Patrik Engellau: Skambeläggning är en härskarteknik

Patrik Engellau

Nya Testamentet är en helt osammanhängande skrift om man jämför de budskap som presenteras av de två huvudfigurerna Jesus och Paulus.

Jesu budskap utgår från att mänskligheten kan göra vad som helst som är bra bara den bestämmer sig. En modern svensk variant av detta är att svenskarna, om vi vill, kan ta oss i kragen och städa upp det stök som politikerna åsamkat oss. En annan variant var Stalins tes att ryssarna kunde förvandla sig till sovjetmänniskor som glatt och oegennyttigt skulle bygga ett lyckligt, klasslöst samhälle. Jesu evangelium, som inte saknar trovärdighet, var att himmelriket kunde inrättas på jorden om bara folk älskade sin nästa som sig själva. Vem som helst begriper att det i så fall inte skulle bli några krig, ingen brottslighet, ingen svält (eftersom man skulle dela på bröd och fisk så att ingen behövde gå utan).

Haken med Jesu förkunnelse var att folket inte ställde upp på att älska sin nästa som sig själva. Det är för svårt. Kristendomen hade därför sannolikt dött med sin skapare om inte Paulus kommit in och styrt upp det hela. Han byggde ett trossystem och en kyrka som erbjöd frälsning mot underkastelse. Det skulle vara lätt att tro. Om du lyder kyrkan så kommer du till himlen.

Till exempel introducerade Paulus idén om arvssynden – se exempelvis Romarbrevet 5:18–21 – som lärde att alla människor hade ärvt förfadern Adams skuld för lydnadsbrottet mot Gud och att denna skuld endast kunde sonas genom rättfärdighet vilket betyder strikt åtlydnad av kyrkans regelverk.

Av detta kan man dra två slutsatser. Den första är att det finns en stark koppling mellan skuldkänslor och lydnad. Den som känner skuld eller skam är lättare att styra eftersom dessa känslor undergräver den själsstyrka vederbörande skulle behöva för att sätta sig upp mot reglerna.

Den andra slutsatsen är att detta religiösa idégods – Jesu lära efter Pauli ombyggnad – var som klippt och skuret för världsliga härskare om de bara lyckades lägga vantarna på kulten och gudaläran. Om härskarna kunde få folk att skämmas för att de inte gjorde som härskarna ville var det mycket lättare att manipulera folk till lydnad. Kristendomen var användbar. Det var ingen tillfällighet att kejsar Konstantin den store på 300-talet gjorde den till romersk statsreligion.

Den som begripit detta kan lätt analysera varför politisk makt i Sverige utövas som den gör (även om det religiösa elementet nu förvandlats till den grad att vårt politiska tänkandes religiösa karaktär inte längre är så uppenbart), nämligen genom utfärdandet av förkastelsedomar vars syfte är att folk ska skämmas och på så vis förmås att lyda.

Vi kan ta vilket åskådningsexempel som helst. I en demokratisk situation där människor anses förmögna att resonera, överväga och ta skäl så finns det inte utrymme för fördömanden. Då handlar det om att lägga alla fakta på bordet och låta envar göra sina bedömningar utan att för den sakens skulle hållas för rasistfascist om han exempelvis skulle komma fram till att gränserna bör stängas, åtminstone tillfälligt, för fortsatt immigration.

Klimatfrågan är ett annat exempel. För makten, som vill upptäcka nya verksamhetsområden och genom oron för global uppvärmning kan hitta på skäl att göra om hela världen och att i detta syfte höja skatterna hur mycket som helst, är det mycket effektivare att förmå medborgarna att skämmas för att de flyger och äter kött än att försöka överlägga och resonera med medborgarna som om de varit något slags jämlikar.

Det viktigaste var och en av oss kan göra för Sveriges och världens framtid är nog att sluta skämmas och, i mån av förmåga, hjälpa vår nästa att ta sig ur denna kvicksand.

56 reaktioner på ”Patrik Engellau: Skambeläggning är en härskarteknik

 1. Aha skriver:

  Flygskam är att kokettera för syns skull, att visa upp sin skam och sedan flyga som vanligt. Sak samma med hela klimatskammen, den vädras med fördel offentligt samtidigt som man är storkonsument av det mesta; energi och prylförbrukning. Det är väl bara att ta första bästa kändis.

  Skambeläggningen lyfter fram vilka som är skrymtare och hycklare. Al Gore är väl värst med sin extravaganta livsstil, jämför hans residens till bostad i relation till hans klimatengagemang.

  Att uttrycka skam har inte bara blivit en härskarteknik som Engellau skriver, många använder den också för att på falska premisser skaffa godhetspoäng.

  Det är väl egentligen bara den hemlöse som lever på att panta ölburkar som inte behöver känna klimatskam.

  Gillad av 4 personer

  • Redaktionen skriver:

   Kom ihåg vad Jesus sa om fariséerna i Matteus 23:

   Och alla sina gärningar gör de för att människor skall se dem. De gör sina böneremmar breda och sina hörntofsar stora. De älskar hedersplatsen vid festmåltiderna och de främsta platserna i synagogorna, och de vill gärna att folk hälsar på dem på torgen… Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare!

   Patrik

   Gillad av 8 personer

   • Katarina Olsson skriver:

    7
    Det finns en djupare innebörd som förenar det både Jesus och Paulus vill förmedla..
    Jesu försoningsverk på Golgata kors där vi får leva av Hans nåd….
    Inte av ”kyrkans regler..”

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Fariseer och hycklare, exakt.

