Richard Sörman: Ingen förväntas behöva argumentera för sin egen existens

Richard Sörman

Integritet befriar och självrespekt ger respekt från andra. Vem ska respektera oss om vi inte ens respekterar oss själva? Det finns något osunt i att nedlåta sig till att argumentera för sin egen rätt att existera. Även talandet har ett begränsat värde.

Vi diskuterar och diskuterar. Vi argumenterar och argumenterar. Vi tror på samtalet. Vi tänker oss att demokratin hänger ihop med talekonsten. Det var därför grekerna utvecklade retoriken brukar man säga. I en demokrati är det den som övertygar andra att han har rätt i sak som ska vinna inflytande. Inte den som äger makt att göra vad han vill oberoende av vad andra tycker om det.

Men talandet ska inte styra bara politiken utan även det sociala livet. Har vi konflikter på jobbet ska vi prata ut om dem. Det är viktigt att vi kommunicerar. Talandet har en helande funktion. Även för individen tror vi. Psykologerna uppmanar oss att sätta ord på våra problem för att avlasta vårt omedvetna. Det gör gott att få prata ut.

Utmärkt! Jag har inget emot allt detta. Jag sitter själv här och bajsar ord om politik. Mina privata bryderier har jag också talat om, i privata sammanhang förstås, och det har ibland visat sig kunna vara välgörande.

Men! Och det är ett viktigt men. Det finns situationer där samtalandet och dividerandet och förhandlandet blir en fälla. Det finns relationer där det bästa man kan göra för sin egen hälsa är att inte prata, att inte försöka förhandla och övertyga utan att helt enkelt gå därifrån.

Läs vilken hemsida som helst på nätet om psykopater. Den enda hållbara strategi som finns är att hålla sig undan. Man ska inte försöka omvända en psykopat, man ska inte försöka få rätt. Det är lönlöst att tala.

Och man behöver inte gå så långt som till psykopater för att förstå att pratandet inte alltid är det mest hälsosamma sättet att förhålla sig till andra. Blir man sviken, hånad, förminskad eller förnedrad blir det knappast bättre av att man försöker prata. Att tala med någon är alltid på något sätt att erkänna den andres värdighet som samtalspartner. Samtalandet är ett erkännande av den andre: jag respekterar dig, jag lyssnar på vad du säger, dina åsikter kommer att beaktas. Därför blir det ibland bättre för en själv, men kanske också för de andra, om man tydligt visar att det inte finns något att tala om. För vad man gör genom att inte prata är att man sätter en gräns. Man visar integritet. Och integritet befriar.

Sen en tid tillbaka hade jag börjat uppleva ett äckel inför svensk samhällsdebatt. Jag mådde nästan illa av de diskussioner jag tog del av. Det var som att något var sjukt, som att det fanns en ton i debatten som var destruktiv och nedbrytande. Men jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var.

Så fick jag se ett inlägg på sociala media där någon insiktsfull person skrev om vår svenska brist på integritet. Det handlade om att människor från kulturer som ger stor vikt åt heder och respekt knappast kan se på svenskar med så mycket respekt eller beundran eftersom vi uppenbarligen inte ens respekterar oss själva. Och då insåg jag plötsligt att det var just själva diskuterandet runt legitimiteten i vår egen existens som äcklade mig. Vi diskuterar alltså om Sverige ska vara svenskt, om svenskarna äger sitt eget land, om vårt land ska domineras av vår egen kultur eller om vi istället ska ha något som heter ”mångkultur”. Hur sjukt kan det bli?

Om vi skulle ha motsvarande debatt på individnivå skulle vi se hur djupt osunt allt detta är. Tänk att man som enskild individ plötsligt skulle behöva argumentera för rätten att vara sig själv. Om någon dåre skulle börja ställa krav på att vi ska ge upp vår identitet, vårt hem, vårt sätt att leva, och om denna person dessutom skulle börja håna oss när vi protesterar mot övergreppen och kalla oss för rasister och fascister och nazister bara för att vi reagerar proportionerligt på det vi utsätts för, skulle vi då ställa oss och försöka tala en sådan person till rätta? Ja kanske till en början, men om det fortsatte skulle vi nog efter ett tag be dem dra åt h… och sedan fortsätta leva som vi alltid har gjort.

