Gästskribent Brendan O’Neill: Extinction Rebellion är en reaktionär dödskult

Brendan O’Neill

Häromdagen bevittnade jag en spöklik, skrämmande syn – jag såg en dödskult fira en offentlig ceremoni. Männen och kvinnorna hade samlats utanför King’s Cross-stationen där de formade en cirkel. De vaggade fram och tillbaka och mässade entonigt medan de predikade om domedagen och höll upp plakat av den helveteseld de tror ska sluka mänskligheten inom kort. De krävde bot och bättring och ett slut på konsumtion, flygresor och köttätande.

I likhet med alla andra dödskulter delade de också ut flygblad om SANNINGEN. Flygblad som förutspådde översvämningar och bränder och allt utom möjligen gräshoppor. Och om man ifrågasätter deras SANNING? Då blir man genast stämplad som heretiker, likt dem som drogs inför den katolska inkvisitionen för 500 år sedan, och avfärdad som en förnekare. Förnekare av deras uppenbarelser, förnekare av deras visioner.

När de såg att jag filmade deras läskiga apokalyptiska ceremoni, började en av dem vifta med sitt plakat framför ögonen på mig, som en varning från kulten till en depraverad utomstående.

Det var naturligtvis den globala klimatrörelsen Extinction Rebellion. Låt oss inte gå som katten runt het gröt om de här människorna. Det här är en dödskult för den övre medelklassen. En rörelse som förvisso talar om vetenskap, men som drivs av ren och skär irrationalism, fruktan, moralisk utmattning och misantropi. Det här är den självföraktande bourgeoisien som samlas för att projicera sina egna psykosociala fixeringar på hela samhället. De måste kritiseras och förlöjligas tills rörelsen tynar bort.

Sammankomsten jag såg var, likt så många andra av klimatrörelsens sammankomster, medelålders och medelklass. Pendlarna, som gick ut och in på stationen, såg på dem med förbryllade miner och en ung man hänvisade till dem som ”extinction freaks”. Alltsammans ingav en känsla av att den välmående borgarklassen hade samlats just på denna hektiska plats för att omvända de hjärntvättade pendlarna till ekoalarmister.

Det var en sammankomst som syftade till att markera Extinction Rebellions söndringsvecka. Gruppen uppmanar människor i London och andra städer runt om i världen att ta två veckor ledigt från arbetet och ansluta sig till revolten mot ”klimat- och ekokrisen”. Det är lätt att se vilka de vänder sig till. Arbetare och fattiga i New Delhi, Mumbai och Kapstaden – vissa av de städer där gruppen tänker orsaka söndring – har givetvis inte råd att ta två veckor ledigt. Men det spelar ingen roll, för protesterna är ändå inte till för dem. De är faktiskt riktade mot dem.

Extinction Rebellion är en reaktionär, regressiv och elitistisk rörelse vars mål är att införa de mest stötande formerna av åtstramning för människor världen över. Den stora ironin när det gäller ”progressiva” politiker idag är att vänstern säger att det gränsar till fascism om högerpolitiker stänger ner ett bibliotek i en arbetarstadsdel, men jublar åt ekokultens krav på minskad tillväxt. Och de ägnar inte en tanke åt de förödande konsekvenser detta skulle få för de hårt arbetande, strävsamma folken i världen.

Klimatkulten påstår att mänskligheten är dömd om vi inte minskar koldioxidutsläppen radikalt till 2025. Det är om sex år. Tänk på det: De vill att vi ska stänga ner en oändlig mängd mänskliga aktiviteter som avger koldioxid. Fabriker världen över, som sysselsätter miljoner människor och producerar miljarder nyttosaker som används av människor över hela världen.

Alla jobb inom oljeindustrin, kolindustrin, allt flygande, all bilkörning… Allt ska stramas åt, tyglas och stoppas.

Och alla som är beroende av detta för sin utkomst, och för att få mat på bordet och tak över huvudet? Strunt i dem. De är ju bara människor, Hemska, destruktiva, dumma människor.

Progressiva rörelser brukade en gång i tiden, som namnet antyder, handla om att sträva efter framsteg, föra människan framåt, skapa ett större välstånd och en bättre värld för alla. Extinction Rebellion vill ha den exakta motsatsen. De vill driva oss bakåt, tillbaka till stenåldern, och upphäva det kanske viktigaste i mänsklighetens historia – den industriella revolutionen. De vill återskapa den gamla, skoningslösa världen där alla levde på landet, åt lokalproducerat och där ingen reste, där dans kring majstången var det största nöjet och där folk dog av kolera innan de fyllt 40.

Den totala bakåtsträvan som genomsyrar Extinction Rebellion fångades på ett talande sätt när två medlemmar var med på Sky News för några dagar sen. De klagade hysteriskt på allt modernt, och en av dem uttryckte sorg över elektriciteten som används i en stad som London. Så belysningen och uppvärmningen av städer, den elektricitet som driver hem, arbetsplatser, transportsystem och livsuppehållande apparater är alltså kränkande för dessa självgisslare i sina tagelskjortor. ”Stäng av alltsammans” är deras skrämmande omoraliska rop.

