Patrik Engellau: Dags att avslöja fejk news

Patrik Engellau

En gråkall sommareftermiddag sitter jag och slötittar på internet för att se om det har hänt något i världen. Det har det. En rysk person vid namn Denis Lisov hade flytt från Sverige och sökt asyl i Polen. Svenska myndigheter hade efterlyst Lisov och begärt honom utlämnad till Sverige. Detta hände för några månader sedan. Den nya nyheten är att en polsk domstol just beslutat att inte utlämna Lisov till Sverige eftersom Sverige har kränkt Lisovs mänskliga fri- och rättigheter.

När jag berättar om fallet kommer du att undra om det är sant. För sju år sedan kom Lisov med fru och dotter till Sverige och sökte asyl. Precis vad som hänt i asylärendet är oklart men familjen, som numera fått ytterligare två döttrar, bodde kvar i Sverige. År 2017 blev mamman inlagd på psyket och de sociala myndigheterna i hemkommunen fråntog Denis vårdnaden av de tre döttrarna och placerade dem i ett muslimskt fosterhem. Denis tog mycket illa vid sig av att barnen uppfostrades muslimskt men kommunens socialförvaltning ville inte ändra sitt beslut. Lisov fick besöka barnen sex timmar i veckan. Vid ett av besöken kidnappade han sina barn och tog färjan till Polen där han alltså sökte om asyl undan vad han ansåg vara svenska kommunala myndigheters förtryck. Nu har alltså en polsk domstol beslutat att familjen Lisov tills vidare får stanna i Polen för att skydda den från svenska myndigheter. Domaren Dariusz Lubowski säger att “barnen placerats I en främmande kulturell, religiös och mental miljö” vilket skulle kunna skada deras hälsa och psykiska tillstånd. ”Pappan kunde inte stå ut med att se sina barn lida sådan skada”.

Undrar du inte om det kan vara sant? Jag gör det. Jag är villig att tro den kommunala socialtjänsten om mycket ont, men det här låter för mycket. Fast man vet ju inte.

Det intressanta med fallet är det endast, med ett undantag, rapporterats i den sortens alternativmedia inklusive ryska propagandakanaler som väluppfostrade människor fryner på näsan åt. Googla på ”Denis Lisov” så får du se. Förutom de vanliga misstänkta svenska sajterna finns sådana som sputniknews.com, tass.com, polskieradio24.pl, reddit.com, rt.com, och handofmoscow.com som kanske sitter i Putins knä. Nyheten verkar vara en världsnyhet i Östeuropa. Det enda svenska etablerade medium som uppmärksammat saken, vad jag kunnat hitta, är Expressen som hade en artikel i april när ärendet inleddes.

Tidningar som Dagens Nyheter brukar bekymra sig över att Putins trollfabriker kokar ihop elaka och falska nyheter om Sverige. Här är en enastående elak nyhet. Men är den falsk? Dagens Nyheter, kan du inte ta chansen att sopa banan med Putin och hans lögner om de nu är lögner. Det här fallet verkar inte så svårt att utreda. Hade socialtjänsten placerat barnen hos muslimer trots pappans protester? Har en polsk domstol verkligen gett den svenska socialstaten en sådan råsop? Här finns mycket potentiell dramatik.

Dagens Nyheter, sätt två eller tre av dina bästa grävjournalister på att redovisa sanningen för Sverige! Är det svensk socialtjänst eller ryska trollfabriker som är mest skyldig? Jag är lika villig att misstro båda, så jag blir glad vilken sanning som än kommer fram.

Sedan har vi en annan spännande fråga, nämligen den ideologiska kampen mellan Sverige och Polen om vem som värst kränker demokrati och mänskliga rättigheter. Kanske är polackerna sura på Sverige för att vi inte visade särskild tacksamhet när de kom med sina brandbilar förra året för att släcka skogsbränder som vi inte klarade av själva. I stället anklagade den svenska statstelevisionen polackerna för att sprida falska nyheter eftersom polackerna sagt att Sverige slarvat med brandförsvaret och i stället sysslat med genusteori. Ynkligt av Sverige, om du frågar mig, att inte kunna bjuda på den gliringen när 44 polska brandbilar och 139 polska brandmän ändå ägnade två veckor åt att hjälpa oss.

61 reaktioner på ”Patrik Engellau: Dags att avslöja fejk news

 1. V for Vendetta skriver:

  Givetvis kommer inga svenska medier att skriva om fallet. Det skulle kunna betraktas som att muslimer inte är vanliga människor med sunt förnuftigt tänkande och så kan vi inte ha det. Skulle någon trots det skriva om fallet så riskerar de att åka i kurran i och med S nya syn på yttrandefrihet. Jag säger som Shakespear…. Det är något ruttet i staten.

