Bitte Assarmo: De partilösa socialdemokraterna blir fler och fler

Bitte AssarmoDet händer att jag får mejl från läsare som läst en text och som vill diskutera. Det är alltid roligt, och alldeles särskilt glad blir jag när någon berättar att han eller hon känner igen sig i det jag skrivit. Det är väl ändå det skrivandet handlar om någonstans – att andra ska kunna relatera till det skrivna, och känna igen situationer, tankar och känslor.

Det intressanta är också att de flesta som skriver till mig är socialdemokrater. Alltså, riktiga socialdemokrater, som tror på de ideal som socialdemokraterna en gång i tiden stod för – som tror på ett samhälle präglat av ordning och reda och på ett samhällskontrakt som innebär att man vet vad man betalar skatt för, och att man själv får ta del av skattekakan när man så behöver. Och gemensamt för dem är att de inte känner igen det parti de en gång röstade på.

”Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv. Men jag känner inte igen mig i partiet längre. Jag är helt partilös idag.” skrev en man till mig i ett mejl.

”Det finns ingenting kvar av mitt socialdemokratiska parti. Ingenting. Det är bara en massa tjafs och en helt sjuk tolerans för sådant som ingen sosse borde tolerera” skev en kvinna.

Det är ungefär så det låter i de flesta mejl och brev jag får. Folk är ledsna och uppgivna – många heligt förbannade – över att det parti, som å ena sidan har utnämnt sig till ett anständigt parti i kampen mot högerextremism, visar en närmast absurd tolerans mot både vänsterextremism och islamism. Ta bara den närmast chockerande menlösheten när det gäller islamismens utbredning. Enligt SÄPO har utvecklingen åt fel håll gått mycket snabbt och vi har nu inte bara några hundra radikala islamister i vårt land – utan tusentals.

Så hade det inte behövt vara om socialdemokraterna lyssnat till folket, som ju kunde förutse just detta scenario redan för flera år sedan. Istället valde det parti, som en gång satte medborgarnas väl framför sin egen prestige, att ignorera rapporterna från verkligheten.

Och det är bara ett exempel bland många. I åratal har socialdemokraterna fjärmat sig från sina egna väljare, och kategoriskt övergett den ena efter den andra av sina egna grundpelare. Människor, som snällt betalar sin skatt och som uttrycker oro över att så många av samhällets funktioner börjar krackelera, blir avsnästa, utsatta för förakt och nonchalerade.

Det är alltså inte att undra på att alltfler sossar runt om i Sverige nu känner sig partilösa. Dagens socialdemokrater kan kuta omkring i 1 maj-tåg och vifta med röda fanor hur mycket de vill, men det finns ingen stabilitet i partiet, ingen kraftfull ideologi eller politisk vilja. Efter att de under åratal har fokuserat mer på Sverigedemokraternas ideologi än på sin egen finns bara spillror kvar av den socialdemokrati som en gång samlade nästan hälften av svenskarna.

Det gör orsaken till deras väljartapp synnerligen intressant. För varför lämnar egentligen människor S? Om du frågar Stefan Löfven eller Morgan Johansson eller något annat toppnamn i partiet får du säkert svaret att folk har blivit rasister, fascister, bakåtsträvare eller något annat fult och oanständigt. Men det är inte sant. De allra flesta som lämnar S överger partiet för att det inte längre är ett socialdemokratiskt parti. Det är människor som fortfarande är socialdemokrater som överger det parti som inte längre är det.

Ett sämre betyg kan inte ett politiskt parti få. Och det borde få partiledningen att tänka efter, sansa sig, fundera över sin ideologi och över sin politik. Istället tar man till storsläggan mot dem som lämnar och försöker utmåla dem som högerextremister. Det är ett sanslöst svek mot alla de människor vars enda önskan är att det socialdemokratiska partiet ska föra en – just det, socialdemokratisk politik.

Man kan undra hur länge sveket ska fortgå. Tills väljarbasen är så klen att partiet hamnar på 11-12 procent? Eller kommer även ett litet marginaliserat och obetydligt S att slå sig för bröstet som det anständigaste av de anständiga? Det återstår att se.

37 reaktioner på ”Bitte Assarmo: De partilösa socialdemokraterna blir fler och fler

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Samma sak hör jag ständigt. Min bedömning är att S kan gå samma väg som tyska S som nu är nere på 10-12% även om det kan ta sin tid i Sverige genom att partiet helt har politiserat landets administration. Landets ledande funktionärer är trogna socialdemokratin med få undantag. De kommer att göra allt för att sabotera en icke-socialdemkratisk politik. I Tyskland är detta inte fallet ty där är tjänstemännen huvudsakligen opolitiska ungefär som faller var i Sverige på den tid det fortfarande fanns oväldiga tjänstemän.

