Mohamed Omar: Etablissemangets styvmoderliga förhållande till svensk kultur

Mohamed Omar

Etablissemanget tycks ha ett styvmoderligt förhållande till svensk kultur. Det är som den där elaka styvmodern i sagorna som ger sina egna barn den bästa maten medan styvbarnet får sitta på golvet och äta rester. Men i fallet etablissemangsmedierna så är det i stället det egna barnet man sätter på golvet medan de upptagna barnen får kalasa vid bordet.

Socialdemokraten Mona Sahlin är knappast den ende inom pk-etablissemanget som tänker på den egna svenska kulturen som något ”töntigt”. Så här svarade hon på en fråga om svensk kultur:

”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ’töntiga’ saker.”

Det finns en kulturförening som heter Gimle som uppmuntrar folk till att tänka på sin svenska kultur som minst lika bra som andras kulturer. Föreningen startades av SD-ledaren Mattias Karlsson, men är partipolitiskt obunden.

Förra året anordnade man ett valborgsfirande i Småland. Syftet var att ha minst lika roligt och vara minst lika stolta som när till exempel perserna i Sverige firar nouruz. Men etablissemangsmedierna kan inte behandla svensk kultur och invandrarkulturer lika. När perser hoppar över eldar är det intressant och roligt, men när svenskar står runt en valborgseld och sjunger så är det töntigt, löjligt och dumt. När Dagens Nyheters kulturdel skrev om festen användes orden ”rätt patetiskt”. Tonen gavs redan i rubriken: ”Med knyppling och trollmasker för nationen” (14/6 2019).

I DN-artikeln låter man kritiska akademiker ”analysera” festen. Man menar liksom Mona Sahlin att det inte finns någon svensk kultur och det är suspekt, kanske farligt, att stärka den svenska kulturella identiteten.

Trollmaskerna som nämns i DN:s rubrik kallas även valborremasker – det är skräckinjagande masker som barnen förr i vissa trakter satte på sig på valborg. Så förde de också så mycket oväsen de bara kunde. Det dröjde inte länge innan dessa masker blev jämförda med Ku Klux Klan-huvor. Peter Larsson var pressekreterare till Gunilla Carlsson när hon var biståndsminister. Numera är han VD för Svenska Regionala Flygplatser. Så här skrev han på Twitter:

 

Man hade aldrig använt ett sådant språk om muslimernas hijaber och niqaber. Jag vill påminna om drevet som drabbade pk-komikern Jonas Gardell när han jämförde de islamiska fundamentalisternas svarta kvinnodräkter med tält. Så här twittrade han:

”Apropå Ramadan. Det här med att kvinnor ska svepa in sig i ambulerande enmanstält. Hur tänkte Allah då? Är islam en sorts scoutrörelse?”

Det fick flera pk-ister att reagera, bland annat SVT-profilen Gina Dirawi.

”Fattar att din avsikt inte var att vara elak, fast det där är respektlöst”, twittrar hon.

När svensk kultur häcklas, då tiger Gina Dirawi.

61 reaktioner på ”Mohamed Omar: Etablissemangets styvmoderliga förhållande till svensk kultur

 1. Göran Holmström skriver:

  Maskerna finns i många kulturer,
  I flera av dom så är syftet dela att skydda den som bär den mot att onda andar/krafter utan att krafterna ska kunna veta vem det är som är bakom den.
  Ett annat är att skrämma som onda krafterna på flykten.
  Kelterna använde dom, även schamaner och wicca körde med dom.
  Venetianer, använde dom i annat syfte
  Vid deras fester, så var alla anonyma och kunde ägna sig åt älskog och förlustelser.
  Utan att riskera titel namn eller rykte..
  Det var bättre förr ;).

  Gillad av 2 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Samma här! Morfar skrämde slag på oss med bockmasken; han kom gående genom den svarta granskogen över vit snö med lykta och säck och bockmask, och bankade på fönster och dörrar. Då kröp man ihop längs väggen! En tio minuter senare kom tomten (också morfar som bytte om i garaget).

   Tänk vad dagens barn går miste om, sedan stat, kapital, parti och skola mördat deras kultur.

   Maskerna ovan får mig att tänka på (från vänster) Reinfeldt, Wallström, Lööfven och Gardell.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 5 personer

 2. C de Longueville skriver:

  Grunden för bevarandet av ett lands kulturarv är dess utbildningssystem.
  Det är för sorgligt, men Sverige har en skola, som sedan länge är kapad av vänsterstollar.
  I denna finns ingen som helst kontakt med det svenska kulturarvet.
  Dess utspottade produkter har inte minsta hum om varför världen inte alltid varit vad den är i dag.

  De har inte en aning om varför människor i en gången tid prioriterat andra ideal än dagens.
  Det kanske är tur för dem.
  Minsta eftertanke kunde ju annars leda till den otäcka insikten, att morgondagens värld kan bli lika främmande som gårdagens.

  Sveriges politiska gödkycklingar har indoktrinerats till tron, att Sverige varken har någon kultur eller historia värd namnet.
  Enligt dessa har det därför varit nödvändigt, att nationen kompletterats med utifrån kommande civilisation och kulturformer.
  Sverige har ansetts vara i behov av ett stort mått av kulturberikare från annan ort.
  Resultatet är välkänt.

