? Ingen flyktinginvandring, ingen anhöriginvandring, ingen familjeåterförening, inga ensamkommande – noll. Är du beredd att ta steget att säga att vissa folkslag inte skall ha möjlighet att passera svensk gräns annat än med visum och då endast i undantagsfall? (Som vid affärskontakter, eller turism.)

  Är du verkligen där, att du inser och anser att det är en rejäl och reell skillnad på en vit fransman och en sudanes med franskt medborgarskap?

  Det kallas nämligen apartheid, segregation, diskriminering, rasism och raslagar. Jag tror inte ditt sociala umgänge accepterar ett öppet och offentligt sådant ställningstagande, att du på bloggen argumenterar för att (t ex) invandring av norrmän som faktiskt är norrmän skall vara fri men inte om norrmannen ifråga är neger, arab eller pakistanier. Om du ens tycker så själv.

  Och ännu värre: vad gör vi med de ca 1 500 000+ människor som måste utvisas om Sverige skall fortsätta finnas?

  Vågar du gå in i det mörkret?

  Det är ju bara i mörkret man finner ljuset.

  Jag skulle, om jag vore i sådan ställning, utan att tveka ogiltigförklara hela den refererade paragrafen, på den alla vilande lagar och all dito praxis, och även ogiltigförklara samtliga PUT, TUT, och medborgarskap som utfärdats från det året – samtliga personer som omfattats av detta skulle få söka på nytt, och bedömas efter strikta kriterier i enlighet med flyktingkonvention med mera. Varpå samtliga som inte kommit till Sverige som första säkra land, som begått brott, som inte assimilerat sig, och som inte har kvarstående flyktingskäl ges tre månader på sig att lämna landet. Därför att endast svenska har någon form av rätt till Sverige.

  Visst, det hade blivit stökigt, men det blir det alltid när man storstädar. Völ det är rent kan man återskapa ordningen.

  Priset hade blivit högt, men ändå lägre än priset för vad som nu sker.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

  • .--.,US.- skriver:

   ”Det kallas nämligen apartheid, segregation, diskriminering, rasism och raslagar.”

   Ja, åtgärder som bevisligen fungerar mycket bra.

   Eftersom Patrik och många andra svenskar är hårt fokuserade på ”plånboksfrågor”, kan man ju även konstatera att det ekonomiska utfallet av fungerande segregering är närmast oändligt mycket bättre än olika former av påtvingad integrering.

   Sydafrika, Rhodesia, Detroit, osv fungerade bevisligen enormt mycket bättre när det fanns segregering. När denna sen upphörde, inleddes en resa mot något som kan kallas en ekonomisk nollpunkt. Väldigt rika och välfungerande områden sänks ner i total fattigdom.

   Utlandssvensk

   Gillad av 7 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    En annan sak svenskar inte vill diskutera, som du säkert noterat, är att rösträtt så som den ser ut i Sverige idag, omöjliggör ens sådana tillfälliga lösningar som segregering och apartheid innebär.

    Om alla röster räknas lika, och alla får rösta till det nationella parlamentet kommer en del partier likt S, C och MP idag att flörta med röster från div. ej svenska etniska/religiösa grupper, bl a just för att man tror på plånboksfrågan likt en guldkalv. Andra partier kommer att göra tvärtom, och bli marginella företeelser, så som AfS och Nyans (utifrån nuläget förstås).

    Låt säga att vi skapar ”townships”. Al-Malmö på riktigt, Södertälje för kristna syrier, assyrier och syrianer. Delar av norra Stockholm för sunni-araber, somalier, och andra afrikaner. Delar av Göteborg för gott och blandat. Låt säg att det går relativt smärtfritt med dessa områden som delstater med hög intern autonomi, samt skatte-anslag från det svenska Sverige.

    Spola fram två generationer och befolkningen i de områdena är ändå stor nog att rösta bort segregationen.

    Det är det svenska inte vill se. Rik som fattig eller blå som röd.

    De vill så innerligt gärna att alla egentligen skall vara svenskar under huden. Den allmänna rösträtten är så helig som vore den en vit ko i Delhi.

