Bitte Assarmo: Vita män är så mycket mer än ”förtryckare”

Bitte Assarmo

Hösten 1918 drabbades stora delar av Sverige av Spanska sjukan. Bland de många som insjuknade fanns min mormor Elin, 33 år gammal – maka, tvåbarnsmor och gravid med barn nummer tre. Morfar Carl var ett år yngre.

Familjen bodde på en liten gård utanför Kristinehamn och levde ett strävsamt och arbetsamt liv. Men Spanska sjukan tog ingen hänsyn till familjesituation. Den drabbade hög och låg, och särskilt utsatta var gravida kvinnor och människor mitt i livet, som generellt hade ett gott immunförsvar. 

Den första vågen av influensan upptäcktes i mars 1918 den spanska staden San Sebastian. Det första utbrottet var en relativt mild form av influensa, som kallades ”tredagarsfebern”. Denna tycktes ebba ut redan under sommaren samma år. När den andra vågen kom i augusti hade viruset ändrat karaktär och slog till med förnyad och dödlig kraft. Spridningen gick snabbt, sannolikt på grund av det pågående världskriget med truppförflyttningar i både Europa och USA. Den tredje vågen kom 1920, och slog hårt emot de nordligaste delarna av Sverige.

Spanska sjukans symtom liknade vanliga influensasymtom, men sjukdomsförloppet var mycket snabbt. Den som var frisk på morgonen kunde kollapsa samma eftermiddag. Viruset angrep också lungorna och inte bara de övre luftvägarna, som de flesta andra influensavirus.

Sjukdomsförloppet började med huvudvärk, feber och muskelvärk. Efter ett par dagar fick patienten mörka fläckar på huden och började hosta blod. Då lungorna fylldes med vätska kom patienterna bokstavligt talat att drunkna inifrån, i sitt eget blod. Andra dog av en svår lunginflammation, till följd av virusets angrepp på lungorna.

I Sverige dök de första fallen upp i juni 1918. Under hösten  nådde sjukdomen sin kulmen. Och mormor Elin var redan långt gången i graviditeten när sjukdomen slog till. Vid det laget visste alla att det inte fanns något botemedel mot Spanskan. Det enda man kunde göra var att försöka ge den sjuka så god omvårdnad som möjligt.

– Hon ska vila. Hon får inte gå upp ur sängen. Och så ska du ge henne konjak, sa doktorn till morfar.

Så Carl matade sin Elin med konjak, teskedsvis, medan hon yrade av feber, kräktes blod och började få mörka hudfläckar i ansiktet och på bröstet. Samtidigt var han förstås tvungen att sköta om familjen och gården. Och han såg ingenting konstigt i det. Korna mjölkade ju inte sig själva, som han sa, och vem skulle ge grisarna och hönsen mat om inte han gjorde det?

Det var en svår tid för familjen. Timmarna var långa som dagar. Dagarna långa som veckor. Ovissheten tärde på hela familjen. Men Elin tillfrisknade till sist. Och mot alla odds födde hon en välskapt son några veckor senare.

Inte förrän tio år därefter, 1928, föddes min egen mor. Sladdbarnet i familjen, lilla Alice. Som inte skulle ha blivit född alls om min mormor dukat under för Spanskan. Sådant tål att tänkas på.

Vid nyår 1918 hade Spanska sjukan avtagit i styrka i större delen av landet. Men under 1919 ägde nya utbrott ut. I vissa avlägsna delar av Norrland slog sjukdomen till så sent som 1920, det som man brukar kalla den tredje vågen. Först därefter var pandemin över. Officiellt hade då omkring en halv miljon svenskar insjuknat, det vill säga nio procent av befolkningen. Troligt är dock att närmare en tredjedel av befolkningen hade drabbats i någon fas.

I vissa städer, framför allt i södra Sverige, där många insjuknade i den första, något lindrigare formen av Spanska sjukan, dog förhållandevis få. Längre norrut blev följderna svårare. Allra värst drabbades Norrlands inland. Arjeplogs kommun hade den största andelen döda i landet, med cirka 3 procent av invånarna.

Allt som allt dog 38 000 svenskar av sjukdomen. I hela världen dog mellan 50 och 100 miljoner människor, vilket utgör 3-6 procent av jordens dåvarande befolkning. Det gör Spanska sjukan till den pandemi som skördat flest liv i mänsklighetens historia på så kort tid.

