Patrik Engellau: Den förstatligade örfilen

Patrik Engellau

För tio år sedan sa Ireen von Wachenfeldt, dåvarande ordföranden i den statsfinansierade Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige, Roks, att män är djur.

Det fick hon äta upp. Hon utsattes för ett drev och ett gatlopp i media som gjorde henne så skakad som man blir när journalister slipar sina knivar. Först förnekade hon uttalandet och hävdade att hon menat något annat som inte gick att förstå. Men sedan hämtade hon sig. Efter ett par år hade hon vässat argumenten och kommit fram till följande uppfattning: ”Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren”.

Jag vet inte om djur kan njuta av att honorna lider. Jag har på film sett ankhannar våldta sina ankor och det var ingen behaglig syn. Men det där med sadism är överkurs. Jag vill gå tillbaka till Wachenfeldts ursprungliga observation att män är djur.

Personligen vill jag hävda att det ligger mycket i det. Man behöver inte vara genusforskare för att veta att i parningssammanhang så är män ofta målinriktat framfusiga medan kvinnor är mer återhållsamma. Det räcker med erfarenheternas rön för att inse detta. Alla kulturer har alltid varit medvetna om dessa sakförhållanden och vidtagit sina mått och steg för att förebygga att de djuriska männens ibland svårkontrollerade drifter får olyckliga konsekvenser för kvinnorna.

I en del kulturer i Mellanöstern löser man problemet genom att fysiskt isolera de unga kvinnorna från de unga männen och genom att dölja kvinnorna i skynken och förse dem med manlig livvakt om de måste ge sig ut i folklivet.

I Sverige har kvinnorna genom historien kunnat åtnjuta ett större mått av frihet i umgänget med det andra könet vilket berott på två saker. Den första orsaken är att flickorna, framför allt av sina mödrar, fått lära sig att hålla karlarna kort. (”Kom ihåg att killar bara vill en enda sak!”, ”Klä dig inte lösaktigt!”, ”Ge dom en örfil om dom går för långt!”) Den andra förklaringen till den unika svenska kvinnofriheten är att männen, hur det nu går till, uppfostras att tåla och respektera tjejernas avvisningar. En kille som inte fogar sig i tjejernas protester kan inte räkna med polarnas uppskattning. Polarna vill inte ha med sådana att göra.

En ung kvinna som uppfostras i en sådan kultur vet precis vad hon ska göra med påflugna karlar. Hon vet att ett element av påflugenhet kan förekomma när hon har med män att göra. Initiativ ska ändå tas om mänskligheten inte ska upphöra. Och framfusighet väcker faktiskt inte alltid misstycke utan belönas ibland av den uppvaktade honan. Hanen kan aldrig säkert veta utan måste ibland chansa exempelvis genom lätt beröring fast såklart inte nödvändigtvis på låret. Men den unga kvinnan vet också hur hon ska hantera en situation som hotar att gå över styr. Hon ser förövaren stelt i ögonen och flyttar bort hans hand från sitt lår. Han ska vara bra full för att inte förstå det budskapet. Om han fortsätter räcker det nog med en lätt smocka och ett ilsket morr. Hon följer aldrig med honom på hotellrummet.

Nu ska före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson, 62, från centerpartiet åtalas för tre fall av sexuellt ofredande riktat mot riksdagskollegor från centern och moderaterna. Händelserna verkar ha följt ett enahanda mönster. Erlandsson och en riksdagskollega har suttit bredvid varandra vid ett middagsbord eller motsvarande. Ministern har då lagt sin hand på kollegans lår och smekt benet. Han ska även vid något tillfälle ha ”pillat på kjolkanten”.

Därmed har jag äntligen kommit till det som förvånar mig och som föranleder denna krönika. De tre kvinnor Erlandsson uppvaktat är inte precis några oerfarna, underåriga dunungar. Till exempel är Camilla Andersson Sparring, C, 48 år och har sin ”bakgrund och yrkesutbildning inom säkerhetsbranschen, där jag jobbat som Bevaknings – värdetransport – civil- och brandskyddsvakt, jag har även haft uppdrag som personskydd”. Ska inte en person med ett sådant CV kunna avfärda en upphetsad landsbygdsminister på det effektiva och för mannen tillräckligt komprometterande sätt som kapabla svenska kvinnor alltid gjort utan att blanda in rättsväsendet? Hur har hon kunnat jobba med personskydd när hon inte klarar en troligen sommarlätt ehuru ovälkommen attack från Erlandsson?

Cecilie Tenfjord-Toftby, M, är 49 år och har varit ledamot av näringsutskottet och energipolitiskt ansvarig. Hon har varit kandidat till Europaparlamentet och sitter nu i skatteutskottet. Därtill har hon en lång rad andra meriter. Jag ryser när jag inser att en person som bestämmer över Sveriges skattesystem inte på egen hand kan klara utmaningen att en karl tar på hennes kjol i lårhöjd. Dessutom ska hon bestämma över Sveriges energipolitik.

Cecilia Magnusson, M, är 57 år och undersköterska och borde, som jag ser det, klara av besvärliga patienter. Hon har dessutom haft maktpåliggande uppgifter som ledamot av Socialförsäkringsutskottet, Justitieutskottet, Trafikutskottet, Konstitutionsutskottet och Riksrevisionen. Magnusson är tveklöst en person med skinn på näsan. Varför ska hon besvära sig med att be staten om hjälp för att nita dit en bondpojke från Torpa församling i Småland, det vill säga Eskil Erlandsson?

När mäktiga kvinnor som dessa tre inte lyckas hantera en sannolikt vänligt sinnad men malplacerad ministerhand på sitt ben så undrar man hur de klarar de långt större utmaningar som det innebär att styra landet. Hur har de nått mogen ålder utan att kunna förlikas med tanken att män är djur och att kvinnor med vett har fått lära sig att hantera detta faktum?