    Och eftersom vi inte vill ens tala om att slakta kon så svälter vi oss så svaga att vargen tar den, för så har vi i alla fall inte ruckat på våra heliga prinn-siiiper, som det skall uttalas på TV-svenska.

    Tips: Jangdal har en suveränt bra text i Fri Debatt idag.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 4 personer

   • Lars skriver:

    Dina argument faller då det rycks bygga på någon slags rasbiologisk teori. Kolonialismen i Afrika och särskilt Rhodesia gör du till en fråga om om rasers överlägsna förmåga. Man kan inte bortse från kolonialismens effekter på ett Afrikansk samhälle, hur primitivt det än må ha varit, det är inget bevis på den vita rasens överlägsenhet att samhället faller samman efter det att GB överlämnat till självstyre. Att konflikterna blivit värre, att diktatur ersatt, att terms of trade,försämrats , Attt IM ställt krav innebär i sig inte att falliisemanget kan hänföras till en effekt av rasbiologiska teorier. Situationen i Afrika var som den var.

    Failed state, javisst, men hur många fungerande stater ser du på den Afrikanska kontinenten, den fattigaste på jorden?

    Det du skriver gång på gång här och annorstädes är nonsens. Tror du det svenska samhället 1702 rymde sådan esprit och företagsamhet så att utgången var given? Schweiz tre gånger om.

    Gilla

   • ..-,.-US skriver:

    Lars,

    ”men hur många fungerande stater ser du på den Afrikanska kontinenten, den fattigaste på jorden?”

    Ja, just det! Vidare är det precis likadant överallt där svarta afrikaner är i majoritet. Men visst, allt är de elaka vitingarnas fel! Utan kolonialism och slaveri skulle det vara Wakanda överallt…..

    Gilla

   • Lars skriver:

    US, det var medvetet jag skrev så eftersom jag trodde du skulle falla i gropen och inte inse att ditt resonemang saknar kausalitet. hela Afrika var kolonier, du har inget jämförelseobjekt för att studera korrelation. Likadant med din litania om Detroit när bilindustrin minskar i betydelse och jobben försvinner och de mer starkare utbildning och ekonomi flyttar.

    Om dig kan man definitivt prata om besserwisser. Du har bott i Schweiz i 20 år. Jaha. Och vad vet du om svenska förhållanden efter 20 år?

    Dumheten invaderar dessa sidor.

    Gilla

 27. Klas-Gunnar skriver:

  Det fredliga kriget har långsamt pågått under lååååång tid. Vi har, som vår store ledare sa ”inte sett det komma” inte heller förstått att det försatt pågår. Många olika, inledningsvis små, trojanska hästar har bjudits skattebidragsbetald plats med fritt hö och fri ryktning i våra stallar runt om i hela vårt land under många år. Nu har de arabiska fullbloden vuxit sig stora och fölat av sig så de blivit synliga. Försent, den arbetsamme nordsvenska brukshästen finns inte mer (skriver nordsvensk med liten bokstav så att det inte kan missuppfattas, ja ja, ni vet, hästrasrasister).

  Gilla

 28. Carl Svensson skriver:

  Hej Patrik! Din kommentar om att ”svenskar är standardmänniskor påminner om islams syn på sin religion. De menar att alla människor egentligen är muslimer. En ”otrogen” eller khaffir som blir muslim kallas bland muslimer inte för konvertiter utan för återvändare.

  Gilla

 29. Bertil skriver:

  Har Anders Borg beskrivit Nigeria som ett lyckat mangkulturellt samhalle? Har han aldrig hort talas om Biafrakriget och mordet pa hundratusentals manniskor fran Biafra? Ibos hatar Yurobas och Hausas.

  Bertil

  Gilla

 30. -.-,-US.- skriver:

  ”Jag tror att den svenska attityden, förkroppsligad i lagar och regler, bör vara att svensk kultur gäller. Historiska muséet visar svensk historia, inte somalisk. ”

  Således assimilering istället för integration. Detta är, numera, en populär ståndpunkt. Man säger då att de problem vi ser med t.ex somalier beror på deras kultur och om vi istället, på något sätt, kunde få dem att bli kulturella svenskar, så skulle problemen upphöra.