  Man kan inte bli annat än bedrövad när ett över tusenårigt rikes kultur ständigt fördöms, nedsablas och praktiskt taget förklaras vara icke existerande.
  Det är hedrande för Sverigedemokraterna, att de värnar den svenska kulturhistorien.
  Att partiet tycks vara det enda med den ambitionen är betecknande för rikets dystra situation.

  I Sverige av idag regerar postmodernisterna och dessa skyr inte bara kultur utan även historia, särskilt svensk sådan.
  De lider dessutom av en ideologiskt betingad bildningsfientlighet och ett därtill hörande kunskapsförakt.
  En åskådning, vars effekter bland mycket annat lett fram till den svenska skolans nuvarande förnedringstillstånd.

  Det är ett elakartat följe att strida mot.
  Uppsjön av bedragare, som med öronbedövande propaganda och ett mördande nyspråk uppfostrat och dresserat ett helt folk till att bejaka multikulturens ”välsignelser”.
  Ett malignt band av faktaresistenta ”godhets”robotar.

  De invällande massorna är stora och dessutom hopplöst obildbara.
  Skadorna är irreparabla.
  Systemkollapsen och integrationsfiaskot är sedan länge här, men dårvänstern fortsätter likväl, att vråla för full hals, om det underbara med obegränsad folkimport.

  Gillad av 8 personer

  • slaszlos skriver:

   Kulturarvet ligger på traditioner : språk , historia , tro , politik , men framför allt det viktigaste är fäderneslandets kärlek . Svenska kulturarvet är liksom svenska julbordet , man plockar goda bitar ifrån olika smaker och världsdelar , men man blir synskadat orsakat av avundsjukan och fördomarna mot egen folkgrupp och olikheter. Man födds med frihet och etik liksom medfödda nedgrävda känslor i själen , vilket så småningom förloras och sjunker in i ensamhetens verklighet som drabbar alla någonsin i sin tidsåldern utan rötter…Tack att vi är olika vilket berikar den mänskliga karaktären och existensvillkoret och värdet på skillnaderna avgör vårt beteendemönster mot varandra.

   Gilla

  • Mv skriver:

   Utbildningssystem, så förvirrat, det är ju bara en innehållslös mekanism som du själv noterad är kapad av aktivister med ett vänsterbudskap. Slaszlos är lika förvirrad, vad är kärnan?

   Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Ja kultur är inte enbart uråldriga riter eller folkdräkter eller runor, utan även modernare kultur är typiskt vår.
   Kultur som är vår, är den vi själva tagit till oss i modernare tid, som vi alltså frivilligt sugit åt oss från vårt likasinnade västerland och som i praktiken betyder mest för oss nu levande.
   Vi i Sverige har vissa gamla kulturarv, men vi har också de senaste 200 åren skapat vårt eget som är väldigt specifikt. VI har fr.a. vår ingenjörskultur som betyder mest för vårt välstånd och vår försörjning men också för vår upplevelse av livet. Vi har massor av uppfinningar och förnäm industriproduktion och högtstående teknikarv och elegant mekanisk och elektrisk kultur som präglat oss och som är unik här.

   Vi har järnvägar och elnät och radionät och telefonnät som är unika för Sverige. Jag som är tekniskt sinnad förstår att uppskatta och hedra de genier och smarta ingenjörer som skapat detta från Polhelm och framåt. Tyvärr rivs ofta tekniska anläggningar när de är omoderna. För mig är de monument över mina förfäders storhet. Motalas radiomaster eller Hallsbergs lokstallar och rangerbangård. Harsprångets kraftverk. Volvos, Scanias, SKF:s, Ericssons, ASEA:s fabriker. Saabs flyganläggningar, stora vindtunnlar i berg. Öde beredskapsflygfält mitt i skogen för Drakenplan i Småland för ev. krig. Enorma bergrum vid kusten för försvar mot Sovjet. Gamla televerkshus i Stockholm och Göteborg. Teletornet i Stockholm 1890 med tusentals teleledningar som sträcktes åt alla håll och förmörkade himlen. Broar och tunnlar. ASEA:s typiska el-lok. Massor av anläggningar av alla slag överallt runt landet som varit helt avgörande för vårt välstånd och trygghet. Tåg, flyg, bilar, telefoner, radio,TV. Allt möjligt från de senaste 150 åren där de nu omoderna anläggningarna och maskinerna för mig och många är viktig historia och teknikkultur som skapar en känsla av patriotisk stolthet och glädje över det hårda arbete och den genialitet som legat bakom och faktiskt har varit det viktigaste för våra moderna liv och framväxten av välstånd och hög standard.

   Sverige har ju helt häpnadsväckande varit världsledande inom alla möjliga tekniska områden trots Sveriges litenhet. Ingenjörerna i Sverige har gjort underverk om man ser till landets lilla storlek. Många av våra företag har blivit multinationella jättar med fabriker runt jorden och våra svenska maskiner finns i alla länder och är allmänt beundrade. Jag var stolt över detta redan som barn eftersom jag tidigt fick lära mig om allt möjligt av detta. Väldigt synd att dagens barn naturligtvis inte har en aning om detta. Att förstå att uppskatta allt stort som har gjorts för att vi skulle få det bra.

   Försvarets regementen som hade sin typiska stil med sten och tegel och fanns överallt, där vi alla gjort lumpen är en del av vårt kulturarv liksom all annan arkitektur från tidigt 1900-tal och sent 1800-tal som har typisk svensk gedigen stil.