Långsamt inser jag att det som pågår inför mina förbluffade ögon är just det som man hade kunnat förvänta sig, nämligen en fortsättning av den mer än halvsekelgamla process varigenom staten obevekligen övertar funktioner från det civila samhället. Politikerväldet flyttar fram positionerna. Att staten övertar funktioner från det civila samhället kallas att socialisera. Här är det den tillrättavisande örfilen som kvinnor i alla tider använt till att försvara sin heder som hamnar i statlig regi och förvandlas till ett professionaliserat domstolsärende med all kringutrustning såsom lagar, åklagare, domare, juristutbildningar, fängelser med mera. Örfilen är förstatligad.

Att de statliga funktionärerna inom rättsväsendet gillar detta är självklart eftersom de i egenskap av anställda i anslagsfinansierade organisationer maximerar omsättningen. Nya uppgifter betyder större budget, fler tjänster, bättre möjligheter till avancemang. Tyvärr är det också självklart att de tre föremålen för Erlandssons lidelse eftersom de är politiker hellre väljer framgångar för politikerväldet än för det sunda förnuftet. För att främja statens makt föredrar de att framställa sig själva som hjälplösa offer framför att uppträda som starka, självständiga kvinnor med kraft att utdela örfilar när det behövs.

79 reaktioner på ”Patrik Engellau: Den förstatligade örfilen

 1. Lars skriver:

  En vakt och en undersköterska, inte behövs det mycket för att bli politiker inte och det kanske är så att den här anmälan inte visar på ”socialisering av örfilar” utan på tre intrigerande kvinnor som är vana organisatoriska djur och vet hur man ska ta sig fram och skapa sig en position,

  Gillad av 12 personer

  • brrr skriver:

   Den analysen tror jag är korrekt.
   Tre tidigare okända politiker är nu välkända.
   Jag instämmer naturligtvis helt i Engellaus resonemang, men kan samtidigt tycka att det är rätt åt detdär odugliga äcklet att han nu jagas av hyenorna.
   Även om han jagas av helt fel orsak. Vilket ju säger mer om journalister och rättsväsendet, än om Erlandsson.

   Gillad av 6 personer

   • Kalle skriver:

    Jag har en önskan! Avsätt en timme i riksdagen med obligatorisk närvaro. Visa Lars Ekborgs gamla monolog. Bunta ihop dem. Den finns på You Tube. Där i monologen får man lära sig lite jävlar anama. Tex: Kärringarna i byn hade skönhetstävling. Ingen vann!! Dessa 3 politiker vinner inte dom heller.

    Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Till Kalle. De kan även visa när Lars Ekborg säger vad man ska göra med käringarna. Vänd uppochner på dem och använd dem som sparbössa. Att detta fick visas i statstelevisionen är ju en gåta. Idag hade det inte gått.

    Gillad av 4 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Apropå Lars Ekborgs bunta ihop sketch ”Att detta fick visas i statstelevisionen är ju en gåta. Idag hade det inte gått.”

    -Men förr hade vi yttrandefrihet, och vad som hände var att folk ringde växeln på TV och klagade och var arga. S.k. folkstorm. Tidningarna och TV rapporterade sedan om folkstormen efter det förargliga inslaget och så visste man ungefär var gränsen gick. Ingen kom på idén att polisanmäla eller hämnas med bomber. Så småningom fattade nog folk att det var ironi och skämt och inte någon hets eller illa menat.
    Man fick häda och säga vad som helst om auktoriteter också. Jag minns när vår nuvarande kung hade tagit studenten och AB och Expressen hängde ut hans studentbetyg, och alla fick veta att han fått C i matte. Jag tyckte redan som barn att detta var över gränsen. Jag tyckte då att hans integritet var kränkt även om jag inte var någon rojalist. Jag skulle inte ha godkänt att förnedra någon offentlig person som prinsen så. Han kunde inte hjälpa att han var född till prins eller född utan mattebegåvning. Det var personlig förnedring.
    Man fick skriva och säga vad man ville om kungen och påven och gud och vad som helst. Det är jag van vid, och jag kan inte acceptera nuvarande galenskap med fällande domar mot självklar religionskritik.

    Gillad av 7 personer

  • Mia B skriver:

   Det här var ju också en slags örfil:

   ”Du har betalningsförmåga! Det har inte de…” Busschaufförens ord var tydliga. Jag kunde betala för mig, men det kunde inte de – de som hade klivit på bussen alldeles innan mig. De hade viftat, gapat och skrikigt och bara gått förbi, en familj från Afrikas horn. De saknade tydligen den betalningsförmåga som jag som inföding hade per automatik. De kunde åka gratis, tills dess kontrollanterna från SL klev på, skrev ut en bot som sedan socialtjänsten fick hantera. Jag fick kliva av bussen, och gå samma sträcka som de andra åkte gratis.”

   http://iotakt.se/betalningsformaga/

   Gilla

 2. JL skriver:

  Strax innan vi flyttade från Sverige sa en bekant något i stil med detta till mig:

  ”Antar att du också fått nog av sosseriet, eller?”

  Detta kom lite överraskande då vi aldrig haft några politiska diskussioner, och jag misstänkte att han var pk-infekterad (övre medelklass, akademiker, boende i Bromma etc).

  Jo, jag har fått nog av sosseriet.

  Där vi bor nu skulle ingen komma på tanken att göra en rättssak av att någon tafsar. Däremot skulle killen ofta få en smäll på käften.

  Dottern börjar brasiliansk juni jutsu nästa år. Inte valfritt för henne. När hon når tonåren kommer hon tacka oss. Våra barn får lära sig att inte börja bråka, men slå tillbaka om någon jävlas med dem. Hela västvärldsidiotin med ”säg till en vuxen” är som att kastrera ungarna och göra dem allt annat än förbereda på världen.