Hur skulle det ha sett ut idag i Sverige om vi bara hade haft vett att visa mer integritet? Hur hade det sett ut om vi i handling hade visat att Sverige inte är ett land man kan komma till och leva på bidrag, ställa krav på anpassning, sälja knark på gatorna, bedriva islamistiska kampanjer eller ens bygga några moskéer i någon större omfattning? Vi brukar vara bra på det där med ”visioner” och ”nolltolerans”. Hur hade det varit om vi hade omsatt det i praktiken från början?

Jag tror verkligen det är dags för betydligt mer integritet. Det är dags för självrespekt. Det är dags att sluta dividera, förhandla och anpassa sig. Och det gäller både i förhållande till människor från andra kulturer som kommer hit och de människor bland våra egna som av någon outgrundlig anledning tror att rättfärdighet består i att utplåna den egna identiteten. Vi måste befria oss från vår slavmentalitet. Vi måste ställa alla de dårar som vill göra om Sverige till något annat till svars för de övergrepp de begår mot vårt land och vår kultur. Det finns inget att diskutera. I Sverige gäller svensk lag. Sverige ska bevaras i huvudsak svenskt. Vi har rätt att finnas och vi tänker inte förhandla om det.

Integritet befriar och jag tror att även många människor i Sverige med invandrarbakgrund skulle uppleva det som befriande om de visste var de hade oss och om vi visade prov på lite sund normalitet.

49 reaktioner på ”Richard Sörman: Ingen förväntas behöva argumentera för sin egen existens

 1. Lars Strömberg skriver:

  Att hitta orsaken till ett problem är en bra början. Det kan i bästa fall lösa problemet.
  Men, hur ska lösningen verkställas?

  Vi läser och hör massor av debattinlägg, citat och intervjuer där ordet ‘måste’ är centralt:
  -Vi måste tänka om…
  -Det måste bli ett slut på…
  -En förändring måste till…

  Jag får känslan av att alla de ”pratare” som formulerar alla dessa ”måsten”, menar att de därmed har lämnat sitt bidrag till förändringen. Nu har de tagit första steget och visat vägen, nu får ”andra” fixa resten.
  Prataren kan redan nu känna sig tillfreds, med ett plus på sitt sociala-ego-konto.

  PS
  Jag exkluderar såklart inte mig själv från det jag skriver här ovan.

  Gillad av 5 personer

   • karl oskar skriver:

    Vi har ett sjukligt förhållningssätt till UTTALADE goda avsikter, ambitioner, målsättningar.
    Får ej ifrågasättas. Vi faller platt.

    Inga resultat, leveranser!? Då går det bra med samma goda avsikter igen. Och igen. Och igen.

    Se på politikerna.

    Gillad av 1 person

  • Ms skriver:

   Röstar du SD eller Afs? Annars så är skyldig och är inte villig att göra ens det lilla du kan. Jag uppfattar det ungefär som du, men att många som skriver verkar tro att de därmed har gjort sitt och slipper rösta MOT, slipper rösta SD eller Afs.

   Gillad av 3 personer

 2. JL skriver:

  Pudelns kärna. Bra skrivet.

  Själv har jag för LÄNGE sedan slutat be om ursäkt för svenska beteenden (bortsett från den vidriga socialismen, och alla dess konsekvenser)

  Istället argumenterar jag för överlägsenheten i det traditionellt svenska sättet att uppfinna, agera, strukturera och samarbeta.

  Att ha bott större delen av mitt vuxna liv utomlands i ett tiotal länder har nog varit en ögonöppnare.

  Utomlands ser man i alla fall allt det positiva i svenska beteenden. Att importera, och vara positiva till ”berikande beteenden”, från diverse shithole countries är otroligt destruktivt för Sverige.

  Blott Sverige svenska kulturförnekare har.

  Gillad av 8 personer

  • BB skriver:

   Sprängningarna i Sverige ökar lavinartat.
   Sp även skogsbränderna.
   Sö även våldtäkterna
   Så även personrånen o.s.v.
   Helt naturlig utveckling med tanke på att Sverige under många åt släppt in grovt kriminella från tredje världen, folk som helt saknar respekt för andras liv.

   Nu har dessutom EBT fått kalla fötter och skrivit en debattartikel om KD:s invandringspolitik där hon bara trampar ner sig ännu djupare i gyttjan.
   https://www.friatider.se/nu
   Hon vill alltså plötsligt minska invandringen med 70% säger hon för att inte tappa fler väljare, men samtidigt ska alla de från tredje världen som fått stanna här också få ta hit sina anhöriga.

   Ehh, hur räknar du nu Ebba, det lär inte bli nån minskning med 70%, det lutar åt en ökning med 70% snarare?