   Jag tycker vi bör uppmärksamma vikten av att känna cykelskam när vi cyklar och köper cykel. Vet ni hur mycket miljöförstöring tillverkningen och förbukningen och skrotandet av en cykel innebär? Jag var på cykelfabriken Monark i Falkenberg på studiebesök en gång. Krombaden ångade av otäcka kemikalier, syror och tungmetaller. En som jobbat med att kroma cykelstyren i hela sitt liv visade hur hans näsa såg ut. Mycket lik Keith Richards. Hela nässeptum hade frätts bort. Han kunde stoppa in fingret på ena sidan och det kom ut i andra näsborren. Det ångade och stank och var dimmigt där han stod böjd över baden och kromade styren.
   Vid svarvarna sprutade det giftigt luktande skär-oljor och var mycket kladd. De som jobbade blev svarta av giftig smuts.
   Gummiproduktion till däcken kräver förstås rovdrift på tropiska gummi-skogar. Batterier till lyset innehåller litium och metaller som orsakar gruvrovdrift och imperialistiska interventioner och maktkamp och krig mot lokalbefolkningar i Afrika och på annat håll i u-världen.
   Har ni också tänkt på vilken miljöförstöring det är med gamla avlagda cyklar som ligger slängda i skogar och diken? Där vittrar tungmetallerna ut i naturen. Otäcka rostiga metalldelar som de stackars små djuren fastnar i och skär sig på.
   Hemska saker.
   Skäms ni som cyklar!

   Gillad av 6 personer

   • Kalle skriver:

    Om den Amerikanska rapparen blir fälld i rätten för misshandel.Då hoppas jag att omvärldens reaktion blir. Hur tänker dom.
    Vad är rätt och vad är fel. Sveriges regering bör bytas ut till en förnuftig regering.

    Gillad av 1 person

   • Spyflugan skriver:

    Hur vet du att inte den ena utlänningen misshandlade den andra?

    Skall inte utlänningar följa svensk lag i Sverige?

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Det handlar om flockvarelsens angelägenhet att verka svara mot ledarnas förväntningar medan man ändå försöker maximera sin egen tillfredsställelse. – Skammen kommer då om man blir påkommen. – Och skuldkänslorna av att man vill vara en bättre flockmedlem än man klarar av. – Detta kan studeras bland apor, vargar och delfiner men lättast hos tamhunden och hos oss själva.

  Ambitionen skall inte vara att vi befriar oss från detta och blir skamlösa men under en liberal ordning är det mera rättsordning och marknadsekonomi man förlitar sig på.

  Gilla

 3. Tomas skriver:

  Bästa botemedlet mot påverkan från dumma är att ransaka sin egen personlighet för att kunna konstatera vad som är rätt eller fel för en själv. En bra början är att välja ut en prominent offentlig person lite då och då och jämföra sig med. Några exempel följer:
  En komiker anser sig överträffa nationalekonomer och bevisar med pizzor hur lönsam immigrationen är.
  En statsminister hånar rika överklassen och blir genast godsägare, bankanställd mm efter tristessen i politiken.
  En annan statsminister pratar om stora landområden och icke brännbara granar för att byta ut Sveriges etniska homogenitet.
  Efter en kort analys indelar man personerna i egna fack typ hycklare, inkompetent, narcissist eller dylikt. Vid nästa val tittar man nyktert på sin lista och slickar självsäkert igen sina kuvert med mantrat ”det är så här jag vill ha det”

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Ekakt. Du har rätt, man ska jämföra sig själv med de som anser sig stå så högt, politiker, ministrar och politruker och proffstyckare.
   Vem har gjort mest nytta? Han/hon eller jag.
   Vem har gjort mest skada? Han/hon eller jag.
   Själv har jag gjort nytta i hela livet och aldrig lurats, parasiterat eller fuskat eller legat till last eller ens slängt ett papper på trottoaren till skillnad från de flesta ministrar. Har inte ens missbrukat tuggummi. Har aldrig varit med i slit och slänghysterin och bara försökt återanvända det mesta så långt möjligt. Jag snappade en gång upp att i engelska aristokratins livsstil ingick att man bevarade arvegods och hade gamla möbler (och slott och herrgårdar förstås) och gamla jaktgevär och gamla Land Rovers och alltid samma gamla oljerock och gummistövlar osv. Själv gillar jag den stilen och vill hellre ha gedigna föremål som håller i hundratals år än köpa och slänga billigt krafs. Därmed blir det inte så mycket sopor och inte så mycket varu-transporter med tillhörande energi och råvarukonsumtion.
   Om man kör samma gamla LandRover i 50 år blir det mindre energiförbrukning och rovdrift än om man byter till ny modern bil varje år och så kan man skämmas mindre. Bilfabrikerna får dock friställa så ur jobb-ekonomisk synvinkel är jag en skurk.
   Men jag skulle aldrig drömma om att skämmas det minsta för något.

   Gillad av 4 personer

 4. V for Vendetta skriver:

  Jag tror att en del av vår arvsynd är att vi inte deltog i WW2. Detta ok tynger mången axel och det skall nu kompenseras med att vi skall rädda en hel värld. En annan skuldbelagd företeelse är att vi i landet Sverige vänt en fattigdom som var utbredd i början av förra seklet till en rikedom där egentligen igen behövde bekymra sig för mat och husrum om denne aktivt inte valde att göra så. Så rik får ingen bli och pengarna skall delas ut till alla d v s all världens folk som anser sig behöva. Jag tror det hade varit en stor skillnad om vi behövt kasta ut en ockupationsmakt ur landet en gång i tiden. Då hade vi värnat det som var vårt… inte per automatik förkastat det eller gett bort det.

