Patrik Engellau: Ett samhällsvetenskapligt reportage om förorten

Patrik Engellau

Professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Peter Esaiasson har skrivit en nyutkommen bok som heter ungefär som rubriken. Den är kort och lättillgänglig och kostar 149 kronor på Bokus. Pengarna kan användas sämre. Boken är nyttig läsning eftersom den på det hela taget stämmer överens med ens förutfattade meningar – framför allt om man själv levt någon tid i kulturella miljöer som radikalt avviker från de svenska eller kanske rentav har personlig erfarenhet av livet i den svenska ”orten” – samtidigt som den i betydelsefulla detaljer korrigerar, illustrerar och klargör. Till exempel förklarar Esaiasson att tilliten de boende emellan är dålig i dessa förorter, vilket stämmer med mina fördomar, men att förtroendet för polisen och andra samhällsinstitutioner inte alls är särskilt lågt, vilket jag hade misstänkt att det var. 

Boken baseras på över 3 000 intervjuer med boende i förorterna Hjällbo och Bergsjön i Göteborg. Esaiasson har på ett pedagogiskt sätt sammanfattat intervjuerna i 19 observationer, till exempel ”Svenskar uppfattas som snälla men irrelevanta”, ”Det är ofta skräpigt” och ”Civilsamhällets organisationer fungerar inte som förväntat”.  

Observationen om civilsamhällets organisationer pekar, som jag tolkar den, på svenska myndigheters romantiska föreställningar från den svenska historien om hur folkrörelser och idrottsklubbar kan mobilisera människor till gemensam självhjälp och andra stordåd. Så funkar det inte i förorten, vilket man väl hade anat. Civilsamhällets av den svenska staten omhuldade organisationer har i förorten som främsta syfte att söka, erhålla och använda offentliga bidrag. (Det gäller nog inte bara förorten.) 

Två saker fäste jag mig särskilt vid under läsningen.  

Den första är en kanske obetydligt men möjligen talande detalj, nämligen att Esaiasson återkommer till sina svårigheter att förmå folk att låta sig intervjuas. Han försökte rekrytera intervjuobjekt på Hyresgästföreningens subventionerade middag på Restaurang Zaytun och fick bara 21 napp. Han hängde med på bostadsbolaget Poseidons årliga busstur till Ullared och fick 67 kontakter i bussen ”och de allra flesta tackade ja till att bli intervjuade”. Vid ett tillfälle var det möte mellan ungdomar, polis och ”fältare” med anledning av nyligen inträffade bilbränder men då var ”stämningen laddad” och det skulle ha varit ”fel kväll” att rekrytera bland ungdomar. Det slutade med att Esaiasson fick betala intervjuerna med en värdecheck på etthundra kronor. Tretusen intervjuer à etthundra kronor blir 300 000 kronor av skattebetalarnas pengar bara för att folk ska ställa upp på en insats som borde vara lika självklar som när Statistiska Centralbyrån skickar en enkät. På mig verkar det otacksamt med tanke på att många förortsbor, kanske de flesta, vad jag kan förstå till stor del lever på skattebetalarna.  

Min andra reflektion gäller huvudpoängen i det avslutande kapitlet ”Vad gör vi med detta nu då?” som är en sorts sammanfattande åtgärdsförslag. Det ligger så långt från mångkulturella idéer som det kanske går att komma. Esaiasson tar avstamp i ett yttrande från en intervjuperson att ”det skulle inte skada med lite mer svenskt tänk”. Som exempel på ”svenskt tänk” anges att försörja sig själv, att vara villig att bidra till det gemensamma, att se värdet av att följa statens regelverk och att värdesätta punktlighet.  

Esaiasson föreslår, troligen på allvar, att mer svenskt tänk i förorten förutsätter att någon ändrar ”på vilka som bor där” och ändrar ”på dem som redan bor där”. Personer med svenskt tänk ska flytta in och personer som inte tänker svenskt ska flytta ut. De som redan bor där ska ”förmås att anamma ett mer svenskt tänk”.  

Även om jag kan tro att problemen i förorten vore mindre med mer svenskt tänk så skräms jag av utsikten att staten i samarbete med Göteborgs kommun skulle starta någon sorts folkomflyttningsprojekt. Om man är på fel väg är rätt lösning inte att gasa på utan att bromsa och backa. Den slutsats jag drar med ännu större kraft än innan jag läste boken är det är dags att tvärstoppa invandringen, ta ett djupt andetag och börja fundera på allvar vad Sverige ska göra med det jätteproblem vi satt oss i.  

