Bitte Assarmo intervjuar Sven Otto Littorin: ”SSU:s förslag inskränker de äldres frihet och är ett hot ur medicinsk och etisk synvinkel”

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

SSU:s förslag om att införa en vegetarisk norm på landets äldreboenden har väckt oerhört mycket kritik runt om i Sverige. Bland dem som reagerat finns Sven-Otto Littorin, tidigare partisekreterare för Moderaterna och arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt. På sin Facebooksida skrev han bland annat:

”Noterar att ättestupan blivit på modet igen! SSU vill införa ”vegetarisk norm” på landets äldreboenden. Joserruatt. Klart de gamla ska förnekas kalorier och proteiner. Och gamla minnen på gommen. Servera dem linsavkok och gurkvatten! Låt dem svälta! Ättestupa 2.0”

Det Goda Samhället har pratat med Sven Otto Littorin, som berättar att hans kraftiga reaktion beror på hans egna erfarenheter just när det gäller gamla och kosten.

– Jag reagerade så kraftigt eftersom min pappa nyligen gick bort, 94 år gammal. Jag såg hur denne starke man sakta tynade bort och var som en fågelunge när slutet kom, trots våra och personalens insatser för att se till att han skulle få i sig tillräckligt med näring. Han tappade aptiten, maten smakade inte längre och han hade svårt att både tugga och svälja. Så blir det för alla om man blir tillräckligt gammal, det tillhör åldrandet.

Att föreslå en ”vegetarisk norm” är därför både medicinskt och etiskt helt fel, säger Sven Otto Littorin:

– De äldre som har svårt att få i sig tillräckligt med näring behöver dels en så allsidig kost som möjligt, dels en miljö i övrigt som är tilltalande för sinnena så att det går så lätt som möjligt att få i sig det man behöver. Pappa åt riktigt bra när vi var med eller när han åt tillsammans med andra, när han fick lite hjälp med ätandet och när maten bar på minnen från förr.

Just detta ligger i linje med Socialstyrelsens rekommendationer på området. I riktlinjerna för hur en omsorgsmåltid ska serveras kan man läsa följande:

”Med mat och dryck menas både mat och dryck gemensamt, men också var för sig, under inverkan av smak, doft, färg, form och konsistens. Här ingår även tillbehör såsom till exempel sylt och inlagd gurka men också bröd och smör. Mat och dryck innefattar också menyns variation, utformning och säsongsanpassning. Individens matpreferenser utifrån traditioner, kultur och religiösa aspekter inbegrips också då dessa formar förväntningar av hur och på vilket sätt mat ska serveras.”

Det står också att ”Maten ska svara mot de individuella förväntningarna och kan då anses öka aptiten, men om förväntningarna inte infrias kan det ha motsatt effekt.”

Dessutom är det viktigt att påpeka att äldreboende inte är en institution, det är de äldres sista egna hem, påpekar Sven Otto Littorin:

– Avgiften för äldreboendet inkluderar inte maten, den betalar man separat. Det är uppenbart att SSU:arna i sitt ungdomliga oförstånd inte begripit de etiska eller medicinska invändningarna mot sitt förslag och heller inte förstått att de äldre är individer med rätt till egen vilja och egna beslut, utan att behöva utsättas för ideologiska pekpinnar av SSU.

Han fortsätter:

– Varför gör de på detta viset, kan man fråga sig. Oförstånd och en vilja att styra människors vardag av ideologiska skäl – och med hänvisning till högre syften – är väl det mest sannolika. Men resultatet blir som sagt en stor inskränkning i de äldres frihet och därtill ett reellt hot ur medicinsk och etisk synvinkel.

Sven Otto Littorin tror att alla sinnen måste användas för att försöka förmå äldre att få i sig den näring de behöver, under trevliga former:

– I den bästa av världar, tycker jag, borde äldreboendena ha gott om vällagad, näringsriktig och varierad kost som både är trevlig att se på, god att äta och som lockar fram minnen från förr. Gärna med en öl och en snaps, eller att glas vin till, som faktiskt bidrar till att förbättra aptiten. Många av landets äldreboenden gör just det och så hade pappa det. Otroligt trevlig personal som ansträngde sig för att göra det lilla extra för att måltiderna skulle bli så trevliga upplevelser som möjligt. Och trots det var pappa bara skinn och ben på slutet. Det om något säger oss hur viktigt det är att vi gör vad vi kan för att undvika näringsbrist, och ja, rent av svält hos många äldre, säger Sven Otto Littorin.

