Bitte Assarmo: Lärare i Naturkunskap: ”Det är svårt att undervisa balanserat om miljö och klimat”

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Att klimatfrågan är bland det som berör människor mest just nu råder det knappast någon tvekan om. Men hur diskuterar vi egentligen frågan om klimatet? Ämnet är djupt polariserat och larmen duggar tätt. Men erbjuder panik och klimatångest någon lösning på problemen eller borde vi diskutera på ett annat sätt?

Torsten, 48, arbetar som lärare i Naturkunskap på en högstadieskola i Stockholmsområdet. Han menar att det har gått för långt med klimatalarmismen och att den polarisering som nu råder missgynnar ett fruktbart arbete för klimat och miljö. Och det är bland annat det han vill prata om när han kontaktar Det Goda Samhället.

– Många barn och ungdomar har tappat framtidstron, och förtroendet för att det finns vuxna som kan hantera frågor om klimat och miljö. Och det har blivit allt tydligare det senaste året, säger han.

På frågan om han tror att Greta Thunbergs skolstrejk har påverkat skolungdomar negativt svarar han med viss tvekan:

– Delvis tror jag faktiskt det. Det är givet att det är bra att ungdomar engagerar sig, och det går inte att missta sig på att hennes engagemang är äkta, men hennes budskap innehåller ju inget hopp utan är nästan helt nattsvart. Hon har ju blivit något av en domedagsprofet som sprider vanmakt och tröstlöshet bland jämnåriga och yngre ungdomar, och det är kanske inte det mest effektiva om man vill att den yngre generationen ska växa upp till handlingskraftiga vuxna.

Samtidigt, menar Torsten, är det många ungdomar som ser klimatstrejkerna som ett sätt att slippa tråkiga lektioner.

– Så är det absolut, säger han med eftertryck, det är jättemånga av mina elever som mest verkar gå ut på gatorna och demonstrera för att kunna lägga upp bilder på sociala medier. Fast det är ju ganska naturligt, tror jag. Tonåringar är trots allt inte vuxna.

Men Torsten oroar sig inte över att vissa skolelever strejkar för att de tycker det är ”häftigt” att visa upp sig på Instagram, Snapchat och andra sociala medier. Det hör ungdomen till, säger han. Det som oroar honom är istället den växande klimatångesten som medierna rapporterar regelbundet om och som vi också skrivit om här på DGS.

– Vad får vi för framtid om vi har en hel generation som lider av ”klimatångest” och som har tappat allt hopp om framtiden? säger han nästan uppgivet.

Det är också svårt att undervisa om klimat och miljö på ett sakligt sätt i skolan, säger han. Det går knappast att ens ifrågasätta de mest uppenbara överdrifterna i klimatrapporteringen utan att själv bli ansedd som en så kallad ”förnekare”.

– Så är det definitivt. Jag vet att många tycker precis som jag i det fallet, jag har haft många samtal med kollegor om hur svårt det är att undervisa på ett balanserat sätt just om detta, man får mothugg både av elever och kollegor. Och då är det många som blir rädda och undfallande och mer eller mindre serverar larmrapporterna direkt från massmedierna istället. Men vi ska ju vara vuxna och lära eleverna att tänka själva. Man kan inte använda Greta Thunbergs tal som underlag för naturkunskapslektioner, det blir ju helt galet.

Men så är det väl inte ändå? Inte används väl Greta Thunbergs tal som läromedel? frågar jag tvivlande.

– Nej, naturligtvis inte, där överdrev jag, skrattar han ursäktande. Men det har talats om att köpa in boken med hennes tal, att ha som inspiration och fördjupning. Hon ses som en expert av många som själva inte har läst på särskilt mycket om klimatförändringarna, men det är hon ju inte. Men det vågar man knappt säga utan att bli kallad för hatare.

Han förklarar att man får vakta sin tunga när man pratar om klimat och miljö på lektionerna, och ibland även i lärarrummet. Det är lätt att bli missförstådd och misstänkliggjord. Men Torsten har tröttnat på att alltid tänka mer på svensk konsensus än på vetenskapen.

