Jan-Olof Sandgren: En gurus uppgång och fall

Jan-Olof Sandgren

Inget land har producerat så många gurus som Indien. Ordet betyder ”lärare” på sanskrit och brukar användas som titel på andliga ledare, som av sina anhängare tillmäts absolut auktoritet. Gurus är ofta komplexa individer med dramatiska livsöden, som till exempel Osho eller Bhagwan som han tidigare kallades – i Sverige mest känd genom artisten Ted Gärdestad, som en gång bodde på hans ranch i Oregon. En erfarenhet som troligen fördjupade de psykiska problem som ledde till hans självmord 1997.

Själv besökte jag Osho Midgård på Vallgatan i Göteborg några gånger under 80-talet. I ett rum med madrasserade väggar kunde man till exempel prova ”dynamisk meditation” – en teknik som för tankarna till den en gång så populära primalterapin. Säkert välgörande för vissa, kanske riskabelt för andra med bräcklig identitet.

Osho inledde sin bana på 60-talet med att revoltera mot den strikta sexualmoral som landsfadern Gandhi lämnade efter sig. Gandhi berättar själv i sina memoarer hur hans tidiga äktenskap (vid 13 års ålder) ledde honom in i ett sexmissbruk som plågade honom djupt, och med tiden utvecklade han en livsstil präglad av enkelhet, asketism och total avhållsamhet. Ett andligt ideal som kom att påverka en hel nation.

Osho predikade motsatsen; fri sexualitet, njutning, överflöd och dessutom andlig medvetenhet. Man behövde inte välja mellan pengar och visdom, man kunde få båda. Föga överraskande blev han en populär figur bland medelklassen i väst. I rättvisans namn ska sägas att han gjorde seriösa försök att väva samman indisk tradition med västerländsk psykologi – ett arbete som för tankarna till C G Ljung eller madame Blavatsky. Många av hans böcker är högt rankade auktoriteter i andliga och spirituella kretsar.

På 80-talet köpte han en ranch i Oregon, dit vilsna västerlänningar på jakt efter identitet, sanning och kärlek sökte sig för att få alternativ terapi, samt finna sig själv. För att visa att han inte var någon inskränkt asket, utan omfamnade den amerikanska materialismen, inköptes 7 stycken Rolls Royce – en för varje dag i veckan. Samhället härbärgerade som mest några tusen invånare, och i takt med att donationerna rullade in utökades Rolls Royceparken till 85.

”Idealsamhället” i Oregon har för eftervärlden blivit sinnebilden för en galen sekt, som under en allt mer förvirrad ledare tappar allt fotfäste i verkligheten. Skandalerna avlöste varandra. Problem med lokalbefolkningen, problem med droger och problem med myndigheter inklusive FBI, tvingade Osho i landsflykt och efter en tids kringirrande slog han sig ner i Pune i Indien. Samtidigt försämrades hans psykiska hälsa. Han gjorde alltmer bisarra framträdanden och blev till slut en belastning för den världsomspännande organisation han byggt upp. Han dog under mystiska omständigheter. Centret i Pune erbjuder fortfarande ”alternativ terapi” för den som önskar, men efter vad jag hört kostar det ganska mycket pengar.

När man lyssnar på Osho (och han inte är alltför drogad) eller läser hans böcker, är det svårt att helt avfärda honom som en bluff. Det finns insikt och visdom i mycket han säger och de 85 Rolls Roycen till trots, en hel del självdistans. Vilket bekräftar min teori att en
framgångsrik guru alltid bär på något genuint, något korn av äkthet som gör oss benägna att svälja ganska konstiga idéer.

En mer aktuell guru är Greta Thunberg, som vid första ögonkastet verkar vara Osho’s raka motsats. För vad kan en skäggig, pervers, njutningslysten, nerdrogad gubbe ha gemensamt med en asketisk, renhjärtad, oskuldsfull flicka? Kanske mer än man anar.

De är båda gurus.
De tillmäts en auktoritet de rimligtvis inte förtjänar.
De utstrålar en ”äkthet” som lurar vårt kritiska tänkande.
De tycker sig representera ett högre medvetande.
De förväntar sig att bli åtlydda, men tar inget ansvar för konsekvenserna.

Samtidigt är de motsatser, eftersom de befinner sig på var sin sida om pendeln. Pendeln har svängt och det som förut var dekadens är nu renhet, det som förut var sex är nu oskuld, det som förut var njutning är nu asketism. Varje tid producerar sin egen guru, men vår längtan efter att följa någon är densamma.

40 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: En gurus uppgång och fall

 1. hej san skriver:

  i följande klipp så berättar en avhoppad KGB agent att de skrattade gott åt när politiker och journalister i väst sökte sig till gurus för meditation/yoga osv eftersom det gör att en börjar navelskåda och strunta i verkligheten.