  Gillad av 14 personer

 3. A skriver:

  Jag ser det istället så här P.E, att på sextiotalet så strävade vänstern efter att bryta ned alla tidigare fungerande konventioner och normer. Den vanliga inverteringen utan att bry sig om några konsekvenser. Sedan muterar socialismen från att ha kapitalet som fiende (en illusion förstås) till att ha vita män som slagpåse som ska robbas, PK-ism. Då passar istället nån slags selektiv puitanism in i samanhanget, och man tänker sig att använda staten som hävstång för att komma åt männen. Alltid staten, den ska styra över allt, även relationen mellan man och kvinna förstås. Resultatet blir naturligtvis att relationen blir förstörd, som allt annat staten tar i. Det handlar inte om våldtäkter, det handlar om total kontroll. Total kontroll kräver lögner, och lögner genererar förstörelse. Enkelt.

  Mvh A

  Gillad av 16 personer

 4. Christer L skriver:

  Tänk dessa fyrtionioåringar och femtioettåringar! De är numera för unga för oss sjuttiofem-plusare. Tiden går, ack!

  Så hur ska ungdomen göra? Jo, det heter flörta. Staten kunde anlita RSFU för förslag till en proposition som kunde gälla alla regnbågens böjelser likvärdigt samt jämlikt för alla kön. Så kunde MYKLE, myndigheten för multipelt könsbejakande extremism, inrättas och inviga sin verksamhet vid presentationen av den nya lagen om flört: LOF. Var ni tidigare tafatta och måste ta ett par supar för att våga visa era känslor kan ni händanefter skatta er lyckliga: tack vare den väl förankrade, tydliga och genomarbetade LOF behöver ni inte längre riskera fängelse, det är bara att lyda lagen så blir allt som ni drömde om verklighet.

  Gillad av 4 personer

 5. Bengan47 skriver:

  Som vi vet är vårt rättssystem överbelastat redan nu och lägger ner mängder av anmälda brott i brist på resurser.
  Här kommer dock ingen möda att sparas varken i domstol eller MSM. Arma land!

  Gillad av 7 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Stackars små svenskar som varken kan styra sina drifter, eller avvärja dom!
  Tur att staten kan gå in och styra upp det hela.
  Undra hur vi klarade oss innan socialdemokraterna kom och räddade alla.
  Nej jag behöver en rejäl fylla för att stå ut med idiotin.

  Gillad av 8 personer

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Ett rättsväsende som inte hinner med att hantera viktiga rättsfall snabbt borde inte fastna på denna typ av fall. Det är politiker som har underminerat resurserna eller metoderna för hur enkla fall ska hanteras. Att toppolitiker sedan låter dessa överbelastade domstolar ägna tid åt denna typ av ärenden. Erlandsson skulle säkert efter en örfil eller andra tydliga markeringar ha förstått att han agerat olämpligt. Kvinnorna ska få tydligt stöd från tex sin arbetsgivare om deras egna metoder för att kyla av Erlandsson.Inte räcker.

  Det sätter också ljuset på Centerns partiledning som känt till att Erlandsson agerat olämpligt sedan 2017 officiellt. De och säkert andra partier måste hitta metoder för att hantera personer som tex Erlandsson som uppenbart har agerat på liknande sätt i många sammanhang. Frågan gäller olämpligt agerande inte våldtäkt. Kvinnorna ska få stöd, Erlandsson ska kylas av tidigt.
  Om inte kvinnorna har gått Patriks grundkurs så måste någon i Riksdagen veta hur man avlägsnar dåligt beteende utan att belasta rättsväsendet. Tyvärr måste alla hantera ärendet via ombud istället för rak och tydlig kommunikation. Lättare att prata med pressen än att ha ett tillrättavisande medarbetarsamtal med konsekvenser är min slutsats. Inget bra betyg för våra valda ombud.

  Gillad av 5 personer

 8. miketheviking skriver:

  Att belamra rättsväsendet med detta triviala fall verkar vara ett hån mot alla de tjejer som sett sitt eget våldtäktsfall skrivas av och hamna i Åklagarens papperskorg.

  Låt säga att Erlandsson nu fälls för ofredande. Hur många fler fall ska då upp i domstolarna?
  Kommer folket sen också kräva att alla de fall där deras döttrar kallas horor, hotas med våldtäkt osv ska upp till domstol?

  Karln skiljde väl sig och skaffade en yngre tjej? Så om han nu kladdar vidare så är han en kladdgubbe. De tre C:na verkade inte ha kurage nog att bara fräsa till och be kladdgubben att sluta. De hade blivit stigma nog.

  Gillad av 8 personer

 9. gras1519 skriver:

  Det hade också känts ärligare om Eskil hade sagt att han kände sig attraherad av kvinnorna och med en försiktig smekning ville undersöka om han skulle kunna tänkas ha chans att gå vidare. Detta i stället för att skylla på att han pga ledbesvär måste rätta på armarna och råkat komma i beröring med kvinnornas lår. Skall det verkligen vara straffbart att göra en sådan försiktig förfrågan?

  Gillad av 4 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Skall det verkligen vara straffbart att göra en sådan försiktig förfrågan?”

   Ja i Sverige ska numera allt straffas om man är fel sort. Det börjar likna Mao Tse Tungs personliga kulturrevolution 1968. Det handlar om att trakassera vissa grupper till skräck och underkastelse och utplåning.
   De misshagliga kunde släpas ut på gatan och pryglas och förnedras och ev. dödas för ingenting, om de tillhörde fel grupp. Vita män är i strykklass.

   Gillad av 10 personer

 10. Jari Norvanto skriver:

  ”För tio år sedan sa Ireen von Wachenfeldt, dåvarande ordföranden i den statsfinansierade Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige, Roks, att män är djur.”

  I så fall idkar massor med kvinnor tidelag… Såframt de inte är odjur, ty ‘opposites attract’. Stärk männens djurrättsskydd?

  Gillad av 7 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   ”I så fall idkar massor med kvinnor tidelag… Såframt de inte är odjur, ty ‘opposites attract’. Stärk männens djurrättsskydd?”

   Mycket fyndigt skrivet. Kul.
   Varför löpte inte Ireen tankebanan till dess slut? Om män är djur så är väl kvinnor ofrånkomligen också djur, eftersom alla män en gång fötts av kvinnor. Även Ireenskan själv är djur förstås, men det är väl inget att bekymra sig över. Finns det något liv på jorden som inte är djuriskt? Vilket högre stående väsen anser sig Irrrreeeen tilhöra? Vad är det för irr-lära hon vill sprida?

