Jan-Olof Sandgren: Sluta undervisa invandrare i antirasism

Jan-Olof Sandgren

På busshållplatsen stod några afrikanska grannar och diskuterade livligt med varandra. En av dem hade just missat bussen, och eftersom chauffören såg svensk ut och inte öppnat bussdörren misstänkte han att han blivit utsatt för rasism. De andra höll med och berättade att de upplevt liknande saker i Sverige. När nästa buss kom utbröt ett mindre gräl med chauffören, som inte verkade förstå vad det hela handlade om, men efter någon minut gick afrikanerna och satte sig och bussen kunde köra vidare.

Alla som bott i en storstad har någon gång upplevt hur bussdörrar stängs mitt framför näsan, för att chauffören är ouppmärksam eller för att man inte hunnit fram i tid. Det händer antagligen i Nairobi såväl som i Göteborg. Men i Sverige kan alltså en sån händelse tolkas som rasism. Är svenskättade bussförare av ett särskilt illvilligt släkte, som praktiserar etnisk rensning under arbetstid, eller finns någon annan förklaring?

En Facebookvän berättade hur chockad han blev när han som nykomling till Sverige informerades om att 13 procent av svenskarna var nazister och rasister (det här var för några år sen, så idag kanske nazistprocenten enligt samma kriterier hamnar runt 20 procent). Kopplingen mellan SD och nazismen trummades ut i alla medier och var ämnet för otaliga debatter. Vad nazister är för sorts människor ligger ju bara en Googling bort, och tanken att var femte svensk tillhör denna sekt måste ju fylla mörkhyade migranter med fasa eller i vart fall förundran. För säkerhets skull tillhandahölls liknande information i SFI’s eget studiematerial, och enligt rykten jag tagit del av även av anställda inom socialtjänsten.

Redan i småskolan får barnen lära sig att rasism är ett allvarligt problem i Sverige. Två somaliska flickor i 7-8 årsåldern lekte en dag nedanför min balkong, när plötsligt en av dem tittade upp på mig och utbrast – som den naturligaste sak i världen: Inga rasister på våra gator. Kanske hade hon hört frasen på någon demonstration, kanske tyckte hon att jag liknade någon bild hon sett av en lägervakt från Auschwitz. I alla fall tillhörde hon en generation invandrarbarn som fostrats i antirasism. Det är inte riktigt samma sak som den antirasism svenska barn utsatts för i decennier. Medan svenska barn får lära sig att de tillhör en ras som genom historien utövat förtryck, och därför bör känna skuld, får afrikanska barn lära sig att de på grund av sin hudfärg är underprivilegierade. Med den kunskapen i bagaget kanske det inte krävs så många motgångar i livet för att de i ett samhälle som det svenska, ska känna sig ”omgivna av fiender”.

Nu är det långt ifrån säkert att afrikanerna vid hållplatsen reagerade som de gjorde bara för att de manipulerats av någon västerländsk antirasism. Folk är ofta mer självständiga än så. Kanske var de bara stolta, självgoda chauvinister som ville passa på att hävda sig, väl medvetna om att anklagelser om rasism var en öm tå som man ostraffat kunde trampa på.

Men faktum kvarstår att den svenska officiella hållningen underblåser den här typen av konflikter, under förevändning att göra något gott. Man kan fråga sig om det finns någon modern ideologi som haft ett mer destruktivt inflytande på förståelsen mellan olika folk, än just ”antirasismen”. Kanske bara nazismen (som den påstår sig bekämpa) hade kunnat ställa till mer skada.

40 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Sluta undervisa invandrare i antirasism

 1. Tomas skriver:

  Myndighetshållningen gör inte detta under förevändningen att göra något gott. De gör det för att underblåsa och öka konflikterna mellan folkgrupper i Sverige, i hopp om att få röster i kommande val genom att bekämpa rasismen (i världens minst rasistiska land), öka bidragen (i världens mest generösa land), ta hit fler otacksamma (till världens mest vidöppna land). Inför som första steg en bidragsfri månad så de otacksamma får reda på vem som betalar för deras uppehälle. Samtidigt kan vi som betalar skapa en egen fond där motsvarande pengar vi sparar enbart betalas ut till äckliga etniska svenskar som antingen bidragit till samhället eller haft oturen att inte kunna, vänsterblivna snorungar kan också behöva en fastemånad. Happy extra Ramadan!