87 reaktioner på ”Patrik Engellau: Ett samhällsvetenskapligt reportage om förorten

 1. Göran Holmström skriver:

  Jätteproblem?
  Du, jag och alla andra rationella människor ser det så.
  Men politiker och journalister vägrar se några problem, ”dom ser utmanimgar”,och massor av obildade rasister över dom som ifrågasätter agendan.
  Jag såg en intrevju med Fredrik Reinfeldt igår, angående Danmarks val att skärpa gränskontrollerna mot Sverige.
  Fredriks tal var mycket intressant, dels så var han irriterad och menade att danskarna såg Sverige som något smittsamt.
  Dels så lyste samma usla skådespel som Greta körde med i” How dare you”,
  Analys-Göran kickade igång på detta i tretusen.
  Från att sett Reinfeldt som en lögnare, och en ohederlig mutkolv som gått globalisternas ärenden.
  Så igår såg jag en människa som är så uppfylld av sina visioner och inre drömnar,
  att han ser inte verkligheten som den är.
  Hatet mot SD, hatet mot” Det sovande folket”, är så stort att det förblindar precis allt.
  Han stod som ett tjurigt barn och mässade om hur stängda gränser till slut leder till nya krig, samt mer konflikter. Helt utan ansvar eller vetskap över det lågintensiva krig han hjälpte till att eskalera mot sitt eget folk..
  Lustigt att i ivern att inte bli det man hatar mest, så blev han en värre individ än dom nazister han både avskyr och skräms av.
  Det är skrämmande att en sådan man fått ansvaret att förvalta ett helt land.
  Hur sjuka är då resten av politikerna?

  Gillad av 22 personer

  • cmmk10 skriver:

   Ja, usch! När insikten att man har förlorat sprider sig så tenderar den brända jordens taktik att ta över. Varför spara någonting åt fienden!

   Sverige lär få återuppbyggas på ruinerna. 😦

   Gillad av 2 personer

   • Benjamin Dhover skriver:

    Vem ska återbygga Sverige? Min lojalitet med ”Sverige” har sjunkit till nollstrecket efter alla år av att ha blivit kallad rasistnazistfascist, så jag fokuserar lugnt på mig och min familjs bästa och planerar därefter.

    De förnumstiga C- och MP-röstande får upptäcka på egen hand vad som händer när musiken slutar och de inte har någon stol. Och guess what? Som regel är det just de som är minst kapabla att klara sig själva som sjungit allra ivrigast i PKs änglakör.

    Skadeglädje är inte vackert så jag ska försöka att inte flina alltför mycket, men de kan fetglömma att jag lyfter ett finger för att hjälpa någon av dem.

    Gillad av 1 person

 2. lenam skriver:

  Det jätteproblem VI satt oss i. Man blir arg när man läser den meningen. Vilka jävla vi? Ja tyvärr man måste backa och inse att det är vi, i alla fall om man menar vi svenska folket. Tack för bra och intressant läsning. Smart idé att ragga intervjufolk på bussen. Att gå utomhus och inte tro att någon svarar på enkäter.

  Gilla

 3. Richard skriver:

  ”det är dags att tvärstoppa invandringen”

  Ja, det är verkligen på tiden!!!

  ”fundera på allvar vad Sverige ska göra med det jätteproblem vi satt oss i”

  Du menar väl ”jätteproblemen DE har satt oss i”? ”De” är då främst alla som drivit på denna galenskap; politiker, oligarker (Soros, t.ex), media och andra aktivister. Men också i viss mån de som blivit förledda och röstat på dessa politiker och alltså inte tagit sitt ansvar som röstberättigad att självständigt sätta sig in i frågan.

  Gillad av 9 personer

 4. Therese skriver:

  Patrik är inte ensam om att förstått att vi måste ”tvärstoppa invandringen”.
  Enligt Aftonbladets väljarundersökning är numera SD största parti.
  Allt fler ser massinvandringens konsekvenser för Sverige.
  Frågan är nu hur S kommer reagera,kommer S fortsätta att låta sig styras av MP eller kommer de följa väljarnas åsikt.
  Viktig fråga hur S väljer för väljer de att fortsätta låta sig styras av MP så väntar kaos och elände,större inskränkningar i yttrandefrihet,mötesfrihet,organisationsfrihet och i förlängningen kanske inbördeskrig.
  Avstår S från makten och sparkar ut galningarna i MP så väntar också kaos och elände när vi ska försöka ta itu med orsakerna till situationen i Sverige,nämligen massinvandringen. För inte kommer de som kommit hit för att leva på våra inbetalade skattepengar frivilligt avstå från det,de kommer kämpa emot med allt de kan.
  Men den kampen måste vi ta om Sverige ska kunna gå vidare och på sikt kanske kunna fungera bra igen.