58 reaktioner på ”Bitte Assarmo intervjuar Sven Otto Littorin: ”SSU:s förslag inskränker de äldres frihet och är ett hot ur medicinsk och etisk synvinkel”

 1. miketheviking skriver:

  Ta bort U från SSU och vi har svaret på frågan.
  Hatet mot de äldre kommer sig av att de, efter att ha jobbat 40 år, nu vill ha både pensioner, sjukvård och äldrevård som utlovats av politiker och i lag.
  De äldre utgör ett hot mot ”baaaarnen” denna nya heliga klass som allt och alla ska vika sig för.
  Enligt Barnkonventionen ska ALLA beslut fattas med barnens fråmsta för ögonen (hårddraget).

  Så det säger sig självt, vilket också Margareta Finansminister uttalat, ekonomin belastas av en allt äldre befolkning. Betoningen ligger på Belastning och att det just är de äldre som gör det.
  Att vi bjudit in 2 miljoner utom-europeer till att snaska på smörgåsbordet, därtill 15 000 ”barn” från Afghanistan, har inget att göra med att ekonomin Belastas…

  Nä, öppna era hjärtan, omfamna en Hazar och låt mormor dö i sin avföring.

  Sverige lider av en masspsykos.

  Gillad av 19 personer

  • Jan Molin skriver:

   15000 afghaner? Jag är ganska säker på att det är 35000! Och invällningen fortsätter, inte endast afghaner utan av folk från hela världen.
   Invandringen till Sverige håller sig ganska jämt lika hög som folkmängden i en av de större städerna i vårt land, dvs runt 130 000 människor per år! Det är endast ett litet fåtal av dessa som har asylskäl, men svenska staten har sett till att vi har många fler ”skälkolumner” för de som får stanna med PUT, Permanent UppehållsTillstånd! Dessa kolumner kan beskådas på ”Migrationsverket.se/press/statistik osv.
   För att vetskapen om dessa stora invandrarmängder inte ska komma ut till allmänhetens vetskap, så nämner alltid ljugmedia, främst statsmedia, endast asylanternas antal. Som har minskat.
   Sjupartierna vill ha det så här, och svenska folket vill vara goda, dvs 82% av oss. De ger gladeligen, men obetänkt, bort vårt land.
   Det obetänkta är att mer än 100 000/år summerar till en miljon på <10 år, 2 miljoner på <20 osv. Det är lätt uträknat när utlänningarna blir fler än oss etniska svenskar, mellan 2040-2050 om antalet begränsas till nuvärdet.
   De flesta kan inte se långsiktigheten i landövertagande genom invandring! Trots massinvandring tar det decennier innan de är i flertal jämfört med oss svenskar.
   En viktig sak för våra regimer är att de som invandrar inte behöver arbeta för att försörja sig! Det är nog ett LO-krav, de som kommer får ovillkorligen inte hota att ta deras jobb till lägre löner! Utan de försörjs med våra skatter, dvs alla tvingas bidra! En slags statsterror mot oss i befolkningen.
   Vi som tycker att massinvandringen är fel, benämns av dessa förrädarpartier som rasister, fascister och tom nazister! Så fullständigt bortitok är tillståndet i Sverige under regimerna alltsedan 60-70-talen!
   Ett folk som inte försvarar sitt landområde på jordklotet blir på sikt av med det, så har det alltid varit. Tex, nordeuropeerna tog nordamerika från dess indianer och sydeuropeerna tog sydamerika från deras indianska befolkningar.

   Gillad av 17 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    @JAN MOLIN
    Spot on! Vi är utsatta för samma invasion som indianerna i Nordamerika. Möjligen med den skillnaden att vi dessutom betalar för att det skall ske.

    Gillad av 3 personer

   • miketheviking skriver:

    Jo, delar din upprördhet med 100 000/år.
    Vi ser ju att vi plötsligt är 10.3 milj ”svenskar” på 20 år (då vi var dryga 8,3 miljoner.)
    De 15000 jag hävisade till är de som betraktats som barn, eller ankarbarn, som de benäms mer riktigt.
    Socialnämnden i en kommun fick ju härförleden bakläxa för att de inte betalade resan HIT till Sverige för Baaarnets familj. Så plötsligt är ”barnet” multiplicerat med sju i svensk batikhäxelogik. Istället för att barnen skyndsamt förenas med sin familj i hemlandet och kommer ur klorna på flyktingssmugglarna så ska hela släkten till Sverige istället.

