Mohamed Omar: De politiskt korrektas ytlighet

Mohamed Omar

I möbelföretaget IKEAS marknadsföring används nu ordet ”vinterfest” i stället för ”jul” när man ska beskriva årets kollektion av julsaker.

Tilltaget tycks bekräfta att de politiskt korrekta bara kopierar trender inom den amerikanska vänstern utan att egentligen förstå vad de håller på med.

I Amerika har vänstern länge angripit den kristna julen. Detta brukar av kristendomens försvarare kallas ”the War on Christmas”. Vänstern har menat att ordet ”Christmas” är exkluderande eftersom det innehåller namnet Kristus. De som inte tror på Kristus kan känna sig utanför. Amerika är mångkulturellt, säger man, därför ska man inte önska varandra ”Merry Christmas” utan istället säga ”Happy Holidays”.

Vad denna vänstern inte tänkt på är att även ordet ”holiday” är exkluderande eftersom det betyder ”helig dag”. De som inte uppfattar dessa vinterdagar som heliga kan känna sig utanför.

I Sverige finns överhuvudtaget inte detta ”problem” eftersom vi använder det uråldriga namnet ”jul” för att benämna denna vinterhögtid. Vi firade jul långt innan vi blev kristna.

Den trendkänsliga vänstern importerar alltså problem från USA som inte ens finns här.

Ordet ”jul” är således mer ”inkluderande” än det ord som den amerikanska vänstern rekommenderar.

Ingen vet vad ordet ”jul” betyder. Men kanske har det med solen och årstiden att göra. Den svenske 1600-talsskalden Samuel Columbus menade att ordet jul var en variant av ”hjul” eftersom solen, himlahjulet, då vänder om, det vill säga kommer tillbaka, och dagarna nu börjar bli längre.

Julen skulle då handla om solen snarare än om Kristus, Guds son. Solen så att säga ”föds”  under vintersolståndet efter att ha varit ”död” ett tag. På engelska blir det en rolig ordlek, man kan höra vissa säga att de firar ”the sun” i stället för ”the son”.

Poeten Columbus skrev så här: ”Ock weestu eij hwarför Wij Swänske kalla Juul, Därför at Werldens Lius då wänder om sijn Hiuul”.

På modern svenska: ”Vet du inte varför vi svenskar säger jul? Därför att världens ljus då vänder sitt hjul.”

En annan svensk lärd man från samma tid, Olof Rudbeck, hade samma åsikt.

I Nordisk familjebok (Ugglan) står det så här: ”Jul, kristenhetens förnämsta högtid, firas till minne af Jesu födelse. Ordet jul (isl. jól) är af omtvistadt ursprung. Enligt O. Rudbeck skulle ordet vara en biform till sv. hjul (hjulet var vintersolståndets symbol).”

Hur firade man jul i Norden under hednisk tid? Vi vet att man drack öl för firandet kallades ”att dricka jul”.

Inslag i den hedniska julen i Norden beskrivs på ett roligt sätt i Frans G. Bengtssons roman Röde Orm. I kapitlet ”Hur jul dracks hos kung Harald Blåtand” samlas både hedniska och kristna vikingar hos den nyligen döpte kung Harald i Jellinge.

”Biskopen läste nu en bön, som kung Harald bad honom göra kort, och därpå druckos tre skålar: till Kristi ära, för kung Haralds lycka och för solens återkomst. Även de okristna drucko skålen för Kristus, emedan det var den första skålen och de törstade efter öl; men somliga av dem gjorde hammartecknet över kannan och mumlade Thors namn innan de drucko. När skålen dracks för kung Haralds lycka, fick kung Sven öl i vrångstrupen och hostade, så att Styrbjörn frågade om den klunken var honom för stark.”

Kung Sven Tveskägg är inte särskilt förtjust i sin far Harald – han vill se honom död – och skålade inte gärna för hans lycka.

Det kan tilläggas att även på svenska har man sagt ”kristmässa” och ”kristhögtid”.

I K. G. Ossiannilsson historiska roman Gustavus Adolphus Magnus (1916) hittade jag följande stycke:

”’Imorgon är det Kristhögtid’, sade Gustav Adolf tankfullt, i det han steg fram till fönstret. Några vilsna flingor smällde lätt mot rutan. Annars låg grått höstdis ännu över stad och vatten.”

Detta var den 24 december 1630 i hamnstaden Stettin i Pommern. Dagen därpå på juldagen stod slaget vid Marwitz. Det blev en svensk seger.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa att du uppskattar vad jag gör genom att swisha en donation till 0760078008 (Eddie)

29 reaktioner på ”Mohamed Omar: De politiskt korrektas ytlighet

 1. Skarprättarn skriver:

  Jul har absolut inget med hjul att göra, utan har en annan etymologi.

