Patrik Engellau: Kommer ett nytt 2015 fast värre?

Patrik Engellau

Gatestone Institute med sajten gatestoneinstitute.org är ett peststämplat ställe som det är skamligt att ens besöka, vilket jag har gjort. Texten på peststämpeln varnar för fejk news, alltså påhittad information som syftar till att skrämma besökaren, mig i det här fallet, och förmå honom att misströsta om etablerade institutioner och anamma populistiska idéer.

I det här fallet lyckades i varje fall det första ledet. Jag blev orolig för att inte säga mörkrädd när jag insåg vilka faror Europeiska Unionen utsätter sina medlemmar för genom att inta en, som det verkar, snorkig och överlägsen attityd mot ett land som troligen är mycket farligare än EU verkar fatta, nämligen Turkiet.

Turkiet vill bli medlem av EU men EU är inte särskilt trakterat. Dels slarvar Turkiet med de mänskliga rättigheterna, dels skulle, fruktar man, EU-länderna översvämmas med turkiska medborgare om dessa fick fritt tillträde.

Så långt är allt gott och väl. Turkiet vill bli medlem i EU och EU nekar medlemskap. Sådär skulle parterna kunna hålla på i evighet. Men nu kompliceras relationen på ett potentiellt förödande sätt av att EU har valt att göra sig helt beroende av Turkiets välvilja. Det mest oroväckande är kanske att EU i sin arrogans trots detta inte aktar för rov att reta Turkiet genom att sätta sig på höga hästar och hålla fram moraliska pekpinnar.

Efter migrantvågen på en miljon personer år 2015 förstod EU att flödet måste kontrolleras och vidtog ett antal åtgärder varav den viktigaste var att blockera migrantrutten från Turkiet via Grekland. Den 18 mars 2016 tillkännagav EU och Turkiet en överenskommelse enligt vilken alla ”irreguljära” migranter från Turkiet till de grekiska öarna ska återsändas och EU betala Turkiet sex miljarder euro fram till slutet av 2018. Vidare skulle arbetet med Turkiets EU-ansökan återaktiveras. Parterna skulle ”re-energise the accession process”.

Det fungerade. Migrantflödet från Turkiet förvandlades från en flod till en stilla bäck. Den grekiska ön Lesbos tog emot 210 000 migranter i oktober 2015 vilket sjönk till 10 000 personer i augusti 2019.

Men EU släpade benen efter sig när det gällde Turkiets medlemsansökan. Kanske hade EU aldrig menat allvar med det där om ”re-energise” men känt sig desperat att få stopp på migrantflödet från Turkiet. Europa vill i verkligheten inte ha Turkiet som medlem. Bayerns finansminister Markus Söder varnade för att miljontals kurder skulle komma till Europa. ”Vi skulle importera en turkisk konflikt. Det skulle komma färre migranter med båt, men fler med flyg”.

Den 13 mars i år förklarade Europaparlamentet att det ville ”avsluta anslutningsförhandlingarna med Turkiet” på grund av att Turkiet inte är rumsrent:

Europaparlamentet är fortfarande allvarligt bekymrat över Turkiets svaga förmåga när det gäller att upprätthålla mänskliga rättigheter, lagstyre, medias frihet och bekämpningen av korruption och dessutom över presidentsystemets totala makt.

Nu tycks turkarna ha tappat humöret. Detta är kanske fejk news ty Gatestone länkar på denna punkt till källor som jag inte kan kontrollera eftersom de är på turkiska. Den 22 juli i år ska den turkiske utrikesministern ha sagt att Turkiet drar sig ur överenskommelsen om migranterna eftersom EU inte hade hållit sitt löfte att låta innehavare av turkiska pass besöka Europa utan visum. ”Vi tänker inte stå och vänta utanför Europas dörr”, sa han.

Ungefär samtidigt hade Turkiets inrikesminister varnat Europa (och även detta är från en turkisk källa):

Vi står inför den största migrationsvågen i historien. Om vi öppnar slussarna kommer ingen europeisk regering att överleva mer än sex månader. Vi råder dem att inte fresta vårt tålamod.

Det är kanske fejk news. Om turkarna menat allvar med att släppa på migrantflödet som år 2015 – eller ännu värre – så hade de väl framfört hotet på något annat språk än turkiska som bara Gatestone Institute kan läsa? Och så borde det väl ha varit förstasidesnyhet i varenda europeisk tidning?

Men tänk om det inte är fejk news. Tänk om vi ovetande står och väntar på en syndaflod som EU vetat skulle komma men inte omtalat och inte åtgärdat.

63 reaktioner på ”Patrik Engellau: Kommer ett nytt 2015 fast värre?

