Bitte Assarmo: Mesighet är inte alls det som främst kännetecknar svenskarna

Bitte Assarmo

Att svenskar är bland de värsta rasisterna i världen, det har vi fått höra av diverse viktigpettrar i åratal. Eftersom det inte stämmer med verkligheten har det följaktligen gått inflation i begreppet och idag fnissar folk i allmänhet hånfullt när kultureliten med flera slänger ur sig grundlösa anklagelser till höger och vänster. Nackdelen är förstås att den som rapporterar om reell rasism lätt antas ropa ”vargen kommer” rakt ut i luften, men det är en annan sak.

Men det finns också ett annat fenomen, som i mina ögon är lika absurt och lika nedsättande, och det är att förvånansvärt många människor beklagar sig över att ”vi svenskar är så mesiga”. Svenskar kan inte säga ifrån, inte stå upp för sig själva, utan låter sig köras över utan protester, läser jag ständigt i kommentarsfälten på sociala medier. Hur kan vi vara så dumma och menlösa att vi accepterar Decemberöverenskommelsen, Januariöverenskommelsen, straffrabatten för unga kriminella, frisläppandet av dem som ska utvisas, rån, våldtäkter…? Die dumme schweden, liksom.

Själv ser jag främst andra egenskaper hos mina landsmän. Jag ser tålamod, tolerans, vänlighet – jag ser godmodiga människor som inte är särskilt snara till vare sig vrede eller hat, och än mindre till att ta till nävar (eller vapen) i onödan. Ett strävsamt folk, som biter ihop och jobbar på för att förkovra sig och ta hand om de sina. Goda egenskaper. Egenskaper som en gång hjälpte till att bygga det här samhället med dess välstånd och dess jämlikhet. Egenskaper som, tror jag, de flesta av oss uppskattar och känner oss hemma med.

Så varför ska vi ständigt kritisera oss själva genom att framhäva att vi är mesiga? Varför sträcker vi inte istället på oss och säger ”Vi svenskar är så tålmodiga av oss” eller ”Vi svenskar är generellt rätt schyssta och fridsamma” eller ”Vi ägnar oss inte åt att  att hota med att k****a varandras mödrar”? Vi är lugnare än så, har generellt rätt lång stubin och låter oss inte provoceras i onödan.

Under den stora utvandringen fick fattigdom, svält och ojämlikhet en fjärdedel av Sveriges befolkning att emigrera – men tre fjärdedelar stannade kvar och byggde upp ett nytt samhälle. Det är deras land vi har att förvalta idag. Men vi har, tycker jag, också en plikt att förvalta de egenskaper som gjorde dem till de fantastiska samhällsbyggare de var.

Om de som stannade kvar kunde skapa ett jämlikt land av sin fattiga och av orättvisor präglade samtid så kan också vi skapa förändringar. Att vi kanske skyndar långsamt – inte hetsar upp oss och ändrar ståndpunkt en gång i kvarten, startar våldsamma revolutioner och kontrarevolutioner eller beväpnar oss i onödan – hindrar inte förändringar. Det ser vi exempel på med jämna mellanrum, då opinionssiffror presenteras.

Naturligtvis finns det drag av mesighet och menlöshet in absurdum i det moderna svenska samhället, det nekar jag absolut inte till. Det räcker med att se Mikael Damberg i knytblus, och Dan Eliasson i armband för att förstå att mesigheten blivit något av en dygd i politiskt korrekta kretsar. Men även om mesigheten premieras i offentliga sammanhang så behöver vi faktiskt inte anamma den. Jag tror heller inte att vi har anammat särskilt mycket av den, vi som befinner oss i verkligheten. Poliser som rider runt på käpphästar för att skapa trygghet i utsatte områden, eller rosenkindade socialsekreterare som köper mjuka leksaksnallar till överåriga baaarn, är faktiskt i minoritet och väcker knappast beundran någon annanstans än på en och annan tillrättalagd kultursida.

