Bitte Assarmo: En meningslös lag som bara avskräcker skötsamma medborgare

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Ibland blir jag lite trött på att det ska vara så svårt att få reda på vad som pågår när det gäller brottsligheten. Förra helgen cirkulerade en polishelikopter över mitt bostadsområde i närmare två timmar, så länge att jag faktiskt ringde till polisen och frågade vad som hade hänt. Svaret jag fick var att det hade inträffat en ”händelse”.

Det var förstås ingen lögn. Jag tar faktiskt för givet att polisen inte åker runt med helikopter utan att det inträffat en händelse. Men ändå. Lite mer detaljer hade varit välkommet, alldeles särskilt när man bor i området. Man vill ju gärna veta om händelsen består i att någon stulit ett tuggummi på Ica eller om någon öppnat eld och skjutit ner fem personer utanför tunnelbanespärren. Men händelse som händelse, kanske.

Inte ens när polisen smyger runt med hund under min balkong, vilket har hänt då och då genom åren, vill de svara på vad eller vem de söker.

– Men jag bor här. Jag vill veta vad det är som har hänt, brukar jag klaga. Och svaret blir nästan alltid detsamma:

– Tyvärr, det kan vi inte upplysa om.

Inte sällan åtföljs det korthuggna och avvisande svaret med en uppmaning om att gå in istället för att stå och hänga på balkongen. Och jag förmodar att det där med mild och vänlig dialog främst gäller brottslingar. Ofarliga svennebananer behöver man ju inte föra dialog med, så där kan man använda den bestämda polisrösten istället för den mjuka linjen.

Jag minns en gång, när jag var ute och promenerade och hörde skottlossning. När jag ringde larmnumret suckade killen i polisens växel och sa långsamt, med samma tonfall som vissa förskolelärare använder när de har att göra med särskilt besvärliga små knoddar:

– Det var smällare du hörde. Vi har inte fått något larm om skottlossning.

– Fast ni får ju det nu, invände jag. Av mig.

– Ja, fast du är den första som ringer. Men vi kan ju inte åka ut varenda gång folk hör smällare.

– Men jag tror inte att det är smällare. Jag tror det är skottlossning, envisades jag.

– Fast det är väldigt svårt att höra skillnad på. Och vi har som sagt inte fått något larm om skottlossning.

Goddag yxskaft, med andra ord, och lika bra att ge upp. Dagen därpå visste nyhetsmedierna att berätta att det hade varit skottlossning i ungefär det område där jag, enligt polisen, hade hört smällare. Samma tid, dessutom. Det kan man kalla en märklig slump.

Jag undrar fortfarande när polisen ansåg att de hade fått ett larm om skottlossning. När en person till hade ringt? Fem? Tjugofem? Sånt får man inte veta, för när det gäller informationen till medborgarna är polisen oftast väldigt förtegen.

Med tanke på hur svårt det tydligen är att få polisen att åka ut när det är skottlossning kan jag för övrigt inte låta bli att fundera på hur det kommer att bli nu när rökförbudet på uteserveringar, och utanför butiker, träder i kraft. Butiksinnehavare, och restaurangägare, kommer att vara skyldiga att se till att deras kunder eller gäster inte bryter mot lagen. Men samtidigt får de heller inte avvisa en rökande lagöverträdare. Så vad göra?

Svar: Tillkalla polis. En polis som är så hårt pressad att de kategoriskt avfärdar ett larm om skottlossning som ett larm om smällare, bara för att slippa skicka en bil, förväntas alltså rycka ut när en rökare befinner sig för nära en butik eller en restaurang. Hur tänkte våra folkvalda där? Kanske såg de framför sig forna tiders patrullerande konstaplar som regelbundet frekventerade trottoarerna, alltid redo att vänligt men bestämt hålla ordning och peka med hela handen.

Inom polisen diskuteras den nya lagen flitigt. Och Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisen i region Väst sa till Ekot häromdagen att han inte tror det blir aktuellt att polisen kommer prioritera larm om överträdelser mot rökförbudet. Han tycker det vore olämpligt, säger han, att skicka poliser på rökförbud när de inte ens har resurser för att åka på inbrott.

Det har han förstås en poäng i. Vilket gör den nya lagen ännu mer meningslös. Dess enda effekt blir att de som struntar i lag och ordning kommer att fortsätta att röka som om ingenting hade hänt, medan skötsamma medborgare lydigt lommar iväg långt bort från butiksingångar och uteserveringar, om de alls vågar tända en cigg utomhus. När lagen sen ska utvärderas kommer utredningen givetvis att komma fram till att rökningen minskat avsevärt. Alla nöjda och glada. Buset-Svennebananen 1-0.

