Mohamed Omar: Malena Rydell hade rätt – de ensamkommande är vår tids apatiska flyktingbarn

Mohamed Omar

Malena Rydell är journalist och redaktör för reportage och fördjupning på Svenska Dagbladet. Hon var tidigare chefredaktör på den skattefinansierade vänstertidskriften Arena och före dess på den skattefinansierade, feministiska tidskriften Bang. Malena har frilansat en hel del på Dagens Nyheters kulturdel.

I en intervju har Malena berättat att hon växte upp i ett akademikerhem där föräldrarna var ”klassiska kulturintresserade adjunkter” och läste vänstertidningen ETC. Under uppväxttiden kände hon sig utanför i den småländska staden Ljungby där tonårsgrabbarna körde epatraktorer och hängde runt kiosken. Hon berättar om sin frustration – hon tyckte att Ljungby var ”inskränkt” och ”rasistiskt”.

I Lund läste hon sedan olika humaniorakurser, men det blev ingen examen. Feminismen lärde sig Malena dock på tidskriften Bang som hon beskriver som ”ett feministiskt universitet”. Det var kanske till och med bättre än det riktiga universitetet: ”Det känns som att jag lärde mig mer där än i studierna”.

Malena blev berörd av #metoo – det fick henne att minnas en rockmusiker som hade ringt henne flera gånger och kommit med ”oanständiga förslag”. Det var en ”jätteäcklig” erfarenhet som gjorde att hon kunde identifiera sig med alla skådespelerskor som gått igenom liknande saker i den svenska film- och teatervärlden. Hon engagerade sig mycket i skådespelerskornas #metoo-situation och för detta fick hon och en kollega ett pris som ”årets förnyare” vid något som kallas Megawards.

En krönika som Malena publicerade i sin tidskrift Arena för tre år sedan den 2 februari 2016 har åter blivit aktuell. Det visade sig att Malena hade rätt om att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” är vår tids ”apatiska flyktingbarn”.

I krönikan ”Ensamkommande är 2010-talets apatiska flyktingbarn” uttrycker Malena sin oro för att gränserna för vad som kan sägas i vad hon kallar ”flyktingdebatten” har förflyttats. Sedan hyllar hon journalistkollegan Gellert Tamas bok De apatiska från 2009.

Tamas har bakgrund i den skattefinansierade vänstertidskriften Ordfront. År 2006 fick han något som kallas Ikarospriset för sitt samhällsprogram ”Spelet om de apatiska barnen”.

I boken De apatiska, menar Malena, får man veta sanningen om de så kallade ”apatiska flyktingbarnen”, till skillnad från ”råttan i pizzan-historier om fejkande sjuka barn”. På ena sidan står den ”seriösa journalistiken”, som man får antaga att hon och Tamas tillhör. På den andra sidan står folk som sprider vandringssägner, ”råttan i pizzan-historier”. Kanske är de bara inskränkta och rasistiska? Ja, som de där raggarna runt i kiosken hemma i Ljungby.

När jag läser Malenas resonemang påminns jag om vänsterjournalisten Anders Lindbergs krönika i Aftonbladet den 20 maj 2015: ”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”.

I sin krönika jämför Malena ”myterna om de apatiska barnen” med vår tids ”myter” om de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen”:

”Myterna om de apatiska barnen etablerades för att rättfärdiga en hård asylpolitik. I dag är det vandringssägner om ljugande, kriminella ensamkommande flyktingbarn som håller på att ta över den funktionen.”

Malena har rätt i att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” är vår tids så kallade ”apatiska flyktingbarn”. Det har nu kommit fram att de apatiska spelade apatiska, tvingade av föräldrarna, för att få uppehållstillstånd. Läkarna som visste vad som pågick var tysta för att inte framstå som, ja, kanske ”inskränkta” och ”rasistiska”? De så kallade ”ensamkommande” i sin tur är i de flesta fall vuxna män, vilket varje svensson som har ögon att se med har vetat. I folkhumorn har sedan länge gått under namnet ”skäggbarnen”.

I båda fallen rör sig det myter som sprids av godhetssignalerande politiker, kändisar och så kallade ”seriösa” journalister som Gellert Tamas och Malena Rydell. Ett motiv till att  journalister spred dessa myter, vid sidan av att förbättra sin image, kan ha varit för att påverka asylpolitiken.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

34 reaktioner på ”Mohamed Omar: Malena Rydell hade rätt – de ensamkommande är vår tids apatiska flyktingbarn

 1. Hortensia skriver:

  Sån tur, Eddie, att jag inte har ätit pizza på väldigt, väldigt länge; enbart av etiska och moraliska skäl, men nu när råtta kan anses ha blivit en allt mer trolig ingrediens kan jag addera hälsoskäl till min icke-italienska-pizzerior-bojkott. Trevlig helg!