  Gillad av 11 personer

 2. Aurora skriver:

  Svenska lagar gäller bara för svenskar. TV4s retorikexpert vittnade om i en debattartikel hur vanligt det ör med användandet av n-ordet bland personer som talar annat språk än svenska. Men det tycks bara vara på svenska som n-ordet är förbjudet. En person kan hävda rasisms bara den uppfattat något som någon sagt som rasistiskt. Tyvärr förstår svenskar inte de flesta andra språk som talas numera i Sverige. Svenskar ska avkrävas att i alla situationer vara inkluderande (acceptera alla och allt) men dr inkluderade grupperna kan lugnt, med rasist,-och eller religionsfrihetskortet vara hur exkluderande som helst gentemot Sverige och svenskar.

  Gillad av 16 personer

  • Klas Göran skriver:

   Vilket n-ord då? Natriumklorid?

   Men allvarligt talat: Diskursteori och konstruktivism i all ära, men det här användandet av noanamn som ”n-ordet” i stället för ”neger” – inom citationstecken – närmar sig ordmagi.

   Om man vill att ordet skall försvinna – vilket det kan finnas goda skäl till som inte är diskursteoretiska – så sluta att använda det helt och hållet! (Detta ord motsvaras dessutom av engelskans ”negro” och inget annat).

   Å andra sidan måste vuxna människor betros med att kunna känna till begrepp som anses negativa eller t o m förkastliga idag. För att förstå äldre texter måste man känna till ord som tattare, zigenare och just neger. Detta innebär ju inte att likt en treåring gå runt och kalla folk för dessa ord.

   Vi går ju inte heller runt och kallar katoliker för papister.

   Gillad av 1 person

 3. Mitt vykort skriver:

  Jag tycker det är uppenbart, allt vänstern säger är motsatsen till det sanna och det som de verkligen menar. Jag och några till når inte fram verkar det och dagarna i ända på DGS så beskrivs saker som vänstern gör som misstag när det i själva verket är essensen.

  Vi är helt enkelt fast i vår egen indoktrinering där utgångspunkten är att vänstern har goda drivkrafter, detta verkar komma sig av att vänstern approprierade ord som var positivt laddade, rättvisa, hjälpa och så vidare, men utan att sätta in dessa ord i ett sammanhang som kristendom och tradition lärde oss. Jag tjatar om detta för om man hela tiden diskuterar felvänd, man tror att vänstern har ”goda” föresatser men möjligen är naiv eller banalt god eller liknande, alltmedan högern drivs av egoism eller ondska så är det som att stå bakvänd vid golfteen med drivern: hur man än slår så kommer man längre från målet.

  Vänster är anti-kristen, vi måste förstå vad detta betyder! Läs 10 guds bud och skriv upp motsatsen, det är vad vänstern följer. Samma gäller kultur x, jag har inte läst någon bok om det men förbindelsen verkar vara mycket djup, redan Hitler räckte ut en hand som togs emot, vänster som vänster.

  Igår avhandlades postmodernismen, den sade ju rent ut vad vänstern handlar om, världslig makt, allt annat är oväsentligt, men för vänsterns konkreta agerande, för att kunna FÖRUTSÄGA nästa steg, så är en bra karta att anta att vänstern vid varje tillfälle väljer det ondaste alternativet, motsatsen till 10 guds bud, det är vänsterns säljargument, att sälja ondskan i presentförpackning! Så VÄNSTERN är ju självklart rasistisk, man hamnar ju i det direkt: genom att förneka skillnader mellan kulturer och folk, så har man påtvingat en folkblandning och folkutbyte, vilket direkt medför att skillnaderna som kristendom och höger ser som självklara och inte söker att accentuera exploderar! Barnen i skolan sitter bredvid barn från låt säga Somalia, skillnaderna går inte att förneka för någon och vad gör vänstern då, jo den fortsätter på den anti-kristna vägen och hatar den mest skötsamma. Alltid. Så i en klass med barn från kultur x där flickorna gör sitt bästa och pojkarna ställer till det, vem trycks ner, vem åsidosätts och logiskt, inte ens skall ha utbildning, jo flickorna. Vem kvoteras BORT i USA på universiteten, jo asiater och vita.

  Så vänstern är ju alldeles självklart rasistisk, jag tror att den stora förnekelsen av vänsterns ondska kommer av att så många fallit för det, även EFTER national-SOCIALISMEN och kommunismens massmord. Varför har ingen läst Gulag-arkipelagon?

