Mohamed Omar: När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här

Mohamed Omar

Efter den turkiska invasionen av norra Syrien har vi sett hur flera personer med kurdisk bakgrund i Sverige engagerat sig i debatten. Det är det tydligt att dessa är starkare berörda av vad som händer i området än den genomsnittlige svensken. Jag har inget att invända mot detta. Även jag, som har noll kurdisk bakgrund, sympatiserar mer med den kurdiska sidan i konflikten än med stormakten Turkiet.

Men, reaktionen hos dessa personer, som skriver debattartiklar, demonstrerar och skriver emotionellt laddade postningar på sociala medier, visar samtidigt att bakgrund har betydelse. Det är inget man släpper när man går över gränsen. Det gäller svensk-kurderna och deras band till hemlandets (ett land är inte samma sak som en stat) kultur, språk och historia. Och det gäller också andra nysvenskar. Den islamiska fundamentalismen som växer i Sverige är helt och hållet en följd av invandringen. Det är inte Anders och Anna som konverterar i stora skaror.

Åsa Romson, före detta språkrör för Miljöpartiet, hävdade under en debatt i riksdagen 2012 att alla som åker tunnelbana i Stockholm är svenskar:

”Att säga att man inte kan vara svensk för att man har en annan kultur än det vi skulle kalla den historiskt svenska i Sverige provocerar mig ganska mycket. När jag går omkring i Stockholm till vardags och möter de invånare som bor och lever här tycker jag nämligen att alla som åker på tunnelbanan är svenskar. Sedan är vi olika, och det är jag väldigt glad för. Vi har olika kulturell bakgrund, vi har olika kön och vi har olika preferenser. Vi är dock alla svenskar när vi sitter där i tunnelbanan. Man kan vara invandrare och svensk; man kan vara svenskamerikan eller svensksomalier.”

Men det är inte ens alla som åker tunnelbana i Stockholm som är svenska medborgare, och bland dem som är medborgare är det inte alla som känner sig som svenskar. När jag var muslim och gick i moskén minns jag ständiga bråk om kurder och araber, iranier och araber, sunniter och shiiter, Assad, Saddam och Khaddafi. Varje gång det hände något i hemländerna, blossade diskussionerna och grälen upp i moskéerna.

Personer med bakgrund i den arabiska, sunnitiska gruppen från Syrien, personer som sympatiserar med den det väpnade upproret mot Assad, har också engagerat sig i den svenska debatten. Vi kan titta på exemplet Yasir Al-Sayed Issa som nyligen skrev i Svenska Dagbladet under rubriken: ”Kurdiska gerillan är inga hjältar i Syrien”. Han försvarar den turkiska invasionen, som han menar inte ens bör kallas för en invasion. Artikeln väckte ilska bland personer med kurdisk bakgrund på sociala medier.

Invasionen i Syrien och reaktionerna i Sverige visar att konflikterna i invandrarnas hemländer riskerar att fortsätta här. När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här. Helt enkelt för att Mellanöstern numera finns här.

I början av februari 2016 blev en person med kurdisk bakgrund nerskjuten i Fittja i Stockholm i samband med ett en konfrontation med turknationalister.

Och den 9 april samma år höll Turkiska Riksförbundet möte på Sergels torg i Stockholm. Förbundets vice ordförande Barbaros Leylani uppmanade till mord på armenier. ”Turken vaknar!” skrek han. ”Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!”

Talaren fortsatte att tala kärleken till fosterlandet. Han gav sedan uttryck för en storturkisk tanke om att alla folk som tillhör den turkiska folkgruppen ska enas i ett land. Med ”fosterland” menade han inte bara det nuvarande Turkiet utan alla områden som bebos av etniska turkar. För att förverkliga den storturkiska staten kan blod komma att flyta, tillade han.

Denne man innehar svenskt medborgarskap. Och han åker sannolikt på tunnelbanan.

Jag minns turkupploppen i Rotterdam i Holland i mars 2017. Tusentals turkar (flera av dem sannolikt holländska medborgare) viftade med turkiska flaggor och skanderade Allahu akbar medan de drabbade samman med polisen. Man skulle kunna tro att scenerna var inspelade i Egypten eller Syrien under den så kallade “arabiska våren”, då upphetsade massor tågade ut från moskéerna och krävde regimernas fall. Vem kan idag förneka att Europa allt mer börjar likna Mellanöstern?