Det som är mest häpnadsväckande med fenomenet kring klimatkulten är hur lätt det är för de här människorna att ta sig in i medierna och i de politiska systemen. De behandlas som visa och radikala försvarare av förnuftet och av framtiden. I själva verket är de ett hot mot sunt förnuft, rationalitet, sanning och framsteg. Deras förutsägelser om helveteseldar är rena struntpratet. De ljuger och sprider fruktan och stör hårt arbetande människor liv. Och om du ser den här kulten marknadsföra sin dödliga propaganda på gatorna i din stad, låt dem då få veta vad du tycker om saken.

Brendan O’Neill är redaktör för webbtidningen Spiked och driver podcasten The Brendan O’Neill Show Artikeln är tidigare publicerad här.

Översättning och bearbetning: Bitte Assarmo

70 reaktioner på ”Gästskribent Brendan O’Neill: Extinction Rebellion är en reaktionär dödskult

 1. miketheviking skriver:

  Är det inte konstigt att Herbert Tingstens DN och Mats Svegfors SvD i 2000-talets tappning drivit klimathysterin och massinvandringsfrågan så hårt? Tidningar som ändå uppfattades som balanserade och ifrågasättande på 1900-talet.
  Att sensationsblaskor som Aftonbladet och Expressen gjort det förvånar inte.
  Hur ser det ut på redaktionerna egentligen? Hukar sig alla för den agendasättande redaktören?
  Det kan ju inte vara möjligt att precis alla tycker likadant.

  Och TV4 och Statstelevisionens innersta rum, vad sägs där, vilka bevekelsegrunder driver människorna där? Hur går det till när de tar fram vinklingar och ställer politiker mot väggen för att vi utnyttjar fraktskepp för världshandeln mellan kontinenter, äter proteinrikt kött och slänger sopor i plastpåse från ICA?

  Är det ingen som vågar att ifrågasätta Isabella Lövin när hon ljuger om att flyget är den största ”klimatboven”? Finns det inga läkare och psykologer som ser att barn, ungdomar och vuxna tar skada av CO2-hysterin och riskerar att gå in i depressioner?

  Jag tänker närmast på det samlade näringslivet. Ser det bara klimathysterin som ytterligare en marknad att tjäna pengar på? Eller är de så fega som de verkar? En av dem undrar vad f-n han får för skattepengarna (vilket 99% av övriga näringslivet undrar). Ändå skickas han ut i kylan.
  Fattar de inte att om löntagarfonder var ett hot så är klimathysterin en dödsdom?

  Gillad av 14 personer

 2. Hans Högqvist skriver:

  Att splittra och skapa starka motsättningar inom folket är ett sätt att för de styrande att behålla och stärka sin maktposition. Därför uppmuntras och stöds rörelser av den här typen. Expo, ”trolljägaren” med basebollträ (!) och Greta är exempel från Sverige.
  Förnuft, ekonomisk sans och vetenskap hånas.

  Gillad av 12 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Och Sjuklövern är tillfreds med detta, vilket frånvaron av opposition betecknar. SD är den gemensamme fienden, så då går det bra att isolera oppositionen och hitta på saker som DÖ och JÖK. Ur partipolitisk synvinkel kan man med fog tala om en politikerklass, med sina egna särintressen.

   Gillad av 2 personer

 3. elfyma+ skriver:

  Påminner lite om 70-talets gröna-vågare.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6na_v%C3%A5gen

  Men skillnaden är att de då försökte leva som de lärde, istället för att ställa krav på andra.
  De flyttade ut på landet och trodde att de kunde leva på att odla potatis, grönsaker och föda upp får, på små bondgårdar som tidigare övergivits för att det inte gick att försörja sig på den magra avkastningen.
  Boklärda gröna vågare från städerna inbillade sig att de kunde lyckas med något som erfarna bönder misslyckats med.
  Syftet var förvissa gott – att försöka stoppa avfolkningen av landsbygden – men det räcker inte med goda drömmar.
  TV-serien ”Hem till byn” återspeglar detta fenomen och mycket annat som hände på 60-talet och framåt på ett föredömligt sätt. Finns på DVD.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hem_till_byn

  Gillad av 6 personer

  • Erik2 skriver:

