Patrik Engellau: Är det ingen som fattar att Eskil Erlandsson-historien bara handlar om att förtrycka kvinnan?

Patrik Engellau

I vårt land, Sverige, lider nästan alla människor av ett falskt medvetande som gör att vi feltolkar eller i alla fall missförstår händelser i vår omvärld. Även jag kommer på mig själv med sådant falskt medvetande ibland. Men då inskrider min insiktsfulla portugisiskafröken ej sällan till undsättning.

Jag berättade för henne att före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson kommer att åtalas för sexuellt ofredande (vilket jag skrev om här). Han har tagit tre medelålders makthavande kvinnor på låren och ska nu svara för förseelserna i domstol.

Portugisiskafröken föll i skratt som hon brukar göra när jag berättar om Sverige. Är det antifeminister som styr i ditt land? frågade hon.

Jag förstod först inte hur hon menade. Vadå antifeminister? sa jag. Det är ju tvärtom. Idén är att Erlandsson ska näpsas. Feminister gillar att män får på skallen för sina felsteg. Han tog dem på låren och nu ska han straffas för det. Det är väl feministiskt, inte antifeministiskt?

Vänta, sa fröken med ett tonfall som om hon egentligen sagt ”suck, här måsta jag tydligen börja från grunden”. Feminism handlar väl om att göra kvinnan starkare?

Såklart, sa jag, och att lära män veta hut.

Det är inte samma sak, sa fröken. Män kan bestraffas utan att kvinnan blir ett dugg starkare. I det här fallet verkar det snarare tvärtom. Den felande mannen kanske får ett straff, men kvinnorna blir inte starkare för det.

Hur menar du nu? frågade jag.

Om den där ministern får ett straff av svenska staten så har Sveriges kvinnor inte blivit mer kapabla att lösa sina problem på egen hand. De har bara visat att de har fått en mäktig beskyddare som inte tvekar att använda sin våldsmakt till sina skyddslingars – kvinnornas – värn.

I en annan kultur hade kvinnorna gått till maffiabossen för att få besvärliga karlar uppiskade. Om kvinnor framställer sig som klena och hjälplösa för att få beskydd från mäktiga krafter så har de verkligen gjort sig svagare i stället för starkare.

Men hur menar du att en riktig feminist skulle ha gjort? frågade jag.

Portugisiskafröken skrattade. Föreställ dig, sa hon, att en parlamentsledamot tog Margaret Thatcher på låren under en arbetslunch. Vad tror du skulle ha hänt?

Jag förstod vad fröken menade. Den parlamentsledamoten skulle nog ha satt sin sista potatis i engelsk politik, sa jag. Och, tillade jag med ett fniss, att Margaret Thatcher skulle överlämna saken till åtal går inte att tänka. Hon hade gjort sig löjlig om hon hade bett staten om beskydd mot en lus som hon borde kunnat knäppa själv.

De riktiga feministernas största fiende, sa portugisiskafröken, är inte männen, utan alla kvinnor som gör sig till svaga offer. Kvinnor som ylar i högan sky om hur synd det är om dem. Visst finns det otäcka situationer där utsatta kvinnor skulle behöva polisers eller maffiabossars våldsmakt för att slippa undan missdådare. Men uppdraget för en sann feminist måste vara att lära kvinnor att som Margaret Thatcher ta sig själva till vara och sätta karlar på plats om det behövs.

Efter vårt samtal begrundade jag frökens åsikt. Framför allt funderade jag över hur enkelt mitt falska medvetande kunde ta kontrollen över mitt tänkande. Spontant hade jag tyckt att det var bra att Erlandsson släpades till domstol. Sedan insåg jag, upplyst av portugisiskafröken, att ett åtal och en möjlig statlig bestraffning varken gör till eller från eftersom sann feminism egentligen handlar om att göra kvinnor till Margaret Thatchers likar snarare än till beskyddade våp.

Vår tids falska medvetande tycks utgå från att kvinnor är naturliga våp som måste ha förstärkt statligt beskydd. Men det är inte svensk kultur och tradition. Vårt system går ut på att kvinnor ska respekteras och själva kunna sätta sig i respekt om någon man överskrider anständighetens gränser.

57 reaktioner på ”Patrik Engellau: Är det ingen som fattar att Eskil Erlandsson-historien bara handlar om att förtrycka kvinnan?

 1. Bo Svensson skriver:

  En avsevärd andel av kvinnorna förr, nu och framdeles är beroende av hur män beter sig.

  Den starka kvinnan som kan försvara sig själv, hittar man mest i serier på TV.