I verkligheten är majoriteten av alla män och kvinnor just män och kvinnor. Det är vad jag tror. Vad jag måste tro. Godmodiga, lugna, toleranta, strävsamma. Precis som de var, som en gång byggde Sverige. Att acceptera den mesighet som bara kännetecknar en politiskt korrekt minoritet, att slå ner blicken och skamset påstå att ”vi svenskar är så mesiga”, är inte rätt sätt att förvalta arvet efter dessa enastående samhällsbyggare. Vi har ärvt så mycket mer av dem.

Byt ut de negativa epiteten mot positiva istället, och gläds åt ditt kulturarv och din historia. Även om det kan verka som om dagens politikervälde kommer att behålla makten för evig tid så har historien visat att vi svenskar är fullt kapabla att att förändra samhället. Men då måste vi också hålla huvudet högt och sprida hopp istället för deppigt missnöje.

43 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Mesighet är inte alls det som främst kännetecknar svenskarna

 1. Skarprättarn skriver:

  Svensken är viking med knuten näve i byxfickan, stridsyxing med kokande blod inom sig. Men samtidigt ädel och förmögen nog att kompromissa vid tinget och godta majoritetens vilja, den naturligt borne demokraten, sedan hedenhös förfäktande meritokratiska värderingar och jämlikhet. Mesigheten sitter blott på ytan, och under huden väntar en krigare på att gå bärsärk så fort signalen ges.

  Gillad av 5 personer

  • Den där Fredrik Östman skriver:

   Du drömmer. Det du ser är bara enstaka korta utbrott, framför allt i trafiken, av den frigjorda formen av passiv aggressivitet. Synliga moralistiska nålstick. Vikingaandan dog senast i och med övertagandet av den anglosaxiska kalvinismen efter Andra världskriget. En gammal gubbe som Vilhelm Moberg levde och klagade ett tag till, men folket hade redan svängt. I Sverige är den passiva aggressiviteten dessutom av typen bonnig dumdryghet medan den i det engelska originalet är uppblåst och pompös. Ordens tomhet och de dolda nålsticken är desamma, liksom den mesiga kapitulationen inför öppen aggression utövad av folk som till skillnad från den inhemska kalvinistiska befolkningen inte låter sig kontrolleras och styras av fega nålstick i det fördolda.

   Om Bitte inte vill bli kallad ”mesig” kan vi för all del gå över till ”kalvinistisk”, men vi förlorar då retorisk kraft genom att vara onödigt abstrakta utan att vinna precision.

   Vi behöver en ny väckelse som tager kalvinismen ur oss, precis som den väckelse Jesus anställde med fariséerna, judarnas kalvinister.

   Gillad av 2 personer

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    För att utveckla denna tankegång, så kan man ju säga att vi dissidenter, av längre eller kortare historia, består av dem som inte (längre) låter oss styras av nålstick i det fördolda. Nålsticken har ju med tiden blivit allt mesigare, dessutom, eller mindre fördolda, som när man slänger tanter i fängelse för helt vanligt prat.

    Men som signaturen Tom Crean brukar påpeka, så är den svenska borgerlighetens svaghet att den likväl inte själv utövar aggression, vare sig aktiv eller passiv. Till skillnad fråni invasionstrupperna och kolonisterna.

    Dissidenterna och de konservativa i Sverige är även vi mesiga. Vi är inte dumdryga, men vi är lakoniska. Vi är halvkalvinister, precis som påpekas på förbjudna bloggen idag. (Se min GAB-sida för link; här för sådana länkar ofelbart till kommentarradering.)

    Gilla

 2. svenne skriver:

  ”Men det finns också ett annat fenomen, som i mina ögon är lika absurt och lika nedsättande, och det är att förvånansvärt många människor beklagar sig över att ”vi svenskar är så mesiga”.