   Ett lysande exempel på den politiska nivån i Sverige…

   Gillad av 9 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Mycket bra skrivet! Med erfarenhet från flera liknande situationer där jag lyckligtvis kunna vända ryggen till utan större kommentarer och mått mycket bra av det, så vet jag att den kvinnliga metoden att ”prata ut” sällan fungerar.

  Gillad av 2 personer

 4. Anders skriver:

  Helt riktigt, men tyvärr för sent. Demografin talar sitt tydliga språk. Vi kommer, även om vi helt skulle stoppa all Invandring, att inom en generation bli monoritet i vårt eget land. Hälften av alla nyfödda har nu invandrarbakgrund. Och med invandrarnas högre födelsetal är loppet kört.

  Gillad av 9 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  Då jag gillar utmaningar, har jag djupt begrundat hur multietniska regioner bäst bör ordnas för att bli fredliga och trivsamma. – En uppgift man borde ägnat sig åt redan vid imperiernas sammanbrott i Östeuropa.

  Rätt lösning är samtidigt den, där all kvarvarande dansk bitterhet över förlusten av de östra landskapen dunstar och den där finlandssvenskar i Finland och finnar i Sverige själva väljer vem de skall känna solidaritet med.

  Gilla

 6. Jari Norvanto skriver:

  Den ursvenska barbarens syltrygg medger den högt utvecklade flexibiliteten. Vördnaden för den andre gör svennebanan andäktig inför den ädle vilden med de färgstarka plymerna och koleriska laterna.

  Gillad av 4 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Väl talat. Det lönar sig inte att diskutera med psykopater eller fanatiker eller frälsta.
  Handling säger mer än ord. Satir och gyckel kan ge mer än sakargument för förståelse. Politik är mer emotionellt än rationellt.
  Personlig integritet måste balanseras med behovet av kontakt med andra och tillhörighet. Slagsida åt konsensuskultur och ängslighet för vad andra ska tycka, ger väldigt lite civilkurage och självständigt tänkande. Samarbetet och samförståndet har kanske behövts för att överleva i vårt kalla klimat. Slarviga och svaga överlevde inte förr utan att andra tog hand om dem. Har vi därför utvecklat svårigheter att låta folk klara sig själva? Eller vill vi bara visa att vi är duktiga – mota vårt mindervärdeskomplex. Inte vet jag, men jag vet att jag är heligt arg på att de som ska representera mitt land tar sig rätten att skänka bort det. Av maktstrategiska skäl. Till invandrare här och resten till EU och skurkorganisationer som FN. Vi rånas på våra rättmätigt ägda tillgångar och svenska tillvaro på initiativ av dem som egentligen ska skydda oss. Den sovande svensken tror att vi har råd med det och att det kommer att ordna sig. Själv har jag sömnsvårigheter.

  Gillad av 16 personer

 8. Äckladmedelålderskvinna skriver:

  Ja känner också äckel. Det är nästintill outhärdligt att följa svensk politisk debatt. Varannan stund äckel och vrede, varannan stund tankar om flykt. Min egen alltså. Jag känner mig som ett levande exempel på uttrycket ”obekväm i kulturen”. Fast det får nog utsträckas till ”född i fel århundrade” för att beskriva min upplevelse av mig själv just nu.

  Gillad av 8 personer

 9. Elisabeth skriver:

  Du är något på spåren, Richard S. Man bör definitivt strunta i att dansa efter andras strängaspel. Du skriver att du upplever ett äckel inför pågående samhällsdebatt. Ja, du menar väl den som pågår i MSM. Eller på arenorna i Stockholm. Men man mår bättre om man ignorerar självgoda käbblares käbbel. Eller skrattar åt dem. Vi vanliga, normala medborgare känner stor självrespekt och har vettiga hedersbegrepp, det vågar jag påstå. Och så är många av oss varmt lokalpatriotiska, åtminstone här nere i Skåne. Jag antar att du också läser diskussionerna på Flashback. Där pågår den verkliga debatten. Den som räknas. Mycket uppfriskande.Måtte inte staten lyckas stänga ner denna site.
  Förresten så har lilla Greta utlyst vild storstrejk i september. Ska bli intressant att se vilka stollar som deltar i den. Det går inte att ta Greta-jippot på allvar.

  Gillad av 9 personer

 10. Reinfeldt flew over the cuck's nest skriver:

  Slutade läsa vid ”Sverige ska bevaras i huvudsak svenskt”. Tråkigt på en annars så bra text att du inte kunde ta den hela vägen över mållinjen utan att pudla inför fiendens vilja.