   Tack för påminnelsen. Hem till byn är i alla avseenden fantastisk. Det skulle, helt ärligt, kunnat vara livefilmat från min uppväxt och barndoms by. Nästan rakt av. Så länge den finns att tillgå så finns det en möjlighet att visa nya generationer av svenskar hur det en gång var. Man kan säga så oerhört mycket om den serien men just detta med att visa hur det blev för olika familjer i spåren av den socialistiska omvandlingen är för mig så oerhört viktigt. Ibland tvivlar jag på mina minnen. Det är som att jag inte riktigt kan tro att det var som jag minns. Men serien är så bra med sin avsaknad av pekpinnar och folkuppfostran att alla kan se den från sin vinkel.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Elfyma+: Bönderna kunde visst leva på sina små gårdar, och förse de omkringliggande samhällena med överskottet från dessa gårdar! Men inte till samma standard som de stora industriernas arbetare.
   Den socialistiska staten (socialdemokraterna) ville inte att samhället skulle bestå av en mängd självägande och självbestämmande bönder!
   Man tillämpade samma sätt men med andra medel mot de många mindre industrierna för att även få bort de som inte mäktade med LOs lönekrav i form av den solidariska lönepolitiken.
   Med strukturförändringar drev man samhället i den riktning man ville ha: nedläggning av småjordbruken för sammanslagning till stora jordbruk, sk KR-gårdar (Koncentrerad Rationalisering) och samtidigt driva landsbyggsbefolkningen till städerna och de stora industrierna.
   Sossar gillar allt stort, och man har hela tiden strävat och lyckats med att komma överens med böndernas kooperationer och med storindustrins makthavare.
   Det finns mer att skriva om detta, tex böndernas skogar som man blev av med till kapitalstinna uppköpare. Men det får någon annan skriva om!

   Gillad av 4 personer

 4. Wesley the n skriver:

  Problemet med Brendan O’Neill är att detta är hans fel. Han tillhör nämligen vänsterns livsblod, nämligen de som är för allt bra, och mot allt dåligt. Det är den bästa kudden för ett snövitt samvete med vilket den andra sortens vänstermänniskor styr, de som är lögnare, hycklare, parasiter, maktgalna utopister och mördare utan varje tillstymmelse till moral, de onda kort och gott. Dessa förrädare styr nu men har i alla år röstats fram av sådana vänstermänniskor som O’Neill, och nu när vänstern styrt ett par årtionden i hela väst (fram till Trump i USA) så ogillar O’Neill vad han själv har skapat. OM BARA man gjort annorlunda så
  hade hans utopi blivit verklighet. O’Neill är ännu bättre om Brexit som han länge varit en företalare för.

  Jag ser nästa hundra års politiska utveckling som striden om hjärnorna hos de som är för allt bra men mot allt dåligt, en fundamentalt politisk tankegång som kristendom och god tradition varnar oss för. Alla folkslag känner till detta, det verkar som detta gift främst slagit rot i väst. De som är anfäktade förstår inte ens vad jag skriver.

  Dödskulten låg hela tiden i socialdemokratin, det är inget nytt.

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Likväl börjar han långsamt se fragment av denna sanning, vilket måste leda till en outhärdlig psykisk stress. För emedan har lamt skäller Extinction Rebellion som ”reaktionärt” i början medgiver har senare i texten att det är en uppenbar del av hans egna ”progressiva” rörelse, en rörelse som precis som du säger alltid var en aggressiv, regressiv, digressiv dödskult. Men likväl är han fast i eskatologismen och whighistorien när han utpekar den katolska inkvisitionen som skydlig för de brott som framför allt begicks av hans egna idologiska förfäder, de reformerta, kalvinistiska protestanterna i England. Och eskatoligism, att leva historien baklänges, att se framtiden som given men historien som formbar, är bara ett annat ord för dödskult.

   Livet leder framåt, döden kommer till slut.

   Den som hela tiden fokuserar på sin egen godhet och denna godhets renhet har i sin själ redan dött, han förbereder sin egen dödsruna, han provligger sin kista, han väljer smink för liket. Brendan O’Neill är en dödskulting. Oink, oink!

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Eskatoligism” var väl ännu en av dessa freudianska felskrivningar som på sätt och vis är bättre än det avsedda ordet, som i detta fall var ”eskatologism”. Fast eftersom de ursprungliga ligisterna var katoliker fungerar detta portmantå (för Rune: ”teleskopord”) bara i överförd bemärkelse.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Jag tänkte att jag skulle gilla både Wesley Sand och Fredrik här, det tycks ju vara lite glest med den varan.. Men så är väl de flesta sossar innerst inne och har kanske inte fått nog än heller.. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • Christer E skriver:

   Nu verkar det mest vara en generell politisk farsot, att var för allt bra och mot allt dåligt. Det gäller t.ex. Polen och Ungern, där det dåliga kommer från Bryssel (eller Soros), Tyskland där det dåliga består av lata sydeuropéer eller SD där det dåliga enbart kommer av invandringen.
   Sedan har Väst definitivt inte styrts av vänstern de senaste decennierna. Man kan knappast kalla Bush (far och son) för vänster, lika lite som Cameron i UK och Grillo och Salvini i Italien (finns flera exempel).

   Angående ”dödskult” påminner jag mig en klasskompis i gymnasiet som vid en senare studentträff berättade att han alltid vid diktanalys, oberoende av dikt, nämnde ”dödslängtan” och det gick alltid hem hos läraren. Dödskult låter för mig lika innehållslöst som ”dödslängtan” i en valfri dikt (ta t.ex. frihetsvisan av biskop Thomas).

   Gillad av 1 person

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Om jag ställer mig till höger om dig, så är du till vänster om mig, eller hur?

    Därav denna motsvarighet till att debattera längden på påvens skägg.