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Therese, enligt Demoskops mätning är SD nu Sveriges största parti ( SD – 24%, S – 22,2 % ). Hur ska mainstreammedia förhålla sig till detta ? Och hur ska man göra på Nobelfesten ? Intressanta tider, minsann.

   Gillad av 9 personer

   • cmmk10 skriver:

    Kan vara värt att inse, att antalet SD-väljare/sympatisörer fortfarande är mindre än antalet nysvenskar!

    PS. Hoppas innerligt att Jimmie tackar nej till en ev. inbjudan till Nobelfesten. Dock kan han, som ev. statsminister, närvara och hylla pristagarna vid prisceremonin.

    Gillad av 6 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Det Nobelstiftelsen gör är fullkomligt skamligt. Bjuda in kommunister går bra men inte ledaren för, då, Sveriges tredje största parti. Hade övriga inbjudna haft någon heder i kroppen hade de sagt ”tack men vi kommer inte, vi ställer inte upp på mobbning”.

    Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Enligt Aftonbladets väljarundersökning är numera SD största parti.”

   Jepp men fullkomligt ofattbart att vänsterpartiet ökar. Lägger man ihop vänsterns och miljöpartiets sympatisörer kan man konstatera att cirka 15 procent av de röstberättigade är ultimata stollar.

   Gillad av 4 personer

   • Erik skriver:

    Jo,de är stollar,inkompetenta,livsfarliga flummare.
    Men det kommer alltid att finnas en grupp i alla samhällen som är så,en avvikande grupp.
    Låt oss acceptera att de har också en existensrätt,en rätt att uttrycka sina åsikter i vårt fria demokratiska samhälle.
    Men de har banne mig ingen rätt att få makt så de kan förstöra vårt samhälle,det är så vi sja betrakta dem,det är så vi ska bekämpa dem.
    Låt vänstern ha sina 10-20% stöd,de kommer med sina argument,vi lyssnar,vi kompromissar när det är vettigt,annars skoningslös kamp mot dem.
    Men de som påstår sig befinna sig i mitten och därmed hjälper till att förstöra för Sverige,de ska alltid och stenhårt bekämpas.

    Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Erik,
    här kommer min kritik av intelligentian in.
    Människor som begåvats med en fungerande hjärna har ett ansvar att skydda, informera och bilda stollarna så de kan växa upp till att bli en delmängd i ett civiliserat humant och demokratiskt samhälle. Demokrati är inte gratis eller en av gudarna given storhet.
    Detta ansvar har svensk intelligentia undandragit sig, i stället har stollarna kunnat växa sig stora, 80%, och nu likt en cancertumör utarma och döda den organism den är en del av.
    Skammen för landets tillstånd vilar tungt på intelligentians axlar.

    Gillad av 1 person

 5. Ulf skriver:

  Kan bli svårt att implementera eftersom invandrarungdomar ser svenskar som mesiga fjantar. Bättre att helt enkelt skruva åt bidragskranarna och införa invandringsstopp på obestämd tid.
  Några politiker tycker att det är inhumant att inte tillåta familjeåterförening märk väl att jag inte vill förhindra familjeåterförening men den behöver inte ske i Sverige. Att ett ensamkommande barn tar hit sina föräldrar verkar bakvänt bättre då att de återförenas i hemlandet.

  Gillad av 11 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  I gårdagens Opinion Live hördes en fd gangster och invandrare säga: “Stoppa all invandring. Ta tag i det som redan finns i landet, invandringen blir ett problem när du inte har en planering för dem du släpper in. Man kan inte bygga ett 100-våningshus om inte grunden är bra” Det är tragiskt att vi har partier som fortfarande lever i en idealiserad drömvärld utan verklighetskontakt. Att en fd gangster vet bättre än högt betalda politiker. Skillnaden är troligen närheten till verkligheten som ger en fd gangster ett mer realistiskt perspektiv.