  Förr kunde t.ex. en äldre person ”vara rakryggad” och – för en yngre person påpeka felaktigheten i att uppträda på ett visst oacceptabelt sätt och detta kunde ske utan risker för att den äldre skulle bli misshandlad eller överöst med olika smädelser och/eller epitet. Det fanns då en viss respekt som de äldre åtnjöt men som nu tillhör en förgången tid.

  Jag tror att svenskarnas ”mesighet” beror på den ”motståndare” vi har att konfrontera. Om t.ex. en svensk förälder uppmärksammar en situation i en sandlåda där bråk har uppstått, mellan det egna barnet och ett barn till en invandrare, så kan det uppstå en obehaglig situation med risk för aggressivitet mot den svenska föräldern då den andra föräldern dyker upp för att ”reda upp situationen”. Det har skrivits en del om den här typen av bråk som inte är helt ovanliga.

  Detsamma gäller att i samband med en konfrontation, där den ena parten är invandrad, kan den svenska sidan i bråket inte mobilisera den kraftsamling – i form av släktingar och vänner – som motståndaren med kort varsel kan uppbåda, och detta trots att det är en vanlig arbetsdag. En efterdyning av ett sådant bråk kan bli varaktiga efterslängar i form av trakasserier eftersom hotet ”jag vet var du bor” många gånger inte är tomma ord.

  Hotet angående repressalier från en antagonist, som kan uppbåda många medlöpare, är en realitet som jag tror underblåser ”mesigheten”. Det är inte en ”svensk modell” att engagera hela släkten i ett bråk som många gånger handlar om en skitsak, men med den utveckling som nu sker så kanske denna ”kulturyttring” tar form även bland pursvenskar.

  Gillad av 8 personer

 3. ulrkar skriver:

  Visst behöver vi förhålla oss positiva, men människor är komplexa varelser. Det går alldeles utmärkt att varar tålmodig och exempelvis politiskt intresserad istället för vilseledd på en och samma gång. Snällhet, tålamod förmåga att komma överens behöver aldrig utesluta att människor kollektivt har titan i ryggraden, är rädda om sina gränser samt röstar på politiker som sätter landet och den egna befolkningen främst.

  Gillad av 2 personer

 4. Aurora skriver:

  Tålmodighet och ärlig strävsamhet i all ära men det ÄR MESIGT och tecken på dumhet att i val efter val fortsätta att rösta på dem som driver landet mot avgrunden. När får vi se Svensson ute på gatorna och uppe på barrikaderna och kräva knytblusDambergs avgång eller armbandsEliassons entledigande.

  Gillad av 5 personer

 5. tc skriver:

  Jag prioriterar min familj. Jag kan inte skriva vad som är uppväckt i mig men det är nog samma för alla som utsätts för en krigshandling. Jag tror inte jag är ensam om att aldrig skriva vad jag anser bör göras, eller vad jag själv är villig att göra om det inte hade förstört min familj. Detta är något helt annat än vad många inser, jag kan inte förstå hur man kan se detta till 100% asymmetriska våld mot svenskar och tro att detta kan fortgå, vilket sedan toppas upp med att makten stoltserar med sitt förräderi. När stimmet vänder så är det svårt att veta vad som händer.

  Gillad av 11 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  I Sverige har vi lärt oss att det är bäst att följa lagen och de sociala normer som finns oskrivna överallt. Invandrare har lärt sig att utan att vara aggressiv och ta fula genvägar får man ingenting i deras hemländer.

  Gillad av 4 personer

  • Elof H skriver:

   Som vanligt mesigt skriven lsg med en massa undantag. För kännbart straff krävs att det är ”grovt” vilket vi redan vet är extremt svårt att få en domstol att anse. Ville de verkligen att det skulle upphöra skulle det vara ovillkorligt fängelse utan undantag. Helt sjukt att ha domstolar som sitter och dividerar om hur tunga stenarna som kastades var, hur hårt den kastades, om målet duckade tillräckligt bra osv.

   Gilla

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    Nej då, Elof. Skulle det komma till kravaller med svenska svenskar inblandade, så kommer dessa mangrant att dömas till livstids fängelse enligt denna lag. Det är det den är till för. Den andra sidan förbereder sig redan för inbördeskriget.