   Gillad av 6 personer

  • Anders L. skriver:

   Åtminstone svenska män är djur. Nämligen blötdjur och harar. Det tycks inte finnas något exempel på att de försvarat eller vedergällt alla våldtäkter (21 stycken dagligen), knivrån, misshandelsfall, trakasserier och djurplågerier som sker.

   Gillad av 7 personer

 11. Observatör skriver:

  Människan är förvisso ett djur, närmare bestämt ett däggdjur, en primat. Liksom hos de flesta primater leds flockarna av s.k. alfahanar. Hos de högre primaterna är alfahanarna inte de fysiskt starkaste utan de mest manipulativa (intelligentaste). Detta har varit en viktig evolutionär faktor som gjort människan till ett mycket intelligent djur. För en alfahane gäller det bl a att försvåra för andra hanar att fortplanta sig. För en hona gäller det att få en alfahane som far till sin avkomma. Då gäller det att avvisa lägre stående hanar och lägga upp sig för alfahanar. Problemet i det aktuella exemplet är väl att Erlandsson vid de aktuella tillfällena sedan länge hade tappat sin alfahanestatus, men att han inte var riktigt medveten om detta.

  Gillad av 7 personer

 12. Lars-Olof Svensson skriver:

  Vänta bara. Det kommer mera. För något år sedan hade AB en ledare med rubriken ”Gärna pension men först en rejäl orgasm” och för någon dag sedan en artikel med rubriken ”Svenska män måste bli bättre på sex”.
  Ni kan ju ana vad som händer när politikerna flyttar fram positionerna här.

  Gillad av 4 personer

 13. elfyma+ skriver:

  Instämmer.
  Lägg därtill att de påstådda sextrakasserierna mot moderatkvinnorna anmäldes långt senare – efter att Centern gått över till det rödgröna lägret.
  Det kan handla om något så simpelt som tjuvnyp mot Centerpartiet – efter att de svikit Alliansen. Inte om verkliga kränkningar.
  Det hade varit hederligare av Moderaterna att kräva Annie Lööfs huvud på ett fat om hon inte åt upp sin högra sko.

  Gillad av 3 personer

 14. K. Ulvert skriver:

  Jag blev trots ålder och tilltagande midjemått mycket tydligt flörtad med häromdagen i mataffären av en betydligt yngre och attraktiv kvinna. Dessvärre tänkte jag inte på att ta namn och personnummer så att jag kunde anmäla henne för ofredande eller kanske ”varsam våldtäkt” eller vad nu våra intellektuella giganter i riksdagen uppfunnit senast. För inte hade hon fått en örfil inte, om hon vidrört mina lår.
  Då hade jag ju kunnat åka fast för misshandel. Men kvinnor får utdela örfilar? Det blir rätt komplicerat det här när det lämnar vardagssfären och går in i den juridiska.
  För övrigt anser jag att Sverige styrs av idioter.

  Gillad av 6 personer

  • Kronblom skriver:

   Jo sånt händer ibland även för en som har passerat bäst före datum. En frågade till och med om hon behöver ha en skylt på sig. Men det har gått på tok också.

   Gillad av 1 person

 15. Lennart Bengtsson skriver:

  Vid några tillfällen har det faktiskt hänt att kvinnor gjort samma sak utan att jag tagit illa upp. Inte heller fann jag något skäl att ta upp inviten. Inte heller hade jag en tanke på att dra de glada damerna inför rätta.

  De är bara att notera att dagens samhälle är annorlunda och mindre lättsamt. De enda som glädjer sig är juristerna som får allt mer att stå in och högre intäkter. Stat och kommun är likaledes glada då också skatteinkomsterna ökar.

  Det tråkiga är förstås att rättssamhället får så mycket arbete att de inte får tid att lösa gruppvåldtäkter och mord som åtminstone jag tycker är värre än en hand på låret. Det är förstås möjligt att dagens så populära postmodernism har en helt annan uppfattning.

  Gillad av 7 personer

 16. Eva Danielsson skriver:

  Politikerväldet flyttar fram sina positioner. Just det.
  Steg för steg. Ofta kan det möjligen finnas ett litet litet korn av förnuft i det man ägnar sig åt, alltifrån samtyckeslagen till bästföre-datum på mjölken. Fast det är tveksamt. Men i stället för att människor får lita till sina egna sinnen och bedömningsförmåga och agerande. Politikerväldet vill ha hela makten över allt och hindra människor från att bli vuxna och ansvarstagande. De ska fostras, är fostrade, till lydiga och infantila skatteslavar. Inte bara från det socialistiska blockets håll, som min naiva uppfattning tidigare var, utan från samtliga politikers håll. Man slår två eller tre flugor i en smäll med dessa onödiga ingrepp, man övertar det som borde ske naturligt utan statlig inblandning och utvidgar då det statliga maktbygget med flera stenar. Därmed minskar man med varje skattekrona individers ekonomiska tillgångar och deras självbestämmandeutrymme. Detta nöter också ner individers tilltro till sin egen förmåga och spär på en passiviserad hållning. Det är bäst att ”experterna” tar hand om allt. Låt örfilen vara förstatligad så slipper man riskera att själv åka på något.
  Västvärlden är upp och ner. Kossepruttar är viktigare än solen och vita svenska mäns tafsande på mogna kvinnor är viktigare än invandrares gruppvåldtäkter av svenska småflickor. Allt är tvärtom och du ska inte tro att du är något annat än privilegierad. Du ska inte tro att du ser och hör och kan tänka. Du får inte tycka något eller klaga. Du förstår ändå ingenting. Du är säkert rasist också.
  Politiker och andra mäktiga inom pk-systemet vill ha det precis så här. Och de som bor i ännu lugna områden och inhämtar sin omvärldsinformation från SVT, tror att allt kommer att ordna sig.

