Bitte Assarmo: ASAP Rocky – och alla de misshandelsfall som aldrig utreds

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

ASAP Rocky – hiphopstjärnan som blivit hela Sveriges angelägenhet efter den uppmärksammade rättegången som varit en följetong i medierna – har släppts på fri fot i väntan på dom. Och även om man kanske kan tycka att det skrivits tillräckligt om det hela finns det mer att säga. För det finns ett antal häpnadsväckande och, om man ska vara ärlig, rätt magstarka inslag i hela historien. Och de har egentligen varken med det påstådda offret eller de påstådda gärningsmännen att göra – utan med det svenska rättssystemet.

Det var en bekants son som gjorde mig uppmärksam på det genom att säga det där som ingen av landets större tidningar eller nyhetskanaler överhuvudtaget nämnt, och det gick inte att missta sig på upprördheten i hans röst:

– Det sjuka med allt det är är ju att sånt här förekommer varenda helg i Sverige, i stora städer som små. Folk blir nerslagna, misshandlade, med mycket allvarligare skador än som påvisats i det här fallet, men vad händer? Ingenting. Sådana här fall läggs ner per omgående, även när gärningsmännen är kända eller syns på övervakningskameror, eftersom det inte finns resurser för att utreda dem. Och skulle de mot all förmodan gå till åtal tar det månader innan det blir rättegång, ibland ännu längre.

Han vet vad han talar om. Han är ungefär i samma ålder som målsäganden i fallet ASAP Rocky, och har själv blivit misshandlad vid två olika tillfällen. Helt oprovocerat dessutom (vilket knappast kan anses vara fallet med den man som misshandlades av hiphopstjärnan och hans sällskap), för att han befann sig på ”fel plats vid fel tillfälle”.

Det är ju så både polis, åklagare och medier brukar förklara våld och till och med mord; med att offren befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Att det naturligtvis är gärningsmännen som befinner sig på fel plats vid alla tillfällen tycks varken poliser, åklagare eller journalister ha förstått.

Det hade varit trevligt att som medborgare och skattebetalare kunna säga att den här unge mannen, i likhet med den unge man som misshandlades (eller provocerade fram ett nödvärn, vilket hävdats av försvaret) av ASAP Rocky, fick samma snabba och rediga hjälp. Så var dock inte fallet.

För det första kom ingen polis till platsen överhuvudtaget, vid något av tillfällena, trots att flera personer oberoende av varandra ringde och anmälde en pågående misshandel. Vid det första tillfället tog det så lång tid att komma fram till SOS alarm att misshandeln hann avslutas och offret skjutsats blödande till sjukhuset innan någon svarade. Vid det andra tillfället blev svaret att det inte fanns någon polis i området och att man därför inte kunde ingripa.

För det andra lades båda anmälningarna ner, trots att misshandeln i båda fallen var betydligt allvarligare än i ASAP Rockyfallet och skadorna minst lika väldokumenterade av läkare. Den första hamnade i papperskorgen efter bara ett par dagar eftersom polisen ansåg att de övervakningsbilder som fanns var för dåliga för att de skulle kunna efterlysa de misstänkta. Att det fanns vittnen som var villiga att ge signalement ignorerades. Den andra anmälan utreddes faktiskt av polisen sent omsider, och gick efter närmare åtta månader till åklagare. Väl där hamnade även denna anmälan i papperskorgen, trots att ett vittne hade namngivit en av gärningspersonerna. Varför fick offret aldrig veta.

Att åklagaren varit så effektiv och snabb med ASAP Rocky-fallet kan knappast bero på att just den här misshandeln är så oerhört mycket mer brutal än alla de andra fall av misshandel som inte ens utreds. Jag tror snarare att åklagaren har varit velat visa att svensk rättvisa minsann inte väjer för att åtala även en världsartist. Att Sverige är ett jämlikt land, där alla är lika inför lagen och där stjärnstatus saknar betydelse.

