Mohamed Omar: Mediernas hjälte hyllade bin Ladin

Mohamed Omar

År 2011 skapades ett narrativ inom mainstreammedia: ”arabiska våren-narrativet”. Det gick ut på att massorna i arabvärlden längtade efter ”frihet” och ”demokrati”, men hölls tillbaka av onda diktatorer. Vi som hade kunskap om islam och arabvärlden, visste förstås att det var humbug. Tar man bort diktatorerna kommer det andra som tar deras plats. Kanske blir de värre än de första. Ja, kanske blir de islamister.

Men många okunniga västerlänningar rycktes med, och andra kunniga lät sig styras av önsketänkande. Vid det här laget borde alla fattat att pessimisterna hade rätt, men arabiska våren-narrativet har fortfarande inte dött. Det blev jag varse förra veckan när gammelmedia publicerade hjälteporträtt över den syriske jihadisten Abdel Baset Sarout.

Så här skrev Dagens Nyheter:

”Sarout blev bara 27 år men räknades till en av den syriska revoltens veteraner. Han deltog i de första protesterna mot president al-Assad i staden Homs i mars 2011 och blev känd för att leda sånger och talkörer under gatuprotesterna.”

Och 2014 sände SVT dokumentärfilmen ”Tillbaka till Homs”, en hyllning till Sarout.

Ville man veta vem Sarout var egentligen, så var man hänvisad till den kommunistiska veckotidningen Proletären, som publicerade ett mer nyanserat porträtt under rubriken ”I Syrien hyllade han bin Ladin – i svenska medier är han ’sjungande målvakten’” (10/6 2019).

Man kunde också läsa den klarsynte och kloke rektor Hamid på Twitter:

”Vad ingen i svensk media har nämnt är att Jaish Al Izza, den grupp som Sarout stridit för är allierad med Al Qaida i Idlibprovinsen. Här kallar han tex IS och Al Qaida för sina bröder.”

Och:

”Här ses Sarout med ett gäng som sjunger hyllningssånger till Bin Ladin och hyllar attacken på World Trade Center.”

I Syrien stod inte – trots att gammelmedia ville påskina något annat – kampen mellan demokrati och diktatur, utan mellan sekulär diktatur och islamistiskt diktatur. Någon tredje part av moderata rebeller var aldrig att räkna med.

Det faktum att folk i arabvärlden har andra värderingar och ett annat sätt att tänka än vi i väst är inte riktigt bekvämt för det vänstervridna medieetablissemanget. Men opinionsundersökningar talar ett tydligt språk: svensken, och västeuropén i allmänhet, är mycket, ja mycket annorlunda än den genomsnittslige araben. Arabvärlden kommer inte att bli som väst bara för att de störtar sina diktatorer. Det diktatoriska finns i kulturen, i mentaliteten, i religionen.

En majoritet i Egypten anser till exempel att den som lämnar islam bör avrättas. Undersökningen publicerades efter ”våren”. Titta på The Pew Research Centers “The World’s Muslims: Religion, Politics and Society” (2013). En sådan som jag kan inte blogga, debattera och podda i arabvärlden på samma sätt som här. Och det beror inte på någon diktator.

28 reaktioner på ”Mohamed Omar: Mediernas hjälte hyllade bin Ladin

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta kan inte sägas tydligare. På samma sätt hyllade Dagens Nyheter på sin tid den kinesiska kulturevolutionen påhejad av det svenska vänsteretablissemanget. Huruvida detta beror på okunnigt/enfaldigt önsketänkande eller en långsiktig form av medveten orkestrerad hjärntvätt är oklart. Tiden får utvisa detta. I intetdera fallen är det smickrande.

  Gillad av 11 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Det är därför det inte bör pockas på demokrati och majoritetsstyre utan på rättsordning, när omvärlden klagar på regimer som beter sig illa.

  Gillad av 4 personer

 3. Richard skriver:

  ”Men många okunniga västerlänningar rycktes med, och andra kunniga lät sig styras av önsketänkande.”