  Gillad av 13 personer

 17. UlfH skriver:

  Mycket bra analys och skrivet. Man skulle ju tro att det är satir, men det är ju verklighet. själv har jag alltid blivit betraktad som en torris av det motsatta könet, det vill säga initiativlös. Men en sak är klar att kvinnor är mycket bitska när det gäller.

  Gillad av 1 person

 18. Apelsiner skriver:

  Slår man ihop Bittes och Patriks två krönikor idag, stiger en tredje berättelse fram. Som ger en övertydlig bild av Sverige. Och navet i den berättelsen kretsar kring det djuriska.

  På en naturfilm för länge sedan såg jag ett experiment med vilda schimpanser. Man hade lagt ut mängder med apelsiner på marken. Och filmade i smyg vad som sedan hände. Egentligen i avsikt att senare skrämma schimpanserna med en snabbt framdragen dold och uppstoppad gepard. Men det kan vi lämna därhän.

  Schimpanserna blev som sig bör ytterst misstänksamma när de erbjöds mängder av apelsiner. Att hitta massor med utlagda apelsiner verkade väl enkelt. Rentav försåtligt. Med stor tveksamhet närmade sig schimpanserna apelsinerna.

  Men varför i längden frukta ett antal apelsiner, när tillfälle ändå erbjöds?
  Med viss tvekan och trevan tog de sig an situationen. Tillfälle erbjöds ju. Och liksom för Eskil Erlandsson var angreppssättet mycket försiktigt och trevande. Ja, rentav djuriskt försiktigt, och inte alls mänskligt burdust.

  Med lätt ängsliga blickar över axeln tog sig schimpanserna an uppgiften. Och här slutar liknelsen mellan Eskil Erlandsson och det mer djuriska. I stället tar liknelsen med staten vid. För vad schimpanserna gjorde liknar mer den svenska staten.

  Schimpansernas fötter är som våra händer. De kan gripa lika bra som händer. Sagt och gjort. Aporna grep sig an apelsiner med både händer och fötter. Och försökte gå i väg med dem. Men det var då problemen uppstod. För att gå med apelsiner i fötterna var inte helt lätt. De började genast tappa dem. Att gå iväg med allt för många apelsiner, på en gång, ledde bara till misslyckanden. Man tappade massvis med apelsiner.

  Numera plockar staten apelsiner med både händer och fötter. Och så blir det därefter. Man börjar tappa dem. Smått klumpigt. Som ivriga schimpanser som bär iväg på allt för många apelsiner – på en gång. Man förmår inte greppa verkligheten. Ger man sig själv för många uppgifter tappat även staten apelsiner. Och välja då ut de som verkar godast. Eller smakligast i deras ögon. Eller de lågt hängande frukterna.

  Som vid ett visst misshandelsfall. Där de flesta fallen annars läggs på hög. Och man ”tvingas” välja ut de färggladaste frukterna. Som när ASAP Rocky – hiphopstjärnan – råkade in i ett slagsmål med några väl påstridiga ensamkommande.

  Den typen av hiphophändelser kan inte rättsväsendet låta bli liggande. Vissa apelsiner måste man bara plocka upp. Så blir det när staten tar på sig för många uppgifter. Eller skapar bättre förutsättningar för fler händelser att hända. Det är då man tvingas börja prioritera mera.

  Och då hamnar söta apelsiner som Eskil Erlandsson, ASAP Rocky och Julian Assange, högst upp i rättsväsendets klor. Som när schimpanser plockar apelsiner i mörkaste Afrika. Sett och iakttaget i en naturfilm för rätt länge sedan.

  Gillad av 4 personer

 19. Matte skriver:

  Det är onödig risk att vara placerad ‘varannan damernas’ när politikerna äter för skattebetalarnas pengar. Risken att nudda sin bordsgranne är ju uppenbar.

  Nä, jag tycker att de ska sitta uppdelade vid varsina bord: herrarna för sig, och damerna för sig. Med ett tredje bord för hens och personer som ännu inte bestämt sig vad de är.

  Allra säkrast att sitta på olika orter, eller åtminstone olika rum.

  Gillad av 7 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Bra förslag! 🙂

   Dock: En av de tråkigaste tillställningar jag varit på var när gästerna var tvungna att dela upp sig i två olika rum. Värdinnan placerade kvinnor för sig och män för sig.

   Gillad av 1 person

   • Göran Nilgard skriver:

    En sån fest har jag också varit på….och den var en av de roligaste i mitt liv….
    Jag måste be dig berätta vad som var så tråkigt med din fest. Nyfiken.

    Gillad av 1 person

   • Elisabeth G skriver:

    Tja, Göran Nilgård, jag tycker helt enkelt att blandade sällskap leder till de mest intressanta diskussionerna. Jag är inte så intresserad av vad människors barn och barnbarn har för sig.

    Gillad av 1 person

   • Göran Nilgard skriver:

    @ELISABETH G

    Vi är ju helt överens om det du skriver. Men den gången funkade det att dela upp som ni gjorde. Hos gossarna, för det är precis det vi blev, blev det mycket ”lumparhistorier” och ”fantastiska golfslag som aldrig inträffat”. Och så löste vi naturligtvis världspolitikens stora frågor.

    F.ö. har jag inga synpunkter på att du missade stavningen på mitt namn. Det hade jag mycket nytta av när jag var konsult på ett ärevördigt skånskt universitet där en av de främsta forskarna hette just Nilgård. Det underlättade mitt jobb högst väsentligt….

    Hälsningar
    G. Nilegård

    Gilla

 20. Tritonen skriver:

  Jag drar mig till minnes en replik, som tillskrivs Alfred Hitchcock:
  – Jag har aldrig sagt att skådespelare är djur, bara att de ska BEHANDLAS som djur.