  Gillad av 12 personer

  • bullstomper skriver:

   Historiker som är någorlunda befriad ifrån post modernismen och bedriver någorlunda seriös forskning brukar säga följande om europa : Tragedin med europa är att européerna har aldrig lyckats göra upp med sin kommunistisk förfluten såsom de har gjort med nazismen. Detta ser du i allt vad vänstern gör, kommenterar, och tänker. Du har helt rätt. Vår tolerans för kommunismen är troligtvis det farligaste vi ägnar oss åt i europa idag, förutom förstås ohämnad invandring ifrån MENA länder med deras import av rasism, anti-semitism och våldskapital.

   Gillad av 10 personer

  • Richard skriver:

   ”…förbindelsen verkar vara mycket djup…”

   Jo, så är det. Så här skriver Peter Krabbe om fabianisterna (en socialistisk sammanslutning med mycket makt):

   ”Samtidigt var de Fabianska socialisterna imponerade av, som man uttryckte det, “the perfect brotherhood and equality before God,” i islam och den revolutionära anda som man såg i deras religion. Genom sitt motsatsförhållande till kristendomen bedömdes islam lämpligt för att underminera det västerländska samhället och dess civilisation.”

   från; https://peterkrabbe.wordpress.com/2016/10/15/fabianismen-del-3-invandring-olja-och-religion-skapar-den-nya-mangkulturen-men-vem-vill-ha-den/

   Läs gärna hela artikelserien om fabianismen. Den förklarar delar av de skeenden vi ser.

   Gillad av 2 personer

 4. Bengt Lönnberg skriver:

  Efter att ha ögnat igenom SFI:s studiematerial och annat som Wahlden skrivit på uppdrag av svenska myndigheter borde man bli förvånad och sen förfärad
  Hade ingen aning om att mina pengar går till politisk aktivism med självskadebeteende mot stor del av Svenska folket. Luttrade är vi vid det här laget men nu börjar det likna förräderi. Vad är det för tjänstemän på olika nivåer som gör sånt här mot sina landsmän? Jag har en aning.

  Gillad av 8 personer

  • Maria C skriver:

   Jag har hjälpt en del SFI-elever med svenskan och har alltså läst en del av de texter som ”presenterar Sverige”.
   Det var förstås de mest ambitiösa eleverna som, under bussresa till arbete och skola, ville ha hjälp. Jag minns särskilt en ung man, som talade utmärkt engelska, han var förfärad. Är ni svenskar inte stolta över ert land?
   Läromedelsförfattaren/författarna har visst förklarat sig med att de använt sig av någon sorts humoristisk raljans och ironi, bådadera sannolikt ämnade för sina egna gelikar. Jag betvivlar att vuxna lågutbildade, i många fall analfabeter, kan ”ta till sig” ironi på ett främmande, ett i många fall, otroligt främmande, språk.

   Gillad av 6 personer

 5. miketheviking skriver:

  Ja du, Jan-Olof.
  Bra krönika om det problematiska med att dels lära ut svenskt och vitt självhat och samtidigt idolisera andra kulturer och etniska bagrunder. Nästan alla partier har bedrivit kampanjer mot den egna befolkningens ursprung och i våra olika Sanningsministerier sitter en hel kader av byråkrater och tänker ut nya ord och nya företeelse att problematisera utifrån ett rasistiskt, diskriminerande perspektiv.

  Och det är fel att Sverige bara består av 13-18% rasister. Andelen är betydligt högre.
  Åk taxi eller köp en kebab – killen med arabiskt ursprung kan berätta mycket om vad de tycker om afrikaner. Prata med en polack vad de tycker om ukrainare. Fråga en syrian vad de tycker om folk som inte är syrianer. Fråga en perser vad de tycker om en irakier väster om Eufrat.
  Sen har vi problemet med att vi klumpar ihop afrikaner som ett enda folk.
  De består av flera hundratals språkgrupper, stammar och klaner.
  Våldet mot den andra gruppen är alltid nära, hatet stort och svärden skarpslipade.
  Det är otroligt förvirrande att prata med en afrikan och inse att de när ett större hat emellan sig än vad europeerna hade under de båda krigen som förgjorde 80 miljoner människor

  Sverige har alltså lyckats med att importera rasism och främlingsfientlighet samtidigt som de fostrat den inhemska, timida, öppna, naiva och ganska avvaktande befolkningen till att attackera sig själva, sitt ursprung och skapa ett dåligt samvete för man inte bejakar den berikande mångfalden.

  Vore kul om ni sammanställde en lista på både Sveriges och USA:s främsta anti-rasister samt europeiska diton. Vad har de gemensamt? Ofta att den vite mannen med kolonial bakgrund och tankegods kryddat med kristendom…eller? Och vad mer?