  Det finns för många nyttiga idioter. Och för starka agendadrivande makthavare som har media i sin hand.

  Gillad av 4 personer

  • A skriver:

   Det lustiga är att ingen vet vad sharialag innebär. Folk tror att det bara är att inte gå med på det upplägget så kan man slippa. Jag tror de behöver klura lite mer på det här, nu!

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

 4. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, Mohamed. ”Arabvärlden kommer inte att bli som väst bara för att de störtar sina diktatorer”. Just precis. Det pågår ju en hets mot Syriens Assad i svenska/västerländska medier.Svensk media sked-matar tittare/lyssnare/läsare med en mycket snedvriden bild av tillståndet i Syrien. Jag menar att Assad är det bästa alternativet i denna region just nu.Han borde stöttas. Men svensk media gläfser väl för att det är påbjudet att gläfsa av storpolitiska skäl. Föraktligt.

  Gillad av 10 personer

 5. nilsdacke skriver:

  Så sant Eddie. Jag skrev redan 5 december 2011 i Sörmlands nyheter ett debattinlägg, som avslutades så här: ”Den ”arabiska våren” ser tyvärr ut att övergå till islamistisk fimbulvinter.”

  Gillad av 3 personer

 6. V for Vendetta skriver:

  Svenskt etablissemang älskar översitteri så länge det bara har österländska kulturtoner i klangen. Ve den som säger något om en människa som är född söder om medelhavet och öster om atlanten. Sedan får denna person vara vilken slaktare han vill, han har fått koka hur många barn som helst i olja och skurit hur många halsar som helst i två delar. Har han dessutom något att göra med den sk Arabiska våren, en revolution som etablissemanget aldrig granskat närmare, så är han ännu mer oantastlig. Det värsta är att vi har inte alltid turen att dessa ”hjältar” dör på plats i sanden utan rätt ofta tar de sig tillbaka till gökboet Sverige och kan återupprätta sina nätverk här och arbeta för nya revolutioner vilka innebär ond bråd död för alla som inte oavkortat köper deras krav och vilja. När de väl slagit ned sina fötter på bördig svensk mark börjar etablissemanget omgående att mata dem med allt de vill ha och önskar och inte bara det…. de börjar också omgående torgföra dem som hjältar som enbart blivit missförstådda. Ett mer cyniskt och utdraget självmord får man anstränga sig för att hitta maken till.

  Gillad av 9 personer

 7. Aha skriver:

  Vänstern hamnar alltid i fel säng. Alltid. Ligger så att säga i deras DNA.
  Har man som DNA att alltid stödja den underordnade, framför allt i relation till USA, och oavsett den underordnades vandel, då hamnar man bl.a. i säng med Islamister.

  Gillad av 2 personer

 8. Liam skriver:

  Samma enfaldiga binära dikotomi förklarar varför ”flyktingar” per definition anses för att vara goda frihetsälskande demokrater; eftersom de har flytt från ofrihet och auktoritära regimer så måste de ju per definition vara demokrater. Vad det offentliga Sverige inte låtsas om är precis som Omar skriver att bara för att man flytt från diktatoriska stater så förespråkar man inte därigenom liberaldemokratiska principer. De muslimska länderna är fast i ett destruktivt växelspel mellan sekulära auktoritära militärregimer och dito islamistiska. När de auktoritära militärregimerna slår ned på islamisterna så välkomnas de i naiva Sverige som förkämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, när sanningen är att de om de fick chansen i sina hämländer skulle inrätta despotiska teokratiska enpartistater. Typiskt nog så har det socialdemokratiska partiet och ”Tro och solidaritet” utvecklat denna förljugna tankefigur till fulländning.

  Gillad av 5 personer

 9. Niklas R skriver:

  För att vara en före detta muslim så slänger du dig med väldigt västerländska politiskt korrekta termer som ”islamism” och ”islamister”.
  Ingen som känner islam använder dessa termer eftersom en god muslim underkastar sig alla Muhammeds påbud så som islam förespråkar. En som inte gör det är antingen en otrogen eller avfälling från den rätta tron och därmed inte en muslim.