    Istället för konkreta frågor, som varför mina kostnader för el-tele är högre relativt inkomsten än under monopoltiden. Eller varför jag själv inte får tillverka eget brännvin, eller egen ammunition till hemgjorda vapen oavsett bra eller dåligt jag sköter det. Eller att socialminister Lena Hallengren inte vill utreda möjligheten att använda feticid i samband med sen abort, eller utreda livsduglighetsbedömning kontra fast tidsgräns.

    Det är mycket, mycket säkrare att gnöla om något är vänster eller höger än att säga (t ex) ”Jag anser utländska våldtäktshen och mördare alltid skall avrättas, utan undantag.” Svennebanan medelklass villaidyll med Sobril och bag-in-box är dålig på att säga rent konkret vad han eller hon vill ha, göra eller slippa.

    Man vill slippa ‘bilbränder’. Där tar debatten slut, för nästa ord, fras, stycke eller mening kommer att gagga om -ismer och vänster/höger.

    Ser att jag spinner loss en smula – nå, det är för att jag djupt ogillar illusionsnumret med att konkreta politiska åtgärder recenseras huruvida de följer ideologisk kanon eller ej. Till slut sitter man där och tuggar om huruvida bestick har manligt eller kvinnligt kön, och tror dessutom på sina egna dumheter.

    Censorn får väl bedöma om jag för av banan, och tyken i tonen. Inget personligt, din kommentar gav mig en spelöppning helt enkelt.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Hej tillbaka !

    Visst kan man relativisera begreppen höger och vänster, men då infinner sig paradoxen att för NMR så är (troligen) SD en vänsterrörelse.
    Vi som uppnått en någotsånär aktningsvärd ålder vet vad höger-vänster-om betyder. Kanske i den andan skrota de gamla begreppen höger och vänster (som ju härstammar från franska revolutionen). Bättre med ingenstansare och någonstansare eller mindre konfliktladdat; förespråkare för och motståndare mot globaliseringen.
    Vad tycker du?

    Gilla

 5. Conny Lundberg skriver:

  Nyttiga idioter finns det gott om, dvs de som hellre tror på staten och dess hejddukar än på vanligt sunt förnuft och den egna förmågan att räkna ut saker utifrån logiska slutsatser baserat på olika kunskapskällor och från de som arbetat professionellt inom områden det berör snarare än självpåtagna s k experter som enbart utgår från känslor och grupphysteri.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Känslor slår förnuftet, i människoflertalets sympatier. Och moraliska anspråk kan slå allt detta på fingrarna. En mogen konservativ kan fläta ihop alla dessa impulser till ett sammanhållet helt, grundat i dygder, plikter, empiriska erfarenheter och gränserna för mänsklig strävan och kravet på ömsesidighet och individuellt ansvar för mänsklig gemenskap. Är det inte så?

   Gillad av 3 personer

 6. MartinA skriver:

  O’Neill är uppenbarligen progressiv, vänster, liberal och tror sig vara folklig. När O’Neill konfronteras med vad liberalismen och den progressiva vänstern blir det för jobbigt för O’Neill att konfronteras med vad hans egen rörelse har blivit och vad de stött i alla år. Så då har han FRÄCKHETEN att kalla vad han själv stödjer för de som har kämpat emot sånt här i alla år. Extremt provocerande artikel från en vänsterist på verklighetsflykt och flykt från sig själv. Vänsterliberaler har verkligen ingen skam alls.

  Gillad av 5 personer

  • ERROL skriver:

   Du har uppenbarligen inte följt Brendan O´Neil överhuvudtaget. Du vet överhuvudtaget inte vad han står för och vilka samtida politiska frågor han engagerat sig i.

   För dig räcker det med att stämpla någon som ”uppenbarligen liberal” som ett skällsord. Nu är liberalismen en bred kyrka så detta invektiv i sig är ganska meningslöst. Det blir inte mindre meningslöst då O´Neil på intet sätt kan etiketteras som och inte själv beskriver sig som liberal.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Han använder ”reaktionär” som ett skällsord på progressiva människor. Han har därmed kategoriserat sig själv. Progressiv vänsterliberal utläser jag av hans åsikter. Precis exakt samma sorts postmoderna åsikter som utgör grunden för klimatstollarna. Och den här personen O’neil har mage att kalla progressiva liberaler för reaktionära när han inte gillar att de stör hans väg till jobbet. Samma sorts orälig språkmagi som ni postmoderna vänsterliberaler ägnar er åt hela tiden. Ledsen, men ni har straffat ut er från artig debatt med alla era krumbukter och manipulationer.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Hursomhelst, läste om hans svar. Och han hamnar ju långt långt kort jämfört med den video som Sandgren länkade till här för någon dag sedan. Som gick igenom ägarförhållanden och relationer med Thunberg och hennes familj och elitens manipulatörer i bakgrunden av Thunbergkampanjen. Varför gör han inte samma för Extinction Rebellion i England?
    Och som sagt, i min bok straffar han ut sig med oärlig retorik redan från början. Han är helt skamlös.
    Men. Jag antar att han är nån sorts vänsterist som försöker använda vänsterns oärliga språkmagi för att manipulera vänsterhjon att inte följa klimathjon. Så hans tanke kanske är ok, givet hans värdelösa utgångspunkt.

