Bitte Assarmo: Stefan Löfvens försåtliga budskap på nationaldagen

Bitte AssarmoPå nationaldagen tog statsminister Stefan Löfven tillfället i akt att informera medborgarna om att det var väldigt lite som var bättre förr. Vad vi i själva verket ska fira är hur mycket bättre allt är nu, jämfört med den tid då en fjärdedel av befolkningen valde att emigrera på grund av fattigdom, svält och orättvisor.

Ur den aspekten har Löfven rätt. Samtidigt är det ett försåtligt budskap han kommer med. När man tar del av vad han säger kan man, om man inte vet bättre, få uppfattningen att alla som ifrågasätter dagens Sverige vill vrida klockan tillbaka till tiden före allmän rösträtt. Men så är det naturligtvis inte. Det finns nämligen ett Sverige mellan emigranternas och dagens. Ett Sverige där man kunde lämna ytterdörren olåst, slapp vara rädd för skjutningar och terroristdåd, och kunde låta barnen promenera ensamma till skolan utan att behöva oroa sig för att de skulle bli misshandlade, rånade och våldtagna på vägen.

Det är det Sverige de allra flesta människor syftar på när de säger att det var bättre förr.

Det här förstår naturligtvis var och en som har en hyfsad tankeförmåga, och det förutsätter jag att statsministern har. Därför måste jag anta att han helt enkelt är ohederlig, när han skamlöst låtsas att medborgare som uttrycker längtan efter en annan tid vill ha tillbaka Fattigsverige.

Det betyder naturligtvis inte att allt var bättre förr. Men det är faktiskt fullt möjligt att tycka att vissa saker var bättre förr och att andra saker inte var det. Det är dessutom helt legitima åsikter, och att statsministern väljer att avfärda dem så kategoriskt visar på ett opassande förakt för medborgarna.

Själv är jag exempelvis mäkta förtjust i dagens teknik. Att arbeta på en dator istället för den gamla Haldamaskinen, som jag hade när jag började skriva noveller som tonåring i mitten av 1970-talet. Att, via streamingtjänster, kunna se i princip vilka filmer och serier jag vill, när jag vill. Att få tillgång till en hel värld av musik via Spotify. Att kunna ringa till vännerna på andra sidan Atlanten gratis via Skype.

Det jag däremot saknar med det Sverige som nu är borta är sådant som jag tidigare nämnt. Den olåsta ytterdörren, barnens oövervakade promenad till skolan, frånvaron av våldsamma vapenbrott och dödlig terror. Jag saknar vetskapen om att ambulansen skulle komma om någon blev sjuk, och att det bara tog ett par minuter innan polisen kom om något hände. Och ja, jag saknar den tid då sjukhusens akutmottagningar inte ståtade med stora plakat där det står att allt våld polisanmäls.

Det där sista saknar jag jävligt mycket, faktiskt. Varenda gång jag kommer till akuten – vilket är oftare än jag skulle önska, eftersom jag har en stundvis svårbehandlad astma – slås jag av det orimliga i att de där skyltarna alls behövs. För de sitter ju där på förekommen anledning, skrämmande nog.

Det gäller sannolikt även skyltarna som informerar om att endast ett begränsat antal anhöriga får vara med inne i undersökningsrummet. Lika orimligt det. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att det är både störande för vårdpersonalen, och riskabelt för patienterna, om hela familjen trängs i ett litet undersökningsrum.

Och att det skulle vara köerna som provocerar är bara snicksnack. Köer på akutmottagningarna var det förr också. En kompis till mig satt i sju timmar på akuten i Karlskoga med blodförgiftning en gång i början av 1980-talet. Det var aldrig någon risk för hennes liv, men särskilt kul var det ju inte att sitta där. Men inte var det någon som började veva med armarna och hota personalen för den sakens skull. Man gjorde inte så förr i tiden, helt enkelt, åtminstone inte i den utsträckningen att sjukhusledningen behövde sätta upp skyltar och plakat. Om det hände så var det undantag, och så sällsynt att ingen ens kom på tanken att det behövdes information om att det var fel.

Ja, jag saknar det Sverige. Saknar det så det värker i hjärtat. Och det tror jag de flesta gör. Ja, jag tror till och med att statsministern själv skulle göra det, om han levde i verklighetens Sverige. Men från sin tron försöker han istället få medborgarna att tro att våld, otrygghet och en raserad välfärd är ett slags oundvikliga biverkningar av de framsteg som gjorts.

