Patrik Engellau: Den idealiska politikerfrågan

Patrik Engellau

Under en förutsättning är klimatfrågan en idealisk fråga för politikerna.

Föreställningen om en förestående ragnarök är dramatisk och därför emotionellt tilltalande. Politiker får tillfälle att väcka uppmärksamhet även hos människor som normalt inte bryr sig att ens sätta på teven när det är valdebatt. Det är mycket mer eggande att tänka på att havet kanske, i ett första steg, dränker båtbryggan på landet för att sedan börja skvalpa i vedbon än att höra talas om en lärarmiljard där och en kömiljard där eller att försvaret ska få fem miljarder kronor år 2022, gäsp, gäsp.

Klimatalarmister som fångas av en mental stormvind är bästa tänkbara hantlangare åt politiker som gör det som politiker gör bäst, nämligen att höja skatterna för att genomföra storartade projekt som ger dem möjligheter att framställa sig själva i grandios dager. När sådana aktivister kommer upp i varv är det svårt för den stora massan av skeptiska nettoskattebetalare som jag själv att stå emot i dagsdebattens kastbyar. Vi kurar ihop och hoppas att det ska blåsa över men inser uppgivet att det här nog kan bli dyrt och troligtvis inte till någon nytta.

Klimathotet är således en riktig godbit för politiker, ett långsiktigt och hållbart argument för fortsatt politikervälde. Men en förutsättning är att frågan inte spårar ur vilket kan ske på två sätt.

En för politikerna katastrofal vändning vore om temperaturen vände nedåt eller om de vetenskapliga bevisen för att det saknas tecken på verkliga väderförsämringar mot förmodan fick genomslag eller om folk började lyssna på Lennart Bengtsson, kort sagt om frågan plötsligt blev lika trist som vänsterpartiets utspel om ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen.

Den andra sortens urspårning är värre och troligen den sanna samhälleliga förklaringen till fenomenet Greta. Greta uppenbarade sig just när alarmisterna insett att miljöpolitiken trots allt skenheligt prat inte får den sorts effekter i form av minskade koldioxidutsläpp som de menar är frågans enda och sanna lösning. Kyotoavtalet som framförhandlades år 1997 och dog sotdöden i början av detta årtusende skulle minska koldioxidutsläppen med några procent. I verkligheten blev det en fördubbling. Nu tycks vi vara där igen. Parisavtalet 2015 skulle bli en mer kraftfull fortsättning på Kyoto men redan nu tycks det vara uppenbart att dessa förväntningar snart kommer på skam om de inte redan gjort det eftersom ett stort antal länder med Kina i spetsen bara låtsas följa regelverket.

Såklart att klimatalarmisterna känner sig desperata och lurade. Rörelsen behöver ett nytt tonfall för att inte luften ska gå ur. Om vanlig reformism inte fungerar så får man blir revolutionär extremist. Där passar Gretas fanatism, oresonlighet, ungdom och handikapp som hand i handske.

Problemet är att de politiker som kanske lyssnar på Greta och hennes meningsfränder redan gör så mycket de kan göra (på skattebetalarnas bekostnad). Stora nya satsningar är antagligen delvis bortkastade pengar. Man vet inte. Ibland är elbilarna lösningen på energiproblemen, ibland är de tidevarvets största miljöhot på grund av deras omättliga behov av unika jordartsmetaller.

Vetenskapen tar den tid den tar. Det är ingen idé att slänga på mer kol om lokomotivet ändå går så fort det kan. Vetenskap, innovationer och smarta idéer är mänsklighetens hittills mest framgångsrika framgångsrecept, men det går inte över en natt.

Kineser och andra asiater som inte bryr sig om Greta löser bristen på fossilfria alternativ genom att bygga fler kolkraftverk tills nya mer miljöriktiga tekniska lösningar eventuellt uppenbarar sig. Därför kommer Parisavtalet troligen att följa Kyotoavtalets öde.

Sammanfattningsvis tar det tid att villfara alarmisternas önskemål. Men eftersom alarmisterna är desperata och tror att jorden är förlorad om tio år eller däromkring så struntar de i vetenskapen och förnuftet. För att få ned koldioxidutsläppen menar de att människorna ska backa historien till en tid när det knappt fanns några av människan skapade utsläpp (annat än utandningen).