När vi talar om kriget i Syrien, eller om kriget i Irak, eller om konflikter i Libanon, ja, då talar vi om shiiter och sunniter, om kristna och muslimer, om kurder och araber. Då vet vi att dessa kategorier spelar roll. Men när vi talar om Sverige, då ska vi låtsas att alla bara är svenskar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

19 reaktioner på ”Mohamed Omar: När det brinner i Mellanöstern, kan det också brinna här

 1. V för Vendetta skriver:

  Så klart lämnar man inte sina åsikter bakom sig i sitt gamla land, man tar dem med sig och de till och med förstärks i det nya landet. de flesta storterrorister är inte födda i ett Mellanösternland utan ofta födda i ett västerländsk land som då givetvis håller västerländska värderingar. Tvärt emot vad man kan tro kommer dessa värderingar inte att omsluta dessa människor utan radikala tankar gror och växer i deras huvuden. Så är det också med de debattörer som är födda i Stockholm, Åre eller Lund som talar om kurderna eller Turkarna som ”vi och vårt folk”. Dessa kommer med största självklarhet inte att stoppa vid tanken om att att demonsterara mot kriget i ett humanistiskt syfte utan identifierar sig med folken som slåss mot varandra. Så har det lilla lugna landet i Norr inte bara importerat en hord människor som jobbar för att rensa ut välfärden utan också arbetar för att driva den konflikt de själva eller deras föräldrar eller mor och farföräldrar var en del av att sprida sig även inom det lilla landets gränser. Min slutsats blir helt enkelt att mellanösterns folk mår bäst av att vara i mellanöstern.

  Gillad av 12 personer

 2. Tomas skriver:

  Visserligen blir det bara upprepningar eller varianter på inlägg men det är viktigt att vidmakthålla åsikten att den som tror att ett välfungerande homogent samhälle som Sverige var, kan inlemma många konfliktskapande folkgrupper som ”flytt” och behålla sina uppnådda framgångar gällande ekonomi, jämställdhet, trygghet mm är inte naiv, gillar inte utmaningar utan är skvatt galen.

  Gillad av 14 personer

 3. miketheviking skriver:

  Excellent herr Omar.
  Någon gång i framtiden kan ni väl på DGS snacka er samman om starka och svaga kulturer?
  Initiativet med svenska kulturnedslag uppfattar jag som en del av en tanke på att stärka den svenska kulturmedvetenheten. Vilket är en nödvändighet.

  Den är idag så försvagad, undergrävd och medvetet saboterad att vi löper överhängande risk att utplånas som folkslag när de starka aggressiva kulturerna tar plats och expanderar.

  Det är snarare svenskarna som assimileras till det mångkulturella samhället än tvärtom….

  Gillad av 13 personer

  • S skriver:

   M@
   Och med polischefer som abdikerat ..

   Danska statsministern klargjorde klart och tydligt i ett tal att de kommer att slänga ut alla invandrare som ”inte vill delta i gemenskapen”. OCH deras efterkommande (dvs barn) Inom ett år så kommer det att räcka med enda ”knarkförsäljning” eller vansinneskörning i Danmark och det blir en enkel biljett ut ur landet och rivet pass. Och hon är kvinna. Mette Fredrikssen (s) har mer stake och kunskap än alla polischefer tillsammans i hela Sverige.

   En kartläggning visar att en överväldigande majoritet av polischeferna i landets invandrardominerande och ’utsatta områden’ inte längre anser att det är rättsväsendets uppgift att upprätthålla lag och ordning. I stället för att arrestera och straffa de kriminella vill polischeferna se ytterligare stora integrationssatsningar från andra aktörer i samhället.
   Det är Göteborgs-Posten som har kontaktat 14 polischefer för att ta reda på deras åsikt om det åtgärdspaket som regeringens och övriga riksdagspartiet förutom Sverigedemokraterna har diskuterat fram för att råda bot på den utbredda gängkriminaliteten i landet.

   Eliasson avskedade över 400 polischefer och ersatte de med sina egna. Kan soSSarna göra det en (första) gång kan SD göra det en andra gång.
   Varför Svensk polis inte klarar av att lösa brotten (alla typer) beror allt mer på på polisledningen.

   Den skada som Eliasson har orsakat mäter sig med Kaptenklänning (som inte ville ha ”FN-poliser”) och förstörde utbildningen. .

   Säg någonting som fungerar i dagens JökSverige

   Gillad av 1 person

 4. Jari Norvanto skriver:

  Åsa Romson: ”Vi är dock alla svenskar när vi sitter där i tunnelbanan. Man kan vara invandrare och svensk; man kan vara svenskamerikan eller svensksomalier.”

  En svenskamerikan är väl en svenskbördig amerikan. En ”svensksomalier” bör väl då avse en svenskbördig somalier? Jag antar att hon menade somalier i Sverige.

  Gillad av 4 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  ”Men, reaktionen hos dessa personer, som skriver debattartiklar, demonstrerar och skriver emotionellt laddade postningar på sociala medier, visar samtidigt att bakgrund har betydelse. Det är inget man släpper när man går över gränsen.”

  Som vit medelålders man med konservativa värderingar och nationalistiska sympatier går jag så att säga ständigt över gränsen. Utan att behöva passera gränsen. Hohoho!