    Gillad av 1 person

  • Hans Högqvist skriver:

   I UNs deklaration om de mänskliga rättigheterna finns även skyldigheter för asylanter inskrivna som att det är asylantens skyldighet att anamma det asylgivande landets traditioner och lagar. De muslimska länderna skrev inte under detta utan skapade sin egen deklaration om de mänskliga rättigheterna, Kairodeklarationen. Lite undanskymt, mitt på en sida långt bak i den står det att deklarationen i allt utgår från Sharialagarna vilket innebär att definitionen för en ”människa” är ”en man som är muslim”. Tugga lite på den!

   Gilla

 7. Kulturisten skriver:

  Nordbor är sävliga folk, men då det gäller Sverige får man inte glömma att den svenska mannen under snart ett halvt århundrade varit utsatt för en statsstyrd avtestosteronisering. Den simplifierade händelsekedjan är att tvåhundra år av fred och välfärd banar väg för ytterlighetsfeminism i brist på annat att kämpa för, och den i sin tur till de kvinnliga attributens hegemoni även i områden där dessa är kontraproduktiva som inom polis och försvar. Feminina reflexer som omsorg och omhändertagande kör över de manliga instinkter som de facto byggt och bevarat alla mänskliga samfund – försvar och skydd av de egna i första hand. Som finländare reagerar jag med djup olust och oro inför svenska män som malar på om ansvar och humanism även då den egna nationens intressen står på spel. Patriarkat i Mellanöstern har motsatt problem, men ett lands stabilitet är lika hotat då dess män luktar mellanmjölk. Må tilläggas att jag är kvinna och särartsfeminist.

  Gillad av 6 personer

  • Kronblom skriver:

   ”Alla i byn vet att det finska blodet är hett.” skaldade en lokal poet för länge sedan. Det där med kort stubin är medfött för min del. Som vuxen får man hålla sig undan situationer där stubinen kan antändas. Således ingen kontakt med kriminella, fylltrattar, strulputtar, imbecilla, kultur-x o.s.v.

   Gilla

 8. Lars Bernhoff skriver:

  Många av oss pursvenskar låter inte en mindre fråga bli stor och prestigefylld. Därför tror jag att vi avstår från sådana upphetsande käbbel som har för liten betydelse i sak. Detta avser verkliga kontakter och samtal.
  När det gäller mesighet som eftergivenhet vid tex januari-/decemberöverenskomnelerna så är det något helt annat. Åtminstone decemberöverenskommelsen var idiotisk och borde skapat ännu större reaktioner. Skillnaden är att vi går inte ut på gatorna och protesterar. Jämför bensinupproret i Frankrike som blev gula västar och var stridbara med det som urartade till upplopp. I Sverige fick bensinuppropet 600.000 deltagare på nätet och några hundra på gatan i fredlig marsch helt utan resultat vad jag vet. I Frankrike vidgades upproret till en av Macrons största utmaningar.
  Vi måste nog inse att vi pursvenskar har ett annat sinnelag och försöker låta bli att hetsa upp oss (i onödan). Vi borde ha lite mer tydliga känslor och gärna visa dem kan jag tycka. Mer spännande och stimulerande, så slipper vi uppfattas som mesiga. Vi gillar att prata med dem som håller med men borde bli bättre på att ta debatter/samtal med dem som tycker olika. Ofta berikande

  Gillad av 2 personer

 9. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Det räcker väl att än en gång citera den berömda utsagan:
  “Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”
  De sista 50 åren hade vi ”Good times”! Vi är på väg mot ”hard times”.

  Man kan också associera till Thomas Manns ”Buddenbrok familj”. En stark och driftig familj bygger upp en stark rörelse! Nästa generatin blir förfinad och estetiserande saknande de egenskaper som krävs för att hävda sig i samhället och näringslivet.