  Hjul: PIE *kʷékʷlos => PG *hwehwlą => S hjul

  Jul: PG *jehwlą => S jul (festlighet, firande).

  Man observerar här att FR joli => EN jolly är avledningar av jul, alltså något som är roligt och trevligt = firande.

  Apropos vinterfest köper jag företagets förklaring att man arbetar med årstider.

  Gillad av 3 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Personligen så gillas Ikeas ”vinterfest”,
  den ascossierar till vinterblot.
  Okej PR-nissarna och nissorna tänkte nog inte i den banan, utan försökte förmodligen mångkulturella julen för att blidka alla lättkränkta i landet lagom.
  Sno julen bara, det finns andra sedvänjor som väntar och kan ta över.
  Kelternas burning man, en flätad bur fylld med offer till Lugh långärm. Atzekernas offer till quetzalcoatl (hm svårt att stava svårt att uttala), det beskrivs i texterna om hur trapporna till himlen färgats röda av offrens blod, hur prästerna ikläder sig skinnet av dom offrade och dansar till guds ära.
  Asarnas egna blot stod inte långt efter, det spordes om sju hästar samt sju av varje djur som en gård höll. Till det sju frivilliga jungfrur som lät sig strypas och hängas upp i offerlundarna. Dom rituella samlagen innan lämnar jag åt fantasin.
  VINTERFEST, plötsligt smakar ordet bättre,
  Wendigo myten känns fräsch och ny igen,
  Släpp loss det uråldriga, släpp loss djuret inombords, Vinterfesten är här för att stanna! Varför fasta en månad? När man kan festa ett helt liv?

  Gillad av 3 personer

 3. Fredrik ÖSTMaN skriver:

  Bra, Eddie, själv kameleont, men du skrapar själv bara på ytan. Postmodernismens, låt oss kalla den så, ty detta är filosofi, felslut är fundamentalare än så, dess naivitet mer skärande. Ty när man börjar tala om jul eller kristmäss som vinterfest förskjuter och döljer man bara det förmenta problem, det mänskliga och kulturella fenomen, man påstår sig slutgiltigt lösa. Livets mening, och julfirandet är en del av den, uppstår i de konventioner och traditioner vi gemensamt utvecklar, de beslut vi fattar och begränsningar vi ställer upp. Språket som sådant består till sin helhet av uteslutande och avskärmande konventioner. Utan detta kan vi inte alls kommunicera och utan töntiga saker som vår vackra vinterfest kan vi inte finna mening i livet. Oavsett med vilket ord vi omtalar fenomenen förblir de och våra uppfattningar om dem desamma. Lokalvårdaren har om något lägre status än städerskan, ty hon syns vara utsatt för överhetens förninskande inverkan. Svarta uppskattas i samma gran som n-ordet-egrer och vinterfest betyder ingenting, absolut ingenting, om det inte syftar på den etablerade och konventionella och svenskt kulturella julen. Beroendet av de evolutionära processerna kommer postmodernisterna aldrig ifrån med mindre än döden själv. Därför för varje lager av lögner, som vinterfest målat ovanpå jul, ett steg närmare döden. Det är på detta sätt en dödskult, för den måste avfärda och förneka varje livsyttring, varje andetag, hjärtats varje slag.

  Lögn, falskhet och död kommer aldrig att göra oss lyckliga. Sanning! Rätt! Liv!

  Gillad av 8 personer

 4. Kjell Rehnström skriver:

  Egentligen är julen den perfekta vinterfesten som kan firas av alla eftersom den är en fest till solljusets återkomst, och solen lyser som bekant över både ond och god. Sen kan var och en efter beho anpassa den efter sina religiösa behov om den viljan finns.

  Gilla

 5. Kjell Rehnström skriver:

  Till Skarprättarn: Latinets centum (läs kéntum) är också ett kentum-språk c utvecklades så småningom också till s, med det är en annan historia. Slaviska språk är satemspråk, exempel ryska och andra slaviska språk: sto = hundra.

  Gilla

 6. Elisabeth skriver:

  Ja så är det, Mohamed/Eddie, politiskt korrekta kopierar trender inom den amerikanska vänstern utan att begripa något Och man importerar problem som egentligen inte alls borde ha grogrund här. Man har exempelvis plockat hit den förfärliga identitetspolitiken. Hursomhelst, under presidentkampanjandet sa Trump ofta att han ville att USA återigen blev ett land där man sa Merry Christmas till varandra. Han avskydde ”Happy Holidays”, Det är väl inte så att Trump är särskilt kristen precis men han värnar traditioner och historia. USA grundades ju av kristna européer. I det multi-kulti-vansinne som råder känns det som att Trump är en av få politiker som vågar stå för det västerländska. Förresten tror jag inte att IKEA hade fått byta till Vinterfest under den gamle ledaren, Ingvar Kamprad. IKEA kommer snart att förlora sin svenska profil, tror jag. Och man säljer makalöst trista jul-dekorationer.
  https://www.washingtonexaminer.com/news/white-house/trump-declares-victory-in-the-war-on-christmas-its-all-merry-christmas-again

