Bitte Assarmo: Nya otrygga Sverige

Bitte Assarmo

Sverige blir alltmer spännande och underhållande, i alla fall om man har förmågan att uppskatta svart komik. Om inte så är den senaste utredningen från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, en mycket nedslående läsning som på alla sätt bekräftar att de som hånfullt kallas ”svärjevänner” och anklagas för att sprida en felaktig Sverigebild, har betydligt fler rätt än fel. Den nya utredningen visar nämligen att det finns myndighetspersoner som avråder brottsoffer från att polisanmäla.

Om Sverige hade varit det Sverige en gång var – ett välskött land med ett fungerande samhällskontrakt och makthavare som tog sitt medborgaravlönade uppdrag på allvar – så kunde man ha trott att utredningen handlade om en bananrepublik i en bortglömd del av världen. Men nu är Sverige en gång för alla ett förändrat land – ett land där politikerna glömt vilka som betalar deras löner och arvoden och nedsättande kallar folkopinionen för populism – och i skenet av detta blir den nya utredningen helt logisk. I ett land där polismyndigheten och rättsväsende inte hinner med sitt arbete på grund av alla brott som begås blir det rimligen en lättnad för alla berörda – utom brottsoffren – om antalet anmälningar går ner.

Anledningen till att myndighetspersoner numera avråder brottsoffer från att anmäla är, enligt rapporten, en stor uppgivenhet hos många poliser och andra representanter för rättsväsendet. De har själva tappat tron på rättvisan och finner det därför svårt, ibland omöjligt, att rekommendera brottsoffer att anmäla. Det är fruktansvärt, men också på något sätt förståeligt. Om man, som representant för en myndighet eller stödorganisation, vet av erfarenhet att en brottsling endast döms till ett par månaders fängelse, efter att ha begått dussintals grova våldsbrott, så är det kanske inte så konstigt att man antyder för brottsoffret att en anmälan är verkningslös.

BRÅ:s studie om övergrepp i rättssak har gjorts på initiativ av regeringen. Frågan är nu hur de kommer att hantera resultatet av undersökningen. Själv anser jag att det här är ett ypperligt tillfälle för regeringen att ge upp det jolmiga och förlegade gärningsmannaperspektivet och börja se till brottsoffrens väl. Milda, korta straff och straffrabatter gynnar enbart brottslingarna. Regeringen bör därför, i skenet av den studie som nu gjorts av det sönderfallande rättssamhället, ta ställning för brottsoffren genom att lagstifta om hårdare och längre straff. För brottsoffer skulle traumat vid en rättsprocess sannolikt bli något mindre om de faktiskt kunde lita på att gärningsmännen får ett kännbart straff och hålls borta från gator och torg under en längre tid. Det skulle också vara lättare att vittna. Vem vill lämna ut sig själv i en rättsprocess om man vet att gärningsmannen är ute igen om ett par månader för att utkräva sin hämnd?

Jag tvivlar dock på att utredningen kommer att få detta önskvärda resultat, med tanke på makthavarnas inställning i den här frågan. Det har ju blivit så pinsamt  uppenbart, de senaste åren, att det inte finns någon politisk vilja att på allvar ta tag i kriminaliteten. Så varför skulle regeringen agera på den här studien? Effekten kan till och med bli den motsatta.De styrande skulle faktiskt kunna sjunka ännu lite djupare ner i den handlingsförlamande myssoffan, i förvissningen att antalet anmälningar nu går ner utan att de behöver lyfta ett finger för att agera mot den skenande brottsligheten.

Ett samhälle där staten är så svag att till och med representanter för rättsväsendet är av uppfattningen att det är meningslöst att anmäla brott är ett farligt samhälle. Det är ett samhälle där folket till sist, när de fått nog av att brottsutsatta inte får upprättelse, tar lagen i egna händer. Om det här fortsätter kommer vi med tiden att få se medborgargarden på gator och torg.

Den dagen det händer kommer regeringen sannolikt att hasa sig upp ur soffan och börja peka med hela handen igen. Fördömandena kommer att hagla över dem som väljer att skipa sin egen rättvisa, när rättsstaten inte gör det åt dem. Men det är inte medborgarna som ska fördömas i ett sådant läge. För om det går så långt är det makthavarna som bär skulden. De makthavare som i åratal förnekat samhällsförfallet och ägnat sig åt att putsa på Sverigebilden hellre än regera vettigt och förnuftigt.