Inga flygplan, inga bilar, troligen inga vattentoaletter och inga varma duschar i lägenheterna. Överlevnad utan dusch är bättre än säker undergång, resonerar de. Marknadsekonomin och demokratin måste upphävas eftersom människorna inte kan hantera så starka njutningsmedel utan i stället förfaller till missbruk.

När miljörörelsen nått detta exalterade Greta-stadium är den inte längre en kattunge som politikerna kan kela med och systematiskt dra vid näsan utan ett rytande och potentiellt farligt lejon. Därför måste politikerna, för sitt eget och samhällets bästa, lämna sin drömvärld och återinträda i verkligheten och lyssna just på sådana om Lennart Bengtsson.

Om rätt svar är att politikerna ska sluta gulla med klimatalarmisterna och i stället visa dem en kallare hand gäller motsatsen för makthavarnas attityd till invandringskritikerna. Dessa varnar för att mer sannolik, hotfull och näraliggande samhällsfara än klimataktivisterna – dessutom en samhällsfara som har mer lättidentifierade och snabbt mobiliserbara lösningar än koldioxidutsläppen. Koldioxidutsläppen tar inte slut bara för att vi bestämmer oss ty tekniken saknas ännu. Men för att komma till rätta med invandringsproblemen behövs ingen ny teknik, bara beslutsamhet.

Men det räcker inte med beslutsamhet. Det kommer också att kosta mycket pengar. Att politikerna inte gör något åt brottsligheten, till exempel att låsa in brottslingarna under betydligt längre tid för att hålla dem från gatorna, beror antagligen på att beslutsfattarna vet att det kommer att kosta åtskilliga miljarder kronor som inte finns att bygga tillräckligt många fängelser. Därför pratar de och tillsätter utredningar i stället för att handla. I augusti mördades en 31-årig mamma i Ribersborg i Malmö och Morgan Johansson lovade att plocka fram ”alla tillgängliga resurser”. Han gjorde det. Det räckte inte långt. Chefsåklagare Pär Andersson säger han visserligen haft fler utredare men att ”resurserna varit långt ifrån tillfredsställande”. I det perspektivet kan man begripa att det inte byggs fler fängelser.

Ungefär så är det på alla områden där politiker bestämmer. Kommunernas ångest när de sedermera blivit varse invandringens konsekvenser blir allt tydligare.

Det kommer att kosta att reda upp följderna av politikernas favoritprojekt. Men hur ska politikerna kunna ta sig an de problem de orsakat nationen om de förnekar de problem som måste lösas? Inget vore mer lovande för Sveriges framtid än om politikerna bet huvudet av skammen och erkände att de lagat en förskräcklig soppa åt medborgarna.

48 reaktioner på ”Patrik Engellau: Den idealiska politikerfrågan

 1. Skarprättarn skriver:

  Kina följer avtalet, eftersom det tar hänsyn till historiska utsläpp. Kina har släppt ut mindre koldioxid än England sedan industrialismens början, och man förlägger således peak co2 till 2040 eller så. Det är inte så att man inte bryr sig, utan är tvärtom världsledande på grön energi. Synd då att EU införde tariffer för sådan grön energi för att gynna europeisk ekonomi. Både Kina och EU har alltså fler än en tanke i huvudet samtidigt.

  Vidare torde det vara rätt meningslöst att avkola vår egen bakgård om vi samtidigt flyttar produktion till Kina för att de ska tillverka våra produkter billigare med större ustläpp. Men det resonemanget ryms inte i varken Klimat-Gretas eller Lövins kognitiva förmåga.

  Gillad av 3 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Greta och klimatalarmismen är den perfekta distraktionen.
  Det köper politikerna tid att ”snygga” till verkligheten en aning.
  Elcyklar och miljömålen drar blicken från kaos och våldtäkter, inte nog med att Svensson ska stressa över extrema skatter.
  Nu ska man bli miljösmart med, dom sista korvörena snor man med ”avgifter”.
  Sagt det förr en ärlig grym diktator, spelar med öppnare kort.
  Vi är alla lurade ända in i folksjälen.