34 reaktioner på ”Bitte Assarmo: En meningslös lag som bara avskräcker skötsamma medborgare

 1. Tomas skriver:

  Alla dessa fjantlagar är till för att hålla svennebanan i schack. Tänk vilket fint vapen det är att använda ifall din miljöpartistiske granne får veta att du inte fattat vilken tillgång alla immigranter är? Förmodligen har miljöpartisten en presstalesperson från polisen (det är statistiskt säkerställt pga mängden sådana) i sitt nätverk som han/hon/hen/den/det kan ringa och anmäla dig så du lär dig att vara kvar under Margots/Annies stora sten.

  Gillad av 2 personer

 2. M skriver:

  Kanske man kan skapa en särskild kår av moralpoliser som bevakar rökandet? svenne-banan-poliser? Lämpligt introduktionsjobb för nyanlända.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Liberaler vill och har alltid velat. Det skall vara förbjudet både att röka och att göra något åt det. Huvudsaken är att det mesta är förbjudet, så att de rika, framgångsrika liberala makthavarna kan exploatera populasen bättre. Passar det inte får alla se till att själva bli rika och framgångsrika exploatörer! Liberalt hyckleri i ett nötskal.

  Gillad av 7 personer

  • Splorg skriver:

   Säg du som det är och kalla dem socialister istället för liberaler (Sverige har inga riktiga liberaler i riksdagen. Alla i riksdagen är Sossar i mer eller mindre utsträckning). I Sverige finns på sin höjd endast socialliberaler men att de väljer att sminka upp sin socialistiska zombieideologi med nåt så fint som liberalism gör dem inte mer relevanta för det. De största hycklarna med andra ord. #KallaSakerFörDetDeÄr 😉

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Förbud mot att röka där någon annan beträffas och förbud att själv ingripa i lagens namn eller anda är båda typiska uttryck för liberalism snarare än socialism. Liberalismen är postmilleniaristisk, socialismen premilleniaristisk.

    Gillad av 1 person

 4. .. Och så var presskonferense över skriver:

  Inom polisen diskuteras en viss lag flitigt. Och Vera, presstalesperson för polisen i regionen, berättar för mediernas representanter att hon inte tror det blir aktuellt för polisen att prioritera larm om vad som skrivs på Facebook. Hon tycker det vore klart olämpligt att delegera samhälleliga resurser till övervakning av Facebook, när de inte ens har möjligheter att i dagsläget åka ut på vanliga inbrott. Att i ett sådant läge börja jaga äldre gråhåriga tanter för vad de råkat skriva på Facebook, i affekt, skulle bara underminera allmänhetens förtroende för rättsväsendet i sig, eftersom vi idag lider av extremt stor resursbrist och därför tvingas lägga ned utredning på utredning, som även rör mycket allvarliga brott, som grova våldtäkter. Det förstår ni väl själva hur det skulle se ut om vi i ett sådant läge avsatte resurser till att jaga tanter som tar sig fram med hjälp av rollator, säger hon, utan att dra på munnen. Vilka signaler tror ni det skulle sända till allmänheten, den vi är satta att tjäna? Här väljer vi naturligtvis att prioritera förnuftet. Något annat står oss inte till buds, avslutar Vera, presstalesperson för polisen inom regionen.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Förtydligande. Vera jobbar inom polisen i en region i Norge. Så att ni inte tror nåt annat. I Sverige prioriterar polisen ingripande mot äldre svenskar.

   Gillad av 6 personer

 5. Janne skriver:

  Vi lever i en alltmer anarkotyrannisk stat. De kriminella kontrolleras allt mindre samtidigt som de oskyldiga och skötsamma kontrolleras allt hårdare. Vi får alltfler lagar och allt mindre ordning!

  Gillad av 7 personer

   • Axel skriver:

    Undrar om Annie Lööf har hållit sitt sommartal till sina 10 000 tusen lärjungar från Afganistan. Uppmanat dem att vara ömma och försiktiga mot Svenne banan flickor och röka på rätt ställen.
    Gör ni så mina lärjungar, då slipper jag gömma mig under min sten hela tiden.

    Gillad av 4 personer

 6. Palle9 skriver:

  Bitte: Tre skjutningar i Stockholm i natt – här var det tydligen inte fråga om smällare …
  Eventuellt samband, eller så kan det ha rört sig om oberoende skjutningar dvs i så fall ”spridda skurar”.
  Jag bor själv i en mindre stad – ibland (sällan) ser man en polisbil i staden, men jag har noterat att det i så fall nästan alltid rör sig om tidpunkter som förmiddag eller tidig eftermiddag – ganska hög sannolikhet att polispatrullen vid sådana tidpunkter inte kommer att störas av någon inträffad brottslighet, som skulle göra det nödvändigt med någon form av ingripande.
  Tänk om hälften av de många poliser, som sitter vid olika skrivbord på polisens huvudkontor i Stockholm kunde skickas ut på fältet.