38 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Nya otrygga Sverige

 1. Anders F1 skriver:

  Ein Bier, Bitte. Skummade lite av texten, men en snubbe jag känner sa att den inte var bra så jag slutade. Lite häst i soffgrupp var det tydligen så jag tänkte ringa snuten, men så kom jag på att det går ju inte. Så jag tog en dos till och somnade om. Nu på väg till gruvan så att mer skatt åt berikarna kan inbetalas. Hörs.

  Gillad av 3 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Som tjänsteman i det offentliga ser jag att staten flyttar fram sina positioner. Vi erbjuds föreläsningar om ”mediemedvetenhet” och ”konspirationsteorier”. Demokratin är verkligen nu i fara. SD är en demokratisk rörelse sprungen ur många mänskors upplevelse att deras värld nu är ett vänt blad i historien. MP, V, S, C. är det största hotet mot demokratin. De kör demokratin i botten och vi alla riskerar att nu ur askan hamna i elden. Deras positionering kan nu endast hålla om de avskaffar just demokratin. Absurt och mycket skrämmande.

   Gillad av 1 person

 2. Thomas Ek skriver:

  Ska bli intressant att se vad som kommer sker nu.
  Om Demokraterna i USA vinner valet, då kommer ”medborgargarden på gator och torg” att bli verklighet. Därefter tar det väl – som brukligt – 10 år till innan samma grej händer här hemma.

  Gillad av 2 personer

 3. pllay skriver:

  -Milda, humana straff och straffrabatter gynnar enbart brottslingarna.-
  Nej Bitte,
  denna politik gynnar betydligt fler än brottslingarna, hela rättssystemet är beroende av ett aktivt klientel av brottslingar i det fria, ju fler desto bättre för systemet, mer makt, betydelse och pengar. Inlåsta kan de inte gynna det kriminalvårdande etablissemanget.
  Advokatskrået i Sverige har under en lång rad av år haft en obruten högkonjunktur med ökat inflytande över lagstiftning och samhälle, ökande medlemstal, stigande vinster.
  Kriminalvårdare är tryggad sysselsättning för många många år in i framtiden, likaså tolkar, psykologer, kriminologer, terapeuter, socialtanter, poliser och alla de kringverksamheter som följer med ökad brottslighet, försäkringsbolag, byggbolag, catering, utbildning alla jublar de över den ökande brottsligheten.
  Polisens uppgift är inte att skydda och hjälpa, nej, polisen slussar in nya och gamla välkända klienter i systemet.
  Hela rättssystemet är baserat på en aldrig sinande ström av klienter, likt bidragssystemet är grundförutsättningen att klienterna INTE lämnar systemen.
  Bidragstagare får INTE klara sig själva, kriminella inte bli laglydiga skattebetalare.
  Liknande system byggs upp överallt där det föreligger en monopolsituation, körskolor, vapenlicens, djurskydd, sotningsbesiktning, bygglov, avloppssystem, ventilationsbesiktning, restaurangkontroll, parkeringsvansinnet, betalningssystem, listan över verksamheter där myndigheterna skapar monopolliknande klient/kontrollsystem ökar ständigt och därmed också korruptionen i samhället.
  Gemensamt för dem alla är att förlorarna är alla dem som utsätts för systemens -hjälp- samt alla skattebetalare som finansierar vansinnet och i detta fall naturligtvis brottsoffren.
  En annan dag tar vi upp hälsovården, vem som tjänar på att vi blir läkemedelsberoende och vem som förlorar, ytterligare ett fiasko i vår kultur.

  Gillad av 17 personer

  • miketheviking skriver:

   Korrekt beskrivet.
   Besluten fattas med tanke bakom, på pin kiv om man kan uttrycka det så.
   Det brottsindustriella komplexet är ett starkare intresse än det individuella brottsoffret.
   Det läkemedels- och vårdindustriella komplexet är starkare än den enskilda patienten.
   Osv.

   Gillad av 4 personer

   • pllay skriver:

    Ja, det är inga konspirationer utan resultatet av en moralisk slapphet och ovilja att ställa krav på kollegor, en följd av att tycka synd om alla som klagar eller är bekymrade.
    Det är fler som klagar om man är hård mot brottslingen än om man struntar i brottsoffret, den som skriker högst får sin vilja fram, konflikträdsla i samklang med en alltmer ökad korruption, jag kliar din rygg så kliar du min.

    Gillad av 2 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  Påföljder av brott är pris på olämpligt beteende som skall göra att man väljer ett mera accepterat i valsituationer. – Det är lätt att hitta rätt nivå på straffen: Den som fungerar. – Den där obehagsvärdet av straffet tillsammans med risken att bli ertappad och dömd gör att man avstår.