– Ja, så är det, och jag har faktiskt bestämt mig för att sluta vara rädd för vad andra ska tycka och säga. Den här polariseringen är skadlig för hela samhället i längden, inte minst när det gäller frågan om klimatet. Så jag kommer att fortsätta att lyfta fram även andra teorier och modeller än de som tidningarna skriver om. Det är viktigt att ungdomarna får ta del av all forskning, inte bara den som blivit något slags ”sanning”. För det finns faktiskt ingen otvetydig sanning när det gäller klimatförändringarna, säger han bestämt.

Det viktigaste, när det gäller hur man pratar klimat och miljö med barn och unga, är att man är saklig och undviker de värsta domedagsprofetiorna. Och där har skolan ett stort ansvar, anser han.

– Och om det nu skulle vara så att de mest energiska alarmisterna har rätt, och att jorden faktiskt går under om tio år, är det då inte bättre att våra unga lär sig förstå forskningen på ett brett plan så att de kan arbeta effektivt för att förbättra miljön än att de blir handlingsförlamade av vanmakt och ångest? Och än så länge har vi lärare, och även vuxna i största allmänhet, faktiskt möjlighet att påverka i en positiv riktning. Men då kan vi inte låta oss tystas av rädsla för att bli kallade ”klimatförnekare” och annat nedsättande utan stå upp för saklighet och balans, säger Torsten.

Torsten heter egentligen något annat. 

41 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Lärare i Naturkunskap: ”Det är svårt att undervisa balanserat om miljö och klimat”

 1. A skriver:

  Dessa ungdomar Bitte, har det uppenbarligen så bra, att de bokstavligen behöver skapa sig verkliga bekymmer som de senare kommer att vara tvungna att ta sig ur vare sig de vill eller inte. Men det vet de inte om ännu.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 2. Winston skriver:

  Mäktiga och inflytelserika krafter använder ”klimathotet” för att införa ”The Fourth Industrial Revolution”. Ett övervakningssamhälle i stil med Orwells 1984. Sveriges egen planeträddare Johan Rockström försöker här motivera införandet med att det kommer leda till någon form av ”zero carbon future”.
  https://www.weforum.org/agenda/2018/01/how-we-can-direct-the-fourth-industrial-revolution-towards-a-zero-carbon-future/

  Gillad av 4 personer

  • Kalle skriver:

   Vi i västvärlden har fått en ny religion. Klimatreligionen. Är den lika trovärdig som den Kristna med Gud och Jesus.
   Vi får se i historieböckerna om säg 10-20 år.
   Oljeaktier kommer att stiga brant när det omättliga behovet av el blir aktuellt till elbilar.
   Då måste man troligen elda olja för att tillverka el, med usel verkningsgrad.

   Gillad av 1 person

 3. olle holmqvist skriver:

  Finns Torsten ?
  Jag tvivlar.Han är för platt, stereotypisk och förutsägbar. ”där överdrev jag, skrattar han ursäktande”
  .Hinner intervjuaren med den anteckningen ? Vidare är intervjun aseptiskt fri från inflikad expertjargong,
  som typiskt allmänmänskligt finns där när levande människor talar. Hasse Alfredsson visade pedagogiskt:
  ”Livet kan vara som en påse också”…också fackmannens specning >:”Andra söndagen efter trefaldighet var Livet som en påse”.Se SwebbTV:S nyliga intervju med en polisman – där flikas in fackjargong som måste förklaras. En pedagogisk exposé av arketyper/sterotyper finns här:
  https://www.oppetarkiv.se/video/4946470/mio-min-mio

  Gillad av 3 personer

  • olle holmqvist skriver:

   ”Naturkunskap (endast mellanstadiet)
   Biologi (endast högstadiet)
   Kemi (endast högstadiet)
   Fysik (endast högstadiet)”
   Wiki
   Det är väl så här ?

   Gillad av 1 person

   • Dolf (aka Anders Ericsson) skriver:

    När ändrades detta?
    Jag vikarierade som lärare två perioder 2013 och då just som lärare i naturkunskap, eller om det kallades NO (naturorientering), jag är lite osäker på exakt vad det kallades, men ”natur” ingick och det täckte alla 3 ämnena biologi, kemi och fysik. Ett ämne behandlades åt gången, men de var alla under samma paraply ”natur någonting” på schema och som lärartjänst.