I själva verket har det blivit pinsamt uppenbart att det är precis tvärtom. Att högprofilerade fall, som renderar braskande rubriker och massmedial uppmärksamhet från när och fjärran, prioriteras före de mängder våldsbrott som går medierna spårlöst förbi Och att de stora förlorarna är de offer vars lidande inte ens anses viktigt nog att utredas.

40 reaktioner på ”Bitte Assarmo: ASAP Rocky – och alla de misshandelsfall som aldrig utreds

 1. Lars skriver:

  Låter mer som att åklagaren ville lysa lite på stjärnhimlen och bli uppmärksammad, lite som Assange fallet förmodar jag. Man ska synas om man ska göra karriär, men det kan ju vara andra skäl bakom.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det var ju en bedrift att svetta fram >500 sidor FUP på ca tre veckor. Likhet inför lagen?

   Tänk dig tanken att det istället vore pursvenskar iblandade, endera istället för ASAP Rocky-följet eller istället för de brottsbelastade afghanerna från Iran. Den givna vinkeln vore då rasism / hatbrott, och oavsett på vilken sida vitingarna skulle ha stått, de skulle göras till förövare och åtalas?

   Gillad av 10 personer

  • miketheviking skriver:

   Ja, Liberace-kostym i all ära och pomada i håret.
   Vi andra ser hellre att åklagarna köttar ner sig i alla dessa andra anmälningar som de helt sonika kasserar och skriver av.

   Gillad av 1 person

   • joakimudd skriver:

    Tack för ditt klarspråk. Har under de senaste tio åren sett åtskilliga vänner och bekanta bli misshandlade av återförbrytare som gömmer sig bakom putativt försvar och liknande och på den vägen kommer undan med att skada folk för livet för en tusenlapp. Om ens. En spegelbild av hur vi förhåller oss till sexuella förövare och offer. Den svenska attityden mot offer dödar. Om och om igen.

    Gillad av 4 personer

  • Birger B skriver:

   Och jagärhär-ledarens make Dennert – som jobbar på SvT – verkar vara en riktig tokstolle. Inser han inte alls att han är väldigt priviligierad jämfört m många andra???

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Problemet med den ökande rättslösheten kräver en lösning och den jag hittade blir den som gäller, om ingen annan hittar någon bättre: Att alla måste skaffa en ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet.

  Det är formeln för en självfinansierad kriminalitet men man bör vara fri att hjälpa dem man känner samhörighet med med deras brottsförsäkringskostnad.

  Man kan då etablera ett verkligt människovärde genom vad det skall kosta att ha ihjäl någon.

  Gilla

  • akelaslair skriver:

   Menar du att vi skall gå tillbaka till ”mansbot” enligt fornnordisk rättskipning?
   Wikipedia: Mansbot, blodspenningar och ättebot (även ättarbot) är benämningar på böter som förr betalades för att sona dråp.. Mansbot var böter som i äldre nordisk rätt betalades av en dråpare eller hans släktingar (fränder) till den dräptes släkt, som då avstod från att kräva blodshämnd.

   Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    I trafiksäkerhetssammanhang räknar man människovärdet till runt 25 miljoner, när man bedömer rimligheten i investeringar för ökad säkerhet. – Man måste bestämme sig för ett mått på människovärdet och pengarna skall inte gå till de efterlevande utan till rättsordningens finansiering.

    Incitamenten blir då väldigt starka för att distansera sig maximalt från beteenden och attityder som kan riskera att man placeras i kategorin högriskklientel och får oöverstigliga kostnader för att skaffa garamt.

    Gillad av 3 personer

   • Aurora skriver:

    He, he. Blodspeng är högst giltig i sharia och som praktiseras i dag i våra förorter. Polisen råkar inte sällan på offer som plötslig tar tillbaka sin anmälan med förklaringen att ärendet är utrett. Alltså genom egen rättskipning enligt sharia. Och det är väl den lagen som ska bli svenska rikets lag framöver.