  Gilla

 7. UlfH skriver:

  Tänk vad saker förändras under tidens gång. För inte länge sedan rökte doktorerna på sina mottagningar, idag får rökare knappt röka i friska luften.

  Gillad av 1 person

 8. Min strand skriver:

  Fisken ruttnar från huvudet och vi styrs av förrädare och det började med socialdemokraterna, alla trevliga 1a Maj tåg du deltagit i Bitte ledde direkt till detta. Så vi styrs av förrädare som tillsätter förrädare i polisledningen som nyanställer lakejer som skall förstöra resterna av det goda polisarbete som vanliga poliser utför. Detta har pågått länge, polis och militär kan potentiellt vare folkets allierade, många av fotfolket drivs av en vilja att göra gott för andra, därför så måste dessa organisationer brytas ner, jag kan inte tänka mig någon bättre än Dan Eliasson eller att vår fjant till ÖB dansar runt i Pride. Vårt förrädarstyre försöker vända polisen mot oss och infiltrera och sedan ta över precis som man gjort med media och kyrkan.

  Gillad av 11 personer

 9. Min strand skriver:

  Röklagen är ju komisk, för idag är det väl mest invandrare som röker? Skall de rycka ut till förorten och hindra gubbarna från att röka och skapa upplopp?

  Lagar är till för svenskar att följa, precis som skatterna är till för svenskar att betala. Andra gör som de vill.

  Gillad av 11 personer

  • Palle9 skriver:

   Min Strand: Dessutom rör det sig då förmodligen mestadels om smuggelcigaretter, så inte ens någon moms eller tobaksskatt blir aktuell att betala. Om så varit fallet skulle det ändå handlat om en slags rundgång då försörjningsstöd och andra bidrag härrör från skattemedel.

   Gilla

  • Maria C skriver:

   För några år sedan, i Vimmerby, tog en Sd-politiker upp frågan om det myckna rökandet bland ensamkommande på ett boende.
   Motståndet var hårt och medmänskligt. Naturligtvis måste så svårt traumatiserade människor få röka!
   Den inställningen ändras nog inte med en lag.

   Gillad av 1 person

 10. afugglas skriver:

  En polis dom slår knut på sig själv i alla situationer, kan man ha förtroende för att en sådan skall representera ett socialistiskt VÅLDSMONOPOL?

  Gilla

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Den som har respekt för polisen idag bör uppsöka psykolog.

  Den enskilde polismannen har en plikt mot sig själv att vägra lyda och samarbeta med ett dysfunktionellt system, om den inte instämmer med den förda politiken. Väljer man att hellre lyda order än att hålla sig till det ideal som ens yrke bygger på får man stå sitt kast.

  För individen medför det konsekvenser – ekonomisk och sociala – att följa sitt samvete, sin tro eller sin övertygelse, men väljer man att lyda hellre än att göra rätt skall man stå för det.

  Att respektera den som lyder likt en myra är därför snudd på sjukt.

  Envar bör fråga sig, även om den aldrig har eller kommer att vara i sådan situation, om den hellre lyder och trycker av eller vägrar och tar konsekvenserna.

  Ja, eller nej, men stå för vad du väljer. Skyll inte på amorteringar, eller biblar och koraner, eller ditt anseende hos andra – du väljer vad du gör, ingen annan.

  De poliser som endast lyder i hopp om att det skall bli bättre eller att de skall kunna dämpa den värsta idiotin, bidrar bara till att förvärra läget.

  Det gäller all verksamhet, privat som offentligt, men nu handlade det just om polisen.

  För mig som sett poliser bryta armen på en fjortonårig flicka, utan påföljd, och som hjälpt en kvinna som våldtagits av två uniformerade poliser, och som sett hur hemlösa och a-lagare sparkats och spottats på av Norrmalmspolisen, och som vet om minst ett fall där en polis medvetet körde ihjäl en person, och som Inns de Ståkkålmspoliser som förr använde stor ficklampa av stål istället för batong…

  …så är det svårt att känna sympatier. Ni vet, vi här nere, vi vet att alla de där fina reglerna bara gäller medelklassen och polisens ägare. Uppgiften var och är ju att ”upprätthålla lag och ordning”, inte ”att tjäna och skydda medborgaren”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Att vara polis i denna tid, måste vara ett extremt jobbigt yrkesval.
  Bli tvingad till att titta åt andra hållet vid riktiga brott, och spela med i klagokören över dom politiskt prioriterade brotten.
  Nej jag skulle aldrig klara det, tvärtom så skulle jag inte tveka på att skjuta ner våldsverkare och dom som inte respekterar andra människors liv och hälsa.
  Småbrotten skulle jag inte ens bry mig i.
  Jag tror många poliser lider innerst inne över i att tvingas spela med i ett sjukt spel.

  Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   ”Åk inte moped imorgon för vi ska ha en stor mopedkoll då” sa en farbror blå kompis för länge sedan. Alla mopeder stod kvar hemma och det blev en lång snutfika innan de åkte hem. Dagen efter åkte vid moped som vanligt. Nån som tror det skulle hända idag?

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Att ha snutjagen var en del av vardagen under min uppväxt.
    Vi hade rätt elaka poliser i Järfälla som patrullerade, vilket gjorde att man stannade aldrig för dom.
    Bäst var den i Bålsta, där fick man välja mellan att lämna trimmet på moppen eller en örfil. Men han slog så hårt att jag inte minns någon som inte valde bort trimmet istället.

    Gilla

 13. Björn K skriver:

  Med tanke på allt som sker har jag gjort en sammanställning över de olika åtgärder som föreslås för komma till rätta med alla skjutningar.
  Kriminologerna:
  Eftersom straff inte hjälper bör man införa straffrabatt så att ju fler man mördar desto kortare straff.
  S:
  Bekämpa det begynnande 1930-talet.
  V :
  Ta ifrån alla rika deras pengar. Detta gäller dock inte de som tjänat pengarna på kriminell väg.
  C:
  Ta hit så många invandrare som det bara går. Det hjälper inte men det ger oss fler röster från den förvirrade välbetalda medelklassen.
  MP:
  Ta hit så många invandrare det bara går. Det hjälper inte men det ger oss fler röster från förvirrade flummare.
  KD:
  Oklart men partiledaren har dock en stabil framtoning.
  L :
  Lite av alltihop ovan i lagom snäll blandning.
  M och SD:
  De enda som för ett resonemang som står i samklang med sunt förnuft och det allmänna rättsmedvetandet. Deras åsikt räknas därför inte.

  Gillad av 1 person

  • Ms skriver:

   Ja detta ordval avslöjar en som cuckold, det kan man vara även som kvinna. Indoktrineringen är djup. Socialdemokratin har skapat en slavmentalitet, ett förstört folk. Bitte sitter i sin sossebrunn och gapar om allt som är fel (och till alla idioter, M, L, Cmoch KD är också sossar, alla är infekterade, alla, alla)

   Gilla

 14. Rutger skriver:

  Min hustru brukar ilsket säga att numera är det bara vanliga svenskar som jagas. Vi har personnummer, finns på vår mantalskrivningadress och det är enkelt att driva in böter för vi har vit inkomst.

  Hela påföljdssystemet med böter, vars storlek på böterna dessutom ofta är inkomstbaserat fungerar bara på folk som lever på egen vit inkomst. Detta gäller också all rättslig hantering när någon åläggs betala viss belopp.

  Med rätta kan man säga att det finns en allt större grupp i Sverige som kan leva oberörda av hela den delen av rättssystemet som handlar om att någon ska betala. Att gruppen växt beror på Sveriges vidöppna gräns med därtill liv i kriminalitet och allmän misskötsel.

  Gillad av 1 person

 15. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  »Men samtidigt får de heller inte avvisa en rökande lagöverträdare. Så vad göra?

  Svar: Tillkalla polis. En polis som är så hårt pressad att de kategoriskt avfärdar ett larm om skottlossning som ett larm om smällare, bara för att slippa skicka en bil, förväntas alltså rycka ut när en rökare befinner sig för nära en butik eller en restaurang. »

  Ja men det är väl klart. Plötsligt kommer vi att få se hur statistiken för uppklarade brott och lagförda brottslingar skjuter i höjden, och Morgan Johansson kan framhålla hur exemplariskt den svenska polisen sköter sig och att sverige blir allt tryggare.

  Gillad av 1 person

 16. K. Ulvert skriver:

  Om man är säker på att det är skottlossning och inte smällare så får man stå på sig.
  Det är inte svårt att höra skillnad på smällare eller skott när man väl lärt sig. Skott är korta, skarpa medan smällare mer gradvisa.
  Om det är du som är målet hinner du inte höra något alls.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.