    Är ju konstigt egentligen att det inte går fler proppar hos den svenska befolkningen, speciellt den yngre, när icke-svenskar tar i besittning nya bostäder som borde gått till den egna befolkningen.

    Bistår dig i din kamp Jan!

    Gillad av 2 personer

  • Lugfi skriver:

   Bra skrivet, det här är vansinne.

   Och vi blir utskämda internationellt, Margot saknar självinsikt, det här är pinsamt.

   Gillad av 1 person

   • miketheviking skriver:

    Jojo, feministiskt utrikespolitik…
    Samtidigt som svenska tjejer våldtas i kubik i hemlandet.
    Samtidigt som Sverige säljer vapen till Saudiarabien.
    Samtidigt som 1000-tals personer för en kvinnofientlig regim i sina familjer i Sverige med balkongflickor som flyger och tältklädda kvinnor på gatorna.
    Jojo. Feminismens vägar äro outgrundliga.

    Gilla

 2. Mitt vykort skriver:

  Det som grämer mig är att vår sida hela tiden får en knuff, så gnälls det lite, som Bitte ovan, men knuffen är redan given, ett steg tagit. Så puttas vi steg för steg mot stupet. Jag är trött på alla dessa artiklar som pekar på det senaste lilla steget om det så är nekrofili från L eller svältläger för gamla från S. Låt mig gissa vad nästa artikel klagar lite avmätt på: Cs ungdomsförbund vill göra könssegregerade besök i moskeer obligatoriska, eller M lägger förslag om att unga tjejer måste praktisera på migrantläger.

  Ser ni inte vad ni håller på med på DGS, vad vi är på väg mot är tydligt, staten faciliterar och rationaliserar våldtäkter på massiv skala av svenska kvinnor och detta har pågått i tjugo år minst, ser ni inte att det inte finns någon ondska som är för stor för den vänsterdoktrin vi lever med, ser ni inte att det som pågår är att folk som de i SSU långsamt upptäcker vad som EGENTLIGEN ryms i deras ideologi, som till sitt innersta väsen är anti-kristen och anti-mänsklig. Så upptäcks ett nytt steg, en ny knuff och ingen dyker upp och (censur) eller (censur) eller (censur). Ja men då konkluderar ju dessa ungdomsförbund (SSU domineras väl redan av kultur x, svenskarna är väl förkläden) att det bog var ok och ofarligt att ta detta steg, och därmed gör deras moderförbund det också, och media och så hela svenska folket.

  DGS verkar var oförmöget att extrapolera och är fast i ett oerhört farligt positivt och konstruktivt tänkande och vägrar ta in hur illa det är. De vill ha det så här betyder helt enkelt till sist att de vill att alla som inte håller med inte skall finnas, dvs de skall dö, de gamla är ju ett naturligt första steg, de är ju närmst. MartinA gjorde den insiktsfulla observationen att vi redan haft ett ungdomsuppror, ett nationalistiskt, som slogs ner. Det vi ser nu är segrarna, maktens barnsoldater tillsammans med kultur x skall avsluta jobbet. Sverige är redan totalitärt.

  En liten knuff, sen nästa, sen nästa. Samexistens med detta är omöjligt.

  Gillad av 14 personer

  • Punschpralinen skriver:

   ”DGS verkar var oförmöget att extrapolera och är fast i ett oerhört farligt positivt och konstruktivt tänkande och vägrar ta in hur illa det är.”

   Någon som känner till och kan tipsa om sajter/bloggar som inte kört fast i samma dike som DGS?

   ”MartinA gjorde den insiktsfulla observationen att vi redan haft ett ungdomsuppror, ett nationalistiskt, som slogs ner.”

   Länk för oss som missat detta?

   Gilla

  • Christer L skriver:

   ”Det vi ser nu är segrarna, maktens barnsoldater tillsammans med kultur x skall avsluta jobbet.”

   Så talar en svensk…! Tack för dina tappra försök att stärka vår motståndsvilja! Synd att den vetenskapliga metoden dock producerar motsatsen. Som en sann vetenskapsman måste du ge segraren vad segraren tillkommer, det är förstått. Leve vetenskapen!

   Gilla

   • Mv skriver:

    Sanningen är sanningen, du kan gärna ljuga som metod. Själv så tror hg tvärt om som jag försöker göra klart, när man väl accepterar att det är sim jag beskriver så är ju slutsatsen att alla medel i detta läget är tillåtna. Fast jag har aldrig varit bra på motivera, och vad gör du? Metaklagar.

    Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Ja du kom ju inte med något motiverande själv utan klagade bara på den som du uppfattade klagade. SÅ gör en svensk, allt är metadebatt.