  Gillad av 4 personer

 3. Laggar skriver:

  Tänk, för några år sen var det ett himla liv om kärnkraften! Nu tycks inte kärnkraften vara farlig, till och med ett redskap i klimatfrågan. Vem skrämmer oss hela tiden med dessa fasor, eller är det något som vi som människor intalar oss själva med. Faran finns runt hörnet, men vi får inte se efter, vi skall tro att faran finns där och kommer fram om vi inte fogar oss.

  Gillad av 2 personer

 4. Tomas skriver:

  Det är dags att fler yrkar på framtida rättegångar för de som är ansvariga för kaoset, så att de blir varse att den skyddade exklusiva tillvaro de tillskansat sig ohederligt kan vändas till något helt annat.

  Gillad av 3 personer

 5. Eva Danielsson skriver:

  Klimataktivister och flyktingaktivister är alldeles säkert troende. Tror på klimathotsbluffen och tror på att folk som tar sig hit är flyktingar som behöver skydd. Fast mest är de nog engagerade av att delta i en kamp och känna sig tillhöriga samt tycker sig vara lite förmer än dem som inte gör det. Och förstås mycket bättre än dem som törs vara kritiska.
  Den stora massan svenskar är ju inte aktivister, men får enda informationen från SVT och har ingen chans att inte tro på klimathysterin. Migrationen börjar kanske bli påträngande och konkret negativ, men ännu genomskådar inte folk politikernas och partiernas uppsåtliga skuld i detta.
  Man tror fortfarande att politikerna bara har varit naiva och är tagna på sängen av konsekvenserna av migrationen.
  Dagens krönika gör mig osäker på om Patrik också tolkar allt bara som inkompetens och handlingsförlamning.
  Själv tror jag att dagsläget är resultatet av målmedveten och avsiktlig och påpasslig politik från både vänster och höger. Med ”global” politisk och ekonomisk styrning av västvärlden hägrande vid horisonten.
  Där både ”mångfaldsblandning” och klimathotshysterin är medvetet använda redskap för att skapa oro och osäkerhet och fattigdom. Med lidande och skador som tolerabla konsekvenser eller rentav önskvärda effekter. Folk som är upptagna med att överleva kommer inte att kunna störa makthavarnas planer lika mycket som resursstarka, frimodiga och pålästa invånare. Med tillgång till Internet.
  Sociala media bör ändå vara ett rejält gruskorn i skon för politikerväldet. Som borde kunna bidra till blödande skavsår och blodförgiftning och ridå. Hoppas jag.

  Gillad av 8 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  ”Vetenskapen tar den tid den tar.”

  Ånej. Politikerna, aktivisterna och MSM är eniga: ‘the science is settled’.

  ”För att få ned koldioxidutsläppen menar de att människorna ska backa historien till en tid när det knappt fanns några av människan skapade utsläpp (annat än utandningen).”

  Men att backa bort massimmigrationen, och vända till dess motsats, är förstås inte att tänka på.

  Gillad av 8 personer

 7. olle holmqvist skriver:

  Krönikören:
  ”En för politikerna katastrofal vändning vore om temperaturen vände nedåt”
  Nej ingen katastrof Klimatalarmismen är en gelé-religion som tål det mesta:
  ”Vi som vill ta ansvar för våra barns framtida liv i harmoni och gott liv, med sig själva och det enda jordklot vi lever på, vi baserar vår oro och våra förhoppningar på en realistisk bedömning av reell verklighet och vad vi med vår vetenskap vet om den…” -”Vi har aldrig påstått eller trott att våra prognoser exakt och in i minsta detalj vid varje tidpunkt ska slå in….”

