Gunnar Sandelin: En halv miljon uppehållstillstånd under fyra år

Gunnar Sandelin

Vi kan räkna med att Sverige kommer att bevilja minst en halv miljon uppehållstillstånd fram till och med 2022. Det är slutsatsen av Migrationsverkets senaste prognos från juli. Hälften av dessa tillstånd kommer från asylinvandringen med påföljande anhöriginvandring och den andra hälften rör sig om arbetskraftsinvandring utanför EU/EES, så kallade tredjelandsmedborgare. Det är rimligt att anta att en överväldigande del av de tillstånd som kommer att beviljas kommer att gå till utomeuropéer. Utöver detta tillkommer gäststudenter, övriga anhöriga och rörlig arbetskraft inom EU. Den senare gruppens omfattning har inte svenska myndigheter sedan 2014 någon övergripande koll på. Systemanalytikern Kyösti Tarvainen, docent emeritus vid Aalto universitet, gjorde nyligen en beräkning att Sveriges nettoinvandring 2018 (invandring minus utvandring) på drygt 88 000 personer var nästan dubbelt så stor som övriga Nordens tillsammans. För Sveriges del skulle en majoritet av dessa ”nettoinvandrare” vara muslimer.

Migrationsverkets prognos visar på ett förväntat normalscenario med 195 000 inkomna asylansökningar under perioden 2019 – 2022. Av dessa är 84 000 nya medan 111 000 är förlängningar av tidigare tillfälliga uppehållstillstånd (TUT). Totalt räknar verket med att med nuvarande anslag kunna bevilja 127 000 av dessa. Till detta kommer över 60 000 ärenden som inkommit, och som ska behandlas av migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen. Allt fler ärenden avgörs sedan några år i dessa instanser.

Anhöriginvandringen utgör ett större inflöde med uppskattningsvis 222 000 inkomna anknytningsärenden under motsvarande period. 168 000 av dessa är nytillkomna och 54 000 utgör förlängningsärenden. Här gör Migrationsverket inte några kalkyler över hur många fall som kan tänkas beviljas, men med ledning av tidigare beviljandegrad som verkets statistikavdelning meddelat mig, torde en försiktig bedömning ligga runt 145 000 bifall. Då har jag räknat med att bara lite över hälften av förstagångsansökningarna kommer att få ett positivt utfall.

 

Arbetskraftsinvandringen utanför EU/EES är i princip utomeuropeisk och ständigt ökande. För den som vill fördjupa sig i detaljer hänvisar jag till en genomgång som jag tidigare gjorde här på DGS.

I sin senaste prognos räknar Migrationsverket med att handlägga 328 000 sådana ansökningar fram till 2022, varav 216 000 är nytillkomna. Med kunskap om tidigare beviljandegrad på 80 procent av nyansökningar, är det rimligt att uppskatta att minst 260 000 arbetskraftsinvandrare med familjer kommer att få inträde i landet.

Inför valet röstade två tredjedelar av valmanskåren på politiska partier som sade sig förespråka en mer reglerad invandring, främst vad gäller asyl och anknytning. Genom kohandel om makten övergavs dessa vallöften. Framtidsscenariot visar att det fortfarande är gasen och inte bromsen som gäller för våra beslutsfattare. Bilden av ett förarlöst tåg som rusar på mot stupet, dyker opåkallat upp på näthinnan.

42 reaktioner på ”Gunnar Sandelin: En halv miljon uppehållstillstånd under fyra år

 1. Hans Högqvist skriver:

  Det är ett Malmö och ett Helsingborg som ska byggas på fyra år. Har regeringen börjat bygga ännu? Har regeringen ens planerat att bygga bostäder, skolor, sjukvård och socialtjänst för dessa människor?
  Har regeringen tänkt över huvud taget?
  Konsekvensanalys?

  Gillad av 11 personer

  • bjornwiklund skriver:

   N.B. som jag skrev i min kommentar talar våra politiker väldigt lite om anhöriga/anknutna däremot talar de mycket och ofta om att asylsökande etc. minskat kraftigt…. och om Sverige nu sedan år 2000 beviljat 2 miljoner UT borde väl anknutna anhöriga vara minst lika många… eller fler…..

   Gillad av 2 personer

 2. miketheviking skriver:

  Härligt!
  Då kan vi se fram emot 11 miljoner invånare inom 3 år. Bara 24 miljoner kvar till Bilderbergsgruppens kelgris, Annie Lööfs mål.

  Av dessa 11 miljoner kommer vi då ha minst 4 miljoner med utländsk bakgrund.
  Vad festligt det ska bli.

  Gillad av 4 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det är detta som gör att jag bävar för att gå in i bostadsmarknaden. Rätt som det är står det väl en minaret och dygnetruntöppna svartbasarer inpå knuten. Att köpa när priserna peakat, räntan bottnat, lågkonjunkturen på ingång och befolkningsutbytet är obestridligt. Känns som många trendriktningar som lyser i röd varningsfärg. När kapitalförstöringen vankas är det kanske bäst att vara hyresråtta?