  Gilla

 21. Elisabeth G skriver:

  Resurser att utreda tramsanmälningar finns tydligen medan grövre brottsmisstankar skrivs av. Är tanken att svenska män inte ska våga närma sig kvinnor? I så fall är svensken ett utdöende släkte. Nejvisst, det finns ju insemination. Tänkte inte på det…

  Gillad av 4 personer

 22. GWI skriver:

  Kanske är jag naiv, jag har ju som man inte den kvinnliga erfarenheten. Men om vi inte kan hantera det här inom ramen för den civila uppförandekoden utan låter olika grupper, religiösa, politiska eller andra, förstöra den sexuella dimensionen mellan könen, rätten att attraheras, ge uppmärksamhet och att beröra, så har vi förlorat mycket av vår mänsklighet och en stor glädjekälla i livet. Då blir det som fransmännen säger: svenskarna är bra på att arbeta men hur man ska leva, det vet dom inte.

  Gillad av 6 personer

 23. lenam skriver:

  Dags att avskaffa en massa gratistjänster inom juridikens område. Det kommer naturligtvis föranleda att SVT intervjuar någon som tycker detta är dåligt. Inte någon som tycker det är bra att minska skattetrycket. Det har vi aldrig hört. Nu är ett gyllene tillfälle att granska vad denna anmälan kostar samhället. Bra rättsfall att titta närmare på.

  Gillad av 1 person

 24. Aha skriver:

  Det finns en annan aspekt på anmälan mot Erlandssons tafsande och det är rättsväsendets oförmåga att sätta dit våldtäktsmän. Vad är smekningar på lår mot brutala överfallsvåldtäkter? Ska dessa tre politiker verkligen belasta rättssystemet med Erlandssons tafsande som är en västanvind mot vad andra kvinnor utsätts för? Mot de kan invändas att ett åtal stämmer i bäcken mot tafsande, en till synes uråldrig manlig sedvänja. Mot det i sin tur kan invändas att det gäller bara för tafsbenägna män. Våldtäktsmän spelar i en annan division.

  Nä, jag tycker de tre kvinnorna kunde ta tafsandet och en ickanmälan som en markering att de långt viktigare våldtäktsbrotten ska beivras genom att bl.a. kräva att signalement för våldtäktsmän anges och att utvisning alltid ska ske av icke svenska medborgare som begår våldtäkter.

  Gillad av 1 person

 25. Bo Andersson skriver:

  Män kan bespara rättsväsendet mycket jobb genom att inte uppföra sig så tölpigt – och olagligt – som E E. Och det där med örfil är inte att rekommendera. Det är nämligen Misshandel. Allt detta vet ju varje erfaren nämndeman. Hälsar Bo Andersson

  Gilla

 26. Margareta skriver:

  Scen: ett lärarhögskolebibliotek för 40 år sedan. Sen höst. Plötsligt släcks belysningen och biblioteket blir helmörkt. Jag, såsom tjänstgörande, går till belysningspanelen för att kolla vad som kan orsakat nedsläckningen. En grupp manlig studenter står runt panelen (och det visar sig sedan att de under samspråket lutat sig mot alla knapparna och därmed släckt belysningen) och jag tränger mig igenom skocken. En student passar då på att med den bok han höll i handen daska till mig i ändan. Jag höll också en bok i handen och daskade tillbaka! På hans ända. Han vände sig om och frågade argt: vad gör du? ”Och vad gjorde du” var min svarsreplik.
  Lyset tändes, gruppen manliga studenter upplöstes, lugnet återställdes.
  Nästa dag kom studenten ifråga och bad mig om ursäkt!

  Gillad av 1 person

  • Anders F1 skriver:

   Litteraturen kom emellan.

   Skön historia. Jag har också erfarenheter av närgångna flickor. Det är uppiggande och egostärkande. Längesedan nu.

   Gilla

 27. Mv skriver:

  Ja, staten övertar de funktioner som kulturen bar, den västliga kristna kulturen. Detta är så klart ett problem i sig själv men utan massinvandring så hade staten använt sig av svensk kristen kultur för att skapa lagar och förordningar som styr folks uppförande. Hur skall man då göra när vi har fått hit kultur X? Svaret är förutsägbart och självklart, levnadsreglerna i kultur X måste råda om man har folk som lever efter denna kultur här. Vid blandning av kulturer så blir det inte 50/50 utan lagar måste stiftas så de passar den mest repressiva och våldsamma kulturen så klart.

  Gillad av 3 personer

 28. Henric Ankarcrona skriver:

  I min bekantskapskrets finns en kvinnlig läkare som
  är specialist inom gynekologi. Hon frågade mig en gång, efter att först ha konstaterat att en kvinna producerar ca 400 ägg under sin livstid medan en man bidrar med mer än 100 miljoner spermier i varje omgång, om jag trodde att dessa fakta påverkar våra biologiska roller.
  Jag svarade ja.

  Gillad av 2 personer

 29. Sixten Johansson skriver:

  Mycket bra, Patrik! Rakheten, spydigheten och namnens nämnande är det enda som biter en liten smula, nu när vi bara har virala verktyg och vapen att bruka. Det är viktigt att även de berörda själva, när de googlar på sitt namn, gång på gång möts av texter som den här:

  Camilla Andersson Sparring, Cecilie Tenfjord-Toftby och Cecilia Magnusson har i handling visat att de är infantiliserade våp och fjollor, som missbrukar rättsväsendet. Därför är de ovärdiga varje samhälleligt förtroendeuppdrag. Alla partimedlemmar och väljare som stöder dem, deras beteende och politikens infantilisering, bidrar till den politiska, mediala och rättsliga rötan i Sverige.

  Detsamma gäller naturligtvis i ännu mycket högre grad alla dem som har stött eller stöder personer, som enligt det allmänna rättsmedvetandet är uppenbara landsförrädare, exempelvis Fredrik Reinfeldt, som enligt varje opartisk summering av de redan förutsägbara konsekvenserna måste bedömas ha öppnat gränserna och aktivt verkat för en stor invasion av fientligt sinnade. Se Brottsbalken 1962:700, kapitel 22, om landsförräderi, landssvek och landsskadlig vårdslöshet, samt Utlänningslagen. De som fortfarande gynnar honom eller har underlåtit att avslöja eller förhindra hans verksamhet måste enligt en opartisk summering av konsekvenserna bedömas falla under ansvar för medverkan enligt kapitel 23.