  Gillad av 3 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  En mycket bra krönika. Nu tar vi ett steg till: är du stolt över att vara svensk? Stolt över att vara något man endast kan bli genom födsel, rätt uppväxt och rätt leverne i rätt kombination? Det kan bara ämne för att fortsätta tanken du börjar härovan.

  Du landar troligen i att vara patriot: trogen de ideal ditt folk, och därmed ditt land, borde mätas efter.

  Förfädernas slit, krig, och kamp både inåt och utåt – för makt, för frihet, för överlevnad.
  Egen makt över det eget ägda.
  Kronans ägande av det som landets försvar kräver.
  Utlänningar hålls kort och vistas i landet på nåder, inget annat.

  Till slut kanske du i ditt umgänge högt vågar säga: ”Sverige är svenskarnas land, och den utlänning som inte underkastar sig det skall skickas hem!”

  Bli inte förvånad om de flesta svenskar tycker du är konstig, och de flesta utlänningar tycker du är normal. Jag vet inte hur många gånger utlänningar frågat mig om jag verkligen är svensk just på grund av mina åsikter och att jag framför dem helt skamlöst. Jag vet inte hur många gånger svenskar tyckt jag är en hemsk människa som tycker att utlänningar som inte erkänner svenskarnas ställning som herrar i sitt eget hus skall kastas ut.

  Du är på en resa, tror jag, och som du vet finns det resor som gör att man aldrig kan återvända till startpunkten: det Ithaka du minns finns inte längre väl din odyssé är avslutad.

  God tur,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 11 personer

 12. Att rida på en ljusstråle skriver:

  Var det inte Albert Einstein som i en av sina tankefigurer försökte föreställa sig hur världen skulle se ut om han kunde rida på en ljusstråle? Som också hjälpte honom analysera tid och rum, och gav tidiga tankar om svarta hål. Som han själv vid denna tidpunkt enbart trodde bestod av fria fantasier. Resten av utvecklingen tillhör numera vår gemensamma historia.

  Man kan även se på ljus som den blinde ser det. Att utan ljus ser vi inget alls. Ljus uppträder, för den seende, som ett råmaterial för synenens perception. Och hjärnans bearbetning av den. Som ger oss vägledning och hjälp för navigation genom rummet och som också gör att vi kan njuta av solnedgångar och blommornas större skönhet.

  Men så finns där även den mentala upplysningen. Inom oss själva. Som seende och blinda delar med varandra. Hur vi bygger upp inre världar av symbolisk karaktär. Som i tankar om vad kultur består av. Och vad individualitet, gemenskap och självrespekt ytterst vilar på. Företeelser vi inte kan ta på. Eller ens fånga som fotografi. Yttringar och reflexer från något djupt mänskligt, men nog så verkligt, men ändå så svårfångat. Lika verkligt som en svetsfog eller den gamla eken utanför fönstret. Mer av verklighet än den Einstein föreställde sig när han i fantasin färdades på sin ljusstråle. Eller när Neil Armstrong tog det första steget på månen. Ett mänsklighetens större kliv.

  För tankeutbyte hjälper oss alla att se lite bättre. Tvingar oss att rubba våra inre cirklar. Att vrida och vända på egna och andras idéer om världens beskaffenhet. Rentav ifrågasätta verklighetens natur. Som Albert Einstein gjorde. Få egna tankefigurer att bli mer tydliga, genom att ställa dem i kontrast till övriga. Och därmed mjuka upp personligt koagulerade tankevärldar, som de flesta av oss går och bär på. För egna tankar kan fungera som osynliga fängelser. Vars fånge behöver befrias. Där mötet med andra tankevärldar får oss att utvecklas, och befrias ifrån låsningar. Rentav inspireras att ta det där extra lilla steget, som Neil Armstrong tog på månen. Och som blev så stort. De mer mentala och symboliska stegen. Som i längden för oss alla framåt.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Du ljusstrålen: Vackert formulerat, men som det heter ”Solen lyser över onda och goda!”

   Poängen med Sörmans text är just att vi inte är några fritt svävande ljusstrålar utan förankrade i en kulturell verklighet.

   Gillad av 3 personer

 13. svenne skriver:

  ”Och det gäller både i förhållande till människor från andra kulturer som kommer hit och de människor bland våra egna som av någon outgrundlig anledning tror att rättfärdighet består i att utplåna den egna identiteten.”

