Jan-Olof Sandgren: Vi förbereds för ett nytt Fattigsverige

Jan-Olof Sandgren

Häromdagen gick jag förbi en löpsedel där Ernst Kirchsteiger storsint förklarade att han kommer att sälja sitt hus i Italien. I Expressen samma dag kan man läsa om familjen Ekerhult, som för klimatets skull nedmonterat sin välfärd till minsta möjliga standard. Numera köper man bara second-handkläder åt barnen och vintertid försöker man hålla en rumstemperatur på max 17 grader. Mamma Vanja säger att hon har svårt att förstå varför inte alla föräldrar tänker likadant. Senast jag tittade på Aktuellt visades ett långt reportage om en annan familj som bytt bilen mot två kommunalt inköpta paketcyklar. Reportaget var tydligen så viktigt att det trängde ut nyheten att Theresa May samma dag avgått som premiärminister. Så vad är det som pågår egentligen?

På 1980-talet hade jag några bekanta som levde gröna-vågen-liv i Norrland. Deras barn brukade leka med barkbåtar, mjölka getter och kläddes i hemstickat innan de pulsade i djup snö till skolan. De hade sannolikt aldrig smakat en hamburgare. Om tidningarna uppmärksammade de här familjerna så var det för att visa omvärlden hur galna de var, kanske ifrågasätta deras lämplighet som föräldrar. Samtidigt känns deras ”asketism” betydligt mer genuin än dagens klimatfamilj. De hade själva byggt sina hus av rivningsmaterial och behövde ingen pep-talk från Ernst Kirchsteiger.

80-talets ”asketer” hade tydliga beröringspunkter med den civilisationskritik som uttrycks i Henri David Thoreau’s klassiker ”Skogsliv vid Walden”, blandat med vänsteridéer från 60-talet och en gnutta nationalromantik från proggen. Det var medelklassbarn ur första generationen välfärdssvenskar som, utan att veta så mycket om jordbruk, drömde om ett småskaligt, resurssparande bondesamhälle. I allmänhet möttes de av löje och skepsis, inte minst från myndigheter. Om någon av dessa ungdomar hade satt sig med en skylt utanför riksdagshuset, hade han knappast blivit flugen till Katowice för att hålla tal inför FN:s generalförsamling. Kändisar och statschefer hade inte stått i kö för att träffa honom och han hade inte blivit helgonförklarad i media.

Den asketism som blev trendig på 2000-talet drivs mera av ångest och är på ett helt annat sätt initierad uppifrån. Sällan har det lagts ner så mycket mediala och politiska resurser på att lansera en ”gräsrotsrörelse” med det övergripande målet: ”Vi vill bli fattigare”. Och detta i ett läge när Sveriges ekonomi går som en Tesla?

Ledande socialdemokrater brukar återkommande varna för 30-talet och det nazistiska hotet. Men det verkliga hotet kom från den misär som rådde i Europa efter första världskriget och som utgjorde själva grogrunden för totalitära rörelser. Misären kom först, nazismen sen. Så vad finns det för anledning att oroa sig för 30-talet idag? Vi lever väl ändå i ett välfärdssamhälle?

Trots finansministerns försäkringar att svensk ekonomi är ”urstark” kommer allt fler besvärande rapporter från landets kommuner. Asylmottagandet har tvingat dem in i en kostnadsspiral som är svår att hejda, samtidigt som det kommunala utjämningssystemet knakar i fogarna. Att riksdagen i det läget beslutar om ännu generösare villkor för anhöriginvandring, verkar minst sagt korkat.

2000-talets asketiska livsstil brukar motiveras med klimatet, koldioxidfaran och fruktan för att haven ska svämma över – men utan att bli överdrivet konspiratorisk känns det mer som en mental förberedelse för Fattigsverige.

Är det något historien lär oss så är det att folk inte gillar att vara fattiga. Om prognoserna från Sveriges kommuner inte är gripna ur luften, kommer det inom en snar framtid inte bara att handla om att välja bort enstaka flygresor, utan också mer fundamentala ting som fast bostad, mat, sjukvård, försäkringsskydd, personlig säkerhet, en rimlig pension etc. Fallet från toppen till botten i välfärdsligan riskerar att bli dramatiskt. När ansvariga politiker inte lyckas vända utvecklingen satsar man istället på att ”mjuklanda i Fattigsverige”. Man försöker få oss att bejaka fattigdomen av ideella skäl. För att rädda världen, klimatet, flyktingarna eller helt enkelt vårt eget samvete.

Med kännedom om hur vanligt folk fungerar (utanför miljöpartiets smala krets), tror jag man har små möjligheter att lyckas. Jag erinrar mig några visdomsord från den brasilianske sambageneralen Joaozinho Trinta: ”Folket tycker om lyx. Den som tycker om misär är intellektuell.”

