Jan-Olof Sandgren: Mullorna faller och vi med dem 

Jan-Olof Sandgren

Kanske läser jag in för mycket i den här bilden. Men bakom det gemytliga handslaget tycker jag mig se ett slags vemodigt samförstånd. Det vore förstås djupt orättvist att jämställa regimen i Sverige med den i Iran. Sverige är trots allt en demokrati och Socialdemokraterna kom inte till makten genom att avrätta 10 000-tals av sina medborgare och tvinga två miljoner andra i landsflykt. Våra sekulära lagar står över de religiösa och det är tillåtet för kvinnor att gå barhuvade. Ändå visar bilden två regeringschefer som var och en på sitt håll tappat kontakten med sitt folk – och vare sig de är medvetna om det eller ej, så är både mullornas Iran och sossarnas Sverige exempel på maktsystem som överlevt sig själv. 

Sveriges och i synnerhet socialdemokratins vänskap med iranska republiken går tillbaka till 70-talet. Några hållpunkter:

 • Regeringen Palme stödde helhjärtat den iranska revolutionen – och när den övergick i skräckvälde var det många som reagerade ungefär som Stefan Löfvén inför flyktingkrisen: ”Vi har varit naiva”. Det hindrade inte Olof Palme från att yttra följande om Khomeinis styre: ”Iran bygger upp sina demokratiska institutioner med pedantisk noggrannhet”.
 • Borgarna var lite senare på bollen, men när Carl Bildt bröt isen 2014 beskrevs det som en ”smekmånad” i tidningen Aftonbladet. Här skriver han själv om det hopp och den tillförsikt han kände i mötet med den nyvalde presidenten Rohani, samt ministerkollegan och Twitterkompisen Javad Zarif.
 • Margot Wallström inledde sin utrikesministerbana med att fördöma Saudiarabiens ”medeltida” rättsskipning, men gjorde ingen liknande markering mot Irans rättskipning. Trots att homosexuella hängs från lyftkranar på offentliga platser.
 • Istället uttrycker hon sig så här, rörande det kritiserade kärnenergiavtalet (JCPOA) som Obama införde och Trump upphävde: ”…en av vår tids större framgångar för diplomati, fredlig konfliktlösning, förebyggande av väpnad konflikt, nedrustning och icke-spridning av kärnvapen.” 
 • Den här ikoniska bilden från 2017 visar sju medlemmar av den svenska regeringen, nödtorftigt insvepta i slöjor för att inte genera sina iranska värdar. Samma kulturella fingertoppskänsla krävdes inte när utrikesminister Zarif tidigare i år besökte Sverige.
 • Regeringen motsatte sig Donald Trumps sanktioner mot Iran och kommer troligtvis att göra vad man kan för att kringgå dem.

Klokt eller inte? Enligt vad jag snappat upp på sociala medier är det folkliga stödet för regimen i Teheran lägre än någonsin, samtidigt som de amerikanska sanktionerna slår hårt. Ett skräckscenario för Sveriges del vore om gnistan till en ny revolution tänds, medan sossarna fortfarande sitter vid makten.

Få tror att ett systemskifte i Iran kan ske utan våld. Kanske utlöser det inget världskrig men garanterat interna stridigheter och oro. Många ur det gamla gardet kommer att ha anledning att fly utomlands för att undkomma folkets hämnd – eller rättvisans gång, beroende på hur man ser det.

Om vi tillåter oss att vara optimister och tänker att den kommande revolutionen bara blir hundradelen så blodig som den första och bara resulterar i hundradelen så många flyktingar, blir det ändå sådär 20 000 iranier som behöver asyl. Och vad är naturligare än att de knackar på dörren till Sverige? En av deras få kvarvarande vänner. Det kommer då inte att röra sig om några bidragsfiskande tonåringar, utan en målmedveten elit av islamister med politiska ambitioner. Som till exempel den här mannen.

Problemen blir inte mindre av att den grupp som hittills fört muslimernas talan i Sverige varit sunnimuslimer. Ett tillskott av 20 000 välutbildade, rättrogna shiamuslimer kan inte undgå att skapa spänningar. Till det kommer att minst lika många redan etablerade iranier i Sverige kommer från sekulära familjer med vänsterbakgrund, vars släktingar blev avrättade av Khomeinianhängare. Sådant kan lätt skapa dålig stämning i mångkulturen. Till det kommer alla svenskar som för varje ny flyktingvåg av det här slaget får allt mindre anledning att älska islam – och det enda regeringen kommer att göra åt saken är att försöka hålla den egna befolkningen på mattan. Kanske väntar oss en flyktingvåg, som får de ensamkommande afghanerna att framstå som en bagatell.