  Gillad av 16 personer

  • Axel skriver:

   Undrar vilket genus DN och MSM reportrarna har. Om det finns över 70 genus så ligger dom väl i mitten.
   Dom bör kliva ut ur genusgarderoben, så vi läsare får bedömma om dom är trovärdiga.

   Gillad av 2 personer

  • Peter L skriver:

   Hittade en bok om (MSM)-journalister i begynnelsen ( i AdLibris rea fyra böcker för 99 pix., men finns förmodligen på annat håll också). Verkar handla om att journalister själva skrivit romantiserande böcker om journalister. Journalister har t ex själva sett till att journalister blivit hjältar i deckare:

   ”Under 1900-talet har journalister agerat hjältar i både deckare och film, äventyrsberättelser och ungdomslitteratur. Seklet innan var de huvudpersoner i hyllningsdikter, historieskrivning och romaner inte sällan författade av tidningsmedarbetare själva. Pressens medarbetare har alltså inte bara synliggjorts i tidningarnas spalter. Till skillnad från den traditionella presshistorien så utspelar sig pressens mediehistoria på flera kommunikativa arenor. Den här boken handlar om journalistrollens kulturhistoria hur den förhandlades och debatterades, och hur journalister i romaner och film brukades och tjänade som förebilder när yrkets gränser stakades ut.”

   Bokens titel och subtitel:

   ”Det våras för journalisten : symboler och handlingsmönster för den svenska pressens medarbetare från 1870-tal till 1930-tal”

   Ingen bok jag känner mig manad att köpa och läsa men om någon annan känner för det vore det kul se en recension här i DGS. Det är ju onekligen speciellt att ha ett skrivande yrke som man själv kan skriva om och se till att yrket får hjältestatus!!

   http://www.adlibris.com/se/bok/det-varas-for-journalisten-symboler-och-handlingsmonster-for-den-svenska-pressens-medarbetare-fran-1870-tal-till-1930-tal-9789188468123

   Gilla

  • Pierre P P skriver:

   Man kan ju inte läsa så mycket i MSM-medier om man inte är kund. Vilket man inte vill bli.

   Tycker det är roligt att det goda samhället har ett så levande kommentarsfält. Undrar hur det går för MSM som tydligen i vissa fall köper kommentarsfältstjänster:

   https://www.ifragasatt.se/sv/publicister/

   Är det PK för hela slanten då?

   Gilla

 2. Tomas skriver:

  Nu var du elak. Tvingar Partiska SVT att skaka liv i det hjärndöda Opinion Live. Dirty dozen i slask TV tvingas flyga hem mannen på gatan från Bryssel. Alla dessa kålhuvuden som i intellektuella burkor låtsas representera den nettobetalande medelklassen och nickar synkroniserat i TV rutan likt vid luftgroparna i flygplanet hem från en skamfylld semester.

  Gillad av 7 personer

 3. Tomas skriver:

  Allvarligare tecken är att inte MSM går hårdare åt Westerholm på ledarsidorna.se. Dagens reportage som löpande redovisar tecken för hur muslimer försöker förändra västerlandet får sin legitimitet genom att det inte ens får mothugg från DN eller SVT. All kredd till Westerholm som är en värdig motståndare till mörkerkrafterna.

  Gillad av 18 personer

  • Ms skriver:

   Jo, fast han har kvar att förklara hur samexistens med kultur x skall gå till. Det är väl delvis därför han har sådan frenesi, han försöker hitta lådan att sätta ondskan i.

   Gillad av 2 personer

   • Creutz skriver:

    Westerholm bedriver endast hederlig journaistik som sätter det opartiska sanningssökandet i centrum.Egentligen en självklarhet.En bra journalists arbetsgivare bör endast vara sanningen rätt och slätt.All avvikelse från denna enkla regel förvandlar journalisten till en propagandist och hans journalistik till vanlig propaganda.Människor kan verkligen skilja hederlig journalistik från propaganda.

    Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    ? Javisst men han har en underliggande analys om att bara rätt form av islam kan utvecklas så kan vi samexistera. Han röstade på L. Så hans egen analys går emot hans grävande journalistik.

    Gilla

 4. brrr skriver:

  Om svensk media tiger, utgår jag ifrån att berättelsen stämmer. Den har ju pubicerats i svensk s.k. ”alternativmedia”, och ljuger de om en sådan sak, blir det upplopp i gammelmedia.