Nu var inte Fattigsverige något utpräglat 30-talsfenomen. Anders Leijon skriver i denna krönika om den stora inflyttningen till Stockholm runt förra sekelskiftet och vad den fick för sociala konsekvenser. Redan 1917 gick en våg av hungeruppror genom svenska städer och många fruktade för en revolutionär utveckling liknande den i Ryssland. I det perspektivet kan 30-talet nästan ses som ”ljuset i tunneln”. Visserligen rådde depression och krigshot, men det var också det decennium då den tidigare makteliten slutgiltigt tvingades kasta in handduken och Sverige skulle för lång tid framöver regeras av ett parti som representerade arbetarklassen.

Idag är det socialdemokratin som utgör den politiska eliten, medan arbetarklassen är på god väg att etablera sig inom SD. Att just sossarna är så rädda för 30-talet, kanske har sin förklaring.

60 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Vi förbereds för ett nytt Fattigsverige

 1. Fredrik Östman skriver:

  Askes är alldeles utmärkt, om den leder till minskade skatteintäkter. Man är inte riktigt rödpillrad förrän man kopplat bort sig från Matrisen, det vill säga skattefogden, den som Nils Dacke angrep. Detta är socialismens slutspel denna gång.

  Gillad av 10 personer

  • Tomas skriver:

   Önskar att flera har den inställningen dvs svälta ut eliten, alternativt ”brända jordens” taktik. Många i medelklassen som är oumbärliga i sina yrken skulle må bra av att jobba deltid genom att utnyttja den återstående förmånen att kunna få en medelinkomst intjänad på en bråkdel av tiden, på grund av högre timersättning. Blir intressant att se Regeringsunderlaget och dess väljarsvans när man skrapar i kistbotten för att muta sina väljarunderlag med bidrag eller fina offentliga positioner.

   Gillad av 6 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Ingen dum idé att skatteminimera. Varje inköp genererar ju skattekronor till ”eliten” så att den kan fortsätta förstöra landet. Det måste vi förhindra så gott det går.

   Gillad av 8 personer

   • Kalle skriver:

    Avfolkningsbygder har avfolkats pga bristen på arbete och försörjning. Regeringens åtgärder vid deras enorma insläpp av invandrare blev att avfolkningsbygderna fylldes på med invandrare. Dessa orter har ju samma status i dag, få arbetstillfällen. Det är ju synnerligen oförskämt från myndighetshåll att påstå att det är lönsamt för kommunerna med invandringen . Endast ekonomiska bördor blir ju naturligvis följden.
    Min slutsats är att politiker är fördummade och försöker att fördumma oss allmänheten också.
    Dom har lyckats ganska bra, dom sitter ju kvar i riksdagen.

    Gillad av 3 personer

   • Erik P skriver:

    Så länge som partistöden existerar kan vi titta oss i månen efter förändring.

    Partistöden möjliggör för politiker att fritt röra sig i ett parallellt universum, en bubbla där de hela tiden har mer gemensamt med andra politiker än med någon väljare.

    Ett parti försörjs idag till absolut största delen med avtvingade skattemedel, vi talar 80-90% av ett partis finansiering. De behöver i praktiken väldigt få medlemmar.

    Därför har vi all rätt att förakta valda politiker. De är inte förtroendevalda om nu inte förtroende från en partiledning räknas.

    Gillad av 11 personer

   • Fabricerad skriver:

    Jag håller med tidigare kommentar om partistödet till fullo. Systemet är synnerligen problematiskt och har lett till att politiker och partier existerar och verkar för sin egen skull, inte befolkningens. Gällande skattevägran genom att arbeta mindre förhåller sig nog verkligheten tyvärr som så att medelklassen är så hårt skuldsatt att den behöver varenda öre den kan skrapa ihop om inte, vilket jag tvivlar på, den skulle acceptera att sänka sin monetära levnadsstandard i form av färre nyköp. Rent generellt kan vi lite ironiskt se att medelklassen är den grupp i samhället som har möjlighet att får till stånd en förändring men samtidigt har den skuldsatt sig så hårt att den har berövat sig själv denna möjlighet. Tänk vilket ultimat slaveri; inga fysiska bojor eller kedjor, bara skuldsedlar.

    Gillad av 3 personer

  • Håkan skriver:

   Att betala så lite skatt som möjligt är idag (tyvärr) en patriotisk handling. För varje extra skattekrona som regering och riksdag får, desto mer saboterar de Sverige.

   Det är viktigt att minimera skatteinbetalningarna och låta ens surt förvärvade slantar gå direkt till sina medmänniskor, vilka vet bättre att använda dem än Magdalena Andersson med anhang. Och det finns många lagliga sätt att skatteminimera:

   – Köp och sälj begagnat. Moms och alla andra skatter är redan betalda en gång. Det mesta man behöver kan köpas på Blocket, Tradera, Facebooks köp och sälj, loppisar osv. Rota därför igenom dina förråd och sälj det du inte behöver!