  Gillad av 9 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Visst skulle en helhjärtad uppslutning mot den bolsjevikiska massmördarregimen kunnat ändrat utgången men det är osäkert om det hade gjort någon skillnad till det bättre.

   Vi har inget att skämmas för där och allt gjordes som det borde göras.

   Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Jag tror inte så många bryr sig om att vi var neutrala 1941-45 faktiskt. Under hela min uppväxt på 60-talet pratades det väldigt lite om det. Jag vet, jag var med och var mycket uppmärksam. Alla poängterade att det var tur för oss och bra att tyskarna inte anföll. Det är nu på senare år det poppar upp nypåhittad skuld för WW2. En liten reservation för lite skam de som då regerade skulle haft för transittrafiken, dök ibland upp i någon kort historisk kommentar, men det var inget folk tänkte på. Det var ju en spott i havet jämfört med Sovjets attack på FInland då vi hjälpte Finland. Finland samarbetade ju sedan också på riktigt med Tyskland eftersom de hade blivit anfallna av Sovjet. Inte vill vi bråka med Finland för dett. De slogs ju för sin överlevnad.
   Auschwitz å ena sidan och Dresdenbombningarna å den andra dominerade totalt i skuldkastningsspelet efter WW2.

   Dessutom hade Europa redan på 60-70-talen förlåtit den nya generationen tyskar. De som inte var med och styrde då utan som var små barn eller inte födda kan ju inte ha skuld, och så klokt tänkte man i min ungdom. Jämför det. Tänk om alla skulle anklagat senare generationer, så skulle hela Europa hatat tyskarna i evighet. Det gör man inte. Ingen påtalar nazismens brott vid möte med unga tyskar. Folk förstår bättre. Jag har dock mött någon enstaka norrman och engelsman som fortfarande inte gillar Tyskland, pga personliga upplevelser i familjerna, men tänk om det vore allmängiltigt med tyskhat. Då skulle EU aldrig ha kunnat bildas.

   Nu idag är ju all diskussion så mycket mera enfaldig från alla håll. Idiot-argument hörs från araber om att vi skulle skämmas för korstågen, påhittade av påven 1095, som reaktion på musliminvasionen av Spanien och franska kusten och Balkan och Sicilien. Trams. Då skulle de själva i så fall ha på nöten för Tariks invasion vid Cadiz 711 och ockupationen av Iberiska halvön i 700 år som de inte hade rätt till. Ska vi ta och hämnas Tarik vid Cadiz kanske?

   Gillad av 4 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Alltför kategoriskt avståndstagande från begreppet kollektiv ära och skuld.

    Skall man ha rätt att vara stolt över bragder utförda av dem man räknar sig till, måste man också skämmas för deras förbrytelser och tillkortakommanden.

    Manlig drivkraft är att vinna uppskattning bland dem man vill tillgöra och vinna ära åt sin ”flock”. – Det är detta som håller ekonomin igång.

    Gilla

   • Rune skriver:

    Belgien, Holland, Danmark var också neutrala inför kriget så länge det gick. Och även Frankrike och Chamberlain i England. Sverige förde ju samma politik som dessa med större tur.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Detta du påtalar har nog sin sanning men den största orsaken har ju nu Aron Flam luskat ut! Läser ni inte Ledarsidorna.se?
   Den 30 maj i år avslöjade Ls att Sverige efter WW2 fick betala ett stort krigsskadestånd för de svenska politikernas idoga stöd medelst exporten av järnmalm, kullager mm åt Hitlers nazistregim ända till 1942-43!
   Efter kriget fick Per-Albin Hansson och Tage Erlander resa till USA och skriva under att betala detta skadestånd. Man försökte olika trix att det inte skulle benämnas krigsskadestånd men det tilläts inte.
   Detta har våra politiker i alla år hemlighållet för det svenska folket.

   Gillad av 9 personer

   • Göran Malmgren skriver:

    Den artikeln på på Ledarsidorna.se var full av grova lögner. Jag skrev flera kommentarer som redovisade historiska fakta om hur det förhöll sig i verkligheten. Vi kommer aldrig någonsin att få se de dokument som Flam påstår sig ha hittat, och vars påstådda innehåll Westerholm ger spridning åt. Att det neutrala, icke-krigförande Sverige skulle ha ålagts att betala ett krigsskadestånd är ett sinnessjukt inkompetent påstående. Sveriges export till Tyskland bestämdes i förhandlingar med de västallierade, och var alltså godkänd till sista gram av dessa.

    Gilla

  • Idealitet och pragmatism skriver:

   Den ideala världen sitter alltid på läktarplats. Där kan man hålla sig med de obefläckade tankarna. Och aldrig smutsa ned sina fingrar. I praktisk politik förhåller det sig något annorlunda. Balansen mellan idealitet och praktisk politik kom ingen undan. Den balansgången lyckade hålla Sverige utanför kriget. Nu kritiseras den hållningen på från läktarplats, på säkert avstånd i tid och rum.

   Churchill ville inledningsvis besätta de svenska gruvorna i norr. För att förhindra att Tyskarna fick tillgång till järnmalm. Men Tyskarna ockupation av Narvik kom emellan.
   Så Engelsmännen fick dra sig tillbaka. Men utan malm och stål går det inte att föra krig. Hade inte Sverige”släppt till” så hade nog Tyskarna ändå fått sin järnmalm. Om detta kan vi nog vara rätt så säkra…

   I en ideal värld skulle vi kunnat leva utan kärnvapen. Nu är inte världen så beskaffad. Sveriges långt gångna planer på 50- och 60-talet om eget kärnvapen är sedan länge skrinlagda. Men brytningen av uran i Ranstad och tungvattenreaktorn i Marviken utgjorde en gång i tiden led i dessa planer. Man eftersträvade då en självförsörjning och ett oberoende. Så gott det nu gick. Även om vårt stridsflyg var tekniskt motorberoende av USA.