  Gillad av 2 personer

 8. Harry Morgan skriver:

  Ja, bet huvudet av skammen men har Patrik verkligen tänkt efter på denna punkt? Jag anser att vi alla är indoktrinerade i högre eller lägre grad, och ingen indoktrinering är mer effektiv än att tro att det vi har runt oss, ja det är så det måste vara, det är normalt, detta har våra politiker och media lyckats med, för ALLT dåligt som sker, det bara sker, ingen är skyldig utom möjligen Herr Rasist och Fru Socioekonomiska faktorer. Vi på DGS VET att detta är fel men jag upplever att folk inte tar in konsekvensen av detta, för det betyder att alla brott utförda av invandrare i Sverige, varenda våldtäkt, varenda mord, har en politisk och medial orsak, politikerna har SKAPAT våldtäkterna, och media har DOLT dem. Så det jag vill säga att det inte är någon liten skam som måste få huvudet avbitet, det är oförlåtliga vidriga händelser, ingen kommer att erkänna sin del i detta. Det som måste ske är att skulden för allt detta, liksom det fabricerade klimathotet, måste ut i ljuset, men ingen kommer att erkänna skuld och gråtande buga som man gör i Japan. De erbjuder i Japan sin nacke, ingen kommer att göra detta. Däremot så kommer skammen att få dem att gömma sig, som Reinfeldt när han slank ut bakdörren. Nu är han ju bara en välbetald gycklare.

  Gillad av 10 personer

  • Christer L skriver:

   Den politiska makten vet idag knappast vad skuld och skam är. De kallar det hat och hot, och ack, sådant gör det så svårt för dem att jobba. De känner något och tar piller. Men det totala misslyckande kan inte längre döljas, alternativa media rapporterar vad de prostituerade media förnekar. Folk upplever allt mer bekräftelse på det man anat: att den härskande politiska regimen orsakar stora problem i samhället just genom sina skenlösningar. Vilka som är skyldiga står klart, utom för dem själva.

   Gilla

 9. Bo Svensson skriver:

  ”det kommer att kosta åtskilliga miljarder kronor som inte finns att bygga tillräckligt många fängelser”

  En billigare lösning är begränsad rörelsefrihet för problemklientelet och rätt nivå på konsekvenserna av att påträffas där man inte får vara.

  T ex placering i billigt fängelse med bulgarisk standard som, vad jag förstått, kostar 50kr/dygn av skattemedel.

  Gillad av 4 personer

 10. messkalle skriver:

  Det är alltid lika rationellt tilltalande att ta del av Patriks och övriga skribenters inlägg på Det Goda Samhället. Kommentarerna är lysande som sig bör med med måttfullhet utan att vara onda.

  Gillad av 2 personer

 11. Winston skriver:

  Angående Paris-avtalet. Läste lite vad som faktiskt står i detta omhuldade dokument som skall rädda världen.

  I de tillägg till avtalet som varje land har skickat in ”Intended Nationally Determined Contribution” (INDC) anger länderna vad de avser att göra de kommande årtiondena angående utsläppen av GHG (Greenhouse Gas).

  För vissa länder handlar det inte om någon minskning av utsläpp överhuvudtaget i närtid.
  Kina t.ex. avser att öka sina utsläpp fram till 2030. De skriver:

  “To achieve the peaking of carbon dioxide emissions around 2030 and making
  best efforts to peak early;”

  Pakistan anger inte någon gräns alls utan spår en exponentiell ökning som avklingar någon gång i framtiden.

  “Given the future economic growth and associated growth in the energy sector, the peaking of emissions in Pakistan is expected to take place much beyond the year 2030. An exponential increase of GHG emissions for many decades is likely to occur before any decrease in emissions can be expected.”

  Inget konstigt agerande egentligen från dessa länder då de prioriterar att förse sin befolkning med el b.la.

  Västvärldens politiska ledares (och stora delar av medias) agerande är desto mer märkligt (läs falskt) då de mer eller mindre hyllar avtalet som världens räddning.

  Avtalet är antagligen världens dyraste avtal att genomföra för att uppnå…väldigt lite…eller ingenting…

  Snabb sammanfattning:
  Paris-avtalet = Bullshit

  Bästa tillämpningen av avtalet borde vara att använda samtliga utskrivna exemplar som dasspapper. Sparar några rullar i alla fall vilket gynnar miljön….

  Gillad av 5 personer

  • cmmk10 skriver:

   Kärnan i avtalet är väl snarare att väst skall betala för alla väderrelaterade olyckor som drabbar en överbefolkad U-värld. Det är rent vansinne att skriva på ett sådant avtal och hade nu verkligen CO2 varit ett sådant överhängande hot, att det hotade mänsklighetens existens, så skulle vi snarare atombombat Kina än att tillåta dem dessa stora utsläpp.