Så är det inte. Det handlar om illa genomtänkt politik i kombination med en bristande respekt för medborgarna. Det borde statsminister Löfven ha talat om på nationaldagen, istället för att jämföra dagens Sverige med 1800-talets.

38 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Stefan Löfvens försåtliga budskap på nationaldagen

 1. M skriver:

  Jag tror få skulle sakna Löfven om han äntligen bestämde sig för att nu får någon annan ta över! men det finns väl ingen, lika lite som när han tillträdde!

  Gillad av 5 personer

 2. Johan Karlson skriver:

  Jag är drygt fyrtio år. Förmodligen har inbrottsfrekvensen inte varit så låg under den här tiden som den är nu. Visst, försäkringsbolagen har en tuff attityd mot de som inte låser om sig, därav gör man det. Men inbrotten i sig minskar.

  Angående sjukvården tycker jag att det funkar bra. Har själv varit cancerpatient de senaste åren och är imponerad över samhällets resurser. För några månader sedan fick mamma hjärtstillestånd. Hon kunde inte räddas – men blev organdonator. Vården var fantastisk, åter igen med kraftiga resurser och mycket tid för oss anhöriga. En fin upplevelse.

  För mig är de nuvarande Sverige också det bästa Sverige jag har upplevt.

  Gillad av 1 person

  • Ms skriver:

   En så bra och välskriven illustration över det Sverige som försvunnit, vi delar inte samma verklighet längre. Kommentaren är föstås lögn, skriven av ett pk-troll men den fångar på ett bra sätt sprickan i Sverige, för jag tror att alla Johan Karlsons inlägg är avsedda att provocera och framkalla hat, och lyckas väl. Sverige är idag ett delat land, vi har invandrarna som bara bryr sig om sig själva och i många fall hatar vår kultur, sedan har vi de tjuvaktiga pk-isterna, parasiterna, som låtsas gilla invandrare men gör allt för att undvika dem, och hatar alla gammelsvenskar som vill att det skall vara som förr, de som ogillar våldet, otryggheten, det importerade kvinnoförtrycket och att betala för de som inte gör rätt för sig, sedan till sist så har vi gammelsvenskarna som ser verkligheten som den är, de gillar inte parasiter och lögnare, vare sig de är svenskar eller invandrare. Så Sverige idag är en triangel av hat, 3 grupper som inget har gemensamt och helst nog bara såg att de andra försvann, fast gammelsvenskarna behövs, för det är de som betalar för alltihopa, cancervården inkluderad.

   Hur länge tror du jag vill betala för din cancervård?

   Gillad av 20 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Av de undersökningar jag har sett är viljan att betala skatt för vård, skola, omsorg, säkerhet, försvar med mera – hög i Sverige. Jag betalar skatt precis som alla andra. För några år sedan hamnade jag illa ut, andra gör de idag eller i framtiden. Vi betala skatt för varandra. Och det uppskattar vi svenskar generellt sett.

    Provokation: Ja, visst kan det ligga provokation i att skriva en kommentar på en sådan här sida. Men jag står också för det jag skriver. Och tryggheten i att samhället funkar när man behöver det – har jag fått med mig sen barnsben. Hittills har det också burit utan pardon. Den tryggheten delar jag gärna med mig av. Jag är en människa av kött och blod. Ni kan söka kontakt med mig om ni så vill.

    Det är lätt att dela upp befolkningen på allehanda sätt. Men när vi träffas i affären, i kyrkan, på bussen, i hembygdsgården eller på vårdcentralen – brukar vi ändå vara rätt lika. Samhället – det är vi.

    Gilla

  • BjörnS skriver:

   Allt är inte svart/vitt. En del fungerar mycket bra, en del mindre bra. Åker du till Södertälje sjukhus står det i akuten att bara en person kan åtfölja patienten. Detta av en anledning, jag lovar. Men, betyder det att jag som frisk ska åtfölja min far med hjärtinfarkt eller ska min åldriga mor med krämpor göra det? Ska hon eller jag vänta utanför?
   Vidare fanns det inte heller en enda personal på vårdavdelningen med svenska som modersmål. Personalen slet och gjorde vad de kunde, intet ont om dem, men det är en risk när ingen fullt ut behärskar svenska.
   Jag har av olika anledningar ”besökt” sjukhuset sedan 70-talet. Tro mig, det är en enorm förändring. Vi måste kunna tala öppet om detta.

   Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det tragiska är att landets statsminister inte begriper vad Bitte Assarmo och vi alla försöker föra fram. Vi vet att vi nu har det bättre än barnen från Frostmofjället men inte lika bra och tryggt som på 1960-talet. Det är det som många vill ha tillbaka.