  Gillad av 5 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof äntligen så finns det något vi delat.
  Fast jag fann inte samma svar som dig,
  Oshos tankar gav mig modet att våga ifrågasätta precis allt.
  Läser man honom mycket noga så säger han,” Lita inte ens på mig”, Du är den enda som vet vägen.
  Osho var precis lika vilsen som oss alla andra, men han vågade i alla fall försöka leta efter vägen.
  Läser man den Tibetanska dödsboken,
  Några gånger så visas buddhismens kärna än tydligare,”DU lever ditt liv här och nu”,
  fattig eller rik spelar ingen roll, vacker eller ful likaså.
  Kärlek och försöket till att leva i harmoni gör det, och dö med ett obesudlat sinne är vägen framåt.
  Givetvis misslyckas jag lika mycket som alla andra med dessa enkla men svåra råd.
  Första steget till insikt är att inte skylla på andra!.
  Bortsett från sossarna, dom är en dödskult 🙂

  Gillad av 7 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Jag ifrågasatte tidigt varför jag skulle göra och vara som jag blev tillsagd, jag är alltså döpt i kyrkan men ville inte konfirmera mig. Det fanns några jag såg upp till, Geoff Duke (såg honom på Hedemora TT när jag var 6 – 7 år! Helkåpa! ) Stirling Moss, Ewy Rosqvist, Ghandi och, främst, John Surtees ( som jag stod bredvid på Goodwood festival of speed 2012 och fick inte fram ett tack en gång 🙂 ).
   Att följa min egen önskan har inte varit en rak väg och har inte gjort mig rik på pengar utan rik på erfarenheter (en del onda men huvudsakligen på gott! ) och vitt skilda kunskaper varav många ses som helt onödiga men, menar jag, ökar överblicken på livet.
   Ser snett på illasinnade människor men har träffat mördare som jag har tyckt om.
   Tycker illa om devisen ”Sköt dig själv och skit i andra”, hyllar inte kollektivet men hjälper gärna andra.
   Misstänksam mot ledartyper, varför behövs de, är majoriteten verkligen sådana mähän?

   Gillad av 1 person

 3. Eva Danielsson skriver:

  Människan föds hjälplös och behöver både omvårdnad och känslomässig anknytning till någon annan för att överleva. Samtidigt finns en medfödd strävan att utvecklas och kunna själv. Det finns alltså en inre konflikt mellan individuell självständighet/ behov av integritet och en längtan efter kontakt/samhörighet med andra, genom hela livet. Ett balanserande i varje stund. Att behöva följa en ledargestalt kanske står för ett mer oförlöst föräldra/auktoritetsberoende. Ingen frigör sig väl helt och hållet, men att stå mer på egna ben är ju att bli vuxen. Jag gissar att olika kulturer ger olika möjligheter till någon sorts balans mellan behovet av individuell integritet och kollektiv tillhörighet. Ytterligare ett grundläggande förhållande, på ett mer eller mindre omedvetet plan, som ger oöverstigliga kulturkrockar. Både mellan kulturer från olika länder men också mellan kulturer inom olika grupper/ kollektiv inom ett land. Min personliga uppfattning är att socialister av olika kaliber har större behov av både tillhörighet till en grupp likasinnade liksom av att ha en ledargestalt att följa, än vad mer borgerliga och konservativa verkar ha. Förutom alla andra skillnader. Men det blir i så fall till högersidans nackdel vad gäller opinionsbildning. Vi konstruerar ingen Greta och skulle ändå inte följa en Greta. I alla fall inte om vi är över tjugofem.

  Gillad av 9 personer

 4. miketheviking skriver:

  Skäggiga indiern var en vuxen – Greta är ett barn.
  Skilj på det och låt bli att häckla henne.

  Det är omgivningen som skapar hysterin – inte Greta själv – hon är bara ett redskap.
  Greta tror verkligen på det hon säger o gör men det är ju tydligt att hon är på gränsen till en kollaps. Så hejda häcklandet och hoppas att tjejen kommer ur ekorrhjulet med hälsan i behåll.

  Gillad av 6 personer

 5. Observatör skriver:

  Ingen skugga över stackars Greta som utnyttjas av vuxna människor. Hade jag själv som tonåring lyfts fram på samma sätt med de åsikter och kunskaper som jag då hade skulle jag idag skämmas.

  Gillad av 2 personer

  • sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

   Jag började arbeta när jag gått ut 7:an. Jag var 14 år. Man betraktades som vuxen då. Senare började jag studera. Men jag hade kamrater (många),, som arbetade hela livet från det dom var 14 – 15 år. Dom är gamla nu, dom som lever. Men dom har varit vuxna hela livet.