  Det som stör också är att med den överbelastning med tröga regler som Migrationsverket måste tillämpa så kan vi inte ens ge de personer som är efterfrågad arbetskraftsinvandring rätt förutsättningar. Istället blir det acceptabelt eller en konsekvens att det tar flera år att avvisa en person som det är 99%s säkert att det är utvisning som blir resultatet. Pengar kan användas bättre

  Det efterlysta svenska tänket är det som är satt ur spel när det gäller det planlösa sättet som vi låtit regerande politiker hantera invandringen. Dags att snabbast möjligt återgå till svensk tidigare styrka nämligen planering och genomtänkta beslut. ”Mitt Sverige bygger inga murar” sa Löfven en ogenomtänkt dag. Vi ska istället bygga hus som håller. Den liknelsen stämmer inte för vårt sätt att hantera invandringen. Även en fd gangster förstår detta.

  Gillad av 4 personer

  • Elisabeth skriver:

   Lars B, jag tittade också på Opinion Live igår och det var strålande underhållning. Göteborgsrektorn Sven-Erik fick nog alla tittare att skratta. Ren lyteskomik. Han är alltså rektor ( svenskt alibi ?? ) på en skola med flera IS-återvändare anställda och han hade de mest skruvade ”förklaringar” till att IS-deltagande var förenligt med skolans ”värdegrund”. Bisarrt. Måste ses ! Det måste vara ett exempel på hjärntvätt som fungerat lite för bra. Ja, så var det ett gäng invandrare i Malmö som skulle diskutera kriminaliteten och det blev som förväntat. ”Vi måste få en chans, mer resurser, oj, vad det är synd om mig”. En påstod att Sverige har oändliga resurser att ösa av. Och motsidan bestod av Ann Heberlein som dammade till dem på offerkoftorna : Jaså, brottslighet måste följa av brist på pengar ? Säg det till alla de mindre bemedlade som ändå sköter sig.Tror du att det bara är du som har problem ? Nåja, den där ex-gangstern , numera fritidsledare ?, hade förstås en poäng när han sade det där om att stoppa invandringen.
   För övrigt hittades ytterligare ett mord-offer ( kvinna ) i en bil i Malmö (Hyllie) igår. Tror nog inte den där pizza-träffen med Malmö-gangstrarna kommer att fungera så bra.

   Gillad av 8 personer

 7. MartinA skriver:

  Tretusen intervjuer à etthundra kronor blir 300 000 kronor av skattebetalarnas pengar bara för att folk ska ställa upp på en insats som borde vara lika självklar som när Statistiska Centralbyrån skickar en enkät.

  Öh? Naturligtvis behandlar man centralmaktens informationsinsamlare med det förakt de förtjänar? Vad invandrarnas kulturer vet men som Svenskar är för enfaldiga för att förstå är att såna som SCB inte vill någon väl. Och de som kontrollerar datan vill inte någon väl. Deras huvuduppgift är att samla in fakta som kan användas för att manipulera, beskatta, lura och bedra. Maktens enda motiv är att fortsätta vara makten.

  Gillad av 7 personer

 8. Aha skriver:

  Undras vad en invandringsvurmare skulle tänka om denne mot förmodan skulle vilja läsa boken.
  Undras om boken kommer att nämnas av kuturmarxisterna.
  Undras hur länge förorterna kommer att bestå med sitt utanförskap? 25 år? 50 år?
  Undras om det finns någon ljusning alls för förorterna?
  Undras hur invandringssvurmarna resonerar kring att de skapat ett permanent utanförskap.
  Undras vad kalaset kommer att kosta. Tusen miljarder för varje decennium?
  Undras om förorterna fortsatt kommer att plåga och råna omvärlden?
  Undras om saftkalas och hoppborgar fortsatt kommer att vara integrationsinsatser?
  Undras om vurmerna kommer att ställas till svars?

  Gillad av 3 personer

 9. Robin skriver:

  Off-topic men jag skulle vilja komplettera Thereses inlägg från gårdagens Patrik (det om utlänningars sätt att se på ohederlighet och falskhet, att det det inte är fel att lura en ”motståndare” oavsett om det gäller en ekonomisk eller annan fråga och att om man lyckas lura någon så är det bara ett tecken på att man var smartare, något positivt) med följande historia om hur Aviciis manager Ashraf Pournouri lurar till sig ett skivkontrakt från Per Sundin på svenska Universal Records genom att påstå att han redan har ett erbjudande från Virgin Records på 500000 euro (finns även att se på SVT Play):

  https://www.expressen.se/noje/stora-miljonbluffen-bakom-aviciis-succe/

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   En aspekt av liberalismens fantomkalvinism. Liberalisten, och därmed liberalismen, utgår från, och är beroende av, att alla andra människor är kalvinister styrda av en orubblig tro på dubbel predestination.

