Bitte Assarmo: Kommer regeringen att svara på larmen från äldreomsorgen? Fan tro’t

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Lagom till riksdagens öppnande kommer ännu ett larm om det förfärliga tillståndet i äldreomsorgen. Från över 2000 arbetsplatsombud runt om i landet kommer rapporter om att fyra av tio säger att bemanningen under sommaren varit otillräcklig eller till och med katastrofal – och där hälften berättar att vikarierna har saknat tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Så illa är det alltså att bli gammal i Sverige – så behandlas alltså de som byggde upp landet och välfärdssamhället.

Det är möjligt, kanske till och med troligt, att de högt uppburna socialdemokratiska politikerna och deras stödhjul har svårt att greppa vad det faktiskt kan innebära om en personal inom äldreomsorgen inte kan förstå och tala svenska ordentligt. De känner ju inte till den verkligheten och kommer sannolikt heller aldrig att behöva konfronteras med den. Men faktum är att det kan vara direkt förödande för den enskilda individen, vars väl och ve ofta står och faller med hur personalen sköter sitt arbete. Om en personal inte förstår svenska, och inte kan ta till sig de instruktioner han eller hon får, så kan det innebära försämrad livskvalitet, hälsa och i extrema fall till och med döden för vårdtagaren.

Redan förra året, sommaren 2018, larmade Kommunal om missförhållandena och om arbetsgivarnas låga krav på språkkunskaper hos vikarierna inom äldreomsorgen. Men det handlar inte bara liv och hälsa, utan också om integritet. Hur ska man få de anställda att förstår vilka rättigheter de gamla har – och vilka skyldigheter de själva har – om de inte förstår svenska? Hur känns det att bli avklädd av en människa som inte ens kan förklara varför?

Personligen tycker jag det är mycket lätt att föreställa sig hur kränkande en sådan situation är. Att politikerna inte verkar kunna göra det beror antingen på att de totalt saknar förmåga att leva sig in i andra människors situation – eller att de struntar fullkomligt i den verkliga världen utanför de politiska rummen. Och oavsett vilket det rör sig om är det, för att använda statsministerns favoritord, oacceptabelt.

Det skulle vara mycket behagligt om Stefan Löfven och hans regering tog till sig detta skrämmande facit och på allvar satte igång med att förändra och förbättra livssituationen för landets äldre.Tyvärr tror jag inte de kommer att göra det. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag har fel men Löfven och hans ministrar har, under sina år vid makten, visat föga intresse för de äldre. En för skattebetalarna mycket kostsam gymnasieamnesti för unga män, och en och annan ung kvinna, går lekande lätt att fixa till, och man har fullt seriösa planer på att införa en liten gemytlig familjevecka och ett friår – men ett värdigt liv för de gamla? Nej, det står helt enkelt inte på socialdemokraternas, och deras stödpartiers, agenda.

Man ska också komma ihåg att situationen i den kommunala omsorgen överhuvudtaget aldrig varit särskilt högprioriterad för fackpampar inom Metall, det förbund där Löfven utvecklade sin politiska karriär. Där vurmar man för industrin och ingenting annat. Jag hade själv en barndomsvän som var engagerad i samma fackförbund och jag häpnade över hennes retorik när vi diskuterade de här frågorna – både arbetsvillkor och löner för kommunalanställda och situationen för människor som är beroende av den kommunala omsorgen. Industrin är närande – vården och omsorgen är tärande – och därmed är också industrin viktigast. Så var det för henne och alla hennes partikamrater. Kanske lever den attityden kvar hos Löfven även idag, sedan han blivit statsminister och partiledare?

Sannolikt är det dock pengarna som är den främsta orsaken till att äldreomsorgen ständigt får stryka på foten. Inte ens Sveriges skattebetalare har obegränsade resurser, och någonstans måste man ju skära om man ska ha råd att vara världens humanitära stormakt. Och givetvis väljer man att skära ner på livskvaliteten för de gamla. De som inte har någon röst. De som fick lära sig att göra sin plikt utan knot. De som numera har satts på undantag. Det är stor skam.

38 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Kommer regeringen att svara på larmen från äldreomsorgen? Fan tro’t

 1. miketheviking skriver:

  Se upp den dag de äldre biter ifrån.
  När de tar ner bössan och ger sig ut.
  Vad har de att förlora?
  Eget rum och tre mål mat om dagen vid fyllda 82.
  Om stället heter Kumla spelar då mindre roll.