  Gillad av 1 person

 2. Tomas skriver:

  Glöm inte att lösningar på problem ofta ser olika ut beroende på förutsättningar. En portugisisk kvinna kan klara sig med att ge tölpen en örfil eller högljudd utskällning pga att landets normer lagar och normer ger stöd för det. Om jag inte missminner mig har de svenskor (farligt ord) som fått en ”Eskil” tagit upp det med sina chefer där bl.a. vårt eventuella statsministerämne Annie mörkat av politiska skäl. I en politisk domstol (läs tingsrätt) med politiker från RU som nämndepersoner hade nog moderatkvinnan blivit förövaren efter en örfil. Låt Eskil ligga som han bäddat.

  Gillad av 2 personer

 3. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Om man anser att kvinnan ska lösa SINA problem, som lärarinnan anser atg det är, undrar jag om det gäller våldtäkt också? Var ska gränssn gå ? Förr fick kvinnan lösa våldtäkt inom hemmet på egen hand men i takt med att samhället har ställt sig öppet på kvinnans sida och sett problemet med ett strukturellr patriarkisk hegemonitänkande inom samhället har kvinnans systematiska sexuella positionering uppgraderats till en respektlöshet som kränker en individ i sig..

  Gilla

  • akelaslair skriver:

   Nu handlade det inte om våldtäkt så att dra upp det är ett halmgubbeargument. Något som den kloka portugisiskafröken nog förutsåg genom att i förbigående nämna: ”Visst finns det otäcka situationer där utsatta kvinnor skulle behöva polisers eller maffiabossars våldsmakt för att slippa undan missdådare.”
   Om en slempropp lade handen på min rumpa skulle jag mer än gärna ge den usla masken en rejäl örfil men i en farligare situation är det Polisen jag skulle skrika på.

   Gillad av 8 personer

  • Kaj åhlund skriver:

   Kanske dax att läsa texten igen ; detta handlar om att dessa kvinnor anser att Eskilsson tagit dessa på låren ingenting annat.
   Det är denna fråga som gods artikeln handlar om.
   För att svara dig rakt på sak.
   Du är en typisk vänsterfeminist som skiljer sig kraftigt ifrån de flesta kvinnor i vårt samhälle med din retorik. Väx upp åtminstone mentalt!!

   Gilla

   • Mitt vykort skriver:

    Ja fast reglerna har ändrats. Ta exemplet med den unga kvinnan som blev tafsad i baken av en invandrare från kultur x i Malmö, hon gav honom en örfil. När hon gick hem så väntade han utanför med kompisarna och skar henne i ansiktet med en krossad flaska.

    Dessa inlägg av Patrin är tröttande, de är från en svunnen tid, vi har att göra med oförfalskad ondska men vissa svenskar leker att allt är som förr. Antingen blir fler och fler flickor skurna i ansiktet eller så görs något åt detta. Landet styrs av landsförrädare, ni gamlingar verkar inte fatta att våldet nu styr och måste kväsas.

    Gillad av 4 personer

   • Mitt vykort skriver:

    Stor förvirring som så ofta på DGS, Massa gamlingar som debatterar det Sverige som var, och inte tänker på alla de unga som inte har Erlandssons hand på sitt lår utan 6-7 händer från kultur X, eller en krossad flaska i nyllet.

    Sverige finns inte mer för mig men många har uppenbarligen inte fattat detta. Kan vi åtminstone kvalificera diskussionen till : nu handlar det om hur reglerna i Sverige borde se ut om bara svenskar bodde i Sverige.

    DGS är värre än SVT, man vurmar för mångkultur men aldrig att man skulle släppa fram massa program från kultur X. Man skall låtsas bo ihop. Tro fan att de hatar oss, det är ju ömsesidigt, ärligt bland dissidenter, oärligt bland pk-ister.med sina handlingar så visar alla att alla hatar alla.

    Gillad av 4 personer

   • CC skriver:

    https://samnytt.se/sjukvardskrisen-varre-an-nagonsin-en-krigszon-varje-kvall/

    Majoriteten av svenska sjuksköterskor och svenska läkare som jag känner (,Och det är ganska många) och majoriteten av poliser som jag känner och majoriteten av alla brandmän som jag känner röstar på SD. Dessa yrkes-grupper kommer ofta i kontakt med asylsökande och vet att nästan alla hitresta asylsökande migranter bluffar och lever gott (ofta livslångt) på bidragsförsörjningar.
    Och allt fler äldre svenskar röstar på SD. Det är därför som SD växer för varje val. SD är fortsatt Sveriges snabbast växande folkrörelse. Tyvärr röstar 90 procent av s.k. nysvenskarna på 7-klöverns partier. Det är därför som 7-klöverns politiker vill fortsätta att importera bidragstärande och bluffande asylsökande.