   Tyvärr förfaller många sådana modernhistoriska monumentala byggnader när tiden sprungit ifrån, vilket Jan Jörnmark (gammal kompis från Gbg) dokumenterat i böcker.

   Vi har även importerat modern kultur som vi hittat i vår närbesläktade allierade kära västvärld och själva valt att ta hit. Som inte påtvingats. Vi har modeyttringar av olika stilar under 1900-talet på kläder och skor och möbler, musik och filmer som vi älskat och tagit till oss och gjort till vår, och som inspirerat vårt eget skapande och våra egna varianter. Det är nu också vår kultur och nu modern kulturhistoria. Modern och senhistorisk, närhistorisk kultur som är typisk för oss. Jag vägrar gå med på att det inte skulle vara vår, och att vi inte skulle ha mycket att vara stolta och glada över och som klart definierar oss och som har varit förutsättningen för våra bekväma liv.

   Baksidor finns dock tråkigt nog också. Coop butiker och Försäkringskassan och systemet i 60-70-talsbetongcentra, likadana i varenda liten ort är de trista likriktade yttringarna av dålig modern kommunal byggnadsnämndskultur. Det finns också en modern svensk likriktad tristess.

   Jämför hur stolta norrmännen är över vikingaskepp och museer och stavkyrkor och Grieg och Ibsen och Amundsen och allt vad de har. Norrmännen fattar. De är inte dumma. Men det är svenskarna.

   Gillad av 10 personer

   • Anders F1 skriver:

    @Stefan.
    Väldigt bra uttryckt! Precis som jag ofta har funderat. Vi är världsbäst på patent o ingenjörsvetenskap. Detta finns en anledning till. (Inte bara IQ.)

    Gillad av 3 personer

   • PV544S skriver:

    Ett viktigt påpekande att svensk ingenjörskultur har inte uppmärksammats tillräckligt. Dit räknar jag även all logistik kring tillverkning. Cellulosa industrierna vid kusten behövde transport av timmer och därifrån växte behov och krav på rejäla lastbilar, Volvo och Scania Vabis. Vägar behövde byggas med hjälp av entreprenadmaskiner,Volvo, osv. Industrierna behövde el, dammar och ledningar/transformatorer, ASEA. Televerket ordnade beställning på telefonutrustning, LM Eriksson. Även Åtvidaberg fanns med ett tag med kontorsmaskiner. Sandviken tog fram plåt.
    Kanthal fixade värmetråd till el.ugnar, det finns en spännande historia bakom Kanthal.

    Gillad av 3 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    Ja det finns hur mycket industri och företagar- och ingenjörskultur som helst att vara stolt över. Jag blev mäkta förvånad en gång. När jag gick i 7 klass fick jag PRYA, som det hette då, en eller två veckor på ESAB i Laxå. Det var ju jättestort och gjorde svetsaggregat till hela världen. Det hade jag ingen aning om. De hade anläggningar runt om i världen. De hade en jättestor datacentral som var som en gymnastikhall med en stor IBM. Hårddiskar stora som tvättmaskiner. Enormt. Detta var länge sedan. Jag visste inget om svetsar innan dess. Ingen hade sagt något…En enorm världskarta satt i entréhallen med nålar överallt där de hade anläggningar.
    Så är det väl med dagens ungdomar. De vet nog inget om något tekniskt, utan mest PK-dogmer om värdegrundsmyter och så är de dator- och mobil- och spelkonsumenter.
    Blev sedan mer uppmärksam på svenska företag och pionjärer och deras verk. Nobel fanns det en som hette… Gustaf Daléns fyrar och AGA lyste upp. Nils Ericson var uppfinnare i USA och byggde Monitor. Alexandersson skapade stora generatorer. Alfa Laval gjorde separatorer. Hemma byggde Thermænius skördetröskor som senare blev Bolinder Munktell. Överallt i Sverige har det funnits fina ingenjörsfirmor som skapat välståndsbringande uppfinningar och maskiner.

    Gillad av 4 personer

 3. A skriver:

  PK-sekten vill höja sig själv på andras bekostnad Omar. Det gör man genom att stjäla. Att ta ifrån andra människor deras värden. Tex deras kultur, självförtroende, pengar, makt, självbild eller vad som helst, och ge till sig själv. Det är vad de GÖR. Samma sak som nazisterna och kommunisterna sysslade med tidigare. De är samma. Och verktygen är systematiska lögner, nu som då.

  Mvh A

  Gillad av 11 personer

   • Tomas skriver:

    Den gamla liknelsen om att pissa i byxan ger varm skön känsla i början men kall och obehaglig efter en stund bör väl gälla även de socialistiska kulturarbetarna. Jag är karl nog att tacka nej till pengar från människor jag ringaktar medan socialisterna kräver att skattevägen få mera från de som är ovilliga att betala, vilka ynkedomar.

    Gillad av 2 personer

 4. Aurora skriver:

  Det är bara att konstatera att Sverige och dess befolkning är världsmästare i okifobi. Nya grupper, som redan djupt föraktar väst, lär knappast visa respekt för ett folk som föraktar sig själva.