    Gillad av 4 personer

  • miketheviking skriver:

   Hej Bosseman – klok som bara den!
   Blev taggad av ditt 12-punktsprogam från 2005 som jag läste igenom. Allt var mer eller mindre genialt! Också trakterad av Orbans ideer för ungerska familjer

   Försäkringspremier i all ära men jag har svårt för alla dessa bolags supervinster hela tiden.

   Mitt förslag är att staten betalar ut 500 000 kr till varje person som fyller 22 år och är svensk medborgare. Lånet ska vara amorteringsfritt men ha en låg statskuldsräntesats. Kapitalet ska täcka en startavgift för livet, hjälpa till med anskaffande av bostad, barn m.m.

   FÖRUTSÄTTNINGEN för att få detta lån är att 22-åringen genomgått gymnasieskolan med godkänt, ev genomfört någon högskoleutbildning (ej krav) och ej finns i belastningsregistret.
   De som inte klarar det hamnar naturligtvis utanför.

   Vidare så avskrivs lånet i sin helhet vid 42 års ålder om personen är fortsatt brottsfri och om personen har minst 2 barn. Gäller samma om personen råkar avlida.

   KONSEKVENSERNA för samhället och dess medborgare blir fantastiska.
   Ett par kan se emot 1 miljon i startkapital vid 22 års fyllda.
   Incitament att klara skola och ej begå brott blir mycket stora.
   Avskrivningen av lånet kvitteras ut mot att samhället fått minst 2 barn tillbaka.

   Betyder att vi inte längre behöver importera arbetskraft och pensionsräddare, att vi fyller på med svenska barn istället för att gå en brun död till mötes.

   Kostnaden?
   50 miljarder per år (minus ränteintäkterna) men det är ju bara HÄLFTEN av vad invandringen kostar och då oräknat den minskade brottsligheten, den ökade kompetensen i samhället samt unga människor med FRAMTIDSTRO.

   Gillad av 1 person

 3. laogong2018 skriver:

  Svensk media och politiker skryter ogenerat över Sveriges ”jämlikhet” även när det visas statistiskt vara helt fel. Man skryter så öppet om allt svenskt att det är skrattretande.

  Gillad av 2 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Bitte , mycket bra.
  Men dra tanken en bit längre, är du snäll!
  Det svenska rättsapparaten försökte sig på var skadeprevention, i ena hörnan en skapligt känd rappare.
  I den andra två ”utsatta” Afghanska barn,
  Åklagare och politiska polisen, tänkte likt polisassistenten som sköt Eric Thorrell ”shit nu går det åt skogen”.
  Internationell press kommer jubla över att två knarkande fuskare attackerat en känd rappare till det en färgad sådan!
  Efterspelet kommer bli intressant!
  Just nu råder total tystnad, vilket indikerar att problemet ska tigas ihjäl.

  Gillad av 9 personer

 5. Christer L skriver:

  Hycklarnas marknad. Senaste bottennivån är ju detta med ASAP och likaså med Swebb-tv. Men det blir väl snart än värre. Det hette förut bananrepublik, ett svenskt hån-ord som syftade på motsatsen till vårt fina system. Nu är vi själva bananrepubliken, vilket visar vad sådant där nedlåtande egentligen handlar om: den som sa det han var det.

  Gillad av 9 personer

 6. Lars Strömberg skriver:

  Ja!
  Varför är just detta fall så mycket mer attraktivt för nyhetsflugorna (dvs journalister och liknande) att dras till? Det kan babblas floder av ord kring alla detaljer i detta ”standard-mål”. Lunchekot i P1, tex, BÖRJAR(!) sin sändning med det.
  Jag tror att förklaringen till att ”flugorna emellanåt täcker hela korven” bottnar i pur, ickereflekterande flockmentalitet.
  Alla gör. Ingen tar ett steg bakåt och funderar.