    Gillad av 3 personer

   • akelaslair skriver:

    @ CC. Det kan vara så att 90% av nysvenskarna röstar på sjuklövern. Åtminstone fram till förra valet. Då försökte det islamistiska partiet Jasin vara med men föll på att Valmyndigheten avslog deras ansökan om registrering. Räkna med att de är med i valstriden 2022. Till detta kommer ännu ett islamiskt parti vilket Ledarsidorna skrev om i veckan. Hur många tror du kommer att välja att rösta med otrogna (kuffar) framför ett parti som representerar deras egen religion? Sjuklövern, särskilt S, tror säkert att de kan samarbeta med dessa nya partier men vänta bara…

    Gillad av 1 person

 4. Beto af Svinelägg skriver:

  Joseph Schumpeter, som även han en gång var Marxist, menade att Marx ibland kom till rätt slutsats, men på fel sätt. Två motverkande fel tillsammans med slumpen samverkade för att placera Marx på rätt slutsats. När du säger att kvinnor, om de vill vara starka och respektingivande, inte får bete sig som de våp de i så fall inte är har du i och för sig rätt, men vad skall pratet om vad feminismen äjjängklijjen — ett nyckelbegrepp inom mystiska delar av socialismen — är betyda? Vilken metod tillämpar du här? Föreställer du dig att feminismen är ett naturfenomen och du filosofen som genom att tänka särskilt hårt kan eruera hur den innersta struktur och innehåll må vara funtade? Så arbetade alkemisterna, åtminstone de sämre av dem.

  Nej, vi får nog ändå även fortgent nöja oss med att feminismen är den socialistiska lära, den utväxt på dödskulten, som säger att kvinnor i själva verket är högstatusmän. Psykologiskt är feminismen en uppenbar projektion an den kvinnliga hypergamin, det biologiska faktum att kvinnor parar sig med en man på sin egen sociala status eller högre. Men de män feminismen påstår kvinnor vara är hypogama, vi parar oss på samma sociala status eller lägre. Grunden för hela detta metoo-elände parallellt med av staten organiserade, finansierade och beskyddade gängvåldtäkter av underklassens småflickor, är just förvirringen om högstatusväsens hyper- och hypogami.

  Gillad av 3 personer

  • Bertram av Leijonkula skriver:

   Varför är det otänkbart att lägga en hand på Margaret Thatchers, eller på Indira Ghandis eller Golda Meirs, övre undre extremiteter? För att de skulle snäsa och örfila? Nej. För att det inte skulle falla någon man in, eftersom de hade hög social ställning. Det skulle vara pinsamt. Män flirtar inte uppåt.

   Erlandssons tafsande är störande för de därav förärade på grund av att det visar att hr ministern inte tog dessa inkvoterade våp på allvar. Det finns inget primärt sexuellt i detta. Det är verkligheten som har kommit och stört den fina fantasin som dessa socialister så mödosamt hade byggt upp för sig själva. De föll återigen ut ur eschaton tillbaka ner i historien, ut ur fantasin tillbaka till verkligheten. Därför är de så sura.

   Gillad av 9 personer

   • educaremm skriver:

    B av L sa: ”- För att det inte skulle falla någon man in, eftersom de hade hög social ställning. Det skulle vara pinsamt. Män flirtar inte uppåt.”

    Mycket intressant iakttagelse.

    Det i sin tur kan kanske bidra till en förståelse inför otaliga missförstånd och s.k. kulturkrockar i det svenska samhället av idag mellan hjärntvättade s.k. lågstatuskvinnor, eller arbetarklasskvinnor, och invandrade män?

    De kvinnor som då tidigare i ett svenskt sammanhang har kunnat identifiera sig själva som eftersträvande en feminism som menades sträva efter en s.k. jämlikhet, och därmed såsom innehavare av en mer eller mindre automatisk relativt hög social ställning, både som rekorderliga svenskor, men också då genom titlar, utbildningsmeriter eller andra positioner av olika slag, och därmed alltså respekterats och inte har flörtats med av s.k. lägre positionerade män? Dessa kvinnor kan av utomstående män, av invandrade män, av främmande män till det svenska samhällsidealet, inte lika lätt identifiera sådana kvinnor som några som inte flörtas med?

    Invandrade män kan då istället se alla (svenska), kvinnor som enbart kvinnor, och kan inte göra några större gradskillnader mellan dem?

    En del s.k. moderna svenska kvinnor har även lagt sig till med ytterst utmanande stil, både vad gäller klädsel, men även en utmanande, dominerande och aggressiv stil, allt då enligt en feminisms ideal om att kvinnor skall ta för sig, skall vara som män, för att då anses ha ett lika värde som män?

    Detta vilket då är beteenden som helt enkelt tolkas som sexuellt intresse, eller som inbillad s.k. sexuell frigjordhet, eller som vulgära, icke-kvinnliga beteenden, som per automatik medför en icke-respekt för sådana vulgära och utmanande kvinnor?