  Dessvärre finns det absolut inget som tyder på detta men massiv empiri som indikerar motsatsen. Det finns väldigt stora genetiska skillnader mellan somalier och svenskar och dessa går inte bort för att man hoppar runt en midsommarkrans eller tar en snaps.

  Varför är det så otroligt svårt att acceptera verkligheten? Alla kan lätt läsa på om USA, där man har mycket omfattande erfarenhet av alla typer av migrationsrelaterade frågor. Vad gäller svarta afrikaner är facit helt glasklart: Graden av assimilering spelar ingen som helst roll.

  Utlandssvensk

  Gillad av 6 personer

 31. --.-.US.. skriver:

  Vad gäller muslimer, kan man observera att det går bara att assimilera dem om man först får dem att sluta vara muslimer. Det har gjorts MÅNGA försök att uppnå detta, men det finns inga kända framgångar.

  Sovjetunionen försökte med sedvanliga hårda metoder att sekularisera sina muslimer, men resultatet av 70 års järnhårt assimileringstryck blev ungefär NOLL. Det var liknande i gamla Jugoslavien. Turkiet försökte att genomföra en intern tvångssekularisering med väldigt hårda metoder under ungefär lika lång tid. Sen röstade de fram muslimska brödraskapet (Erdogan) och återislamiseringen är i full gång sen länge. Osv, osv

  Men vem vet, kanske kineserna lyckas? De bygger nu ett jättelikt lägersystem för sina muslimer. Kommer detta att leda till framgångsrik assimilering? Jag tvivlar, men vi får väl se.

  Det som dock är helt säkert är att Sverige absolut inte kommer lyckas att assimilera några muslimer. Glöm det! Det finns inte på kartan att vi skulle kunna uppnå detta med de metoder som vi kan tänka oss att använda. Antingen får vi dem att lämna landet, eller så blir hela landet muslimskt inom några generationer.

  Utlandssvensk

  Gillad av 7 personer

  • olle holmqvist skriver:

   ”Sverige absolut inte kommer lyckas att assimilera några muslimer. ”
   Jag upplever faktiskt att jag känner muslimer i Sverige som blivit assimilerade. Deras är antal är alltså inte = noll. Men de är få. Dock: med dem ett möjligt scenario, kanske inte troligt:
   De ser och jämför, f a unga kvinnor – hur mkt bättre svennelivet är och de vill dit. Jag ska faan inte bli som morsan…Jag förställer mig att den unga kvinnliga läkaren som sköts i Ribban med barnet i sin famn – att hon var en sådan och hon straffades enligt klan-lagen.

   Jämförelsen är en mäktig kraft. Svennofoberna ser oss västerlänningar som fega, slappa, värda att besegras. I den kampen använder de västerländsk teknik mobiler och handgranater.
   Men deras barn väljer mellan imamens ord och svennarnas verklighet.

   Gilla

   • .--.,.US skriver:

    Olle,

    ”Jag upplever faktiskt att jag känner muslimer i Sverige som blivit assimilerade. Deras är antal är alltså inte = noll”

    De kan förefalla assimilerade utan att vara det. Om de är assimilerade på riktigt, är de inte muslimer.

    Gillad av 2 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Har liknande erfarenhet, men det rör sig om individer som är exceptionella jämfört med gruppen. Jfr svenskar som verkligen tror fanatiskt på PK-normen, respektive som bara får kunskap via statsmedia, och dissidenter.

    Invandrarpojkar (då främst från MENA) som lyckas skaffa sig goda kunskaper i skolan har också oftare mer försvenskad eller västerniserad värdegrund. De kan s.a.s. se bägge systemen inifrån, och välja det som passar bäst allt eftersom utan att det känns oäkta. Med pojkar med afrikanskt påbrå är det ovanligare, men för jugoslaver vanligare.

    För flickorna avgör föräldrarnas socioekonomiska situation och bakgrund från hemlandet helt och hållet. I övrigt tämligen lika.