    Gilla

 3. Aha skriver:

  ”I den bästa av världar, tycker jag, borde äldreboendena ha gott om vällagad, näringsriktig och varierad kost som både är trevlig att se på etc…”
  Det är klart att den humanitära stormakten ska mäkta med detta. Självklart. Sedan när det är klart, när si så där 50 miljarder kr extra per år har åsatts till de äldre och sköra, fortsätter man med att höja pensionerna för 250 000 fattigpensionärer. Även det klarar den humanitära stormakten. De sista miljarderna lägger man sedan på att rädda folk från att dö i vårdköerna.
  Se’n vänder man sig utåt och hjälper för de pengar som har blivit över fattiga i världen och då på plats eftersom man för samma peng kan hjälpa så många fler.

  Nu blev det tvärtom; hundratusentals halvfattiga har tagit sig hit till Sverige utan kunna bidra till välfärden. Deras försörjning med alla vidhäftande problem som problemskolor har slukat de resurser som hade kunnat användas för de äldre sköra, fattigpensionärer och vårdköer.

  Den humanitära stormakten gillar uppenbarligen inte sin befolkning speciellt mycket.

  Gillad av 5 personer

 4. Bengt Lönnberg skriver:

  Det vore en bättre idé att fråga några av kostcheferna i våra kommuner vad de tycker om SSU:s förslag. Det är nämligen de som fortfarande bestämmer om vad som ska serveras, åtminstone på de kommunala äldreboendena.
  Om några veckor är detta idiotiska förslag glömt och förpassat till SSU:s övriga ej minnesvärda ”meritlista”.

  Gillad av 2 personer

 5. "Anna, 30" skriver:

  Sven-Otto Littorin, personen som hade fyra år på sig att ”göra skillnad” men som i stället valde att löpa med längs husse Fredriks linje, personen som för något år sedan lät Maud ”Nuon” Olofsson (hon som tog anställning som inflytelseagent åt Hillary Clinton*, ni vet) vara moderator på releasejippot för sin bok utgiven på Johan ”Projekt Ekerö” Westerholm (han som är frivillig inflytelseagent åt kung Mohammed VI av Marocko**, ni vet), personen som i dag arbetar som konsult åt flera av arabvärldens värsta diktatorer via olika konsultbolag, ni vet…

  *) http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/01/maud-olofsson-leder-expertgrupp-at-hillary-clinton/
  **) valfri artikel på http://www.ledarsidorna.se

  Gillad av 1 person

 6. olle holmqvist skriver:

  https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2019-6-29.pdf
  ”Redan när du är 30 år börjar musklerna bli svagare.
  Efter 50 år blir musklerna svaga ännu fortare.
  Om du äter rätt klarar kroppen av
  de förändringar som beror på ålder,
  sjukdomar och mediciner bättre.

  Äldre personer behöver äta mer protein än unga.
  När du äter energirik mat och mycket protein
  kan det hindra musklerna från att bli svaga.
  …få i dig mer energi.Det kan du få genom att äta mer fett
  eller dricka mjölk

  Ät protein till varje måltid,
  till exempel ägg, ost, fet fisk, kyckling, kött
  eller mejeri-produkter som yoghurt eller filmjölk.
  Ärtor, bönor, kikärtor och linser innehåller också protein.”

  Gillad av 1 person

  • miketheviking skriver:

   Jo, kunskapen finns…:-)
   Men nu pratar vi vilja.
   Och SSU vill ta ihjäl de äldre för högre syften.
   Bara att gilla och tiga.
   Eller likt Karolinerna gå in i närkamp.

   Gilla

 7. Stefan Sewall skriver:

  Kommunismen visar sitt fula tryne. Det är inte bara socialistiskt utan rent kommunistiskt tänkande. Att våldföra sig på totalt försvarslösa oskyldiga människor och terrorisera de gamla som jobbat och slitit i hela sina liv för att bygga det välstånd de bortskämda unga nollorna i SSU nu åtnjuter. Att terrorisera äldre på ett sådant sätt är så urbota fegt och uselt att man baxnar.
  Om man är gammal och sjuk och skruttig och ligger på hemmet och väntar på döden ska man naturligtvis ha så god och näringsrik mat som möjligt. Det enda roliga de har är maten och kaffet och någon kaka. Når man har det så trist i övrigt ska man naturligtvis inte fråntas det enda positiva i tillvaron. Jag blir så förbannad när jag tänker på vilka rötägg det tydligen finns i detta ungdomsförbund och att flera därifrån kan tänkas få riktig makt i vårt land. Om det hade varit några helt perifera knäppgökar som man visste aldrig skulle få någon makt skulle man kunna strunta i det men det är sossarna som har makten.
  Själv är jag inte där än, men det aktualiserar åter min generations signaturmelodi: Who´s ”My Generation” där slutrefrängen lyder ”Hope I die before I get old” som man nu blir benägen att stämma in i.