  Lagstiftarna har alltså inte ett val mellan milda och hårda straff. – Det ger sig själv.

  Gillad av 1 person

 5. Tomas skriver:

  Bagdad Bob Sarnecki kan väl föreslå RU att införa totalt utegångsförbud för kvinnor så går våldtäkterna ned ytterligare jämfört med den frivilliga husarrest som många tar på sig? Läs även Ledarsidorna.se för att få reda på mer om förfallet inom rättsväsendet när socialisterna infiltrerar.

  Gillad av 7 personer

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Resultatet är inte svårt att förutse. När rättssamhället slutar att fungera på ett sätt som saknar förtroende bland medborgarna så kommer dessa, så länge de besitter självbevarelsedrift, att själva lösa uppkomna problem. Idag börjar detta ske genom anlitande av lämpliga säkerhetsföretag. En annan åtgärd är att flytta till ett annat land med bättre fungerande rättsstat.

  Svenska politiker och myndigheter får skylla sig själva. De har fått precis vad de eftersträvat.

  Gillad av 8 personer

  • Axel skriver:

   När samhället är fullständigt söndereroderat med den pågående flumpolitiken, ja då får vi utkräva hämd mot politikerna. Öga för öga, tand för tand. Dom skall få vad dom förtjänar.

   Gillad av 2 personer

 7. Tore skriver:

  Medborgarplatsen i september 2015. Statsministern håller tal.

  ”Mitt Europa bygger inte murar …. Förra veckan fick jag ett brev från Agnes Ohlsson.
  Hon skriver:

  ”Jag och min pappa ska hjälpa till på ett hem där ensamma barn bor. Vi ska göra ordning deras cyklar så att de kan börja cykla. Jag önskar att jag kan göra något mer. Har du något förslag?”

  Agnes, du gör mig så stolt. Jag är så stolt över att vara statsminister i ett land där du bor.
  Ditt brev visar att alla kan göra något, bli kontaktperson för ett ensamkommande flyktingbarn, skänka pengar till kläder och mat. Att laga cyklar tycker jag är en utmärkt idé. Men viktigast av allt man kan vara en bra kompis – en vän – och välkomna de som kommer hit.

  Och lika stolt blir jag över att se er här idag, och alla över hela Sverige som sluter upp för solidariteten. Alla ni som säger: vi vill hjälpa till, ni som leker och läser läxor med barn som precis kommit till Sverige. Ni som visar att vi finns till för varandra.

  Tack Agnes. Tack till er alla. Det är ni som gör Sverige till ett land att vara stolt över…

  Det är det Sverige jag leder. Det är det Sverige jag älskar. Det är ett Sverige att vara stolt över. Tack!”

  Gilla

  • miketheviking skriver:

   Min cykel snodde de flyktingar som kom på 90-talet från Jugoslavien.
   Eller det kan jag ju inte veta…
   Men väldigt många blev plötsligt av med både leksaker, cyklar, kläder på tork och TV-apparater en kort tid efter att flyktingarna beretts plats. Försvinnandena minskade kraftigt efter att boendet stängts.

   Tack Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven för att jag fått bidraga till ert ärofulla arbete att göra om Sverige till något bättre än det var.
   Tack.

   Gillad av 7 personer

   • Margareta skriver:

    Jag minns en tidningsartikel i början av 90-talet (möjligen i Invandrare och minoriteter eller liknande alster). Två unga journalister, en pojke och en flicka. Reportage från mindre samhälle (möjligen Småland). Fullt med flyktingar från Balkan, särskilt många barn. Ortsbefolkningen (= svenska gamlingar i hyreslägenheter) visar oro över flyktingbarnens framfart i bostadsområdena, skadegörelse, särskilt vad gäller de gamla svenskarnas cyklar, som stjäls och cyklas sönder. Äldre flyktingfarbror konstaterar urskuldande ”att barn är barn” och visar inget intresse att ta ungarna i örat. De äldre i hyresområdet bosatta intervjuas och uttrycker sig i icke ”politiskt korrekta ordalag”, dvs. på samma sätt som om det rört svenska ”ungdjävlar” i deras egen ungdom, med andra ord tämligen oförblommat om vad de anser om skadegörelsen och sina förstörda cyklar.
    Journalisterna visar ingen medkänsla över att gamla med låg pension får sina cyklar förstörda utan konstaterar att ”de gamla svenskarna är rasister”.
    Sedan rullar det på och nu står vi där vi står, dvs. vi blir alla klassificerade som rasister om vi uttrycker oro över samhällsutvecklingen.