   Gillad av 2 personer

   • akelaslair skriver:

    Jag skulle aldrig gå in i bostadsmarknaden nu om jag redan hade en bostad där jag kan stanna på 5-8 års sikt. Vi har en lågkonjunktur på ingående. Var rädd om ditt jobb och din bostad. Försök spara pengar och när konjunkturen är i botten och mäklarna kastar bostäder efter dig – då går du in. Om du har jobbet kvar vill säga.
    Följ även Cornucopia som skriver mycket om bostäder och finans.

    Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Tack för tipset. En annan sak av vikt, är ju frihetskänslan att vara skuldfri (förutom den vite mannens börda och koloniala arvsynd…). Men något pockar ändå på att för en gångs skull trotsa det förnuftiga och det försiktiga… Svårt detta. Jag glanar på nyproduktion. Problemet med aktuellt utbud är att ‘de har varit naiva’: inget verkar riktigt framtidsanpassat, med ett adekvat skalskydd och perimeter som lätt kan omvandlas till gated community med barrikader, kulvertar och skottgluggar.

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Ja, roligt värre.

   Hör just nu på Ring P1 och där beklagar sig en bonde över att hennes lamm blir stulna. Någon som tror att de inte blir halal-slaktade?

   Högre stängsel föreslår programledaren – jag säger som Trump ”Bygg muren!”.

   Gillad av 2 personer

   • akelaslair skriver:

    Förra året minns jag att det skrev en del om försvunna lamm och att slaktrester hittats här och var. Jag hade räknat med en del artiklar i den vägen när Eid inträffade sist men såg inget. Antingen hände inget eller också tyckte man av någon anledning att det inte var värt att skriva om.

    Gilla

   • miketheviking skriver:

    Var ska vi bygga den muren?
    Bättre att jaga rätt på varenda j-a missdådaremsom håller på med sjuka saker.
    Är de svenska spärra in och sätt i straffarbete. Är de utlänningar så ska de utvisas till ett land som vi avtalat med om att ”behandla” de s.k gästerna ganska bryskt.
    Jag kan tänka mig att Kongo gärna skriver avtal med oss, vi kan även sluta avtal med Talibanerna i norra delarna av Afghanistan eller med Lukachenko i Vitryssland.

    Gilla

   • Tor skriver:

    Svar till Miktheviking. Det ger ett obildat intryck när man inte kan stava ryska namn enligt svensk standard.. Tolstoy på engelska blir Tolstoj på svenska. Vi stavar helt enkelt ryska namn på annat sätt sedan länge. Vitrysslands makthavare på svenska heter Aleksandr Lukasjenko, inte något anglifierat. Vill du bli tagen på allvar, lär dig svenska regler för hur ryska stavas. Visst, vi förstår vad du menar, men vi förstår också att du är mer ilsken än särskilt insatt.

    Gilla

  • bejji skriver:

   Finns det någon möjlighet att detta land sätts under förmyndare några år eller decennier framöver, så att normalitet återupprättas? Vem skall begära detta förmyndarskap ? – en svensk exilregering någonstans ?? Vem skulle i så fall bli förmyndare ? Någon på andra sidan Atlanten ? och/eller någon rakt österut från Sthlm´s horisont (och då menar jag inte Finland eller Baltikum) ? Kan någon svara på dessa frågor ??

   Gillad av 1 person

 3. bjornwiklund skriver:


  Nåja så farligt är det väl inte?

  Gjorde trendkurvor och BUT har endast en kvadratisk ökning från år till år…..
  detta, mina kurvor, räknar då iofs inte med födda i Sverige oaktat ursprung…… …

  Nja ärligt
  läget är värre än de flesta säger och skriver….

  För man har ju lagt ut nästa dimridå nu där man skriver ut att asylinvandringen minskar…
  javisst men anhöriga/anknutna tar med råge upp tappet där….

  och våra politiker pratar nu endast om asyl….

  Guess why?

  https://bjornwiklund.wordpress.com/2019/01/20/trendsii-ackumul-since-1980-real-and-fitting-trend

  Gillad av 3 personer

 4. Elof H skriver:

  Vi har redan en extrem bostadsbrist och även trångboddhet i många områden. Således behöver varje ny invånare förses med en nybyggd bostad (eller en bostad som initieras av en nybyggd bostad i en flyttkedja). Utöver detta krävs offentliga byggnader (skolor, förskolor, sjukhus, vårdcentraler etc.) samt infrastruktur (vatten, el, avlopp etc.).