  Gillad av 9 personer

  • pllay skriver:

   Tvärtom, bättre mat, sjukvård, tandvård, bibliotek, fria träningstimmar, personlig psykolog och samvaro med förhoppningsvis likasinnade i plural.
   God hygien med dagligt bad och dusch, eget litet rum med egen säng.
   Gör vi gamla uppror kommer säkert staten dela in anstalterna i olika åldersgrupper och vi, äldre politiska dissidenter, föses in i speciella anstalter utan alla de förmåner de kriminella har.
   Gulagarkipelagen i svensk tappning.

   Gillad av 3 personer

 2. Christer L skriver:

  Naturligtvis reser sig indignationens ragg hos en beslutsfattare som råkar läsa eller höra sådant som Bitte här antyder. Ju kortare tid en pensionerad person lever, desto bättre för statskassan. Pensionärer är antagligen de väljare som mest sällan ändrar politisk ståndpunkt, medan invandrade generationer måste köpas. Det här kan och måste naturligtvis sägas på andra sätt när saken diskuteras av politiker. Och det har ju gått att prata bort länge nog. Men nu är det på så många områden som verkligheten tränger igenom det politiska språket och överallt är det kris på grund av den förda politiken. Verkligheten är att politikerna inte klarar sina åtaganden, de har fattat ohållbara beslut. De ansvariga bör avgå.

  Gillad av 5 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Är frukostägget halvfullt eller halvtomt? Det är inte hur man har det, utan hur man tar det. Den s k äldreomsorgen bör man nog undvika. Det är mycket man gör bäst i att undvika. Snart är det väl förbjudet hur som helst. Men också en hel del spännande påhitt. Vi får se hur det går med testballongen kannibalismen för klimatet; MSM verkade iallafall slicka sig om läpparna.

  Gillad av 4 personer

  • Margareta skriver:

   Min första tanke efter att ha läst det här: ”Tror du inte gamlingarna är väl magra för att man skall kunna tugga i sig dem och att de kan vara en köttreserv?” Särskilt efter en tid på hemmet med oätlig mat. Skämt åsido – åsikts/tankespiralen nedåt i samhället har nått motbjudande nivåer där samhällsbevarande tankespärrar har släppts, allt som det verkar i någon sorts namn av frigörelse från konventioner och ett omfamnande av vad man gärna benämner tolerans. Dra också moderna ämnen som t.ex. klimat, miljö och integration in i bilden så blir moralkaoset fullständigt. Ett samhälle utan inbyggda spärrar är inget samhälle utan en total anarki.
   Mycket, mycket obehaglig utveckling. Jag ser för mig ett samhälle där vissa blir tillåtna/lagliga(?) köttsliga villebråd för andra vissa. Har vi inte tillräckligt med nedmonterande och spänningsförande krafter i samhället redan utan att nya behöver tillföras?
   Men som sagt, bara fantasin sätter gränserna!

   Gillad av 5 personer

 4. Kjell-Erik Selin skriver:

  Tänk om den allvarliga kritiken från Facket mot den i vissa avseenden undermåliga äldreomsorgen kan ge resultat. För regeringen borde det vara lättare att lyssna till Facket än till politiska motståndare.

  Gilla

 5. Aha skriver:

  Antalet pensionärer är drygt 2 miljoner. För 70 000, de mest ansatta, finns äldreboende. Behovet torde vara 200 000, tio procent av beståndet så att säga. Ett äldreboende kostar 750 000 kr per år, dvs notan skulle sluta på 150 miljarder per år. Det skulle ge tryggt boende för de äldre sköra som lever i sista livsstadiet. 130 000 som inte är hårdast ansatta av ålderdomen och som fortfarande är klara i huvudet eftersom de idag lever hemma, skulle dessutom få sällskap av varandra på dagarna om det fanns boenden för dem.
  Inte en enda frisk människas försörjning borde få gå före omvårdnaden av de äldre sköra, bl.a. för att slippa ensamhetens oro och för att få hjälp med krämpor av duktig personal.

  Vad annat finns att säga än att väljarkåren borde idiotförklaras som tillåtit negleringen av de äldres behov till förmån för så mycket annat (ni vet vad)?

  Gillad av 8 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Man kan undra om det inte skulle bli billigare om det fanns ålderdomshem, som det hette förr. Såvitt jag minns hjälpte de friskare dem som var lite sjukare, vilket ju avlastar personalen. Istället ska gamla sitta ensamma i sina lägenheter medan hemtjänstpersonal far runt från den ene till den andre, vilket här på landsbygden sker – oh, så hemskt för klimatet!!! – i bil.