   Vem som har släppt ut vad saknar betydelse inför ett framtida hot.

   Gilla

 12. Wesley skriver:

  Det jag först tänkte skriva är att givet att klimathotet är en stor lögn och det är säkert att många vet detta (även om detta kanske inte inbegriper våra obildade politiker och journalister), så måste vi fråga oss vad är det egentliga syftet, utöver mer skatt och makt över rädda människor? Patrik snuddar vid det, och även bland kommentarerna så finner man det, för folk brukar skriva, ja klimathotet är överdrivet, vi måste istället ta itu med det EGENTLIGA problemet, nämligen överbefolkningen av planeten. Det är min känsla att det är ditåt det strävas, åtgärder mot att föda barn, eller värre. Detta är tycker jag den verkligt obehagliga undertonen hos Greta, en förgrundsfigur för totalitarism som ser MÄNNISKOR som det stora problemet. Det har vi sett förr, då hade de ofta mustasch.

  Gillad av 5 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Är det inte överbefolkningen då som är problemet? – På 30 år väntas Afrikas befolkning öka med en miljard, vilket jag får till runt 85000/dygn fram till dess.

   Den naturliga ordningen är att överbefolkningsproblem löses genom revirhävdande, massakrer, svält och epidemier och hittar man någon annan metod, – gärna för mig.

   De djur man hittar i naturen som verkar ha gott om tid att njuta av tillvaron, är revirhävdare.

   Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Vad jag vill göra åt verkligheten? – Inte skylla den på andra.

    Vilken av de metoder som man kan hitta, är det du föredrar och varför?

    Inställningen att det finns plats för alla, – skaffa så många ungar ni känner för och ännu värre: Vi skall ta hand om dem, bekymra er inte, – det är rent vanvett. – Naturen dör och arterna utrotas i värre takt än på 65 miljoner år om det nu inte är överhettning p g a co2 som är det värsta problemet.

    Gillad av 2 personer

   • Wesley skriver:

    Jag ser ingen död natur utanför mitt fönster och vad jag kan förstå så sprider världens grönområden sig. Frågan kvarstår, vad vill du göra åt saken? Det känns som du undviker frågan.

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Du menar vegetation som vegetation, strunt samma. – Det är väl en massa problem du inte ser utanför ditt fönster som kan vara allvarliga ändå.

    Du bör nog överlåta samhällsdebatten till de intresserade och engagerade och pyssla med något mindre krävande.

    Gillad av 1 person

   • Wesley. skriver:

    Jag är doktorerad fysiker och anser mig förstå naturvetenskap väl, jag förstår vad du du menar och trodde att du insåg detta.

    Problemet med att peka ut globala problem som befolkningstillväxt torde vara uppenbart, vad göra åt det? Är man inte konkret om vad problemet är (turism breder ut sig på paradisöar så aporna försvinner) eller om vad som borde göras åt det (Sverige borde öppna kondomfabriker) så är det bara svammel. Precis som med klimatet så blir det dessutom svammel
    som tjänar makten, som för ändamålet kan tvinga igenom mer skatter, mer övervakning och dessa globala världsordningar som ju aldrig blir som avsett. Kanske ett globalt personnummer så man vara åker till en paradisö max en gång var tredje år?

    Bo, du är en drömmande utopist som verkar se totalitarism som ett pris värt att betala. Om människor är problemet, sluta hyckla och börja med dig själv.

    Du svarade inte på min fråga, Vad vill du göra åt det?

    Gilla

 13. Lars Bernhoff skriver:

  Patriks krönika är ett skrik på hur politikerna missköter sitt uppdrag. Att MP för stunden får vara kvar med hjälp av Gretas succe’ som klimatalarmist är förstås olyckligt och känslor får styra över förnuft. Ämne två om invandringen är helt och hållet något som politikerna kan och ska hantera. Det är känslomässigt lätt att känna sympati med invånare i krigszoner eller andra politiskt misskötta områden. Men försvaret ska skydda oss mot krigiska handlingar. Där är vi underbemannade pga naiv uppfattning om tex Ryssland. Att vi agerat extremt naivt även i fredliga anfall via invandringsfrågor med crescendo 2015 är uppenbart. Korrigerande åtgärder är fortfarande inte genomförda för att få våra nya besökare eller invånare i arbete i en rimlig omfattning.