    Gillad av 3 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Yngste sonen gick ut grundskolan nu i våras. NO, naturkunskap, innehåller biologi, kemi och fysik. Såg för någon vecka sedan att det finns idéer om att ta bort mattematik som eget ämne ( motiveringen är att det är ”för svårt”! ) så då kanske det ämnet också hamnar under NO.
    Några elever besökte partiernas stugor/ tält inför senaste valet och under en lektion i Svenska framkom det att några hade besökt SDs ”trupp” varpå lärarinnan upprört frågade ”Hur kändes det att prata med äkta Nazister!”.
    Arma land!

    Gillad av 6 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    ”Såg för någon vecka sedan att det finns idéer om att ta bort mattematik som eget ämne ( motiveringen är att det är ”för svårt”! )”

    Gud sig förbarme. Man tror inte det är sant. Har galenskapen gått så långt? Finns det inget gräns för idiotstyret? -Dags för alla normala att lämna landet.

    Gillad av 5 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Kompetensregnet är en närmast oändlig resurs. Märkligt att detta oavbrutet hällande regn korrelerar med antalet anlagda bränder. Är det eldvatten som kommer från de överhängande molnen?

  Gillad av 10 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Koranen förbjuder Eldvatten, så nu vet vi varför-OT: funderar alltmer på varför FN:s medlemsstater vill ha FN kvar i NY. För att NYC är med sina rasblandade trottoarvandrare perfekt för MENA-iter att smälta in i när de vill uppleva västerländsk synd. De ser ut som nån sorts amerikaner allihopa.

   Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Frågan är om det snart går att undervisa om något i skolan längre. Och VAD ska skolan egentligen undervisa om? Vi har nu stora samhällsgrupper som inte alls delar den traditionella svenska/västerländska kunskapen. Matte går väl fortfarande men resten(?). Historia är vanskligt. Elever undrar varför de inte får undervisning i SITT lands historia utan bara svensk. Ja, det kanske beror på att vi befinner oss i Sverige. Och i den mån annat lands historia avhandlas så menar de att svensk undervisning har fel om Deras historia. Lika med religion. Stora grupper vägrar helt enkelt, eller får inte (av outgrundlig anledning, sic) läsa om annan religion än sin egen. Här har då svenska läromedel också ofta fel fakta. Stora grupper (inkl fundamentalistiska kristna) erkänner idag inte naturvetenskaplig utvecklingslära. Här får då också naturvetenskapsundervisningen problem. Ny ’vetenskap’ är också att kön finns inte. Så lärare får stora problem i biologiundervisningen. Barn får inte beskrivas bli till på traditionellt sätt. Kanske är skola ett avslutat kapitel. Stora grupper anser också att boklig kunskap (särskilt västerländsk) ska förbjudas. Endast utantillrabblande av religiösa texter ska tillåtas. För övrigt ska analfabetism råda. Enligt vänsterpolitisk relativism har då den förtryckte analfabeten tolkningsföreträde för sin verklighetsuppfattning. Och till den ska de, som eventuellt finns kvar, kunskapsutbildadr förhålla sig.

  Gillad av 16 personer

  • Aurora skriver:

   Musik och gymnastik är också förbjudna ämnen för en del. Simning , i den mån den tillåts, ska ske fullt påklädd. Pojkar badar glatt (med varierande simkunskaper) för att ofreda otrogna tjejer på badanläggningar. Sedan ser nyhetsuppläsarna ut som frågetecken om varför så många inte kan simma eller drunknar. Alla som någonsin provat klädsim vet att drunkninhsrisken är 10-faldig med kläder mot utan kläder.

   Gillad av 3 personer

 6. miketheviking skriver:

  Låt inte det påhittade epitet klimarförnekare komma över din mun. Det finns inget som heter klimatförnekare och ingen som är det. De flesta människor med IQ över 80 har i alla århundraden sett att väder och vind, nederbörd och temperatur förändras över tiden.
  De flesta vet att det finns något som heter klimat och förstår vad det är.

  Epitetet är till för att brunsmeta och misstänkliggöra personer som ifrågasätter slutsatser som dras på delar av variabler i det komplexa system som är jordens atmosfär och klimat.
  ”Förnekare” ska få andra att tro att det i princip är en fascistoid person som står framför dig.

  Förstår att lärarna är styrda av dogmaplanen från Tankeministeriet och de funderar mycket på sin egen roll i den propgandakatastrof som nu utspelas framför våra stillatigande blickar.