   – Köp öl och sprit i Tyskland. Gör ditt eget snus.

   – Odla din egen trädgård. Sallad, tomater, frukt osv. Du kan bli självförsörjande på sommarhalvåret.

   – Köp solceller från Kina och driv så mycket som möjligt med sol-el. Koppla INTE upp dig på elnätet med dessa solceller – en dag kommer staten beskatta din solel om de är uppkopplade mot nätleverantör.

   – Konsumera helt enkelt inte en massa saker du inte behöver.

   – Gå och cykla istället för att köra extremt högbeskattad bilkörning (när det passar).

   – Byt tjänster med granne och släkt i det lilla. Man får sälja/köpa saker på hobbynivå utan beskattning.

   – Hyr ut sommarstuga eller rum i hus/lägenhet. Fribeloppet utan beskattning är 40000:-!

   – Många kapitalvaror är betydligt billigare i Tyskland. Om du beställer från Amazon.de betalar du dessutom inte 25% moms till Sverige utan 20% moms till Tyskland. Många varor är dessutom fraktfria från Amazon i Tyskland!

   -osv.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    20% moms betalar jag när jag beställer på Amazon.de. Det är momssatsen här i Österrike. I Tyskland är momsen 19%. Priset blir alltså lite högre än det står på beställsidan. Det räknas upp när man går till kassan. Räknar de inte på motsvarande sätt upp till 25% när de skickar till Sverige?

    Gilla

   • Gunnar Eriksson skriver:

    Ljuget om för hög koldioxidhalt i atmosfären är ett smörjmedel för folket att acceptera sin egen fattigdom. Äntligen har överheten hittat på ett sätt , att få folket minimera konsumtion. För vaddå ?
    Koldioxiden är en livets gas , som varje växt måste ha för sin existens. Halten av CO2 i atmosfären är 0,04 procent. Under 0,02 procent börjar växter att svälta.
    http://www.klimatsans.com

    Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Rött piller inför röda siffror. Innan de röda siffrorna tvingar i det sovande folket det röda pillret iallafall.

   Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Och någon klok person sa att historien upprepar sig, medan en annan klok gubbe sa att den inte upprepar sig.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Så är det. Etablissemanget har alltid oroat sig för folket och med goda skäl. Där inte överheten kontrollerar media så sköts det idag på ungefär samma sätt som i det nationalsocialistiska Tyskland genom att systematiskt tillsätta utvalda journalister och redaktörer med den ”rätta” uppfattningen. Skillnaden idag är att det finns effektiva kommunikationskanaler utanför makten. även om kraftiga ansträngningar görs för at tysta dessa så är det knappast möjligt. Dumbommar kan man förvisso hjärntvätta men knappast landets tänkande personer. Allt färre bryr sig om vad de officiella kanaler säger. De har förlorat sin trovärdighet.

  Gillad av 19 personer

  • olle holmqvist skriver:

   I HitlerTyskland hade man Goebbels RundFunk och folkets MundFunk, berättar Klemperer.
   14 dagar efter att upproret i Warzavas ghetto kämpats ned visste alla tyskar den saken.
   Med internet idag går det fortare. Men verklighetsmaskeringen tycks mer effektiv. Idag skulle Hitler säga från sitt residens i Helvetet (en våning under bunkern) : ”Om jag haft Helin istället för Goebbels hade ingen vetat om Stalingrad eller el Alamein”.

   Gillad av 7 personer

 3. slaszlos skriver:

  George Orwell, socialist och författare ( 1984 , Djurfarmen ) ” när man avskaffar den ekonomiska friheten så försvinner också den intellektuella friheten …Socialismens mål är inte lyckan . ”

  Gillad av 11 personer

   • Gunnar Eriksson skriver:

    Det blir väl än dyrare med EU-avgiften. Nu betalar vi en årsavgift på 40 miljarder . Det ska stramas åt i de sociala systemen i det att kunna betala avgiften. Samtidigt ska vi arbetande sluta flyga och åka kollektivt i det att minska en gas i atmosfären som redan är låg. Men om vi konsumerar mindre får statskassan in mindre moms, vilket leder till åtstramningar. Men EU – avgiften lär öka ! Sverige ut ur EU ! Satsa pengarna på kommuner och landsting i det att minska arbetslösheten.

    Gillad av 1 person

 4. Sulla Felix skriver:

  Jag blir alltid fascinerad när var och varannan ”upplyst” klimataktivist pläderar för att köpa begagnat och second-hand. Vem, enligt dessa, är det som skall köpa det som är nytillverkat då, oavsett om det är kläder eller annat? Någon måste ju faktiskt göra det, för annars kommer det inte att finnas vare sig något begagnat eller second-hand.