  ”De människor bland våra egna” som har bidragit till den under decennier pågående utplåningen hade från början troligtvis ingen aning om att den förda ”mångfaldspolitiken” skulle resultera i att Sverige skulle bli ett avskräckande exempel för andra länder i framtiden.

  Det har hela tiden funnits en naiv godhet där förslag om krassa överväganden med hjälp av konsekvensanalyser har betraktats som utslag av rasistiska och onda avsikter. Trots att praktiskt taget hela journalistkåren, en del samhällsvetare, diverse ”kulturarbetare”, tyckare och några ”goda” politiker – som t.ex. Bengt Westerberg – har basunerat ut mångfaldens lov så är denna skara inte representativ för väljarkåren då det handlar om invandringspolitiken. Detta faktum visar sig ju i att man inte har vågat låta befolkningen rösta angående denna fråga.

  Jag anser att politikerna inte har haft mandat att bedriva invandringspolitiken på det sätt som har skett under årtionden. Journalisterna har en stor skuld i detta på grund av att de mediala plattformarna har missbrukats genom vinklingar och förhindrande av meningsmotståndare att komma till tals. Frågan är hur mycket det går att återupprätta vår identitet, och stoltheten över vårt land, men om viljan vaknar så kommer domen över de figurer som har bidragit till situationen att bli mycket hård.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Molin skriver:

   Ja just det Svenne: ”Jag anser att politikerna inte haft mandat att bedriva invandringspolitiken på det sätt som skett under årtionden.”
   Så är det, jag är tillräckligt gammal för att veta att politikerna aldrig frågade oss innan Palme och S tillsammans med M, C, FP(L), C och KDS(KD) beslöt att Sverige skulle omvandlas till ett mångkulturellt land!!! Detta finns beskrivet i mångkulturpropositionen med benämningen SOU 1975:26. 1975 står för årtalet den antogs i riksdagen, och 26 är löpnummret för detta år.
   Att göra detta utan en landsomfattande debatt är något så oerhört odemokratiskt så det går inte att beskriva!
   Ta fram den på nätet, läs och begrunda. Ordet mångkultur finns inte i ”proppen” men andemeningen är densamma i och med att utlänningarna som bosätter sig i landet och får permanent uppehållstillstånd får samma rättigheter som vi svenskar i landet som äger landet. Våra politiker, som vi ej själva väljer utan det gör partiernas fåtaliga medlemmar själva, ger bokstavligt talat bort vårt ägandes land till folk från hela världen!
   Tänk långsamt efter: detta som pågått nu i 44 år är något så oerhört gjort mot Sverige och oss svenskar så det kan bara kallas för LANDSFÖRRÄDERI!
   I Sverige bor idag omkring 7 miljoner etniska svenskar, vi har nog aldrig varit fler och vi förökar oss inte eftersom vi föder omkring 2 barn per par. Men i landet bor det också drygt 3 miljoner utlänningar från väldigt många olika länder! De flesta som kommer nu är muslimer från Mellan Östen och Afrika. De föder väldigt många barn, vilket kommer att göra så att de inom mindre än 20 år eller så är fler än vi svenskar! Då är vi inte herre i eget hus längre! Sverige blir något helt annat. Vi måste handla på något sätt för att hjälpa våra barn och barnbarn!

   Gillad av 3 personer

 14. Helene Bergman skriver:

  Stort,stort tack! I Sverige är stolthet, besläktat med integritet, inte populärt! Har många gånger fått höra:
  ”Var inte så stolt!” ”Du är alldeles för stolt!” Att vara stolt som kvinna är ännu värre än att en man är stolt.
  Särskilt kvinnor tål inte stolta kvinnor! De stolta kvinnorna ska böjas, helst knäckas !

  Gillad av 3 personer

 15. Min strand skriver:

  Just det slavmentalitet, det är är så jag upfattar svenskarna. Jag stod nästan inte ut bland alla moderater på skolavslutningen, barnen sjöng om att ta över världen, ingen fattar att det är de arabiska barnen med camouflage t-shirts och rakade sidor på huvudet som tar över. En försäljare av elektronik här och jag har samma åsikt om saker, men igår så enades vi om att hoppa över det vanliga snacket, han konstaterade att det ändå inte går på rätt håll, han var deppig. På stranden kom fyra ungdomar som tydligt inte hörde hemma där, de var svenskar men från något sämre område, de började gapa om att sabba, och slängde en solstol så den gick sönder. Jag konfronterade dem och kallade dem loosers, ”nej vi vann” sa en, de hade visst spelat fotboll, de fattade inte ens vad jag menade. Det är kört för Sverige, det är ju inte bara invandrarna utan kvalitén på svenskarna är usel och den blir sämre, de saknar ju förutsättningar att ens förstå vad som sker, att de är slavar. Det är så uppenbart att det vi upplever är slutet på en era, den socialdemokratiska slavstaten sjunger på sista versen, jag har känslan av att det är värre än i Sovjetunionen, att den långsamma indoktrineringen under över 50 år har förstört vår kultur men också skapat människor med ett patologiskt förhållningssätt till verkligheten. I Sovjet så levde många i armod och våldet var ständigt närvarande, så de visste vad verkligheten var, i Sverige kommer den att komma som en överraskning.