    Det kan även kanske också uppfattas som sexuella inviter, eller beteenden, hos kanske främst människor som är främmande för alla former av svenskhet, och framför allt främmande inför alla former av en hjärntvättande svensk aggressiv extremismfeminism, där kvinnor då förväntas att vara lika som Margareth Thatcher- typer, för att kunna anses som riktigt frigjort kvinnliga?

    En feminism är en kvinnoförnekande ism, och därmed en kvinnofientlig ism.

    Gillad av 3 personer

 5. Observatör skriver:

  Hade Erlandsson varit 20 år yngre och sett ut som George Clooney hade nog ingen av kvinnorna klagat. I min värld är det betydligt fler kvinnor som anser sig bli för lite smekta på låren än kvinnor som tycker att de får för mycket smek.

  Gillad av 6 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Patrik, Eskil Erlandsson affären handlar om mer än att kränka kvinnan!
  Lyft blicken en bit är du snäll, bilprovningen, säkerhetsbälteslagen och årliga deklarationen alla dessa saker för att ”säkra”, ett tryggt rättvist samhälle.
  Är som jag ser det endast sätt att krympa vår frihet, nu när despoterna har lyckats så bra att nästan hela befolkningen får magknorr.
  Av att ens tänka lite utanför Boxen, så inleds nästa övergrepp! Det går aldrig handlat om att skydda medborgaren, utan bara skuldbelägga sin befolkning till lydnad!
  Eskil och Rocky är dom senaste sätten att trycka till, inse att dom skaffar sig förmåner med lögner och manipulation!
  Makt och girighet är drivkrafterna,
  Ondska i min värld.
  I er värld letas fortfarande orsakerna, och logiken.
  Inse att dom som hatar och är avundsjuka,
  Är förbi logik och förnuft.
  Mvh Göran.

  Gillad av 9 personer

 7. miketheviking skriver:

  Det är bara det att ”vårt” system är satt ur funktion för länge sedan. Den återstående befolkningens folkmoral återspeglar sig inte löngre i de politiska beslut som fattas eller i den rättskipning som tillämpas. Det är borta.

  Likadant med svensk kultur och tradition. Förutom att den ständigt hånas och ifrågasätts i media så har ju ett antal svenska politiker gjort allt för att förringa det svenska och omfamna andra kulturella yttringar.

  De uppväxande generationerna har ju till stor del anglofieratsm och amerikaniserats. De flesta yngre har en vag uppfattning av det svenska. Med 173 nationaliter i Sverige, stora områden med stora inslag av enklaver med andra kulturer har skapat ett myller av kultur. En del inslag är bra och har fört oss i en annan riktning. Annat är destruerande.

  Som när ordet heder, den fina svensken hedern, blev förknippat med flygande flickor från balkonger. Svensken har ingen heder löngre. De fifflar o bedrar som alla andra.
  Den svenska förmågan av att inte ”förhäva” sig har ersatts med ren o skär narcissism och självförhärligande.

  Och att män i Erlandsson närhet inte ryckt karl i kragen visar på den veka och fega kultur som spritt sig bland svenska män. Enig också i att tanterna borde försvarat sig såsom kvinnor alltid gjort. Agerandet nu är lite av: magistern – Pelle visade tungan åt mig…

  Gillad av 7 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Jag håller fullständigt med din portugisiskafröken. Absurt att göra rättssak av detta. Trams.Tre äldre kvinnor borde under livet lärt sig hur man fredar sig mot oönskade inviter. En rejäl smäll. Eller bara berätta det för dem som var i närheten vid tillfället .Erlandsson hade nog generats rejält av bådadera. Vad är poängen med att förnedra honom så här långt efteråt ? Hela händelsen är så märklig. Handlar det om politik ? Det är tre moderat-kvinnor mot en center-man. Hade tre sosse-kvinnor anmält med tanke på Lööf- koalitionen ? Dessutom, om en snygging agerat som Erlandsson, vad hade hänt då ?

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Någon har, i och för sig helt korrekt, påpekat att en örfil räknas som ringa misshandel och i sig är straffbar. Jag kan dock inte tänka mig att Erlandsson skulle ha polisanmält saken. Han hade nog hellre sjunkit genom jorden. Dessutom behöver man ju inte ta till våld. En rejäl tillsägelse torde räcka i dessa fall. Vet man sedan att man har med en kladdpelle att göra kan man ju hålla honom på avstånd.

   Gillad av 1 person

 9. En liten rädd kanin skriver:

  Vår tids falska medvetande består i att göra en höns av fjädrar. Som får oss att jaga som dreglande tävlingshundar, efter en fånig tygtrasa, föreställande en flyende kanin.

  Falska medvetanden kidnappar alltid uppmärksamheten från väsentliga ting. Ger man stor uppmärksamhet åt en trevande kärlekskrank hand, på några kvinnolår, och tycker det förtjänar ett massmedialt pådrag, ja då har man definitivt drabbats av ett falska medvetande.