  Gillad av 3 personer

 2. Kashkin skriver:

  Tillsammans med de så kallade könsdysforiska som passar ännu bättre eftersom de faktiskt är barn som torteras av staten. Tidigare kastrerade socialdemokraterna folk, ibland lobotomerade man, någon som tror att inte fruktansvärda övergrepp skett i den socialdemokratiska psykvården? Eller ta de våldtagna, också där många barn och fler och fler, en parallell skandal har ju rullats upp i England där våldtäktsgäng bestående nästan enbart av män från kultur x fått hållas med statens goda minne, alla visste, politiker, läkare, socialen, journalister. Vad döljs idag i Sverige, vad vet alla? Vi ser toppen av ett isberg.

  Ser ni mönstret, man har en politisk utopi och den står ALLTID över människor, sådana är de, de som styr oss. Sådan är socialdemokratin.

  Gillad av 6 personer

 3. Kashkin skriver:

  Kommit fram är ju också missvisande, alla visste, och deltog ändå! Detta måste vi ta in, alla visste och torterade barn ändå för att den påbjudna politiska konsensusen sade att migranter från dessa regioner skall IN i Sverige, kosta vad det kosta vill.

  Ta alla som blivit mördade på medelhavet av den svenska staten, dränkta som katter för att S och V och Mp (och C idag) skall få sin röstboskap.

  Gillad av 7 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Läkartidningen visar inte tecken på klarsyn; tidskriften inrättar sig efter den politiskt korrekta hållningen, eftersom det är etablissemangets narrativ – om klimatet, mångkulturen, immigrationen till Europa, ‘apatiska barn’, åldersbestämningar av ‘ensamkommande flyktingbarn’, jämlikheten mm. Någon enstaka, inlindad och halvdan motröst kan ibland slinka in i kommentarfälten, men resten modereras bort.

  Gillad av 8 personer

 5. Ulf skriver:

  Skönt att vi inte längre styrs helt av dessa lögnhalsar. Hela min uppväxt under 1970 talet tvingades man lyssna till propagandalögner dag ut och dag in utan egentliga motpoler. Detta resulterade i att Sverige kunde obehindrat stödja mördare som Mao, Mugabe, röda khmererna etc. Dessutom lyckades man sopa detta under mattan och låtsas idag som att det aldrig hänt. Ungefär som tyskarna skulle sopa förintelsen under mattan.

  Gillad av 6 personer

   • Ulf skriver:

    Jag menar att idag har vi ett betydligt mer mångfassetterat informationsflöde än när jag växte upp. Svenska folket hade absolut noll koll på omvärlden. I princip låg hjärntvätten på nordkoreansk nivå.
    Två diskussioner i högstadieklassen på fullt allvar. Vem har högst levnadsstandard USA eller Sovjet? Sovjet vann omröstningen.
    När jag redovisade läsningen av Orwells djurfarmen som en satir över Kommunismen fick jag underkänt och blev utskrattad av läraren eftersom Orwell var socialist. Ja jisses vad korkade folk var på den tiden.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Ulf skrev: ”När jag redovisade läsningen av Orwells djurfarmen som en satir över Kommunismen fick jag underkänt och blev utskrattad av läraren eftersom Orwell var socialist. ”

    När var detta, och var?
    Det var ju exakt så boken var menad. Kan inte rimligen tolkas på annat sätt. Jag läste Animal farm i Engelskan i gymnasiet på engelska. Den var en typisk skolläsuppgift.
    Vad var det för en lärare? Han skulle haft sparken. Jag hade faktiskt bra lärare (utan vänster- eller PK-dragning) under min skoltid 1962-1974. Jag hade väl tur att vara bland de sista som hann undan. Jo en svensklärarvikarie var kommunist med rött skägg, men han blandade inte ihop jobb och politik, utan var faktiskt reko. Jag fick bra betyg av honom trots olikheten i ståndpunkt. Han hade en T-shirt med texten: Kommunist – javisst!
    Vänstervridningen kom i stor skala med TV2 från 1968. Innan dess var radio, TV och tidningar bemannade av en hel del vettigt folk som inte hyllade Sovjet och Kina. Jag var vaken för det från 1961 ungefär. Berlinmurens bygge skildrades rätt i TV och tidningar t.ex. 1961. -Ondskefull. Inga ursäkter. Det var Vietnamkriget som tippade över allt åt skogen då USA och väst skulle börja hatas. VIetnamkonflikten var helt central för Sveriges samhällsutveckling, då den var bränslet som fick vänsterbrasan att ta sig och elda upp och göra slut på all balans, förnuft och opartiskhet i media och samhällsdebatt.