 1. Skarprättarn skriver:

  Flyktingströmmen kommer dock att gå i andra riktningen nu när fyra miljoner syrier ska repatrieras. Om Erogan skickar massorna söderut samtidigt som han inleder en offensiv mot YGP och sätter Mellanöstern i brand, har flyktingar ingen möjlighet att ta vägen via Turkiet.

  Här finns en gyllene möjlighet för Europa att skära av förbindelserna med osmanerna. Man kan återta Konstantinopel, befästa Bosforen och bygga en väldig mur längs gränsen. Notan skickas till Erogan.

  Gillad av 7 personer

 2. A skriver:

  P.E, ondskan styr. Förklädd till godhet. Det borgar för att läget MÅSTE bli värre. Blir det inte gatestones påstående som infrias och försämrar läget så blir det nåt annat. Makten vill inte på vilkors vis skydda sin befolkning och då måste det bli så här.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Sedan källskatt infördes saknar de flesta möjlighet att göra skatterevolt. Det har riksdagen sett till. Riksdagsmännen är ju inte dumma på det sättet.

    Skolstrejk mot våldet är däremot något annat. Det skulle gå att genomföra. Vuxna skulle kunna strejka från arbetet. En dag per skjutning/sprängning. Även om man undantar vissa grupper (polis, akutsjukvård o dyl.) från strejken skulle landet lamslås ganska snabbt. Det hade varit ett nöje att se Löfven stå och svamla när han ställdes inför fullbordat faktum.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Du saknar fantasi. Man kan gå ned på deltid. Man kan sluta göra övertid. Man kan köpa mindre i affären och byta mera med varandra. Man kan lägga sin möda på att maximera sina bidrag. Man kan taga ett friår, har jag förstått. Man kan gå i förtidspension. Detta räcker alldeles utmärkt som skatterevolt om bara tillräckligt många gör det. Staten och kommunerna är väldigt beroende av ständiga skatteinbetalningar.

    Friår mot skattetrycket!

    Den allra starkaste åtgärden är kanske att säga upp sig i den exporterande sektorn och i stället söka ett improduktivt jobb som betalas helt med skattepengar?

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    ”Du saknar fantasi.”

    Kanske det. Annars har jag vid flera tillfällen upplyst menigheten om s.k. FIRE. Inom den rörelsen väljer man frihet framför konsumtion. Man minimerar konsumtion för att investera sina pengar för att kunna sluta lönearbeta. Där snuvar man staten på rätt mycket pengar. (Inte för att staten har rätt till dem men i alla fall.)

    Dock – jag gillar parollen ”friår mot skattetrycket”. Det vore ett friår för mupparna att agera för!

    Gilla

 3. Tomas skriver:

  Ledarna i de flesta EU länder är bara pladdrande staffagefigurer nöjda med sin egen upphöjda tillvaro, utan strategi eller intresse för egna landets befolkning. Som socialister bör ägnar de sig att klaga på andra istället för att uträtta något vettigt själva. EU´s gnäll på USA att de skall åka hem och när de sedan gör det så gnäller de ännu mera, visar på den totala inkompetens organisationen besitter. SVT är den största dyngbaggen i mediavärlden när de rullar sitt klot av skit fram och tillbaka med sitt favoritämne Trump medan man låter numera ljusskygge Löfven sova sött. Visegradländerna kommer nog klara sitt folk bäst med utträde ur EU när kommissionär Y Johansson skall tala flyktingsmugglare tillrätta. Tack M för att ni släppte fram henne som ansvarig för migrationsfrågor.

  Gillad av 12 personer

  • Harry Morgan skriver:

   Vilka djupa villfarelser. Det är för mig helt oförståeligt hur man kan inbilla sig att de som styr oss och som lyckats bli vid makten inte har en agenda, inte vill något? Allt som sker är inkompetens och slumpen, inget är medvetet med en önskad riktning. Trots att allt styrs av inkompetens och slump så finner kritiker som Tomas ändå allt icke önskvärt, hur går det ihop?

   Det är som jag ser det den sista snuttefilten, att tro att vi alla egentligen, är lika och vill detsamma, man kämpar mot slutsatsen att de vill ha det så här, antagligen för att nästa steg då blir att inse att vi styrs av förrädare.

   Gillad av 6 personer

   • Tomas skriver:

    Vem har sagt att de inte har en agenda? Det blir bara motsägelsefullt att kalla dagens ”elit” för idioter och samtidigt utmåla dem som smartare än sina motståndare. Dagens makthavare vinner bara för att de är aggressivare i sin argumentation och inte har moral att skämmas för sina idiotargument vilket tyvärr den naive/snälle/gode/konflikträdde svensken till stor del går på. Förklara själv den finurliga agenda idioterna har förutom att till varje pris få inneha makten och pengarna. För guds skull kom inte med ”för de vill ha det så här”.