  Räknar vi lågt med 25 m2 per person för bostad och ytterligare 25 m2 i offentliga byggnader inberäknat infrastruktur och med ett lågt pris per m2 på 25.000 kr så krävs 1,25 miljoner per nyanländ bara i initial kostnad. 100.000 kräver 125 miljarder. Var finns dessa pengar? Alternativet är fortsatt förslumning och nedslitning av befintlig infrastruktur. Allt fler delar på samma kaka, en kaka som blir mindre för varje år eftersom vi inte har råd att ens hålla den på dagens nivå.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Någon bostadsbrist att tala om har vi inte i Sverige. 10,3 miljoner människor i strax över 5 miljoner bostäder betyder något över två personer i snitt per bostad. Snittbostaden i Sverige är över 50 kvm så vi har gott om plats också. Att vissa bor trångt är obestridligt. Vilka är de? Antagligen folk med dåligt om pengar. Så vi behöver inte bygga särskilt mycket alls. Kommer det 100 000 invandrare per år så säger vi ”knö in er” eller åk hem. Behöver nåt företag en specialist så får nog denne en juste lön så han/hon kan köpa en bostadsrätt eller ett småhus. Har vi köer till köpebostäder? Icke. Kolla på Hemnet. Över två tredjedelar av alla bostäder i Sverige är inte hyresrätter.

   Gilla

 5. Aha skriver:

  Media som inte i artikel efter artikel problematiserar denna massiva invandring är svikare till sina läsare, till svenska folket.
  Vi har enorma köproblem inom välfärden, dessa ska nu bli sju resor värre.

  Mer än 75% a svenska folket skulle säga nej till detta om media beskrev konsekvenserna och då inte bara inom välfärden utan också för pensioner, kriminalitet, kvinnofrid och bostäder.

  Media med Public service i spetsen är vår tids femtekolonnare.

  Gillad av 2 personer

  • Liam skriver:

   https://www.morpheusblogg.se/2015/10/31/brod-och-skadespel-at-folket/
   Bilderbergmötena och organisationer prioriterar globala intressen som frihandel och fri invandring före de nationella aspekterna, vilket i sin tur är en anledning till Sveriges snabba och radikala samhällsomvandling.

   Företrädare för alla andra partier har dock deltagit på mängder av globaliseringsmöten; Carl Bildt är den svensk som har frekventerat flest Bilderbergmöten.

   Den nuvarande regeringen med Miljöpartiet i spetsen har varit starkt pådrivande i arbetet med Agenda 2030, vilket är FN:s överstatliga program med bland annat fri invandring på agendan.

   Bilderbergmötena mörkades och förnekades av massmedia ända in på 2000-talet

   En anledning till att Sverigedemokraterna håller på att bli folkets parti är att de inte har deltagit i några globaliseringsmöten i Bilderberggruppen eller Agenda 2030

   Gilla

 6. Anonym skriver:

  Jag besöker en liten ort där släktingar bor ibland. Eftersom jag bara åker dit en gång i halvåret så slås jag av den otroliga förändringen i demografin varenda gång. Senast jag var där hände det att jag när jag gick ut inte mötte någon annan än muslimkvinnor i slöjor och långa kjolar. En otrolig skillnad i demografin från hur det var för bara några år sedan! Och den här lilla orten är förstås lik många andra. En sorg.

  Gillad av 3 personer

 7. Jan Andersson skriver:

  Vi protesterar ju kraftfullt mot denna ökade invandring. När ska det gå in i skallen på våra främsta ledare? Det är diktatorer som gör som de vill, men de har ju ändå haft landets bästa i sin egen tappning för ögonen.

  Våra diktatoriska ledare verkar inte ens förstå så enkla samband. Samtliga skall bort, nu!

  Gilla

 8. Mr.T skriver:

  Hur länge skall politikerna få pröva svenskens tålamod, utan att det blir en kraftfull reaktion !?

  Har svenskarna ingen självbevarelsedrift och egna barn och kommande barnbarn som skall ta över landet, när föräldrarna själva gått ur tiden !?

  Tack och lov att jag är frivilligt barnlös, för ett sjukare land att växa upp i, har jag svårt att tänka mig.

  Gilla

 9. peerpede skriver:

  Det pratas i parti & minut om volymer, årtal när allt brakar ihop, well well, sanningen är jo redan att dagens närande, nettobetalare, inte kan motsvara de tärande.
  Helt enkelt är det bara att konstatera att loppet är kört och det förarlösa tåget rullar av egen gravitationskraft utför mot stupet.
  Tur man inte har Svensk pass och kan byta tåg under resans gång.
  Ps. klaga inte på era svenska politiker, ni har själva röstat in blinda att leda döva.

  Gillad av 2 personer

 10. Anne Iso-Kulmala skriver:

  Nej och åter nej! Jag har slitit på ett fabriksjobb i 43 år och betalat skatt för en skamligt låg pension. Varför ska jag vara med och försörja alla dessa människor som aldrig arbetat och betalat skatt här.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Hej Anne, har du inte hört om Guden Zeus, vilken genom sitt språkrör Erik Fichtelius häromdagen talade om för oss att det är vår skyldighet att ta emot alla ”flyktingar”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.