  Gillad av 10 personer

  • Kalle skriver:

   Så länge medelsvennson får låna nästan gratis och tokkonsumera.Ja så länge består denna situationen. SVT.s vinkling till detta tokeri bidrar starkt.Det finns inget civilkurage inom Socialdemokraterna längre.Man blir hunsad av,muslimska brödraskapet,tro och solidaritet,vänstern och miljöpartiet. Inte konstit att det inte finns gamla socialdemokratiska värderingar kvar. Ps. Jag hade partibok på 80 talet, och känner väl till stadgarna och grundsynen.

   Gillad av 1 person

   • Spiro skriver:

    http://projektsanning.com/2019/03/30/jens-ganman-vad-sager-jerzy/
    Morgans nervöst rodnande ansikte tornar upp sig på lokalens alla Big Brother-skärmar…

    Själva sinnebilden för en ljugande, skarvande, mörkande oligark som nu ser det socialdemokratiska korthuset rasa och desperat försöker ljuga det upprätt igen.

    Erkänna att vi gjort fel? Ta lärdom av misstagen? – NEJ!

    Håna och brunsmeta de som försökte varna för händelseutvecklingen medan det kanske fanns tid att förändra saker? – JA!

    Bevare oss väl för dessa dårar.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Stefan Löfven angav tonen i ett tal igår där han utlovade ett starkare samhälle för att ta itu med orättvisorna.

   Vad kan han ha menat med det? Högre skatter, ökad PK, mindre yttrandefrihet. Varför inte skriva in det i valmanifestet direkt?

   Gilla

 2. Richard skriver:

  ”Man kan undra hur länge sveket ska fortgå. Tills väljarbasen är så klen att partiet hamnar på 11-12 procent?”

  Man kommer att fylla på med muslimskt valboskap så att det inte händer.

  Gillad av 6 personer

  • Min strand skriver:

   Man är väl redan på 11-12% svenskar som röstar på partiet? S är garanten för att Sverige islamiseras, de har bara två val, gå under, eller fortsätta. Bitte och hennes kompisar fortsätter hoppas..

   Gillad av 3 personer

 3. Det är demografin, dumbom skriver:

  Samma människor som i alla år har röstat för det här (och dragit med alla oss andra ner i avgrunden) blir alltså ledsna i ögat när de får exakt det som de röstat för? Jisses…

  Vad röstade du förresten själv på nu i maj och i september förra året, Bitte?

  P.S. Med ca 50 procent utlänningar av olika slag i landet samlar Socialdemokraterna fortfarande ungefär hälften av svenskarna.

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Nej, det skulle ju behöva innebära att den svenska kontingenten ensamt gav S 25%. S fick 28,3% i senaste riksdagsvalet.Det lämnar då endast ca 3 procentenheter över till den osvenska röstboskapen, som om den utgör hälften av de röstberättigade motsvarar 6% av de osvenska röstberättigade. Det vet vi är alldeles för lågt för att vara sant.

   Gilla

 4. Göran Holmström skriver:

  Bitte tänk tanken att detta kanske var målet från början?
  August Palm ville bli präst och i sin besvikelse på det missade målet så hämnades han.
  Tänk om det är så enkelt bara, resten är spel för galleriet.
  Tänk kedjan vidare, det finns paralleller mellan den korvätande statsministern och August Palm, båda vart bortlämnade, båda hade hedervärda hantverk i bakfickan
  Ingen av dom dög till sina yrken.
  Ibland kanske en spade är just en spade, eller i detta fall en gödselgrep, allt den kommer i kontakt med blir skit!
  Hans tal,”Så säges der om oss S.D. at vi ingen Relion vil hava at vi er fritänkare och Gudsförnekare o.s.v. mina Herrer vi S.D. vil intet Relionen til livs; men vi vil at Relionen skal vara det den er nemlig en Hjertesak, vi vil intet at staten skal blande sig deri vi vil intet hava någon statsrelion, vi vil at det skal bliva hvar mans ock kvinnas sak vad de vil tro, vi vil at der intet som nu skal kunna påtvingas oss Präster af en bestemt Relion, vi vil intet hava våra barn uplärda i Relion i skolan utan det bliver en hvars egen sak at lära deras barn hvad relion de önskar, kort sakt vi vil at Kyrka och stat skal skjiljas åt, för vi säger at kan intet en Relion bestå på annat vis än at staten skal hålla den uppe på konstikt sät så är der intet myket vid den”.

