Bitte Assarmo: Finns det ingen vuxen som kan ta Stefan Löfven i örat?

Bitte Assarmo

I SVT:s Agenda sa statsminister Stefan Löfven i söndags att utvecklingen när det gäller unga kriminella ”har pågått under lång tid” samt att ”man inte såg det komma”. Och än en gång – för vilken gång i ordningen har jag för längesen tappat räkningen på – visar Stefan Löfven att han inte bara är fullkomligt ansvarslös utan att han dessutom ljuger som en häst travar. Det är nämligen väldigt många som sett den här samhällsutvecklingen komma, och som varnade för den medan det fortfarande kunde ha funnits tid att göra något åt den. Men vad har Stefan Löfven gjort åt det? Ja, inte har han lyssnat i alla fall. Istället har han och andra högt uppsatta makthavare försökt tysta de obekväma rösterna.

För bara ett par år sedan gick Löfven ut och fördömde författaren Katerina Janouch när hon i en intervju i tjeckisk TV beskrev Sveriges utveckling. Ja ni hör ju själva – statsministern gick ut i pressen och kritiserade en medborgare som använde sig av sin yttrandefrihet. Det är faktiskt inte okej någonstans. Men i Löfvens värld får man göra så, och vad värre är – hans politikerkollegor låter honom hållas.

Nu har dock verkligheten drabbat så många av de skattebetalande medborgarna att Socialdemokraterna krymper för varje opinionsmätning och Löfven vågar inte längre förneka den. Och vad händer då? Den som trodde att han skulle krypa till korset och erkänna hur arrogant han varit, som en anständig människa borde göra, tror fel. Istället påstår han lögnaktigt att ”vi” inte såg utvecklingen komma. ”Vi” som i vilka då? Socialdemokraterna? Hela regeringen? Alla de påstått ”anständiga” partierna?

Sannolikt. Vi andra – vi som brukar kallas blåbruna och annat nedsättande – har ju redan sett verkligheten. Vi som tycker ”fel”. Och som Löfven inte lyssnar på. Vilket faktiskt innebär att Löfven inte har brytt sig ett smack om samhällsutvecklingen, eftersom ”fel” människor varnat för den. Regeringen, och deras fjäskande stödhjul till höger och vänster, låter hellre hela Sverige brinna än gör något åt problem som uppmärksammas av medborgare som tycker ”fel”. Inte förrän de som tycker ”rätt” börjar bli besvärade av samhällsutvecklingen, ska det göras något åt den.

Någon kanske tycker att man borde vara tacksam över att Stefan Löfven till sist ändå har vaknat ur sin slummer och lyft huvudet från dunkudden. Men det håller jag inte alls med om. Det är hans förbannade skyldighet att ta ansvar för landet och dess medborgare. Det här? Det är alldeles för lite och alldeles för sent.

Dessutom sitter karlen och påstår att den stora invandringen de senaste åren inte har påverkat samhällsutvecklingen. Efter att alltfler svenska kommuner vittnar om en ökning av både ekonomiska och sociala problem efter 2015 års asylpolitik hävdar Löfven att det skulle se likadant ut i de här ”utanförskapsområdena” även om det bara bodde etniska svenskar där.

Möjligheterna att komma in i det svenska samhället handlar alltså, enligt statsministern, inte alls om hur väl man behärskar språket och förstår, och anpassar sig till, de sociala koderna – utan om vilket område man bor i. Vare sig han faktiskt är så här urbota dum, eller bara spelar det gamla vanliga spelet, så är det faktiskt chockerande till och med för Löfven.

Och vad är det då till sist för budskap statsministern kommer med? Det är ”segregationen” som är orsak till kriminaliteten, skolorna måste göra mer, föräldrarna måste komma ut i jobb och bla bla bla. Samma ramsa som våra makthavare mässat i decennier, utan att det fått någon gynnsam effekt på samhällsutvecklingen.

Å andra sidan är ju inte kriminaliteten bara politikernas ansvar. Vi ska alla ta ansvar för den.  Alla utom justitieminister Morgan Johansson, som åtnjuter regeringschefens fulla förtroende – och de kriminella själva förstås. Dem ska det föras vänskapliga dialoger med, gärna med en skattefinansierad hämtpizza som grädden på moset.

Det är så regeringen Löfven ska stoppa brottsutvecklingen och rädda Sverigebilden. Och jag frågar mig: Finns det ingen vuxen i det här landet som kan ta Löfven i örat och förklara att han inte kan fortsätta att förnedra både sig själv och svenska folket på det här sättet?