    Gillad av 1 person

   • ERROL skriver:

    Brendan O`Neil har irländsk arbetarklassbakgrund och har tidigare varit politiskt engagerad på vänsterkanten, bra mycket vänster om vad som skulle kunna kallas ”liberal”.

    Brendan O´Neil kallar sig i dag för libertariansk marxist och få personer i Storbritannien har likt honom utmanat den grasserande identitetspolitiken, klimathysterin och just postmodernismen.

    Brendan O´Neil har länge kampanjat för absolut yttrandefrihet som omistlig, även för förintelseförnekare och på senare tid så har Brendan O`Neil utmanat det brittiska etablissemangets svek, enligt honom, avseende Brexit. O´Neil har själv argumenterat för Brexit och mot den liberala eliten; parlamentet och BBC. Brendan O´Neil har gått så långt som att tala om ett förräderi av det liberala etablissemanget gentemot folket, tänka sig.

    signaturen MARTINA:s fullständigt osammanhängande och i sak helt felaktiga och missvisande etikettering av Brendan O´Neil är löjeväckande.

    Gilla

  • Wesley the n skriver:

   Håller precis med, jag har lyssnat på mycket av O’Neill. Det finns ju nästan endast ”tidigare” vänsterfigurer att tillgå som kan idka en slags ytlig kritik mot dagens tillstånd, det är därför sådan s Errol blir så till sig över honom. De som aldrig gillade utvecklingen det var och är uteslutna från det offentliga samtalet.

   Gillad av 3 personer

 7. Göran Nilgard skriver:

  För mig är detta en modern version av jakt på häxor. Och de moderna häxorna är vi som lever normala liv.
  Det har nu gått 315 år sedan en häxa (vi hoppas det var den sista, eller hur?) senast avrättades i Sverige. Efter det har vi haft en upplysningstid, en industriell revolution och införande av demokrati i hela västvärlden.
  Men vissa människors behov att jaga häxor är fortfarande intakt.
  Och med en regering som själva fokuserar på häxjakt (SD!!!) känns sannolikt Extinction Rebellion som en god rörelse.
  Åtminstone tror jag att Svt Rapport tycker det…..

  Gillad av 1 person

 8. Maria C skriver:

  Om Extinction Rebellion slog sig ihop med Jehovas Vittnen, skulle de förstnämnda få tillgång till en mängd historiskt material angående världens nära förestående undergång.
  För JV:s del skulle det bli en upprättelse, efter eoner av hån och hat.
  Likheterna mellan de båda samfundens apokalypsläror är, på det hela taget, inte obetydliga, så en fusion vore kanske möjlig.

  Gillad av 4 personer

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är inte ovanligt när dagen problem växer folk över huvudet att man lägger problemen åt sidan och låter galenskapen få fritt spelrum som i sekten XR. Läs mitt tidigare inlägg i samma ämne (https://detgodasamhallet.com/2019/10/01/vad-hander-nar-galenskapen-tar-over/)

  Vad som behöver göras i stället för att ägna sig åt dödskulten, Extinction Rebellion, som även finns i aktiv form i Sverige, är att ta itu med de frågor som Håkan Karlberg så förtjänstfullt sammanställt i ett annat av dagens inlägg.

  Vi får hoppas att det fortfarande finns förnuftigt och ansvarsfullt bland landets politiker och att de har kraft att stå emot alla sina vildsinta spindoktorer och profetissor. Om inte är jag rädd att Sverige har framtiden bakom sig.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Kan du skissa lite på hur de problem Karlberg beskriver kan lösas? Varifrån skall du trolla fram alla lärare, rättvisa domare, polismän och dessutom en ny större stad varje år? Kan du trolla med knäna?

   Är det inte uppenbart att problemen inte kan lösas, utan att de måste undvikas genom att alla dessa behov sänks?

   Oavsett om det blir — proportionellt eller rent av progressivt — sänkta anspråk från 11 eller 12 eller 20 miljoner personer som råkar befinna sig i territoriet ”Sverige” eller om det innebär att antalet personer permanent minskas åtminstone till 8,5 miljoner, så att svenskarnas anspråk i sitt eget land inte måste sänkas?

   Gillad av 4 personer

 10. Göran Holmström skriver:

  Kanske är det egentligen räddningen?
  Även om det verkar helt ologiskt!
  Min röda tråd i den tanken är att ytterst få pallar det hårda lantbruks eller jägar/samlar liv som rådde förr.
  Det skulle glädja mig mycket att se alla trendiga twittrare och influencers, överleva på med hjälp av egna ansträngningar.
  Tänk alla friåkare som ska fixa käk o överlevnad.