  Det som skrämmer fortfarande är att tex vår justitieminister säger sig vara överraskade över följande som beskrevs av Lifvendahl i SvD igår ”det är svårt att rekommendera brottsoffer att gå till polisen. För att de tvivlar själva på rättsväsendets förmåga att lösa brotten”, Vårt rättsväsende är totalt underlägset de behov som finns när den grova brottsligheten ökat pga bla okontrollerad invandring. Vår uppenbara oförmåga att införa rättsregler som är anpassade till att det är ungdomar som blir mängdbrottslingar och hänvisas till löjliga regelverk där en snäll socialtjänst är chanslös.

  Det är numera inte kostnaden som jag är mest rädd för, det är oförmågan att ta rimliga beslut när politikerna i ledande ställning inte förmår styra landet rätt när fakta ligger på bordet. Det dyraste man kan ha är svaga och faktaförnekande politiker. Tror de dessutom att PK åtgärder ska trösta folket är hoppet om dem ute. Realistiska och kompetenta politiker som vågar ta strid för sunt förnuft efterlyses.

  Gillad av 4 personer

 14. Tritonen skriver:

  Genom det parlamentariska läget kan småpartier driva stora partier framför sig pga makthunger.
  De stora partierna S, M och SD representerar den egentliga mitten med ca 65% av rösterna, men genom demonisering av SD kommer man inte ur son låsning.

  Gillad av 1 person

 15. Maria C skriver:

  Vi förbereds, med accelererande hastighet, för att ”klimatsmart” leva på närodlade, gärna egenodlade, nyttigheter som potatis, kål och lök. Vi ska sköta städningen med ättika, grovsalt och hemvirkade skurtrasor. Vi ska avstå från elförbrukande hushållshjälpmedel. Hur det ska kunna kombineras med heltidsarbete och med ”feminism”, är för mig en gåta.
  Är det, egentligen, en sjudundrande lågkonjuktur vi förbereds för?

  Gillad av 3 personer

 16. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, men måtte vettigt folk få chansen att stoppa denna vanvettiga cirkus via välvalda valsedlar i väl övervakade valurnor – och måtte framtida ministrar väljas noga bland vuxna, enbart svenska medborgare av din kaliber.

  Ut med pajaspolitikerna, som har allt annat än svenska folkets intressen för ögonen från riksdag, regering, landsting och kommuner!

  Gillad av 2 personer

 17. Aha skriver:

  Tackar för ett spänstigt språk med eleganta och belysande formuleringar som förnöjer läsandet; ”dränker båtbryggan på landet för att sedan börja skvalpa i vedbon”, ”Vi kurar ihop och hoppas att det ska blåsa över men inser uppgivet att det här nog kan bli dyrt och troligtvis inte till någon nytta.”

  Vad beträffar påståendet ”Inget vore mer lovande för Sveriges framtid än om politikerna bet huvudet av skammen och erkände att de lagat en förskräcklig soppa åt medborgarna.” behövs det mer än så; politikerna har visat att deras förnuft inte räcker till för deras ämbete. De behöver alltså bytas ut mot en ny generation.
  Inom en mer realistisk värld, företagsvärlden, kickas man om man leder företaget till problem och sviktande resultat. Så måste också ske med politikerna. De har alltså gjort sitt.

  Politikerskrået behöver reformeras så att personer med bättre egenskaper släpps fram och blir tongivande politiker.

  Gillad av 2 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Till polisen anmäler man för att man avser kräva skadestånd, trakassera politiskt felaktiga personer eller kunna få ut försäkringen, det är den enda anledningen att göra anmälan.

  Och PE, vad är den svenska polisens uppgift?

  Att upprätthålla lag och ordning.

  Lag är den väg den rådande politiska ordningen använder för maktutövande; ordning är just den politiska ordningen. Att bevara och skydda den är polisens uppgift, och har alltid varit det.

  Att utreda brott, fånga brottslingar, och liknande har aldrig varit den svenska polisens egentliga uppgift utan en bonus. Det är påfallande ofta du och andra här som skriver om polis, lagar, och rättsväsende gör det i amerikansk kontext då ni hela tiden utgår från att polisens uppgift är att vaka, värna och vakta medborgares liv och säkerhet, oavsett politisk ledning eller ordning.

