Bitte Assarmo: Sveriges rikaste ungdomsförbund vill inte svara på de mest basala frågor om sina egna förslag

Bitte Assarmo
Bitte Assarmo

Efter SSU-kongressen i Karlstad, då det socialdemokratiska ungdomsförbundet kom med förslaget om en ”vegetarisk norm” på bland annat äldreboenden, har vi på Det Goda Samhället försökt få ungdomsförbundets ordförande Philip Botström att ställa upp på en intervju. Att ett ungdomsförbund – där hälften av medlemmarna ännu inte är myndiga – vill gå in och styra politiskt vad människor ska äta på sin ålders höst är så pass uppseendeväckande, till och med i Sverige, att ideologin bakom förslaget behöver dras fram i ljuset. Men SSU-ordföranden har hittills varken svarat på telefon eller på mejl.

Frågorna kvarstår dock. Och några av de frågor som behöver besvaras är dessa:

Hur mycket känner SSU-ordföranden, och övriga som står bakom förslaget, till om äldres särskilda matbehov?

Har SSU räknat ut hur mycket mindre klimatavtrycket skulle bli globalt om en vegetarisk norm införs på svenska äldreboenden?

I en intervju i Expressen sa Philip Botström bland annat att ”med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre”. Den som bor på ett äldreboende betalar maten med egna (skattade) pengar. Känner Philip Botström till det?

Om han känner till det, vad är det då som gör att han anser att det ska finnas en norm för vad dessa betalande äldre ska äta?

Hur ser de ansvariga för förslaget generellt på de gamlas rättigheter generellt? Ska de åtnjuta samma rättigheter som andra samhällsgrupper?

Frågorna har även ställts till flera av landets SSU-distrikt men även där har svaren uteblivit. Sveriges största, rikaste och – enligt egen utsago – viktigaste ungdomsförbund vill, eller kan, alltså inte svara på de mest basala frågor om sina egna förslag.

En sak ska klargöras: Sedan några år tillbaka har SSU själva en vegetarisk norm på sina sammankomster. Det är alltså inte så att SSU hycklar och vill att gamla ska äta vegetariskt medan de själva äter valfritt. Däremot ställer åtminstone jag mig frågande till om äldreboendena runt om i landet skulle servera de middagar som SSU själva njuter av på sina sammankomster. Vad sägs till exempel om bakad sötpotatis med rotsellericreme, höstkantareller och syrad pumpa serverad med polentakrokett smaksatt med lagrad prästost? Och varför inte en liten god chokladtryffel med lakrits och halloncoulis till dessert? Det serverades under en tillställning i Älvsjö för ett par år sedan och jag tvivlar på menyn under årets kongress var mindre påkostad.

Med tanke på hur maten redan idag ser ut på förfärande många äldreboenden föreställer jag mig snarare att det i händelse av vegetarisk norm för de äldre kommer att handla om en skiva stekt selleri med kokt potatis till. Utan sås.

Om detta kan vi endast spekulera. I alla fall tills SSU svarar på de frågor som rör deras förslag.