Min mormor gick bort långt innan jag föddes, och jag fick aldrig höra henne berätta om sin sjukdomstid. Men morfars berättelser har jag bevarat i mitt hjärta och jag plockar ofta fram dem när jag behöver bli påmind om min historia och mitt arv.

När den alltmer utbredda historielösheten blir alltför påfrestande händer det att jag också ”föreläser” för andra. Vi har inte alltid haft det så lätt i Sverige. Vårt välstånd har tillkommit genom strävsamt arbete och hög moral. Och vita män är så mycket mer än de ”förtryckare” de idag ständigt utmålas som. De kan i själva verket vårda en dödssjuk hustru, ta hand om sina barn och sköta ett lantbruk utan att ens komma på tanken att slå sig för bröstet för den sakens skull.

56 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Vita män är så mycket mer än ”förtryckare”

 1. tom crean skriver:

  Härligt att man är mer än förtryckare. Kanske är jag mer än hustrumisshandlare och våldtäktsman också?

  Det är lustigt att se denna socialist i hjärtat titta ut och förstå verkligheten, pk-ismen är så djup så den tas för självklar. Så Bitte tänker nog inte ens på det men lyckas omfamna både identitetsvänsterns verklighetsbeskrivning OCH den från högerkanten som anser att ras skall vara bestämmande i samhället. Knappast intentionen, det är så indoktrinering fungerar.

  Chris Forsne på ledarsidorna lyckades idag med ett liknande konststycke, där hon i en lång utläggning efter att ha sett massor med tonårsflickor vara ointresserade av svensk historia ojar sig över hur staten SVIKER dessa flickor, de blir ju inte svenska! Duh.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, det är vidrigt. ”Så mycket mer än förtryckare” är på samma nivå, och använder samma trick, som ”har du slutat att slå din fru”. Det är en yttring av dualismen och dess ambition att åtskilja ”goda” grupper eller klasser från ”onda” i förberedelse för de senares eländiga utrotning.

   Bitte! Ge oss ett enda exempel på ett fall där det har ett förklaringsvärde att beteckna en förtryckare som antingen ”vit” eller ”man” eller både och!

   Gillad av 4 personer

 2. Weasel skriver:

  Man behöver ju inte gå tillbaka till 1918 för att hitta exempel på att vita män inte är så hemska som feminizterna påstår.
  Det räcker med att konstatera att antalet vita, svenska män som könsstympade sina döttrar 2018 är noll.

  Gillad av 17 personer

 3. Ur ett virus perspektiv skriver:

  Bitte, varför inte passa på och berätta historien ur virusets perspektiv? För även viruset självt ingår i berättelsen. I virusets värld existerar inga känslor. Det är till och med tveksamt om virus ens kan betecknas som liv. Och självständiga är de definitivt inte. De kapar i princip cellers maskineri och tvingar dem till att tillverka en massa kopior av sig själv. Övriga livsformer är organiserade i olika arter. Med genetiskt utbyte mellan varandra. Men viruset besitter förmågan att bryta och korsa artbarriärer. Och då och då plocka ut delar av gener från en art och i ett senare stadie lämna av dem till en annan art, direkt eller via olika mellanled. Det är som om hela evolutionsträdets grenverk vore invävt i tunna slöjor och trådar av spindelväv. Där en mager ström av gensegment får möjlighet att överföras mellan olika arter. Dessa experimentella utbyten av genmaterial har troligen lagt in en högre växel i evolutionen själv. De flesta utbyten av gendelar är nog rätt betydelselösa. Men vissa kan säkert bli mycket betydelsefulla. Varför uppfinna hjulet ytterligare en gång när det redan finns hos arten bredvid? Enskilda genmutationer är i storlek att jämföra med att muttrar och skruvar enbart förändrar sig lite grand. Virus däremot kan injicera eller plocka ut hela block av funktioner, och pytsa in och ut dem i olika arter. Virus är i detta perspektiv något evolutionsbiologer ännu inte fått något riktigt grepp över. Spanska sjukan som härjningståg var för viruset själv både ett misslyckande och något lyckat. Ett ”moget” virus dödar inte sin värd. Nya varianter av virus kan till en början döda sin värd, som vid AIDS. Men virus som varit med länge utvecklas med tiden åt det mer snälla hållet. De vill inte att värddjuret skall dö. För då sågar viruset av grenen den själv sitter på. Till ett mer moget och snällt virus räknas herpesviruset, som varit med länge.

  Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Men virus som varit med länge utvecklas med tiden åt det mer snälla hållet. De vill inte att värddjuret skall dö. För då sågar viruset av grenen den själv sitter på.”

   Det kan ju överföras virus från den döda bäraren till levande bärare av samma eller annan art. Och patogena prionproteiner som är ovanligt härdiga och smittar friska prioner, så att de ändrar struktur.

   Gillad av 1 person

 4. Elisabeth G skriver:

  Min far vara tio år när en av hans äldre systrar dog i spanska sjukan. Med tanke på hur trångbodda de var kunde han lika gärna också ha blivit sjuk och dött. Det tänker jag på ibland.

  Vad gäller vita män: Ska man generalisera, det gör ju feministerna, så har vi väldigt mycket gott att tacka de vita männen för.

  Gillad av 5 personer

  • jacobsteckelenburg skriver:

   Ja, vita europeiska män (på europeisk och nordamerikansk mark) har helt på egen hand skapat hela vår högteknologiska kultur inkulsive Bachfugor, karyatider, ljusdunkelmåleri, hadronfysik, satir, penicillin, kärlekssonetter och Milánkovitjs klimatteori. Andra etniska grupper och andra (?) kön har spelat blott en ytterst marginell roll under dom senaste tusentals åren i teknologi- och övrig kulturutveckling.

   Gillad av 6 personer

 5. Svenge skriver:

  Min mor drabbades som 10-åring av spanskan, men överlevde. Resterna blev till psoriasis, som hon levde med resten av sitt liv. Ganska besvärligt. En sista släng (?) därav blev min seboré. Den uppträdde när puberteten startade. Nu har det kliat i håret i över 70 år. Min fru förtvivlar när mället snöar över ”äkta mattan”. Guds straff säger några. Ja säkert skrattar jag, då är han ändå snäll ? !

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Att psoriasis skulle vara släkt med spanskan har jag aldrig hört men vem vet. Själv har jag en psoriasis som är tämligen välutvecklad. En gång när min man lånade min bil sa han ”har du ätit kokosbollar i bilen?” Nej, det hade jag inte. Jag hade bara suttit där.

   Gillad av 1 person

 6. Stefan Sewall skriver:

  Jag känner en vit man. Han är 84 år gammal. Hans har varit gift i över 50 år och levt i harmoni med sin fru. De har trivts bra i hop och aldrig bråkat. De har haft en firma tillsammans, där frun gjort en stor insats. För något år sedan blev frun sjuk, fick stroke och blev rullstolsbunden och måste ha hjälp med allting. Mannen har tagit hand om hela hennes vård, från morgon till kväll, trots sin ålder. Han har inte kunnat tänka sig att lämna henne till ett hem med personal av skiftande kvalitet. Han har tvingats ta på sig all vård av frun, pga sin livslånga stora kärlek till henne. Han kan inte tänka sig att acceptera att hon på något sätt ska fara illa.
  Det är idag, nu 2019 som en typiskt ursvensk äldre man fungerar så. Vitmanshataren Jonna Simma (AB) borde träffa honom och få sig en tankeställare.

  Gillad av 12 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Tack för att du skriver rullstolsbunden och inte rullstolsburen, Stefan! Jag är så trött på detta falska nyord. Sitter man i rullstol är man bunden vid den. För egen del kan jag gå men inte långa sträckor. Vi har en egeninköpt rullstol som min man (vit) kör när vi ska ut på ”galej” (dvs. läkarbesök och liknande). Jag är definitivt bunden vid detta fordon.

   Vidare känner även jag en vit man. Han är 85 år och tar hand om sin nästan 15 år yngre hustru som drabbats av en stroke. Visst är han skröplig men han gör allt han kan för henne. Sådana är många vita män.