  Läs din egen krönika från 2015; ”Närkontakt med polisen”. Kommer du ihåg polismannens agerande vid dina frågor? Du begick det största brottet: du ifrågasatte hans auktoritet och legitimitet.

  Amerikansk polis hade förvisso kunnat ge dig en böteslapp den med, men det hela hade stannat vid det; eventuella politiska kommentarer från din sida hade fått svaret: ”Sir, I suggest you write to your congressman. Have a nice day sir, drive safely.”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 19. MartinA skriver:

  Min övertygelse är att varje skattekrona politikerna kommer över kommer de använda för att skada oss. Därför ser jag med jämnmod att politikerna börjar förstöra infrastrukturen av ideologiska skäl.
  Mmmmm. Det är lätt att vara revolutionär i Sverige 2019. Köp pop corn, titta på nyheterna och njut av att fienden gör jobbet åt en, helt på egen hand 🙂

  Gillad av 1 person

 20. Göran Gustafsson skriver:

  ”The Paris accord” är just detta, dvs. en överenskommelse byggd på frivillighetens grund. Ett avtal (treaty) är däremot ett bindande juridiskt dokument. Parisöverenskommelsen ger Kina och andra länder med höga utsläpp carte blanche fram till 2030. Varför vi i vårt koldioxidneutrala land ska straffas med höga energiskatter av olika slag är därför minst sagt gåtfullt. Så, använd inte alarmisternas uttryck ”avtal”. Please!

  Gillad av 2 personer

 21. Elisabeth G skriver:

  Världen är uppochnervänd. Här läggs en massa av våra pengar på ett obefintligt klimathot men några resurser till våra verkliga problem blir det inte. Försvaret har en ÖB som går i prideparad och som anser att Sveriges största problem är främlingsfientlighet. (Och jag min arme flane som trodde att det ingick i militärens jobb att vara en smula främlingsfientlig.) Polisen går på knäna och alltfler pk:a tar sig in i rättsväsendet. Infrastrukturen fallerar, gator och vägar underhålls inte ordentligt, den el som finns kommer inte fram p.g.a. brister i distributionen, vilket redan lett till 100-tals mistade jobb osv. osv. Ja, listan på verkliga problem som politikerna skulle kunna göra något åt är lång. Istället väljer man att heja på en okunnig tonåring som ränner världen runt och skrämmer upp folk och skapar splittring och som tydligen – hör och häpna – är föreslagen för Nobels fredspris. Hade det funnits ett krigspris eller fixa jordens undergång-pris hade det varit mera relevant.

  Gillad av 4 personer

 22. karlgunnareriksson skriver:

  I Oxelösund har vi fabrikation stålämnen. När vinden är östlig drar utsläppen in över centrum och kol dammar av sig in i lägenheter. SSAB har tagit beslut om en ljusbågsugn . Det innebär att ingrediens kol inte längre ska användas i produktionsprocessen. Det blir nog många oxebor tacksamma för och vi lägenhetsinnehavare kan då minska på städning. Dessutom får havet mindre utsläpp . // Nej , jag är inte klimatalarmist utan klimatrealist . Men på lokal nivå är klimatinvesteringar av godo då både natur och människor får bättre livsförutsättningar. Att andas in kolföroreningar från produktion är detsamma som att vara passiv rökare.

  Gilla

  • Wesley skriver:

   Vad har föroreningar med klimatet att göra? Svar, ingenting. Eller rättare, det är en detalj bland många, då partiklar i atmosfären gör att moln kan bildas så partikulära föroreningar i atmosfären SÄNKER jordens temperatur, dvs just den effekt som man vill uppnå.

   Tänk efter.