  Men vem vet kanske den skenbart hygglige statsministern som vill alla så väl kanske inte ens finns på riktigt utan är en slags imposter omgiven och manipulerad av en armé av talskrivare, informatörer och spinndoktorer som ständigt instruerar honom så att han inte säger något fel. De är duktiga och det är bara ibland som de råkar bli galet.

  Vem vet, kanske han helt enkelt är en robot. Inte en ond och elak robot som Maria i Fritz Langs Metropolis utan en riktig AI – snällis som vår tids sköna Sophia. Hon som till och med har fått medborgarskap i Saudiarabien. Kanske är det det slags medborgare som världens politiker vill ha? Tänk vad bra. Ständigt konsensus till 100 procent.

  Gillad av 13 personer

 4. Bernt Ekström skriver:

  DET ÄR MITT FEL!!!!
  Morgonens första nyhet på SR. Kommuner o Landsting har ekonomiska problem.
  Allt beroende på ”EN ÅLDRANDE BEFOLKNING!”

  Jag spenderar en stor del av min rättmätigt hoptjänade pension på diverse avgifter/kostnader i samhället.(Precis som många andra pensionärer).

  Konstigt att det inte räcker till?
  Finns det något ”läckage” som inte nämns?
  Kan ”eländet” till sist ändå bero på att vi har en ”Braknolla” som chef för landet?

  Gillad av 14 personer

  • Bernt Ekström skriver:

   DET ÄR MITT FEL!!!!
   Morgonens första nyhet på SR. Kommuner o Landsting har ekonomiska problem.
   Allt beroende på ”EN ÅLDRANDE BEFOLKNING!”

   Jag spenderar en stor del av min rättmätigt hoptjänade pension på diverse avgifter/kostnader i samhället.(Precis som många andra pensionärer).

   Konstigt att det inte räcker till?
   Finns det något ”läckage” som inte nämns?

   Gilla

   • August skriver:

    On commentator mentions correctly that Malmo gets annually 5 billion in ”transfers” from the rest of Sweden. When every local government has an ethnic composition like Malmo has today, from where will these transfers come?

    Borrowing internationally says someone. Which de facto means pushing the need to repay these loans on to the shoulders of future generations so that we can look good?

    August

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    MS: När det gäller röstande på SD – under förra mandatperioden 2014-2018 var det i runda tal 1800 personer per vecka, som i genomsnitt var nytillkomna SD-röstande. Ca 250 personer per dag således, men tydligen hade det behövts ännu fler för att rubba sjuklöverpolitiken på allvar. Om det hela fortsätter på liknande sätt måste det ändå till slut bil ohållbart för S att köra med brunsmetningsretoriken och kanske att vi då får uppleva en dansk utveckling, dvs att de traditionella partierna till slut tvingas förhålla sig till verkligheten.
    Verkligheten ja, när man lyssnade på Rapport kl. 18 på SvT idag undrade man om nyheterna verkligen gällde Sverige: sprängningar, ”skjutningar” upptog nästan hela sändningen. Förhoppningsvis vill allt färre ha det så här.

    Gillad av 1 person

 5. Att sjunga ut... skriver:

  Jag har med tiden utvecklat ett eget mentalt filter, inne i mitt huvud, för att väga vad som sägs inom offentligheten. Och dess olika grad av viktighet. Och i det filtret hamnar mest skräp – som genast får gå i soporna – vid endast en mindre överblick eller ansträngning. Detta filter är faktiskt mycket enkelt uppbyggt. Det fungerar så här. När jag själv och min granne utbyter åsikter står ingen över den andre. Bådas åsikter får gälla i lika hög grad över staketet. Även om vi tycker olika. Eller kanske just därför.

  Så fungerar det inte i den mer upphöjda världen. Den bland kändisar och högre dignitärer. Där kan plötsligt en sångerskas åsikt bli viktigare än min grannes just för att hon är sångerska. Detta går igen överallt. Någon tidigare eller nyligen uppburen inom ett specialområde, tycks automatiskt bli expert på allting. Vipps förvandlas även en tennisspelare eller höjdhoppare till ett allvetande orakel.
  Av den mer uppburna sorten. Hur dåligt, naivt, troskyldigt eller korkat de än må svara på frågor. Eller uttala sig.

  Mitt filter tar alltså bort allt kändiseri och potentateri inom åsiktsvärlden. Ingens personliga åsikt, bortom sitt specialområde, blir viktigare än min grannes, på andra sidan staketet. Eller min egen åsikt med för den delen.