   Gillad av 5 personer

 6. The man with no name skriver:

  Off-topic men igår skrev jag fyra inlägg, det första kom med och fick 10 gilla, de andra tre censurerades. Jag gissar med motiveringen att jag tjatar om samma sak, dvs en icke-officiell regel, alternativt att gårdagens moderator inte gillar vad jag skriver. Jag tycker det är osnyggt, för det kan te sig som samma sak om man inte tänker efter men det kan också vara så att man verkligen funnit en nyckel som går till flera lås, då måste detta exemplifieras för att folk skall förstå, och inget irriterar folk mer än när de inser vad som styr dem.

  Jag anser att det jag skriver är viktigt för det är en brygga mellan det Östman deducerat (som ende svensk?) ur Jordan Petersons ”Maps for Meaning” om den psykologiska roten till socialism och pk-ism, dödsångesten, och den praktiska politiken. (Det står säkert också i MoM och på Östmans blogg…)

  Jag tycker redaktionen skall ta sig en funderare för detta är inte alls självklart och jag tror inte folk i allmänhet förmår se denna dödsångest som konkret verkande på folk, men så är det. Hur använder politikerna den, det är frågan? Hur kan det brytas? Det är för denna uppgift jag skriver. Det är åtminstone inte för mig självklart.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi har många drifter och impulser som styr våra handlingar, bara dödsångesten styr våra politiska handlingar, alltså de som tvingar våra medmänniskor med våld.

   Inför dödsångesten kan vi reagera med dödskult och med livskult. Vi kallar det vänster och höger.

   Totalitarismen lär oss att allting är politik, att våld och tvång kan rättfärdigas i varje situation. Kombinerar vi detta med totalitarismen får vi det fullgångna dödskulten och tio- eller hundratals miljoner kommer att mördas, folk att utrotas.

   Där är vi nu.

   Gillad av 4 personer

 7. En gåsapåg skriver:

  Jag ser det istället som att Osho och Greta är på exakt samma sida av pendeln, bara ytan skiljer. Varför ser Sandgren det annorlunda? Jag tror det beror på vad man fokuserar på, för mig är frihet, verklig frihet, dvs frihet för tanken det viktigaste, och där är ju Greta exakt som alla Gurus, hon står för en totalitär tvingande ideologi som alla bara har att följa och antingen buga sig för, eller göra sig till soldat för. Gurun lovar det goda här och nu, och pekar ut de onda. Själv känner jag till den i galgen avrättade gurun Shoko Asahara bättre för hans sekt gasade ”min” tunnelbanelinje en kvart efter jag stigit av så att 12 dog och 5000 skadades. Man frågar sig, bryr sig Greta och de som står bakom henne om mänskligt liv? Vad skall straffet bli för den som gömmer en Ford F-150 i garaget och kör runt med om 20år? Döden? Asahara hade en gigantisk mikrovågsugn för avfällingar.

  Dessa sekter har allt gemensamt, de står för totalitär ofrihet och har idag gjort gemensam sak med politikerväldet. Östman har rätt, med Greta blottar de sig, etablissemanget har visat sig vara en totalitär sekt, och i takt med att denna blir allt galnare som sekter alltid blir (det slutar alltid med mord) så kommer folk att tvingas välja.

  Gillad av 10 personer

 8. Dandersan skriver:

  Om Greta hade varit ett Indiskt barn hade hon sen 3 år tillbaka varit en mans hustru, i alla fall om männen följt den unge Gandhis exempel.
  Då hade hennes begäran om kollektiv panik varit motiverad.

  Såg en del nya grafer som vittnade om hur många som dog av klimatrelaterade orsaker.
  Negativ korrelation.
  Även jordens medellivslängd och matproduktion är negativt korrelerad till CO2 halten.

  Gillad av 4 personer

 9. Rikard skriver:

  Hej.

  Visa mig en guru som lever som han lär, och jag skall visa dig en ärlig politiker; det är ungefär lika vanligt.

  Hugh Hefner var ärligare, hederligare och betydligt mer insiktsfull än några asiatiska eller indiska fatalister, och det är inget skämt.

  Du kan jämföra den intellektuella processen vid jäsning av frukt/växtsaft – det kan bli allt från slagg till basen för likör, sprit eller vin, eller must, eller … Men bara om du filtrerar, perkolerar, värmer och kyler och tappar och lagrar den rätt. Gör man på guruns vis blir det bultöl, och inget annat.

  Berusande, visserligen.