  Socialhandläggaren KAN vara muslim. Men även vissa (många?) svenska handläggare skulle säkert kunna komma på något så ondskefullt i mångkulturens namn, enligt principen om alla människors lika värde.

  Polackerna tar naturligtvis chansen att sopa till Sverige, fattas bara efter all skit vårt etablissemang kastat på dem.

  Men de vet nog att folket var gråtfärdiga av glädje när brandbilskonvojen körde genom Sverige.

  Själv skulle jag bli ÄNNU gladare om de också kunde skydda oss från alla de stöldligor som härjar i Sverige, de vet ju att våra politiker och myndigheter inte klarar det.

  Gillad av 14 personer

 5. Ben-Hur skriver:

  Enligt svenska medier lär det ha varit en muslimsk socialtjänsteman som fattade beslutet om omhändertagandet. Man publicerade också namnet på tjänstemannen.

  Gillad av 4 personer

  • Anders skriver:

   Nsturligtvis. Vederbörande tog väl chansen att gynna några stamfränder (och sig själv?). Familjehem för tre barn – det är stora pengar! Sådant här kommer vi att få se mycket av i framtiden.

   Gillad av 7 personer

   • Liam skriver:

    Handlar troligen inte bara om slanten.
    Ytterligare ett led i deras målmedvetna arbete att indoktrinera Sverige med den rätta läran.
    De har ju lyckats väl så här långt.
    Se bara på svenska kyrkan…..som borde vare en bastion för kristendomen.

    Gillad av 5 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Att få reda på hur tjänstemännen i Gullspång tänkt förhindras av sekretess i enskilda ärenden. Generellt ska det mycket starka skäl för att skilja barn från en förälder.
  Enligt Nya Tider genomfördes i Polen en professionell utredning, såväl medicinsk som juridisk. Polska psykologer ansåg Lisov vara en engagerad och kärleksfull far, älskad och omtyckt av sina tre döttrar. Uppenbart har man i Gullspång gjort en totalt annan bedömning. Först har vi förväntad kulturkrock att låta kristna barn placeras i en arabisk och muslimsk familj. Att omplacera barn är dyrt. Som jag tolkar det får den omhändertagande familjen drygt 18.000 kr/månad (6000 kr/månad och barn enligt dessa regler för att de underkänt pappan som ensam vårdnadshavare
  https://www.familjehemmet.se/du-behoevs/ersaettningar/familjehem/#Ersattning_barn_unga )

  Till saken hör att Lisov (ännu inte svensk medborgare) var på väg tillbaka till Ryssland men stoppades i Polen som trots det tagit på sig allt detta jobb och tar strid mot Sverige åberopande skydd mot svenska myndigheter. Som PE tycker jag det är märkligt att etablerade media inte tar tag i detta. Möjligen är det att Gullspång inte driver fallet vidare eftersom de slipper en stor kostnad. Pappa Lisov borde fått mycket uppmärksamhet redan 2017 när beslutet om att kristna barn placeras hos en muslimsk familj. Inte heller om detta vet vi tillräckligt. Gjorde den familjen det för pengarna eller av medmänsklighet utan religiösa inslag? Kan familjen ge en svensk förankring för dessa invandrarbarn? Dessutom 8 mil från pappans bostad.
  Läser man utdrag av det polska domslutet så blir man än mer förundrad över det kommunala beslutet. Deras rättssystem har blivit hårt kritiserat men det kan inte bero på detta domslut, som är väldigt nyanserat. Kort sammanfattning på engelska https://polandin.com/43439836/russian-father-of-three-will-not-be-handed-over-to-sweden

  Detta fall förefaller från början vara otroligt när Sverige kritiseras av Polen på rättsliga grunder och Polen verkar ha rätt. En kommunal myndighets svårigheter att hitta en bra lösning verkar här ha gått helt överstyr. Historien känns genant för Sverige. Det är dock inte seriösa medias uppgift att avstå från reportage som avslöjar hur tokigt det kan bli. Det finns säkert något att lära.

  Gillad av 12 personer

 7. Niklas R skriver:

  Skulle socialtjänsten sätta tre kristna flickor i händerna på en övertygad muslimsk familj?
  Absolut. Eftersom det är det som muslimer säger händer muslimska barn som omhändertas av socialtjänsten så kan vi med säkerhet säga att det är exakt så som muslimer och socialister använder sig av socialtjänsten för att komma åt vita och kristna.
  Eftersom muslimerna säger att det är så vi svenskar tänker och agerar, vilket de omöjligt kan veta, så är det så de agerar och sedan, eftersom de själva agerar på ett sådant sätt, utgår de ifrån att alla andra, med de maktbefogenheter som kommer med socialtjänsten, också agerar på ett sådant sätt.