  Hur många kommer att bli arbetslösa när tillverkningsindustri och råvaruproducenter tvingas att lägga ner? Vad skall dessa göra? Hur skall de försörja sig? Både de anställda och företagen betalar skatt, varifrån skall staten hämta de pengarna? Vid så låg efterfrågan som en växande second-hand-marknad kommer att ge, kommer priserna för nytillverkat att stiga som en raket. Vem av de, dessutom ”föraktade”, inbillade konsumenterna kommer att ha råd att köpa den lilla mängd nya varor som tillverkas?

  Gillad av 7 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Frågan är om ”Eliten” förbereder sig med?
  Eller hur, dom kommer sitta i sina elfenbenstorn och äta sig mätta medan resten av landet lider.
  Försökt säga samma sak under ett halvår nu.
  organisera oss nu, och förbered motståndet, innan kaoset kommer.
  Jag har inte fel i det.
  Observera jag talar inte för egen sak, Borrad brunn odlar i princip allt vi behöver sjön är laddad med käk, ock en skog runt knuten.
  Men har ni alla andra det?
  Tänk ett varv till!

  Gillad av 12 personer

  • Tomas skriver:

   Som sagt tänk ett varv till. Man kommer säkerligen att återinföra fastighetsskatten med nivåer som överstiger tidigare rekord. Jag ser med fasa på diskussioner som förs även av sk högutbildade gällande skatter som t.ex. aktieutdelningar för småföretagare enligt 3:12 reglerna. Har man inte varit småföretagare själv glömmer man bort att för att få ta en utdelning skall pengarna bolagsbeskattas. Jämfört med att ta ut maximal utdelning enligt grundregeln istället för lön så tjänar man mindre än 20.000 kr extra per år. Är man avundsjuk på det så kan man starta företag själv det har ju vissa politiker provat på med skrattretande resultat. Nu föreslår man på ledarsidor att allmänna bidrag skall behovsprövas eller beskattas vilket ligger helt i linje med att man betalar moms på elskatten. Fantastiska idéer att ta skatt på sådant man redan skattat för. Vad kommer sedan när skutan är till hälften vattenfylld, återinförda förmögenhets/gåvoskatter, progressiva avgifter på beskattad sjukvård, åldringsvårsdsavgifter efter förmögenhet mm? En riktig skatteprepper planerar att flytta utomlands medan de kloka redan gjort det.

   Gillad av 9 personer

 6. Aurora skriver:

  Intressant analys att man verkligen ska fundera på med vilken baktanke och i vilken vinkel som olika reportage eller artiklar publiceras. Vi går mot svårare tider inom det mesta som täcker välfärd, säkerhet och trygghet. Men informationen ska kläs i positiv skepnad så att folket trot att allt är i ordning och under kontroll. Tyvärr sväljer de flesta betet med hull och hår. Sparsamhet är i grunden bra men inte på bekostnad av oförskämt slöseri på andra mer politiskt korrekt prioriterade områden.

  Gillad av 2 personer

 7. Aha skriver:

  Revolutionen äter sina barn brukar man säga. Med det menas att man ställer upp sådana rigida regler att de drabbar en själv. Inom klimatoron handlar det om sådant såsom skam att flyga. Klimatvarnarna kan inte längre flyga pga flygets nedsmutsning, eller så måste man åtminstone ligga lågt med att man flyger. Vi torde nu ha ett etablissemang som inkluderar kändisar och kulturpersonligheter och som får smyga med sin klimatkonsumtion.
  De exotiska resmålen får anstå eller så får man smyga iväg incognito. Överdådiga residens kan inte längre visas upp pga deras höga klimatpåverkan. Likaså med bilparken; den tål inte längre dagens ljus.

  Detta görs då under skenet av en ur internationell svensk marginell miljöpåverkan samtidigt som u-länderna exploderar i negativ klimatpåverkan. Det är samma suboptimering som i migrationspolitiken att ta hit en i sammanhanget rännil av människor och ge dem svensk standard istället för att med samma peng kunna hjälpa mångfalt fler på plats.

  Här skulle alltså etablissemanget verka för att klimathjälp ges lokalt i de kommande i-länderna men så tänker inte ett etablissemang som är upptagna med att hemmavid inta beundrande klimatposer.