  Gillad av 6 personer

 6. varg-larsen skriver:

  Det är signifikant att man vad gäller svensk media får mer fullödig och balanserad information om konflikter som denna (som jag egentligen struntar i) än i systemmedia. Eddie kan bli mellanösternkorrespondent i ett framtida mediehus?

  Fler och fler uppräcker det ensida och alltid förljugna perspektivet i systemmedia som ofelbart präglas av att ett för staten och pk-ismen kritiskt perspektiv saknas. Det skall inte så mycket till tror jag för att få än fler att lämna, det krävs bara ett helhetsgrepp, inklusive sport.

  Gillad av 2 personer

 7. Aha skriver:

  Att Sverige ingen svensk kultur har är ett grovt exempel på etablissemangets arrogans visavi verkligheten. Man bygger sin argumentation på abnorma påståenden för att få ihop en önskad slutsats, i det här fallet att vi ska ha förståelse för mångkultur och integrera oss mot den eftersom vi ingen kultur har. Nedan följer några andra exempel på liknande blodtryckshöjande arrogans.

  Det är sådan kritik mot etablissemanget som benämnes populism.

  Exempel på etablissemangets arrogans;
  – Hets mot svenskar beivras inte
  – V accepteras men inte betydligt beskedligare SD
  – Man förnekar invandringens betydelse för brottsligheten utan för bara fram socioekonomiska orsaker
  – Man låtsas som om hårdare straff inte är ett alternativ för att hålla livsstilskriminella borta från gatorna. För varje dag som en livsstilskriminell sitter inne begår denne inga brott.
  – Man tar upp förintelsen och judehatet utan att nämna att dagens hat kommer från muslimer.
  – Det ör svenskarnas fel att romer lever i utanförskap
  – Gruppvåldtäkter är inget nytt
  – Invandringen är lönsam (hur kan det vara möjligt med invandrarstaden Malmö som går back med 5 miljarder per år?)
  – Integrationen blir bättre med anhöriginvandring
  – Skolorna kallas likvärdiga när skolpengen för invandrarskolor är 50 000 kr mer per elev och år.
  – äldreboende svenskar kan inte kräva infödda svensktalande, minoriteter ges dock den möjligheten för sina språk

  Gillad av 7 personer

 8. Niklas R skriver:

  Hur löser vi problemet i Mellanöstern?
  Förvånansvärt enkelt, faktiskt.
  Muslimerna säger att Arabiska halvön är deras hem, inga andra religioner ska existera där.
  Jag säger visst, vi går med på det. ALLA muslimer ska tryckas tillbaka till Arabiska halvön och leva där. Inga av dem får åka därifrån. Resten av jorden ska rensas från muslimer och islam.

  Detta kommer att resultera i en ökad fred och välstånd i de områden som blivit befriade från islams förtryck samt mycket mindre konflikter på jorden. Under 1400 år har islam och muslimer skapas konflikter med resten av världen.

  På detta sätt kan både islam och resten av världen leva i fred.
  Visst, det blir lite överbefolkat ett tag på den arabiska halvön, men det tar naturen hand om den naturliga vägen.

  Gillad av 11 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  När när när?
  Filmen The Crow bjöd på unikt filmande och coola scener.
  Ett citat som etsat sig fast är”,victims arent we all”
  Låt kaoset börja, Mad Max bilar på vägarna och total frihet.
  Tog man hit mellanöstern, så kan vi kasta av oss offerkoftan och klä i oss dom gamla sederna. Varför ska vi vända kinden till?

  Gillad av 2 personer

 10. Hortensia skriver:

  Tack, Eddie, för målande bilder av den förskräckliga, nysvenska verkligheten.

  Nästa regering får, om svenska folket kan ta sig samman och rösta rätt, ta sig an den delikata uppgiften att agera vattendelare mitt i den pågående migrationssyndafloden:

  Kulturkristna svenskar och ärliga, gediget sekulära och kompetenta svenskaspiranter åt höger – resten åt vänster för vidare befordran söder- eller österut till passande habitat.

  Gillad av 4 personer

 11. Kenneth skriver:

  Bra artikel, men jag vänder mig emot att du använder ordet ”nysvenskar”. Svensk anser jag vara en etnicitet. Jag blir inte japan ifall jag flyttar till Japan.
  Svensk medborgare kan man däremot vara.

  Gillad av 3 personer

 12. Rolf Holmén skriver:

  Har denna Barbaros Leylani ställts inför rätta för hets mot folkgrupp? Tror inte det. Hur var det i Malmö, när USA bestämt att deras ambassad skulle flyttas till Jerusalem, Demonstrationer (mest palestinier, tror jag) där man skanderade ”Kaybar, kaybar” till minne av Muhammeds massaker på en judisk by. Ställdes någon inför rätta för hets mot folkgrupp? Tror inte det. Hur står det till med likhet inför lagen, alla människors lika värde? Tror inte det gäller i Sverige längre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.