  Gillad av 1 person

 10. Jari Norvanto skriver:

  Enligt Sentio så finns det 28% sverigedemokrater, alltså dödsknarkarfascister med köttig brunsås runt munnen. Men dessa kanske är osvenska. Och 28% är också fetthalten i den vällagrade ost som merendels kröner min varma frukostmacka. Ost ystad av rasistvit mjölk.

  Gillad av 1 person

 11. Den privata festen - en egen hemmahamn skriver:

  Håller med, i stort, men så finns där de förändrade omständigheterna. Varje kultur växer upp och till sig inom vissa givna omständigheter. Och är även i hög grad med och påverkar dem. Samma sak gäller för alla övriga kulturer. De har alla en hemmahamn, inom ett visst uppväxtområde. Nu har överheten bestämt att olika kulturer skall beblanda sig. Inget får längre fungera som förr, med en given och egen hemmahamn. Med det ställer man kulturella traditioner på huvudet. Och kultur ställs mot kultur. In-grupp mot ut-grupp. Ibland även individ mot individ. Vad som överlever i den typen av konfrontationer blir nog sällan den som vänder andra kinden till. Vissa kulturer kan nog med fog betecknas som mer aggressivt anlagda än andra. De har utvecklat denna stil i sin tidigare hemmahamn. Av omständigheterna bestämt. Fast nu har dessa för oss mer aparta glidit in i vår egen hemmahann, där det mest tidigare legat godmodiga handelsfartyg och inga till strid rustade skepp. För det har inte behövts, inte i en så lugn del av världen. Vid en upprätthållen monokultur har vi bara att ta hänsyn till oss själv. Som vid en privat fest. Nu strömmar all mänsklig variation in i rummet. Där vissa tar för sig och andra börjar bråka. Och det är inte svensken van vid. Inte inom en svensk entitet och tradition. Medan detta inte i samma grad gäller för de som trängt sig in på den svenska festen. Där har vi dilemmat i ett nötskal. Öppen eller stängd dörr. En egen mer fridsam hamn eller en med allehanda skepp, även en del med kanoner riktade mot oss tappra och tålmodiga svenskar.

  Gilla

 12. Ett civiliserat beteende - helt enkelt. skriver:

  Ett civiliserat beteende – helt enkelt.

  Apropå denna text och för att förtydliga, detta citat ur texten:

  Själv ser jag främst andra egenskaper hos mina landsmän. Jag ser tålamod, tolerans, vänlighet – jag ser godmodiga människor som inte är särskilt snara till vare sig vrede eller hat, och än mindre till att ta till nävar (eller vapen) i onödan. Ett strävsamt folk, som biter ihop och jobbar på för att förkovra sig och ta hand om de sina. Goda egenskaper. Egenskaper som en gång hjälpte till att bygga det här samhället med dess välstånd och dess jämlikhet. Egenskaper som, tror jag, de flesta av oss uppskattar och känner oss hemma med

  Gillad av 1 person

 13. Elof H skriver:

  De goda egenskaper som Bitte räknar upp överlever tyvärr bara med ett starkt och hårt yttre skydd. Egenskaperna är helt fantastiska och gynnar välstånd och fred men konfronteras de med andra kulturer så är den tyvärr helt chanslös. Detta insåg svenskarna förr, men sen fick vi hybris och förseglade vårt eget öde.

  Gilla

 14. Hovs_klipphällar skriver:

  Jodå — men vi lever i ett samhälle där folk knappast vågar stå upp för något, eftersom man omedelbart får på skallen av makthavarna. Lagstiftningen är ex-vis utformad så att det ses med mycket oblida ögon på ”nödvärn”. Om du blir attackerad fysiskt av någon, kan du bli dömd om du bara råkar slå attackeraren lite för hårt så att den skadas. Och så vidare.

  Gillad av 2 personer

  • Den där Fredrik Östman skriver:

   Rättspositivismen måste i ett övergångsskede hänsynslöst riktas mot sina instiftare som Pappenheims kanoner i Breitenfurt, men sedan förstås avskaffas och ersättas med naturrätt och common law baserad på tort. Det skall alltid svida i eget skinn, och politikens område strikt begränsas med alla medel!