  Befria dig från oket Torsten. Våga be eleverna jämföra Al Gores grafer med verklighetens utveckling. Våga peka på forskning som inte manipulerar fakta utan visar den som den -r ställer frågor och lyfter hypoteser.
  Om Rockström och Greta ska få de sista ordet i allt så har vi snart en fascistisk världsregim – förlåt liberal värdsordning där alla är j-mlika och cyklar omkring.

  Gillad av 8 personer

 7. Staffan W skriver:

  Till och med Bert Bohlin, IPCCs grundare och första chef, varnade för denna situation i sin postumt publicerade artikel i Svenska Dagbladet – att oron för klimatförändringar bland unga skulle leda till pacificering och depressioner…

  Gillad av 3 personer

 8. Maria C skriver:

  Jag arbetar inte längre i skolan, tack och lov!

  Mitt lärarliv började i en annan tid. Konsensus rådde: till skolan går man för att lära sig, först och främst, läsa, skriva och räkna.
  Det behövde inte diskuteras, färdigheter, kunskap och utbildning var nödvändiga. Om inte annat så för att förstå och kunna kommunicera med andra människor, begripa sin egen omvärld, undvika att själv göra misstag som andra redan gjort, se samband mellan orsak och verkan, samt för att, som vuxen, få ett jobb och kunna försörja sig själv.
  Jodå, det fanns (av många olika anledningar) skolinkompatibla elever också för fyrtio år sedan, men de delade, vanligen, konsensusbegreppet ”skola”, och deras framtidsplaner inbegrep att skaffa sig ett arbete.

  Nu kan skolan betyda ”barntillsyn” och då är lunchmenyn en av de absolut viktigaste faktorerna.
  Eller så är skolan en lokal för allmänt mingel kompisar emellan.

  Eller, helt enkelt, en verksamhet där trender kommer och går, beroende på vem som, för stunden, bäst lyckats sälja in sin pedagogiska patentmedicin till skolpolitikerna.

  Pedagoger tycks alltmer säkra på att deras huvuduppgift är skapa och/eller upprätthålla trivsel och trygghet. När de nya, av pedagogen inköpta och betalda, gardinerna är på plats och en, av eleverna framröstad, underhållningsfilm visas, är målet nått!
  Sista stycket är elakt och överdrivet, men inte helt osant. ”Lyckliga barn” vill vi väl alla ha.

  Gillad av 9 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Tack för sanna och kloka ord, Maria C. Jag kan bara instämma. Jag kommer aldrig att glömma min egen chock då jag i diskussion med kollegor oroade mig över bristen på opartiskhet, saklighet och objektivitet inte bara hos läromedel utan även hos LHS personal och nya lärare, inom samhällsfältet* – och mötte misstänksamhet och kommentarer utmynnande i att just ”opartiskhet, salighet och objektivitet” är kodord för reaktionär konservatism, instrumentell kunskapssyn, sexism och rasism.

   Ang. Torsten. Torsten finns nog minst lika mycket som gud. Kan du inte tro på det förkunnade budskapet därför att du saknar bevis för att den som är källan till ordet faktiskt finns, tja då saknar du ju tro. Detta inte riktat mot dig, Maria, utan mot de typer som verkar ha ett patologiskt behov av att ifrågasätta och särskåda just vad Assarmo skriver med en helt annan måttstock och helt andra kriterier än för övriga skribenter.

   Ang. ämnet naturkunskap: det är tvärvetenskapligt med fokus på just kunskap om djur och natur, ekologi, miljö och i viss mån biologi, kemi och fysik relaterat till detta. Däremot är det inte ett ämne för grundskolan vad jag kan se vid en snabbkoll hos skolverket, utan för gymnasiet. Att det skulle ges som ämne på högstadiet kan jag inte finna, men å andra sidan är det inte helt ovanligt att skolor kallar eller ger kurser namn själva. Ämnet må t ex heta ”träslöjd” i en läroplan men den specifika skolan kan ha som praxis att det kallas ”verkstad” i jargongen, och att annat än enbart slöjd ingår, allt beroende på kursansvarig och elevunderlagets kvalité.