  Eller annorlunda uttryckt – stora brister i prioriteringsförmåga har uppdagats.

  Står det skrivet 100 kilo på ett frigolitblock – så säger det falska medvetandet att det också väger 100 kilo.

  Säger det falska medvetandet att landsbygdsminister Eskil Erlandssons trevande hand bör prioriteras framför uppmärksamhet av det ökande antalet överfallsvåldtäkter, ja då väger frigolitblocket 100 kilo, bara för att det står skrivet så. Och därmed faller in som en tung nyhet. Som får oss att jaga fram som dreglande hundar, efter en fånig tygtrasa. Bara för att få möjlighet att slita en liten rädd kanin ( Eskil Erlandsson ) i stycken.

  Gillad av 8 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Bra skrivet lilla rädda kanin! Vill kommentera en punkt, men jag kanske menar vi samma sak:
   ”stora brister i prioriteringsförmåga har uppdagats”.
   Tvärtom bedömer jag att stor prioriteringsförmåga har uppdagats!!! Utifrån maktens perspektiv. Och att man mycket medvetet prioriterar att fokusera oväsentligheter för att visa vilken total makt man har. Lägg all tid på småsaker och cykelställsfrågor så finns ingen tid kvar att ta itu med väsentligheterna.

   Men kanske menar vi samma sak. Med olika formuleringar.

   Gillad av 5 personer

 10. UlfH skriver:

  Jag håller med din kloka fröken. Oavsett om man är kvinna eller man så måste man kunna sätta gränser runt sig själv som person. Det är inte polisens uppgift, såvida det inte handlar om en kriminella handlingar som fysisk våldtäkt/misshandel.
  Sedan håller sig Eskilsson sig själv som oskyldig och således ännu inte skyldig. Kanske skulle dagens tjejer lära sig sig självförsvar, fysisk såväl som med ord och rätt attityd. Det finns säkert tjejer/kvinnor som är kapabla att leda sådan kurser, som säkert skulle säkert höja många tjejers självkänsla, speciellt mot alla tölpar som driver omkring i vårt samhälle på alla dess nivåer.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Apropå självförsvar? Vid en middag så håller man normalt en kniv i ena handen och en gaffel i den andra. Båda fungerar utmärkt att försvara sig med. Sen finns ju flera andra vid bordet så ett skrik av smärta från den som fått ett stick kommer nog att få fler att regera.

   Gillad av 2 personer

 11. educaremm skriver:

  Det som Patrik Engellau beskriver som en s.k. sann feminism (som skulle ha som mål och syfte att vilja förvandla alla kvinnor till en extrem kvinnotyp, ex Margareth Thatcher?), det vore nog att vilja blanda ihop saker och ting?

  En majoritet av kvinnor är inte som Margareth Thatcher, och har inte varken viljor, förmågor, ambitioner, lust eller behov av att bli några former eller sorter av Margareth Thathcher heller.

  En s.k. sann feminism är inte lika med en s.k. sann kvinnlighet?

  En majoritet av kvinnor är överlag mer veka, mer mjuka, mer omvårdande, mer ömtåliga, mer värnande om både barn och gamla, mer analyserande, mer eftertänksamma, mer välvilliga, mer veliga, mer helhetstänkande, mer helighetstänkande, mer tveksamma, mer osäkra och mer fundersamma, än vad generellt sett en majoritet av män är. De har också både kulturella, sociologiska och kanske även politiska ideal som oftast då överensstämmer med dessa psykologiska och även biologiska i förhållande till män, olika sidor.

  Om man inom en feminism inte vill kännas vid dessa faktorer och generella olikheter, både psykologiska, sociologiska, biologiska, fysiologiska, och existentiella skillnader mellan en majoritet kvinnor och en majoritet män, så är en s.k. sann feminism i själva verket en osann feminism?

  En osann feminism som då vill försöka att förneka en verklighet om och kring både basala och verkliga, men ändå generella, skillnader mellan män och kvinnor?

  Att vilja kalla det generellt kvinnliga som våpigt, därför att det då, generellt sett och hos en majoritet, inte finns lika uttalade viljor till dominans, till samhällig makt, till tävlan, till konkurrens, till utmaning, till viljor att till varje pris vinna, samt till viljor att klubba ned motståndare, antingen verbalt eller fysisk med militärmakt, det i sig skulle man kunna kalla för ett slags kvinnoförnekande kvinnoförakt?

  Eller kunna kalla för att vilja hylla endast starka, stora, mäktiga och självsäkra ledare, och avsky allt vad svaghet, vekhet eller mjukhet heter? Alltså alla former av det som då vill kallas för s.k. våpighet?