  Gillad av 6 personer

  • Christer E skriver:

   Det finns en gammal Chuck Berry-låt med en textrad ”beware me of the days of old”, vilket inte hindrade honom att bli drygt 90 år.

   Jag ser inte åldersdiskrimineringen som en kommunistisk tanke (eller, för den delen NSADP-tanke), utan mer som en egoistisk och psykopatiske idé, att den egna personens välbefinnande överskuggad allt.

   Gilla

 8. Jan Andersson skriver:

  Det är inte så enkelt att bara ignorera SSU. Hela åldringsvården är djupt feltänkt, man kan inte isolera människor i sjukhusliknande och fängelseliknande miljöer utan tillstymmelse till varken mental eller kroppslig stimulans som är något att ha. Allt påminner mer om djurhållning (utan möjlighet till sommarbete) än om trivsel.

  Den tillkallade lågpristrubaduren med rolig mössa och ostämd gitarr försöker få igång ett tiotal inrullade gamlingar med femtiotalschlagers medan de serveras.en maskinbakad tårtbit i en plastbubbla från Coop. Men de avskyr kanske som jag sådan tårta och musik och gillar istället Rolling Stones?

  De gamla tynar bort snabbare vilket nog är planerat så, för att kommunen ska slippa dyrbara nybyggen för att hysa alla som lever mycket längre när de trivs.

  Ni som nyss besökt åldringsvården, har ni aldrig funderat på varför de gamla sitter tysta och stirrar framför sig som dårhushjon, fast de för inte så länge sedan var glada välkomnande sällskapsmänniskor? Har ni inte tänkt tanken att det är ni själva som snart sitter lika tysta på samma plats och petar i en kall spenatomelett? Här måste ni dessutom äta upp den, för ni får inget annat.

  Har ni som är politiker i beslutande befattningar en egen hemlig reträtt till ett bättre ställe när den dagen kommer då ni måste ha hjälp med att flytta kroppen?

  Förklaringen till att det har blivit så här är väl densamma som när det gäller all övrig kommunal verksamhet: det är inte de skarpaste knivarna i lådan som jobbar på kommunalkontoret. Och det saknas konstant pengar, utom till flumprojekt och åsiktsförtryck.

  Och vi som medborgare bryr oss inte utan knäpper på TV:n igen och skickar ytterligare en gullig bild på katten via Instagram. Hur många emojies fick du idag? Gläd dig när du kan, för snart får du inte ens en emoji eftersom du inte kan sätta i telefonladdaren själv och eluttaget är förresten ur funktion (men felanmält för två månader sedan).

  Håhåjaja.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Varför sitter de gamla tysta och stirrar som dårhushjon ska vi fundera på. Det beror på att de flesta kommuner har så hårda inträdeskrav på sina äldreboenden. Ungefär som en skräckversion av Hotel California. You can check in any time socialtant want, but you can never leave, alive. Alla vet att när du hamnar på åldringsvården så är det ingen återvändo. Döden nästa. Det känns inte kul så klart.

   Gillad av 3 personer

   • Christer L skriver:

    ”Alla vet att när du hamnar på åldringsvården så är det ingen återvändo. Döden nästa. Det känns inte kul så klart.”

    Det finns bara ett bra sätt att klara det här med döendet. Det är att ha en andlig tro. Förnuftet leder oss inte dit, inte medicinvetenskapen. Att förneka det heliga med döden är enligt min uppfattning vanvettig grymhet. Det återkopplar dessutom negativt till de överlevandes livskvalitet. Utan tro hade mänskligheten inte funnits. Tron är inte något antagande, den är en upplevelse (medveten eller omedveten) och en psykisk (själslig) funktion. En del är avspända och nöjda inför döden som sådan, det kunde alla vara, men politiken och den vetenskap som följer politiken vill annat. Lika litet som du kan ersätta tänkande med känsla eller omvänt kan du substituera tro med teori. Men detta jag nu säger bemöts med hån från dem som enligt rådande paradigm vet bättre. Det här är deras värld. Den verkade bra ett tag, men nu börjar det se illa ut. Vi måste hitta ut ur det här.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Christer L: Tro på vad? Att det finns en dimension av liv och död, ett behov av kontemplation mm visar knappast att dagens religiösa förkunnelser har särskilt mycket att erbjuda. ändå har du rätt, men samtidigt fel. Min gamla morbror 94 brukar gå på de religiösa sammankomsterna i seniorboendet. Inte för att han är särskilt troende eller särskilt bekväm med kristendomens förkunnelser utan för att de frågor man pratar om och samvaron har betydelse för honom. Ärligt talat så tror han nog inte på Gud!