  Det finns inga ”islamister” – om du påstår motsatsen ligger bevisbördan på dig att påvisa skillnaden mellan en ”islamist” och en god muslim.
  Det finns ingen ”islamism” det finns bara islam. Sedan vilken version du tror är mellan dig och Muhammed.

  Så varför du, av alla debattörer, slänger dig i termer som ”islamister” och ”islamism”, du som faktiskt vet bättre, är för mig oförklarligt. Att Bitte nedan slänger sig med termer som ”islamister” är förståeligt, hon är socialist, hon vet inte bättre. Hon tror faktiskt att det finns en västerländsk, mellanmjölks islam som inte förespråkar total underkastelse till Muhammed, utan är en arabisk version av kristendomen.

  Speciellt udda blir det när du själv påpekat i historier från din muslimska tid hur vanliga imamer predikar i Sverige och sedan hänvisar du till Pew Research Institute undersökning om vad muslimer tycker och tänker.
  Enligt dina egna premisser ovan skulle det innebära att 74% av alla muslimer i Egypten är islamister. Om 74%, den absoluta majoriteten, är islamister, då är de inte islamister, då är de goda muslimer.

  Gillad av 5 personer

  • Guggen skriver:

   Man behöver göra skillnad på det.
   För det första…
   Om man frågade människor i Sverige på 60-70 talet om de var kristen ville en majoritet svara ja på frågan. De döptes, konfirmerades, gifte sej, döpte sitt barn och begravdes i kyrkan. Vilket gav minst fem kyrkobesök på en livstid. Frågade man sen om de trodde på Gud blev det nog i många fall ett tvekande svar.
   ”Kristen” var till stor del kultur. Inte så mycket ”Gudstro” och inte mycket kunskap om Jesu liv och lära. Skillnaden var ”personlig kristen”, troende m.m.
   Det samma kan man nog räkna med att gäller för muslimer. Mycket kultur. ”Gudstron” och kunskapen om profeten och den egna religionen är begränsad.
   …och för det andra.
   Säger man ”Islamist” så åker man inte dit för ”hets mot folkgrupp” lika lätt.

   Gillad av 1 person

   • Niklas R skriver:

    Ingen kan påstå att man hetsar mot någon om man säger att de är goda muslimer.
    Låter mest som ursäkter i mina öron.

    Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlén skriver:

   Niklas R, din kommentar (15 juni 11:56) förefaller mig märkligt ovänlig. Som ett förtydligande föreslår jag att du meddelar till vilken kategori du räknar Australiens Mohamad Tawhidi?

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Den enkla sanningen är väl den, att den muslim som inte gillar islam har ganska svårt för att dra sig ur. Alternativen är inte särskilt många för dem som varken kan lämna läran eller kritisera den.

    Gilla

 10. olle reimers skriver:

  En sak som inte får glömmas bort i sammanhanget är närvaron av utomstående intressen.

  Den ”arabiska våren” var inte ett spontant uppror. Det var en medvetet iscensatt händelse med tillförsel av vapen från dessa utomstående intressen.

  Intresset gick ut på att skapa kaos i arabvärlden vilket också skulle leda till en muslims invasion av Europa.

  Dessa intressen insåg mer än väl att det handlade om att avlägsna personer som var ”proppar” mot deras strategi att på ovan angivet sätt skaffa sig kontroll över arabvärlden, med sitt uttalade syfte att genomföra regimförändring i sju länder: Irak, Iran, Libyen Syrien, Sudan, Qatar och Yemen.

  Intressena ville slå två flugor i en smäll. ”Flyktingvågen” skulle leda till ett försvagat motstånd i Europa mot den nya världsordning som är intressets huvudmål.

  Vilket intresset är? Ja, det får ni lista ut själva!

  Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Oj, det var en mycket tung och uppskattad komplimang!

    Modet kanske är en följd av och/eller förutsättning för att jag ska kunna få en bok i ett närliggande ämne publicerad.

    Jag känner mig styrkt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.