    Gilla

 6. miketheviking skriver:

  Det är möjligt att dessa charlataner drivs av ”godhetsignalerande” men jag kan inte befria mig från alla bevis på att de driver en agenda på ett ytterst raffinerat och intelligent sätt.
  De skapar nya begrepp och ord, får dessa införda i den dagliga diskursen, de riggar debattklimatet så att det hela tiden finns triggerpunkter som slår till när någon argumenterar ”fel”..

  De kämpar för att FN:s infantila barnkonvention ska bli lag i Sverige. De ser till att konventionen blir överordnad i alla myndighetsbeslut och de använder sen den som slagträ för att föra in ”barn” i Sverige.
  Det vänder på familjbegreppet så att familjen ska återförenas med barnet – inte tvärtom.

  Det är inget signaljobb – det är smart taktik i en strategisk väv som omsluter, stora delar av vårt samhälle. De kan inte heller vara lönejobbare med tanke på all tid de lagt ner på att diskutera fram taktiken och uppnå en sådan samstämmighet.

  Gillad av 11 personer

  • Kashkin skriver:

   Precis, vi måste se mönstret, hur styrs vi egentligen? Hur uppstår detta? Det är inte globalister som tänker ut apatiska barn. Vilka styr oss, Patrik försöker synliggöra medelklassen som klass, men det är ju en helt annan klass människor som styr nu, överallt. Aktivistklassen. De styr överallt och det är ju ganska självklart för makt är deras syfte. Vi måste vakna och se dessa människor.

   Gillad av 5 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Kashkin — Exakt. Patriks välfärdskompex fångar inte detta tyvärr. Min enkla analys säger att vi har att göra med en modern religion, eller snarare en SEKT. Dessa människor drivs av en fanatisk närmast religiös övertygelse som ger en slags mening åt deras annars tomma och meningslösa liv!

    Kort kan vi kalla detta för ”PK-sekten”. De har sitt ursprung i 68-vänsterns tokvänster, men denna har successivt muterat och blivit till ett hot mot hela vår klassiska västerländska världsbild.
    I grunden är detta en västerlandsfientlig rörelse, som istället gullar med allt som kommer från främmande kulturer inklusive islam.

    De har successivt nästlat sig in nästan överallt i samhället och i synnerhet tagit över i massmedia samt högskolevärlden.
    Troligen en följd av att kristendomen inte längre övertygar folk som den gjorde förr. Då lämnas fältet öppet för diverse annat, även de mest ondskefulla och destruktiv läror, bara de lyckas dölja sig bakom en massa vackra floskler…

    Se även här:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

    ”Marxismens anstormning inom universiteten, menar han, kom att röja vägen för allsköns destruktiva irrläror som postmodernism, postkolonialism och feminism. De ersatte sådant som fakta, historia och empiri i forskningen med spekulationer, politisk korrekthet och snåriga teorier till den grad att ingen längre kan känna igen den gamla humanioran, än mindre säga vad den egentligen ska vara bra för.”

    — Värst av allt är att detta möjliggjort den sk. ”Mångkulturalismen”, som infördes 1975 utan motstånd och nu håller på att förstöra Sverige.

    Gillad av 4 personer

   • Ulf skriver:

    Ända sedan slutet på 1960 talet har vänstern haft en agenda som överlevt sig själv men fortfarande finns där. Jan Guillou har beskrivit hur han m fl infiltrerade media faktiskt. Idag hae de inte samma makt men ändå efter Berlinmuren borde de inte ha någon makt.
    På 1970 talet lyckades de rasera hela infrastrukturen vad gäller vårt företagande. 10.000 av våra främsta entreprenörer tvingades lämna Sverige ett hårsmån ifrån att socialisera näringslivet och bli ett Venezuela.
    1973 var en Sfr lika mycket värd som en SEK idag 9 mot ett. En ledtråd Kamprad m fl drog till Schweiz.
    Idag inte lika illa men de är där och saboterar livet för folk. Först en vansinnig invandringspolitik nu är det klimatvansinne som gäller. Men skadannpå 1970 talet blir svår att slå.
    Tveklöst hade vi varit lika rika som Schweiz om vi sluppit marxismen på 1970 talet. Antagligen rikare.