  Gillad av 2 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Kanske är det egentligen räddningen?
  Även om det verkar helt ologiskt!
  Min röda tråd i den tanken är att ytterst få pallar det hårda lantbruks eller jägar/samlar liv som rådde förr.
  Det skulle glädja mig mycket att se alla trendiga twittrare och influencers, överleva på med hjälp av egna ansträngningar.
  Tänk alla friåkare som ska fixa käk o överlevnad.

  Gilla

 12. De bortskämdas hämnd på mänskligheten skriver:

  Civilisationers utbredning utmärker nutidsmänniskan – att hon byggt större och mer komplicerat än förr. Under mänsklighetens långa tillkomsthistoria levde hon som jägare och samlare. Per ytenhet endast ett fåtal individer. En mycket gles och utspridd befolkningsgrupp. Jorden bar inte fler. De strövade omkring i mindre grupper, på runt 15 till 40 individer, över stora områden. Den större gruppgemenskapen rörde sig sällan om mer än 100 till 500 individer. Och dessa delade samma språk. Man levde ekologiskt som övrigt liv. Var utsatt för samma typ av hot och faror. Och inga överskott kunde samlas.

  Befolkningstillväxten inom civilisationens ramar har sedan dess varit mer än ansenlig. Idag är vi mer än 7 miljarder människor på jorden, och siffran är i stigande. Och alla dessa människor har gjorts beroende av vår civilisation.

  Till vilket mänskligt stadie vill Extinction Rebellion att vi skall gå tillbaka till, för att rädda oss från Jordens undergång? Europeisk medeltid? Folkvandringstiden? Bronsåldern? Jägarstenåldern? Var ligger slutmålet om vi nu skall börja backa? Längre bort än 10 000 år – före jordbrukets uppkomst? Då ingen egentlig civilisation fanns.

  Och hur tänker man sig reducera antalet människor? Med hjälp av svält och krig? Och eftersom vi inte längre tillåts äta kött, stryks även jakt från schemat. Då blir det till att långsamt tyna bort på svältkost. Med ett utdöende av mänskligheten som plausibel följd.

  Plötsligt stiger medelålderns medelklass fram som mänsklighetens stora banemän. Man tackar och bugar. De bortskämda generationerna drabbar oss med förvildad hybris. Om man vill uttrycka sig milt….

  Gillad av 5 personer

  • Tina skriver:

   Ingen här verkar bekymra sig om att vi lever i en pågående katastrof, den sjätte massutrotningen. Inte ett ord om att av däggdjuren på vår planet är endast 3% vilda. Sverige har faktiskt minst skog i världen av skogförande länder. Vi har endast 2% naturskog, resten är sterila gran- och tallåkrar där få arter trivs.

   Eftersom vi här är på DGS kan vi bortse nu från all klimatfakta. Det är ändå ett faktum att de vilda djuren minskat med 75% sedan 1970-talet. I Storbritannien och Tyskland har insekterna minskat med 80 %, det är inget splatter mot vindrutan längre när man kör bil, det har gemene man också lagt märke till. Det högsta goda i världen borde rimligen vara biodiversiteten, då den är källan till ett gott liv. Men på dessa sidor finns bara ideologiskt sparkande, inte en tillstymmelse till idéer till hur vi ska värna biodiversiteten då befolkningen bara ökar och likt västvärlden vill ha det gött på ett sätt som idag är en massiv inteckning i framtiden.

   Denna fråga skär rimligen igenom obsolet höger- och vänsterretorik då ingen ledare gjort något åt saken. Inte sedan Trujillo, diktator i Dominikanska republiken, avsatte stora områden som nationalparker som strikt vaktades mot bosättare, oavsett om det var hans rika vänner eller squatters. Alla kördes ut. Det fungerade även om lagarna vattnades ur efter hans död. Därför har Dominikanska halvan av ön Hispaniola skog, medan Haiti är helt avskogat med erosion och övriga enorma problem som följd.

   Gillad av 4 personer

   • Dödskult 2.0 skriver:

    Har någon gång då och då framfört tankar av samma andas barn. Skrev nyligen om massutdöende. Nämnde i det sammanhanget Craig Venter. Men här tycks få ha fattat innebörden av att artbildning utgör en mycket långsam process som vida understiger den snabba utrotningstakten. Och vårt beroende av den större genpoolen, den som består av samtliga livsformer. Därför bra att du tar upp det du gör. DGS har ett mycket tydligt inslag av filterbubbla. Biologi är inte detta forums starka sida. Antagligen kommer nu något dåligt skämt om att vi båda två gillar fästingar och pestbakterier. Eller något i den stilen. Om några reaktioner över huvudtaget infinner sig.

    Gillad av 1 person

 13. Jari Norvanto skriver:

  ”De krävde bot och bättring och ett slut på konsumtion, flygresor och köttätande.”

  Vad nu då? Kannibalism, som professorn på Handelshögskolan föreslog härförleden, måste väl vara OK ur klimatsynpunkt? Fast är det anemiska veganer man käkar upp så smakar det väl mest torrt pergament…

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, det skall vara gräsbetande veganer om de skall smaka och vara rika på näring och fattiga på gift! Jag äter uteslutande veganskt kött.