  Gillad av 3 personer

  • Gunnar Karlén skriver:

   Fredrik Östman, jag tycker inte alltid som du (särskilt vid första anblicken), men jag tycker att du skall få framföra dina åsikter. Å andra sidan verkar det ibland ta en stund innan en kommentar publiceras. Vet inte om det möjligen kan förväxlas med censur. För oss otåliga…

   Gillad av 1 person

   • Mitt vykort skriver:

    Kan vara en taktik av ”någon”, mina kommentarer försvinner ibland också men inte den senaste veckan, det har också drabbat MartinA och Utlandssvensk som därför slutade skriva, udden är tydlig.

    Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Jo du skriver förbannat bra,
   ibland faller texten bara bort, händer mig med.
   Sedan om det skulle vara censur, så är det ju beröm på högsta nivå!
   En tanke som var så före alla andras, en gång var ju jorden platt med.

   Gilla

   • JL skriver:

    Angående kommentarer som försvinner.

    Tror inte det beror på censur.

    Gissar på teknisk förklaring. Av någon anledning går t.ex. mina kommentarer aldrig igenom när jag är uppkopplad mot ”fel” wi-fi här i utlandet.

    Varför det är så har jag ingen aning om.

    Gillad av 1 person

 30. L skriver:

  O.T. men ändå inte…
  Tidigare i veckan twittrade Beata Mazurek, före detta talesperson för det socialkonservativa och nationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa – numera ledamot i EU-parlamentets grupp Europeiska konservativa och reformister (ECR), om de alltfler svenskar som söker till bland annat Polen för att fly undan det alltmer våldsamma Sverige och den stora invandringens många konsekvenser. 
  https://samnytt.se/polsk-eu-ledamot-svenskar-flyr-for-att-hitta-fred-och-normalitet-i-polen/

  Morgan Johansson gick till motattack mot polska EU-politikern 
Stöldligor från Polen ett problem – inte invandringen….

  Okej morgan kan du peka ut andra etniska grupper som utför vissa brott med? sprängningar? gruppvåldtäkter? skjutningar på öppen gata? balkongflygningar? barngifte, terrordåd?
  Vart är nätgranskaren nu ? hatbrott ? hets mot folkgrupp?

  Gillad av 3 personer

 31. lookslikeanangel skriver:

  Hoppa över skaklarna

  Ibland blir man lite förvånad. Jag jobbade en gång
  extra som receptionist på ett hotell.
  I samband med en stor idrottsgala bodde några av
  atleterna på vårt hotell. Rätt som det var hoppade (!)
  en lång svart kille över receptionsdisken och kysste mig!

  Jag tycker ändå att Erlandsson & Consortes är rätt
  så försiktiga.

  Kanske inte heller lika viga.

  PS Men allvarligt; Jag anser att man SKA skilja
  på arbete och privatliv! DS

  Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Pussade du tillbaka :)?
   Just spontana galenskaper är som bäst.
   Minns en morgon på väg till jobbet, dagen innan så hade jag kört in i en bisvärm med crosshojen, överlevde efter ett par oroliga timmar på Löwenströmska med hot om att intuberas.
   Adrenalinsprutan var ingen höjdare.
   Åter till dagen efter det hektiska dygnet, Gud och jag hade ett allvarligt snack på väg till jobbet denna morgon, i alla fall jag, han svarade inte. Mitt i min monolog om meningen med att leva,så blir jag stoppad av en vacker norska klockan halv åtta på morgonen och hon ville åka ut med mig till Djurgården och vänslas, jag pekade på avsaknad av sadel och hjälmbrist för att skjutsa.
   Detaljer menad hon, men plikttrogen som man är så valde att åka till jobbet istället.

   Gilla

 32. Fabricerad skriver:

  Nog hade dekunnat hantera honom lika väl som väktaren en buse och sköterskan en trilskande patient men det ger inga politiska poäng eller fördelar att få ””Sven Svensson” åtalad. Mest slöseri med tid att behöva släpa sig till rätten bara för att S.S.ska få villkorlig dom och böter. Belöningen för att fälla en höjdare är så mycket större. Även Metoo-rörelsen fungerade på det viset och fick liknande resultat. Ja, för staten är det förstås bra med mer sysselsättning men underskatta inte rampljusets dragningskraft och de vinster individen kan göra på att få en höjdare fälld.

  Gilla

 33. Marina von Schreeb skriver:

  Det här var så roligt att läsa som veterinär, vi sysslar ju dagligdags med sex, alltså spermier (deras utseende, livskraft, deras svansar) och hondjurens hormonella cykler ser vi i blodprover och deras allmänna beteende.
  Vi har ibland något som vi kallar en ”teaserhingst” på seminstationerna, en liten ponnyhingst som får gå runt o snusa på stona (här handlar det om stora pengar för att få en avkomma efter rätt hingst/sto. Rätt DNA). Den lille ponnyn är 100%ig i sin bedömning men får sällan betalt för sitt arbete in natura och kan dessutom vara en smittokälla och där kommer vi veterinärer in, hela armen in och min bedömning.
  I Djurvärlden till vilken människorna hör (däggdjuren) uppvaktar handjuren honorna, honorna väljer avelshanarna. Det ligger i hanarnas natur att vara framfusiga för att få en chans. Även äldre och fetare/skalligare handjur har denna instinkt.
  Äldre kvinnor har lärt sig spelets regler. De reser till Ghana för att få sina drifter tillfredställda och sedan tar de hand om sin karriär.
  De har lärt sig under resans gång medans männen aldrig förlorar hoppet. ”Att få till det” som det skrivs här ibland.
  Svenska män lider sexuell nöd, araberna inte. Deras kvinnor vet vad som gäller. ”Min kvinna är min åker, jag beträder den när jag vill”.