  Gillad av 2 personer

 8. V for Vendetta skriver:

  Nytt eller begagnat, privat sjukvård eller offentlig sjukvård? Det är egentligen inte detta som fattigdomen handlar om. Den handlar mer om att den svenska löntagaren, småföretagaren eller den nya entreprenören måste slita under alltmer krassa förhållanden på arbetsmarknaden där konkurrens och ekonomiskt tighta ramar styr till fullo. En konkurrens som många gånger är utbredd p g a fri rörlighet, subventionerade arbeten av staten och ekonomiska ramar som bygger på ekonomisk fördelningspolitik. Den svenske inkomsttagaren måste dra ihop till den somaliska föreningen, till det albanska fotbollslaget, till de fruar som inte vill eller tillåts arbeta i utanförskapsområdena, till resor hem till ett hemland man för månader eller endast ett år sedan lämnade på flykt, ja man måste slita ihop till allt som man själv inte behöver. Således står man där i vårdkön men får ingen vård, tänderna ramlar ut för kostanden har ökat, skolan jobbar med knappa resurser och äldrevården med ännu mer tillstramade ramar. Det handlar således mer i min värld om valfriheten för var mina skattekrona skall användas till har försvunnit. Samtliga 7-klövermedlemmar är rörande överens på den punkten, de skall gå till immigration, sedan får det andra gå som det vill. Vi blir inte bara berövade på vår välfärd utan också i förlängningen på vår hälsa. Vad skall hända då dagen kommer när vi står inför en lågkonjunktur och den försörjande massan minskar och själv behöver stöttning? Slukhålet kommer att vara enormt och om inte förr så lär 30-talsteorierna flyta upp till ytan. det finns bara ett sätt att hantera detta…. stäng kranen, dra in på alla bidrag som har med invandring att göra, tillsätta resurser att hantera de fysiska problem som kommer att uppstå och använd pengarna på de som bidrar d v s löntagarna.

  Gillad av 15 personer

  • K skriver:

   ”Den svenske inkomsttagaren måste dra ihop till den somaliska föreningen, till det albanska fotbollslaget, till de fruar som inte vill eller tillåts arbeta i utanförskapsområdena, till resor hem till ett hemland man för månader eller endast ett år sedan lämnade på flykt, ja man måste slita ihop till allt som man själv inte behöver. ”

   Otroligt bra sammanfattat av V, det är/borde ju vara självklarheter, men det är extremt viktigt att detta verbaliseras på ett sätt som är lätt att ta till sig och sprida vidare.

   Gillad av 1 person

 9. elfyma+ skriver:

  Instämmer. Har själv vuxit upp i självhushållningens tid på ett småbruk.
  Vi levde ekologiskt nära naturen, av nödtvång, inte av ideologiska skäl.
  Vi producerade vår egen mat och värmde upp huset med egen ved (biomassa).
  Vi hade ingen bil och hade inte råd att resa någonstans, varken med tåg eller flyg.
  Vi levde i ett nästan kontantlöst samhälle- långt innan kreditkortens tid.
  För det lilla vi fick in på försäljning av mjölk och bär från skogen gick åt till att betala fastighetsskatter och skatter på ”uttag av naturaförmåner”.
  Vi hade mat nästan varje dag och våra hemsydda kläder skyddade oss mot kylan.
  Greta Thunberg och hennes bortskämda följare skulle nog inte stå ut mer än en vecka med att leva på detta ”klimatsmarta” sätt.

  Det välfärdsindustriella komplexet skulle falla ihop som ett korthus om vi hörsammade Greta Thunberg, fick panik och återinförde självhushållning.

  Gillad av 18 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Instämmer helt och hållet! Jag längtar inte tillbaka dit!
   Bo Adolfsson, Hjo
   Son till en odalbonde och uppvuxen på ett ekologiskt jordbruk

   Gilla

  • V for Vendetta skriver:

   Jag har också levt på ett småskaligt jordbruk där resurserna var små och utgifterna fick anpassas efter det. Ja, det fanns lycka och välmående, men inte mycket mer. Jag kan längta tillbaka till det naturromantiska men inser att det inte finns då det egentligen är ett enda hårt arbete att leva så. Jag såg en dokumentär om ett gäng gröna vågare som flyttade ut på landet och skulle leva naturromantiskt liv. De drömde om att plocka egna ägg, ha djur i ladugården och skörda egna grönsaker och egen frukt. Deras uppvaknande blev hårt och frun i familjen var förkrossad då hon berättade att till och med på julaftonen fick de gå ut och mata djuren …. TVÅ GÅNGER i ladugården. Det är med klimatförsoningen som med lumpen…. det är bara det roliga man minns.

   Gilla

 10. Jan Andersson skriver:

  Det är samma tankefel som på åttiotalet när katalysatorn lanserades till alla nya bilar. Många bytte då bort sina orenade bilar till nya med avgasrening för de hade fått dåligt samvete och känt sig som miljöbovar annars. Den gamla bilen köptes billigt av någon yngre person som kanske körde dubbelt så många mil om året med gasen i botten…

  Gillad av 1 person

  • elfyma+ skriver:

   Håller inte med dig.
   Införandet av katalysator på bilar 1988/89 var en klart lyft för miljön.
   De visade sig också kunna fungera ända tills bilen skrotades.
   Avgaserna bakom en modern diesel/bensinbil är numera så rena att de inte märks.
   De kan man inte säga om stinkande veteranbilar utan katalysator som kör på blyad bensin.