  En annan reflexion:
  VARFÖR fylls i stort sett HELA utrymmet i radions kortare nyhetssändningar av inslag om rättsfall, brottsutredningar, strafförelägganden, anhållanden och liknande? De endast några få minuter långa Eko-sändningarna kan ofta bestå av två, tre sådana inslag. Sedan är Ekot slut…
  Jag gissar på pur lojhet. Jag gissar att det går att prenumerera på löpande notiser från polis och rättsväsende, som alltså landar i redaktörens dator utan att någon på redaktionen behövt göra någonting. Jättebekvämt! Bara att läsa upp.
  Dvs: SYFTET med nyhetssändningen är att FYLLA den med ord. Inte att fylla den med ett för allmänheten relevant innehåll.

  Gillad av 5 personer

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Bittes exempel på vad som händer i normalfallet är en påminnelse om det normala som är lätt att glömma bort. Det stod i fallet ASAP Rocky tidigt klart att målsägaren hade provocerat fram situationen. Att då ägna så mycket tid åt att utreda om det var mer våld än situation krävde förminska ytterligare skälen till stor rättegång, mycket utredning, inställd turne’ etc.

  Det känns som några i rättsväsendet blir triggade av denna typ av i massmedia intressanta ärenden. Att sedan kunna åberopa flyktrisk skruvar upp temperaturen ytterligare. Vi blir påminda om hur långsamt vårt rättsväsende får arbeta även med ett litet ärende när häktningen får dra ut på tiden flera veckor utan att brottets straffsats ökade under utredningen. ASAP släpptes också omedelbart.

  Tyvärr flera negativa avslöjande om vårt rättsväsende som borde vara dimensionerat för att hantera vardagsbrott som Bitte på ett förtjänstfullt sätt lyfter fram. Oskyldiga ungdomar som råkar ut för oprovocerat våld ska tas på allvar. Är provokatörerna namngivna så ska den personen få reda på att nu är du uppmärksammad och blir det fler gånger lägger vi ner ännu mer tid på dig och ditt straffbara beteende. Som minimum.

  Gillad av 3 personer

 8. Aurora skriver:

  Svensk rättvisan och att alla är lika inför lagen. Inte då. Den s.k rättvisan är mycket selektiv; vänsterselektiv. Vänsteraktivistiska skattesubventionerade organisationer som jagar feltänkande,-och yttrande och som är lierade med vänsteraktivistiska åklagare. Läste senast om Kasselstrand vars tal i Visby anmäldes. Vanligtvis jagas svenska pensionärer som är såpass gamla att de vågar säga sin mening utan risk för att förlora arbete. ASAP-fallet har dock inte vänsterprofil utan 2 andra aspekter; svensk rättvisa jagar regelmässigt utländska grupper och musiker (främst i jakt på minsta gram narkotika) och motparten var den mest skyddsklassade gruppen, förutom romer, i Sverige nämligen ensamkommande afghan. Trump hade rätt; att svenskt rättsväsende borde försöka klara av den inhemska samhällsomstörtande brottsligheten. .

  Gillad av 10 personer

  • akelaslair skriver:

   Du pekar tydligt på pudelns kärna: offerpyramiden. De två afghanerna hade turen att befinna sig högst upp.
   Män trumfar kvinnor och barn.
   Färgade trumfar vita
   Söderifrån invandrade män trumfar svennar, i synnerhet om de är vita medelålders och hetero
   Afghaner trumfar allt

   Gillad av 4 personer

   • Anders L. skriver:

    Ja, detta fall förtjänar ändå stor uppmärksamhet då det torde vara unikt att några i nyadeln åker på stryk såpass att de känner sig förorättade och ringaktade och drabbas av sömnstörningar. Har det hänt förr? Hr Rocky och kompisarna visste inte att ligisterna är fridlysta. När de väl förstod det så drog de iväg med privatjeten ASAP.

    Gillad av 1 person

   • mktafskum skriver:

    Blir det billigare att rapparen förlorar och får betala afganen än tvärtom? Rapparen har pengar och afganen får ersätta via skattemedel. Kan det vara så också???