   Gilla

 10. Bo Svensson skriver:

  Skall utvecklingen gå framlänges, är det i kraft av sina förtjänster man vinner terräng på andras bekostnad.

  Det begriper varje organism i naturen men folkblandningsaktivisterna tror de begriper bättre. – Det gör de inte, de är dummare än en amöba, för de använder det lilla de har av förstånd till att odla sina vanföreställningar.

  Tycka synd om -migrationen gör att straffet för ett folk som gör allting rätt och genom fredlighet, flit och kompetens skapar fred och välstånd där de bor, mister sitt territorium till andra med sämre förutsättningar.

  Men det behöver inte vara dumhet, – det kan handla om destruktivitet och att drivkraften bakom idiotpolitiken är hat.

  Gillad av 1 person

 11. Dandersan skriver:

  Veckans brott tog upp den i Danmark tillåtna visitationen , som ett försök att stävja det spontana skjutandet.
  Helt otänkbart för de Svenska experterna-det pekar ut!
  Polisen i Danmark tyckte det var onödigt att visitera vissa personer, de är inget problem.
  Fördomarna är tydliga bland polisen-att de inte skäms!

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Dandersan, danskarna har alltid sunt förnuft med i politiken.Tänk om Skåne fortfarande varit danskt ( önskedröm….) Då hade vi inte haft hälften så mycket problem i Malmö. Visst är dansk polis mycket mer respektingivande än svensk.

   Gillad av 6 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Jotack, tänk om vi hade kunnat klyva landet på tvären. Alla vänsterstollar inkl. deras röstboskap får den norra halvan och vi andra får leva i fred och ro i den södra halvan. Det kunde kallas demokrati.

    Gilla

 12. uppstigersolen skriver:

  Jag la upp ett klipp från Rebecca Weidmo Uvell på vår lokala site i min kommun. Det handlade om hur ungdomar från vissa grupper överfaller, rånar och förnedrar svenska ungdomar. Gissa om den fick gensvar. Inte i form av gillande utan i form av hatande. Jag, som SD:are är fel avsändare. Rebecca som moderat är absolut fel informatör. Budskapet ignorerades men hatet florerade. Mot mig som hade mage att lägga upp ”sånt där”. Jag konstaterar att det fortfarande finns en stor grupp, jag vet att de är sossar eller deras hangarounds, som inte på något vis vill ta till sig verkligheten. Eftersom jag hade startat tråden så kunde jag stänga den efter knappt tolv timmar. Då hade rent hat börjat skrivas. Inga hot mot mig dock. Jag bor i en någorlunda väl fungerande kommun. Jag inser att vissa är helt förblindade. De fattar nog inget ens om tonårssonen blivit rånad och fått örat avskuret.

  Gillad av 10 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Funderar alltid på var gränsen går för dessa importbrottsförnekare. (Som tre små apor med händer för ögon, öron och mun). Vad skulle de ha för ursäkter och skygglappar och hur länge, om de t.ex. varit med år 1241 i Ungern, då mongolernas härar stormade in och massakrerade hälften av Ungerns befolkning med svärd och träffsäkra stora pilbågar. -Folkmord med 25-50% av folket avrättat av invaderande horder från asiatiska stäpper. 50-80% av bebyggelsen förstörd. Dödande för sin egen skull. Hade de då valt att först förneka att det alls hänt, och sedan att det bara var i obetydlig omfattning, och sedan valt att ursäkta mongolerna med socioekonomiska faktorer som brist på ungdomsgårdar i Karakorum och Ulan Bator, och det egentligen var ungrarnas eget fel som inte gett tillräckligt med bidrag till ommålning av fjärran mongoliska hus och hyddor för avgörande bättre trivsel och därmed följande hel-civiliserat belevat fridsamt uppförande hos alla grabbar i Yttre Mongoliet.

   Man skulle vilja möta en sådan förblindad förnekelse-PK-vänstermänniska öga mot öga för att hejdlöst driva gäck med vederbörande, tills han/hon/den/det började slå en med brödkavel eller närmsta tillhygge. ”Där hjärnan tar slut tar nävarna vid” (eller näthats-inläggen) som Uggla skaldade.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    En av de som inte skrivit nåt under mitt inlägg men tryckt på Gillaknappen på flera av de värsta förnekarnas drapor är ett socialdemokratiskt kommunalråd. Vi sitter ju i KF och samhällsbyggnadsnämnden båda två. Han vill inte tala med mig. Så jag vet hur han ser på oss som tillhör ”fel” sida.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Bra, Stefan Sewall!