    Minns mina föräldrar som inte heller var religiösa, ja min mamma hade en naiv barnatro, jag blev förvånad när de började följa andakten på TV, men egentligen, det är en dimension av livet man förnekar, allt tillhör ungdomen, livet är oändligt. Så är det ju inte.

    Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Båda mina föräldrar har gått bort. Mamma dog i sömnen vid 89 års ålder. Hon förstod nog att livet var på sluttampen men hon bodde hemma och hon och pappa klarade sig själva. Pappa kom in på ett äldreboende strax efter. Genom att han bröt lårbenet och sen kunde de konstatera att han inte klarade sig själv. Han levde 3 år där och han var rätt så nöjd eftersom han gick i barndom som de säger. Själv inser jag att livet tar slut en dag, hastigt eller långsamt, men på något sätt så går man bort. Men till dess gäller det att leva som man vill. Ha kul, umgås, göra saker.

   Gilla

  • Egon skriver:

   Ardalan Sheikarabi och Philip Bothström…….
   De är sossarnas framtidsnamn.
   Med dessa gossar i Sveriges ledning kommer
   vi att hamna i en katastrof likt Venezuela……
   Detta är den socialistiska drömmen.
   Slå sönder samhället och skapa något nytt.
   Detta har slutat i katastrof historiskt sett.
   Ingenstans har det lyckats…….
   Socialister kan bara implantera deras drömsamhälle med stenhård diktatur.
   Vill vi ha det så?
   NEJ!!!!

   Gilla

 9. Erik skriver:

  Enligt SCB,statistiska centralbyrån,finns det 68678 folkbokförda människor från Somalia i Sverige. Plus ytterligare 27602 folkbokförda som är födda av föräldrarsom båda är från Somalia. Totalt 96270 folkbokförda i Sverige med rötter från Somalia.
  Skulle vara intressant att få veta hur mycket dessa 96270 kostar det svenska samhället varje år i form av olika bidrag,skola,sjukvård,tandläkarvård,tolkar,m.m.
  Skulle vara intressant att få veta hur mycket dessa bidrar med i form av inbetalad skatt varje år.
  Varför tar inte SSU reda på det? Både invandringskritiska och invandringsvänliga borde vilja veta detta.

  Gillad av 5 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    Inte konstigt då att Joakim Ruist har kommit in i finrummet hos PK. Hans siffra är mindre än hälften av den norska. Visst, kan ju vara dyrare i oljelandet Norge, men inte så mycket.

    Gillad av 1 person

   • Erik skriver:

    Ja du Pelle. Om siffran från Norge stämmer så skulle ”våra” 100 000 folkbokförda Somalier i Sverige kosta 10 000 000x 100 000= 1000 000 000 000 kronor eller
    Ett tusen miljarder kronor under deras liv i Sverige.
    Även om man räknar bort en del kostnader eftersom en hel del kommer hit när de är ett antal år så får vi nog lägga till kanske lika mycket eftersom jag är rätt övertygad om att Somalierna kostar mer i Sverige än i Norge,de får helt enkelt mer i Sverige än i Norge,det ärväl därför de föredrar Sverige framför Norge,det är väl därför vi har fler än i Norge.
    Om man gissar att deras snittvistelse i Sverige blir 70 år så blir kostnaden för oss skattebetalare ca 14miljarder om året.
    Bara för Somalierna. Sen tillkommer de från Afganistan,Syrien,Nigeria och alla andra länder……

    Gillad av 4 personer

   • Pelle skriver:

    Det här med kostnader är känsligt. En av moderattanterna i Stockholms stadsfullmäktige började häromåret gråta och skrika hysteriskt i talarstolen när SD framförde önskemål om staden ska ta reda på mångkulturens kostnader. Faktiskt riktigt ovärdigt beteende av moderaten, absolut inte i linje med förtroendeposten eller församlingen.