    Gilla

 9. Jamie skriver:

  På min perspektiv ser det ut som svenska lag är emot bra människor! Det är alltid de skattebetalande välförtjänta medborgare som är hårda utsetts för allt möjligt! Ett exempel är att ju mer man tjana desto högre man beskattas allt för att ta hand om de ”stackars ensamkommande barnen” och de arbetslösa stora ”barnfamiljer”. Snälla moderland!! Det här måste sluta!!! Vi är trötta!!!

  Gilla

 10. bejji skriver:

  Nej, BA – i Sverige är inte alla lika inför lagen. Löfvén, Bildt, Johansson och svenska ambassadören i USA talade inte sanning när de påstod detta samt att den svenska regeringen inte kunde ingripa i ett pågående rättsärende.
  Enligt grundlagen (RF: 12 kap, 9 §, 2:a st) kan regeringen när som helst avbryta och avsluta en pågående rättsutredning och lagföring om synnerliga skäl finnes (och dessa skäl bestämmes godtyckligt av regeringen); alla är heller inte lika inför lagen, då kungen inte kan åtalas (enligt grundlagen RF: 5 kap, 8 §) och heller icke en drottning, som är statschef, och samma gäller en eventuell riksföreståndare
  Dessutom är Sverige inte en rättsstat, så länge som POLITIKER dömer i domstolarna och dessutom i underrätterna tingsrätt och förvaltningsrätt är de, som nämndemän och alltså utsedda av sina politiska partier, i majoritet gentemot en ensam juristdomare.

  Gillad av 9 personer

 11. Mitt vykort skriver:

  Rättsväsendet är vänster, med det menar jag att de applicerar vänstertänk. Jag vill inte fokusera på att de därför vänder rättvisan på huvudet, förövaren skall värnas med pervers anti-kristen logik, utan på att de också använder sig av HC Andersens osynliga guldtråd. Den som kommer ur ymnighetens horn, samma som skatten, man kan alltid stjäla mer. I detta fall så är guldtråden som det finns hur mycket som helst av den svenska tryggheten och laglydigheten. Det svenska rättsväsendet baserar sig på historiska svenska förhållanden där antalet mördare och våltäktsmän kan räknas på en på 100,000, förr kunde man namnen på dem (nu med men det är för att de nästan alla har samma namn), som Svartenbrandt och Clark Olofsson. Så jag vill hävda att de svenska rättsväsendet agerar som vänstern alltid gör, det finns alltid mer guldtråd, och brottslighet, i synnerhet våldsam sådan, är så sällsynt så att sett på landet som helhet så är vad domstolar och polis gör irrelevant. Så var det tidigare när vi var 7.5 miljoner svenskar, ingen våldtäkts eller mord-epidemi skulle spridit sig om domstolarna tog ledigt i 5år.

  Idag är det annorlunda, det finns grupper i Sverige där mer än 50% av männen begår brott enligt vår definition (inte enligt deras). I vissa grupper tror jag att över 90 % begår allvarliga brott. Det är vidare dessa grupper som växer snabbare än någon annan grupp i Sverige, detta betyder att vi är i en brytningstid, där rättsväsendet agerar som om de inte behövs, samtidigt som för första gången på mycket länge en signifikant del av befolkningen begår brott. Det finns ingen guldtråd.

  En vikingaby ligger i närheten, där finns en stupstock, jag hade gärna sett denna metod återupplivad, det är ändå ett mera modernt förhållningssätt än det som gästerna har med sig.

  Gillad av 7 personer

 12. Aha skriver:

  Värst var Leif Silberskis beröm över rättegången. Han tyckte att allt hade skötts mönstergillt och att det var angenämt att det svenska rättsväsendet fick visa upp sin goda förmåga. Han önskade att alla fall skulle skötas så bra, totalt okänslig för den ekonomiska aspekten i detta.
  Så fort livsstilskriminella, de med ett antal brott i brottsregistret, är inblandade i misshandel och liknande, borde jourdomstolar ta hand om fallen. Vittnen ombeds att infinna sig på domstol dagen efter, de inblandade hålls i häkte/alternativt bevakas på sjukhus. Sedan dömer man.