  Gillad av 5 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  ”ett samhällskontrakt som innebär att man vet vad man betalar skatt för, och att man själv får ta del av skattekakan när man så behöver” — Detta visar ju hur farliga dissocierade abstraktioner är. Detta var INTE vad samhällskontraktet handlade om när klassiska liberaler myntade uttrycket, för sådana saker kan man utan vidare lösa med PRIVATA och ENSKILDA kontrakt. I själva verket drivs de som missbrukar termen ”samhällskontraktet” av tanken att de personligen skall få del av andras tillgångar, så kallad fördelningspolitik. Och det är precis just fördelningspolitik som SAP bedriver. Det som har ändrat sig är bara vem som är avnämaren och vem som är den exploaterade. De här sossarna har ingen moralisk rätt att klaga. De ville ju hela tiden ha det så här. De önskade sig institutionaliserad stöld och de fick institutionaliserad stöld.

  Gillad av 7 personer

  • Aha skriver:

   Hårt men en aspekt av sossarnas vandel. Jag bugar mig dock för gråsossen som strävade efter att först göra rätt för sig – med den inställningen handlar det inte om institutionaliserad stöld.

   Det senare är dock nu satt i system. Hälften av sossarnas väljare lär inte arbeta. En annan hälft är invandrare.
   Sossarna har gått vilse i pannkakan.

   Gilla

  • A skriver:

   Ja Fredrik, allt socialisterna sysslat med har att göra med att försöka upphäva orsak och verkan. Invertera. Inget ska spela nån roll. Vadå, varför ska saker vara vackra? Det går lika bra med fult, det är inget fel med det.. Men det enda som händer är att orsak och verkan tar sig ett annat uttryck. Fortsätter detta så har vi snart inte ens ett förfulat land längre. Det blir DET uttrycket.

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

 6. Rutger skriver:

  Konkurser i företag kommer nästan aldrig som en blixt från en klar himmel, utan är nästan alltid en utdragen mångårig process med sakta sönderfall och tydligt prognosticerbar för den som har en öppet sinne och lite fakta. Det grundläggande problemet är ledningens blindhet, oförmåga och ovilja att lägga om kursen. Istället fortsätter man göra fel sak. Antingen succesivt svagare för att man liksom givit upp, eller med extremt ökad frenesi, eller båda.

  När det blir svårt att, tex som för företaget Facit, att sälja räknesnurror deppar säljarna ihop och koncentrar sig på att tjäna sina pengar på sina saltade reseräkningar och ledningen blir fanatiskt fokuserade på mer intensiv marknadsföring och prissänkningar.

  Precis där tror jag S befinner sig. Man är på väg att köra rakt in i kaklet. Liksom för hela Sveriges utveckling saknas inte fakta som tydligt pekar på det kommer gå åt h-e. Det är bara en fråga om tid. Dock undrar man vad som kommer krascha först – landet, eller S.

  Under andra världskriget var det Tyskland som land som kraschade först och det troligen tack vare den starka diktaturen. Med vårt demokratiska system ökar chansen att S försvinner först. Men S funnit en väg att FÖRST köra Sverige – i sank och det med Januariöverenskommelsen. Hela denna JÖK betraktar jag som PKs svar på Hitlers Ardenneroffensiv vid årskiftet 1944/45 – en sista förtvivlad dödsryckning i en förlorad kamp.

  Gillad av 14 personer

  • Tritonen skriver:

   ”Hela denna JÖK betraktar jag som PKs svar på Hitlers Ardenneroffensiv vid årskiftet 1944/45 – en sista förtvivlad dödsryckning i en förlorad kamp.”
   Slående liknelse – Gud give att Du har rätt!

   Gillad av 2 personer

  • rolfholmen skriver:

   Om det bara vore så väl att vi bevittnar dödsryckningarna för detta identitetspolitiska (rasistiska?) parti. En annan trolig utveckling av (S) är att partiet omformas till ett islamistiskt parti. Alltså ett socialislamiskt parti istället för -demokratiskt. Jag sörjer med alla riktiga sossar.