  Gilla

 5. Lars-Olof Svensson skriver:

  Man tar förstås illa upp av det Sahlin sa, skulle vi inte ha någon intellektuell eller kulturell odling i detta land. Vilket mörker i så fall. Men det hon säger visar väl bara hur det står till hos henne själv. Vill minnas att när hon var partiledare så skubbade hon från inbjudningen till Nobelfesten för att gå,på Springsteen istället. Då s-x-x-x-x-r man ju i kulturen.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Springsteen är också kultur, och tamejfan VÅR kultur. Vi har sådan musik i västerlandet som vi tillhör, där vi har den gemensamt med den anglosaxiska världen. Vi har egna varianter av samma sorts musik och den är vår hör intimt ihop med VÅR moderna historia. Beatles besökte Sverige som ett av de första länderna, när de var helt gröna och slog direkt 1963. Vi har gillat sådan typ av musikkultur från början, och direkt därefter kom svenska varianter och egna versioner av sådan popmusik. -Skrän och skrål enligt dåtidens fariséer, men senare accepterat och kultur det också.

   Gillad av 2 personer

   • Björn skriver:

    På tal om musik; var befinner sig Sveriges ”Artist- och musikerelit”? Varför ställer de inte upp mangrant för sin kollega ”Rapman” från USA? Är det för att det är deras och Regeringens omhuldade Afghaner, som är motparten?! Skulle tro att läget sett lite annorlunda ut om trakasserierna mot Amerikanerna hade utförts av vita svenska grabbar, med SD-sympatier…..

    Gilla

 6. ERROL skriver:

  Kultur behöver inte nödvändigtvis betyda folkloristik.

  Är franska författare, dramatiker, tonsättare en del av frank kultur?

  Finns det någon motsvarighet i Sverige, enligt Sahlin? Har Sverige något kulturarv överhuvudtaget? Har Sverige en arkitektonisk byggnadstradition, internationellt erkända arkitekter? Har Sverige någon kulinarisk mattradition, eller fanns McDonalds i Sverige redan på 1500-talet?

  Det underlättar om man likt Mona Sahlin är så påbjudet, menlöst folklig, som den nutida socialdemokratiska partikulturen bjuder, att bildning och medvetenhet om kulturarv ses som något suspekt. I vilka andra länder (kulturländer), betraktas obildning och infantilitet som det påbjudet korrekta för dess politiker.

  Gillad av 1 person

 7. Aha skriver:

  Att Sverige ingen kultur har är naturligtvis en absurditet som Åkesson misslyckats att ironisera kring. De som likt Sahlin påstår sådant går lätt att idiotförklara. Så har inte skett vilket är en outnyttjad möjlighet. Trump i samma situation hade gått till (berättigad) motattack och vunnit poäng på detta. Världens konservativa behöver lära sig att skrika tillbaka mot idiotvänstern.

  När vänsterliberalerna tappar fotfästet måste det utnyttjas.

  Gillad av 2 personer

 8. Stefan Sewall skriver:

  Vår nordiska kultur är framför allt vår arbetsmoral, vår plikttrogenhet, vår benägenhet för tålamodskrävande enträget målmedvetet arbete. Vår planeringsförmåga. Vår uppfinningsrikedom. Vår envishet och okuvlighet.
  Vår nordiska enträgenhet och strävsamhet beror nog på kombinationen av årtusenden av hårt kämpande mot elementen i ett kärvt klimat som befrämjat överlevnaden av starka envisa konstruktiva och planerande egenskaper, i kombination med kristendomens införande med påbjudna dygder. Vi har genom tusende av år blivit ganska ordentliga av oss och lärt oss att jobba och slita och spara och bygga eftersom det var nödvändigt. Vi har också av kyrkan lärt oss samsas och hjälpa de svaga och ha en gemenskap och leva sunt och nyktert (vissa, långt ifrån alla). De duktiga och nyktra och ordentliga av oss (som dominerat) har utvecklat en enastående arbetsmoral och uppfinningsförmåga och denna är typisk för oss och en del av vår kultur.
  Det finns förstås också en spritkultur här i norden som inte är så framgångsrik eller förenlig med överlevnad. Många har supit ihjäl sig.

  Gillad av 2 personer

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Klart att vi har en kultur som har vuxit fram under århundraden. Det är vårt eget hopkok av vad vi fångat upp under tidigare generationer. Vårt sätt att fira lucia kan vara import, Vårt julfirande är förstås också import. Vårt sätt att bygga upp ett solidariskt samhälle med skatter som nu missbrukas. Det finns många Mona Sahlin i vårt samhälle dvs folk som inte kan urskilja på ett begripligt sätt vad som kännetecknar Sverige och de goda värden vi har varit duktiga på att få frodas. Vi har en innovativ företagaranda, som inte enbart siktat på en familjebutik, och mormor i högsätet som barnvakt.
  Mer energi behöver läggas ner på vad vi är istället för vad vi inte är. Vi ska inte låta tex DN oemotsagt göra sig löjlig över några ”patetiska” traditioner med masker (vilket jag inte kände till tidigare). Det går endast att bekämpa en positiv motbild som ännu väntar på sin utformning i text. Varför är det så svårt för andra utomeuropeiska landsmän att förstå Sverige, jo det är att vi har en annan kultur. Den har varit framgångsrik men har många svaga punkter som avslöjas när troligtvis är många andra regeringsföreträdare som tror att det är ”små grodorna” som ska försvaras när det är mycket viktigare värden som offras på ett naivt och okunnigt sätt med nuvarande politik.

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Klart att vi har en kultur som har vuxit fram under århundraden. Det är vårt eget hopkok av vad vi fångat upp under tidigare generationer. Vårt sätt att fira lucia kan vara import, Vårt julfirande är förstås också import. Vårt sätt att bygga upp ett solidariskt samhälle med skatter som nu missbrukas.”