  En tanke som slog mig nu är, hur många fler vita, kristna, flickor har satts i muslimska familjer av socialtjänsten? Det är kanske något att följa upp. Och de socialsekreterare som placerar flickorna där, känner de varandra och familjerna runt om i landet? Ingår de i ett nätverk kanske? Tanken slog mig när de sa att familjehems familjen bodde 30 mil från där flickorna bodde. Varför ska tre vita flickor flyttas 30 mil, fanns inga familjehem i närheten? Hur visste handläggaren att det var en ”bra familj” att placera flickorna?

  Börjar nästan påminna lite om våldtäktsgängen som härjat i Storbritannien.

  Gillad av 8 personer

 8. Aurora skriver:

  Här är ju ganska lätt att avgöra om det är fejk news eller inte. Sverige har utfärdat en arresteringsorder på pappan och svensk myndighet med fosterhemspappan har varit på plats i Polen vid domstolsföredragning. Sådant lär väl finnas dokumenterat. Men det är ju talande att gammelmedia nu inte skriver om Polens beslut att inte utlämna pappan. Surt sa räven om rönnbären. F.ö är nog många i sverige numera mycket misstänksamma om allt som står i media; både gammelmedia och alternativa. Det går i princip inte att tro på något idag. Så illa är det. Och det är ingen ide att Löfven och politikerkollegiet eller Anders Lindström med sin Sveavägen 88-bakgrund försöker slå i folk vilka de ska tro på.

  Gillad av 5 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Upprepar min tanke.
  Dom gamla kommunist och fascist staterna var endast glada amatörer i förtryck!
  Sverige har lyckats bäst än så länge, Socialdemokraterna hittade det vinnande konceptet,
  Extrema skatter, splittra kärnfamiljerna och så split mellan alla vanliga.
  vem behöver hemlig polis och nackskott, med en sådan enkel lösning?
  Det som är så förbannat mystiskt i ekvationen, är att så många ursäktar och försöker hitta en förklaringsmodell på ondskan?
  Varför gör ni det?
  Inse att för många extrema människor som är missnöjda i grupp skapar ondska!
  Dom ytterst få som vågar stå emot är alla frihetskämpar i ett ytterst sjukt land,
  att socialtjänsten kan ta små barn från sina föräldrar och medvetet placera dom i en helt annan kultur borde vara straffbart med ytterst stränga straff!
  Men i detta sjuka rike så ses det som normalt.
  Lyft för fan blicken, se helheten, istället för att tjata om pusselbitarna.
  Inse att nästa steg blir läger och avrättningar, det har hänt förr och det behövs inte så mycket mer innan det kommer på tapeten igen.
  Börja samverka nu, bjud in grannar och vänner prata öppet om fel och orättvisor.
  Våga sträck ut en hand och ge stöd, våga snacka med den udda människan som är ensam.
  vi är alla unika! Men ensamma är vi svaga och lätta offer för ondskan och dödskulten.
  Dom har haft sin tid, vår börjar nu!
  Önskar alla en toppen måndag!

  Gillad av 14 personer

  • Treblinka skriver:

   Ett uppror som börjar på det sätt som beskrivs ovan innebärandes att etniska svenskar skulle börja samverka med varandra,bjuda in grannar och öppet tala om upplevda fel och orättvisor kommer sannolikt aldrig någonsin att kunna ske i Sverige.Orsakerna till detta är många och samspelar med varandra på ett intrikat sätt i det som kunde kallas det svenska sinnet.Detta är trist och tråkigt naturligtvis ,men är uppenbart for var och en som studerat den moderna svenska folksjälen.Orsaker:1.Det svenska samhället är helt atomiserat och individualiserat p g a Frankfurtskolans sociala ingenjörskonst under mer än femtio år.2.Svensken är extremt auktoritetstroende och hämmad.3.Den svenska folksjälens Gud är Jante och Jante-lagen-sociala avvikelser men även sk framgång bestraffas skoningslöst hårt med medeltida skam- och gapstockssittande , evig brännmärkning och fredlöshet som även gäller multigenerationellt.

   Gillad av 1 person

 10. Nils Dacke skriver:

  Ha ha ha vilken känga som Polen givit det moraliska och humanistiska stormakten, enligt uppgift har domstolen i Polen även angivit att att Sverige kränker både de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Det var en stor och underbar spark i arslet på självgoda svenska politiker och myndigheter och deras världssamvete.