   Gillad av 6 personer

 7. Bo Adolfsson skriver:

  Julen 1957 fick min pappa ta hand om min mamma och alla fem barnen. Vi hade insjuknat i ”asiaten”. Det var den tidens pandemi. Pappa som var född 1910 och mormor född 1880 blev inte sjuka. De var tydligen immuna efter att ha varit med om spanska sjukan. Mamma som var född 1921 blev däremot sjuk.
  Förutom att ta hand om hela familjen skulle han också mjölka 12 kor och mata grisar och höns.
  Nästa stora pandemier var ”hongkonginfluensan” 1968 och svininfluensan 2009.

  Gillad av 2 personer

 8. karlgunnareriksson skriver:

  Allt detta hackande på äldre vita män får mig att tänka på rasismen. Mycket snarlikt ! Undrar hur extremfeminizmen i framtiden ska ta nya grepp att bolla med oss äldre män , då nu Metoo-rörelsen ebbat ut.

  Gillad av 1 person

 9. Patria Amissa skriver:

  Till er som återkommande på ett ganska otrevligt sätt beskyller Bitte Assarmo för att vara socialist skulle jag vilja säga: Om det nu är så förfärligt att ha varit socialdemokrat under en tid då detta parti stod för helt andra värderingar än idag (och om ni inte köper det så var det i alla fall många människors övertygelse), så borde ni tänka på Lukas 15:7: ”Jag säger eder att likaså bliver mer glädje i himmelen över en enda syndare som gör bättring än över nittinio rättfärdiga som ingen bättring behöva.”

  Men har man varit ett under av rättfärdighet alltsedan födelsen är det så klart inget roligt att höra sådant.

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Bra, Patria Amissa! Dessa beskyllningar, fördomsfulla tolkningar av vad som skrivs samt aggressiva utfall hör inte hemma på en civiliserad debattsida. Det enda man uppnår är att stöta bort folk. I går tänkte jag själv sluta kommentera (och t.o.m. läsa) här men tänkte i dag att jag ger det en chans till. Den aggressiva trenden måste vändas, annars är vi chanslösa.

   Gillad av 4 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Kan bara hålla med, hoppas bara folk fattar att mitt retande inte är aggressivt utan oftast handlar om att få folk att tänka en vända till.
    ibland så jävlas jag bara med, det kan erkännas.
    Ps kika lite på alternativspår om din hälsa, jag var sjuklig som ung astma extrem allergi, till det klena ledband= överrörlig, sedan 40 år fyllda så fasen missköter tametusan allt och mår som en prins, vissa ledtrådar kemikalier i mat skippa totalt, Stress är ytterst ohälsosamt.
    Fredriks tankar om livsmedel är helt rätt, vi ska inte äta fel saker.
    Ge inte upp viljan kan flytta berg.
    Varma hälsningar Göran.

    Gillad av 1 person

   • tom crean skriver:

    Du tål inte kritik helt enkelt. Detta är Sveriges största problem, jag har bott i många länder och detta upptäckte jag, att svenskar inte tål kritik. Jag upptäckte det när japaner, amerikaner, engelsmän, finnar, Schweizare, norrmän, danskar, letter, ryssar, koreaner, brasilianare, portugiser, fransmän, tyskar osv kritiserade mina ståndpunkter.

    Förstår ni inte att ni har fel om mycket och måste ha tjock hud för att hitta rätt?

    Gillad av 1 person

   • Elisabeth G skriver:

    Tack, Göran, och du behöver inte ta åt dig. Det var inte dig jag syftade på. Du hör till de kloka här. Även när du tar ut svängarna så fattar man att det är just det du gör. Vad gäller hälsan jobbar jag stenhårt. LCHF, som även Fredrik förespråkar, är helt rätt men sedan krävs det lite finjusteringar som jag nu jobbar vidare med. Önskar bara att jag redan som ung fått de rätta kostråden, dvs. LCHF. När man ätit fel i 50 år kan man inte vänta sig att allt ska vända på en femöring. Men – vi får kämpa på!

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Elisabeth, är det den aggressiva trenden eller den mesiga trenden som ligger bakom att svenska män inte längre skyddar sina döttrar? Vilken är det som gör oss chanslösa!?

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   1. SAP står för exakt samma värderingar som det alltid har gjort.
   2. Bitte har delvis fjärmat sig från vissa av dessa med inte från andra. Det är detta vi påpekar, fy de djupare socialistiska antagandena leder alltid tillbaka till de ytligare.