   Gillad av 2 personer

 11. Alltid läsvärt skriver:

  Känns som om Jan-Olof Sandgren tillskriver politiker och media allt för stor tankekraft. Den sitter nog mer hos skribenten själv. Alltid ”upplyftande” att läsa. Jag anar mer av en historisk analys, över vart vi är på väg, än manipulerande klokskap hos ett antal överdängare. Själv känner jag mest tragik. Hur så mycket elände som är i görningen, men där man ändå ständigt framhåller sina goda avsikter. Jag ser mest tänka i ett led. Och inte i kaskadeffekter, i många led. Däremot tror jag den här typen av texter kan öppna ögonen för de som vill se och navigera något bättre genom det personliga livet. Att texten skärper de egna geniknölarna. För är det något vi ständigt och dagligen marineras in i, så är det en skriande förljugenheten. Den evigt tröttande och närmast outhärdliga.

  Gillad av 3 personer

 12. Konservativ skriver:

  Fattiga länder koloniserar rikare länder. Eftersom det är omöjligt att invadera och ockupera fattiga länder. Medan det finns enorma drivkrafter att invadera rika länder.

  Gillad av 2 personer

   • Konservativ skriver:

    Vem invaderar Nordkorea? Vem ockuperar Somalia långsiktigt? Ser hur USA sjunker ner i ett moras i Afghanistan, hur länge kan de hålla sig kvar där?
    Mönstret går upprepar sig genom historien. Anledningen till att Skandinavien var en av världens mest homogena regioner var fattigdom, ej styrka.

    Gilla

 13. L xson skriver:

  Upplysningstiden betonade förnuftet och logiken i hur man skulle uppleva världen genom vetenskap och fakta och intelligens. Som motkraft mot detta kom idérörelse romantiken med två olika stora inriktningar. Emotionens som hävdade att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Nu var själen, mystiken, metafysik dvs sådant som är bortanför våra sinnen viktigt och individualiteten Andra inriktningen var Idealismen där medvetandet och tanken vs verkligen var det viktiga. Vad är egentligen sant eller inte? Man bytte fokus från objekt till subjekt. Samtidigt uppstår nationalismen i hela Europa. Nationalismen hyllar nationen, kulturen, historien och nationalstaten och dess intressen. Tyskland blev inte nazister för att de var fattiga eller hade förlorat första världskriget. Många andra länder har varit fattiga och förlorat krig och ingen annanstans i världen har det blivit nazism. Det var många saker som hände samtidigt i Tyskland som ledde fram till nationalsocialismen. Tysklands ca 20 olika delstater hade styrts av förbundskansler och kejsare fram tills 1918 då Tyska novemberrevolutionen ägde rum och kejsaren avsattes och delstaterna förklarar sig självstyrande och fristående. Landet var splittrat och man hade gjort försök med att ena Tyskland genom att införa gemensamt skolsystem där barn utbildades inom samma nationalideologi och genom att blåsa liv i nation känslan. När kejsaren avsattes ville folket ha demokrati. Nationalsocialisterna erbjöd gemenskap genom kollektivism då individualism och enskilda stater inte förenat landet. Idealismen där medvetandet och tanken var det viktiga hjälpte till att forma landet. Nu ska vi medvetet bli en nation. Det skulle vara en tanke bakom skapandet av denna nationen. Det var universitetsutbildade som var med och skapade denna genomtänkta idén genom att använda Nietzsches filosofi. Han var biologiskt lagd och menade på att människor är av olika moraliska raser. Nietzsche menade att moral är en form av tillämpad biologi. Människor har olika natur och därför också olika moraluppfattningar. Där den starkaste ska råda.

  För det första: socialisering av individen. I det nationalsocialistiska samhället tillhör individen staten. Livet är inte ett individuellt projekt. Individen tillhör kollektivet och dennes handlingar ska därför gynna allmännyttan, inte egennyttan.

  För det andra: socialisering av tänkandet. Statlig kontroll av medier och kulturliv ska socialisera människors tänkande och skapa en kultur som är uppbyggd på nationalsocialistisk konformitet och inte religiösa idéer.

  För det tredje: socialisering av kroppen. Människor inte äger sig själva utan att deras kroppar ägs av staten som också har det yttersta ansvaret för den biologiska reproduktionen av arten, sjukvården.

  För det fjärde: socialisering av ekonomin: ”Vi är socialister. Vi är fiender till dagens kapitalistiska system”. Statstjänstemän varken kan eller ska driva företag. Nationalsocialistisk ekonomisk kollektivism innebar att staten kontrollerade ekonomin. Staten ska inte äga näringslivet, den ska styra det och ställa ekonomin i allmännyttans tjänst. Man centraliserar alla myndigheter och polisen så staten har full kontroll över hur utövandet ser ut.