  Gillad av 1 person

 34. educaremm skriver:

  Till en s.k. ”Upplyst Modernitet”, så verkar väldigt mycket propaganda försöka framhäva grundade darwinistiska synsätt på en mänsklig tillvaro.
  Darwinistiska synsätt där alltså människans kulturella sidor vill försöka nedmonteras, till förmån för mer djuriska jämföresler och tolkningar av just mänskliga förmågor till fortplanting, dvs., till kulturellt bärande familjebildningar.

  Kulturella premisser är för människan någonting livsnödvändigt för lyckade familjebildnignar, men det är det inte för djur.

  Djur är s.k. befriade från att tvingas att göra moraliska val, och ofria i betydelsen att de är helt underordna sina instinkter.

  Människan har som varelse inbyggt en frihet, som då handlar om en valfrihetsmöjlighet, eller en nödvändighet att göra moraliska och kulturella val, vad gäller moraliska och familjebyggande sammanhang.

  Människan är inte alls befriad från att tvingas till att göra livsnödvändiga val för möjligheter till lyckade familjebildningar och fortplantning och därmed kunna bereda eventuella barn största överlevnadsmöjligheter genom just kulturellt familjestärkande ideal.

  Människan är som varelse ofri och tvingad genom sin mänskliga särhet till att, i jämförelse med djur, just göra kulturella överlevnadsval, och därigenom praktisera just sin mänskliga natur.
  För människa som art är instinkter inte tillräckligtt styrande till att kunna tvinga människa, såsom instinkter tvingar djur, att underordna sig och slaviskt lyda sina instinkter.

  Alltmer verkar det dock finnas viljor, som kan uttryckas både genom en reklamvärld, men också genom texter av olika slag, och i olika sammanhang, som både vill jämföra människa till djur, samt också ofta även benämna människor som djur.

  Kvinna och man, dvs., människor, vill t ex kallas för hanne och hona. Detta är försåtliga sätt att vilja förneka människan just sin särpräglade, i förhållande till djur, specifika mänskliga sida, som handlar just om en s.k. tvingande och nödvändig kulturell valfrihet som är given till arten människa, men inte till arten djur.

  Mer eller mindre medvetet verkar det finnas viljor som försöker förvandla människor till alltmer ofria djuriska stadier, som man då vill benämna för just befriade stadier?

  Dessa djuriska stadier verkar alltså vilja bli kallade för att vara befriade stadier, (befriade från alla s.k. mänskliga krav på en mänsklig valfrihet, mellan s.k. Ont och Gott, Rätt och Fel, Bra och Dåligt, Sant och Falskt, för just överlevnadsförmågorna?), vilket vore att försöka degenerera människor till just alltmer omänskliga stadier i utvecklingen?

  En sådan s.k. befriad djurisk mänsklighet, där människor alltmer då menas bli befriade från moraliska val och samtidigt då alltmer ofria, dvs., alltmer underställda och slaviskt underordnade instinkter, såsom djur, kan i sin tur inte egentligen främja några lyckade familjebildningar och fortplantingsmöjligheter. (Vilket då kanske är precis vad som önskas av förespråkare för barnbegränsning och som också i en förlängning kan bibringa en minskad befolkningsökning, vilken då är ett mål med en sådan djur-kulturpropaganda?)

  Sådan s.k. djurisk ideallivsföring, för människor, kan inte heller värna, försvara och kultivera familjevänliga ideal, vilka då är förutsättningar för livskraftiga familjer.

  Gilla

 35. Marina von Schreeb skriver:

  Tack Edukaremm, men även psykologerna menar att man inte är tillräknelig när man är förälskad. Hormonstyrd alltså. Har Du kanske aldrig varit?
  Men även ”han strök mig på låret” vilket det hela egentligen handlar om är väl att sysselsätta oss skattebetalare med skattepengar för att den manliga driften skall bli kvävd. Svenska vita män har tappat brallorna. Kvinnorna tar över. Man skulle kanske blivit jurist ist. för veterinär?
  M v h Marina

  Gilla

  • educaremm skriver:

   I vår tid är barn-tv och underhållning för barn i olika åldrar, liksom också då reklam-tv, ju fullkomligt genomsyrad av identifikationer till, med och för djur i alla former, även konstgjorda varianter som inte sällan nog kan skrämma en hel del barn från vettet? Vilket kanske i och för sig är meningen?

   En veterinärutbildning torde därför idag vara en mycket lämplig utbildning?

   Att utbilda sig till veterinär i en tid när även människor identifieras och identifierar sig själva till djur, med djur och för djur, det måste ses som en exemplarisk utbildning. Att vara djurspecialist bland alla djur och kunna förklara djurs oförmågor vid känslostormar det måste väl anses vara någonting värdefullt.

   Dock är en motkulturell strävan nödvändig för just människa för att just människa skall kunna gestalta just det som människa, som just människa, tycks ha blivit ålagd samt given av Naturen Själv (?) En existentiell valfrihet?
   Dvs. en möjlighet att kunna gestalta? Alltså en frihet att lära sig att kunna förvalta, och att kunna ansvara och värna en sådan given existentiell frihet?

   Om ett ansvarstagande vill anses vara omöjligt, (pga av hormonstormar som då menas kunna förvandla människa till hjälplös och oansvarig slav under sina instinkter), medför kanske att inte heller några straff på s.k. lagöverskridande handlingar då kan utkrävas?
   (Människa kan då inte heller anses vara ansvarig för sina handlingar utan endast vara underordnad en tvingande lydnad till övermäktigt styrande instinkter, styrda i sin tur av hormoner?)

   För överskridande av samhällslagar som alltså vill bedömma vissa handlingar som olagliga måste ju ändå just ett ansvarstagande anses som möjligt och inte någonting omöjligt.

   Att kultivera familjeförsvarande och familjevänliga kulturella ideal, kan fördmodligen ses som mycket livsbefrämjande, både för familjer, för släkter och också då för hela samhällen.

   Vh

   Gilla

 36. nybake skriver:

  Om kvinnor är smartare än som det sjungs om i nån popsång från 90-talet så kanske de gillar båda lägena. Sommarlätt smekning av en vilde med kompletterande ofredsanmälan. Dual limelight..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.