    Gemensamt är att dessa personer (och vi får tänka på att åldersspannet trots allt är från ca 40 för första generationen ny svensk som jag kallar dem till nyfödda) är att de kallar sig just svenskar. Med det menar de födelseort och hemland och de gör anspråk på att vara svenskar i kraft av leverne och värdegrund, utan att förneka eller försaka sitt ursprung, inte olikt högutbildade svenskar i exil och deras barn.

    Dessa kan utgöra en grund för en bättre framtid, ja, men inte för integration i dagens mening. Snarare ett kosmopolitiskt samhälle som medger frivillig formell segregation med distrikt med egna lokala regler utifrån den där dominanta folkgruppen – detta då de västerniserade är för få och inte har dominant status i sina ursprungsfolks ögon; jfr med hur svenska dissidenter ses av majoriteten svenska svenskar.

    Således ett mini-USA, på kort sikt. På lång sikt är Balkan och Jugoslavien eller Libanon mer realistiskt som trolig utveckling.

    Och som sagt, dessa personer är individer på marginalen, inte mer representativa för majoriteten än vad VAM var för svenskar.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare
    PS Ovanstående är förstås högs anekdotiskt, så inta med salt som man säger. DS

    Gillad av 1 person

   • olle holmqvist skriver:

    > .–.,.US
    Du ställer till det för dig. du måste kunna definiera både ”assimilerade på riktigt”
    och ”riktig” muslim. Som Rikard säger är jugge-slaverna mera lika oss. Dricker alkohol
    t ex och är jävligt störda av troskamrater från längre bort som ska uppfostra dem.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle, kvinnan som sköts på Ribersborg (ett område vid havet ungefär av karaktären Östermalm) var gift med en brottsling, yrkeskriminell, och troligen, men inte säkert, en del av gängkriminalitet i Malmö dvs skjut frun!

    Gilla

   • --.-.,US... skriver:

    @ Olle,

    ”du måste kunna definiera både ”assimilerade på riktigt” och ”riktig” muslim.

    ”assimilerad på riktigt” = En person som fullt ut anammar svenska värderingar

    ””riktig” muslim” = En person som uppfattar sig själv som troende muslim och accepteras som sådan av andra muslimer.

    Gilla

 32. Sixten Johansson skriver:

  Vi oliktänkande är väl överens om att många politiska axiom måste avslöjas och utbasuneras som falska – och farliga för att de strider mot naturen och då blir destruktiva. Detta naturvidriga och förljugna tänkande finns i härskarklassen, i intelligentian och i folklagren. Alla exploaterar bitar av idéerna för sina egna psykosociala och ekonomiska intressen. Tänkandet modifieras efter hand av maktskikten som ”äger” det kollektiva medvetandet.

  Problemet är då att de flesta vägrar att tänka i naturens banor och är övertygade om att de tänker bättre och framför allt godare. Vad gäller ”mångkultur” ser det ut så här:

  Naturens nivå 1: individer är biologiskt olika; inuti och utanpå. Yttre likhet lugnar, yttre olikhet är en varningssignal.
  Nivå 2: grupper är biologiskt olika.
  Nivå 3: grupper stabiliseras via internaliserad kultur.
  Nivå 4: för samexistens kan grupper (och individer) dels biologiskt, dels kulturellt, vara kompatibla eller inkompatibla.

  De som har anammat dagens ideologier vägrar ursinnigt att tänka som naturen på nivå 1 och 2. I stället blandar de bort korten vad gäller likhet och olikhet och straffar dem som vill utgå från hur naturen fungerar.

  Nu och framöver kan nog många gradvis börja debattera sådant som hör till nivåerna 3 och 4, men bara begränsat. Att kulturen t ex kan likna en tvångströja som växt fast på kroppen är obegripligt för kulturellt alienerade västerlänningar. Grundnivåerna 1 och 2 torde förbli tabuerade och då består förljugenhetens axiomatiska kärna.

  Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Nog för att propagandan inriktar sig på nivå och 1 och 2 som att debatten handlar om det, men det är ju nivå 3 och vidare som är intressant. Man kan inte skala av sig uppväxten i en viss typ av samhälle, livet är irreversibelt, både avseende erfarenheter som psykologisk mognad och förståelse. Blir man t.ex. sjuk psykologiskt/psykiatriskt så är utvecklingen irreversibel. Visst kan man gå vidare och anpassa sig och acceptera, men den mänskliga förståelsen och varandet kan inte utgå eller återkomma till hur det var innan de erfarenheterna. Givetvis är det likadant med t.ex. kulturell förflyttning som invandrare eller mer prosaiskt förflyttningar inom arbetslivet till den ena organisationen och yrkesrollen till den andra. Utifrån detta ska man givetvis vara misstänksam på vilka erfarenhet politiska broilers, från SSU till Eu, har erfarit och vilka de är senare är inte nödvändigtvis vilka de var tidigare.

   Gillad av 1 person

 33. Mats R skriver:

  OK, jag har sagt det förr i dessa spalter, men anser att det tål att upprepas: Kräv folkomröstning om mångkulturen! Antingen avskaffar vi de paragrafer i grundlagen som stadgar att Sverige ska vara ett mångkulturellt samhälle, eller också gör vi inte det, och då får vi stå vårt kast.

  Gillad av 1 person

 34. Lars skriver:

  Varför debatterar vi inte mångkulturen? Troligen för att de engagerade som debatterar söker en fiende till vad det nu vara de tror på och teorin om en fiende som vill dem ont gör att människor som är mer normalt funtade vänder sig bort från detta tokspel och skakar på huvudet. Gängse kulturelit är ju av det slaget att de sällan eller aldrig har en egen åsikt och kan fundera över verkligheten utan de försöker försköna sin egen ståndpunkt och position, det ger kulor och generellt överlevnad i en hård värld där man behöver kontakter och anställning och fringe benefits som en kontakt och lägenhet på Södermalm eller Östermalm beroende på vilken välgörare man nu stöttar.

  Lägg ned Nobelstiftelsen! Stoppa dessa elitjippon! Stoppa Idol. Expressen och Aftonbladet. Lägg ned kulturen! Stäng journalisthögskolorna och ersätt med akademiker och on the job training.

  Gillad av 2 personer

 35. Lars skriver:

  Försök inse att ni som skriver, inklusive mig själv, är dumma och har bristande kunskaper och inte räcker till för att förstå världen! Det är en bra utgångspunkt när man försöker förstå denna värld.

  Gillad av 1 person

 36. olle reimers skriver:

  På 60-och 70-talen var det mycket dansande och sjungande om fred och gemenskap. Vietnamkriget hade en mycket stor del i hur man såg på världen och dess framtid.

  När mångkulturbeslutet fattades hade USA just lämnat Vietnam. Slakten som följde och dödens fält i Kambodja bortsåg man från.

  Vänstern såg krigsslutet som en seger för kommunismen. Den globala kommunismen. Allt skulle bli frid och fröjd bara man fattade varandras händer och började en global ringdans.

  Det är alltså ingen tvekan om att det mångkulturella samhället var liktydigt med kommunism. Maos lilla röda och allt det där.

  Det man bortsåg från var att det fanns mörkare krafter som såg denna utveckling med välbehag. Nu skapades möjligheten för den globala fascismen att ta över. Självklart måste även denna mångkultur få innefatta de globala företagen.

  Simsalabim: företagen kunde producera alla de pengar de globala ledarna behövde för att i lyx och överflöd predika mångkulturens välsignelse.

  Nu börjar verkligheten göra sig påmind. Men eftersom man redan intecknat alla förmånerna är det lite för sent att komma och ropa på åtgärder för att ändra på detta.

  Gillad av 1 person

 37. heraldikern skriver:

  Man bör kanske också diskutera avtalet mellan Broderskaparna/ Tro och solidaritet och Sveriges Muslimska råd. Även Barcelona avtalet.
  Dessa avtal är själva basen för det elände som man ställt till med och som gör det möjligt för migranterna att triumfera över de svenske.
  Dessa avtal är orsaken till den lagstiftning som bötfäller en svensk som säger något ofördelaktigt om en muslim , men som ger muslimerna rätten att vara verkligt oförskämda och till och med hota svensken till livet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.