   Om alla som ville fick plats på ålderdomshem skulle det också bli lägenheter lediga…

   Men, att förnuftet skulle segra är inte att tänka på. Istället blir det undernäring p.g.a. vegankost serverad av en som inte kan svenska, sedan dödshjälp och till sist att bli köttkonserv. Sveriges regering med stödhjul är ingenting annat än en hop empatilösa narcissister. Här kan jag, så kristen jag är, säga fy fan, för det är den potentaten det handlar om.

   Gillad av 4 personer

   • Aha skriver:

    Jag tror också att det går att få billigare boenden. Om nye annat kan man göra som i Tyskland tror jag det var, att anhöriga får vara med och betala.

    Gilla

  • pllay skriver:

   Människor röstar utefter den information de har samt egennyttan, informationen kommer från MSM, radio, tv, myndigheter och skola.
   Människor röstar därefter, det är fel att kalla människor dumma, de gör så gott de kan med den begränsade och lögnaktiga information de har tillgång till.
   Den stora massan ser på tv, lyssnar på radio, läser tidningar som alla är svenskspråkiga.
   Kallar man människor dumma ropar man efter fascism.
   Det är media som styr folkets röster och därmed politikerna och svensk politik.
   Det är denna odemokratiska maktfaktor som är vårt riktigt stora problem, vi styrs av en ytterligt liten klick extrema vänstersympatisörer, de har gjort revolution med demokratin som vapen.

   Gillad av 1 person

 6. Vaknauppnu skriver:

  Håller fullständigt med dig!
  Det är väl uppenbart att den svenska befolkningen som byggt landet och det välstånd” som fanns” nu är satta på undantag,” fattighuset” i den nya äldrevården är tillbaka. Dessutom skall vi förnedras av att ett folk som inte ens delar våra värderingar får komma hit och bara ta och ta och ta. Nej ut med merparten av dem. De passar inte in! Det borde bli många plan fyllda med återvändande framöver. Det räcker inte med symbolhandlingar på 50 st.längre!
  NU HAR VI FÅTT NOG!

  Gillad av 5 personer

 7. Astrid skriver:

  Väl formulerat Bitte Assarmo. Dina ord bärs av äkta engagemang.

  Det mångkulturella Sverige är ett samhälle i upplösning. Förfallet inom alla områden syns kanske särskilt tydligt i ignorerandet av de svaga: gamla och sjuka, som är beroende av hjälp, andras barmhärtighet, medmänskliga kvaliteter som knappt längre finns. Medan brutaliteten tar över, synliggjord i djurplågeriet.

  För mig hänger kylan, bortvändheten, likgiltigheten ihop med avskaffandet av kristendomen. Den kristna värdegrunden ersätts av en politisk, där människan blir nedvärderad, inte längre är unik och andlig; förlorar sin helighet. Bron till ”himlen” raseras.

  Steget över gränsen in i det förbjudna slår tillbaka med kraft.

  Atomklyvningen är den förbjudna frukten från kunskapens träd. Liksom hatet förintelsekraft. Kristus är alltsedan Golgatamysteriet förbunden med jordens öde. Att utplåna kristendomen är enligt min syn lika förgörande som atomklyvningen.

  Gillad av 1 person

 8. Elisabeth G skriver:

  ”Industrin är närande – vården och omsorgen är tärande – och därmed är också industrin viktigast. Så var det för henne och alla hennes partikamrater. Kanske lever den attityden kvar hos Löfven även idag, sedan han blivit statsminister och partiledare?.”

  Så resonerar den som ställer grupp mot grupp. Den som inte fattar att vissa offentligt finansierade arbeten är en förutsättning för att industrin ska kunna fungera. Eller tänkte hon att hon skulle ha barnen med på jobbet? Sedan kan man fundera över vad det är för närande med 9 000 afghaner som inte har någon som helst anledning att vara i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 9. Eva Danielsson skriver:

  Äldre har bara ett fåtal gånger kvar vid valurnorna. Äldre röstar som de brukar och läser de tidningar och ser de tvprogram som de brukar. Äldreomsorgen är inte lagstadgad. Äldre är fridsammare än yngre och kommer inte att bråka även om de blir illa behandlade. Äldre dör undan snabbare om de blir illa behandlade.
  En träffsäker kalkyl bakom politiken.
  Det finns ingen empati med äldre i politiken som förs. Antagligen inte hos politikerna som personer heller. Skulle någon ömma för en gammal förälder har man ekonomiska muskler nog att ta hand om det själv.  Som högavlönad politiker, som har frikopplat sig från det folk de ska tjäna och vars tillgångar de använder till sina egna maktprojekt, gäller ultimat cynism och hyckleri.
  Den totalitära makten hägrar.

  Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   Ja, hela vårt samhälle genomströmmas av materialistisk utilitarism i socialistisk tappning.
   Familje och samhällsgemenskapen sönderslagna, nu krossas också den nationella gemenskapen, allt till den socialistiska utopins fromma.
   Människan är inte en socialistisk varelse, därför skall hon göras om, disciplineras till lydig arbetare intill döden befriar henne.
   Människan är en social varelse men det räcker inte för socialister.
   Allt förstör socialisterna, familj, skola, hopp, samhälle, kultur, livet självt och döden, en död i ensamhet, utan mening, utan familj, utan hopp, en död i skam över att man levt för länge och varit samhället till last sedan den dag man lämnade arbetslivet.
   Inte ens den kristna religionens hopp och tröst får vi behålla.
   Socialisterna har hittat en trosfrände i Islam (underkastelse) gemensamt skall de nu jaga ut de sista resterna av kristen historia och kultur ur folket och landet.
   Vi lever sannerligen i intressanta tider.

   Gillad av 1 person

 10. Göran Holmström skriver:

  Bitte varför övermedicinerar läkarna äldre?
  Fundera en stund över det så finns svaret på
  Människosynen.
  Läkaren på vårdcentralen skulle förnya mitt körkort, han var förvånad över att en 55 åring inte behövde några mediciner.
  Enligt honom så knaprar nästan alla i min ålder några preparat. Slutsats man stressar dom yngre till lydnad och drogar dom äldre.
  Behåll erat samhälle, jag klarar mig bättre utan.

  Gillad av 3 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Är det fel att hämnas?

  Det känns som en relevant fråga för den med (mor & far)föräldrar som mördats i kommunala dödsfabriker.

  Det är ju inte politikern som bestämt att din far eller mor skall dö i svält, smärta och sin egen avföring som lider av sina beslut.

  Så: är det fel att hämnas?

  För mig som inte är kristen är det lätt att svara, men en modern kristen kanske måste svepa in det i rätt terminologi om rättmätigt straff för att få det att fungera, rent retoriskt och semantiskt?

  För mig, som är en atavism, är det enklare. skadar du min familj slutar du finnas. Proportionalitet är för den svage och fege.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  ”De som inte har någon röst”, skriver Bitte.

  Där ligger en stor del av problemet och orsaken till att de gamla behandlas som de gör. Den största av pensionärsorganisationerna, PRO, har Socialdemokraterna sedan dess skapande år 1942 tillskansat sig makten i. Den organisationen har aldrig gjort något avtryck och har ofta företrätts av halvdementa tidigare politiker för S. Övriga organisationer är små och ekonomiskt svaga och har heller aldrig företrätts av några vassa knivar.

  Det värsta är dock att det finns c:a 1,9 miljoner pensionärer i Sverige och trots detta har de ingen adekvat representation i den offentliga samhällsdebatten. Hur är det överhuvud taget möjligt att i runda tal 25 procent av den svenska valmanskåren om c:a 7,5 miljoner röstande inte har någon röst. Förstå vilken stor kraft detta är. Siffran 25 % råkar vara just den aktuella opinionssiffran för Sveriges just nu största parti.

  Tänk om det hade funnits en rörelse, företrädd av hyfsat nyligen pensionerade personer med god utbildning, lång yrkeserfarenhet och specialister på t.ex. ekonomi, pensioner, skatterätt, sociallagstiftning och marknadsföring/reklam/PR/lobbyverksamhet. Förutsatt att alla har sina själsförmögenheter intakta och inte varit politiskt engagerade tidigare, skulle människor mellan 70 och 75 år kunna engagera sig för en femårsperiod i organisationen för att sedan ersättas av nya 70- till 75-åringar för en ny 5-årsperiod.

  Tanken är inte ett pensionärsparti utan en intresse- och lobbyorganisation.