   Gillad av 2 personer

   • Patria Amissa skriver:

    Tror nog att det budskapet har gått hem vid det här laget. Inte heller jag tar förstås det skräp som SAP, och för den delen flera andra partier, har i sina historiska bagage i försvar.

    Men att dra in sådant då Bitte skriver ömsinta texter om sina förfäder och deras slit och umbäranden i en annan tid än vår är helt enkelt malplacerat.

    Gilla

  • Rune skriver:

   Ja, under femtiotalet och i början av sextiotalet upplevde jag och de flesta Socialdemokraterna som ett parti som stod för: Social Demokrati. Alltså en demokrati som var social och vänlig.
   Inte en Socialistiskt Demokrati. Visserligen hade ju Socialdemokraterna socialism i sin historia men det var ju förr, på tjugo och trettiotalet.
   Men detta ändrades med Palmes intåg i partiledningen som med buller och bång ville återuppväcka socialdemokraternas socialism. Tyvärr fick han många oförståndiga med sig. Sedan Palmes dagar har Socialdemokraterna förvandlats till ett ovänligt socialistiskt parti som blir värre och värre.

   Gillad av 4 personer

 10. Stx skriver:

  En 36-årig somalier döms för att ha tagit sig in i en kvinnas lägenhet och bestialiskt misshandlat och våldtagit henne. Kvinnans små barn blev vittnen till hur afrikanen tryckte in ett svärd i kvinnans underliv. Men nu vägrar Vänersborgs tingsrätt att utvisa mannen – med hänvisning till ”säkerhetsläget” i Somalia.
  https://www.friatider.se/k-rde-tr-sv-rd-i-hennes-vagina-och-sa-du-beh-ver-en-lika-stor-penis-som-den-slipper-utvisning

  Domen i Vänersborgs tingsrätt är undertecknad av domaren Kristian Andersson.

  I den feministiska stormakten har kvinnornas värn och säkerhet kraftigt försvagats sedan Birger Jarls dagar,
  Då hade en sådan best snabbt tagits av daga.

  Gillad av 3 personer

  • gmiksche skriver:

   Snabbt tagits av daga? Snarare långsamt och metodiskt samt med en präst vid sin sida citerandes uppbyggliga bibelord. Med frälsningen i sikte.

   Frälsningen står högt på listan även idag. Fast metoderna har moderniserats. Numera har fängelsekunderna (ursäkta, anstaltsbrukare bör det väl heta) psykologer vid sin sida, spelautomater till sitt förfogande samt politiker och media som försörjer dem med uppbyggliga ord ur gällande version av värdegrunden.

   Gilla

 11. Fredrik ÖStMan skriver:

  Eftersom detta är alternativmedia, kan vi kanske kosta på oss en alternativ förklaring.

  En förvårande faktor i spanska sjukan var kanske massiv och systematisk felbehandling. Många av symtomen tyder, liksom de medicinska uppteckningarna, på överdosering med acetylsalicylsyra. Detta förklarar också att förloppet blev värre ju mer tiden led och den felaktiga behandlingens spridning hann ikapp virusets.

  Gillad av 2 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Pandemi,är svaret på mänsklighetens självonani.
  Fejjan twitter och alla små grupper för särintressen.
  Vi sitter glada och nöjda i vår värld av likasinnande, köttjaget kan vara fett och svagt.
  Men avataren är spänstigt och ha en snygg profil, bild från en film eller ett spel.
  Muskler som sväller, putiga, läppar allt är reklam för ditt varumärke, du är The Shit, unik som ingen annan.
  Men så svag, så rädd! En uteliggare får dig att leta efter alcogelen, ett slagsmål där tre misshandlar den fjärde, ger dig kramp i colon och stelt skyndar du dig förbi, väl hemma så skriver du av dig händelserna där du är hjälten som räddade dagen.
  Smutsen och lorten syns inte i ditt flöde, när du bajsar så luktar det vanilj eller rosor,
  att du luktar din mammas lortiga trosor .
  Det syns inte i ditt flöde eller bland dina tvåtusen följare.
  Nej pandemi är lösningen på det sjuka, moder jord har dömt ut DIG !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.