  500 sidors förundersökning för skärmytslingar är inte rimligt.

  Gillad av 1 person

 13. Dedu skriver:

  Blev misshandlad av en killee i höstas, ett slag mot ögat, han är nu dömd men om det inte hade varit för att han var åtalad för ett grovt narkotikabrott (som rättegången huvudsakligen handla om) så hade mitt fall inte tagits upp i domstol tror jag, trots att jag hade bevis

  Gillad av 2 personer

 14. miketheviking skriver:

  Det som är glädjande är att Bittes killar nu fått harm i barm, känner rättfärdig vrede och kommer hata samhället som det nu är gestaltat.
  Ändring kommer – huka er kulturmarxister!

  Gilla

 15. lenam skriver:

  Jag bryr mig inte om att Asap Rocky är en artist. Jag bryr mig om att han är en Amerikansk turist som helst inte kan gå ut på kvällen, inte utan livvakt. Det tycks inte hjälpa heller. Sjuka, knarkare ger sig på vem som helst. Bra att denna Afghan åkte på stryk.

  Gilla

 16. MickeP skriver:

  Hej Bitte.

  Du gör en bra och träffsäker observation över rättsväsendets, får jag vara så oförskämd att jag kallar det ”bajsnödighet” (men tyvärr hittar jag inget bättre ord). Hade det rört sig om vanlig ”svenne-banan-misshandel” utförd ngn random afghan eller annan lösdrivare, hade det knappt blivit en notis i tidningen och inga särskilda resurser hade lagt ned på att få förövarna bakom lås och bom.

  Men nu minsann såg man ett case som man kunde använda för att visa upp sig på styva linan, iklädd bästa liberace-kostym med briljantörhängen och allt. Dessutom häktning och inlåsning av de utpekade minsann. Här skulle ingen j-a Assange släppas över bron och kunna gömma sig utlandet bortom svensk jurisdiktion. T.o.m. Riksåklagaren kände sig manad att gå ut i ämbetets officiella organ och påtala att ingen kritik mot åklagarpajasen accepterades. Emellertid kan de båda fallen inte jämföras, men det sket den karriärsugne PK-åklagaren ett gott stycke i.

  Vad värre är att Annies lilla gunstling förmodligen har åsamkat sig en del av sina skador på egen hand. Alla som läst förundersökningsprotokollet kan konstatera att det på den begränsade yta misshandeln påstås ha skett, inga blodstänk har påträffats. Inte heller syns på den relativt omfattande bildbevisning PK-åklageriet har åberopat ngn tillstymmelse till slag med sönderslagen flaska. Inte heller har polisen hittat ngn glaskross på denna plats.

  Däremot fanns blodstänk och blodavrinningar på den plats Annies lilla gunstling satt när polis kom till platsen. Titta på bilderna av gunstlingens skador på vänster arm enligt fu-protokollet. Läs vad rättsläkaren skriver. Fundera!

  En ny rättsskandal i vardande?

  Måste tyvärr hålla mig anonym i nuläget, eftersom jag verkar ha Deep-State efter mig. Kallar mig därför ngt på måfå.

  Gillad av 1 person

  • Carl den 12 skriver:

   Bitte👑, grymt bra skrivet och kunde inte sagt det bättre.
   Har tänkt precis samma sak som dig och jag har växt upp i en stad där jag sett folk enbart använt benen för att sparka mot sin motståndare som inte haft en chans när denna försökt att slå enbart med knytnävar.
   Sedan att det finns tjejer, kvinnor och även äldre som blir misshandlade och tagna med våld är ju något rättsväsende inte tar tag i alls, utan man kan nästan tro att polisen fått derektiv att inte prioritera det som ett brott.
   Vardagen i Sverige liknar mer en never ending story utav mardröm och vi kommer bara längre ifrån vårat trygga folkhem….
   Calle 12

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.