  Och vad grundar sig då i så fall en sådan avsky i om inte en fascistisk dyrkan av perfektion och en önskan om att kunna utplåna all imperfektion? En dyrkan av styrka, makt, fullkomlighet och fasthet, dådkraft och brutalitet, tillsammans med en avsky för alla former av vekhet, mjukhet, tveksamhet, fundersamhet, analyserande och eftertänksamhet?

  (Att män hela historien igenom har krigat mot varandra har nog i sig kunnat framkalla en nödvändig avsky för allt vad vekhet, velighet, s.k. svaghet och modlöshet heter, därför att detta är sidor i en manlig karaktär som verkligen inte gör sig bra på ett slagfält eller i en krigsstituation? Där kan dessa sidor istället skapa skräck och leda till nederlag istället för till segrar? Det är därför förståeligt om en majoritet av män vill hylla våghalsighet, framåtanda, tillförlitlighet, stolthet, mod och trots mot död, vilka då är egenskaper som verkar ha kunnat krävas på alla slagfält genom historien, och som också har hyllats, medaljerats och belönats med titlar, gods och gårdar inom de flesta riken. Men varför vill man kalla alla kvinnor till att bli som, eller att efterhärma och eftersträva det som män generellt sett vill eftersträva, och kalla det för sann feminism? Eller kalla det för kvinnofrigörelse? Eller kalla det för jämställdhet? Detta när det fenomenet istället är ett genomgående kvinnoförnekande synsätt som istället för att erkänna kvinnlighet och kvinnor, vill försöka att förvandla våpiga, dvs., odugliga kvinnor, till s.k. ickevåpiga, eller till s.k. dugliga, icke-kvinnliga kvinnor? Dvs till manliga män? Vem vet..)

  Gillad av 2 personer

 12. Aha skriver:

  Intressant perspektiv – självklart (?) borde kvinnorna först stå upp för sig själva och markera mot mannen och därmed också befästa sin integritet. Därefter anmäler man om det inte har någon effekt eller om kvinnan bedömer det som mindre tillrådligt för hälsan att stå upp för sin sak.

  En nobelmiddag där det plötsligt klatschar till vore någonting att uppleva.

  Gillad av 3 personer

 13. Lennart Johansson skriver:

  Eskil Erlandsson bör absolut betala skadestånd till de samtliga berörda moderatdamerna för att dom ska bli helt och fullt tillfredsställda ! Det kan ju inte räcka med att Erland i sin dumhet slarvar med det … Visserligen är han förmodligen sågad som ngn. blivande landshövding etc. ,men när picken står vetter förgår ? Att det lever närmare 1 miljard i svält och fattigdom spelar ingen roll , de berörda moderatdamerna måste tillfredsställas ! Sanna mina ord !!! Mvh! Lennart

  Gillad av 1 person

 14. GWI skriver:

  Onödigt att citera Jordan Peterson eftersom sammanhanget är så uppenbart. Men Margaret Thatcher: det finns inget samhälle, det finns bara enskilda individer. Den specifika svenska kampdialektiken, där man aldrig når fram till någon annan syntes än att hitta en fiende, har funnits så länge att den tycks ha nått våra gener. Betänk bara relationen mellan Tage Erlander och Bertil Ohlin. Din slutsats är välvillig, Patrik, och jag hoppas vid Gud att du har rätt. För annars är det snart dags för swexit, innan vi blir utkastade.

  Gillad av 1 person

 15. Christina Windäng skriver:

  I all enkelhet. Var har den mänskliga förståelsen om nåd och försoning tagit vägen? Kristet tänkande? Både ja och nej. För frågan är helt enkelt om inte de så kallade starka och till äventyrs ”starka tilltättavisande åtgärderna” liksom de dömande lika väl är ett uttryck för en allt mer ökande svaghet som präglar ett samhälle som med ollka medel t o m går så långt att människor döms oskyldigt av allmänheten och styrande krafter och hämgs ut i media. Den utsatta är ju redan straffad och utskämd i hela samhället utan fälld laglig dom! Var finns nåden? Och vägen tillbaka till sig själv? Var finns hjälpen för alla som råkar drabba andra med olika beteenden? Var finns kärleken och nåden att vilja hjälpa en människa tillbaka eller till sig själv? Till förlåtelse och ett fortsatt gott liv i medmänsklig respekt? Ingen människa är felfri. Eftersom vi alla har felat eller medvetet liksom omedvetet lätt kan råka in i ett tänkande som inte leder rätt, så kan vi som icke felfria imye heller döma. Ett samhälle som allt mer på ett skrämmande sätt försöker stävja alla felaktigheter är ett försvagat eller ett svagt samhälle eftersom krafterna och resurserna ödslas för domar istället för till medmänsklig hjälp när det gäller vanliga allmänna mänskliga försyndelser. Anarki? Demokrati? Vad är vad? Vilka förutsättningat och vilket grundtänkande behöver våra politiker läta sig att värna om i ett sekulariserat samhälle där de egna viljorna riskerar att köra över dem som råkar göra misstag eller som inte fötstått sina misstag.