   I så fall vittnesbörd om öppenhet för influenser som vinner folklig uppskattning och assimileras i den egna, levande kulturen. Också vittnesbörd att kulturell berikning inte kräver massinvandring eller kravlös och permanent bridragsförsörjning på mottagarfolket bekostnad. Samt vittnesbörd om att sådant oselekterat inflöde inte harmonierar med det välfärdssystem som byggts upp under etniskt, kulturellt homogena förhållanden.”

   För varje kebabargument för oselekterad invandring finns det ett sushiargument mot.

   Gilla

 10. Mitt vykort skriver:

  Det är mer och mer jag inte orkar läsa, man vet ju hur det är. Artikeln är till för de som inte inser att vi styrs av förrädare, att de vill ha det så här och att socialdemokratin alltid varit ett parti som styrts av principer som går tvärt emot den västliga kristna kulturen, alltid. Det sista är det en del debatt om på dessa sidor, folk vill ogärna erkänna att de följt råttfångarens pipa, och skyller på moderater eller högern, men vem har styrt Sverige? Det är så självklart, allt har byggts upp under lång tid och när exempelvis Reinfeldt kom till makten så följde M ju också socialdemokratiska principer. Hela den svenska politiska debatten har gått ut på att inte tala om de verkligt stora förändringarna, de som pågår med blixtens hastighet än idag, istället har man trätit om petitesser, lite rot här och lite rut där osv. M styrde i 8 år utan att ändra kurs, man bara befäste kursen, låste ratten. Det är ingen skillnad på en Löfven eller en Reinfeldt, de är båda lismare och parasiter, utan kristen moral.

  Vad gäller kulturen så ser jag Sahlins uttalande som djupt på ett plan hon kanske inte själv inser, hon inser kanske inte att hon företräder en ideologi för vilken det är helt nödvändigt att förstöra kultur, religion och tradition, det är nödvändigt att bryta ner människor och deras fria samarbete, så att allt går via staten. Jag tror dessa socialistiska principer är så djupt inpräntade i socialdemokrater att de inte reflekterar över det, hon tycker verkligen att svensk kultur är löjlig, och inser inte att hon har mat på bordet och inte blir våldtagen just på grund av svensk kultur. Hon tillåts öppna munnen pga svensk kultur. Hon borde sagt: vi socialdemokrater krossade svensk kultur men vi är inte färdiga än.

  Inte förrän vi lägger stridsyxorna till sidan och inser vilken ideologi som styrt Sverige, i slutändan alla partier, och accepterar att vi styrs av förrädare så kommer vi vidare. För mig är det uppenbart. Vissa ser tillbaks och ser ojämlik inkomstfördelning och verkar tror på en tredje väg, där staten kan följa ogudaktiga principer som går emot tio Guds bud och träda in och först ta det som produceras (dvs ta folks liv och tid) och sedan fördela det på ett gudomligt rättvist sätt, OM BARA, man gör på något annat sätt en det nuvarande ledargarnityret så går det. Om bara, borde, osv, den tredje vägen, den som alltid ligger i framtiden, som alltid ser så bra utom bara vi gör si så kan vi samexistera med väsensskilda kulturer så. De borde läsa ”The road not taken”, mitt favoritpoem.

  Det många inte verkar inse det är att kultur måste bäras fram över generationerna, den enda kultur, eller snarare ideologi, som detta görs för idag i Sverige är socialism, och i ökande grad islam. Socialdemokrati är som en sekt, som Jehovas vittnen, så vänstern blir som dörrknackande aktivister, fast de är ju inte ärliga som kristna och knackar inte dörr, utan lär sina barn infiltrerandet och våldet och subversiv verksamhet, så alla med inflytande idag i statsapparaten är som sektbarn, aktivister. Vi andra är tagna på sängen, och måste återupptäcka det som aktivisterna slagit sönder, nämligen vår kultur och kristendomen som gjorde att vi kunde föra över vår goda kultur mellan generationerna. De flesta som debatterar här är tidigare vänster, eller är vänster i en blind vinkel för sig själva, och kan inte ta till sig denna del.

  Gillad av 10 personer

  • Anders F1 skriver:

   Ja, ja. Per-Albin var hin håle. S är ondska. Vad ska DU göra? Är det stridsyxan som grävs fram och slipas? Får du med dig några bataljoner?

   Avreagera dig, bra. Men seriöst..,

   Gilla

   • Mv skriver:

    Avreagera, trams, jag skriver vad jag tycker och har i så fall avreagerat mig i 12 år sedan jag flyttade hem till Sverige. Jag är seriös, du endast feg och ironisk. Att jag inte får med mig några bataljoner hindrar inte mig från att skriva vad jag anser vara rätt. Jag lever i fel tid, så är det ibland, det är socialismens och förräderiets och hyckleriets tid, det du kallar ”seriöst” är endast opportunism. Du hade varit seriös nazist också under den tiden.

    Vi väntar spänt på din analys och dina bataljoner, eller, du vill ha det så här? Jag föraktar de som gömmer sig bakom dessa modeuttryck som ”seriöst”, så talar mina barn.

    Gillad av 1 person

   • Anders F1 skriver:

    @mv 15.30

    Får svara mig själv. Du är tjatig, språkligt inskränkt o får kanske välja att läsa någon annanstans. Många gillar DGS.

