Mohamed Omar: Malena Rydell hade rätt – de ensamkommande är vår tids apatiska flyktingbarn

Mohamed Omar

Malena Rydell är journalist och redaktör för reportage och fördjupning på Svenska Dagbladet. Hon var tidigare chefredaktör på den skattefinansierade vänstertidskriften Arena och före dess på den skattefinansierade, feministiska tidskriften Bang. Malena har frilansat en hel del på Dagens Nyheters kulturdel.

I en intervju har Malena berättat att hon växte upp i ett akademikerhem där föräldrarna var ”klassiska kulturintresserade adjunkter” och läste vänstertidningen ETC. Under uppväxttiden kände hon sig utanför i den småländska staden Ljungby där tonårsgrabbarna körde epatraktorer och hängde runt kiosken. Hon berättar om sin frustration – hon tyckte att Ljungby var ”inskränkt” och ”rasistiskt”.

I Lund läste hon sedan olika humaniorakurser, men det blev ingen examen. Feminismen lärde sig Malena dock på tidskriften Bang som hon beskriver som ”ett feministiskt universitet”. Det var kanske till och med bättre än det riktiga universitetet: ”Det känns som att jag lärde mig mer där än i studierna”.

Malena blev berörd av #metoo – det fick henne att minnas en rockmusiker som hade ringt henne flera gånger och kommit med ”oanständiga förslag”. Det var en ”jätteäcklig” erfarenhet som gjorde att hon kunde identifiera sig med alla skådespelerskor som gått igenom liknande saker i den svenska film- och teatervärlden. Hon engagerade sig mycket i skådespelerskornas #metoo-situation och för detta fick hon och en kollega ett pris som ”årets förnyare” vid något som kallas Megawards.

En krönika som Malena publicerade i sin tidskrift Arena för tre år sedan den 2 februari 2016 har åter blivit aktuell. Det visade sig att Malena hade rätt om att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” är vår tids ”apatiska flyktingbarn”.

I krönikan ”Ensamkommande är 2010-talets apatiska flyktingbarn” uttrycker Malena sin oro för att gränserna för vad som kan sägas i vad hon kallar ”flyktingdebatten” har förflyttats. Sedan hyllar hon journalistkollegan Gellert Tamas bok De apatiska från 2009.

Tamas har bakgrund i den skattefinansierade vänstertidskriften Ordfront. År 2006 fick han något som kallas Ikarospriset för sitt samhällsprogram ”Spelet om de apatiska barnen”.

I boken De apatiska, menar Malena, får man veta sanningen om de så kallade ”apatiska flyktingbarnen”, till skillnad från ”råttan i pizzan-historier om fejkande sjuka barn”. På ena sidan står den ”seriösa journalistiken”, som man får antaga att hon och Tamas tillhör. På den andra sidan står folk som sprider vandringssägner, ”råttan i pizzan-historier”. Kanske är de bara inskränkta och rasistiska? Ja, som de där raggarna runt i kiosken hemma i Ljungby.

När jag läser Malenas resonemang påminns jag om vänsterjournalisten Anders Lindbergs krönika i Aftonbladet den 20 maj 2015: ”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”.

I sin krönika jämför Malena ”myterna om de apatiska barnen” med vår tids ”myter” om de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen”:

”Myterna om de apatiska barnen etablerades för att rättfärdiga en hård asylpolitik. I dag är det vandringssägner om ljugande, kriminella ensamkommande flyktingbarn som håller på att ta över den funktionen.”

Malena har rätt i att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” är vår tids så kallade ”apatiska flyktingbarn”. Det har nu kommit fram att de apatiska spelade apatiska, tvingade av föräldrarna, för att få uppehållstillstånd. Läkarna som visste vad som pågick var tysta för att inte framstå som, ja, kanske ”inskränkta” och ”rasistiska”? De så kallade ”ensamkommande” i sin tur är i de flesta fall vuxna män, vilket varje svensson som har ögon att se med har vetat. I folkhumorn har sedan länge gått under namnet ”skäggbarnen”.

I båda fallen rör sig det myter som sprids av godhetssignalerande politiker, kändisar och så kallade ”seriösa” journalister som Gellert Tamas och Malena Rydell. Ett motiv till att  journalister spred dessa myter, vid sidan av att förbättra sin image, kan ha varit för att påverka asylpolitiken.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)