    Gilla

   • Tomas skriver:

    Oklart om udden var riktad mot mig Fredrik men jag tar upp handsken. Den delen av min mening avser att gentemot egna befolkningen har man ingen strategi eller intresse. Vidhåller mina åsiktsmotståndare en dold agenda hos Morgan, Löfven, Ygeman, Strandhäll, Bucht med flera intellektuella så påstår jag att sannolikheten att de skulle kunna hålla detta hemligt är lika med noll. Glöm inte vår knivige barberare: Låter det som en idiot, ser det ut som en idiot, beter det som en idiot, så är svaret givet.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    Det förvånar mig ständigt att du argumenterar utifrån förutsättningen att: ”Det är för mig helt oförståeligt hur man kan inbilla sig att de som styr oss och som lyckats bli vid makten inte har en agenda, inte vill något? Allt som sker är inkompetens och slumpen, inget är medvetet med en önskad riktning. Trots att allt styrs av inkompetens och slump så finner kritiker som Tomas ändå allt icke önskvärt, hur går det ihop?”

    Det är naturligtvis så att ”de som styr oss” har en agenda och att det är den agendan som de sålt sina själar till. Detta står inte på något sätt emot att de misslyckas. Det är själva definitionen av misslyckande: att inte lyckas genomföra något avsett. De är inkompetenta och direkt ovärdiga det ansvar de åtagit sig, och resultatet blir därefter. Deras åtagande gentemot globalisternas intressen är att få med sig alla de europeiska folken på nationernas upplösning. Detta kommer att misslyckas även i fortsättningen.

    Gillad av 3 personer

   • Tomas skriver:

    Christer, som du kanske sett har jag inte påstått att det inte finns en agenda, det gör det så gott som alltid. Det jag anser är att den är klassiskt enkel och sammanfattas makt och pengar. Precis som du själv skriver avslutningsvis skulle en dold agenda hos EU ledarna som går ut på att utplåna ALLA nationer misslyckas. Jag tror inte att de obildade svenska ledarna, de högdragna fransoserna, de arbetsamma tyskarna eller Visegradländerna ens försöker komma dit. Det närmaste vi kommit är Macrons Napoleonkomplex att bli unionens president och det vill han bara för att nå mer MAKT och PENGAR. 100 devalverade kronor på att flertalet andra maktgalna ledare sätter stopp för det. Engländarna som lätt skulle kunnat dras med i galna globalisttankar om de fanns, inte minst med deras inte alltför avlägsna emperiehistoria, var de första att omöjliggöra detta endast fördröjt av maktgalna Corbyn.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   ”Ledarna i de flesta EU länder är bara pladdrande staffagefigurer nöjda med sin egen upphöjda tillvaro, utan strategi eller intresse för egna landets befolkning.”

   Det är väl just den sorts personer som är idealiska kandidater för uppdraget att bereda vägen för Agenda 2030. De får ju smörja kråset tillsammans med alla sina familjelösa kollegor.

   Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Det är inte gränskontroller som är lösningen. – Det som måste till och inte kan väljas bort, är att de förhållanden obehövda hamnar i här, skall vara värre än de där de kommer från.

  Det är de ju också normalt. – Här är kallare och blötare och allting är dyrare.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jo, precis gränskontroller är lösningen. Gränskontroller löser alla våra problem.

   Endast nationer har gränser. Imperier har inga gränser, de har på sin höjd stilleståndslinjer.

   Att EU vägrar att upprätthålla sina gränser är bara ännu ett symtom eller tecken på att det är eller vill vara ett imperium och inte en nation eller ens superstat.

   Gillad av 13 personer

  • Richard skriver:

   Jo, gränskontroller är lösningen, eller en del av lösningen. Vi behöver ändå gränskontroller bl.a. för att hindra utländska stöldligor. Landets ”immunförsvar” behöver finnas på flera olika nivåer där gränskontroller är en sådan.

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Problemen som redan är här löser man inte med gränskontroller och löser man dem, behövs det inga.

   Lösningen är en uppstramning av rättsordningen med krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas utan sådan och på att bereda illegala boende och försörjning.

   Gilla

   • Richard skriver:

    Jo, gränskontroller är en nödvändig del av den lösningen. Annars kommer de bara springa tillbaka över gränsen när vi slängt ut dem.