   Den som vill läsa mer om vad ämnet är kan hitta det via Skolverkets hemsida. För kritik mot ämnet bör ju basera sig på fakta och kunskap, eller hur? Men så är skolan likt politiken ett område som alla och envar anser sig ha rätt att ha åsikter om, oavsett om de har kunskap och erfarenhet av verksamheten. Testa samma attityd hos din bilmekaniker eller tandläkare.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 5 personer

   • olle holmqvist skriver:

    ”mot de typer som verkar ha ett patologiskt behov av att ifrågasätta och särskåda just vad Assarmo skriver med en helt annan måttstock och helt andra kriterier än för övriga skribenter.”

    Javisst, jag är just en sån där ”patologisk” typ som tycker att Assarmos återgivande är så olika gång till gång, ofta friskt ger intryck av självupplevt, t ex när hon berättar om en nära släkting, men här senast tendens till opersonligt, färglöst, stereotypt – den förväntade figuren. Inget oväntat, ingen överraskning.

    Antar att Rikard anser sig äga den utbildning och kunskap som ger honom rätt att svinga stämpeln med text: ”patologiskt” som en fackmannens diagnos, (och inte som låginnovativt invektiv)..

    Glosan ”särskåda” var ny för mig, avsiktligt vald, förstås, utgående från fackmannens, f d lärarens skicklighet.

    Hälsar
    Olle, fd skolgosse

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    ”Men så är skolan likt politiken ett område som alla och envar anser sig ha rätt att ha åsikter om, oavsett om de har kunskap och erfarenhet av verksamheten” skrev RIkard.

    -Ja men alla har ju mkt stor erfarenhet av skolan eftersom vi alla gått i den. Länge dessutom.
    Klart att man har orsak och rätt att lägga sig i allt skolan gör när man är medborgare och född och uppvuxen i Sverige och skattebetalare av 70-70 procentiga skatter. Det här landet ska ta mig f-n skötas ordentligt när det ju är jag som betalar, är min åsikt! Katastrof för Sveriges framtid om skolorna är fulla av galenskap som påtvingas ungarna.

    -Va! Har man inte naturkunskap i högstadiet? När jag gick hade vi det. Jag minns hur mina barn hade det på 90-talet. Har för mig att vi hade separat fysik och biologi och kanske också kemi åtminstone i 9:an. Jag blev utsedd som amanuens på fysikinstitutionen i 9:an vill jag minnas.
    Naturvetenskaper – det viktigaste och enda man borde studera, förutom språk, matte och historia och geografi. Alla samhällsämnen är bara åsikter, flum och propaganda som socialistetablissemanget vill indoktrinera ungarna med.

    Gillad av 4 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Grand och bjälkar…

    Holmqvist kanske föredrar ”tvångsmässigt” framför patologiskt? Särskåda skall givetvis vara ”skärskåda”, men skulle ett nytt ord uppstå (‘särskåda’) så inte mig emot.

    Holmqvist: ord har både specifik och generisk (eller vulgär i betydelsen allmänt förekommande, från latinets vulgaris) betydelse. Patologisk används här på det vulgära sättet.

    Sewall: Argumentet ”jag betalar för detta” i alla ära. Jag använder det själv: via ROT och RUT betalar jag ju för andras verandor. Men skämt (?) åsido: låt säga att du är tandläkare. Jag kommer att fråga och undra, och jag kommer att söka kunskap själv om vad du rekommenderat, men jag kommer inte att underkänna din auktoritet eller din professionella kunskap enkom för att du jobbar på folktandvården. Du ser vad jag är ute efter, hoppas jag.

    Nån respekt för skillnaden mellan den som är inom ett yrke och den som är utom bör där vara, och det gäller alla från städare till statsminister.

    Och när det gäller frän och syrlig kritik mot skolan brukar jag inte vara sen att framföra synpunkter. Den har ju tyvärr changerats betänkligt genom åren. Någon patentlösning eller silverkula, eller ens ett Alexanderhugg kan jag dock inte erbjuda.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 3 personer

 9. Margareta 63 år, 9 månader och 17 dagar gammal, plus några timmar skriver:

  Torsten, 48, Torsten, 28, Torsten, 38, Torsten, 58. Helt avgörande skillnader. Är Torsten vit, brun, gul eller röd. I skinnet. Är Torsten tjock, smal eller bara normalviktig. Är Torsten snäll mot hundar och katter? Är Torsten gift? Hur länge har Torsten varit gift? Hur gammal är Torsten fru? Vad åt Torsten till middag?