    Jag? Jag kommer att emigrera. Du har bott utomlands? Jag travesterar känd kommentator här: vad gör du här?

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Mitt vykort,
   Håller med om mångt och mycket. M och borgarna har fört politik i ung. samma linje som S, med vissa modifikationer. De fick ned skatterna i viss mån. De gav sig på sjukskrivningarna som svårt hade missbrukats, och så kom riktiga sjuka i kläm, och så reagerar folk (sjuka t.ex.) och tycker att det är förskräcklig avgrundshögerpolitik.
   Förrädare är som du säger msm media ochS nu med islam, MP med islam, V med islam, C och L.
   Ekonomiskt är det i grunden sossepolitik från alla partier. Riktig höger med politik för riktiga avgrundsklyftor finns inte nu. När jag placerar mig själv till höger så är jag ju egentligen i mitten fördelnings-/skattepolitiskt men mer till höger ur värdekonservativ synvinkel. Det är inte många som vill ha nattväktarstat och trasproletariat i rännstenen, dvs 1800-talshöger. Jag är glad att ha växt upp i ett ganska rättvist samhälle där mina arbetarkompisar hade det ganska bra. Vi hade alla bra värderingar och var ganska plikttrogna och pålitliga och hade fortfarande god moral och heder på 60-talet. Vi var rätt gammeldags och hade arbetsvilja och ordning. Vi ville göra rätt för oss. Ingen bluff- och lögnkultur. Ingen parasitkultur. Ingen casinokultur. Ingen knarklangarkultur. Lärarna var rätt gammeldags och rättvisa. Vi hade rätt goda ideal.
   Jag minns en schysst barndom utan stora konflikter, (som vi grabbar och tjejer märkte i alla fall).

   Det kom sedan hemska försämringar av moral och mentalitet och ideal på 70-talet. Du har rätt i mycket av kritiken av hur det blivit därefter. Jag tror de flesta som upplevt min tid ser tillbaka med vemod och önskar den kulturen och moralen tillbaka som fanns då, för 50-60 år sedan. Väldigt mycket är rent vänster-elände efter det, kanske inte i första hand bara ekonomiskt utan kulturellt och värdemässigt och moralmässigt. All media är ren vänster. All teater är ren vänster. Så har det varit sedan -68. Musiken fick vi utifrån och var inte anfäktad i så hög grad.
   Håller med dig om att kultur ska ärvas och förvaltas som gamla kyrkor och parker och gamla städer och museer och ideal och föredömen och gamla hjältar och gamla statyer och konstverk.

   Vad vi kan göra nu är bara att hålla i hatten i storm och försöka påverka de möjligen påverkbara genom att framstå kloka och balanserade, och inte falla för frestelsen att släppa fram fanatism och fundamentalism och bara avreagera sig vilket bara stöter bort. Ingen lyssnar på den arge (även om den arge har rätt) . Kommentarsfält på Avpixlat och liknande är det väl ingen PK-it som läser eller tar intryck av. Spelar ingen roll om de skulle ha rätt.

   Gillad av 1 person

   • Mv skriver:

    Det är ju fullständigt fel med ditt trasproletariat, den tekniska utvecklingen har gjort denna aspekt obsolet, inte fördelningen via skatten, en teknisk utveckling som dessutom hålls tillbaks av socialism, så det du kallar avgrundshöger var fel då och är än mer fel nu. Rättvisa på jorden finns inte och det var inte avgrundhögerns ”fel” att vissa var fattiga. Den möjlighet som du verkar diskontera det är att man kan dela med sig, frivilligt, men då så klart endast till de man anser ha rätt till hjälp, och inte all världens folk bara för att någon i Stockholm säger det.

    Jag skriver som jag skriver så kan ni skriva som ni vill. Det är lite komiskt att ni tror jag är arg, jag var inte alls arg när jag skrev detta ovan, ni verkar ha svårt att fatta att vissa faktiskt tycker så här, även när de är samlade och lugna. Jag hatar socialdemokrater baserat på observation och rationell analys, och moderater också.

    Jag tror inte heller på er taktik, jag tycker mig se att grodan kokar än, 82% röstade för gängvåldtäkter, en ny nu med ett 20-tal !!! inblandade läste jag. jag tror att ni värjer er mot analysen som jag tror är nödvändig för förändring, innan vi ser att felet ligger i de innersta principerna de flesta tror på i Sverige så kommer vi ingen vart. Det är den svenska sjukan, att klaga på att jag skulla vara arg när etablissemanget uppmuntrar rent barbari. Ni borde vara arga, men sover.

    Tredje vägen är död, ni inbillar er bara fortfarande för att skydda ert jag.