   Anslut dig till den anana rörelsen. Ingen måltid utan animaliskt inslag! Bli anan idag! Kräv anan mat varje gång!

   Gillad av 2 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Och de gräsbetande veganerna ska ha rumporna slutna med Svanen-märkt tejp, så att en miljö- och klimatvänlig förslutning mot metanutsläpp erhålles. Sen kan man gödsla med vildsvins spillning och multnande, veganska hårbollar.

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    ”Anslut dig till den anana rörelsen. Ingen måltid utan animaliskt inslag! Bli anan idag! Kräv anan mat varje gång!”

    *Fniss* Ja, varför inte? Jag är så hjärtligt trött på trenden med vegankost som serveras med motiveringen ”så kan alla äta av maten”. Nej! Jag kan inte äta av den. När jag äter vill jag ha näringsrik mat och inte en massa skräp som kroppen har svårt att hantera. Kött, smör, ägg och lite grönsaker ska det vara. Då mår man bäst.

    Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jari, betande kor fiser inte. Däremot fiser de som har fått en lucka inopererad på magen, så att bonden kan slänga in rester från godisfabrikerna direkt i den. De fiser och lider!

    Gilla

 14. Elisabeth G skriver:

  Ironiskt nog vill dessa vettvillingar rädda mänskligheten genom att ta död på den genom bl.a. svält. Ska allting stängas ner blir det ingen mat, inte ens till dem själva. De som håller på så här borde tas in på hispan.

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Jo, men det är här som den klimatsparande kannibalismen kan komma i ropet på allvar. Om ordet allvar finns kvar i ordlistan.

   Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Jo, men det är ju som du skriver ovan att veganer knappast smakar gott. Särskilt nyttiga kan de inte heller vara med hänsyn till den undermåliga kost de ätit. Att de blivit stolliga kan jag dock förstå efter att ha läst Georgia Edes artiklar om vegankostens inverkan på hjärnan. Hon har specialstuderat frågan och artiklarna är mycket intressanta. https://www.diagnosisdiet.com/

    Gillad av 4 personer

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Sannolikt kommer XR-sekten att på något sätt gå under inom några år. Detta kommer världen att överleva som den tidigare gjort. Sekter har normalt kort livslängd. De är att jämföra med naturens alla former av missbildningar som förr eller senare försvinner enligt Darwins lag.

  Gillad av 3 personer

 16. Sten Björnberg skriver:

  ÖPPET BREV TILL GRET
  Domedagen är nära
  skydda dina nära och kära
  sluta med allt
  sänk värmen så det blir kallt
  stanna hemma i din ort
  sluta res bort
  Odla din mat i egen regi
  då kommer lyckan dig bi
  Rasera vår välfärd snabbt som fan
  bli vegetarian.
  Sjukdomar och svält kommer grassera
  vad får vi mera?
  Massarbetslöshet kommer det bli
  med hunger kravaller och afasi
  speciellt i u-länderna
  där drabbas de fattiga
  Nej avveckla med förnuft
  till en renare luft
  ta inga tokbeslut
  det kan få ett ödesdigert slut
  Se upp för makthavarna
  dom kan mycket fördärva
  det har vi i historien sett
  på många olika sätt
  det kan gå väldigt snett
  Människan kommer att överleva
  och klara sig bra
  Lyssna ej på domedagsprofeterna

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Jag och min familj är näst intill självförsörjande då det gäller mat, bostad och finanser.
   Inte för att vi tror på Greta utan för att vi räds konsekvenserna av den rörelse hon leder.
   De globalistiska och totalitära rörelsernas mål är en helt beroende befolkning, beroende i alla tänkbara tolkningar av ordet, oförmögen att själv forma sina liv och sin framtid, utan hopp och frihet, att finnas till endast för att producera resurser för etablissemanget att spendera.
   Greta är i detta fall ett samlingsbegrepp för den totalitära antidemokratiska stormvind som drabbat västvärlden, inte en person.
   Vi är många som mellan skål och vägg skräms av den destruktiva dödskult som drabbat västvärlden, där Sverige, som vanligt, är ledande.
   Det är mycket av religiös dödslängtan i samhället idag, ett resultat av vänsterns framgångar.
   Personligen tror jag inte på en tillnyktring innan nöden är så stor att rent existentiella frågor tränger tillbaka PK-religionen med alla sina tentakler.
   Att vi överlever är självklart, vi tillsammans med råttor och kackerlackor är de mest anpassningsbara högre stående arter på jorden, i evolutionens historia är detta bara en liten krusning på ytan.

   Gilla

   • pllay skriver:

    Att vi räds konsekvenserna av Gretas sekt är beroende av att det sunda förnuft och den kunskapsgrundade skepticism vår intelligentia skulle ställt upp med i försvaret av samhället uteblivit, vi har inga goda företrädare för människorna som skyddar oss kvar, vi står ensamma mot Gretas rörelse, den hängivna dumheten regerar vår värld.
    Ansvaret vilar tungt på den intelligentia Gud givit fungerande hjärnor.