  Gillad av 9 personer

 6. Elisabeth G skriver:

  Gissningsvis fanns tidigare 1 – 2 procent rasister i Sverige. En ökning har dock skett genom inflyttning från mera rasistiska länder. De inflyttade borde få lära sig att inte vara så rasistiska gentemot svenskar. Det vore en bra början.

  Själv känner jag inte en enda människa som jag skulle beteckna som rasist. Att anse att invandrare ska sköta sig, arbeta, betala skatt och inte begå brott är INTE rasistiskt.

  Gillad av 7 personer

  • MartinA skriver:

   Nej. En bra början är att vi uppnår högre procent av SVenskar som är lojala med andra Svenskar. Jag förstår inte hur du kan stoltsera med din brist på lojalitet till din egen grupp?

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Du framhåller att bara 2-3 procent av Svenskar har lojalitet till sin egen grupp. Vilket förvisso är sant. Men du håller fram det som någonting bra? Varfär är det fel att ha lojalitet till sin etniska grupp?

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Nej, Martina, jag håller inte fram bristande lojalitet mot det svenska folket som något bra, tvärtom, vilket framgår av vad jag skrivit. Däremot är jag emot all form av rasism. Det väsentliga är inte hudfärg eller härkomst utan hur man beter sig.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    ”Rasism” är bara ett sätt att demonisera etnisk lojalitet bland Europeer i allmänhet och Svenskar i synnerhet. Det är därför det är enkelriktat, det är därför bara vi Svenskar skylls för rasism i Sverige. Därför att de som äger begreppet hatar oss. När du använder ordet så ger du dem ditt stöd. Att avnända ”Rasism” som du gjorde är ett direkt angrepp på Svenska folkets existens.

    Gilla

 7. Observatör skriver:

  Nazisterna hade inget särskilt emot mörkhyade. Jesse Owens har berättat hur väl mottagen han blev i det nazistiska Berlin 1936. Däremot blev han till skillnad mot de vita guldmedaljörerna inte inbjuden till via huset. ”Hitler didn’t snub me; it was our president who snubbed me”.

  Gillad av 4 personer

 8. Eva Danielsson skriver:

  Den officiella svenska hållningen underblåser motsättningarna mellan invandrare och svenskar på en mängd olika sätt. Och inte bara hållningen utan också genom faktiska handlingar med fortsatt import av fientligt inställda kulturer och slösandet av våra ändliga resurser på dem, både sociala och ekonomiska. Medan pekpinnarna och pålagorna haglar över svenskar. Det skulle vara lätt att radikaliseras och börja uppfylla invandrarnas förväntningar på rasism från oss. Statsmakterna gör sitt bästa för att driva oss dithän. Vill de framkalla ett hett inbördeskrig kan man undra? Är det vad som gagnar den socialistiska tron och egenvinningen just nu, när olika krafter har bäddat för att kunna montera ner västvärldens kultur med frihet och demokrati?

  Gillad av 9 personer

  • Den äkta Fredrik Östman skriver:

   Vem har sagt att han gjorde bort sig? Bussen måste åka. Om den väntar på alla som kommer springande kommer ingen fram. Vi är inte i Afrika. Vi har tidtabeller och regler. Här finns ingen anledning att sätta någon tro till den som precis har missat bussen. Självklart är han besviken. Självklart rationaliserar han vilt för att smeka sitt ego.

   Gillad av 4 personer

 9. Aha skriver:

  Den 80%-iga delen av befolkningen som ännu inte satt ned foten mot massinvandringen och mångkulturens kraschlandning och kapitala misslyckande, har mycket på sina samveten. De har förlorat den moraliska rätten att gnälla över;
  – Europas längsta vårdköer
  – anorektisk äldreomsorg
  – hundratusentals fattigpensionärer
  – grov brottslighet
  – minskad kvinnofrid
  – dålig ekonomisk utveckling, endast 1% BNP per år och capita senaste decenniet
  – annat förglömt
  En modest invandring och dessa problem hade varit icke-problem.

  I skenet av detta är det inte mer än rätt att de lider skada och som i krönikan blir kallade för rasister. Det kan det gott ha.

  Gillad av 4 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  Den som inte är svensk utan flyttat hit från ett annat land är ju inte bunden av att bo kvar här. Tycker man att landet är ogästvänligt är det väl bara att packa kappsäcken?

  Gillad av 8 personer

 11. Alexander Svensson skriver:

  En sak jag inte får ihop i min lilla skalle är vilka som ska betala uppehället för vår nya adel i framtiden? I takt med att svenskarna dör ut/flyttar utomlands minskar skatteintäkterna väsentligt så vad ska dessa bidragsmaskiner leva av? Vad är planen? Finns det någon?