  Gillad av 12 personer

 11. Min strand skriver:

  Allt detta måste uppmärksammas men som Patrik noterar, inga svenskar som inte följer alternativmedia vet sanningen, inte har hjälten Arpi eller sanningssägaren Teodorescu skrivit om det? Ej heller kvartal eller axess. Så ett litet segment av det svenska folket nås av information, resten av propaganda. De är sjuka. Se exempelvis swebbtvs intervju med socialdemokraternas ungdomsförbunds orförande, mycket talande. Våra ledare och massmedia försöker låtsas att inga andra perspektiv finns, de låtsas också, som Lifvendahl i en ledare i veckan, att de finns de som är kritiska, men hon släpper endast fram de som är kritiska på rätt sätt. Inte ens alla som röstar SD känner till sanningen, min fru och mor röstar båda SD men ingen av dem följer alternativmedia utan det är lokala inbrott, och invandrarnas uppförande som fått dem övertygade.

  Så att informera och peka ut galenskaper måste göras tills man inte åker i fängelse som Tommy Robinson, men talar man om det mest förbjudna, islam så åker man dit, det finns ett syfte med att jaga FB-pensionärer: hit men inte längre. Morgan J skall ju nu ändra lagen så de kan sätta dit än fler.

  Det vi måste inse det är att vi har förlorat: vi styrs av förrädare och måste därför ge upp allt hopp om att våra argument når fram, kanske Patriks närhet till mörkrets hjärta på Östermalm gör att han tror att makten kan påverkas med argument. För min del gav jag upp det hoppet direkt när jag insåg att man med berått mod varje år ökar antalet våldtäkter, ett bättre bevis på förräderi och folkutrotning kan ej finnas. Så de vill ha det så här så det jag saknar på DGS är en insikt om detta, allt är metakommentarer till vad förrädarna gör, likt slavarnas muttrande när de släpar sten till Cheops-pyramiden. Bryr sig Farao det minsta? Icke. Jag tar kanske fel men tycker ändå att Patrik, Leion, Bitte, Omar, Sörman, Sandgren och alla andra åtminstone borde ta med möjligheten att vi är som slavar som släpar sten, vi är förbi punkten där dialog med styret är möjligt, ser vi inte allt mer hur en terminologi och mytologi växer fram som gör gällande att alla som inte håller med är lägre stående varelser? Patriks exempel ovan inkluderat, det är ju ren stats-sadism.

  Så detta perspektiv saknas på DGS: vi har förlorat, makten kommer aldrig att lyssna. Med denna insikt, vad gör man då? Man måste söka nya vägar, internationellt samarbete exempelvis med andra media, man måste bilda lokala samtalsgrupper, religiösa grupper och även med andra fokus.

  Gillad av 13 personer

  • brrr skriver:

   ”…vi styrs av förrädare och måste därför ge upp allt hopp om att våra argument når fram…”

   Precis. Att argumentera, visa på fakta o.s.v. är bortkastad tid och energi, naturligtvis när det gäller makthavare, men även när det gäller större delen av svenska folket.
   För de svenskar som kan och vill lämna landet är det det som gäller att lägga sin energi på. Planera och genomföra.
   För oss som inte kan lämna landet gäller annan slags planering. Olika för olika personer, beroende på vilka förutsättningar man har.
   Jag tror inte -som t.ex. Malcom Kyeyune- att svenskarna kommer att få nog och röja undan problemet på ett eller annat sätt.

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Kjeyune säger inte att ”Svenskarna” med stort S kommer att få nog utan att många människor i Sverige kommer att få nog och att sammhället därför kan komma att bli allt våldsammare.

    Det är faktiskt något annat än snacket om ”folkligt uppror” etc.

    Gillad av 1 person

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, P. E. har ju en poäng här. Det låter litet väl magstarkt även med svenska mått mätt. Men med tanke på DN:s tystnad är det nog faktiskt inte fake news. Man ska emellertid ha klart för sig att det inte är socialförvaltningens hjärtlöshet i allmänhet som gör att DN och staten inte vill att detta ska komma ut. Det är det faktum att Sverige har tvingat den troligen ortodoxt kristna lilla familjen (ryssar) i klorna på muhammedanerna.

  Gillad av 3 personer

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  För att citera Expressens (eller var det Aftonbladets?) chefredaktör på åttiotalet:

  Man skall aldrig sabba en bra story med att kontrollera fakta.

  Med vilket menas att en nyhet inte behöver vara sann, som i något som verkligen hänt – den behöver bara stämma med vad mottagaren tror sig veta vara sant. Ingen som räknas bryr sig om rättelser och ändringar – publicerade lögner är glömda på den tid tidningen lämnar handen och hamnar i pappersåtervinningen.