    Gilla

 17. Mats R skriver:

  Några tankar angående Brendan O’Neills artikel:

  Det här med att ha som uttalat mål att orsaka söndring är något som var typiskt för Baader-Meinhofterroristerna på 70-talet (man lyckades inget vidare). Extinction Rebellion har ännu inte börjat med terror, men det är rimligtvis bara en fråga om ganska kort tid innan de första klimatterroristerna och klimatsjälvmordsbombarna gör entré. Fanatismen, dödslängtan och föraktet för människoliv finns redan på plats. Det ska bli intressant att se vilket ben media kommer att stå på när det börjar smälla.

  En sådan här rörelse är naturligtvis inte spontant uppkommen, utan noggrant organiserad och, framför allt, väl finansierad. Jag väntar med spänning på att få veta vem/vilka som ligger bakom. . Mest troligt är att det är någon stat, som anser sig ha något att vinna på att söndring och inbördeskrigsliknande förhållanden uppstår i Väst. Men som sagt, i brist på kunskap får man gissa.

  Gillad av 4 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  När den predikade undergången uteblir kan ett par olika saker hända med domedagskulter.

  Den kan lyckas organisera sig till en bestående, till och med växande, kyrka, eller ta över/ingå i symbios med en redan existerande sådan, och den vägen bli stats/samhällsbärande lära. Historiska exempel finns.

  Den kan krympa till en liten men inflytelserik sekt som blir ett företag för att sälja sin idé: en viss amerikansk sådan där Tom Cruise är prominent medlem t ex.

  Den kan bli ett lokalt perifert fenomen, som laestadianer, herrnhutare, och schartauaner (exakt hur mycket domedag det var/är över dessa kan förstås diskuteras).

  Den kan utvecklas till en stabil, mer balanserad och sansad, sakta växande och framgångsrik religion: mormoner och ahmadiyya t ex.

  Den kan helt enkelt tyna bort, när det blir för svårt att leva som man lär (gröna vågarna nämns ovan).

  Och den kan sluta som Heaven’s Gate, Davidianerna i Waco, och Peoples Temple i Guyana.

  Allt beror på vilken sorts ledare som har kontrollen under det kollektiva skovets slutskede. En pragmatiker som Hubbard, eller en instabil äkta troende som Jim Jones.

  Eftersom vi har religionsfrihet så strider det mot massor av fina principer att ingripa.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Först och främst försvinner inte domedagsrörelser, de ömsar skinn och framträder i ny skepnad, de är saltet i grädden, de lever av och för destruktion av människors lycka.
   Ansvaret för att minska deras förstörelse av våra samhällen och våra liv vilar på vår intelligentia i form av vetenskapliga och moraliskt rakryggade individer, människor som Jordan Peterson.
   Den del av intelligentian som inte tar sitt ansvar och står upp mot flagellantrörelserna är större fiender till oss människor och vår värld än de stackars vilsegångna som tror på vansinnet.

   Gillad av 1 person

 19. Trikarn skriver:

  Ayn Rands beskrivning av dem stämmer fullt ut:

  ”They do not want to own your fortune, they want you to lose it; they do not want to succeed, they want you to fail; they do not want to live, they want you to die; they desire nothing, they hate existence, and they keep running, each trying not to learn that the object of his hatred is himself . . . . _They_ are the essence of evil, they, those anti-living objects who seek, by devouring the world, to fill the _selfless_ zero of their soul. It is not your wealth that they’re after. Theirs is a conspiracy against the mind, which means: against life and man.”

  Särskilt detta: ”they do not want to live, they want you to die”

  Gillad av 3 personer

 20. Ulf skriver:

  Jag tycker den här rörelsen är fantastiskt bra det bästa som hänt vad gäller klimathotandet. Ju mer folk ser av dessa dårar desto fler väcks ur Törnrosa sömnen och börjar fundera på hur vettigt klimathotandet egentligen är. Kanske slutar folk lyssna på dyngan i vårt vanliga nyhetflöde och ställer kritiska frågor om det verkligen är så illa som basuneras ut överallt?
  För handen på hjärtat hur många ggr har folk upptäckt att idioter har rätt?
  Nej den här rörelsen kan sätta stopp för klimathysterin innan den förstört vår jord. Och ju fler sådana tal ifrån Greta ju mer hamnar den rörelsen i samma tokstollefack.

  Gillad av 1 person

 21. Hedningen skriver:

  Jag kan bara upprepa vad jag sagt. Vi har Thunberg-sekten, och nu ett nytt svansdingel till dem. Ungefär som diverse ”fornsedare” och andra extrema sekter – se mitt inlägg om också Mohamed Omars välformulerade krönika om samma sak…

  Gilla

 22. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Här massor om Extinction Rebellion. De syr massor av kostymer som för fasching, dansar i egen koreografi på gatorna för att blockera trafiken! Det handlar uppenbarligen om människor som är uttråkade och söker något att göra! De intresserar sig säkerligen inte för någon ”klimat-förändring”, de försöker bara att finna någon mening med livet! Och används väl som ”vapen” av de ”mörka krafter” som instrumentalar dem för egna syften!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.