Det iranska folket må förlåta mig, men jag hoppas er korrupta regim klamrar sig fast vid makten ännu ett litet tag. Tills vår egen regering fallit och Sveriges asylpolitik ändrats i grunden.

38 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Mullorna faller och vi med dem 

 1. Palle9 skriver:

  Tack, Jan-Olof, för en mycket intressant betraktelse. Ja, våra svenska toppolitiker (S-märkta och i fallet Carl Bildt även M-märkt) har en märklig förmåga att vara väldigt selektiva när det gäller moralisk indignation och avståndstagande. Blodbesudlade diktatorer går det utmärkt att träffa och ställa upp leende på bild ihop med, medan ett parti som SD brännmärks som fascistiskt och oanständigt, och stämplas som helt otänkbart att överhuvud taget föra diskussioner med …
  Jag instämmer i din slutkläm om en förhoppning om en radikal, snar förändring av vår asylpolitik: det som behövs är egentligen endast det självklara att verkliga flyktingar ska söka asyl i närmast säkra land. På vägen mellan Iran och Sverige finns ett flertal sådana länder, som befinner sig i ett stabilt, fredligt tillstånd. Svårare än att införa denna självklara praxis är det alltså inte.
  Detta kommer naturligtvis att innebära en hög belastning för närliggande länder (om den av dig skisserade krisen/regimutbytet inträffar), och där bör EU-länder liksom USA m.fl. lämna bidrag för att stötta mottagarländerna ekonomiskt och på annat sätt.

  Gillad av 1 person

 2. gmiksche skriver:

  En del fakta stämmer men perspektivet är fel.

  USAs ensidiga uppsägning av kärnvapenavtalet och bojkottåtgärder i övrigt driver iranierna i mullornas armar. För den nationella sammanhållningens skull. Och det Inte för första gången. Samma sak hände efter shahens fall. Då Saddam Hussein såg sin chans och angrep Iran med hjälp av västmakternas vapenleveranser. Bl a franska stridsvagnar. Som försvarade sig utan stöd utifrån. Flera hundratusen unga iranier strök med den gången.

  Sovjetunionen bjuder på en av många paralleller. När HItlertyskland hotade det ryska folkets existens samlades alla bakom den dåvarande statsledningen. För alla anade vad som annars skulle hända dem.

  Gillad av 2 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Kultur X måste undantas från vår religionsfrihet då de själva inte tillåter och tillämpar religionsfrihet.
  X är en religiöspolitisk rörelse med betoning på politisk. En sektliknande rörelse med anspråk på världsherravälde. En herrefolkskultur med antisemitism och kvinnoförtryck och som avrättar homosexuella och våldtagna och dem som lämnar X eller protesterar mot läran. Helvetet på jorden för kvinnor, barn och anständiga män. Kultur X måste motarbetas i varje läge. Steg för steg.
  Totalt invandringsstopp och storskalig återvandring och genomförda utvisningar., tack. Hårda och långa straff vid brott med hyrda fängelseplatser långt härifrån och kemisk kastrering av våldtäktsmän. Behöver jag fortsätta? Näe, tänkte väl det.
  Börja med avveckling av alla bidrag till föreningar och icke-medborgare. Förlåt, allra först måste vänsterkaetellen hivas ut från Rosenbad. Så att folk med vett och självbevarelsedrift kan ta över.

  Gillad av 6 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Olle, jadå, det kan jag. Eller kan jag det egentligen? Får vi kritisera islam i Sverige idag? Det är ju redan olagligt att kritisera muslimer enligt HMF. Och det muslimska partiet Nyans vill göra det olagligt med ”islamofobi”. Jaja, på sjuttiotalet fanns det några hundra muslimer i Sverige och fyrtio år senare är det långt mer än en miljon. Som alstrar barn i så hög takt att svenskarna kommer att vara i minoritet om ytterligare fyrtio år. Även om det skulle genomföras ett invandringsstopp nu. Det finns inga ord starka nog att uttrycka vad jag tänker om etablissemanget som medvetet och avsiktligt utplånar vårt land för maktens skull.