    (Har inte något konto där jag trycka på ”gilla” så jag får göra såhär istället.)

    Gilla

 13. Niklas R skriver:

  Ett tänkande folk är livsfarligt för den socialistiska regimen. Det är därför som de importerar valboskap som inte duger på arbetsmarknaden som de sedan livnär med skattepengar så de inte måste utsättas för svenskarnas idéer och åsikter. Därefter vill de eliminera Sverige historia, kultur och religion från skolan så att nästa generation blir ännu enklare att hantera och forma. Ett historielöst folk är enklare att styra.

  Gillad av 9 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Niklas R skrev: ”Ett historielöst folk är enklare att styra.”

   -Det har du helt rätt i. Just därför brukar jag alltid terrorisera omgivningen med påminnelser om historiska händelser som är uppseendeväckande och kan sporra till fördjupning. Själv brukar jag haja till om jag hör om någon sensationell eller spännande historisk händelse och kollar då ofta upp det närmare. Man minns ju ofta fragment från det mest dramatiska man hört om från olika eror i historien, som man sedan kan söka på och få djupare insikt om. Unga okunniga kan man trissa med hårresande skrönor om giljotiner eller skalperingar och hemskheter eller udda konstigheter som kan föda intresse som vidgar perspektiven. Historiska jämförelser är ett viktigt vapen mot PK-idiotin.
   Man ska aldrig underlåta att påminna om historiens dramatik och stora skiftningar och tidigare dårskap och ondska och tyranner, imperiers uppgång och fall, trygga kulturers undergång efter invasioner och anfall. Historien visar att ingen civilisation eller kultur går säker och det skall de unga tvingas komma till insikt om.

   Gillad av 2 personer

 14. Blommig falukorv till lunch skriver:

  Först vill man ha mångkultur. En större och mer mångformig blombukett att ställa ut. För det ansågs som finare. En enahanda och smått vissen svensk bukett var inte mycket att visa upp för välden. Monokultur rakt igenom. När man väl fått sin blombukett på bordet upptäcker man att de svenska blåklockorna flyttade ut. Nu är rådet att stoppa ned ett antal nya svenska blåklockor i buketten. Med milt tvång antyds. Man menar då att buketten återigen blir mer blå. Det som tidigare var så fult och torftig. Men var det inte de andra blommornas färgprakt man ville åt och befrämja? I en mångfaldens större skönhetsupplevelse? Hur alla olika är lika, som blommor betraktade, bara olika till färg och form. Efter blomsterresans väg har det visat sig att många av de mer främmande blomslagen inte direkt uppskattar blåklockor. Hur svenska blåklockor mer naket vill blomma ut. Utan skylande blad. Man verkar inte trakterad av det mer svenska inslagen. De nya blommor vill ha sin bukett i fred. Länge undrade jag över vem ”man” egentligen är. För ”man” har aldrig själva velat utgöra en intim del av den främmande blombuketten – på plats. ”Man” har alltid utgjort en del av en monokultur. Så lika tycks de vara. Fast vi inte är vare sig mandelblommor, prästkragar eller ringblommor. Utan enbart svenska blåklockor. Allihop. Vissa dock av en finare sort.

  Gillad av 1 person

 15. Elisabeth G skriver:

  Esaiassons slutsats är skrämmande. Vilken röra det skulle bli i hela landet när svenskar ska ”tvingas” leva sida vid sida med dem som INTE VILL vara svenskar. Ett sådant projekt skulle trasa sönder landet ännu mer.

  Gillad av 4 personer

 16. tom crean skriver:

  Jag tycker det är skrämmande hur förutsägbart allt är, och hur nästan allt börjar i USA och med vänstern där, ständigt denna aktivistvänster. Så vi är dömda att pröva experiment som prövats för länge sedan i USA framdrivna av vänstern där, som sedan misslyckats och till sist dolts av vänsterforskare och vänstermedia. Allt handlar om detta, vänsterns ständiga allomfattande försök att förstöra västvärlden genom sin eviga parasitism och förnekande av de värden som byggt väst, tydligast manifesterade i kristendomen. Nästan allt kan härledas till hat mot kristendomen och därigenom ännu djupare hat mot judarna som var det första monoteistiska folket. Det är detta som inte kan förlåtas. Allt handlar om detta och det finns många nyttiga idioter vars gärning främjer vänstern och nu också kultur x.