  Vill någon att jag skall spetsa öronen gäller det att uttala sig med den kunniges större djup och visdom, och vara väl insatt i ämnet.

  Men inte ens dessa experter går rakt igenom mitt enkla filter. Ty man bör inom all sakkunskap även skilja på ren kunskap och egna värderingar. Detta klarat inte ens många experter av. Alltså att personliga slutsatser och åsikter blir sammanflätade med expertkunnandet. Som då snabbt även de hamnar i tyckarnas förlovade land. Där tillvaron alltid enklare än verkligheten själv.

  Har hört i en dokumentär att vår egen statsminister var en tämligen ordinär svetsare, när det begav sig. Som snart blev fackligt engagerad. Och numera leder landet.

  Misstänker att han är minst lika stor expert på hur det var förr som min granne. Eller jag själv. Nej, förresten! Min granne är nog större expert än Stefan för min grannen är tio år äldre än Stefan, och behöver heller inte gå i försvar för något i grunden dåligt. Grannen har ingen sjuk mor att försvara. Och är inte heller särskilt ideologiskt indoktrinerad.

  Det gör att min granne blir mer trovärdig än svetsaren från Ådalen. Eller för den delen sångerskan Malena Ernman. Som är bra mycket yngre än min granne – om vi nu ändå väljer att sjunga ut.

  Gillad av 6 personer

 6. prosperitystate skriver:

  Ja, så enkelt är det. Och listan på det som gått snett på grund av politiska felbeslut och felsteg de senaste 50 åren går tyvärr att göra mycket lång. Vi kan nog utgå ifrån att det både är en brist på klarsyn och en ovilja till att vilja se som gör att Statsministern och hans kollegor inte vidtar de självklara åtgärder som behövs. Det senare är att skapa en förljugen bild för att det är bekvämast så. Den förra beror på alla de som vill komma till toppen räds att se och säga som det är eftersom det inte för dem dit de vill. Ett klassiskt ledarskapsbekymmer med förödande följdverkningar.

  Gillad av 2 personer

  • Ms skriver:

   Ja men Malcolm vill ju ha det så här. En prakthycklare. En utopist som innehar positionen som übervänsterhycklare nummer 1, han inser och analyserar problemen bättre än de flesta men vill ÄNDÅ ha det så här, han är vänster trots sin insikter. Han kan inte hjälpa det och sådana som han borde aldrig få inflytande, vårt problem är att sådana med hans vänsterpersonlighet (men utan hans analysförmåga) styr landet.

   Gillad av 6 personer

 7. Aha skriver:

  Löfven är ohederlig som Assarmo skriver. Han är en lögnare, jovialisk sådan som leende utan tvekan kan säga att vi tjänar på invandringen (åtminstone på sikt brukar han lägga). Han har också ljugit om invandringens kompetensregn. De flyr för sina liv är en annan lögn. Han ljuger konsekvent om SDs intentioner.

  Det erbarmligt urusla är att den s.k. tredje statsmakten, media, inte en gång har ifrågasatt Löfvens lögner såsom; Hur kan det vara möjligt att invandringen är lönsam då vi har ett gigantiskt utanförskap? Då Malmö, invandrarstaden, till den egna kommunalskatten på 12 miljarder får 5 miljarder för att klara sig?
  Hoppas att journalister läser detta och skäms för att man inte ställt invandringsvurmarna till svars. Man har släppt igenom en misslyckad omgörning av Sverige.

  Gillad av 9 personer

   • T skriver:

    En ny rapport från Näringslivets Medieinstitut visar att SVT och SR nästan alltid vinklar vänsterliberalt när de fällts av Granskningsnämnden. Framför allt vinklar man i frågar som rör invandring och Sverigedemokraterna, visar studien.

    Jag skulle säga att resultatet innebär att man inte uppfyller kravet på opartiskhet som man borde göra. Det är en indikator på att public service faktiskt inte är så politiskt opartiskt som man gärna vill ge sken av, säger artikelförfattaren Carl-Vincent Reimers till Expressen.

    Gillad av 4 personer

 8. NETTANN skriver:

  Hamnade i vintras på akuten i huvudstaden efter att på senkvällen ha halkat på isen hemmavid och slagit i bakhuvudet. Ambulans kom snabbt och skadat huvud gav förtur i vården så tillståndet var analyserat på relativt kort tid.

  Fast det krävdes enligt vårdreglerna ett dygns observation. Och då började det krångla till sig. Sköterskor saknades och därmed var vårdavdelningar stängda.