    Gillad av 2 personer

 4. V för Vendetta skriver:

  Iran har sedan länge varit förankrat här i Sverige. Hanif Bali beskriver hur han kom till Sverige via sina föräldrars rörelse Folkets Mujahidin och att denna rörelse hade ett djupt nätverk här i landet som bl a sträckte sig till socialförvaltningar. Hanif blev placerad i ett svenskt hem men flyttades efter påtryckningar från FM till ett muslimskt sådant efter ca ett halvår i landet. Landets socialistiska styre har alltid kramat diktaturer och därvidlag är inte Iran ett undantag utan tyvärr mer en regel. Så helt klart är att om det skulle bli oroligt i Iran ligger vägen öppen för massor av radikala muslimer att etablera sig i Sverige, nätverken har der redan i landet sedan åtminstone 40 år tillbaka.

  Gillad av 4 personer

 5. Thomas Ek skriver:

  Tillhör Sverige ondskans axelmakter?
  President Obamas Iran-avtal var en bluff, vilket president Trump avslöjat men denna sanning har vårt Public Service undanhållit.

  Irans islamistiska Jihad förespråkande naziledarregim, är världens största sponsor av terrorism, världens mest farliga, opålitliga och aggressiva stat som vid upprepade tillfällen klart och tydligt sagt att Israel skall bort från kartan. Den Judiska staten skall utplånas. Israel kan därför icke acceptera att Iran förfogar över kärnvapen. När Israel som innehar kärnvapen får kännedom om att Iran nära nog kommer förfoga över kärnvapen då kommer Israel tvingas, att med militära medel attackera Iran, kanske med kärnvapen. USA kommer då oavsett Israels användning av kärnvapen eller ej, med militära medel bistå Israel. Det är då troligt att andra USA fientliga nationer med militära medel kommer bistå Iran. Tredje världskriget är då ett faktum.

  Här hade alltså P5+1-gruppen det vill säga USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina under ledning av president Obama ingått ett avtal med en part som man med säkerhet vet, gör inget annat än att ljuga, och luras. – En regim som förtrycker, slaktar, torterar och våldtar sitt eget folk. En regim som förespråkar folkmord, finansierar al-Qaida, Talibanerna, Hamas. Iranierna tvingas sälja sina njurar för 500 dollar för att ge sin familj pengar för mat.

  Vad är det som gör att vårt Public Service över huvud taget vågar undanhålla oss den uppenbart överhängande och närstående risk för ett tredje världskrig? Som märk väl, halva USA:s befolkning främst tack vare Fox News sedan avtalets begynnelse hållits informerade om.

  Gillad av 8 personer

  • Christer E skriver:

   När första världskriget bröt ut (augusti -14) jublade människorna på bägge sidorna och soldaterna lovade att de skulle vara hemma till jul.
   Jag anar samma inställning hos debattörerna vad det gäller hanteringen av Iran-konflikten.

   Avtalet med Iran var på inga sätt perfekt. Vika multilaterala avtal kan sägas vara perfekta?
   Det var den bästa garantin för att Iran inte skulle skaffa kärnvapen, men Iran ville (givetvis) ha kvar möjligheten att kunna agera som en regional stormakt, vilket de ändå måste anses vara.

   Trump ogillar allt som andas multilateralt och speciellt om det har innehåll från företrädaren på presidentposten. Trump är en utrikespolitisk novis och jag fuktar att hans Iran-agerande mycket väl kan sluta med en MÖ-katastrof.

   Gilla

   • Thomas Ek skriver:

    Det var en Garanti för att Iran skulle kunna skaffa kärnvapen. Du syn är ett resultat av vårt public service verk, tuvärr

    Gilla

   • Arne anka skriver:

    Tror du att Iran försöker skaffa kärnvapen eller inte?

    Om svaret är nej vänligen redogör för varför. Om ja, du är bekant med att man i Iran vill utplåna Israel? Du kanske också känner till att endast med kärnvapen så kan iranierna döda miljontals judar. De försöker så gott de kan utan med terror och krig men det räcker inte för dem. Detta förhållande sitter du så i Sverige och uttalar dig tvärsäkert om. Vet du hur man bygger kärnvapen? Det är inte konstigt tycker du att israelerna som är de som främst riskerar en attack inte trodde på sanktionerna, samt USA som är de med störst expertis? Varför tror du?