    Gillad av 7 personer

  • miketheviking skriver:

   Hej
   Här är Statistik-Olle
   Om du har 96 270 somalier och de kostar i snitt 60 000 kr/år (5000kr/mån) så får du den nätta siffran 6 miljarder. Då oräknat ev. brottslighet och andra samhällsbelastande övningar.

   Så öppna ditt hjärta, svälg hårt och le.
   Ty Sveriges rike är inte längre ditt.

   Gilla

   • Erik skriver:

    Hej statistik-Olle,
    Finns inte en chans att kostnaden bara skulle vara 5000:-/ månad. Det är nog vad de får i snitt bara i olika bidrag varje månad. Du vet väl att de får 7000:-/ månad om de infinner sig på svenska för invandrare. Lägg till alla former av socialbidrag,barnbidrag,bostadsbidrag,m.m.
    Sen tillkommer kostnaderna för allt annat som skola,dagis,sjukvård,mediciner,tandvård,tolkar,god man,personliga coacher,m.m.,m.m.

    Gillad av 1 person

   • miketheviking skriver:

    Det var precis den reaktion jag ville få till…
    Låt säga att vi har en familj på 5 somalier så räknade jag snålt att de tillsammans får 25 000 rent med förhoppningen att någon av föräldrarna jobbar…
    Om så inte är fallet och vi hamnar på 35 eller 50 000 kr per månad. Ja, då är vi uppe i 12 miljarder för att försörja 100 000 somalier i Sverige.

    Repatriering är väl bara förnamnet på vad som behövs för att bringa ordning i Sveriges finanser så att statens medel fördelas på dess rättmätiga ägare – folket som betalat skatt i dåtid och nutid.

    Tack för ditt inlägg så jag fick möjlighet att skruva upp bilden ytterligare.

    Frågan är hur vi får samhället i stort att förstå sambandet mellan dålig sjukvård, dålig skola, dålig äldrevård, låga pensioner OCH vidlyftiga bidrag till enorma mängder människor från exotiska delar av världen?

    Gillad av 1 person

 10. rolfholmen skriver:

  Så har ssu återigen lyckats med att hamna i rampljuset. Vi andra borde ignorera dessa patetiska utspel, vars enda syfte är att väcka uppmärksamhet.
  Hur kan det komma sig att människor, som i övrigt verkar förståndiga, tillåter sig att bli ”nyttiga idioter” i ssu:s marknadsföring?

  Gillad av 1 person

 11. bullstomper skriver:

  Att SSU kan ens våga uttala sig så här, och försvara det dem säger skall vi nog inte vara förvånad över. När allt är sagt och gjort är detta nog trots allt en ärlig spegling av hur SSU ser Sverige och hur deras bild av svenskarna ser ut. Vilka slutsatser kan vi dra av detta? Några har redan påpekats av kommentarer. Jag skulle vilja bidrag med ett till. Nämligen att SSU är en ålders fascistisk organisation vars huvud idén går ut på att diskriminera, mobba, och till slut svälta ut de äldre till förmån för deras egen ungdoms glorifierings ideologi och postmodernistisk destruktions lust. Att de äldre är en belastning för ekonomin är inte sant. Istället är det SSU och dess vidhängande svans av totalitär törstande, arbetsoförmögen och okunnig ungdom som är den största belastning för vår ekonomi idag.

  Gillad av 1 person

   • bullstomper skriver:

    Håller helt med dig. Faran för sverige består numera av våra inhemska ”elit” som är alldeles för tolerant mot kommunismen/marxismen och den blandning som postmodernismen innehåller av dessa två förtrycka ideologier. Vanliga medelklassen (med fler och fler undantag dock) tycks också visa en alldeles för stor tolerans mot djävulskapet. Jag själv hoppas dock att detta ändrar sig. Jag jobbar aktivt mot kommunismen när jag träffar yngre. Hoppas det hjälper lite.

    Gilla

 12. Hovs_klipphällar skriver:

  ”… en vilja att styra människors vardag av ideologiska skäl – och med hänvisning till högre syften…”

  Med andra ord — den vanliga totalitära vänsteridiotin, i ny skepnad.

  Vad du tycker är oviktigt, nu ska Storebror bestämma vad du får äta…

  Är någon förvånad över detta vansinne från vänsterdårarna i SSU?

  Gillad av 2 personer

 13. L. N. Fredrik Östman skriver:

  Det totalitaristiska tänkandet visar sig i att Socialstyrelsen skriver ”rekommendationer”, vilka förstås i verkligheten tolkas som både övre och undre gräns för verksamheten, som antages och påstås och avses vara heltäckande och slutgiltiga, om än ändringsbara. Det finns ingen som helst möjlighet i den stora verkligheten, i sinnevärlden utanför drömmarnas utopi, att beskriva våra måltider i detalj. Det är en livslögn. Vi måste resignera mera, vi måste hålla våra ambitioner så som de förmedlas via Staten tillbaka med all vår kraft.