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Ulf skrev: ”1973 var en Sfr lika mycket värd som en SEK idag 9 mot ett. ”
    Ja Sfr kostade 1,22 kr 1968 vet jag bestämt, kalenderbitare som jag var.

    ”Tveklöst hade vi varit lika rika som Schweiz om vi sluppit marxismen på 1970 talet. Antagligen rikare.”
    -Ja säkert. Schweiz har inte järn och vattenkraft och uran och flyg- och bil- och bygg- och pappersindustri som vi, mm. Klockor ost och choklad har de dock förstås. Sveriges verkstadsindustri har varit fantastisk för ett sådant litet land t.ex. Världsledande ingenjörer och uppfinnare i mängder har vi haft. Om vårt land hade skötts rätt med rimliga skatter och företagsvänligt klimat hade vi varit mkt rikare utan problem som nu.
    Sverige har varit helt fantastiskt på företagssidan och motsvarande katastrofalt på politik- och samhällsutvecklingslsidan. Med rätt politik hade vi varit rikast av alla. 1961 var USA n:o 1, Schweiz n:o 2 och Sverige n:o 3.
    Erlanders val av Sträng och sedan Palme var hans misstag.

    Gillad av 2 personer

 7. Maria C skriver:

  Rubriken gjorde mig hoppfull, slutsatsen håller jag med om.
  Nästa implementerade ”sanning”, är/blir den att ”åldrande svenskar är de som tär mest på välfärden”. Alltså än en gång skuldbeläggande av människor som gör/gjort rätt för sig.
  Av klimat-och välfärdsskäl vore det naturligtvis bäst att införa ättestupan, under civiliserade former naturligtvis. ”När du betalt in sista skatten – väntar välförtjänt, och evig, vila.”

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   I Stockholm har den styrande majoriteten där MP givetvis ingår just beslutat att ättestupan ska införas. En långsam ättestupa. Genom att bjuda de äldre som har service från kommunen på smaklös och näringsfattig mat så ska dessa tyna bort. Om inte detta får folk att vakna, vad behövs då?

   Gillad av 2 personer

  • Kashkin skriver:

   Ändå styr de. Vem är idiot, de som trodde att vi levde i en fungerande demokrati eller de som bara såg den som ett av många medel att skaffa sig makt. Det är ju inte dessa ”idioter” som jobbar och betalar för oss och våra galna projekt, utan tvärtom.

   Gillad av 5 personer

 8. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Att normala och intelligenta människor överhuvudtaget skall använda sin tid till att diskutera infantila skrivkluddar som Malena Rydell eller Anders Lindberg är verkligen absurt! Men vi är väl tvingade av ”systemet”! Massorna läser ju fortfarande Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, hör SR och tittar på SVT. Även om det är sporten och underhållningen som intresserar, inte de mindervärdiga och absurda ”krönikorna” och ”ledarna”

  Gillad av 4 personer

 9. Rolf Löfgren skriver:

  ”Thomas Jackson är en psykiater som under nästan 15 år har uppmärksammat barn som tvingas att ligga i sina sängar och verka apatiska. Nu har två av dessa barn, som idag är vuxna, trätt fram och berättat om misshandeln.”
  Intervju på SwebbTV.

  Gillad av 3 personer

 10. Palle9 skriver:

  Angående mytomaner: idag såg jag litet på SvT forum – Ebba Busch-Thor presenterar KD:s politik inom integrationsområdet, senare föredrag om säkerhet på gator och torg, väktares roll etc.
  I allt detta myckna talande om vilka åtgärder, som måste vidtas för att hjälpligt återställa någon form av normalläge i samhället saknar jag det mest grundläggande. Ingen berör elefanten i rummet – att landets politiska och mediala etablissemang förorsakat detta land irreparabla skador genom sin helt ansvarslösa invandringspolitik. Även KD jamsade med under Reinfeldt-åren och godkände så sent som för några månader sedan en slappare anhöriginvandringspolitik. Nu sysslar man med skenåtgärder som ökade krav i form av språktester etc, – som att sätta plåster på en hudcancer.
  Mycket snack (spanska: muchas palabras) och litet verkstad. Då är ändå KD en västanfläkt mot t.ex. Mp, V och C.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.