  Gillad av 1 person

 16. Lars Bernhoff skriver:

  Det är bra att Patrik har sin portugisiska fröken till hands i denna typ av frågor. Hon har pekat ut riktningen för var lösningen finns. En viss anpassning till vår kultur kan behövas men att det blir rättssak ger det hela ett löjets skimmer. Riksdagskvinnor i medelåldern ska kunna resa sig upp och säga några väl valda ord, gärna så slagkraftigt att det är Erlandsson som reser sig.

  Uppenbart att Erlandsson kommit snett i sina umgängesvanor och partiledningen borde mer kraftfullt tagit ställning till hur de sätter honom på rätt spår eller att han får ta konsekvenserna med retur till lokalpolitiken där han kan övernatta hos sin egen hustru.

  Att belasta ett överbelastat rättsväsende med denna typ av dåligt uppförande utan fysiska intima förehavanden är ett svaghetstecken för Cs ledning. Moderaterna behöver komplettera internutbildningen med hur de lär kvinnor kyla av män med oönskat närmande mer effektivt än vad som skett. Alliansen hade tillräckligt med problem och hade gärna sluppit dessa struligheter som extra svårighet för Lööf att lägga i vågskålen som hon redan hade problem med att få balans på.

  Gillad av 1 person

 17. Mv skriver:

  Man förstår att män lämnar Sverige. Kvar står kvinnorna med Anders Lindberg, stridshingsten, Ullenhag, män i fittmössor samt de som tycker att gängvåldtäkt är rätt och riktig uppvaktning.

  Gillad av 6 personer

 18. Elisabeth G skriver:

  Klok portugisiskafröken! Nog har det hänt att man råkat ut för ovälkommen handpåläggning men tanken att springa till polisen har aldrig fallit mig in.

  Det som är mest upprörande i den här historien är att resurser slösas på detta med våldsverkare går fria.

  Gillad av 4 personer

  • Thomas skriver:

   Kvinnor är lite farliga, betoning på lite.. ” typ ändamålet helgar medlen”
   Beror på vem handen tillhör kanske? Eskil Erlandsson är ingen Justin Trudeau .

   Gillad av 1 person

 19. Rikard skriver:

  Hej.

  En observation, och ett tips:

  Observationen: Bitte Assarmo får regelbundet gliringar i kommentarsfältet där de personer hon säger sig ha språkat med antyds vara fantasifoster. Så sker aldrig med hr Engellaus lärarinna i portugisiska. De som kritiserar Assarmo men inte Patrik kanske har en bjälke i ögat? De har ju inte mer bevis vare sig för det ena eller det andra, annat än i hur hög grad de instämmer med själva textens innehåll. Något för tvivlarna att begrunda, kantänka.

  Tipset: läs Gutalagen. Där stipuleras noga att en kvinna som blir tafsad på men inte omedelbart öppet harmas och protesterar får tåla det. Att karlar sedan inte skall gå runt och eftersöka samtycke via ”handtag, famntag, kall eller kyss” är en annan sak.

  Vi tar och slänger med en länk till relevant lagtext, och ett citat också.

  [http://www.guteinfo.com/?id=2279]

  ”§ 4. Tager du en kvinna om handleden, böta en halv mark, om hon vill kära. Tager du henne om armbågen, böta åtta örtugar. Tager du henne om axeln, böta fem örtugar. Tager du henne om bröstet, böta en öre. Tager du henne om ankeln, böta en halv mark. Tager du henne mellan knät och vaden, böta åtta örtugar. Tager du ovanför knät, böta fem örtugar. Tager du ännu högre upp, då är det det skamliga greppet och heter en dåres grepp; där gälla inga penningböter; de flesta tåla, när det har kommit därhän.”

  Notera ”om hon vill kära”. Det är redan för dryga tusen år sedan kvinnans vilja att kära som avgör om beröringen är brottslig eller ej. Det är inte för inte ett gammalt ordstäv lyder: ”Den som tiger samtycker.” Det gick nog inte bort i tok förrän det kombinerades med ”kvinnan tige i församlingen”.

  Det är inte stort annat för mig som man – fler gånger än jag har fingrar har (inte sällan) småfulla fruntimmer fingrat mig i ansiktet och fnissat fram fraser på temat ”kittlas det mot låren?” om mitt skägg. Tack, men nej tack. Mitt ansikte är ingen allmänning som medelålders damer, bedagade eller ej, skall tafsa på. Föga förvånande harmas och förnärmas dessa svenska kvinnor när de blir tillsagda. Då är man en tråkig, tradig och trälig träbock, tydligen. Lite får man tåla, och liknande ord, brukar de häva ur sig. Någon sorts schattering efter tro, partitillhörighet eller bildning har jag inte noterat – det verkar vara personlighetsbaserat.