  Så det blev 24 timmar på akuten, tillsammans med några till som egentligen också skulle ha förflyttats. Jag hade turen att faktiskt få ett eget rum med säng men de flesta satt eller, i bästa fall, låg ute i den fullbelagda korridoren.

  Människor bröt ihop och skrek efter hjälp, eller åtminstone uppmärksamhet. Det gick inte att undvika att notera att personalen hade en viss vana vid läget och att de skaffat sig ett förhärdat skal. Men de hann springa iväg men en person på en säng som hade fått hjärtstillestånd.

  Och alla fick vi uthärda i de kläder som vi anlänt med för akuten är inte utrustad för övernattning.

  Lättnaden att slutligen komma därifrån var sådan att taxichauffören fick en hundring i dricks för egentligen ingenting.

  Så var det inte en gång i tiden.

  Till lantstället som ligger ensligt tar jag sedan några år med mig hagelgeväret. När dotter med familj är där håller jag tyst tummarna och hoppas att deras två hundar skall skrämma en och annan.

  Så var det inte heller förr.

  Gillad av 10 personer

 9. Claudia de Longueville skriver:

  ”Vi har byggt ett starkt land, där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar.”
  Det var budskapet den 6 juni från den sällsynt sanslösa sälle, vars dokumenterat försumliga agerande försatt nationen i ett synnerligen allvarligt tillstånd.
  Ett maktens angelägna meddelande, som skulle frambäras till folket på nationaldagen av en av de värsta klåpare, som satts att styra Svea rike.

  En kungörelse från den sällsport enfaldiga figur, vars maktmissbruk och misskötsel av det gamla riket så svårartat vandaliserat detta, att de uppkomna skadorna är definitiva och irreparabla.
  Att det plågade konungadömet inte skall förunnas någon som helst pardon är sorgligt nog alldeles uppenbart.

  Vad kunde man förvänta sig av en krumelur, som inte ens fixade flumstudenten?
  Sveriges svårartade problem har vuxit långt över huvudet på den man, som är landets ledare.
  Det är för bedrövligt, men Stefan Löfven är gravt malplacerad på den post han innehar.
  Han är inte bara okvalificerad utan direkt olämplig för det ämbete han uppbär.
  Han vågar inte se att landets systemupplösning redan har inträtt och att vägen leder mot förödelse och sammanbrott.

  Gillad av 4 personer

 10. Kulturisten skriver:

  Stefan Löfvén är rationell, systematisk och vältalig. Hans mantran är väl övervägda och helt i enlighet med hans och JÖKs enda mål och en enda mening: Att uppfylla och efterfölja överenskommelsen med Muslimska Brödraskapet. Allt annat är irrelevant. Eller nazism.

  Gillad av 2 personer

 11. Thomas skriver:

  Nu strax efter midnatt kommet lite axplock av dagens skörd.
  En dag 10 juni 2019.

  Skottlossning Malmö, 1 död.
  Misstänkt bombman skjuten av polis på Malmö central.
  Sent ikväll efter 21. Ny skottlossning i Malmö.
  2 svårt knivskurna i Ljungby.
  Skottlossning i Uppsala.
  Skottlossning i Tensta, misstänkt mordförsök.
  Man skjuten i södra Stockholm.
  Jag tror att jag missat lite, men vem kan hinna med allt numera i det trygga folkhemmet Sverige.
  Löfvens trygga folkhem som är så mycket bättre än Erlanders folkhem enligt Steffe själv.
  Det. Är. Inte. Klokt.Att. Den. Mannen.Får. Förstöra. Sverige
  Vi är under attack. Hur långt kan det gå innan ”Svenssons ”vaknar?

  Gillad av 1 person

 12. Margareta skriver:

  Svär inte i skriven text, dvs. använd inte uttrycket ”jävligt”. Svenska språket behöver INTE HJÄLP med mer nedmontering.

  Gilla

  • Elisabeth G skriver:

   Margareta, jag reagerade också på det. Som kristen svär man inte. Visst kan det ibland halka någon svordom (tack och lov alltmer sällan) över mina läppar men då vet jag genast att det var fel. I skriven text sker det icke. Jag blir också störd av att Edward Blom, som jag gärna lyssnar på, svär en del i sina poddar. Vet inte om detta är ok enligt romersk-katolska kyrkan eller om man har någon förklaring till svärandet. Jag hade en gång en kollega som var romersk-katolik och svor värre än de sekulära. Mina evangelisk-lutherska vänner svär inte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.