  Polacker är mycket artiga. Det är ett folk som alltid frågar artigt på gränsen till försynt när de intresserar sig för en själv, ens familj eller ens land – av respekt och för att inte väcka anstöt. En kultur utan illusioner, men med en nykter optimism.

  De tycker ofta synd om svenskar, på det där lite tafatta sättet man känner sympati på, med någon som inte vet sitt eget bästa och är på gränsen till självsvåldig, men som förr brukade vara ett föredöme. Ungefär som hur man kan känna inför en äldre släktning när slaganfall, Alzheimers, senilitet och Parkinson börjat sätta in.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

  • pllay skriver:

   Med nuvarande politiska system saknas den möjligheten, svaret blir därför: Aldrig, det blir verklig nöd som kommer störta vår korrupta klass.

   Gilla

 14. Sven Dufva skriver:

  Den som skall kommentera denna nyhet borde naturligtvis vara Strandhäll.

  Nu är tvångsomhändertagande av barn en nationalsport för den repressiva del av socialstaten, som inte accepterar avvikande normer och som uppfylles av en gränslös självgodhet. Att helt förneka biologiska föräldrar tillgång till sina barn är helt i sin ordning. Att förena denna separation med utvisning av föräldern, fadern i detta fall, är naturligtvis en fantastisk utveckling för den mekaniska, byråkratiska människosyn som den svenska socialstaten vilar på. Sverige och den svenska värdegrunden är ett föredöme för resten av världen, och hur skulle vi kunna tolerera kritik från Polen,varför inte helt enkelt undertrycka en ”banal” nyhet som skulle kunna innebära spricker i den uppblåsta svenska självbilden. Det handlar ju om värderingar som Annie Lööf, den stora bondeledaren ständigt upprepar. Vi har överlägset bättre värderingar i det här landet än i Polen, eller hur Strandhäll? Välfärdsnationalistisk hybris är ju inte egentlig inskränkt nationell självgodhet. Välfärdsnationalismen är ett föredöme för resten av världen och vi tolererar inga sprickor i fasaden, varför bry sig om en enskild individs rättssäkerhet – är det inte lite småborgerligt,
  när den heliga Sverigebilden står på spel.

  Gillad av 3 personer

 15. ERROL skriver:

  Det faktum att barnen placerats i en muslimsk familj utgör överhuvudtaget inget rättsligt hinder enligt Socialtjänstlagen, det är ett sakförhållande som överhuvudtaget inte beaktas i ett multikulturelt samhälle som det svenska. Omvänt så finns det överhuvudtaget inga hinder emot att placera ett tvångsomhändertaget muslimskt barn i en kristen eller barbariskt ateistisk svensk sekulär familj; det enda centrala är uppväxtfårhållandena ur utvecklingsperpektiv för barnet.

  Socialtjänsten har att avgöra familjehemmets möjligheter oaktat religion att bibringa goda uppväxtförhållanden, skulle den muslimska familjen vara auktoritärt islamistisk, ha dysfunktionell hedersproblematik etc. skulle detta kunna vara relevant. Alla meningslösa kommentarer om att familjehemmet är muslimskt är totalt irrelevanta. Vad som är desto mer relevant är huruvida den biologiska fadern getts en rättssäker behandling, huruvida utredningen av hans möjligheter som vårdnadshavare varit rättssäker och objektiv och huruvida tvångsomhändertgande utan kontaktmöjligheter för fadern och eventuell förenat med utvisning är förenligt med exempelvis EKMR.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   -”Alla meningslösa kommentarer om att familjehemmet är muslimskt är totalt irrelevanta.”

   -Absolut inte alls. Det är livsavgörande för en ung människa att slippa islamuppfostran, som ofrånkomligen blir totalindoktrinerande och kommer att göra barnen till fiender, i förlängningen dödsfiender, ju mer motsättningarna tillspetsas. På 20-talet och fram till 60-talet kanske det inte fanns så mycket antipati globalt, då damer i mellanöstern gick utan slöja i Beirut och Istanbul och Bagdad och Kairo och man såg en tydlig sekularisering, men nu försämras situationen hela tiden och nu skär skiljelinjen som en kniv och värre blir det för varje terrorattentat och med en alltmer radikaliserad växande muslimsk befolkning med ökande shariasympatier i västeuropa. Jag skulle döda dem som försökte göra så mot mina barn. Ännu mycket värre än kommunism.

   Gillad av 6 personer

   • Errol skriver:

    Jag talar naturligtvis, juridiskt utifrån Socialtjänstlagen. SocialtjänstL gör ingen åtskillnad mellan politisk uppfattning, eller religiös tillhörighet.