    Gillad av 3 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    MV, Det är lite lustigt. Jag brukar alltid bli attackerad av vänstermänniskor för att vara höger. Jag brukar själv svära högt över socialism och kommunism, både för dess för skatter och skitkultur och flum och relativism och intelligensfientlighet och förnuftshat och allmän idioti.
    Nu betalar man (jag och många många med mig) 75-85 % av det intjänade tillbaka i olika skatter sammanlagt. Jag tycker det borde vara 35% eller helst mindre men kanske inte 0.
    De hjälplösa som vi ska försörja anser jag ska vara våra egna och inte hela Afrika. 1,4 miljarder afrikaner kan ju inte komma hit och få socialhjälp. Anser gränserna ska vara stängda för sådan social turism.
    Anser liksom du att vi inte ska importera kriminalitet, som gängvåldsverkare. Ut med dem så klart! Anser också att de som okritiskt tar hit sådana och också tystar ned, är förrädare.
    Det är nog inte så stora meningsmotsättningar om det.
    Jag är också arg för härskarnas försök att styra över allt och alla och tvinga på oss helt nya regler och religioner och klåfingrigt försöka ändra allting. Nu ska det vara fult att vara vit och man och normal. De som försöker ta ifrån oss allt kan fara och flyga. Jag brukar vara urförbannad när jag läser allt trams. Nu senast får golfklubbar inte vara ifred därför att det är dominans av vita män där. Maten på golfrestaurangerna är normal och inte tillräckligt radikalvänsterfemininiserad, bråkar någon satkärrring om på riksidrottsförbundet. Far och flyg säger jag. Skit i det du!, osv.
    Det får vara nog med trams.
    Felet är åter att det finns media som de får ut sina dumheter genom. Om media hade varit normal och inte PK-vänster så hade våra fiender inte kunnat göra sig hörda och då hade de inte kunnat påverka.
    För att vi ska kunna vinna fler, behöver vi en kanal som ska finnas i alla hem, ex.v. TV3.
    Om jag hade varit rik som Bill Gates så hade jag köpt den eller TV4 och gjort om den ung. som FOX news, men med blandning mellan konservativa nyhets och samhällsreportage och program folk vill se som fotboll och hockey och serier. Seriöst men utan vänstervräng.

    Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Jag måste instämma med Sitt Vykort. Att ljuga så lite som möjligt för sig själv måste vara rättesnöret om man ska komma ur hjärntvätten. Så ärlig mot sig själv som det någonsin går. Vi har blivit födda rakt in i en lögn. Det här är inte ett normalt land, det har alltid varit nåt slags tredjevägensnack så länge jag kan minnas, på ett eller annat vis. Eller nån variant: ”fast i Sverige så har vi nästan ingen korruption alls, som man har i andra länder..” Eller ”in Sweden we have a system..” och följdakligen så har svensken nåt slags hybrissjälvförtroende som gör att han tror sig veta hur man gör saker i den här världen. Nåt slags magasinsprogram på p1 förklarade på allvar att man nu i Sverige tänkte ta beslut på miljöområdet för att kompensera att Trump hade dragit tillbaka någon åtgärd i USA. Sverige då alltså… 🙂 Jag tänker att svensken snarast bör fråga sig vad som tyder på att NÅGONTING han lärt sig är sant alls. Och börja där!

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

  • Singoalla skriver:

   Tack Omar for att du initierar en debett om fundamentals fragor I dagens Sverige.

   Kan du eller Patrik ocksa skriver en artikel om hur Sverige — under antagandet att inget parti har det politiska modet, eller formagan, att bryta nuvarande trend vad galler t.ex. immigration, valdtakter, fusk med socialbidrag, etc, — kimmersed att se ut runt mitten an innevarande sekel?

   Jag tors inte skriva, och far inte skriva for mina pojkar — de ar radda for att forlora jobben om deras relation till mig valsar runt I media.

   Singoalla

   Gilla

  • A skriver:

   Bra Martin A, det skulle troligen gå att göra nåt verktyg av. Identifikationen med eliten är en mycket viktig sak som borde rubbas. Vi slösar bort tiden tyvärr, det finns så mycket mer att göra. Skulle vi jobba med detta som en mycket skicklig yrkesman gör varje dag, så skulle de ligga risigt till. Det retar mig nåt otroligt.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Eliten i nuvarande system utövar makt genom att dela ut levnadsstandard till 20% av deras underlydande. Nästa lågkonjunktur kommer de ej ha förmåga att göra det längre. Detta sker oavsett vad vi gör. Vad vi har att göra nu är att bygga laterala kontaktnät.

    Gilla

 11. Erik2 skriver:

  Exakt. Det är mönstret. Allt handlar om att hamna i bra positioner inför val av partner, för säkerställande av genernas fortlevnad. Det är en strid mellan genfamiljer. Vissa är bra i sig själva, andra bra i att handla genom tjuvnad, eller genom att agera som göken. För samhället totalt (generellt) verkar det vara bäst när genfamiljerna som är bra i sig själva är ledande eftersom det gynnar alla genfamiljer. Men så fungerar inte Sverige idag, därför är dagens socialistiska Sverige självförstörande. Vi äter oss själva inifrån. Alzheimer på samhällsnivå, som så träffande skrevs i kommentar idag. (Tack för den. Den insikten knycker jag för eget bruk.)

  Gilla

 12. educaremm skriver:

  På något märkligt sätt verkar det som om många vill bortse från faktisk historia inom Europa de senaste 3 – 400 åren?

  ”Vi”, inom en västerländsk sfär har haft både ett förödande religionskrig i 30 år, revolter, revolutioner, s.k. ”Upplysningstid” från 1700-talet och framåt, med mord på kungar och drottningar samt stora samhällsomvälvningar i släptåg.

  Det finns i närtid också två förödande och massmördande världskrig inom Europas gränser som bedrivits på ett skoningslöst, ett obarmhärtigt, förödande, paranoit, rått och brutalt vis.

  En kristendom valdes mer eller mindre frivilligt bort, i stora drag, i samband med dessa revolutionära omvälvningar, där all religion betecknades som opium för folken och där en s.k. vetenskapsdyrkan växte sig allt starkare, tillsammans med en maskinkulturdyrkan, och därmed också en s.k. vetenskapsdyrkande kommunism.