    Gillad av 1 person

   • Linden skriver:

    Då får vi sluta upp att rösta på pketablissemanget.
    Vad hjälper det att skriva här och ojja sig över rådande ordning.
    Vi har alternativ Afs och SD, men så länge medelsvensken inte vill/vågar ge dem sin röst så barkar det utför kallt raskare takt.
    Arbetarna tror jag har fattat galoppen före de sk intellektuella …….

    Gillad av 1 person

   • Richard skriver:

    Hur löser din ”krav på ekonomisk garant” utländska stöldligor som åker in i landet över din obevakade gräns (eftersom det inte behövs gränskontroller enligt dig) och sedan åker ut igen och säljer stöldgodset i annat land?

    På vilket sätt minskar gränskontrollen inte risken att det kommer in folk i landet som saknar din ”ekonomiska garant”?

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Richard, – med rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas där man inte får vara, repatrierar problemklientelet sig själv. – Det behövs inget ”utslängande”.

    Det enda strikta kriteriet för att skilja legala från illegala som jag hittar, är innehav av bevis på ekonomisk garant.

    Hade det funnits ett alternativ, hade jag redan hittat det. – Jag har haft fokus på problemet i decennier.

    Gilla

 5. miketheviking skriver:

  Skulle inte vara första gången media och politiker osynliggör uppenbara skeenden.
  Erdogan har bett turkiska familjer föda 2 barn i Turkiet och 5 i Tyskland. Allt i syfte att ta över inifrån.
  Erdogan vet att USA och ”väst” stod bakom det misslyckade kuppförsöket mot honom.
  Det kommer han aldrig förlåta.
  Erdogan kommer kunna hämnas turkarnas nederlag 1529 och 1683 utanför Wien om de kommer in i EU. Och det utan strid.
  Erdogan kommer att spela ut Putin, EU och USA mot varandra – allt i god osmansk anda.
  Därvid används NATO-medlemskapet, turkisk tillverkningsindustri (ni anar inte hur mycket vitvaror som görs i Turkiet), flyktingar, ryska pipelines, ryska luftvärnsrobotar och krig mot kurderna som påtryckningsmedel i olika konstellationer.
  Turkiet har alltid varit ett gångjärn mot Mellan-östern – gnisslet kommer öka.

  Gillad av 11 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Det kan nog vara hur illa som helst. Varför skulle Europa undgå illasinnad invasion och attacker på den rådande ordningen, när andra världsdelar och regioner har utsatts för och utsätts för krig, diktatur, slaveri, folkmord. I modern tid. På vilket sätt skulle Europa vara vaccinerat mot sämre tider och förstörelse? Genom att ha välstånd och samhällssystem som fungerar och utbildad och fredlig befolkning?
  Eller kanske det egentligen är faktorer som numera gör Europa extra utsatt för attacker i dessa tider, när även fattigare människor kan få information sekundsnabbt i sin telefon om vart man ska ta sig, för att få ett bättre liv. Välmåendet i sig här i ett par generationer, har också gjort folk immuna mot tecknen på fara. Förutom i de länder som nyligen förtrycktes av sovjetisk diktatur.
  Att turkarna är skoningslösa och inte hämmas av några humanistiska hänsyn, kan man vara säker på. Erdogan har väl rentav också förklarat att han tänker sig ett Storturkiet där hela den europeiska kartan ingår. Med islam som ett nyttigt redskap i de planerna. Med invand lydnad och högt barnafödande. Planerna skulle kunna skyndas på med fri inpassering för turkar i Europa dessutom. Först vill Erdogan förinta kurderna men om Europa får extra svårigheter under tiden passar säkert bra. Förutom som hämnd. Fast mest behöver väl Turkiet fortfarande pengar, så utpressning igen kanske ändå alltså. Från EU kan man varken vänta sig intelligens, förutseende eller någon välvilja mot europėerna. Och om EU tänker sig kunna öka takten med att omvandla Europa till Eurabia, så kanske inte utpressningen fungerar den här gången. Syndafloden, alltså.

  Gillad av 10 personer

 7. Elof H skriver:

  Eller så VILL EU ha en enorm migrantvåg men de vill bara att det ska se ut som om de inte vill det. Den teorin stämmer bättre med verkligheten. Ville de verkligen stoppa migranter så finns det massor av metoder som r bättre än att deala med Turkiet.

  Gillad av 9 personer

 8. Aurora skriver:

  Vilseledande fokus. Turkiets president är inte intresserad av medlemskap i EU. Han vill återskapa ottomanska riket i en teologisk diktatur (ledd av honom själv givetvis). USA och Europa (Nato) måste till slut besluta sig om Turkiet kan vara kvar i Nato. Turkiets politik går tydlig emot västs och Natos andemening. Tanken, en gång, var nog att Turkiet, och även Pakistan (som fullt medvetet skyddade Bin Ladin nära en militäranläggning i Pakistan) skulle utgöra en buffertzon mellan öst och väst. Idag utgör Turkiet en intern fara.