    Gillad av 2 personer

   • miketheviking skriver:

    Har samma bild – och det snart 30 år sedan.
    We shall overcome…blev aldrig av.
    Inte heller Merkels: Wir schaffen das.
    Tig och lid var och är Maktens språk.

    Gilla

 8. miketheviking skriver:

  Det framkom i veckorna, att tvärtemot den skärpta lagen om mord, där syftet var att det skulle utdömas livstidsdomar så har antalet domar helt decimerats. Och det efter att HD tidigt bröt nacken på den nya lagen med nya ”tolkningar”.
  Beatrice Ask (som var bakom den skärpta lagen) sa något som den debila journalisten inte följde upp, nämligen att lagen måste skrivas så att den inte öppnar upp för tolkningar i domstolarna.

  Jag har själv umgåtts med politiker som tillika suttit som nämndemän. Det här var i förra milleniet men det störande var att höra hur de resonerade kring hur de skulle argumentera för friande domar mot de stackars brottsanklagade. Det gällde att hitta hål i åklagarens argumentation och pressa den jurist som var domare i Tingsrätten. Nämndemännen gjorde alltså advokatens jobb!

  Det räcker med att läsa domar som publiceras på Flashback för att kunna dra slutsatser att Sveriges domstolar inte fungerar. Dels sitter de olämpliga personer i HD, dels är nämndmannaväsendet ett skämt. Huvudproblemet är vänstervridningen där det är Sarneckis världsbild som dominerar. En där förövaren alltid är offer för omständigheter i sin barndom och uppväxt och där de socioekonomiska faktorerna alltid väger över med slutsatsen att det var ”samhällets fel” att brottet råkade uppstå.

  Så Bitte, om du orkar, plocka ett antal friande domar och läsa domskälen så kommer du förstå varför Polisen ger upp, Åklagarväsendet är fullt av nervösa vrak och varför myndighetspersoner numera tycker att vi brottsdrabbade ska undvika brottsanmälan.

  Gillad av 9 personer

 9. Aurora skriver:

  Förfallet och raseringen av samhällskontraktet är idag normaltillstånd. Inga signaler om vilja eller förmåga att ställa saker tillrätta syns. Aldrig sinande strömmar av människor från dysfunktionella kulturer och samhällen verkar ohejdbara. Vanliga människor gör bäst i att se om egna huset och låta furorna falla utanför bäst de vill. Enbart sammanbrott, eller att politiker drabbas, kan väcka de ansvariga ur törnrosasömnen. Men den dagen blir priset skyhögt.

  Gillad av 7 personer

 10. Jari Norvanto skriver:

  ”Den nya utredningen visar nämligen att det finns myndighetspersoner som avråder brottsoffer från att polisanmäla.”

  Läs då gärna även vad Johan Westerholm skriver om myndighetsaktivismen bland åklagare och poliser, här ffa exemplifierat genom en specifik vänsterpartistisk kommunfullmäktig och tillika åklagare:

  https://ledarsidorna.se/2019/10/myndighetsaktivismen-alltmer-utbredd-aklagare-lagger-ner-forundersokningar-i-ny-praxis/

  Gillad av 7 personer

  • Tomas skriver:

   Någon juridiskt kunnig som vet ifall man kan JO anmäla ”åklagaren” för otillbörligt åtal?
   Bodde jag inom vänsterpartistens jurisdiktion skulle man kvickt flytta därifrån innan man blev fälld för åsiktsbrott i hennes tingsrätt, förmodligen fylld av kompisar från RU. Snart överges väl kommunen av tänkande svenskar så hon får vara ifred med utomeuropeiska kavaljerer.

   Gillad av 3 personer

  • Margareta skriver:

   Lägger man ner brottsutredningar blir det ingen statistik och finns det ingen statistik så finns DET inte. Mycket bra sätt att sopa problemen under mattan!

   Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Brottsanmälningsstatistiken ändras väl inte av att förundersökningar ej väcks eller läggs ner. Möjligen efterhand, då allmänheten inser att det inte är lönt att anmäla vissa brottstyper.