   Gillad av 1 person

 23. Sixten Johansson skriver:

  Förmodligen är det bäst att hålla sig borta från hela ruttenheten och infantilismen, bara låta allt fortsätta att verka tills systemet kollapsar. De dissidenter som inte uthärdar att bara beskåda scenariet och har ork över, men dubier mot de befintliga alternativpartierna, kan ju i terapeutiskt och experimentellt syfte bilda ett sluggande eller precisionsboxande personvalsparti, benämnt t ex Sverigerealisternas Enhetsfront – SE. Personkriteriet skulle kunna vara absolut demografisk och miljörelaterad realism och de första målen kunde vara att fånga upp kapabla personer, gå hårt ut mot bidragsindustrin och indoktrineringsanstalterna samt bilda en skuggregering tillsammans med SD.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Jag tror att man bör bevara ett nyktert och sansat betraktelsesätt, inte hetsa upp sig och låta känslorna ta över. Det är komplexa system som utgör samhället. Det finns ingen ”Quick fix” men ledningen, de tongivande eliterna, har alltid större betydelse än den lille mannen.

   Man bör också ha klart för sig att den intellektuella ”elit” som leder landet i olika funktioner i olika system också är begränsade till förmåga och styrs av ett känslomässigt tänkande. De identifierar sig med olika värderingar, samhälleliga strömningar, individ moraliskt tänkande.

   Även om vi t.ex. skulle få SD vid makten tillsammans med KD och M så kommer det inte i sig att revolutionera hur samhället styrs eller hur de kulturellt betingade, individuellt identitetspolitiska, kunskapsmässigt begränsade och generellt ekonomiskt historiska utvecklingen förändrat landet eller sätta reala och rimliga mål för framtiden.

   Vad vi skulle få är antagligen en begränsad invandring och det är inte litet med tanke på hur det ser ut kostnadsmässigt och kulturellt, men de större frågorna kring t.ex. offentlig sektors uppgifter, effektivitet, allmänna värderingar, bidrag/bistånd/försäkringssystem, energiförsörjning, utbildningssystemet, media, privatisering, inkomstfördelning, utrikes allianser, EU, nationellt kontra överstatligt, Euro systemet, partierna mm får inte en lösning.

   Jag tror det i mycket handlar om bemanning och befordringsgångar dvs belöningssystem och där ingår att man sparkar ledning som inte förmår lyfta organisationer utifrån de uppgifter de har och kostnads/intäkts resonemang. Vad göra med kulturlivet och SVT/SR och den ”kulturella elit” som tjänar stålar och så förrycker medvetande om vad som är viktigt i livet? Kan inte människor själva betala för idrott, föreningsliv, religiösa samfund mm?

   Jag tror som du, tror jag, att det kommer att krackelera och vi kan lugnt sitta och titta på.<jag frågar mig bara var man kan finna en elit med förmåga att analysera samhället och sätta mål framåt?

   Exempelvis: måste man inte återställa krav på att man kan försörja barn innan man skaffar dem? och ta hand om dem mentalt och kulturellt? Hur ska vi ha det med muslimerna? Är det acceptabelt i ett modernt västland? Svartjobb och skattefusk? Illegal verksamhet? Såg att man i Lund haft 50 bilar som brunnit hittills i år. Ovanpå allt detta, hur ska ekonomisk politik bedrivas? Nyliberal budgetbalans? Kontra konjunkturell stimulanspolitik?

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Någonstans måste det ju finnas en gräns för vad landetoch medborgarna tål. Jag förmodar att brytpunkten kommer att vara när sophämtningen slutar att fungera.Skälen till att så blir fallet är många men alla symboliserande civilisationes förfall,

   Gilla

 24. G. Persson skriver:

  Det var en lisa för själen att lyssna till, den kloke, Henrik Jönssons senaste pod från i lördags. Heliga Greta-rörelsen får sig en uppläxning. Jönsson visar att ekonomisk tillväxt är enda rimliga vägen framåt. https://www.youtube.com/watch?v=KUh7KPOSTac

  Angående politikernas inställning till vad som bör göras i landet, vill jag visa kommunalrådet i Markaryd som ett exempel. Bengt Germundsson är en av landets mest populära KD-politiker.
  Nu verkar han känna sig tvingad att närma sig verkligheten. I morse (7okt.) intervjuades han i P4 Radio Kronoberg. Den insikt som han visar kan väl knappast vara nyförvärvad?
  Nej, kapporna vänds i de politiska vindarna… Eller agerar Germundsson på uppdrag av partiet?
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=7314750
  Rubriken är: ”Nyanlända får pengar de inte förtjänar”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.