  Nationalsocialister ställde inte olika socioekonomiska klasser mot varandra som kommunisterna gjorde. I det nationalsocialistiska Tyskland ökar den allmänna välfärden och folket får det bättre och blir rikare och friskare då landet får bättre ekonomi genom den genomtänkta socialiseringen. Därför vill folket ha national socialism av fri egenvilja till att börja med. I Tyskland är det fulla arenor av flaggande vinkande människor som hyllar nationalsocialism vilket du inte ser i Sovjet där folk är tvingade till socialism/kommunism och straffas om de inte vill vara med. I sovjet får partiet och statstjänstemännen det bättre och blir rikare och folket får det sämre och lider av statskontroll, straff och fattigdom och alla tvingas jobba för staten. Nationalsocialister ställde grupper med olika biologisk beskaffenhet mot varandra och hävdade att det var olika folkgrupper som kämpade om makten med varandra. Socialismen blir nationalsocialister blir sedan till Hitler och nazism och spårar ur helt med massmord av grupper som måste elimineras. Det röda i hitlers flagga symboliserar socialism precis som det röda i sovjets och kinas flaggor. Precis som de röda fanorna på 1 maj.

  Jag tycker vi mer drar åt Sovjet med dagens PK moralism och ökad kontroll.

  Gillad av 3 personer

 14. afugglas skriver:

  Livsmedelsransonering har vi haft länge. Har svenska folket redan glömt bort att i många skolor serveras endast mat ifrån livsmedel som ”miljöpartiet” godkänner.
  Alla mina barn och barnbarn har mentalt indoktrinerats att det är endast så kallade eko-livsmedel som de kan stoppa i sig.
  Lika fullt redovisar ”statistiker” att matsvinnet uppgår till 35%.
  ”Ledande socialdemokrater brukar återkommande varna för 30-talet och det nazistiska hotet”?
  Varför är det obekvämt att skriva ut ordet ”nationalsocialister”, är möjligen det 35% bokstavssvinnet avgörande?

  Gilla

 15. thojak skriver:

  ‘The-state-of-the-Nation’ har nu sjunkit så djupt ner i kvicksanden att man kan dra ett travesterat uttryck (från en i sanning Statsman); ‘Aldrig har så många alla anledningar att vara så ini hum-hum förbannade på att så få har förstört så mycket på så kort tid.’

  Arma Land ! 😦
  Mvh/TJ

  Gillad av 1 person

 16. Janne skriver:

  Själv bor jag mycket enkelt. Utan rinnande vatten in i huset och med utedass, i en renoverad stuga i skogen. En del halvtaskiga lösningar uppfunna i all hast. Jag skulle nämligen med familjen bygga något helt annat. Ett större ekologiskt hus med smartare lösningar och till det ett ekologiskt avlopp beprövat sedan många år i Lärjedalens trädgårdar i Göteborg. Detta var 2007. En handläggare på miljömyndigheten i kommunen satte stopp för det. Ritningar för 50 000 hamnade i byrålådan och vi fick tänka helt om för att ha någonstans att bo annat än i en villavagn, två vuxna, två barn och en hund. Det finns två miljörörelser lärde jag mig då. En äkta och en fejkad, etablissemangets. Ekologiska avlopp är inte intressant för det kan inte kommersialiseras. De upphör inte fungera efter 15-20 år. att det ens byggs ekologiska hus alls i Sverige beror på drivna eldsjälar inom just själva etablissemanget, Så vad som skrivits ovan är helt rätt, vägen till helvetet är kantad av goda föresatser som läggs ut av falska profeter med en inte ens särskild dold agenda.

  Gillad av 2 personer

 17. Nisse i Hökarängen skriver:

  Löfvén har faktist rätt. Det är nu dags att både Ungern och Polen tar sitt ansvar och öppnar sina gränser – för att ta emot asylsökande svenskar som har tröttnat på den här utvecklingen.

  Gillad av 2 personer

 18. Björn skriver:

  80% av befolkningen har redan, på ett mycket tydligt sätt i flera val, bestämt att Sverige ska gå åt h-e, så varför ens fundera på alternativ, oavsett hur bra de än skulle kunna vara?! It´s all over now……

  Gilla

  • Disco-Kaj skriver:

   Det är inget som hindrar dig från att flytta. SD kanske kan bli största parti bland utlandssvenskar om deras väljare föredrar att kasta in handduken.

   Gilla

 19. Lasse Forss skriver:

  Människor har i alla tider ägnat sig åt att koppla bort den del av hjärnan som kallas omdöme. All aktivismen är tecken på bortkopplat omdöme. Ett axplock:
  68-vänstern. Fullständigt vansinnigt. Och tydligen så togs hjärnan över av något slags förnuft för 68-vänstern dog ju. Men nu är den tillbaka igen.
  Elöverkänslighet. Gick som en epidemi genom landet. Arbetsplatser el-sanerades. Folk flyttade ut i skogen och bodde i kojor. Någon som är elöverkänslig i dag?
  En grupp personer med bortkopplat omdöme ”vaktade” Kynnefjäll dagligen i bortåt 20 år så att man inte placerade utbränt kärnbränsle på platsen.
  Men störst av allt är klimathysterin och här har media sällat sig till aktivisterna. Ja, man leder aktivismen trots att journalisterna slår sig för bröstet och påstår att man analyserar och avslöjar allt som är falskt. Här marknadsför man lögnerna i stället för att avslöja dem.
  Listan kan göras hur lång som helst på exempel där människans omdöme ersätts av dess motsats.