  Nej, usch och fy för alla dessa ödes-sekter där tankens död ses som högsta visdom. Visdom, liksom tro och samvete, kan aldrig komma utifrån. Frukten växer på trädet; den hängs inte upp av trädgårdsmästaren.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

 10. lenam skriver:

  Intressant läsning om dessa gurus som vilseleder människor som längtar efter att hitta en sanning. Greta Tunberg är gurun som står för” vi ska rädda världen” sanningen. Alla som inte förstår är förtappade. Man hittar gemenskap bland likasinnade. De upphöjda, de som vet, de som kan. Vad som skiljer Greta från andra gurus är att våra världsliga ledare går på hela grejen. FN står bakom. Pengarna öses in över FN. Klimatskatten måste ju ta vägen någonstans.Var skall detta sluta?

  Gillad av 3 personer

 11. MartinA skriver:

  Jag förstår inte riktigt poängen med att ta omvägen via indien och åttiotalet för att konstatera att en sextonåring som säger knasiga och orimliga saker är en sextonåring som säger knasiga och orimliga saker? Greta Thunberg är intressant för att vi kan lägga märke till vilka som ger henne en plattform. De avslöjar sig själva som charlataner allihopa.

  Gillad av 13 personer

 12. Christer L skriver:

  Jungs uppfattningar står sig rätt bra. Om psykologin återvände till hans nivå skulle nog många psykologer må väsentligt bättre. Medicinering med psykofarmaka och användning av droger betyder i vår tid avsevärt mer än filosofi om människans själ. Vad är materialismens attraktion? Jag vet, det är att man kan känna sig som en vis man blott genom själva avfärdandet av det andliga. Detta står nämligen skrivet överallt, överallt.

  Hur många tar läkarutskriven psykofarmaka? Enligt Socialstyrelsen var det 2015 drygt 1, 6 miljoner här i landet, det vill säga 17 procent av befolkningen som knaprade på nervpiller. Det antalet lär ej ha minskat. Antal anmälda narkotikabrott 2017: 102658. Osv. Och mörkertalen är just detta. Och så alkoholkonsumtionen, 9 liter ren alkohol per vuxen person och år, bortåt fyrtio helflaskor sprit (säg 325000000 helrör snällt räknat). Frågan jag har är andelen psykofarmaka och alkohol per politiker. Det går dock ej att få fram statistik på.

  Gillad av 4 personer

 13. Hovs_klipphällar skriver:

  Osho avspeglade på sitt sätt människans eviga längtan efter andlighet i tillvaron. Detta i en tid när kristendomen tappat sin attraktion på massorna i Väst.

  Jag drogs till det hedonistiska draget i den rörelsen, det kändes befriande som kontrast till kristen asketism — och även som kontrast mot den vänsterextremism jag nyligen tillfrisknat från.

  Man kan lättvindigt avfärda Osho-rörelsen men människans behov av andlighet finns där ändå, och detta kan ta sig andra mer destruktiva uttryck. Greta-sekten är en närmast eskatologisk masshysteri med obehagliga tendenser och då väljer jag hellre att meditera med Osho.

  För en kroniskt deprimerad människa som jag var på den tiden, var det ändå bättre än att käka psykofarmaka.

  Gillad av 1 person

 14. jacobsteckelenburg skriver:

  När kommentarerna efter klimat-Gretas straffpredikan inför världens ledande politiker och mot vår västerländska rationella världsbild började droppa in blev jag, min familj och mina fysiker- och matematikerkolleger för ovanlighetens skull förvånade. Jag blir sällan förvånad ö h t. Men att någon vettig människa skulle kunna uppfatta Gretas monomana floskelrabblande om jordens klimat som ”retoriskt” och ”skickligt” eller att Greta ”kan allt om klimatvetenskap” (som Björn Wiman, DN, otroligt nog påstår) verkade helt uteslutet.

  En helt outbildad, okunnig, aggressiv och hjärntvättad tonårstjej med en svår psykiatrisk diagnos och dålig impulskontroll som dessutom saknar intellektuella förutsättningar att ta till sig empiriska fakta, analysera dom och utveckla en samlad bild anses alltså av en massa människor, särskilt känslostormande tonårstjejer och kvinnor som alla är lika okunniga i naturvetenskap som Greta, vara en stor vetenskaplig auktoritet på jordens klimatutveckling.

  Det tyckte vi var överraskande korkat.

  Gillad av 3 personer

 15. gunnarthorell skriver:

  Nej, inte finns nån förbindelse mellan Osho och klimat-Greta. Inte ett dugg!
  Här kan man verkligen snacka äpplen och päron..
  Osho var trots allt lärd, en filosof, hade humor.
  Att sekten spårade ur kanske berodde på alltför nitiska proselyter.
  Eller att den ”gick ur tiden”, liksom hippierörelsen, studentradikalismen medmera?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.