    Nå det jag tycker är märkligt det är hur man kan tro att en nations ledare som vill utplåna ett folk och säger det öppet, och satsar enorma summor på kärnforskning och tunnelbygge, skulle låta sig påverkas av sanktioner. Ett kärnvapenprogram är inget man gör vid sidan om, en nation måste mobilisera all kraft för att klara det, som Nordkorea. Har man väl bestämt sig så är det inget man bara stänger av. Jag hade kursare på 90-talet från Iran som studerade fysik. Kärnfysik.

    Det är komiskt att du tror på sanktioner när vi i Sverige inte ens kan kontrollera vår egen gräns och Europa är militärt helt tandlöst och styrs av islamapologeter.

    Gillad av 3 personer

   • Christer E skriver:

    @ Arne Anka
    Givetvis försökte Iran skaffa kärnvapen, varför annars ha den stora mängden centrifuger?
    Med avtalet mellan Iran och stormakterna (OBS, inte USA ensamt) fick IAEA tillgång till Irans alla kärnanläggningar och kunde kontrollera att inga ansatser till byggande av kärnvapen gjordes. De bekräftade om och om igen att Iran verkligen höll sin del av avtalet. Det verkar som du ifrågasätter IAEA:s omdömen och kompetens. På vilka grunder?

    Kärnvapnens natur är sedan den att de är ytterst användbara så länge de inte används, medan katastrofala för det land som kommer på den dumma idén att använda dem. Skulle Iran skicka iväg en kärnvapenladdad projektil mot t.ex. Israel, skulle ett direkt svar från Israel eller USA (eller båda) i princip utplåna Iran från kartan, i alla fall mullorna tillsammans med en ohygglig mängd civila iranier.

    Du har verkligen missat något om du tror att jag förordar sanktioner.

    Din argumentation är på inget sätt övertygande.

    Gilla

   • Arne anka skriver:

    Snälla nån, IAEA får se vad iranierna vill att de skall se. Deras tidigare president var ingenjör, hans specialitet: tunnelbygge. Han var också ordförande för Irans tunnelbyggarförening.

    Jag har jobbat med kontroller och kontrollsystem hela mitt liv och min erfarenhet är att vill man fuska så går det, lätt. Jag var verksam inom kärnforskning i Japan, du känner till några misstag där? Nå, det saknas inte kontroller, på en fabrik som omformade plutonium så kunde jag och min japanska professor notera att det föll smulor vid sidan av, på en månad nog för ett kärnvapen. Min professor som var en spjuver frågade vad de gjorde med smulorna, det var inte populärt. Eller, vid en anläggning med rigorös säkerhet så blev det ändå så att veckan efter jag åkte hem så skedde en kritikalitetsolycka då man blandat för mycket kärnbränsle i spannar. Flera dog.

    Jg vet faktiskt inte var du står i frågan.

    Gilla

   • Christer E skriver:

    Nu har jag inga kontakter med vare sig IAEA eller personer med kunskap om kärnvapentillverkning, så jag måste lita till experter på området, vad de säger är gjort och vad som inte gjorts.

    Jag vill gärna jämföra med situationen innan det andra Irakkriget. USA (George W) och Storbritannien (Tony Blair) menade att Irak hade eller höll på att skaffa massförstörelsevapen, vilket den FN-ledda undersökningskommissionen meddelade att så inte var fallet.
    De stora länder som inte deltog i invasionen (Frankrike, Tyskland, Kanada, Ryssland) kan ha haft egna underrättelseuppgifter som bekräftade FN-kommissionens uppgifter. Omöjligt att veta, men jag antar att det mycket väl kunde vara fallet.

    USA har ensidigt sagt upp sitt deltagande i kärnkraftsavtalet med Iran, ingen av de övriga länderna bakom avtalet har gjort det. Kan det möjligen bero av samma skäl som ovan, att de har egna uppgifter om att Iran verkligen följer avtalet? Omöjligt att veta, men troligt (enligt min uppfattning).

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Trump är inte mer utrikesnovis än att han följt frågorna och med konsekvens hävdat samma principer sedan han intervjuades om saken av Barabara Walters för 35 år sedan.

    Trump har ytterst klart för sig innebörden av balans och ömsesidig avskräckning.

    Barack Obama och hela det gänget står för en globalistisk agenda där Israel är utanför bilden. Då smeker man länder som Iran efter ryggraden.