    Gilla

 11. Eva Danielsson skriver:

  Läget idag med skenande brottslighet visar den politiska viljan. Det är så här de drivande inom politikerväldet vill ha det. Det handlar inte om oförståelse eller handlingsförlamning. Och inget tyder på att brottsoffrens lidande är något som bekymrar, det är bäl tolerabla eller rentav önskvärda bieffekter när man vill bana väg för hårdare styrning, fler pålagor och tuffa inskränkningar både i standard och frihet.
  Osäkra och rädda människor ifrågasätter inte lika mycket som trygga och resursstarka personer kan göra. Om de har fått riktig information. Vilket makthavarna också gör sitt bästa för att folk inte ska få. Public service och statsbidragsmedia gör sitt bästa med urval och ordval för att desinformera. Och alternativmedia är placerat i skamvrån tillsammans med SD.
  Men verkligheten tränger ändå igenom. Folk är mer missnöjda med politiken och har blivit argare på invandrare. Om avsikten var att göra svenska folket intoleranta och avoga till invandrare så har man lyckats. Radikalisering pågår. Snart är vi regimkritiska så rasistiska som vänstern beskyller oss för att vara. Fortsätt tillåta muslimsk invasion och fortsätt tillåta brottsligheten att öka utan åtgärder, så blir det så.

  Gillad av 5 personer

  • Tomas skriver:

   Åker ni tunnelbana rekommenderas att gå baklänges genom spärrarna för att behålla plånbok och förhindra plankning. Blir familjen uttråkad av den svenska enklaven på Öfvre Östermalm kan man för en billig penning göra en utlandsresa med blå linjen. På Skansen serveras utmärkt Hummus och vegetarisk skinka, av MP sanktionerad handel med halalslaktat fårkött dolt i Pitabröd sägs förekomma.

   Gillad av 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Sedan när är det en nyhet?

  Ah, javisst, det är en nyhet när rätt sorts svenskar påverkas.

  Men poliser som misshandlar hemlösa; poliser som våldtar prostituerade; poliser, åklagare och domare som inte utreder varandras brott, och poliser som vägrar ta emot anmälningar för att anmälaren är fel sorts svensk – det är bara nyheter för den som tillhör de rätta svenskarna.

  De fattiga, skitiga och fula är vana att behandlas så, Bitte. Och polis och andra myndigheter är vana att behandla alla svenskar som är fel så. Det är nu, när gruppen svenskar som kan klassas som fel vuxit tillräckligt, som många svenskar som ser sig som rätt påverkas och då blir det nyheter av det. Det beror främst på att det är fel att vara svensk, förstås.

  För lite över trettio år sedan var två dåvarande kompisar åtalade för samma brott. De hade rånat en person i T-banan. De var lika skyldiga, och ingen av dem hade farit värre fram med offret än den andre. De fick olika straff. Den ene, vars familj hade råd med egen advokat, klarade sig med villkorligt och böter. Den andre som inte kunde hyra egen advokat, fick fängelse.

  Och det där med medborgargarden? Glöm det. Fråga dig själv, du som läser och skriver här, vad du eller dina bekanta skulle göra om ni fick veta att två dussin män från ert område ordnat en buss och i den höll på att samla in traktens mest kända brottslingar för transport till ett gruvhål för ståndrätt och avrättning av slöddret.

  Du hade ringt polisen så fort du hört ens ett rykte, och det hade i princip alla kommentatorer här också. Så sluta gnäll. Ni har pissat i sängen, så ligg nu i det. Vi som har viljan och aggressiviteten som krävs, är inte intresserade av att hjälpa den medelklass som ställt till det för alla. Fixa det själva.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

  • Tomas skriver:

   Jag tillhör inte Svenska Kyrkan så jag tänker i alla fall hjälpa kvinnor i nöd trots risken att de röstar på RU. Det kallas humanism men finns inte i den socialistiska rörelsen.

   Gilla

 13. Staffan W skriver:

  ….men fängelserna är ju överfulla redan, så självklart kommer inte straffen att skärpas – snarare lindras. Ty det kostar att bygga nytt och tar tid…

  Gilla

 14. Willy Lindqvist skriver:

  Myndigheters uppmaning att inte anmäla brott kan ju tolkas som en uppmaning att ta lagen i egna händer och utföra det arbete samhället inte längre klarar av. Samhällets oförmåga att utreda brott gäller också i ett sådant fall. Och åker någon fast för att ha försvarat sig själv och sin egendom, bör påföljden i konsekvensens namn bli minimal.

  Gilla

 15. MartinA skriver:

  Sverige har varit ”spännande” i tjugo år, bara att somliga valt att inte se och somliga haft möjlighet att låta det drabba andra. Många har varnat för det här i decennier. Här är en vältalig varning som uttalades för 16 år sedan, Svensk Ungdom, Frågor till Far:

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.