   Gilla

  • G. Persson skriver:

   Vi är nog mitt ute på gungflyet. Johan Westerholm har reagerat på onsdagmorgonens seans i Rosenbads presscenter. Finansminister Anderssons budskap gav J.W. en besk eftersmak.
   Johans ord : ”Den svenska välfärden, som vi känner den, håller på ta slut.”

   Gilla

 7. Östrahult skriver:

  Jo jag kan förstå dessa reaktioner men man kan väl ändå få vara lite kritisk till dessa människor. Hur kan det komma sig att man inte redan tidigare insett vad som händer?
  Hur kan man t ex gå på malandet om allas lika värde från en statsminister som säger sig vara vän med Obama. En bluffmakare som påstår att han är miljövän men som åker egen privatjet och som anser sig behöva en fransk herrgård på 65 tunnland och 600 000 kr för en veckas semester. Någon gång måste väl ändå vanligt folk vakna upp och inse att de är utnyttjade. Tyvärr glider många frivilligt in i och blir underklass i det nya klassamhället genom att låta sig reduceras till likare, fans, följare, valboskap, skamsna osv

  Gillad av 3 personer

 8. plq017 skriver:

  Det sossarna bedriver är import av väljare. Och genom godhetsmekanismen så är de flesta andra partier med på idéen.
  Det är faktiskt inte svårare. Målet för den här mandatperioden är en miljon nya svenskar.
  Och röstar de som i Malmö, är sossarnas maktinnehav evigt.

  Gillad av 4 personer

  • Ingrid skriver:

   Inte då , de har ju blivit upplärda organisationsmässigt och politiskt så snart har vi muslimska partier som framför sina agendor. Och då blir S utan dessa importerade röster. Att de inte förstått det för länge sen är en gåta och djupt olyckligt.

   Gilla

 9. Göran Fredriksson skriver:

  ”De allra flesta som lämnar S överger partiet för att det inte längre är ett socialdemokratiskt parti. Det är människor som fortfarande är socialdemokrater som överger det parti som inte längre är det.”

  Folket lämnade även folkpartiet för att partiet inte längre var ett liberalt parti för folket utan ett extremistparti för eliten och som därför behövde byta namn när folket lämnade partiet. När de återstående elitistiska liberalpartisterna uppgav sig vara för fina för att prata med vem som helst i riksdagen hade man glömt att Jantelagens § 1 är att Du skall inte tro att du är något. Straffet blir sannolikt sotdöden.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det är faktiskt länge sedan Lars Norén sade detta:

   ”Socialdemokraterna är småskurna, fantasilösa och fördömande och förföljer tankar och samband som de inte begriper eller inte kan styra. De tar bort magin ur våra tankar och behov. Socialdemokratin är slut. Det enda man kan göra är att kravla omkring på monumentet över partiet.” ~ Lars Norén

   Lika sant idag, som då.

   Gillad av 4 personer

  • Cissi skriver:

   Chockerande nog finns det plötsligt något läsvärt i tidningen paragraf i ämnet:

   ”SD tog över folkhemsidén – var gick Socialdemokratin vilse…
   Av Para§rafs Redaktion 2019-06-06”

   Det är Thabo Motsieloa som skrivit en mycket Läsvärd text.

   ”På område efter område har man övergett grundidén. Makten som förtrycker är inte längre herrar med plommonstop och damer i krinolin. Det är staten självt… Hur många har inte upplevt det omöjliga i att få rätt mot Försäkringskassan till exempel.
   Institutioner som byggts upp för oss har blivit våra huvudmotståndare. Istället för att fångas upp när man faller så kränks man genom att bli ifrågasatt när hjälpen behövs som mest. Att med läkarintyg i handen och huvudet under armen få besked att man är arbetsför är en kränkning många vittnat om. Det var ju inte så det var tänkt från början – hur kunde det bli så här?
   Ja, som det huvudsakligen statsbärande partiet under de sista hundra åren så måste just Socialdemokratin granskas.”

   https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/debatt/112458-sd-tog-over-folkhemsiden-var-gick-socialdemokratin-vilse/