  Gillad av 9 personer

  • Kronblom skriver:

   Stämmer bra. Turkiet vill inte gå med i EU men de vill ha pengar av EU av nämnda skäl, speciellt numera när turkiska liran har blivit ännu mer skräpvaluta.

   Gilla

 9. gmiksche skriver:

  Högst aktuellt. Bra att det tas upp. Som vanligt tittar PK-media åt annat hål när de inte vill se det de ser. Förhållandet kompliceras av att Turkiet är en viktig länk i Nato samt att Erdogan sedan ganska länge börjat samarbeta med Ryssland i frågor av gemensamt intresse, inte minst norra Syrien samt köpt militär utrustning från Ryssland och därmed i viss mån gjort sig beroende. Samtidigt som Turkiet bedriver en aggressiv politik mot Cypern, nu vad gäller olje/gasfynd utanför dess södra kust. Utan att EU vågar reagera med kraft, trots att aggressionen rör en av dess medlemmar. Enlig min uppfattning borde Turkiet satts på plats för länge sedan. Dess faktiska ockupation av norra Cypern borde aldrig accepterats. Ingen Nato-politiker pratar om den, trots att en folkfördrivning av stora mått ägt rum i vår tid. Med USAs benägna välvilja, på nära håll observerat av Storbritannien, som fortfarande har en militär stödpunkt på ön. Jämför gärna med anklagelserna mot Ryssland vad gäller ockupationen av Krim. Nu får det räcka.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Turkiet var en viktig länk i NATO bara så länge ambitionen att hålla Ryssland bort från Medelhavet upprätthölls. Men nu har NATO redan släppt fram Ryssland till Medelhavet i Syrien, så Turkiets roll är överspelad. Turkiet är numera bara en belastning för NATO. Utträdet är förprogrammerat.

   Gillad av 5 personer

   • Christer E skriver:

    En bra analys. NATO har numera större nytta av ett Georgien i NATO än av ett Turkiet som spelar under täcket med Ryssland.
    Den större frågan är väl vad det blir av NATO med Trump vid rodret i USA. Kommer han att dra USA ut ur NATO eller hinner han bli avsatt innan?

    Ett europeiskt försvarssamarbete vore den logiska fortsättningen, men ett mycket njuggt intresse från alla europeiska stater förutom Frankrike gör detta till ett orealistiskt projekt.
    Fast Europa brukar kunna skärpa till sig under galgen (en kommande flyktingström inklusive IS-krigare från Syrien).

    Gilla

 10. Wesley the n skriver:

  Jag tycker artikeln mest är intressant på grund av allt som den tar för givet. Ibland pekar jag på sådant och får höra av andra kommentatorer att Patrik är ironisk eller inte kan säga rakt ut vad han menar och att detta skulle vara ett fullgott skäl. Jag tror istället att vi i hög grad styrs av den innersta omedvetna delen av indoktrineringens lök, och måste lägga oss vinn om att medvetandegöra detta. Turkiet ”slarvar” inte och lägg märke till alla ord som måste användas för att läsa på Gatestone institute, inget sådant behövs då man läser SvD eller ser SvT. Varför? Löken, toalettrulle.

  Sedan de antaganden som tas för givna, vi ”utsätts” inte för en migrantvåg, utan denna bjuds in av våra ledare. Det är ju alldeles självklart att EU skulle kunna stoppa alla som flyger hit från denna region, och lätt, med lillfingret, kunnat stoppa alla båtar från Turkiet till Grekland. Kommer en ytterligare migrantvåg så är det för att våra ledare VILL HA DET SÅ, och att folk fortsatt röstar på dem.

  Det finns en aldrig beskriven tankebana hos alla de som inte röstar på de MOT-alternativ som finns. Hur tänker de sig att de som skapat detta och vill ha det så här skall ändra på detta? Denna låtsaslek att detta fortfarande är en dialog anser jag missar vad som varit den politiska utvecklingen sen socialismen skapades men mera explicit sen 68 då vänstern systematiskt infiltrerade alla institutioner. Vi har låtit förrädare gå fritt ibland oss och inbillar oss ännu att de vill ha dialog.

  Gillad av 13 personer

  • miketheviking skriver:

   På pricken!
   Man ska inte dumförklara fienden eller komma med påståenden om att allt verkar obegripligt och oförklarligt. Sånt kan SvT syssla med.
   De som är ansvariga för beslut eller icke-beslut kring nuvarande situation har gjort det med vett och vilja. Kan man erkänna det för sig själv återstår bara slutsatsen att du har att göra med en intelligent fiende.