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   De ungdomar som jag träffar på universitetet är i mycket stor omfattning helt indoktrinerade. De reagerar med ryggmärgen så fort någonting börjar närma sig åsiktskorridorens väggar – de vill verkligen ha det så här!

   Om de ”högutbildade” männen är frälsta av värdegrunden och den övriga delen av manliga befolkningen är mer eller mindre på apstadiet, då är det nog vägs ände för det svenska folket. Om 200 år så är det ingen som sörjer över att det försvann, liksom så många andra folk gjort förut.

   PS

   Li Engnell är delvis inne på samma sak som R Sörman:

   http://www.fristad.eu/2019/06/gatubilden-och-anstandigheten/

   Gillad av 4 personer

 16. Min strand skriver:

  Detta är väl ett steg, snart inser Sörman att de vill ha det så här. Jag undrar om han ens då kommer att rösta mot? SD eller Afs? Jag uppfattar det som om det är ytterligare en del av slavmentaliteten att man inte ens öppet beskriver vad man röstar på, så är det inte alls exempelvis i USA. Jag uppfattar väldigt många av Patriks inlägg, och många andra på dessa sidor som befinnande sig i ett slags imaginärt ingemansland mellan de faktiska politiska alternativen, jag håller med om många av argumenten och förslagen, varför inte personval osv osv, men nu är det inte så. För mig så är demarkationslinjen mot förrädarna i den globalistiska vänstern (dit även M räknas) monumental, långt högre än Trumps mur, jag anser pk-isterna vara skadliga på ett sätt som sällan skådats, de åsamkar för egen vinning irreparabel skada på sin egen kultur, de har formaliserat att såga av den gren som alla som röstar fram dem sitter på så att de kan parasitera på toppen av ett gigantiskt skatteberg.

  Så det som jag ser som otroligt märkligt det är detta ingemansland som DGS befinner sig i, att säga att man röstar SD betyder inte att man gillar allt SD står för, eller personerna. Personligen så röstar jag Afs, MED befinner sig kanske på MOT-sidan, men jag ser det dom en startpunkt att faktiskt säga öppet vad man röstar på. Röstar man inte MOT så blir varenda stavelse man skriver på DGS hyckleri. Jag uppfattar att många inte accepterat att vi har förlorat, precis som fritänkare i vilken diktatur som helst, vi styrs av en politbyrå och ägnar oss åt kremlologi. Istället borde allt börja med att se var demarkationslinjen är, placera sig på tätt sida om den och förhålla sig den faktiska verkligheten.

  Man blir inte SDare av att rösta SD, det enda man säger är att man röstar MOT.

  Gillad av 10 personer

  • Min strand skriver:

   Jag vet inte om jag gör mig förstådd men om man håller med om ens en bråkdel av analyserna på dessa sidor, inte minst Eddies, eller Omars, så är det ju en absolut självklarhet att man endast kan rösta på SD (med Afs och MED som fröröster) så det borde vara en STYRKA att säga detta klart och tydligt. Man är en tankesmedja som är MOT, och som en självklarhet så måste man lägga sin kraft när det gäller bakom faktiska politiska alternativ, sedan kan man så klart försöka påverka dessa alternativ.

   Det jag tror dock, det är att många skribenter fortfarande tror att de kan påverka sitt favoritparti i sjuklövern, man låter slavmentaliteten styra sig. Ta Westerholm exempelvis och hans fega slogan om att alltid vara i opposition. Det är ju patetiskt, för han är inte alls alltid mot, utan lade sin röst på L och säger sig bli besviken! Som om vi inte vet att de vill ha det så här. I EU-valet så stödde han en moderat (som inte kom in). Så Westerholms slavmentalitet gör sig gällande genom att han tror att han inte måste rösta mot, men han säger åtminstone vem han stöder så blir explicit i sitt hyckleri. På DGS så är det implicit.