   Pragmatism och idealitet går sällan ihop. Nu har Sverige slutit ett avtal med Storbritannien om utveckling av ett nytt stridsflyg. Där tonvikten läggs på försvarsmaterielutveckling utanför EU, om nu Storbritannien genomför sin Brexit. Om detta skriver Ledarsidorna.

   ”Moskvatrogna politiska ledningen på UD vill ansluta Sverige till ett kärnvapenförbud och den mer pragmatiska ledningen på Försvarsdepartementet vill fördjupa samarbetet med NATO gick Försvarsdepartementet vinnande ur. Sverige kommer omöjligen kunna stanna kvar i något av försvarsmaterielsamarbetena om Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Jobben går före. Sveriges intressen som industrination går före”.

   Det är nog tur att pragmatismen går i dagen. Likväl som den gjorde under de svenska krigsåren. För det är ändå viss skillnad på läktarplats och spelet ute på planen. Stora ord tål sällan ljuset eller blickar under en lupp. All pragmatism får sina fläckar. Precis som solen. Det är inget att yvas eller uppröras över. Särskilt inte retroaktivt.

   Själv upplever jag försvarsminister Hultqvist som en sällsynt tung, trygg och verklighetsnära person. Fler av den sorten skulle göra att jag sov bättre om natten. En socialdemokrat av den gamla sorten. Som säkert Gunnar Stäng skulle ha tyckt om.

   Gilla

  • Niklas R skriver:

   Mycket av det att Sverige skulle ha skam för att vi stod utanför kriget är en efterkonstruktion som sossarna använt för att vi ska känna skuld.
   I och med att tyskarna krävde att Sverige skulle förklara sig neutralt i april 1940 så skapade de en situation som var väldigt gynnsam för både Danmark, Finland och Norge. Eftersom Sverige officiellt var neutralt hjälpte Sverige både de ockuperade Danmark och Norge samt det ansatta Finland. Samt att vi även höll den brittiska flygindustrin vid liv med utsmugglade kullager från SKF i Göteborg, höghastighets båtar utgick från smuggelhamnar vid den bohuslänska kusten och bröt den tyska blockaden, osv.

   Hade vi tvingats välja sida så hade vi antingen varit tvugna att offra våra skandinaviska grannar eller våra finska bröder.

   Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Äntligen, ondskan är avklädd och identifierad!
  Nu har du metoder och tekniker.
  Nästa logiska steg blir varför,
  och då duger inte det”Naiva” som förklarings modell.
  Ledtråd sann egoism kombinerat med klåparmentalitet,
  Pudelns kärna!

  Gillad av 1 person

 6. Lars skriver:

  Skulden för att ”vi har det ju så bra i Sverige” är ju temat för acceptansen av ”flyktingar” och så har vi ju som rikt land även skuld för miljö förstöring och resursanvändning. Tungt.

  Gillad av 2 personer

 7. Jari Norvanto skriver:

  Jag har länge använt skämskudden ‘fel’, så att säga. Om jag har en äventyrlig dag och tittar på SVT Raptuellt, så tar jag kudden för att kväva skrattanfallet som nyheterna och ‘ankarna’ med deras förmätna uppsyn väcker. En halv minut håller jag ut, innan TV:n stängs av. Någon avtrubbningseffekt på det skrattretande stimulit verkar inte ha inträffat trots mångårig exponering. Jag är väl ‘faktaresistent’. *honk honk*

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   SVT har länge matat de intet ont anande svenska Aktuellt-vanetittarna med att vi ska skämmas för att det finns förpackningar när vi handlar mat. Sopor är onda och måste sorteras noga annars går jorden under. Tänk vad de stackars lydiga svenskarna skamfullt står och sköljer ur mjölkförpackningarna och viker ihop dem snyggt och försiktigt lägger ned dem bland papper och plast, medan de noggrant utskiljer äggskal och apelsinskal till den organiska påsen.
   Tänk att allt bara ändå eldas upp i den stora anläggningen på Sävenäs och att de häller på olja för att det ska brinna bättre.
   Folk har sopångest och sopskam för att TV ständigt tjatat om det i 20 års tid.
   De flesta äldre som jag känner ser på Aktuellt som en urgammal vana som sitter i, som en ritual, och tar okritiskt till sig allt de säger. De ser numera också på TV4 nyheterna som alternativ. Dessa slår igenom i folksjälen totalt. Därför borde vi tvinga in en ny nyhetskanal däremellan som ständigt fanns i allas apparater lika självklart som ettan, tvåan, fyran.
   Internet-TV eller Youtube förslår inte – når inte ut till massorna för opinonssvängning.

   Gillad av 5 personer

   • Karin Nilsson skriver:

    Jag är skamlös
    Sorterar enbart för att få plats med soporna. Sköljer ut (och viker ihop) torkar. Då samlas inte någon ohyra i kärlen.Tror inte vi någon gång haft feta ”puggor” som krälat omkring.
    Samt att vi inte behöver rengöra sopkärlen. Handelns små plastpåsar till frukt och grönt utmärkt att samla plastförpackningar i. Använder även dubbla papperspåsar för det ”organiska”. (Och bottnar dessa med reklamblad som suger väta). Ja det är merarbete men vad gör man inte för att slippa äckliga soptunnor

    Gilla

 8. Lars skriver:

  Att styra människors engagemang utanför det egna landet är ett sätt att minska deras medvetenhet om hur det står till hemma. Klimatkris trumfar bostadsbrist. Krig trumfar brottslighet.