   Gillad av 5 personer

  • Elof H skriver:

   Precis. Enda syftet med t.ex. avtalet med Turkiet är för att kunna lugna folket, man bromsar lite för att inte göra folket för upprört och riskera det långsiktiga målet. Notera att det aldrig är aktuellt att stoppa tillflödet helt. Det skall uppfattas som helt normalt att det är en ständig ström av nya migranter. Sen bidar de sin tid för att vid tillfälle accelerera tillflödet. Målet är uppenbart att det skall komma till en punkt där alla spärrar släpps och det blir fritt inträde för vem som helst. Just därför är länder som Polen och Ungern ett jätteproblem. Lyckas man inte knäcka dessa kommer andra européer fortfarande ha dessa som exempel på normalitet och hur bra det skulle kunna vara.

   Gillad av 2 personer

 11. Hans Högqvist skriver:

  Erdogan har stora ambitioner, han har förvandlat Turkiet till en Islamsk stat och hans strävan till mer makt åt Allah ( aka honom själv ) innefattar islamiseringen av Europa.
  När Tysklands regering ville förbjuda Erdogan att bedriva valpropaganda i Tyskland meddelade han kort att han hade 400000 soldater boende i landet som han kunde aktivera – varpå Merkel vek ner sig.
  Bygg en mur!

  Gillad av 6 personer

 12. MartinA skriver:

  Gatestone Institute har till uppgift att kanalisera Européernas ångest över att översvämmas av utomeuropéer i Muslimhat. Och vi skall dessutom dresseras att hata muslimer var de än befinner sig. För mig som drivs av kärleken till vad vi är. Och inte bryr mig om vad vi skall ersättas av, det är själva ersättningen som jag ogillar. Och för mig visserligen avskyr textfanatismen inom Wahabism (och Lutheranism) men ändå känner stor respekt för andra folks traditionalism, även muslimsk sådan. Så är Gatestone ett rött skynke. Personerna som finansierar Gatestone har många gånger tidigare drivit på för massinvandring till Europa.

  Den här senaste grejen som jag lagt märke till. Att de nu försöker hota med mer massinvandring i syfte att skapa opinion för att USA skall fortsätta sin olagliga ockupation av norra Syrien. Är rent bondfångeri. Om det är från Gatestone som PE får sin information så förklarar det var han får sin Neocon världsbild på MÖ ifrån. Fast han nämnde ju något om en lunch också förstås, så det kan ju vara närmare inpå.

  Att Gatestone inte har rent mjöl i påsen bevisas av. Att hade Gatestone fått sin vilja fram. Att Assad störtades. Så hade fyra miljoner flyktingar skapats. Företrädesvis kristna och shiiter.

  Gilla

  • educaremm skriver:

   Korrigering av Martin A´s svenska meningsbyggnad och kommatering, i hans intressanta kommentar, (i ett rent själviskt syfte):

   Korrigerad MARTINA – text:

   Gatestone Institute har till uppgift att kanalisera Européernas ångest över att översvämmas av utomeuropéer i muslimhat.

   Vi skall dessutom dresseras att hata muslimer var de än befinner sig.

   För mig, som drivs av kärlek till vad vi är, som inte bryr mig om vad vi skall ersättas av, så är det själva ersättningen som jag ogillar.

   För mig, fastän jag visserligen avskyr textfanatismen inom Wahabism (och Lutheranism), som ändå känner en stor respekt för andra folks traditionalism, även muslimsk sådan, så är Gatestone ett rött skynke.

   Personer som finansierar Gatestone har många gånger tidigare drivit på för massinvandring till Europa.

   Den här senaste grejen, som jag lagt märke till, att de nu försöker hota med mer massinvandring i syfte att skapa opinion för att USA skall fortsätta sin olagliga ockupation av norra Syrien, är då ett rent bondfångeri.

   Om det är från Gatestone som PE får sin information så förklarar det var han får sin Neocon världsbild på MÖ ifrån.

   Fast han nämnde ju något om en lunch också förstås, så det kan ju vara närmare inpå.

   Att Gatestone inte har rent mjöl i påsen bevisas av att Gatestone hade fått sin vilja fram när Assad störtades och på så vis skapat fyra miljoner flyktingar.
   Företrädesvis kristna och shiiter.

   Gillad av 1 person

   • educaremm skriver:

    Korr av korr:

    Felaktig meningsinnehållsåtergivning, av mig.

    Korrigering av mening.:

    …Att Gatestone inte har rent mjöl i påsen bevisas av att HADE Gatestone fått sin vilja fram, OM Assad HADE störtats, så HADE på så vis kunnat skapas fyra miljoner flyktingar….