    En helt annan sak är, vilket jag också skriver, att en muslimsk familj med dysfunktionell hedersproblematik naturligtvis kan utgöra ett hinder för familjehemsplacering, men då för att det skadar och kränker barnets utveckling, inte för att familjen tillhör ”fel” religion.

    Om svensk lagstiftning utgick ifrån att en muslimsk uppfostran oundvikligen skulle leda barnet i fördärv, så skulle i konsekvensens namn alla muslimska barn behöva tvångsomhändertas för barnets bästa, det vore ju fantastiskt praktiskt.

    Man kan naturligtvis förfasa sig över familjehemsplaceringar över religionsgränser som något fullständigt fasansfullt, men då kan man inte samtidigt låtsas som om socialtjänsten i Gullspång i detta avseende brutit mot lagen.Då tvingas man argumentera för en lagändring; med andra ord det är inte i detta avseende som socialtjänsten i Gullspång brustit, i alla fall inte enligt gällande rätt. Frågan gäller faderns rättssäkerhet, rätt till en säker och objektiv utredning, vidare rätten att få träffa och behålla kontakt med sina barn, samt frågan om medveten obstruktion av denna kontakt, i förening med utvisning av fadern är förenligt med mänskliga rättigheter.

    Vid tillämpningen av socialtjänstlagens skyddslagstiftning för barnets utveckling gäller att verka för ”barnets bästa”, vad ”barnets bästa” konkret in casu är, är vidare en aspekt som man kan fråga sig hur socialtjänsten tolkat. Har man överhuvudtaget frågat barnen vad de själva tycker, bör det med avseende på deras ålder spela en avgörande roll? Vem avgör denna avvägning? Vid tvångsomhändertagande i Sverige idag så vilar denna process och utredning alltför mycket på självtillräckliga socialsekreterare, medan de biologiska föräldrarna har svårt att komma till tals. Föräldrar som blir föremål för detta ultimativa ingrepp som ett underkännande vårdnadshavarskapet innebär borde beredas juridisk
    assistans betydligt tidigare än vad som är fallet idag.

    När Sverige nu dessutom inkorporerat FN:s barnkonvention i svensk lag, med dess luddiga konventionsprosa, föga konstruktiv som lagtext, så kommer framgent frågan om vad som utgör ”Barnets bästa” knappast vinna mer klarhet. Barnkonventionen betonar dock vikten av att efterfråga barnets uppfattning vid ingripande åtgärder, men den som tror att den svenska socialstaten därmed med nödvändighet kommer ge barnets individuella röst större tyngd i fall som det aktuella, drar troligtvis en förhastad slutsats.

    Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Errol
   Finns det slam som inte är auktoritär?? Själva definitionen av islam är ju auktoritär – islam = underkastelse.
   Och därmed odemokratisk. Och intolerant mot i a f icke-muslimer och en lära som innebär ett konkret detaljreglerande för tanke, ord och gärning. Kan det ge goda uppväxtförhålkanden??
   Om jag vore socialsekreterare, tack och lov att jag slipper, så skulle jag aldrig någonsin kunna föreslå att en muslimsk familj godkänns som familjehem. Åt något barn alls.

   Gillad av 3 personer

  • ERROL skriver:

   Denna kombination skulle naturligtvis kunna utgöra en grund för att socailtjänsten viker ned sig; ett tvångsomhändertaget muslimsk barn från ett ultranationalistiskt palestinskt hem som placeras i en judisk familj vore troligtvis alltför politiskt toxiskt för de rosenröda socionomerna i tvärrandiga tröjor och träörhängen. Objektivt sätt så ska det juridiskt inte utgöra något hinder, men socialtjänstemännen tenderar naturligen att undvika bråk och hot från dess klienter; en stor fientligt inställd familj/ klan utöva ett inte obetydligt tryck mot tjänstemän i många fall.

   En fientligt inställd släkt skulle naturligen dessutom rent objektivt kunna verka menligt för barnets utveckling, speciellt om socialtjänsten inte avser, eller helt lyckas separera de biologiska föräldrarna från barnet så fordras det naturligen också ett inte obetydlig mått av ömsesidigt förtroende för att samarbetet skall kunna fungera för barnets bästa.

   Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    Errol
    Socialtjänsten har alltid gjort sitt yttersta för att INTE separera biologiska föräldrar och fosterhemsplacerade barn, även när det är väldigt tveksamt om det gagnar barnet. T ex om en förälder är svårt psykisk sjuk eller är dömd för att ha våldtagit barnet eller är en våldsam mördare. Då sker umgänge ändå med hjälp av ledsagare.
    Att det blir långa avstånd kan nog handla om bristen på familjehem. Vuxna i stabila svenska familjer jobbar utanför hemmet och har fullt upp med livspusslet utan fosterbarn. Muslimska kvinnor däremot uppmuntras ju inte av sin kultur att jobba utanför hemmet, utan förväntas föda många egna barn, så där kommer det kanske att finnas familjer som är villiga att ra emot fosterbarn. Fast jag hoppas verkligen att det inte blir den utvecklingen, eftersom jag anser att islam som religiöspolitisk lära är oförenlig med precis alla mina egna värderingar och åsikter om vad ett gott liv och ett gott samhälle är. Placering i muslimska familjer är därmed för mig något klart olämpligt som behandlingsinsats för barn som har det svårt.

    Gillad av 2 personer

   • Errol skriver:

    Eva Danielsson, naturligtvis så skall socialtjänsten undvika att tvångsomhänderta barn, det är naturligtvis för individen en synnerligen ingripande åtgärd. Nu råkar det vara så att vid vetenskapliga undersökningar där antalet tvångsomhändertagna barn per capita jämförts med andra jämförbara västdemokratier så kommer Sverige på ohotad första plats. Sverige har tidigare dessutom fällt vid Europadomstolen för oacceptabla tvångsomhändertaganden.

    Fallet i Gullspång hade troligtvis kunna lösas om socialtjänsten varit mer lyhörd gentemot fadern, vilken, vilket om nu de uppgifter jag sett stämmer, dessutom underkändes p.g.a. svag ekonomi, arbetslöshet, snarare en utifrån att han var direkt olämplig som vårdnadshavare, detta sagt med reservation för att sekretessen kan dölja andra missförhållanden. Här valde man alltså att ta till storsläggan direkt, inte sällan drivs dessa processer av självsvåldiga enskilda socialsekreterare utifrån direkta antipatier visavi klienten och utredningarna är inte sällan slarviga, ensidiga och präglade av prestige.
    Rättssäkerheten för de föräldrar som mister vårdnaden om sina barn är på många vis bristfällig, det saknas dokumentation och en rimlig balans visavi socialtjänstens yttranden, yttranden som eftersom de inte sällan bygger på slarviga utredningar kan leda direkt i fördärvet.

    Den svenska socialsekreteraren utgör på många vis korpralen i en socialstat som kan vara mycket repressiv och paternalistiskt självgod. Det är fullt logiskt att en västdemokrati som ägnat sig åt tvångssteriliseringar långt fram i modern tid, dessutom inte tvekar inför att tvångsomhänderta barn.

    Gillad av 2 personer

 16. Polskiego skriver:

  Folkkommissarien Volodarsky (Wolodarski) på DN (med ansvar för kulturen och pressen) är själv polack i likhet med majoriteten av de anställda ”journalisterna” på DN så då uppstår en kraftigt uttalad jävssituation om polacker på DN som också av vissa kallas Polska Dagbladet skall sättas att gräva i föregivet polska nyheter från Polen.

  Gillad av 1 person

 17. Bolkhin skriver:

  Enligt vanligtvis initierade källor drivs de ”ryska trollfabrikerna” av ingen mindre än A-berg vars dynastiske förfader var den sovjetryska centralbankens Rozkombanks allra första allsmäktige chef.Alla medlemmar i släkten A-berg har sedan dess fritt tillträde till det allra heligaste ryska i Ryssland nämligen Kreml där vittnen vid flera tillfällen sett A-berg helt fritt strosa omkring.

  Gilla

 18. Nackskott skriver:

  Om Patrik&Co verkligen ville förgöra den ohyra som kallas förvrängda,vinklade eller falska nyheter i Sverige vore Patrik&Co absolut tvungna att helt stänga ner inte bara ”public service” och Pravda-maskinen i Sverige utan även på stående fot omedelbart avskeda den absoluta majoriteten av de där anställda skamlösa propagandisterna som alla seglar under falsk flagg och som sluga con-artists har mage att kalla sig för journalister.”You are the most dishonest persons!” som Trump helt ärligt påpekade.

  Gilla

  • bejji skriver:

   Intressant med clippet från rysk TV, där också familjehemmets muslimska män i 30 -årsåldern förekommer och en av dem namnges; man undrar – fanns det ingen kvinna i det muslimska fosterhemmet i Örebrotrakten ? Hursomhelst, den äldsta dottern i den ryska syskonskaran verkar vara mycket fäst vid sin pappa – men det tog inte den svenska socialtjänsten i Gullspång någon hänsyn till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.