  Gillad av 3 personer

 9. A skriver:

  Men P.E, som jag ser det handlar underkastelse om att följa det som fungerar, istället för andras godtycke och lögner. En kyrka som blivit korrupt följer man inte.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 10. Eva Danielsson skriver:

  Skam handlar om något grundläggande kring självmedvetenhet och man skäms utifrån att man inte tycker att man har levt upp till den bild av sig själv som man skulle vilja ha. Man skäms om man har gjort eller sagt något som ibland även skulle kunna ge skuld och klander ifall andra fick reda på det, men framför allt för att man har gjort något som bryter mot det man själv anser vara rätt. Skam är plågsamt, något som försvagar självkänslan och som människor gör mycket för att undvika. Alltså fungerar skam som en bra reglering av beteende om den uppstår utifrån ett bra rättesnöre om vad en bra person bör göra och inte. Moderna människor i en kultur präglad av kristen etik har väl i princip de tio budorden som grund och budordet att vara mot sin nästa så som man själv vill bli behandlad. Som rättesnöre. Ett samhälle utan skam vill ingen ha. Gott så ifall nu inte härsklystna utnyttjar denna ömtåliga känsla och även manipulerar rättesnöret. För att styra folk. Vilket väl både världsliga och religiösa pampar och påvar alltid har gjort och gör.
  I dagens pk-kyrka förvrängs etiken kring respekterande och generositet till en soppa av klimathot och värdegrundsfloskler, som innebär att man ses som en bra människa först när man dignar under regler och pålagor och tillåter andra att ta allt ifrån en och accepterar att de då bryter mot alla regler man själv måste hålla sig till. Att sudda ut sig själv, sina tillgångar och sina barns framtid ger något slags frikort från skam. Och eftersom skam är plågsamt kan man alltid övertyga sig själv om att de som bjuds hit att ta för sig, nog inte kommer att förstöra något utan blir ett spännande exotiskt tillskott i samhället. Eftersom man ju har indoktrinerats med pk-ismens syn på allt och då är vita män och västerländsk kultur och livsstil varken bra eller spännande.
  Vilket egentligen förstås handlar om att just den resursstarka västerländska människan skulle kunna grusa de härsklystnas ambitioner att lägga beslag på hela makten över alltihop i västvärlden. Det töntiga svennefolket skulle kunna hota pk-kyrkans makt, ifall vi slutade skämmas utifrån pk-ismens påbud och började tänka och agera och även skämmas utifrån det egna inre rättesnöret och samlade mod att räta på ryggen och tillät oss känna lite sund stolthet över oss själva och vår kultur. En kultur som även innehåller den svenska dubbelheten kring mindervärdeskänslor resp storhetsidėer och gör oss till ett lätt byte för dem som inte har någon skam.
  Skulle alla indoktrinerade på egen hand, utan makthavarnas skambelägganden, ärligt inte tycka att välstånd, individuella friheter och någorlunda fungerande demokrati är att föredra framför att vara skatteslavar i ett muslimskt detaljreglerat samhälle med diktatur, ja då får vi nog lägga ner protesterandet och foga oss eller fly.

  Gillad av 7 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Eva Danielsson skrev: ”Moderna människor i en kultur präglad av kristen etik har väl i princip de tio budorden som grund och budordet att vara mot sin nästa så som man själv vill bli behandlad. ”

   -Just exakt. Har alltid haft det i bakhuvudet från söndagsskolan utan att ha varit religiös eller tänkt närmare på det. Man bemöter andra som man vill bemött.
   Men nu kräver PK-sekten självutplåning av oss och vårt land och vår framtid och våra efterkommande. De är därmed förrädare i egentlig mening.

   Gillad av 3 personer

 11. Den tidiga grekiska kulturen med dess många filosofer är också värda att komma ihåg i detta sammanhang. skriver:

  INTRESSANT TEXT.

  Den tidiga grekiska kulturen med dess många filosofer är också värda att komma ihåg i detta sammanhang.

  Gilla

 12. GWI skriver:

  Antagligen är det svårt att få folk att lyda frivilligt. Men det har också betydelse vad man ska lyda. Det är till exempel skillnad mellan att lyda tio guds bud och att lyda Greta Thunberg. Ang Paulus, alltså.

  Gilla

 13. Christer E skriver:

  En mycket bra sammanfattning.
  Bertrand Russell försökte hitta positiva saker med kristendomen, men fann endaste en företeelse; kristendomen fixerade en nollpunkt på tidsaxeln.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Bertrand Russel var allt möjligt. -Beundransvärt mattegeni, men enl Wikipedia som jag behövde friska upp minnet med hjälp av:
   Men han var ateist och kristendomskritiker, anti-kristen och politisk aktivist åt vänster, eller?.
   Han skrev tydligen en bok ”Till lättjans lov” som ifrågasatte konventionella synsättet på arbete och arbetets värde. (Han var kanske en latmask helt enkelt, jag känner igen det där från andra latmaskar)
   Han skrev en bok som hette ”Bolsjevismen i teori och praktik”. Den kanske man skulle läsa och få ett gott skratt.
   Han ville straffa de som hade många barn.
   Han ville straffa USA för Vietnamkriget som kommunist-krigaren Ho Chi Minh beslutade att starta 1959. Om man startar ett brutalt krig för att utbreda kommunismen borde man straffas. Inte de som försöker stoppa kommunistutbredningen.
   Han var mot kärnvapen (västs förstås. De ryska ju kan ingen få bort), som ju har räddat oss från WW3 med Sovjet och Kina.

