Mohamed Omar: Etablissemangets styvmoderliga förhållande till svensk kultur

Mohamed Omar

Etablissemanget tycks ha ett styvmoderligt förhållande till svensk kultur. Det är som den där elaka styvmodern i sagorna som ger sina egna barn den bästa maten medan styvbarnet får sitta på golvet och äta rester. Men i fallet etablissemangsmedierna så är det i stället det egna barnet man sätter på golvet medan de upptagna barnen får kalasa vid bordet.

Socialdemokraten Mona Sahlin är knappast den ende inom pk-etablissemanget som tänker på den egna svenska kulturen som något ”töntigt”. Så här svarade hon på en fråga om svensk kultur:

”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ’töntiga’ saker.”

Det finns en kulturförening som heter Gimle som uppmuntrar folk till att tänka på sin svenska kultur som minst lika bra som andras kulturer. Föreningen startades av SD-ledaren Mattias Karlsson, men är partipolitiskt obunden.

Förra året anordnade man ett valborgsfirande i Småland. Syftet var att ha minst lika roligt och vara minst lika stolta som när till exempel perserna i Sverige firar nouruz. Men etablissemangsmedierna kan inte behandla svensk kultur och invandrarkulturer lika. När perser hoppar över eldar är det intressant och roligt, men när svenskar står runt en valborgseld och sjunger så är det töntigt, löjligt och dumt. När Dagens Nyheters kulturdel skrev om festen användes orden ”rätt patetiskt”. Tonen gavs redan i rubriken: ”Med knyppling och trollmasker för nationen” (14/6 2019).

I DN-artikeln låter man kritiska akademiker ”analysera” festen. Man menar liksom Mona Sahlin att det inte finns någon svensk kultur och det är suspekt, kanske farligt, att stärka den svenska kulturella identiteten.

Trollmaskerna som nämns i DN:s rubrik kallas även valborremasker – det är skräckinjagande masker som barnen förr i vissa trakter satte på sig på valborg. Så förde de också så mycket oväsen de bara kunde. Det dröjde inte länge innan dessa masker blev jämförda med Ku Klux Klan-huvor. Peter Larsson var pressekreterare till Gunilla Carlsson när hon var biståndsminister. Numera är han VD för Svenska Regionala Flygplatser. Så här skrev han på Twitter:

 

Man hade aldrig använt ett sådant språk om muslimernas hijaber och niqaber. Jag vill påminna om drevet som drabbade pk-komikern Jonas Gardell när han jämförde de islamiska fundamentalisternas svarta kvinnodräkter med tält. Så här twittrade han:

”Apropå Ramadan. Det här med att kvinnor ska svepa in sig i ambulerande enmanstält. Hur tänkte Allah då? Är islam en sorts scoutrörelse?”

Det fick flera pk-ister att reagera, bland annat SVT-profilen Gina Dirawi.

”Fattar att din avsikt inte var att vara elak, fast det där är respektlöst”, twittrar hon.

När svensk kultur häcklas, då tiger Gina Dirawi.