   Sanning! Rätt! Liv!

   Gillad av 2 personer

 15. Ulf skriver:

  Mesigheten sticker inte ut rent fysiskt i Sverige snarare vår rädsla för att inte omfattas av konsensus. Där är vi kanske mesiga eller så är det de andra det är fel på. Kanske fransmännen vågar debattera och uttrycka sina åsikter för de vet att de inte kommer bli uteslutna ur gemenskapen för det? Men om de som individer dömts ut av moralisterna som paria, förlorat ställning och jobb så kanske de inte varit så snabba att uttrycka sin åsikt heller? Så frågan är vad som är hönan och vad som är ägget?

  Gillad av 1 person

 16. sva990 skriver:

  ”Under den stora utvandringen fick fattigdom, svält och ojämlikhet en fjärdedel av Sveriges befolkning att emigrera – men tre fjärdedelar stannade kvar och byggde upp ett nytt samhälle. Om de som stannade kvar kunde skapa ett jämlikt land av sin fattiga och av orättvisor präglade samtid så kan också vi skapa förändringar.”

  Jag vill påstå att detta inte är hela sanningen om ”det svenska undret”. Det har visat sig att de som for till Amerika i anmärkningsvärt hög grad bidrog till eller till och med skapade det moderna Sverige. Dels genom att i sina kontakter med den gamla världen förmedla kunskaper och erfarenheter från det nya landet men ännu viktigare var kanske att många emigranter faktiskt återvände till Sverige i sin krafts dagar och här använde sitt nyförvärvade kapital och sina nya kunskaper till att starta företag. Strävsamhet och behärskning är förvisso viktiga komponenter i skapandet av en välfärdsstat men minst lika viktigt är ledarskap, kreativitet och förmåga att förvandla kunskaper och visioner till nyttigheter.

  Gilla

 17. Lasse Ekstrand skriver:

  Du glömde i hastigheten pensionsreformen, som skapat usla pensioner och fattigpensionärer. Ett folk som accepterar en sådan markant försämring är inte mesigt. Det är inte det korrekta ordet. Det är förslavat. Och finner sig i princip vad som helst. Makthavarna kan sova lugnt.

  Gillad av 1 person

  • tc skriver:

   Det var mycket bra, men problemet är att poängen är reflektion och därför nästan omöjlig för folk att ta till sig, som du skriver, folk blir förvirrade.

   Jag tänker mig att kristendomen som tragglades gav folk via tron en väg in, alltmedan reflekterande personen kunde finna en väg till naturlagarna själv, vilka var samma. Problemet idag är att endast den reflekterande vägen finns kvar, vilket icke-reflekterande människor inte reder ut, och detta leder till socialism eller liberalism eller liknande, genvägar, enkla levnadsregler, fel, men enkla, som tidigare kristendomen erbjöd, men då på korrekt vis.

   Gillad av 1 person

 18. Thomas skriver:

  Mesighet har vi fått med modersmjölken vi svenska undersåtar.
  Det är svårt förstå för någon ickesvensk. Att hela tiden i allt vad det än vara må så skall det understrykas in absurdum om att Sverige är ett mångkulturellt samhälle, Sverige har alltid haft invandring, Sverige behöver invandring, Sverige berikas av invandrare och deras kultur. Osv.

  Det värsta är ju hur svenska traditioner plötsligt förminskas och det är jätteviktigt betona att köttbullar nog är en turkisk tradition från början etc. De första svenskarna var de i själva verket afrikaner,det ville SvT propagera.
  Företag och organisationer som alltid ska understryka att Sd är inte välkomna eftersom ”vi i företaget delar inte deras värdegrund, vi är ett öppet ,mångkulturellt land och välkomnar alla oavsett hudfärg, kön,etnicitet. ”Så låter det allt för ofta.