    Ber om ursäkt.

    ….

    Kommentaren av Martin A var mycket intressant men jag förstår inte hur kommatering och meningsbyggnad, i själva det svenska skriftspråket, kan bli så bristande.

    Varför?

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag redigerar i bästa fall mina kommentarer i notepad++. Och funderar på vad jag vill säga och flyttar runt delar av kommentaren. Så ibland finns det brottstycken av tidigare formuleringar kvar när jag flyttat eller bytt ut något annat. Jag fokuserar för mycket på vad jag vill säga eller vad jag känner för att även få med allt vad språket heter varje gång.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Till exempel fick jag sent iden att trycka in min käpphäst att jämföra textfanatismen i Lutheranismen och Whabismen. När jag redan skrivit kommentaren slog det mig att den kanske skulle passa in här. Gatestone och andra kontrajihadister utmärker sig ju genom att kräva att vi skall hata alla muslimer överallt och att vi skall stödja alla demokratispridande Neocon korståg överallt. Och helst då mot Iran då. Så jag antar att jag tänkte att jag ville lägga in litet djupseende på Islam och dessutom få till litet patos med en jämförelse med en ideologi som är så mycket närmare oss själva. Hursomhelst så är den lilla referensen klumpigt inympad. Hade WordPress haft redigeringssystem skulle jag fortsätta pyssla om mina kommentarer och språket i dem efter att jag postat dem.

    Gillad av 2 personer

   • Harry morgans flipper skriver:

    Någon som inte direkt är avvisande till islam och vips! Vem dyker upp, en gammal vän. Slumpens makt?

    Vem vet..

    Gilla

  • gmiksche skriver:

   Jag delar i stort sett din uppfattning om Gatestone Institute. Emellertid finns där som på andra sajter intressant information (och intressant defornation) att hämta. Och det är ju det som är det väsentliga. Sedan får man spegla den informationen i information från andra källor för att skilja agnarna från vetet.

   Gillad av 1 person

 13. oerdoeg skriver:

  Ta mig tillbaka i tiden, till exempel till år 1876. Jag ska färdas runt i Europa, besöka alla dess viktigaste makthavare och i största förtrolighet berätta om de uppenbarelser jag fått om kontinentens följande 150 år. Jag kommer att få de styrande i Paris, Wien, London, Rom och Berlin att inse att de måste glömma sina inbördes tvister för att instället stöda den ryska krigsinsatsen mot Osmanska riket. Genom en samfälld europeisk ansträngning ska Konstantinopel åter bli kristet, turkarna tvingas återvända till Asiens inre och islam trängas tillbaka till Arabiens öknar. Om det inte görs, kommer muhammedanerna om halvtannat sekel att översvämma Europa på nytt. Och då kommer ingen ny Charles Martel eller Jan Sobieski att rädda oss.

  Gillad av 3 personer

  • Elof H skriver:

   Tror att återtagandet av Konstantinopel skulle vara en mycket viktig symbolisk händelse för att återuppväcka de Europeiska folkens stolthet. Vet att det finns starka krafter i t.ex. Grekland som arbetar för att detta ska ske. En annan fråga är oljan och all makt den gett. Tänk hur annorlunda världen hade varit om England och USA behållit den arabiska oljan. De flesta områdena där oljan hittades var i princip obebodda och de som bodde där var kringflackande nomader. Hade varit mer rätt att oljan tillhörde västländerna som helt skapat efterfrågan på den.

   Gillad av 1 person

 14. karlgunnareriksson skriver:

  Det verkar som om kurderna ska offras på Syriskt territorium. Erdogan har ingått överenskommelse med USA om att USA får behålla sina . militära baser / misiler i Turkiet mot att Etdogan får erövra norra Syrien ( tillsammans med Fria Syriska armen) . Kurderna blir bondeoffer, då USA drar sig ur . Turkiet tar över kampen mot Assadregimen . Turkiet är en starkare partner för USA då kurderna inte har intresse att störta Assadregimen. Erdogan slår först till mot kurderna för att sedan erövra Syrien. USA får sälja mer vapen till Turkiet och kurderna , vilket troligtvis är hela syftet med konflikten i regionen. Fler flyktingar hamnar i Europa !