  Gillad av 3 personer

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Kanske bara nazismen (som den påstår sig bekämpa) hade kunnat ställa till mer skada.”

  Nej, vi har ju även kommunismen. I Sovjetunionen och i Röda Kina behövde man inte vara rasist för att man skulle bli skjuten. Det räckte med att man var adlig, rik eller bara en borgare. I de röda khmerernas Kambodja kunde det räcka med att man bar glasögon för att bli ihjälslagen.

  Kan man förklara folkmordet på 800 000 människor i Rwanda, eller det armeniska folkmordet på 1 000 000 människor i det osmanska riket, med annat än rasism?

  Gillad av 2 personer

 13. Hovs_klipphällar skriver:

  Än en gång: Makthavarnas politruker vill ha det så här. Det är arvtagarna till 68-vänsterns vänsterextremister, som numera drillats i en förenklad version av ideologin nämligen PK-sektens hat.

  Vanligen döljer de sig bakom en massa struntprat där de söker signalera ”godhet”, men ibland kommer deras verkliga hat fram:

  ”…Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!…”
  Creol, nr. 1/1996.

  — Ja just det. Kärnan i PK-maffians hat är att de hatar västerlandet och vår västerländska kultur. Allt annat styrs av detta hat — inklusive att de hatar oss svenskar.
  Inser man inte detta beror det på att de lärt sig dölja hatet bakom en mask av spelad ”godhet”.

  Ursprungligen var detta ett klasshat, men senare har det muterat till att bli ett hat mot hela västerlandet — och asylinvandringen är ett av deras främsta vapen mot oss för att bryta ner vår kultur.

  Gillad av 6 personer

 14. Ofrivillig svenska skriver:

  Som jag skrivit på andra bloggar så är Sverige inne i en infernaliskt, ond cirkel sedan många decennier tillbaka. De självklarheter som tas upp bl.a. på DGS såsom att lägga ned utbildningen i ”anti”-rasism (läs rasism mot vita) är snart halvsekelgamla. Allt, allt som idag debatteras mer eller mindre öppet är samma saker som i slutet av åttiotalet (utgår därifrån då det var då jag som tonåring återflyttades till riket) och framåt. Den enda skillnaden är att vänstern blir allt mer högljudd & extrem. Som sign. MV brukar skriva; vänsterindoktrineringen är nära nog total, de som inte levt utomlands alt. är gamla nog att ha varit väl in i vuxen ålder vid pass 70-talets början är nästan hjälplösa mot den otroligt effektiva indoktrinering svenskarna har utsatts för. Socialiseringen är så djupt internaliserad att man måste anstränga sig att hela tiden motarbeta den och det gället även alla som likt undertecknad tycker sig se igenom det hela (som väl även Östman har varit inne på). Propaganda fungerar, det får man aldrig glömma. Cirkeln går runt, runt och jag ser iaf ingen väg ut för svearnas rike.

  Gillad av 3 personer

 15. MartinA skriver:

  Syfte föregriper motivering. Det vill säga, syftet är att utrota Svenskarna. Medlet är massinvandring. Motiveringen är ”synd om!” eller ”klimatflyktingar” eller ”sverige dålig historia!” eller ”pensionsräddare!” eller nåt annat. Det konstanta är syftet. Motveringarna varierar efter vad som är taktiskt opportunt. Detsamma med antirasismen. Nu när mängden utlänningar i Sverige börjar uppnå lagom storlek söker samma globalister efter en ideologi för att kunna övergå i mer handgriplig utrotning. Antirasism bör ses i det ljuset.
  Man ska aldrig lyssna på vad folk säger. Man ska lyssna på varför de säger det.

  Gilla

 16. Kjell Eriksson skriver:

  Har själv ( och jag är etnisk svensk) blivit ovänligt bemött av ( som jag tror) etnisk svenska bussförare, och i Stockholm.

  En gång sprang jag och kom med bussen med minsta marginal. Föraren skällde ut mig och sa att jag var en av dem som bidrog till att han blev försenad. Jaha tänkte jag, varför väntade du då?
  En annan gång frågade jag föraren om bussen gick till en viss plats, och fick höra att han var så trött på att förklara. Tänkte bara, är det inte ditt jobb?

  Jag är inte själv Stockholmare, men upplever ofta griniga förare i Stockholm de gånger jag åker buss där. Nästa gång tänker jag stålsätta mig själv och svara med obeveklig logik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.