  Gillad av 4 personer

 7. Bengan47 skriver:

  Kanske lite vid sidan av ämnet:
  IKEA har ju länge använt sig av människor från olika kulturer i sin reklam och det är väl ok m tanke på att de finns över stora delar av världen.
  Nu har även SJ, statens järnvägar, gett sig in i politiskt korrekt reklam. I ett reklaminslag imorse ser man fyra människor. Först två afrikaner i en tågkupé och sedan en färgad ung man som vänslas med en blond ung tjej. SJ, svenska folkets järnväg. Finns möjligen ett underliggande budskap?

  Gillad av 1 person

 8. Rikard skriver:

  Hej.

  För att fortsätta med amerikanismer, men en som alldeles för få svenskar är benägna att ens överväga:

  Rösta med plånboken.

  Eller är det samhällets fel vilken butik du handlar i?

  Den som orkar och kan uttrycka sig bättre än Löfven (alltså samtliga läsare och kommentatorer på DGS) kan ju faktiskt skriva till IKEA, brev ger större effekt, och påpeka vad och varför ni anser det fel och t o m kränkande och rasistiskt att inte högtidlighålla julen. Passa på att fråga IKEA om man i MENA kommer att kalla ramadan för ‘månfest’ eller något sådant.

  Den som inte slåss för sitt, förtjänar inte att få ha det kvar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

  • Niklas R skriver:

   Jag lekte faktiskt med tanken att skriva till IKEA och fråga vad de där löjliga små skäggiga figurerna med röda toppluvor har med vintern att göra och varför de har så jävla många versioner av dem.
   Bara för att få se hur de ska försöka förklara bort det.

   Gilla

 9. Rolf Holmen skriver:

  Eddie,
  Under första halvan av 90-talet arbetade jag i Saudi. Där var julkort, julgranar(plast) o. likn. förbjudet. Det smugglades förstås och såldes under disk. Däremot fanns det tillåtna vykort med texten ”Happy Holiday”, ”Holiday Greetings” mfl. att köpa. Är det kanske där som jänkarna har lärt sig dessa dumheter?

  Gilla

 10. Niklas R skriver:

  Dessa korkade socialister som alltid insisterar på att bevisa tesen att; socialister är, per definition, idioter.

  Inte nog med att de drar hit diskussionen om att ordet neger skulle vara rasistiskt eftersom ordet nigger i USA är rasistiskt. Vilket inte har någonting som helst med ordet neger att göra.

  Nu ska de försöka hoppa på julen och julfirandet. Bara för att det är hippt att hacka på kristna i USA. På samma sätt som de försökte göra om påskfirandet till ”easter worshipping”.

  Gillad av 1 person

 11. Willy Lindqvist skriver:

  Jag brukar äta IKEA:s julbord. Ska bli intressant att se om företaget i år döper om det till vinterbord och tar bort skinka, prinskorv och isterband. Fast det vill jag inte tro.

  Gillad av 1 person

 12. Christer E skriver:

  Sverige använde till en bra bit in på 1700-talet den julianska kalendern, dvs 10 dagar fel på 1600-talet. Solen vände alltså tillbaka vid ungefär den 11:e december på 1600-talet, inte vid jultiden.

  På 12- och 1300-talen (när det skiljde bara 8 dagar) vände solen tillbaka 13 december och Lucia blev då symbolen för ljusets återkomst.

  Fiffigt, heller hur, att blanda gamla hedniska nordiska riter med den framväxande kristendomen.

  Gilla

  • Skarprättarn skriver:

   Nej, Lucia är ett italienskt helgon som importerades för att ersätta den befintliga demonen Lussi, som vid vintersolståndet kom med ljus och hopp. Det är så kristendomen har jobbat med de flesta lokala traditioner för att stöpa om dem att passa den egna ideologin.

   Det är möjligt att du och andra käkar ”luciakatter”, men själv håller jag mig till lussekatter.

   Gillad av 1 person

 13. Lars-Johan P Schedin skriver:

  Jag tycker att hela december är jultid… Per definition så kan man ju säga att julen varar ända ifrån första advent fram t.o.m. trettonhelgen – alltså 5,6 januari. Och om man tar den folkliga varianten, så varar ju Julen ända fram t.o.m. tjugondag Knut – alltså 13:e januari!! Pynta och var glad!! ta mig f-n! M.v.h. farbror Lars.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.