   -Ingen som jag gillar alltså, vilket stämmer med min minnesbild.

   Gillad av 3 personer

   • Christer E skriver:

    Som matematiker och filosof, beundransvärd (han har en egen paradox uppkallad efter sig, Russell-paradoxen), men I övrigt är jag också tveksam.

    Han var totalpacifist och ville att engelsmännen skulle ge upp under första världskriget, eftersom kriget var ohyggligt grymt och att tyskarna säkerligen inte skulle ge upp, så då återstod endast (enligt hans egen logik) för Storbritannien att ge upp. För den uppmaningen fblev han satt i fängelse några månader).

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Bertrand Russel satt i ett TV-program en gång när han var urgammal och berättade om sitt liv. Han berättade att han skämdes förskräckligt för att han hade haft sexualdrift när han var ung. Han upprepade detta flera gånger i programmet.
    Det måste ha varit före 1970 eftersom han dog -70.
    Jag minns att jag tänkte att det var konstigt att skämmas över det som är så naturligt och som bara visade att han var normal. Eftersom han inte heller var starkt troende religiös var det ännu konstigare. Strängt religiösa brukade ju ha sex-fobi förr då sex var synd, och var väl rädda för sin egen sex-drift. Om han varit en gammal bigott lutheran så hade jag förstått det.
    Jag hade dessförinnan trott att jag beundrade honom som intelligent, genialisk och moraliskt högtstående. Insåg sedan att det inte var hela sanningen.

    Gilla

 14. slaszlos skriver:

  Skapandet av offerlamm för majoritetens synd – liksom skapandet av syndabockar är massornas indoktrinering , men inte befrielse för sina handlingar. Varje individ är själv skyldig för sina handlingar mot sina nästa med ansvarstagandet för dem.

  Hela trossamfundet byggs på Matteus Evangelium 22: 37-40 !

  Varken den politiska makten / Staten och Kyrkan har makt över Skaparen verk eller ingen människa har kraft över att förändra en annan människa , än sig själv ! Det är Skaparens verk över individen skapat ur själen mellan Honom och Människa ! Det är Frihetens och Livets existens villkor bland sinalikande själar !

  Gilla

 15. BjorkBloggen skriver:

  Bra skrivet som vanligt. Ska man vara riktigt noga så lärde Paulus inte ut någon arvsynd i Rom. 5, eller någon annanstans heller. Det är en lära som etablerades senare i kyrkan pga Augustinus. Luther och Kalvin hängde på, och många tar därför arvsynden som något självklart. Rom. 5:12 förklarar att synden kom in i världen genom Adam (ingen syndade före honom), och även att döden kom över alla människor *eftersom* alla hade syndat. Alltså INTE för att Adam syndat och att efterkommande ärvt hans synd. Synda är något som man gör och ingenting som går att ärva.

  Gilla

 16. Thomas Ek skriver:

  Fint skrivet.
  Och jag tror Patrik har rätt;
  Det viktigaste var och en av oss kan göra för Sveriges och världens framtid är nog att sluta skämmas och, i mån av förmåga, hjälpa vår nästa att ta sig ur denna kvicksand.

  Gillad av 1 person

 17. Niklas R skriver:

  Romarbrevet 15 handlar inte om synden. Romarbrevet kapitel 5 handlar om Adam och syndafallet. Att människan genom syndafallet blev dödlig, men också att genom dopet och tron på Jesus får människan evigt liv. Cirkeln, som börjar med Adam, sluts med Jesus, ett bevis på Guds evinnerliga nåd. För man ska inte heller glömma det som Jesus gjorde när han var död. Han nedsteg då till dödsriket och predikade för de som gått före oss, vilket var en del av planen. Alltså, alla från Adam och framåt, så att även de kunde räddas och få evigt liv genom att tro på Jesus.

  Gillad av 1 person

 18. Christer L skriver:

  Upplevelsen att inte finnas blir ibland stark här på DGS kommentarsfält och överhuvudtaget här i Sverige. Själen finns, andliga dimensioner existerar. Tro är en basal psykisk funktion som förmedlar det andliga med sinnevärlden. Symbolik är ett sätt att uttrycka och formulera tron. Jesus är en symbolfigur, allt han sa handlar om hur vi ska göra med tron för att behålla vår själsliga integritet.

  Gillad av 1 person

 19. Anno 1719 skriver:

  Människan är sig lik. Människan är sig olik.