  Nyss ville Rusta ta bort kors i juldekorationer, ”nån från en annan religion kan bli ledsen då”
  Var det någon buddhist som slängde sin saffransgula kåpa i vredesmod på en rustapersonal som gjorde rusta nervösa?
  Och nån annan vill kalla julen för vinter, en tredje blir skogstokiga över att ett homogent harmoniskt samhälle vill fortsätta vara tryggt och harmoniskt och locka människor att flytta dit från våld och misär. Men då får det inte stå Clas Ohlsson på flyttkartonger eftersom företaget inte kan acceptera att det var bara vita lyckliga harmoniska med på filmen.

  Sverige är visst ett mesigt land, folk är så nervösa av att sticka ut som ”främlingsfientliga ” trots att inget annat land i hela världen är mindre främlingsfientligt än Sverige.
  Sverige slår knut på sig själv i iver att stryka medhårs.
  Ingen stolthet . Bara en räddhågsen menighet som kuvats av decennier av socialistisk indoktrinering.

  Gillad av 2 personer

 19. Sixten Johansson skriver:

  Vi måste väga in att mesigheten och kluvenheten i mycket hög grad beror på att hela situationen har presenterats och värderats förljuget, tabuerande och förvirrande för befolkningen. Svenskarna har bombarderats dagligen av ett resursstarkt och på ett djupare plan oerhört samstämmigt och målinriktat indoktrineringsmaskineri i decennier, egentligen sedan 50-talet.

  Man kan vaska fram mängder av ismer och kända psykosociala lagar ur denna dolda tolknings- och attitydpåverkande process och alla har fungerat likriktande och förstärkande. Jag kan inte komma på någon kraft sedan 90-talet, som kunde ha vänt utvecklingen eller ens bromsat den.

  I Norden har det varit fullt normalt att ha rimlig tillit till de styrande skiktens kompetens och goda vilja. Det har varit nästan omöjligt att föreställa sig att tiotusentals, ofta välutbildade och meriterade personer på etablissemangets alla ledande poster skulle godkänna och t o m stödja en samhällsförstörande utveckling. I dag kan vi se att detta otänkbara blev ett faktum, därför att medvetandeindustrin omärkligt kom att suga in alla sektorer i ett slags kollektivt psykosinducerande tvångstänkande.

  Om situationen hade varit glasklar, t ex som en attack från en yttre fiende, skulle svenskarna ha reagerat annorlunda. Nu är det så mycket falskt och lögnaktigt som förvänder synen. Exempelvis har ”Vi” gjorts blurrigt och dubiöst, vilket lamslår den gemensamma bedömning, styrka och handlingsförmåga som ett klart identifierat Vi-kollektiv kan uppbåda.

  Gilla

 20. Hedningen skriver:

  Som jag alltid brukat säga: ”Hedendomen är den svenska folksjälens kärna”. Problemet är bara, att vi under årtionde av SAP-styre har lärt oss att stå med mössan i hand, kröka ryggen i vinkel och så bocka bocka bocka för allt utländskt…Vi vill liksom inte se vad vi har uppnått, och vad generationer av svenskar och svenskor gjorde före oss, utan glömde tron på oss själva..