  Så vi är dömda att pröva bussning av kriminella, och allt annat från vänster som misslyckats redan. Vi är dock värre ute än USA för i Sverige så saknas helt en kristen och konservativ motkraft. Ta detta exempel om fake news, var kom det ifrån, 100% finansierat av vänstern och google:

  https://m.youtube.com/watch?v=oa7QvcKYGZA

  Vi är korkar i ett vänsterhav.

  Gillad av 5 personer

  • cmmk10 skriver:

   ” Vi är dock värre ute än USA för i Sverige så saknas helt en kristen och konservativ motkraft.”

   Framför allt saknar vi vapen och polisskydd! Vi är ju helt försvarslösa på våra gator och i våra hem. 😦

   Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   I vår svenska demokrati där allt ansvar för samhällsutvecklingen vilar på folket och makten vinns med bidragsmutor och skuldfällor är fallhöjden avsevärd, landets hela kreditvärdighet.
   Vägen till realism är fortfarande lång, alla de mänskliga, infrastrukturella, industriella och humanitära resurser som byggdes under den strävsamma perioden i vårt lands historia skall först förslösas och därefter landets kreditvärdighet, först därefter kommer räkningen för bidragsdemokratin till betalning.
   Det blir värdet av våra tillgångar som bestämmer tiden för maktskifte, inte demokratin, den har vår politikerklass tömt på allt innehåll, den är en chimär, en kuliss, en till demokrati förklädd diktatur.
   Vi har passerat point of no return, politikerna KAN inte längre vända utvecklingen, en allt för stor del av folket har omvänts till bidragsberoende PK-religiös valboskap.
   Det blir en hård reset.

   Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   ”Nästan allt kan härledas till hat mot kristendomen och därigenom ännu djupare hat mot judarna som var det första monoteistiska folket.”

   Ja, och den som ligger bakom detta är fan själv, det aset.

   Gilla

 17. Lars skriver:

  I bostadsbristens Sverige så borde det vara möjligt att till hyresrätter i dessa områden premiera dvs låta gå före svenskar, så rent utopiskt är inte det förslag professorn för fram.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Tyvärr tror jag inte det fungerar när andelen invandrare passerat 20 % ungefär det tal då svenska som kan börjar flytta bort. Kanske det är genomförbart där andelen svenskar fortfarande är ca 50 % men det förutsätter att man lyckas bli av med klotter, brottslighet, bränder mm.

   Många av dessa höghusområden hade fått ett socialt stigma redan på 70-talet eftersom man rensade mycket av vad som kan benämnas nedgångna slumområden. Minns Rosengård i Malmö visserligen var ett betongområde, en stenstad, men svensk befolkat. På 80-talet blev det mer populärt bland ungdom flytta dit, det var fina lägenheter och nära till staden, men den utvecklingen bröts på 90-talet.

   I Södertälje finns det inte något ”svenskt” område och centrala staden domineras av mellersta östern anda, kristna förvisso. Botkyrka kommun norr ut mot Stockholm har ungefär samma befolkningsstorlek, men här är 50 % födda utomlands och muslimer är dominerande. Det är alltså ännu värre, medan Södertälje är mer som Malmö, men med litet muslimskt inslag.

   De flesta städer som Malmö har få förorter, det är snarare stadsdelar i staden, men kringkommunerna suger upp Malmös svenska befolkning. Lomma, Bjärred, Staffanstorp, Lund, Svedala, Vellinge och man borde egentligen inte tala om Stor Malmö utan om sydväst Skåne, där en miljon bor. Utvecklingen i Trelleborg, Landskrona, Eslöv, Helsingborg är ungefär densamma som i Malmö. Det är halva Stockholm sett till längden och befolkningen, men med fler utvecklade stadskärnor.

   Göteborgsområdet, här pratar man om Stor Göteborg med en miljon invånare, men det sträcker sig vad jag förstå ut över längre avstånd och inkluderar städer som Borås, Mölndal, Varberg, Falkenberg mm.

   Det är Stor Stockholm i Sverige som har renodlade förorter, dessutom dominerar flerfamiljshus, inte villor och radhus som i övriga Sverige.

   Invandrare i stora mängder ser man emellertid i varje håla i Sverige idag, i Hedemora, Falun, Borlänge och Mora som exempel.

