Jan-Olof Sandgren: En manlig strippa i folkhemmet

Jan-Olof Sandgren

För den yngre läsekretsen kan jag berätta att under 1960-talet samlades svenska folket varje lördag framför TV-apparaterna och något som kallades Hylands hörna. Det var inte i första hand ”vuxna politiska samtal” människor på den tiden trängtade efter, då allvarliga herrar i kostym redan fyllde det mesta av TV-mediet. Istället fanns ett sug efter underhållning, modernitet, kanske också en smula flärd förutsatt att det inte gick för långt.

Precis som Navid Modiri i ”Hur kan vi” hämtade Hyland sin programidé från USA och stöpte om den för att passa svenska förhållanden. Den unga kulturvänstern låg i startgroparna. Hyland navigerade skickligt bland nya trender och serverade dem i lagom stora portioner. Blandat med prominenta gäster som Snoddas och Calle Jularbo får vi bekanta oss med den haschrökande konstnären Öyvind Fahlström och en språkbegåvad yngling vid namn Robban Broberg. Några långhåriga pojkar, varav en hette Benny Andersson får äran att ackompanjera Siw Malmkvist.

Från mitt eget barndomshem erinrar jag mig en viss skepsis inför gästerna Hasse & Tage, som i andra sammanhang gjort sig kända för att uttala svordomar på scenen och skoja om präster. Att skoja om präster var annars rätt ok när statsminister Tage Erlander gjorde det, men bara i Hylands hörna förstås.

På Annandag jul 1966, just när julfriden sänkte sig över folkhemmet skedde det oerhörda. Per Oscarsson klädde av sig naken! Inte helt naken naturligtvis, men snudd på. Likt en professionell strippartist lät han oss sväva i okunnighet om hur långt han tänkte gå och medan plaggen föll, talade han lågmält om kroppens vätskor. Jag var nio år och insåg att jag sett en av historiens milstolpar passera framför mina oskyldiga ögon.

Avklädningsprocessen börjar ungefär tio minuter in i det här klippet. Jag rekommenderar alla att se det, eftersom jag befarar att det snart kommer att rensas bort ur arkiven. Inte på grund av strippen, för vem bryr sig om en skådespelare i kalsonger nu för tiden, men under de sju minuter avklädningen varar hinner Per Oscarsson inte bara upplysa Sveriges barn om vad ”kön” är för något, utan också berätta att det finns raser i världen. Han förklarar pedagogiskt att en av dessa raser är judar, som tyvärr höll på att stryka med under förra kriget, men att det också finns raser i Afrika som kallas för n—-r. I förbigående nämner han att regeringen vill tillåta 250 000 av dessa färgade individer att invandra till Sverige och assimileras. Men Oscarsson lugnar publiken med att deras kroppslukt och intelligens inte skiljer sig nämnvärt från oss andras.

Jag tappar hakan. Aldrig tidigare har jag hört talas om en kvarts miljon afrikaner som skulle ha assimilerats i Sverige 1966. En liten research ger vid handen att riksdagen det året flitigt diskuterade flyktingkatastrofen i Sydvästafrika (nuvarande Namibia) och flyktingarnas antal uppskattades till ungefär 250 000. Olof Palme (då kommunikationsminister) hade samma år varit ordförande för en internationell konferens i Oxford om Sydvästafrika, och eftersom situationen skylldes på Sydafrika fördömde han regimen i skarpa ordalag under sitt förstamajtal (redan 1961 hade FN under Dag Hammarskjölds ledning gjort samma sak). Man kan säga att Sverige det året tog på sig ledartröjan för kampen mot apartheid.

Jag gissar att det förekom spekulationer i pressen om huruvida Sverige också påtog sig ansvaret för de 250 000 flyktingarna. I alla fall bestämde sig Per Oscarsson, som den särpräglade aktivist han var, att mitt under stripteasen hos Hyland varna svenska folket för detta scenario.

Det politiska budskapet kom dock i skymundan. Tittarstormen som följde (och som skulle bli den största i SvTs historia) fokuserade helt på det oerhörda i att TV under bästa sändningstid visar en karl i kalsonger, som dessutom har fräckheten att undervisa barn i hur man har sex. Den här medborgaren från Sturegatan får representera vågen av indignation som sköljde över landet.

Det sägs att Hylands hörna aldrig riktigt hämtade sig efter den här nakenchocken, som i strikt mening inte ens var en nakenchock. Men det är intressant att se hur 60- och 2000-talets tabun kan mötas i ett och samma klipp. Hade Oscarsson genomfört showen idag, skulle den säkert utlöst en tittarstorm utan like. Men inte på grund av att han förklarade samlagets principer för småttingar, utan för att han yttrade ”N-ordet” – till råga på allt i kombination med tveksamhet inför en humanitär flyktinginvandring från Afrika. Kanske hade hatet mot honom tagit sig ännu starkare uttryck än det gjorde 1966. Troligtvis hade han blivit portad från Dramaten och hans karriär som skådespelare hade definitivt varit över.