  Gillad av 2 personer

  • Humvee23 skriver:

   Pensionärerna är en sorglig skara, många skriver här på DGS, de kämpar med förståelsen, de kan helt enkelt inte förstå vad som skett och att de lurats att delta. Min egen mor är ett exempel, hon har matats med propaganda hela sitt liv, skött sig och betalat enorma summor i skatt. Nu är hon uttjänt och kan vad staten och socialdemokratin anbelangar lika gärna dö. Jag hatar svinen och förstår mig inte på alla er måttfulla. Som lamm till slakt. Slavar.

   Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    HUMWEE23
    Jag känner mig inte som en sorglig figur utan som en figur med sorg. Över samhällsutvecklingen.
    Och rasande och hämndlysten mot det politiska etablissemanget och deras möjliggörare. Som avsiktligt förstör framtiden för Sverige och svenskarna. Ekonomiskt ja, men framför allt säkerhetsmässigt, socialt och kulturellt. Jag har inga problem med att inse att de som driver politiken, vill ha det så här.
    Jag känner mig inte alls måttfull utan hatar dessa politiker och deras etablissemang liksom de av nykomlingarna som beter sig som monster och svin. De ansvariga borde hängas ut till klander, botgöring och evig skam och utfrysning. Och brottslingar bör straffas och utvisas på livstid. Familjeutvisning liksom kemisk (okej Östman) kastrering då det är tillämpligt.
    Du kan nog räkna med att det bakom många modesta formuleringar här i mångas nlägg finns en stark vrede.
    Självklart är jag själv dessutom också rädd och känner vanmakt inför att åldras i detta samhälle som blir mer och mer omänskligt för varje månad. Men det värsta för mig är oron för hur det kommer att bli för våra barn och barnbarn.

    Gillad av 4 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    L.N..Fredrik Östman
    Måhända att Humwees mor och jag själv har lurats att delta, men att påstå att vi aktivt har skapat detta elände och vill ha det så här, är fräckt och fel, när många av oss har levt helt vuxenliv i frustration över sovjetstaten Sverige. Vi har skött våra familjer och våra jobb och röstat på de minst socialistiska alternativen. Det enda vi inte har gjort är att emigrera och fly från alltihop. Känner du dig sjäkv aktivt ansvarig för det som inte är bra politiskt där du bor, eller har du hittat till paradiset på jorden?
    Hälsning från en medlem i SD och AfS och MED och som är en arg farmor och mormor.

    Gilla

  • Yvonne Härestedt skriver:

   Precis mina tankar. Jag är 63 år med en mamma som har Alzheimers och jag har de senaste månaderna pratat med personalen på hennes boende om deras arbetssituation, vilken ibland är bedrövligt dålig med konstant underbemanning. Jag har varit inne på tanken att försöka starta en anhörigorganisation som driver äldrefrågor generellt och också stödjer personalen inom äldreomsorgen i deras kamp för bättre villkor och högre löner. Problemet är att jag inte har något kontaktnät att tala om och inte heller har varit aktiv på sociala medier men jag skulle gärna engagera mig och lägga ner tid på en sådan organisation om jag kunde få kontakt med likasinnade. Jag har kontaktat ett par personer som kanske kan ha intresse av de här frågorna, får se om det leder någon vart men jag gör åtminstone någonting.

   Gilla

 13. kaj jakobsson skriver:

  Men BA, allt är bra i Sverige. Det säger media
  Och vår ”elit” om du hör annat är det Fake.
  Allt funkar bra, skola Vård polis etc. Det du ser
  med egna ögon är en chimär, du vill att det
  dåligt.Tänk inte vi tar hand om våra landsmän.
  Arma land.

  Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   Martina
   Hur har du själv planerat? Tänker du sluta arbeta för att ta hand om dina gamla föräldrar? Åh, heller ska din fru sluta arbeta för att ta hand om dina gamla föräldrar. Kanske flytta tjugo mil eller så också?? För det är ju lätt att hitta jobb och bostad i Sverige, eller? Leva på bidrag? Har du utbildat dig till allmänläkare också så att du klarar av att ta hand om dina och din frus föräldrar? För du tänkte väl inte låta någon främling ge dem sjukvård? En sådan hemsk människa kan du ju inte vara.

   Gillad av 1 person

 14. Frans Gustav Bertilson skriver:

  Bitte, sa cynisk du ar. Kom ihag Ostermalmadvokaten Ramberg, som I Jesu fotspar paminde oss om att ibland maste vi offra lite av vart gods liv for att hjalpa dem som har det varre.

  Frans Gustav Bertilson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.