  För att inte tala om hur de harmas när hustrun min säger ifrån.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 20. Tina skriver:

  Lite utanför ämnet, men vad ska de flickor göra som i skolor, på gator och torg blir kallade för hora, fitta och kommenteras med diverse övriga slipprigheter? Killarna som säger detta står oftast fem meter bort och det är lite för långt för en örfil eller ett gaffelhugg. Och tjejen som hör detta bakom sin rygg vet oftast inte vem av individerna som yttrat det, när hela gänget står och flinar. Lika lite som jag i en folkmassa i trängseln vid bardisk inte kan avgöra exakt vem som nöp mig i rumpan, även om jag blixtsnabbt vänder mig om. Det går inte att avgöra vem som är den skyldige.

  Gillad av 3 personer

 21. elina skriver:

  Var ingen av kvinnorna snabba nog att klippa till handen som hamnade på låret? Då hade det – kanske – bara blivit en ”kränkt” men vettig kvinna, inte tre, törs man säga hjälplösa våp?

  Var och är det verkligen omöjligt för kvinnor allmänt att lösa en ovälkommen hand på låret på annat sätt än rättegångar? Uthängt är ju förövaren redan.

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth G skriver:

   Ja, Elina, det naturliga hade varit att med ett bestämt grepp flytta över handen till hans eget lår. Visst, det är inte trevligt att få någons hand på sitt lår om man inte är intresserad men det här är ju bara löjligt. Och ett otroligt slöseri med skattepengar. Fast det generar ju förstås inte politiker…

   Gillad av 1 person

 22. T skriver:

  https://www.regeringen.se/497040/contentassets/7b17bca3bc2940fb8a4e060e086a06e8/cv-anders-ygeman.pdf

  Både från svensk och norskt håll riktas nu skarp kritik mot det svenska statsrådet Anders Ygeman (S), sedan denne på Twitter
  attackerat Norges statsminister Erna Solberg.
  Det efter ett misstänkt terrordåd mot en moské i Bærum.

  Solberg har gått i taket och säger att Norge inte tänker ta några råd från svenska politiker som i åratal förbisett invandringen och dess konsekvenser.

  Istället borde Ygeman fokusera på att hantera ”det svenska tillståndet”, med vilket hon menar att det kaos och den kriminalitet som kommit med massinvandringen.

  Gillad av 5 personer

 23. Kalle skriver:

  En spekulation. Man samlar samhällets alla kvinnosorter och låter dem arbeta fram en strategi som belyser deras egenart. Möjligen kan det rendera i att män får respekt för dem, men jag tror följande. Om alls riktningar kommer till tals blir det synnerligen kaos. Då får feministplufsarna få manfat att driva manshatet.
  Dom blir militanta och kräver rättning i ledet. Tjockpankaka blir resultatet.

  Gilla

 24. Gunnar Strandell skriver:

  Margaret Thatcher hade integritet och upprätthöll respekt för individen inklusive sig själv.
  Respektlöst bemötande ska hanteras när det uppstår.
  Länk:

  Gilla

  • educaremm skriver:

   Margareth Thatcher- typen av kvinnor, dvs., kategorin av kvinnor, som är strama, stränga och positionerande politiska maktpersoner, har kanske i och för mycket att vinna på att inte tillåta sig själva att bli alltför fjäskande inför en massmedias försök till detronering av vederbörandes maktposition?

   Dock kan man undra över om inte just Margareth Thatcher led av lite drottningkomplex? Just i det engelska sammanhanget? Kanske tyckte sig ha mycket att vinna på att framstå som just mer eller mindre stramt drottninglik?

   Däremot är vår egen drottning Silvia, en riktig drottning. En drottning med en mycket varm och mänsklig framtoning, tillsammans med charm och vänlighet. Även prinsessan Victoria har ärvt en hel del av Drottning Silivas naturliga charm.

   Politiskt verksamma kvinnor som når höga positioner, behöver kanske omge sig själva med en stramhet? En distansierande stränghet och kyla, (typ Annie Lööf?), som en skyddande mur gentemot kritiska blickar och kritiska medborgare?

   Dock så riskerar de nog alla att mer eller mindre kunna framstå som fullkomligt okvinnliga, utan naturlighet, utan personlighet, utan värme, utan humor och därmed utan charm?

   Det är kanske då ett pris som många politiskt aktiva kvinnor är beredda att betala?
   Som en försakelse?

   Alltsammans då för framgång framför allt, samt också då för makt framför allt?

   Det som kanske skulle kunna beskrivas som: – ”Vad hjälper det en människa om hon så vinner hela världen men förlorar sin själ”?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.