  Bitte, Bitte, Bitte, jag undrar om du är jämngammal med Torsten? Hur skall jag utan den förkunskapen klara av att förhålla mig till din text?

  Gillad av 2 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Eleverna kan ursäktas med sin ungdom. Att de inte kan tolka diagram. Jan Helin och Morgan Johansson
   kan ursäktas med sin medelålder. Vi andra dör ut.

   Gillad av 1 person

 10. Lars Strömberg skriver:

  Jag citerar ur Bittes text:
  ”… För det finns faktiskt ingen otvetydig sanning när det gäller klimatförändringarna, säger han bestämt. ..”
  Jodå, det gör det. Vi måste skilja på vad vi vet och hur det är.
  Att vi inte vet hur sanningen ser ut innebär naturligtvis inte att sanningen inte existerar.
  Denna min kommentar kanske kan uppfattas som irrelevant i sammanhanget, men jag tror inte att den är det egentligen.

  Gillad av 3 personer

 11. Björn K skriver:

  När eleverna inser att konsekvensen av Greta/Rockström är att de måste behålla samma iphone i 5 år då kommer klimatpaniken att dämpas betydligt och man kommer att söka alternativ information. Även effekten av indoktrineringen från MP-organet SR/SVT kommer minska…

  Gillad av 1 person

  • Lars Strömberg skriver:

   Det är alltid någon ANNAN som ska ta de konkreta konsekvenserna och vidta de konkreta åtgärderna. Den enkla delen är pratandet och protesterandet.

   Att ropa ”NI MÅSTE GÖRA NÅGOT!” känns säkert väldigt fint och viktigt. Och, det kanske är det det handlar om?- Att känna sig tillfreds med sig själv.

   Gillad av 1 person

   • Kerstin skriver:

    Men det är ju inte klokt vilka konspirationer många kokar ihop! Det mesta som påstås i kommentarerna är anekdotiskt, men det dras såna växlar så jag blir mörkrädd. Klart det finns kunskap i skolan, klart man där kan prata för och emot även klimatförändringar, självklart finns det också brister. Men det är klart, en komplicerad verklighet blir ju lättare att hantera om man förser sig med tunnelseende och vägrar lyssna på andra än meningsfränder.

    Gilla

   • Björn K skriver:

    Lars, lite så är det nog, man säger en massa ”goda” saker sen kör man vidare som vanligt….
    Till ”Kerstin” Jag rekommenderar dig att läsa boken ”Vad händer med klimatet” av Lennart Bengtsson, han är mycket meriterad med livslång erfarenhet av klimatforskning, boken finns hos nätbokhandlare tex. adlibris. Han har i grunden åsikten att koldioxiden påverkar klimatet men ser inte de katastrofala följder som tex. Greta och Rockström gör. Läs den boken om du vågar, den kräver att man inte har ett tunnelseende utan kan ta in även andra vinklar i en mycket komplicerad verklighet. Han är mer eller mindre en icke-person och förmodligen stämplad som ”klimatförnekare” i etablerade media. Där låter man hellre människor som förespråkar klimatdiktatur komma fram, allt för att förstärka tunnelseendet.

    Gillad av 1 person

 12. Gösta Walin skriver:

  I egenskap av relativt känd skeptiker och etablerad vetenskapsman (professor i oceanografi) blev jag för drygt 10 år sedan kontaktad av två elever på gymnasiet i Trollhättan. Dom vill ha underlag för en uppsats om kritik av klimathotet. Jag erbjöd mig då att komma till skolan och hålla en liten föreläsning i ämnet. Först lät det som att detta vore fullt möjligt. Men snart blev det andra tongångar. Jag förslog då att jag förutom att prata med killarna skulle få träffa deras lärare i naturkunskap (eller vad det nu var). Otänkbart. Killarna fick på nåder disponera ett rum för ett samtal där det inte förelåg risk att jag skulle kunna träffa och prata med t ex lärare. Jag pratade med killarna och det blev en halvbra uppsats. Men det skrämde mig att jag var så giftig att jag inte ens fick prata med en lärare. Mycket märkligt. Det är väl grupptryck förstås och feghet mm. Men kusligt att jag ansågs giftig som en nazist eller dylikt.
  Skrämmande!
  Utvecklingen går vidare så idag hade väl deras uppsats blivit refuserad.
  Gösta