  Svenska makthavare har bestämt sig. För en väg. Den rätta. De har kavlat upp ärmarna. Och antagit världshistoriens största utmaning. En gigantisk sådan. Att Sverige skall visa vägen. Och inte bara förnya samhället, utan även människan själv. Bevisa för tvivlarna, att innerst inne är hon god. Det gäller bara att förlösa det goda. Skapa omständigheter som synliggör hennes sanna jag. Och receptet är klart. Och är under sjösättning. Samla alla olika kulturer, från världens alla hörn. Och gör det på en och samma plats. Ge dem sedan möjlighet att vara sig själva. Både religiöst och kulturellt. Skriv in det i grundlagen. Öppna sedan immigrationens kranar. Släpp in. Släpp in… Baka sedan samman. Knåda ett tag. Och ut kommer helt andra bullar. Kanske även en stund i ugnen. Vänta och se. Lite tålamod behövs. Läck under tiden ut någon god nyhet. Selektivt utvald. Vi skall nog visa världen vem människan är. Innerst inne. För ut kommer med absolut nödvändighet en ny mänsklighet. Snällare, mer ordningsam, utan några kriminella tendenser. Inga vargar. Bara söta små lamm. Med mycket av ordning, integritet, tillit och redlighet. Mer än någonsin förr. En mer sann bild över mänskligheten. Bakad här uppe i norden. Och inte i någon ryssugn anno 1719. Ett rent under av mänskliga kvalitéer. Med en upptäckt av hennes sanna jag. Snart ett paradis här på Jorden. Men för att nå dit måste det till ett visst tvång. Och kanske lite mer än det. Om nu sanningen måste fram. Hur som helst – dags för historien att ta sig i sig själv i kragen. Inga mer krig, ingen brottslighet, ingen svält. Bara väl gjuten mänsklig harmoni. Enade vi stå. Äntligen är snart himmelriket här. Detta är politikens rättframma och spikraka väg mot paradiset. En väg att visa upp för resten av världen. En hoppets breda väg. För världen behöver städas upp. Det ser väl alla – och nu görs det. Så världens stök äntligen kan få ett slut. Nu byggs det oegennyttiga och lyckliga evighetssamhället upp. Det som Jesus misslyckades med. Men som svenska politiker nu vill ändra på. En ny form evangelium sprids. Som tyvärr en del saknar förtroende för. Då behövs en del förkastelsedomar. För att få tvivlarna att skämmas. Att böja sina huvuden till lydnad. Det behövs inga besvärande fakta på bordet. Bara ett Sverige som det goda exemplet. Det är så en humanitär stormakt byggs upp. Som det godas exempel. Det är därför sverigebilden blir så viktig. Rättning i leden är det som gäller. Visserligen i en mångfald av mycket olika led. Men uppställda är de likväl. Och frälsningen kommer med tillbedjan av den svenska modellen. Den bjuder vår överhöghet på. I tanke, ord och handling. Med endast sanningen som offer.

  Människan är sig lik. Människan är sig olik.

  Gillad av 2 personer

  • Pelle skriver:

   Ah, riktigt bra skrivet. Våra styrande har fullt sjå att fullborda den utopiska yttersta liberalismen – här och nu, på plats i Sverige och med svenskarna och svenskarnas skattepengar som förgängliga insatsvaror. Den sovjetmänniskan som aldrig realiserades i Rysslands imperium ska nu få sin upprättelse i den svenska utopiskt extremliberala varianten – en människa helt utan substans eller koppling till omgivningen eller platsen, endast värderad utifrån sin förmåga att producera skattemedel och integrationskapacitet för att absorbera ständigt fler individer som de styrande tar hit från de mest avlägsna platser.

   Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   ”innerst inne är hon god”
   lite för mycket ord ovan f a att jag skulle iddas läsa allt, men ändå…kommunismen anser att människan är god.-under en övergångsperiod måste det ändå onda betvingas (med gulag) men till priset, Robespierres kända:ingen omelett utan krossade ägg – så morfoseras samhället fram, det utan pengar och utan poliser.
   Grå(s)osseismen däremot anser att människan är ond. klantig. kortsynt egoistsk. 18-årige timmermannen med Customliner och 12 kr i timmen när Elvis sjunger Jail House Rock (helkass låt f ö ) tänker 0 – zero – nada – nichts – niente på att en gång sviktar krafterna och har ingen arbets-kraft att sälja > fattigstugan.

   Därför säger folkskollärarsonen Tage, han som sett ini i svenska folksjälen – ska vi ha det starka samhället, högskattesamhället, som tar hand om tönten även när ungtönten blivit gammeltönt och arbetsoförmögen.

   Men Tage hade inte med i ekvationen: massinvandring av testikulärmatura – ”barn”
   A vezes Deus mostra o caminho certo e a gente teima seguir o errado

   https://cdn.dealeraccelerate.com/ofm/1/367/10148/790×1024/1955-ford-customline

   Gilla

 20. Mitt vykort skriver:

  Ja, men poängen är att kristendomen försöker förstärka det goda och hålla tillbaks det onda, men det krävs träning och ärlighet, likt den som krävs i riktig vetenskap eller sport eller konst. Du kan inte fuska när du spelar Mozart, men du kan ha talang, men en felslagen tangent är en felslagen tangent. Jag tror det är så här: vi har nedärvda strukturer som gör att vi kan leva tillsammans, aporna har det också, religion är en nivå över det aporna förmår, vi är mer komplexa och kräver mera komplexa regler för samlevnad, men vi måste tränas i dessa regler. Den tid vi lever i, de senaste par hundra åren, har i ökande grad tagit bort denna träning vilket gjort folk mottagliga för budskap på ap-nivå. Sådant sysslar 7-klövern med och media. Så självklart har skam blivit bara ett medel för makten, när det istället talar till något djupt inom oss, och rätt format, blir en positiv kraft som håller våra drifter och ap-tendenser i schack.

  Gillad av 2 personer

 21. Spyflugan skriver:

  Var i Bibeln hittar du avsnittet där Jesus — trovärdigt — påstår att himmelriket kunde inrättas på jorden? Är inte det ett kätterskt uttalande? Var det en satansvers? Eller är Das Kapital din Bibel?

  Kapitel och vers, tack!