  Gilla

 15. Thomas Ek skriver:

  Turkiet måste av vad jag förstår, ut ur Nato
  Skälen till detta är;
  • Genom att Turkiets president Erdogan hatar USA och, att han har allierat sig med Ryssland, då har Turkiets medlemskap i väsentligt betydande mening begränsat Natos handlingsfrihet, ändamål och mening. Dessa faktum kan rimligen icke vara acceptabelt.
  • Turkiet respekterar fortfarande inte de mänskliga rättigheterna.
  • Turkiets anfall mot Syrien kommer sannolikt medföra att tusentals tillfångatagna IS terrorister släpps ut i frihet igen. Risken att IS kalifat återuppstår är med detta därtill betydande.

  Motargumentet som Patrik Engellau här på DGS påpekade igår:
  – Att, Turkiet anser, troligen med rätta, att den kurdledda SDF styrkan egentligen är samma sak som PKK, den kurdiska gerilla som länge kämpat för att få kontroll över en del av Turkiet.
  Men den fighten får icke ske, menar jag, som det gör nu, på Europas säkerhets bekostnad.

  Det här kan sluta riktigt illa för oss. Riktigt illa
  Avgörande för att problemet skall falla väl ut är att medborgarna informeras erforderligt. Av det skälet måste vårt Public Service skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Bla, bla, blaa (Hört den där sista förut, eller?).

  Gilla

 16. Dandersan skriver:

  Turkarna vill öppna upp läger i Syrien för återvändare. Invaderar med militärmakt.
  Så kommer det flyktingar från Turkiet är det väl så vi får göra.

  Gilla

 17. Kalabalik - ett Turkiskt ord skriver:

  Åren efter den stora migrantvågen 2015 är förlorade år. Vi har haft fyra år på oss att täta EU:s yttre gränsförsvar, men inget faktiskt har gjorts. Både egna och EU:s gränser läcker fortsatt betänkligt. Däremot har stor energi lagts på att kritisera Ungerns gränsförvar. Man kan därav dra slutsatsen att varken EU eller Sverige är särskilt intresserade av att vidmakthålla ett effektivt yttre gränsförsvar. Man har därmed bäddat sängen dåligt, eller inte alls. Detta medan himlen mörknar allt mer.

  Nu hotar Turkiet att göra sin gräns medvetet otät. En klart värre situation än året 2015 hotar runt hörnet. Detta när migrationens alla problem redan växt oss över huvudet. Jag bli iskall inombords när jag tänker på saken.

  Om en ny folklig lahar drar in, kommer varenda politiker efteråt anses förbrukad. Laglöshet och en ekonomisk härdsmälta kommer att utlösa stor kalabalik. Vad skall inhemska människor ta vägen, eller själva fly emot? En typ av inhemska flyktingar uppstår.

  Ingen politisk ledning kommer att överleva den situationen. Ett direkt knytnävsslag i solarplexus på både EU och Sverige blir resultatet. Ingen med hedern i behåll klara av att försvara utlöst våld och elände.

  Ett överflyglat EU och en humanitär stormakt går då i graven. Eller sargas oåterkalleligen. Och Kalabalik – är inte det ett turkiskt ord? Ett ord som betecknar en folksamling i förvirring, oreda, tumult, våld, bråk, slagsmål, upplopp, villervalla, rabalder, trängsel och bråk.

  En totalt ansvarslös politik har redan idag nått vägs ände. Snart får nog var och en krypa tillbaka under sin sten. Och söka tryggheten där. Kanske rentav få möjligheten att möta Jordan Peterson – om han nu lyssnat till Margot Wallströms famösa råd till honom. Om det lämpliga i att krypa tillbaka under sin sten.

  Gilla

 18. Hedningen skriver:

  Ett väl formulerat inlägg om ett ämne skribenten behärskar, till skillnad från det här med den kristna religionen. ”A writer shouldn’t write what he doesn’t know” sa en gång en av mina favoritförfattare. Jag kan bara med kraft instämma i de slutsatser som framförs, men samtidigt vill jag höja ett varningens finger för alltför långtgående alarmism – Turkiet lär mycket snart nå sitt militära mål om en 30 km bred cordon sanitaire på Syrisk sida av gränsen, och diverse kurdiska milisgrupper har ytterst lite att sätta emot. Även om deras mål nu blir att förlänga kriget via terror emot Turkiet, så har PKK redan hållit på med det i över trettio år, och ändå misslyckats fullständigt med den uppgiften. Turkiet har mycket riktigt strypt flyktingflödet till ett minimum, och så lär det nog förbli. Man har inrättat ”mönsterläger” på den turkiska sidan av gränsen, och på EU:s inrådan gjort allt vad man kan för att underlätta flyktingmassornas belägenhet, och Turkiet lär nog grundligen se till att ingen IS-drägg kan beblanda sig med dem lika lätt som i Syrien eller här i Sverige. Erdogan har redan Trumps och Putins mandat. Det har inte Europa eller Löfvén.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.