   Gilla

 10. Svenge skriver:

  Arma Sverige! Vem var det som hittade på det senaste världserövrandet? Var det Olof Palme eller var det borgarbrackornas barn? Jag räknar mig till de senare. Dock, mor och far var lika mån om de storslagna orden: ”Ordning och reda, löning på fredag” liksom slogan: ”Gör Din plikt och kräv Din rätt”.
  I likhet med Alexander den Store såg de (och jag) positivt på giftermål mellan olika nationaliteters människor, medan de respekterade länders självständighet. Världsregering? En omöjlighet även efter FN i Lake Success!
  Likväl tror diverse idioter att det går att lura i folk detta. Har Reinfeltklicken ansvar eller rent av föregångaren, europèen Bildt?
  Bitte! Borgarna är grundlurade och kan inte resa sig. Trösten är att hela Europa är i samma båt. När barkar det av mot Harmagedon? Efter 40 år som en vakt under det kalla kriget måste jag erkänna att jag inte kan deltaga i en befrielserörelse, av fysiska skäl. Återstår försök till personlig påverkan inför val. Inte mycket, alltid något. Hälsningar från Sven G E, tôrgligan för 75 år sen.

  Gillad av 1 person

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Detta är fel: ”…radikala islamister…”.

  Det finns inget som heter radikal islam, eller islamist. Det heter islam och muslim, inget annat.

  Skulle du kalla en nationalsocialist för radikal socialist? Skulle du kalla en huligan för radikal fotbollssupporter?

  Alla muslimer stödjer de som begår mord, våldtäkter och attentat, så länge gärningshenen agerar enligt islam.

  En kristen som gör våld på lärans bud är inte kristen; detta existerar inte som begrepp inom islam. Du kan vara en god muslim, och då ligger du så nära profetens ord som du kan, eller en mindre god muslim och då kommer du att få sona dina felsteg inför gud, men det enda egentligen helt förbjudna är att förneka profeten, gud och islam – det är enda sättet att inte vara muslim.

  Så det du kallar radikal muslim och islamist är inget anat än helt vanliga muslimer som följer sin profets ord. De är inte avvikare i åsikt från vad muslimer i allmänhet anser.

  Ta dig en funderare på hur man kontrollerar verkligheten via orden – i vems intresse är det att du skall tro att muslimer och radikala muslimer är olika saker?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 9 personer

  • Erik P skriver:

   Det behövs vare sig jihadister eller islamister för att göra ett land fattigt och efterblivet.

   Det räcker så bra med vardagsmuslimer.

   Finns inte ett enda muslimskt land som är attraktivt för en ordinär västerlänning. Inte ett enda.

   Gillad av 2 personer

 12. Konservativ skriver:

  De som orsakat denna katastrof är ”den gamla fina” socialdemokratin (läs arrogans och maktdyrkan och självgodhet). Socialdemokratin är den värsta ideologin i världshistorien. Möjligen är socialliberalismen eller nazismen värre..

  Gilla

 13. Hovs_klipphällar skriver:

  Sossarnas parti hade en gång i tiden en ideologi som mer liknar (SD) av idag. Likaså kan vi titta på socialdemokraterna i Danmark — Inför senaste riksdagsvalet i Sverige kom det från danskt sossehåll ett troligen allvarligt menat råd att man borde rösta på SD !

  Sossarna i Sverige har sedan länge infekterats av Palmes enfaldiga internationalism, som kommit att leda till det ännu enfaldigare (och dessutom onda och destruktiva) talet om ”humanitär stormakt”.

  Det saknas kort sagt en elementär insikt om att världen är indelad i nationer, och det av mycket goda skäl.

  Numera är sossarna närmast ett stödparti för de invaderande muslimerna, de som tänker ta över Sverige.

  Gillad av 8 personer

  • Konservativ skriver:

   Det är just den ideologin som gröpte ur kulturen och folkets sammanhållning så till den milda grad att nuvarande katastrof blev oundviklig.

   Gillad av 1 person

 14. Ivan skriver:

  Socialdemokraterna kommer inte att krympa till 10-15% som en del kommentatorer antyder. Invandringen plus generosa bidrag till invandrarna I utbyte mot sociala formaner kommer att kompensera for bortfall av roster pa grund av att aldre svenskar dor. Den kommunalekonomiska aspekten kommer man att klara genom att dra ned pa allt utom bidrag till hogljudda grupper.

  Ivan

  Gillad av 1 person

 15. afugglas skriver:

  Felet är att socialisterna lyckades tvinga medborgarna till att underkasta sig OBEGRÄNSAD SKATTSKYLDIGHET !
  Folket accepterade våldsmonopolet mot att man fick en garanti för att grannen inte skulle få det bättre. Det hela skötte socialisterna med hjälp av en ”sketen” röstsedel påhejade av den korrumperade borgerliga ELITEN!!!
  Ryggradslösheten demonstrerades så sent som i förrgår av EBT.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.