  Det är bara i en tankebubbla, en livslögn, där en Socialstyrelse kan beskriva rätt föda i minsta detalj, som det ens är möjligt att tänka tanken att ett politiskt ungdomsförbund kan uttrycka åsikter om vilken mat som skall serveras på ett ålderdomshem. I stället måste vi kunna hänvisa till tradition och sed och för varje avvikelse från tradition och sed måste en särskilt tillåtelse först utfärdas av folket till den myndighet som vill avvika.

  Vi måste kasta av oss det totalitära oket!

  Gillad av 3 personer

  • bullstomper skriver:

   Du har helt rätt. SSU och staten skall inte kunna bestämma över vad äldre får äta, än mindre över vad du och jag äter. Ännu en form av kommunistisk tänk vilket är så farligt och destruktiv för vilken samhälle som helst.

   Gillad av 1 person

 14. Ofrivillig svenska skriver:

  Ytterligare ett litet påpekande ang. SSU:s lögner om ”våra offentligt finansierade verksamheter” så är det ju som sagt så att de som bor på äldreboende betalar för det själva enligt ett synnerligen orättfärdigt system som innebär att man får behålla en ”månadspeng” om c:a 1500kr och detta oavsett hur hög eller låg pension vederbörande har. De enskilda människorna betalar således helt olika belopp per månad men de får alla samma undermåliga service, samma undermåliga föda etc., den enda skillnaden är att den med högre pension betalar mer ! Socialismen i sin prydno med andra ord.

  Gillad av 1 person

 15. kaj jakobsson skriver:

  Ja, svenska gamlingar är i vägen. Många av dem
  har arbetat sen 15 årsålden. TrogEtt tjänat Sverige
  Nu är en belastning för det nya Sverige. Ett land
  som behandlar sina gamla så här , de borde
  skämmas. Vakna upp!! Arma land.

  Gilla

 16. Mv skriver:

  Jag fick kritik för att gnälla så hör ett konkret förslag. Ta DNa på alla invandrare som kommit de senaste 40 åren och deras barn.

  Då hade polisen inte behövt lägga ner så många fall.

  Gilla

 17. lookslikeanangel skriver:

  PUREX

  Jag är så trött på den här nya puritanismen!

  Vad är det; någon slags mental tarmsköljning?
  (av hjärnbränslet).

  Man trivs så mycket bättre.
  Jobbar så mycket bättre.
  Mår så mycket bättre.
  Med riktigt god mat!

  Bon appetit!

  Gilla

 18. Jan Andersson skriver:

  Min svärföräldrar, inbitna socialdemokrater men annars högborgerliga i sitt sinne, slet båda hårt i långa arbetsliv och skötte sin ekonomi föredömligt och hade pengar på banken när de så småningom hamnade på ”hemmet”. De fick betala maxtaxan men det gjorde de gärna fram till den dag svärfar mötte en barndomkamrat där som knappast gjort ett vettigt handtag i sitt liv utan supit upp varje krona han kommit över och orsakat kommunen stora kostnader under årtionden.

  Han fick exakt samma vård med mera som svärföräldrarna fick betala grova pengar för – gratis.

  Svärfar fick en chock och var urförbannad resten av sitt liv, mest över att han under hela sitt arbetsliv gått på den socialdemokratiska myten om jämlikhet och solidaritet. Rättvisa för svärfar var att den som varit till nytta för samhället skulle få glädje av det själv, inte straffas.

  Gillad av 1 person

  • Margareta skriver:

   Det finns ett ord för detta – solidaritet. Sagt av mig med stor ironi.
   Minns Ann Rambergs inlägg om att Sveriges pensionärerer får väl offra sig i solidaritens namn.
   För övrigt anser jag att svensk åldringsvård (=åldringsförvaring i väntan på döden) är en skräck. Jämför man äldre tiders fattighus med dagens inrättningar och sätter deras dåvarande standard i relation till det dåtida omgivande samhället och gör motsvarande jämförelse med dagens samhälle är skillnaden inte så stor.
   Skillnader: kommandoran talade svenska = ortens dialekt som gamlingarna var vana vid sedan barnsben. De som satt på fattighuset benämndes hjon, nu benämns de ”seniorer”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.