   Gillad av 7 personer

 17. Erik Björn-Rasmussen skriver:

  Tack Rickard för en mycket djupt tänkt krönika.
  Som läkare som sätter läkekonsten högt har mitt främsta verktyg varit anamnesen. Ordet härstammar från Sokrates och betyder grovt sett: ”Konsten att hjälpa en medmänniska att komma ihåg det hon redan omedvetet vet.” Eller uttryckt på annat sätt. Att förstå en annan människas (patients) nuvarande livssituation och sjukdomssymtom.

  Denna sorts förståelse (alltså läkekonst) är idag en utrotningshotad art. Inte bara i sjukvården vilket är tragiskt i sig utan i samhället i stort. Det är viktigt att sätta kvalitetsstämplar på samtal. Högsta kvalitet gäller för samtal mellan fyra ögon där båda visar god vilja. Sedan med fallande kvalitet via kommentarsfälten på internet ner till twitter och andra mer snärtiga utbyten av meningar.

  Min rekommendation är att vi återgår till samtal mellan fyra ögon. Långsamma och eftertänksamma sådana. Sådana som bygger förtroende mellan individer. Nya plattformar för den svenska kulturen.

  Gillad av 1 person

  • Ms skriver:

   Jag håller med om samtalen, det är en konst, men det är också ett faktum att båda inte kan ha rätt i avgörande frågor. Den accepterade diskursen i samhället är fullständigt fel, så när jag diskuterar så har jag kanske fel i någon detalj, men de jag diskuterar med har helt grundläggande fel. Detta blir klart i förtroliga samtal mellan fyra ögon, endast med släkt och väldigt goda vänner kan man ha dessa samtal i min erfarenhet, och det som sker är att deras ögon pilar hit och dit, de vill inte förhålla sig till verkligheten, de vill inte ta pillret så de vaknar, de söker en utväg så de slipper ta ställning. De vill inte ha samtalet, de vill sova vidare.

   Har du egna positiva erfarenheter?

   Gillad av 3 personer

 18. Hovs_klipphällar skriver:

  Befriande läsning! I ett normalt land vore mycket av dagens offentliga samtal helt irrelevant.
  Att vår kultur och våra värderingar ska vördas och försvaras är rena självklarheter som står över all diskussion!

  Allt tal om ”mångkultur” är sinnesrubbat struntprat. Om man ens börjar diskutera saken är man redan förlorad.
  Hur kunde makthavare tänka som de gjorde år 1975? Tja, efter 2:a världskriget fanns det en rädsla för vad en aggressiv nationalism kunde ställa till med. Men båda de stridande parterna var ju nationalister!
  Skillnaden var att det på den tyska sidan odlades fram en närmast socialdarwinistisk herrefolksmentalitet, där erövringskrig sågs som ärofullt och något av det högsta goda.

  Inte förvånande att Hitler beundrade islam. Han såg samma tankar i dess officiella skrifter som han själv ville tillämpa i stor skala. Alltså att det finns ett utvalt folk som ska härska över alla övriga — och att våld är något gott då det tjänar ens egna syften. Just det tänkande som gjorde islam oerhört framgångsrikt för 1400 år sedan.

  Se denna utmärkta video av Bill Warner: ”1400 år av fruktan”

  — Västvärlden lider än idag av den skräck den injagades för hundratals år sedan, under islams första expansiva fas.

  Likt kuvade hundar böjer man sig i sig Västeuropa än idag för islams erövringar.

  Gillad av 4 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Alltså att nazismen skulle varit ett fredsprojekt?? Ja vad kan jag svara på sådana stolligheter?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej, att nazisternas krigsprojekt var imperialistiskt och inte nationalistiskt. Varför skall vi acceptera att NSDAP får definiera om nationalismen när vi inte tillåter DDR eller Nordkorea definiera om demokratin?

    Gillad av 1 person

 19. olle reimers skriver:

  Nedan länkade video, som är en intervju med G. Edward Griffin som intervjuade en avhoppad KGB-man för fyrtio år sedan, visar på ett fullständigt skrämmande sätt förklaringen till varför vi idag är där vi är i vårt land.

  Den generation som i huvudsakligen är den som är tongivande i Sverige är indoktrinerad på exakt det sätt som KGB-agenten förutsade på den tiden. Han sade också att detta var en medveten och mycket långsiktig strategi från KGB:s sida.