   Det går inte att hantera det med uppblandning av svenskar i ”förorten”. Enda är att gilla läget! dvs skita i vad som pågår omkring en.

   Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Lars skrev: ”Invandrare i stora mängder ser man emellertid i varje håla i Sverige idag, …Det går inte att hantera det med uppblandning av svenskar i ”förorten”. Enda är att gilla läget! dvs skita i vad som pågår omkring en.”

    -Ja det går kanske så länge man inte behöver stå vid en hållplats eller öde T-bane-station sent en kväll eller måste promenera hem en sen kväll. Riskerna var ytterligt små på min tid.
    Har själv i ungdomen ostörd släntrat genom Göteborg massor av gånger, lite på lyran efter fester, och visste att man bara skulle undvika Näckrosdammen, Vasaparken och Femmans torg som Nationalteatern trallade. Jag kände mig trygg som Monica Z. under sommarnattsvandringar i centrala Gbg. Tog jobb på Securitas sommaren 76. Inga vapen, bara ficklampa, nycklar och en VW Golf som utrustning. Inget hände på nätterna förutom bilinbrott.
    Nu borde ungdomar hålla sig nyktra och ha egna snabba fordon enligt min rekommendation. Jag vill inte uppmuntra någon att stå vid hållplatser på kvällar och nätter numera.
    Själv kör jag förstås i egen tung vagn, som otagbart kan blåsa iväg vid behov. Min bil är min borg. Man kommer att tvingas underlätta biltrafiken i framtiden för folks skyddsbehov.
    I USA kör mammorna stora starka SUV-ar just för säkerhetens skull med barnen till skolan och för att shoppa.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Bra berättelse Stefan. Jag undviker centrala staden, jag undviker buss och T-Bana, jag håller mig nykter och tar bilen. Går inga kvällspromenader!

    Minns jag berättade för min gamla morbror och hans fru att jag och frun åkt från Haninge med pendeln vid 24 en lördag och på Älvsjö station där man byter tåg så var det nästan bara svarta. ”Men det är väl också människor”, sa mostern. Naturligtvis, sa jag förundrad. Men det kändes som att vara i Harlem.

    Gilla

 18. Christer L skriver:

  Det kan ändå vara en poäng i att ställa grupp mot grupp. Det finns motsättningar inom den statistiska gruppen invandrare. Mitt antagande är att polisen och andra myndigheter på politikers uppdrag har skyddat en aggressiv och fanatisk så kallad klan-kultur på bekostnad av andras intresse som faktiskt är flyktingar. Detta har väl inte alls kommit fram i statistiken. Det går kanske att ställa dem som vill anpassa sig mot dem som är hitlockade som valboskap och som Jök-politikerna vill ”beskydda” mot vårt eget politiska och rättsliga system. De som vill anpassa sig, välj SD. De som vägrar: välj S, K, MP eller C. De som inte vet, välj M eller KD. Man bör sällan ta statistik på fullt allvar, men kanske kunde detta få igång någonting. Det behövs en konfliktlinje, eller flera, inom definitionen invandrare.

  Gillad av 1 person

 19. lookslikeanangel skriver:

  RESPEKTERA DIG SJÄLV!

  Vi kommer garanterat ingenstans i Sverige om
  vi inte börjar värdera och respektera oss själva.

  Tvärtom ses vi av andra som svaga, viljelösa
  och utan integritet. Inte alltid så lyckat!

  Kanske är det så med andra generationens invandrare.
  Ser föräldrarna som ”loosers”? Föräldrar som är nöjda
  eller t.o.m. liknöjda av en bekväm men passiviserande
  tillvaro.

  Vad var det som hände med det mentala bagaget vid
  ”transiteringen” på flyget?

  Gilla

 20. Stefan Sewall skriver:

  Christer L: ”Det finns motsättningar inom den statistiska gruppen invandrare.”

  -Ja enorma skillnader förstås mellan olika invandrargrupper och olika generationer av dem och därav följande motsatser.
  Jag känner t.ex. många iranier som kommit för länge sedan och är fina välanpassade bildade yrkesprofessionella människor som dessutom kommit hit till väst för att slippa islam och ayatollagalenskap.
  De har ju inget som helst gemensamt med barbarslynglar som skjuter och spränger och langar knark och inte heller med fanatiska religiösa klädpolisgubbar i olika åldrar och fundamentalistiska kvinnoförtryckarmän.
  De vettiga anpassningsvilliga arbetsamma sekulära invandrarna vill inte leva i barbari utan i en fri och trygg civilisation.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.