  Gilla

 21. Fredrik S skriver:

  Nåja, Bitte Assarmo. Att svenskarna är ”mesiga” är inte helt missvisande, tvärtom. Man kanske också skulle kunna lägga till att det finns en viss falskhet i svensk mentalitet som har nära samband med den typiska svenska nationalkaraktären som präglas av s.k. ”konflikträdsla” (bland ren feghet, att t.ex. inte våga säga ifrån) och ett konsenstänkande som ibland är in absurdum. Denna ”konflikträdsla” och ”konsensusmentalitet” är en anledning till den låga nivån på debattklimatet som råder i Sverige och som är ett typiskt svenskt fenomen. Ett annat ord som börjat användas om svenskarna är att de är ”fredsskadade” och jag håller med. En stor del av ansvaret för att Sverige nu självförvållat befinner sig i en svår situation är att de svenska väljarna valt att rösta på de partier som skapat detta och den självgodhet och förljugenhet som skapades i Sverige efter andra världskriget har gjort svenskarna blinda. Det är Sverige och de svenska väljarna som bär huvudansvaret för att den nuvarande situationen överhuvudtaget skapats. Nu börjar allt fler svenskar vakna upp och förhoppningsvis är det inte för sent. Nationalism och nationalromantiska skriverier och klyschor är dock inte lösningen. Tänk också på, bästa Bitte Assarmo, att det som starkt bidrog till att Sverige blev ett rikare land och kunde bygga sin välfärdsstat var det andra världskriget och de enorma pengar som Sverige tjänade på att samarbeta med Hitler, mer än vad som var nödvändigt för att hålla landet utanför kriget. Sverige var en stor krigsprofitör och lite tillspetsat kan man säga att det andra världskriget är bland det bästa som hänt svensk ekonomi hittills i historien. Medan större delen av Europa smulades sönder satt svenskarna på ”första parkett” och tittade på och passade på att tjäna stora pengar på andras olycka och förstörelse,.Sverige bidrog nämligen indirekt till att förlänga andra världskriget och efter kriget tog de socialdemokratiska regeringarna ett fast grepp om den svenska historiskrivningen och sopade undan det som inte passade in i självbilden. Det har bidragit till att mentaliteten är som den är i Sverige idag.

  Gilla

 22. smestyck skriver:

  Så här skrev Gustav Sundberg i slutet av 1800 talet om svensken o dess beteende.
  Det svenska folklynnet! Intressant läsning.
  Två fakta gifva förnämligast det svenska folklynnet sin karaktär i våra dagar. Det ena är, att vi svenskar älska och intressera oss för naturen men icke för människor. Det andra: att vi sakna nationalkänsla.

  Gillad av 2 personer

 23. Hans Sörensson,Viby. skriver:

  Mesigheten och det anpassliga ljugandet är anpassningsmekanismer i ett samhälle som de facto är totalitärt till sin natur.Varje livsuttryck som kan tolkas som ett avvikelse från den drakoniska PK-matrisen som styr det offentliga samtalet och det offentliga livet i Sverige straffas drakoniskt av ”åsiktspoliserna” som själva är satta under hård uppsikt.Det finns naturligtvis externaliserade förkroppsligade åsiktspoliser i tyranniet ,men det finns även åsiktspoliser som är helt osynliga och är de internaliserade normer och åsikter som finns i människornas tanke- och känsloliv och som tar sig uttryck i självcensur.Czeslav Milosz-nobelpristagaren i liiteratur -har mästerligt skildrat denna psykologiska mekanik som är verksam i alla tyrannier-även senast i Sverige.Ett land där det anses vara ett brott att ens nämna t ex de för de etniska svenskarna katastrofala migrationsavtalen Barcelona-avtalen och Global Compact.Ett land där EU-grundaren Coudenhove-Kalergis namn ej ens får nämnas och där överhetens inställning synes vara att han aldrig existerat trots att både Angela Merkel och Martin Schultz mottagit Kalergi-priset.Ett förjuget land där ingen fri diskussion längre tillåts.Ett land där diktaturens kreatur härskar oinskränkt ,medan landet försumpas och ruttnar.Åk aldrig dit om du till äventyrs bor utanför landets gränser.Flytta genast ur landet om du olyckligtvis ännu bor kvar där.”Svensksmittan” är dödlig och är värre än pesten och verkar även över flera generationer på de drabbades barn och barnbarn som även de blir idiotiserade lallande kräk som nog kommer att säga:”Vi visste ingenting!Skyll inte på oss!”

  Gillad av 1 person

 24. Alexander Svensson skriver:

  Svenska är ett tämligen mesigt och ganska värdelöst folk. Vi kommer bli utkonkurrerade av andra mer livskraftiga folkslag med en större nationskänsla…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.