  Det allra mest skrämmande är den förutsägelse att om man lyckas indoktrinera en generation av blivande beslutsfattare måste man visserligen tänka i en period av 15-20 år, men att belöningen är att man då fått till stånd en oåterkallelig effekt, som man inte kan råda bot på på annat sätt än att man uppfostrar nästa generation att tänka på rakt motsatt sätt. Frågan är dock vilka som skulle kunna tänkas att vara i stånd att göra detta när alla de viktiga funktionerna innehas av de PK-frälsta.

  En viktig del av förutsägelserna handlar om att de som är tillräckligt marinerade är oemottagliga för fakta som talar emot deras övertygelser. Ett fenomen som nog många av oss här på DGS har fått erfara.

  Beviset på att ovanstående är riktigt är klimathysterin. Här ser vi mycket tydliga prov på att sakliga argument inte hjälper. De kommer att genomföra svältsinekuren och när det hela är över och inga katastrofer har inträffat så kommer de att ta åt sig äran för det!

  Slutsatsen, om observationerna är korrekta, är att Sverige i så fall är förlorat och kommer att försvinna under ytan som ett slags Atlantis vars existens i efterhand aldrig kommer att kunna bevisas och som vi här på DGS bara kan berätta sagor om.

  Gillad av 6 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Olle Reimers
   Skrämmande ja, men vi får ändå inte ge upp. Skillnaden mot gamla Ryssland/Sovjet är väl ändå att infödda svenskar är uppvuxna med många generationers långa tradition av yttrandefrihet och personliga friheter och rösträtt. Plus välstånd i sjuttio år. Det är ju allt detta som perforeras nu i högre rakt än tidigare, av sju riksdagspartier och övriga etablissemanget. Vi måste försöka påverka mer med känslor, inte bara med förnuft och fakta, använda begrepp och exempel som är jordnära men ändå lyfter blicken Det är ju ungdomar och kvinnor i alla åldrar det främst handlar om. Klimatalarmismen spelar både på typ kvällstidningsoro och präktighetsbehov och det förföriska att tillhöra en global väckelserörelse.

   Gillad av 2 personer

 20. lookslikeanangel skriver:

  Ojord

  kallade lilla granntjejen (3-4 år) min s.k. rabatt!
  Inte jord eller växter eller ogräs. Nej, ojord var det!

  Häromdagen kom jag på mig själv när jag skulle sagt
  ”mångkultur”, så sa jag istället ”omkultur”!
  Låter som omprogrammering faktiskt.

  Är det Freud som spökar?

  Gillad av 2 personer

 21. afugglas skriver:

  Var i den svenska grundlagen står det att politikernas uppgift är att skydda medborgarens garanterade rätt till LIV och EGENDOM?
  Är våldsmonopolet endast till för att korrupta politiker skal kunna omgärda sig med beväpnade livvakter?

  Gillad av 1 person

 22. Göran Holmström skriver:

  Vilken existens? Den med världens högsta skatter, där en uppenbar idiot inte en utan två kan bli statsministrar. Den där man tvingar folk att arbeta till 70 år,
  och ljuger om varför. Eller den där politiker får pension för att förstöra landet.
  Jag är ursinnig och trött på allt prat, det är dags för handling istället.
  Ställ lögnarna mot väggen, ifrågasätt varför dom ska ha förmåner som dom inte levererar ett dugg för.
  Vi existerar inte, vi uthärdar endast.

  Gillad av 1 person

 23. phnordin skriver:

  Briljant skrivet! Det är endast folk som hatar det Svenska som har mage att vilja utradera det svenska kulturarvet. När sådana tankar har fått grepp om sinnet försvinner självtilliten och ersätts med en utopisk röra

  Gillad av 1 person

 24. Kronblom skriver:

  Att få nån förändring är som att försöka inta Masada. Sverige bara samlar på problem. Ju fler desto bättre är det önsvärda. Normala länder löser dem. Beteenden som hybris och psykopati liknar kokainistens rus.

  Gillad av 1 person

 25. M skriver:

  Att inte tala är att avvisa och isolera. Det är ett vanligt sätt att mobba andra. Intressant förstås att bristen på information gör att de som tiger inte kan anses ha någon åsikt… Då kör vi över dem.

  Och är inte det problemet? Svensken knyter näven i fickan och håller käften?

  Förövrigt finns det inget välfärdsindustriellt komplex och om man inte slåss för välfärdsstaten (kärnan) så finns det inget att slåss för om inte för finanskapitalet…nyliberalt värre…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.