  Gillad av 7 personer

 13. thojak skriver:

  För det första är det oomkullrunkeligt viktigt, att skilja på begreppen ‘klimat’ och ‘miljö’. Förstnämnda är väder (observationer!) under 30+ år, det andra handlar om ren luft/vatten osv.
  Vädersystem är kaotiska system och är således oerhört svåra att prognostisera – hur kan då någon (öht) tro på att det ‘ska’ bli 0,5 – 1,5 grader varmare år 2100?
  IPCC bildades med ett enda syfte nämligen att leda i bevis, att människan orsakade förändringar i atmosfärens temperatur, benämningen ‘AGW’ inledde det som nu ‘utvecklats’ till att bli världshistoriens i särklass största/värsta bedrägeri.

  Vid nästa tillfälle Du talar med ‘Torsten’ ge honom tipset, att ladda ner de dokument som finns under rubriken ‘Climategate’ (googla). Dessa kan förträffligt även användas i engelsk-undervisningen. Börja där.

  Det finns inget, säger INGET bona fide vetenskapligt belägg för att CO2-molekylen (mätbart) påverkar atmosfärens temperatur. Jordens atmosfär är ej heller att likna med ett växthus.
  Punto e Basta !

  Mvh/TJ

  Gillad av 7 personer

  • thojak skriver:

   De s.k. prognoserna, eller numera använda uttrycket ‘projicering’ bygger uteslutande på s.k. GCMs (global circulation models), dvs. datormodeller. Där finns ca 110x av dessa och ingen har ens ‘lyckats’ att korrekt återskapa ‘projiceringar’ baserade på observationsdata… Go figure ! Betänk ifall en tillverkare av högkvalitativa, komplexa produkter skulle använda samma ‘kvalitet’ i sina datormodeller som klimatbedragarna gör…
   Ett minimum av gissade/antagna ingångsparametrar måst till för att GCM:en öht ska fungera, dessa är minst 50x till antalet. Ergo, detta gigantiska bedrägeri bygger på minst 50x mer/mindre, helt ovetenskapliga gissningar, vilket i sin tur leder fram till att diverse inkompetenser beslutar sig för att tvinga befolkningar till att svindyrt ‘rädda klimatet’, asså… Go figure, once more !
   Nä, det handlar inte ett smacks smack om klimat utan om att implementera ett över allting styrande NWO (‘New World Order’) med oavsättliga politokrater inom FN/EU.
   Fu**en brave new World… 😦 😦 😦

   Mvh/TJ

   Gillad av 1 person

 14. Jan Andersson skriver:

  Skolan skall undervisa i baskunskaper, allt för att eleverna sedan skall kunna omsätta dessa kunskaper i yrkeslivet sedan. Diskussioner om klimatet på lektionstid är svårt kontraproduktivt eftersom eleverna inte lär sig något just då.

  Gilla

 15. olle holmqvist skriver:

  Den intressanta frågan. Äger Lady Assarmos intervjuperson ”Torsten” verklighetens eller påhittets prägel ?
  Var och en sin egen bedömare och domare.

  Den ointressanta frågan. Hur tolka Rikard fd lärarens ordmassor ? > ”Torsten finns nog minst lika mycket som gud. Kan du inte tro på det förkunnade budskapet därför att du saknar bevis för att den som är källan till ordet faktiskt finns, tja då saknar du ju tro.”

  Försök till tolkning: Jag hoppar jämförande kvantifieringen ”minst lika mycket” som – likt mkt annat – övergår min fattningsförmåga.Den logiska strukturen tycks mig vara : Ett i ord formulerat uttryck finns: Guds budskap. Måste ha formulerats av av någon formulerare. Och…menar Rikard ?? endera har det formulerats av Gud och då måste Gud (liksom ”Torsten”) finnas till, existera – alternativt saknar man ”tro” på ”Torsten/Gud.
  För mig finns ännu ett alternativ: Budskapet har formulerats av tredje person. T ex bibeltextförf.

  Namngivningen av tudelningen (”dikotomin”) vulgär/generisk syns mig vara onödig märkvärdifisering.
  Vi vulgärspråkiga kan säga: vardagligt/ kontra/ fackuttryck. – T ex anekdot som liten historisk, kanske sann berättelse – alternativt som dokumenterat enstaka intressant fall rapporterat av läkaren.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.