    Gillad av 1 person

 6. MartinA skriver:

  Märkligt. Jag ser tvärtom två vitt skilda system. Ett som är fullständigt undergivet det Amerikanska imperiet och dess vänsterliberala förstörelseideologi och som är fullt upptaget med att förstöra det egna folket med ideologier och retorik skapad på Amerikanska universitet. Och ett som framgångsrikt har gjort motstånd mot det Amerikanska Imperiet och dess vänsterliberala förstörelseideologi och som är fullt upptaget med att skydda det egna folket med hjälp av en konservativ tradition som är kommen ur det folket.
  Det ska vara stollig vänsterliberal för att göra likhetstecken mellan att ha förlorat Trilaterala Kommissionens förtroende och att ha förlorat det egna folkets förtroende. Men en får tacka Sandgren för informationen om Sandgren själv. Mycket upplysande artikel.

  Gillad av 1 person

 7. Rutger skriver:

  Damerna på bilden från 2017 inte bara försedda med slöjor, utan är också tvingade ha ytterkläderna på sig – en svensk variant av den traditionella säckmunderingen. Man riktigt ser hur damerna skäms och lider över den avskyvärda förnedring Sveriges statsledning utsätter dem för. I grunden en förnedring av alla svenska kvinnor av en regering som kallar sig feministisk.

  Gillad av 3 personer

 8. Arne anka skriver:

  Sandgren är tydligen homosexuell. Detta är ingen homogen grupp (ursäkta) utan sådana som Gardell är fullt ut pk. Sandgren däremot har liksom många till vänster och en del kvinnor börjat vakna till vilket hot kultur x utgör för dem personligen men frågan blir: vilka åtgärder är man villig att ställa sig bakom för att inte också Sverige skall få lyftkranar om 50år?

  Gilla

  • Arne aaa skriver:

   Man behöver kanske vara övertydlig men problemet är att jag ofta då blir censurerad men frågan är helt avgörande för konkret så skriver Sandgren om ”ändrad asylpolitik”. Problemet är ju att Sverige REDAN hyser många som vill hänga homosexuella, men den inre vänsterpersonen försöker alltid flytta obehagliga beslut bort från sig själv. Asylpolitiken kommer inte att radikalt läggas om på åratal än, många hundratals tiden till kommer att komma, och de från kultur x föder barn i snabbare takt än svenskar. Därutöver så sprider sig budskap globalt idag, Vilks och Rushdie fick globala fatwor mot sig och imamer kan radikalisera via nätet. Vidare, en ”ändrad asylpolitik”, vad betyder det? Hur skall det sållas, hur skall man veta om en radikal undercover imam kommer, eller terrorist? Det går inte. Så jag kan inte se hur en ”ändrad asylpolitik” ändrar något alls. De värsta kan ändå slinka in.

   Så vad beror denna dåliga analys på, bristande eftertänksamhet, feghet eller vad jag tror: en rest av vänstertänk där man ogillar exempelvis det ovan MEN MAN ÄR ÄNDÅ INTE VILLIG ATT TA STÄLLNING FÖR DET SOM BEHÖVS GÖRAS.

   Jag är lite mätt på den slags artiklar.

   Gillad av 3 personer

 9. Fredrik Dhejne skriver:

  Om/när Mullorna faller i Iran bör vi stödja en demokratisk utveckling där. Därför kan det vara klokt om Sveriges regering höll sig kallsinnig till regimen och att svenska företag håller sig borta från Iran. För svensk del är det mycket viktigare att ha bra relationer med USA och Israel än att fnaska för Iran.
  Om flyktingar från en fallen mullaregim knackar på här bör de sättas på första bästa plan tillbaka till Teheran oavsett om de hamnar i en snara i en lyftkran eller framför en arkebuseringspluton. Mördarregimen lakejer ska inte få en framtid i Sverige.

  Gilla

 10. Minnesgod skriver:

  Jan-Olof’s artikel paminner mig om Olof Palme’ klassiska uttalande — just hemkommen fran Iran efter ett misslyckat medlingsforsok — ”Nar Iran’s regering med oandligt talamod forsoker hitta nya demokratiska former, da ska vi visa forstaelse.”

  Journalisternas fragar till Palme efter hans trip ska ses mot bakgrund av att den Iranska regimen just avrattat 900 Shah-anhangare.

  Minnesgod

  Gillad av 1 person

 11. Gilbert Andersson skriver:

  Det är påfallande hur mycket av dagens problem det är som på något sätt emanerar från Olof Palme.
  Dagens socialdemokrater som kryper för Iran är ju bara patetiska! Vi är många som känner iranier i Sverige, varför inte lyssna på dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.