  Gilla

 20. Rikard skriver:

  Hej.

  Tur att en del av oss är vana vid att vara fattiga.

  Vasa? Att det inte finns fattigdom i Sverige annat än för den late och dumme? Jo, det har vi hört sedan krinolin och stärkkrage var högsta mode: det var lögn då också.

  Prova gärna, kära medelklass som röstat på politikerpartiet år efter år, att leva på under 10 000:-/månad. En del som kommenterar här vet att det går, och en och annan har gjort eller gör det.

  Men den som är van att hushållet drar in två löner om sisådär åtminstone 30 000:- netto sammanlagt, till lån och konsumtion och så vidare?

  Vad händer med ditt liv när du eller partnern blir arbetslös, förlåt jag menar försåts frigörs som kompetensresurs för arbetsmarknaden?

  Tro inte att du har rätt till några av de bidrag du tror fattigsvenskarna lever gott på – endast den snikne myglaren kan göra det, och dessa jagas inte av de myndigheter som håller i slantarna: de är upptagna med att jaga de skötsamma som tror att myndigheten finns till för att hjälpa.

  Nej du, se om ditt hus. Sätter du mor och far att svälta bort på vårdboende, eller tar du hem dem till dig? Lämnar du de vuxna barnen i mångkulturen, eller städar du ur ett rum? Och så vidare.

  Det här är egentligen fel forum för sådana ord. De flesta skribenter, kommentatorer och läsare här är väl medvetna om att vi i landets ryska roulett nu är inne på fjärde kammaren, och det är vår tur att trycka av. Men de flesta svenska svenskar lever vidare i Baskemölla, Saltsjöbaden, Örgryte, och andra ställen, och tror att allt löser sig om man bara är duktig och duglig, att det finns välfärdssystem som ordnar med bostad och inkomst och arbete, och att det inte är någon direkt skillnad på Sverige 19– och nu.

  Det är dessa vi, trots att vi kan kivas om detaljer, måste nå nu. Vi måste, för att tala mediaspråk, öka polariseringen, vi måste använda hatretorik, och vi måste tvinga fram ett val mellan oss och de andra.

  För annars sitter dessa kvar likt dronter och tänker att det måste lösa sig, för det har det ju alltid gjort förut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 21. Per G Eriksson skriver:

  En nations rikedom skapas långsamt men dess återgång till fattigdom går snabbt – alla signaler, alla makroindikatorer och de flesta feed-backs från kommuner och landsting pekar på att Sverige är på väg att i rask takt bli ett betydligt fattigare land.

  Det förtigs att Sverige numera är en importnation och alltså inte längre en exportnation, som ett brev på posten får vi en fallande valuta vilket gör nation och folk fattigare.

  Gillad av 1 person

 22. bjornwiklund skriver:

  …..
  Vi hade det bra i sverige tills någon kom på att vi skulle hjälpa världen…..

  Det finns cirka 250 miljoner som flytt/flyttat etc. i världen varav 65 miljoner sitter i läger som drivs av UNHCR….. deras prio 1 är överlevnad . . tänk om vi i sverige lade så hisnande mycket medel till UNHCR så att deras bydget dubblas….. ja det räcker inte så längt förstås jmf med vad våra goda MP et. al. önskar MEN ger sjukvård, skolor, vaccination allt för att förbereda ett återvändande till de platser de övergivit och varierande skäl…

  MEN så mycket pengar har ju inte vi i sverige… men andra länder kan säkerligen lägga en del till UNHCR osså….

  MEN förresten är UNHCR´s budget så gigantisk?
  Endast 65 miljarder…
  kanske mycket förstås eftersom vi redan spenderar 65 miljarder via MV för
  knappt 150 000 årligen…

  OKK som ett helt lastbilslass med lök på gisken så har vi sedan år 2000 beviljat
  2 miljoner UT till en nettokostnad LCC, netto, på 4–8 miljoner dvs en ackumulerad skuld
  på 8 — 16 tusen miljarder att amortera denna skuld på 40 år utan vad eventuellt merkostnaderna ka komma ifråga…. kostar årligen 200-400 miljarder….
  En plats i ett av UNHCR´s läger kostar ett par promille av vad vi spenderar här för samma antal 2 miljoner dvs med måttet 65 miljarder för 65 miljoner blir 2 miljarder för 2 miljoner….. vi skulle t.o.m. kunna spendera amorteringarna åt UNHCR i stället …..

  eller räknar jag fel på något sätt……????

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.