  Efter det hemska andra världskriget så skakade dock Stalin, Churchill och Roosevelt hand med varandra och tyckte att de varit duktiga som besegrat ett oförskämt uppstickande Tyskland, vilket hade blivit alldeles för – modernt – , samt rått, kliniskt, effektivitetsdyrkande, inte bara inom en effektiv massindustriproduktion, utan också när det gällde att kunna både mörda och döda på liknande effektiva vis.
  .
  Länder inom Europa, inklusive Skandinavien, och kanske särskilt Sverige, delades därefter politiskt upp i olika grupperingar som valde antingen USA som sitt idol-land, med vad som ansågs vara för en fri företagsamhet, för kapitalism och för individuell frihet i största allmänhet, på gott och på ont.

  Eller så valdes det kommunistiska Sovjetunionen som idol-land, med statseffektivitet och stränga bestraffningar mot kontrarevoltörer, med arbetsläger, avlivningar eller psykologiska och sociologiska experiement på dagordningen, satta i system för den s.k. – goda sakens skull – , och för ett statligt och samhälleligt vinstmaximeringsprogram, dvs., för ett kollektivt vinstmaximerande.

  Dessa inbördes politiska olika grupperingar, eller uppdelningar pågick under hela efterkrigstiden, med en alltmer vulgär sexpropaganda, en alltmer degenererad och demoraliserande filmpropgaganda, tillsammans med en uttalad avsky för allt vad nationella identiteter hette.

  Människor hade i princip att välja mellan att frivilligt låta sig amerikaniseras, vilket många i generationen som upplevt kriget, och som kanske var födda på 10-20-talet och framåt valde att göra, eller att krampaktigt försöka att värna kommunistiska eller Sovjetiska kollektivistiska samhällsideal.

  Sovjetiska ideal som då ville mena sig stå på de s.k. svagare folkens sida, och per automatik därigenom med en slags självklarhet tro sig om att kunna identifiera sig själva som – de goda -?

  Att välja att anse sig stå på den s.k. arbetarklassens sida, och menas som en – god och solidarisk – eller som en s.k. – icke-girig – person, och då se sig som s.k. självklart god i en kommunisms´namn?

  Allt detta bedrevs med en enveten propaganda inom alla massmediala kanaler, som proklamerade att alla dessa automatiskt goda då menades vara emot allt vad s.k. – onda, elaka, giriga, högfärdiga, råa, kyliga och hårdföra s.k. amerikaniserade kapitalister representerade, osv.

  Men det mesta av all denna – västerländska kulturella prägling – , och uppdelning mellan – de goda och de onda – , kom då tillsammans med en sexualupplysningskultur som i sin tur skapade skilsmässor i epidemiska proporttioner i de flesta av dessa efterkrigssamhällen, det är ändå alltsammans kanske mest ett s.k. – spel för gallerierna – ?

  Allt är då kanske egentligen en s.k – politisk show – för att kunna fortsätta sitt – underhållande, medryckande och engagerande politiska skådespel – så att befolkningarna kan hållas sysselsatta med att på allvar verkligen tro att det har någon egentlig betydelse vilken sida av en – politisk show – , eller ett politiskt skådespel, de väljer?

  Medborgare måste ju erbjudas möjlighet att just tro sig om att verkligen kunna – välja sida – , på en politisk arena, för hur skulle samhället annars kunna beteckna sig som en s.k. demokrati?

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Så länge vi är rädda och står på tå och låter ondskan fortsätta verka bakom sina masker.
  Så lär inget bli bättre, att sedan försöka förstå eller ursäkta onda människors drifter löser absolut inget.
  Varför ska vi som arbetar ge bort cirka 50 procent av vårt liv i form av skatter, till dom som inte vill ge något tillbaka.
  Det finns inget annat sätt att se på saken!

  Gilla

 14. PV544S skriver:

  Utan en fungerande skola på -50-60-70 talet, hade det inte blivit några ingenjörer i Sverige.
  Folkskola
  yrkesskola
  Realskola
  Gymnasium
  Universitet

  Gilla

 15. UlfH skriver:

  Jag kan inte komma på något som direkt är svensk kultur. Något finns väl i dunklet. Jag tänkte på Jantelagen men den är ju skapad i Danmark, trots att den har ett starkt fäste i vårt korrekta och vänliga samhälle.
  Ja där har vi det, vår kultur är att medborgarna är snälla, korrekta och lydiga.Och det är väl inte dåligt, eller?

  Gilla

 16. Pelle skriver:

  Mona Sahlins uttalande om den svenska kulturen gällde naturligtvis mest av allt henne själv. Går det överhuvudtaget att tänka sig ett mer vulgärt, kulturlöst och obildat fruntimmer än den kvinnan? Tänk att hon nästan blev statsminister!

  Gillad av 3 personer

 17. Stig Palm skriver:

  Mona är ett resultat av den Socialdemokratiska motsvarigheten till Sovjetunionens Komsomol (deras ungkommunistiska hjärntvättsorganisation). Sossarna hade/har Unga Örnar. Det märkliga med den organisationen var att dela flagga med deras motsvarighet i Tyskland, Hitlerjugend.
  Flaggan är ljusblå med en vitt cirkelformat område i mitten och där en örn. Tyskland hade hakkorset (= det Indiska solkorset). Konstigt detta eller hur? Frågan är, vem kopierade vem?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.