  Gilla

 22. Karol Sobelsohn skriver:

  ”(…)varför politisk makt utövas som den gör i Sverige(…).Sverige kan kallas många saker-en möjlig träffande beskrivning är ”näsknäpparlandet”,då ju befolkningen som helhet i stort sett kunde kontrolleras endast genom översåtligt utdelade näsknäppar samt den obligatoriska Jante-lagen.Under en fas i landets utveckling tillkom även som repressivt element ”den repressiva toleransen” – en repressiv metod som nu allmänt ersatts av en tillämpad drakonisk ”repressiv intolerans”-i alla fall avseende den etniskt svenska befolkningen som nu mera allmänt på ett mycket påtagligt sätt får erfara konsekvenserna av elitens massiva påtvingade hänsynslösa demografiska folkutbytesprogram.Folk slås ihjäl,våldtas,misshandlas,bankrutteras,hängs ut,skamstämplas,får skriv- och yttrandeförbud etc etc-men detta måste till varje pris kamoufleras och fördunklas.Skottsalvorna,granatexplosionerna,de brinnande bilarna,vrålen från offren,den tilltagande skenande skuldsättningen,de skenande löneklyftorna den tilltagande hemlösheten-detta måste till varje pris nedtystas och döljas.Därför går Sverige nu in i en fas där även yttrandefriheten och tankefriheten definitivt avskaffas och de facto kriminaliseras och perverteras-detta illustreras med all tänkbar tydlighet av den svenska regeringens brutala och djupt odemokratiska nedstängning av SWEBBTV och den synkrona nedstängningen av flera andra ur yttrande- och tankefrihetssynpunkt viktiga kanaler.Är detta kristet?Är detta förenligt med den kristna europeiska idétraditionen?Nej!Det är det absolut ej.Sverige och den svenska regeringen har nu klart visat sitt rätta ansikte-ett frånstötande ormansikte med ormakäften på vid gavel och med den karakteristiska tvetungade ormatungan spelande i den numera av ruttnande stank och bilbrandsrök mättade svenska inhemska atmosfären.Sverige har bytt ansikte för dem som kan se och är nu ett nytt despotiskt och tyranniskt land-en diktatur dold i en dimma av förljugenhet och hyckleri.Och värst av allt:Despotismen,tyranniet,förlugenheten och hyckleriet kommer endast att öka och impregnera -med sin ruttnande stank-alltfler porer i den redan ruttnande samhällskroppen som snart,mycket snart blir helt kadaverös.Då blir det inte alls trevligt längre ens för medlemmarna i DGS-redaktion.Om de finns kvar vill säga.Om DGS då finns kvar alls vill säga.Inte trefvligt alls minsann.

  Gilla

 23. Lena Lejonstad skriver:

  Jag tror Patrik har missförstått Paulus., han har inte byggt upp ett ”rättfärdighetssystem”. Han lär att liksom Jesus tog på sig vår synd, det grekiska ordet ”hamartia” betyder ” att missa målet” ( alltså inte ” röka, dricka, ligga etc..) så får vi ikläda oss Hans rättfärdighet när vi tror på det. Den stunden blir v i” födda på nytt”. Då börjar Gud arbeta med oss för att göra oss lika Jesus. Vi kan nämligen inte åstadkomma det själva genom att ”skärpa till oss” och försöka följa regler ( DET är religion) utan det är en kamp mellan den gamla människan , ”köttet” och ”anden” den nya människan som har Gud i sig. Paulus skrev att lagen förändrade inte människan Några missförstod Paulus och menade att då kan man leva hur som helst eftersom man inte längre står under lagen utan under nåden ( Romarbrevet kap 5-6) men så funkar det inte, jag måste VILJA något annat , vända mig till Gud och be om hjälp och lita på det även om jag misslyckas hundra gånget. Det kristna livet är kamp och smärta – vila och trygghet , ett paradoxalt liv kan man säga. I varje fall är det inte att följa vissa regler och försöka göra goda gärningar för att komma till himlen. Man ska inte ”lyda kyrkan” utan bara Gud, Paulus skriver också att man ska PRÖVA det som predikas inte svälja allt

  Gilla

 24. Sobelsohn skriver:

  Perspektivskiften då det gäller granskning av undersökta fenomen är naturligt ett måste för varje ärlig granskare,,men ändå är fragment av Patriks text på sätt och vis avslöjande och leder till en intressant fråga:Är Patrik verkligen kristen?Eller är han-och nu vill jag ej såra-egentligen kanske ”fasadkristen” eller ”konvenanskristen”?Något helt annat än kristen?Han säger sig ju vara-vill jag minnas-romersk katolik.Vem eller vad tillber han egentligen bakom den kanske konvenskristna fasaden?Är det verkligen den Kristus-den kristne Guden?Texten ovan tyder på att det inte är det.Förljugenhet,hyckleri parat med tyrannisk intolerans-Sveriges och de svenska elitärernas sanna ansikte.

  Gilla

 25. Sobelsohn skriver:

  Patrik och de övriga förljugna och hycklande elitärerna som säger sig vara kristna borde alla begrunda följande uppmaning:”Ge bort allt det Du har till de fattiga och följ mig!”En nyttig övning för de svenska elitärerna i en elit så korumperad att dess stank numera påtagligt känns inte bara i dess inhemska bas Sverige utan även över hela Europa och USA.

  Gilla

 26. V Volodarsky 1917:"Jag vill se blod-massor av blod!" skriver:

  Både Påven och Inkvistionen är nu underrättade om Patriks dolt blasfemiska ,men naturligtvis brillianta utgjutelse.Ställföreträdande Inkvistorn utbrister spontant:”Giovanni,abbiamo trovato un converso nascosto!(Giovanni,vi har hittat en dold converso!)Den ställföreträdande inkvisitorn, emellertid avskedas omedelbart mysteriöst och återfinns senare stendöd med spår av grov misshandel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.